Bäst i test: Bästa vinkylen 2021

En fin flaska vin som har lagrats och förvarats på rätt sätt kan vara det som gör en god middag till en spektakulär middag. En vinkyl ser till att både smaken, doften och utseendet behåller sin karaktär, eller till och med utvecklas om det fanns potential till det. Vi har testat ett stort antal vinkylar med både ett och två zoner, inbyggda och fristående varianter som både är stora och små. Vi har kommit fram till att den bästa vinkylen 2021 är Caso WineComfort 24 vinkylskåp.

Vilken är den bästa vinkylen?

Viner kan vara mycket känsliga om de ska förvaras eller lagras en längre stund, och därför vill man gärna att det ska gå till på rätt sätt. En vinkyl ser till att man själv inte behöver vara ett proffs, utan köper man en bra vinkyl ska det inte behöva vara mycket svårare än att man placerar flaskorna i vinkylen. Nedan har vi presenterat de bästa alternativen, och längre ner i köpguiden har vi gått igenom vilka egenskaper som ligger till grund för bedömningen och vad som kan vara bra att tänka på kring vinkylar.

 1. 1. Caso WineComfort 24 vinkylskåp
  9,5/10
  Caso WineComfort 24 vinkylskåp
  Bäst i test
  Antal vinflaskor
  24
  Antal temperaturzoner
  2
  Modell
  Fristående
  Mått (BxDxH)
  39.5 x 54.5 x 87.5 cm
  Till Butik
  7299 kr
 2. 2. Caso WineComfort 660 Smart vinkylskåp
  9,4/10
  Caso WineComfort 660 Smart vinkylskåp
  Antal vinflaskor
  66
  Antal temperaturzoner
  2
  Modell
  Fristående
  Mått (BxDxH)
  59.5 x 67.5 x 103.5 cm
  Till Butik
  14799 kr
 3. 3. Cavin Northern Collection Fristående Vinkyl
  9,1/10
  Cavin Northern Collection Fristående Vinkyl
  Antal vinflaskor
  32
  Antal temperaturzoner
  2
  Modell
  Fristående
  Mått (BxDxH)
  40 x 52 x 85 cm
  Till Butik
  3999 kr
 4. 4. Caso WineComfort 1800 Smart vinkylskåp
  9,0/10
  Caso WineComfort 1800 Smart vinkylskåp
  Antal vinflaskor
  180
  Antal temperaturzoner
  2
  Modell
  Fristående
  Mått (BxDxH)
  60 x 69 x 190 cm
  Till Butik
  16000 kr
 5. 5. CaveCool Joy Amber Vinkyl 12 flasor
  8,9/10
  CaveCool Joy Amber Vinkyl 12 flasor
  Antal vinflaskor
  12
  Antal temperaturzoner
  2
  Modell
  Fristående
  Mått (BxDxH)
  34 x 51 x 53.4 cm
  Till Butik
  3699 kr

vinflaska och glas

Din köpguide till den bästa vinkylen

En vinkyl gör mycket för att ett vin ska må bra, men det finns många aspekter att ta hänsyn till och förutsättningar som ska uppfyllas för att vinet ska bli perfekt. Lyckligtvis är egenskaperna många och kraven höga hos en bra vinkyl, men användandet lätt.

 • temperatur

  Temperaturintervall & variationer 

  En av de viktigaste egenskaperna hos en vinkyl är temperaturen. Ett vanligt spann som en vinkyl kan ställas in på är 5 - 20°C för att alla olika sorters viner ska kunna förvaras i vinkylen. Något som ska minimeras i en vinkyl är temperaturvariationer. Med breda variationer i temperatur kommer inte ett vin att utvecklas som det är tänkt, och det kan förstöra en middag när flaskan som skulle ha den perfekta serveringstemperaturen inte hade det. Beroende på vad man har för planer för ett vin, vill man placera vinet i rätt fack i vinkylen, det vill säga i rätt temperaturzon.
 • zoner

  Temperaturzoner 

  Det kan finnas både ett, två och tre zoner i vinkylen med olika temperaturer som är dedikerade för lagring, förvaring och servering. Beroende på vad man är ute efter, placeras vinet i rätt fack. Om ett vin ska stå i vinkylen en längre stund vill man ha en något lägre temperatur om ca 12°C, men man brukar ange variationer från 10°C till 14°C som fullt godtagbara. Vin som snart ska serveras ska vara varmare, och därför vill man helst ha två zoner. En vinkyl med bara en zon kommer oftast att innebära att man hoppar över zonen med serveringstemperaturen, men den kan man också uppnå genom att ta ut vinet från vinkylen en stund innan servering.
 • ljud

  Ljudnivå 

  Vissa vinkylar är konstigt nog väldigt högljudda. Ingen vill ha onödiga oljud men moderna vinkylar tenderar ha tagit hänsyn till detta och blivit mycket tystare. De allra flesta låter betydligt lägre än ett kylskåp vilket är ett plus eftersom många väljer att placera en vinkyl just i köket, där andra ljud kommer att ta över. Är man väldigt känslig för ljud bör man ta en noggrannare titt på specifikationerna. Nästan samtliga modeller har specificerat ljudnivån.
 • flaska

  Antal flaskor & storlek 

  Vinkylens fysiska storlek sätter begränsningarna för hur många flaskor man kan förvara i vinkylen. Har man ett ständigt in- och utflöde av vinflaskor kanske man inte behöver en av största varianterna, men samtidigt kan det vara skönt att alltid ha plats för fler flaskor. En större vinkyl behöver nödvändigtvis inte förbruka mer energi, utan det har mer med vinkylens konstruktion att göra. Vi rekommenderar att köpa en vinkyl som har något fler platser för flaskor än vad man brukar ha flaskor hemma.
 • stromkabel

  Energiklassning & isolation 

  En vinkyl förbrukar ungefär lika mycket energi som ett modernt, nytt kylslåp. I praktiken kommer vinkylen att förbruka mindre energi eftersom ett kylskåp öppnas och stängs betydligt oftare än en vinkyl. Som det tidigare nämndes behöver inte en större vinkyl förbruka mer energi än en mindre. Om en vinkyl är byggd och isolerad väl kommer den utan någon större förbrukning att hålla temperaturen den har ställts in på när den väl kommit ner till den temperaturen. Om man tycker att energiförbrukning är intressant brukar det framstå tydligt, samt vilken energiklassning vinkylen har.
 • led lampa

  Belysning 

  Om en vinkyl är bestyckad med belysning är det alltid i form av LED ljus för att LED lampor inte har någon UV-strålning. UV-strålning kan påverka lagringen och mognadsprocessen vilket innebär att man tappar kontrollen över i vilken fas vinet befinner sig i, och när den är redo att drickas. Man ska därför heller inte installera ljusslingor eller andra lampor i en vinkyl, såvida det just inte är LED ljus eller annan belysning som inte skickar UV-strålning.
 • uv

  UV-skydd & solida dörrar 

  Det är roligt att titta in i en vinkyl och se vad som väntar där. De flesta har en glasdörr för att man ska slippa öppna vinkylen om man själv vill ta en titt eller visa någon annan vad man har. För att man även i detta fall precis som med belysningen ska slippa skadligt UV-ljus, har man löst problemet genom att behandla glaset med filtreringsmaterial som tar bort det skadliga ljuset. I vissa fall har vi märkt att det inte framgår i produktbeskrivningen om glaset är behandlat eller inte. Då får man kontakta leverantören för att få ett säkert svar, eller försöka hitta en solid dörr som inte släpper in något ljus alls.
 • droppe torkar

  Luftfuktighet & lukt 

  För att aromerna i vinet ska mogna och bli behagliga måste det vara fritt från luft i flaskan. Detta gäller primärt flaskor som ska lagras eller förvaras under en lång tid. Om luftfuktigheten är låg kommer en kork att torka ut snabbare och gradvis börja läcka in luft, som kommer att förstöra processen. Något som hör ihop med en torkad kork och luft, är dåliga lukter som kommer in. Dålig lukt som lyckas ta sig in i flaskan kan förstöra mognadsprocessen. För att säkerställa en bra miljö för flaskorna finns det vinkylar som kan reglera luftfuktigheten, och har ett kolfilter som förhindrar att dåliga lukter tar sig in i kylen.
 • vibration

  Vibrationer 

  Huruvida vibrationer kan försämra ett vin är något omtvistat, men man kan åtminstone säga att avsaknaden av vibrationer inte kan försämra ett vin. Därför finns vinkylar med inbyggda dämpare för att säkerställa att vibrationerna tas upp av annat i vinkylen än vinflaskorna. Viner som ska lagras en längre stund har små partiklar som ska urskiljas men som aldrig kommer att ha möjlighet att göra det om buller från exempelvis närliggande vägar försiktigt och kontinuerligt skakar om flaskorna.
 • klossar

  Modeller 

  Vinkylar kommer i flera olika modeller och format för att kunna passa så många som möjligt. Det finns de som föredrar inbyggda eller integrerbara vinkylar och de som vill ha en helt fristående vinkyl. En inbyggd vinkyl kan lätare gömmas undan medan en fristående vinkyl enkelt kan placeras där den passar som en inredningsdetalj. Funktionaliteten kommer att vara samma oavsett om man föredrar en inbyggd eller en fristående vinkyl.

Vanliga frågor om vinkylar

Vilken vinkyl är bäst?

Sett till priset och hur många av de viktigaste egenskaperna man får med är vinkylen Caso WineComfort 24 vinkylskåp vinnaren i vårt bäst i test. Vinkylen passar inte bara den blivande entusiasten och äldre vinälskare, utan även nybörjare som precis har fått upp intresset för vin.

Varför ska man förvara vin i en vinkyl?

Vin som förvaras i en vinkyl håller mycket bättre, och har vinet lagringsmöjligheter är det extra viktigt att miljön liknar dem samma som i en riktigt vinkällare för att vinet ska få bästa möjliga karaktär. Med en bra vinkyl kan man komma väldigt nära samma förutsättningar som i en vinkällare.

Vad är det viktigaste att tänka på innan inköp av en vinkyl?

Är man enbart ute efter lagring av viner räcker det med en zon, men annars rekommenderar att man köper en vinkyl med två zoner. Utöver att se till att vinkylen har två zoner, vill man säkerställa att vinet inte utsätts för UV-ljus. 

Vad innebär det att en vinkylare kan ha flera zoner?

En vinkylare som har flera zoner har med andra ord flera reglerbara fack som man kan ställa viner i. Fördelen med att ha flera zoner är att man kan ställa in temperaturen på olika nivåer i de olika zonerna beroende på vinets framtid.

Kan man kyla annat i en vinkylare än vin?

Det som får plats i en vinkyl går självklart att kylas ner. Man ska däremot försöka att inte använda vinkylen som ett kylskåp för slippa onödiga temperaturvariationer som uppkommer när man ständigt öppnar och stänger den.

Hur många vinflaskor får det plats i en vinkyl?

Utbudet på vinkylar är stort och det finns små modeller som bara rymmer 12 vinflaskor, men det finns även stora vinkylar som man kan fylla med flera hundra vinflaskor.

Testvinnare - Bäst Vinkyl

 • Caso WineComfort 24 vinkylskåp
 • Caso WineComfort 660 Smart vinkylskåp
 • Cavin Northern Collection Fristående Vinkyl
 • Caso WineComfort 1800 Smart vinkylskåp
 • CaveCool Joy Amber Vinkyl 12 flasor
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
14 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-08 09:04:08