Bäst i test: Bästa vinkylen 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

En fin flaska vin som har lagrats och förvarats på rätt sätt kan vara det som gör en god middag till en spektakulär middag. En vinkyl ser till att både smaken, doften och utseendet behåller sin karaktär, eller till och med utvecklas om det fanns potential till det. Vi har testat ett stort antal vinkylar med både ett och två zoner, inbyggda och fristående varianter som både är stora och små. Vi har kommit fram till att den bästa vinkylen 2023 är Caso WineSafe 75.

Testvinnare - Bästa Vinkyl 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Vinkylarna 2023:

 • Caso WineSafe 75 - Bäst i test
 • Caso WineComfort 66 - Bästa premiumvalet
 • Caso WineSafe 12 - Bästa billiga
 • Caso WineSafe 12 Black
 • SMEG SCV115A vinkyl

De 5 bästa Vinkylarna i Juni 2023

 1. 1. Caso WineSafe 75- Bäst i test

  9,5/10
  "En vinkyl som ger flest platser sett till sitt pris och med hög temperaturstabilitet".
  Caso WineSafe 75
  Bäst i test
  Antal vinflaskor
  75
  Antal temperaturzoner
  1
  Modell
  Fristående
  Mått (BxDxH)
  59.5 x 63.0 x 102.5 cm
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Många platser sett till priset
  • Stilren design
  • Jämn temepraturhållning
  • Högt värde för pengarna
  Nackdelar
  • Bara en temperaturzon

  Recension

  Vinkylen Caso WineSafe 75 är för den som vet vad han eller hon tycker om att dricka. Modellen med sina knappa 60 cm i bredd och höjden på strax över en meter ser till att man kan få plats med ett stort antal flaskor, närmare  bestämt 75 stycken. Det är inget snack om saken att plats kommer att finnas, men alla flaskor kommer att ligga i samma temperaturzon eftersom det bara finns en.

  Layouten på panelen liknar många av Casos andra modeller med knappar för att ställa in temperaturen och för att slå på vinkylen samt ställa in LED-belysningen. Träpanelerna som flaskorna ligger på är helt plana, men som med många andra modeller finns det hål i hyllorna som flaskorna kommer att ligga i. På vissa produktbilder från olika affärer ser träpanelen mörkare ut än i verkligheten vilket högst troligt kan förklaras med att man på bilderna har ökat kontrasten på hela konstruktionen.

  Vinkylen har som sagt bara en temperaturzon som går att ställa in 5-20°C. Även fast vinkylen bara har en temperaturzon som blir relativt avlång i höjd håller temperaturen väl både långt upp och längre i vinkylen. Som med nästan samtliga Caso vinkylar har vibrationer försökts hållas till ett minimum vilket även är fallet här. Handtaget på dörren är långt som bara kan ses som en fördel såvida man inte av designmässiga skäl inte uppskattar det. Eftersom vinkylar i den här storleken oftast står på golvet och inte upphöjt blir de enklare att öppna när handtaget går långt upp. Den årliga energikonsumtionen på 150 kWh är fult godkänd och ljudnivån på 41 dB gör att den inte kommer att störa varken i köket eller i andra rum där den möjligen skulle kunna passa in.

 2. 2. Caso WineComfort 66 - Bästa premiumvalet

  9,4/10
  "En välbalanserad vinkyl med tillräckligt många platser och två temperaturzoner".
  Caso WineComfort 66 vinkylskåp
  Bästa premiumvalet
  Antal vinflaskor
  66
  Antal temperaturzoner
  2
  Modell
  Fristående
  Mått (BxDxH)
  59.5 x 63 x 103.5 cm
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • 2 temperaturzoner
  • Jämn temperaturhållning
  • Stilren design
  • Låg ljudnivå
  Nackdelar
  • Sista hyllplanet går inte att dra ut

  Recension

  Caso WineComfort 66 är en stilren, silverfärgad vinkyl med de klassiska ljusbruna trähyllorna som numera pryder de flesta lite finare vinkylar. Här har man försökt utnyttja utrymmet maximalt vilket har resulterat i att man kan få plats med hela 66 stycken flaskor fördelat på två olika temperaturzoner. De utdragbara hyllorna är plana och inte helt formade eller rundade efter vinflaskor. Hyllorna har dock skåror som vinflaskorna naturligt kommer att placera sig i utan att rulla runt. Den här designen brukar vara att föredra eftersom olika sorters flaskor enklare kan förvaras i vinkylen, men också annat exempelvis champagneflaskor som kan vara både lite större och mindre till storleken.

  När man slår på vinkylen kan ett litet sus höras och enligt specifikationerna ska vinkylen maximalt låta 41 dB vilket gör att den inte kommer att låta mer än ett kylskåp och kan också placeras i ett vardagsrum utan att störa. Vibrationsabsorberare ser till att minimera vibrationer i vinkylen och kompressorn har även den en design för att reducera vibrationer så gott det går. Glasdörren är självklart UV-skyddat och med knappen på panelen kan man justera ljuset inuti.

  De två temperaturzonerna går att reglera 5 - 20°C vilket är ett tillräckligt stort spann för att utan problem kunna förvara både rött och vitt vin efter smak, men spannet ger också möjlighet att reglera efter mer personliga preferenser. Temperaturhållningen är stabil med mindre variationer under 1°C över tid när dörren är stängd.  Träpanelerna ger ett kvalitativt intryck men facket längst ner går inte att dra ut utan är helt fixt.

  Caso WineComfort 66 är en fristående modell och kan därför smidigt placeras där man tycker att den passar. Den årliga energikonsumtionen uppgår till ca 165 kWh per år och kan jämföras med strax över halva energikonsumtionen för ett modernt kylskåp.

 3. 3. Caso WineSafe 12- Bästa billiga

  9,3/10
  "Med sin stilrena design visar man gärna upp samlingen med favoriterna".
  Caso WineSafe 12
  Bästa billiga
  Antal vinflaskor
  12
  Antal temperaturzoner
  1
  Modell
  Fristående
  Mått (BxDxH)
  39.5 x 55 x 51.5 cm
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig
  • Samma prestanda som hos större, dyrare modeller
  • Låg ljudnivå
  • Låg energiförbrukning
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda sett till storleken

  Recension

  Alltid har man inte behov av att kunna förvara flera dussin vinflaskor, och det är där WineSafe 12 från Caso kommer in i bilden. Den metalliska ramen som vinkylar från Caso brukar ha hos de lite större modellerna finns även kvar hos denna modell. Designen är stilren och tidlös, och kommer troligtvis att se lika modern ut om 10 år som den gör idag.

  Vinkylen har bara en temperaturzon vilket inte är annat än att förvänta sig av en vinkyl av den här storleken. Funktionsmässigt skiljer sig inte den här modellen överhuvudtaget från dubbelt så dyra modeller, utan det är just storleken med max 12 vinflaskor och att den bara har en temperaturzon som gör den billigare men annars mycket lik. Hyllorna är gjorda i trä och går att dra ut.

  Caso har använt samma teknologi i WineSafe 12 som i sina något dyrare modeller. Vibrationer har minimerats och ljudnivån på 39 dB imponerar. I en mindre vinkyl är det lättare att hålla temperaturen konstant och det är heller inget problem för den här modellen. Vinkylen har självklart ett UV-filter på glaspanelen och LED belysningen inuti lyser tydligt upp det som finns inne i kylen som annars kan se något mörk ut utifrån. Temperaturhållningen är det inga som helst problem med och spannet från 5 till 20°C säkerställer att Caso WineSafe 12  fungerar lika bra till rött som till vitt vin, men även till andra drycker.

 4. 4. Caso WineSafe 12 Black

  9,0/10
  "Liten till storlek och antal platser, men funktionaliteten som hos en dyrare modell".
  Caso WineSafe 12 Black
  Antal vinflaskor
  12
  Antal temperaturzoner
  1
  Modell
  Fristående
  Mått (BxDxH)
  39.5 x 55.0 x 51.0 cm
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig
  • Riktigt låg ljudnivå
  • Modern design
  • Låg energiförbrukning
  Nackdelar
  • Något smalare bredd på temperaturintervallet än andra modeller
  • Den blåa belysningen kanske inte passar alla

  Recension

  Alla vinflaskor behöver inte förvaras exklusivt, men de fina flaskorna man har är ibland inte orimligt många till antalet och en liten vinkyl som Caso WineSafe 12 kan i dessa fall vara ett alternativt för jobbet. Designen hos vinkylen avviker lite från det som brukar vara ett signum för Caso med en silverram och tydliga träpaneler som syns genom glaset. Här har man istället satsat på en lite mer modern design med svart och metall, men behållit de snygga trähyllorna på insidan.

  Temperaturzonen som är ett till antalet går att ställa in 5-20°C. Spannet är tillräckligt brett för att både röda- och vita viner kommer att trivas bra. Temperaturhållningen är oerhört stabil och inga större variationer på över en grad förekommer.

  Vinkylen har tre hyllor som var och en kan förvara 4 flaskor, tillsammans 12 flaskor. Hyllorna går också att dra ut vilket känns som en exklusivitet för en så pass liten och billig vinkyl. LED belysningen inuti ger ett blått sken som generellt passar bättre till mörka flaskor istället för ljusa och genomskinliga, där det synliga innehållet kommer att få en förvrängd färg av det blåa ljuset. Panelen med knapparna är simpel och att ställa in temperaturen och ljuset är allt man kan göra, men också det enda som ska behöva göras.

  Den lilla storleken gör att en mindre kompressor behövs vilket resulterar i en låg energiförbrukning om 127 kWh årligen, men den stora överraskningen är ljudnivån om 39 dB. Hade det inte varit så att det hade ansetts något märkligt med en vinkyl som nattduksbord hade det med tanke på ljudnivån gått alldeles utmärkt.

 5. 5. SMEG SCV115A vinkyl

  8,9/10
  "Mästaren i antal platser, stabilitet och långtidslagring, men med en något högre prislapp".
  Smeg Vinkyl Högerhängd 197 flaskor
  Antal vinflaskor
  197
  Antal temperaturzoner
  2
  Modell
  Fristående
  Mått (BxDxH)
  60.0 x 65.0 x 185.0 cm
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stort antal platser
  • Brett temperaturomfång
  • Kolfilter
  • Vibrationsdämpande design
  • Stabil temperatur
  Nackdelar
  • Dyr

  Recension

  Vinkylen SCV115A från SMEG är en jätte till vinkyl och rymmer hela 197 vinflaskor. Designen är elegant där hela dörren är en UV-behandlad glaspanel och handtaget går ända uppifrån och ner. Vinkylen har klassiska trähyllor som är 6 till antalet, där hyllorna också går att flytta om man skulle vilja ha vissa flaskor stående och mer synliga.

  Spannet på temperaturen är satt till 5-22°C och är därmed tillräckligt för alla sorters drycker man kan tänka sig som hör hemma i en vinkyl. Temperaturzonerna är två till antalet och något anmärkningsvärt är att zonerna inte har någon tydlig skiljevägg mellan sig. Detta visar sig inte vara något problem utan zonerna håller den ställda temperaturen men eftersom varm luft stiger rekommenderas det att ställa zonen som ska vara svalare på botten. Regulatorn där man ställer in temperaturen och LED ljuset återfinns längst ner på vinkylen vilket inte är den mest ergonomiska placeringen, men eftersom man inte kommer att ändra på temperaturen särskilt ofta när man väl ställt in den förblir detta mest en observation.

  Den årliga förbrukningen landar på 181 kWh som ligger i klass med ett modernt kylskåp. Vinkylen har också utrustats med ett kolfilter för att minimera riskerna till ett förstört vin, och kompressorn med vibrationsdämpande egenskaperna bäddar ytterligare för en behagligare tillvaro för vinet. Ljudnivån är densamma som för andra moderna vitvaror som hör hemma i ett kök och landar på ca 40 dB.

vinflaska och glas

Din köpguide till den bästa vinkylen

En vinkyl gör mycket för att ett vin ska må bra, men det finns många aspekter att ta hänsyn till och förutsättningar som ska uppfyllas för att vinet ska bli perfekt. Lyckligtvis är egenskaperna många och kraven höga hos en bra vinkyl, men användandet lätt.

 • temperatur

  Temperaturintervall & variationer 

  En av de viktigaste egenskaperna hos en vinkyl är temperaturen. Ett vanligt spann som en vinkyl kan ställas in på är 5 - 20°C för att alla olika sorters viner ska kunna förvaras i vinkylen. Något som ska minimeras i en vinkyl är temperaturvariationer. Med breda variationer i temperatur kommer inte ett vin att utvecklas som det är tänkt, och det kan förstöra en middag när flaskan som skulle ha den perfekta serveringstemperaturen inte hade det. Beroende på vad man har för planer för ett vin, vill man placera vinet i rätt fack i vinkylen, det vill säga i rätt temperaturzon.
 • zoner

  Temperaturzoner 

  Det kan finnas både ett, två och tre zoner i vinkylen med olika temperaturer som är dedikerade för lagring, förvaring och servering. Beroende på vad man är ute efter, placeras vinet i rätt fack. Om ett vin ska stå i vinkylen en längre stund vill man ha en något lägre temperatur om ca 12°C, men man brukar ange variationer från 10°C till 14°C som fullt godtagbara. Vin som snart ska serveras ska vara varmare, och därför vill man helst ha två zoner. En vinkyl med bara en zon kommer oftast att innebära att man hoppar över zonen med serveringstemperaturen, men den kan man också uppnå genom att ta ut vinet från vinkylen en stund innan servering.
 • ljud

  Ljudnivå 

  Vissa vinkylar är konstigt nog väldigt högljudda. Ingen vill ha onödiga oljud men moderna vinkylar tenderar ha tagit hänsyn till detta och blivit mycket tystare. De allra flesta låter betydligt lägre än ett kylskåp vilket är ett plus eftersom många väljer att placera en vinkyl just i köket, där andra ljud kommer att ta över. Är man väldigt känslig för ljud bör man ta en noggrannare titt på specifikationerna. Nästan samtliga modeller har specificerat ljudnivån.
 • flaska

  Antal flaskor & storlek 

  Vinkylens fysiska storlek sätter begränsningarna för hur många flaskor man kan förvara i vinkylen. Har man ett ständigt in- och utflöde av vinflaskor kanske man inte behöver en av de största varianterna, men samtidigt kan det vara skönt att alltid ha plats för fler flaskor. En större vinkyl behöver nödvändigtvis inte förbruka mer energi, utan det har mer med vinkylens konstruktion att göra. Vi rekommenderar att köpa en vinkyl som har något fler platser för flaskor än vad man brukar ha flaskor hemma.
 • stromkabel

  Energiklassning & isolation 

  En vinkyl förbrukar ungefär lika mycket energi som ett modernt, nytt kylslåp. I praktiken kommer vinkylen att förbruka mindre energi eftersom ett kylskåp öppnas och stängs betydligt oftare än en vinkyl. Som det tidigare nämndes behöver inte en större vinkyl förbruka mer energi än en mindre. Om en vinkyl är byggd och isolerad väl kommer den utan någon större förbrukning att hålla temperaturen den har ställts in på när den väl kommit ner till den temperaturen. Om man tycker att energiförbrukning är intressant brukar det framstå tydligt, samt vilken energiklassning vinkylen har.
 • led lampa

  Belysning 

  Om en vinkyl är bestyckad med belysning är det alltid i form av LED ljus för att LED lampor inte har någon UV-strålning. UV-strålning kan påverka lagringen och mognadsprocessen vilket innebär att man tappar kontrollen över i vilken fas vinet befinner sig i, och när den är redo att drickas. Man ska därför heller inte installera ljusslingor eller andra lampor i en vinkyl, såvida det just inte är LED ljus eller annan belysning som inte skickar UV-strålning.
 • uv

  UV-skydd & solida dörrar 

  Det är roligt att titta in i en vinkyl och se vad som väntar där. De flesta har en glasdörr för att man ska slippa öppna vinkylen om man själv vill ta en titt eller visa någon annan vad man har. För att man även i detta fall precis som med belysningen ska slippa skadligt UV-ljus, har man löst problemet genom att behandla glaset med filtreringsmaterial som tar bort det skadliga ljuset. I vissa fall har vi märkt att det inte framgår i produktbeskrivningen om glaset är behandlat eller inte. Då får man kontakta leverantören för att få ett säkert svar, eller försöka hitta en solid dörr som inte släpper in något ljus alls.
 • droppe torkar

  Luftfuktighet & lukt 

  För att aromerna i vinet ska mogna och bli behagliga måste det vara fritt från luft i flaskan. Detta gäller primärt flaskor som ska lagras eller förvaras under en lång tid. Om luftfuktigheten är låg kommer en kork att torka ut snabbare och gradvis börja läcka in luft, som kommer att förstöra processen. Något som hör ihop med en torkad kork och luft, är dåliga lukter som kommer in. Dålig lukt som lyckas ta sig in i flaskan kan förstöra mognadsprocessen. För att säkerställa en bra miljö för flaskorna finns det vinkylar som kan reglera luftfuktigheten, och har ett kolfilter som förhindrar att dåliga lukter tar sig in i kylen.
 • vibration

  Vibrationer 

  Huruvida vibrationer kan försämra ett vin är något omtvistat, men man kan åtminstone säga att avsaknaden av vibrationer inte kan försämra ett vin. Därför finns vinkylar med inbyggda dämpare för att säkerställa att vibrationerna tas upp av annat i vinkylen än vinflaskorna. Viner som ska lagras en längre stund har små partiklar som ska urskiljas men som aldrig kommer att ha möjlighet att göra det om buller från exempelvis närliggande vägar försiktigt och kontinuerligt skakar om flaskorna.
 • klossar

  Modeller 

  Vinkylar kommer i flera olika modeller och format för att kunna passa så många som möjligt. Det finns de som föredrar inbyggda eller integrerbara vinkylar och de som vill ha en helt fristående vinkyl. En inbyggd vinkyl kan lättare gömmas undan medan en fristående vinkyl enkelt kan placeras där den passar som en inredningsdetalj. Funktionaliteten kommer att vara samma oavsett om man föredrar en inbyggd eller en fristående vinkyl.

Vårt test av vinkylar

Viner kan vara mycket känsliga om de ska förvaras eller lagras en längre stund, och därför vill man gärna att det ska gå till på rätt sätt. En vinkyl ser till att man själv inte behöver vara ett proffs, utan köper man en bra vinkyl ska det inte behöva vara mycket svårare än att man placerar flaskorna i vinkylen och ställer in en temperatur. Nedan har vi presenterat de bästa alternativen med betygsättning som utgår från följande punkter:

 • Temperatur - Hur brett temperaturintervall har vinkylen och hur stabilt håller vinkylen den valda temperaturen?
 • Vibrationer - Har vibrationsdämpande material eller komponenter använts för att inte röra runt vinet i onödan?
 • Plats & zoner - Hur många platser eller zoner har vinkylen i förhållande till priset?
 • Energi & drift - Hur mycket energi drar vinkylen? Hur förhåller sig energiförbrukningen jämfört med en vanligt kylskåp?
 • Ljudnivå - Kan man höra när vinkylen är igång eller försvinner ljudet i bakgrunden i relativt tysta rum? 

Vanliga frågor om vinkylar

Vilken vinkyl är bäst?

Sett till priset och hur många av de viktigaste egenskaperna man får med är vinkylen Caso WineSafe 75 vinnaren i vårt bäst i test. Vinkylen passar inte bara den blivande entusiasten och äldre vinälskare, utan även nybörjare som precis har fått upp intresset för vin.

Varför ska man förvara vin i en vinkyl?

Vin som förvaras i en vinkyl håller mycket bättre, och har vinet lagringsmöjligheter är det extra viktigt att miljön liknar dem samma som i en riktigt vinkällare för att vinet ska få bästa möjliga karaktär. Med en bra vinkyl kan man komma väldigt nära samma förutsättningar som i en vinkällare.

Vad är det viktigaste att tänka på innan inköp av en vinkyl?

Är man enbart ute efter lagring av viner räcker det med en zon, men annars rekommenderar att man köper en vinkyl med två zoner. Utöver att se till att vinkylen har två zoner, vill man säkerställa att vinet inte utsätts för UV-ljus. 

Vad innebär det att en vinkylare kan ha flera zoner?

En vinkylare som har flera zoner har med andra ord flera reglerbara fack som man kan ställa viner i. Fördelen med att ha flera zoner är att man kan ställa in temperaturen på olika nivåer i de olika zonerna beroende på vinets framtid.

Kan man kyla annat i en vinkylare än vin?

Det som får plats i en vinkyl går självklart att kylas ner. Man ska däremot försöka att inte använda vinkylen som ett kylskåp för slippa onödiga temperaturvariationer som uppkommer när man ständigt öppnar och stänger den.

Hur många vinflaskor får det plats i en vinkyl?

Utbudet på vinkylar är stort och det finns små modeller som bara rymmer 12 vinflaskor, men det finns även stora vinkylar som man kan fylla med flera hundra vinflaskor.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
73 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5