Bäst i test: Bästa hundtrimmern 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Behovet av pälsvård varierar mycket mellan olika hundar, en del behöver mycket och regelbunden skötsel, andra minimalt. Om du har en hund som behöver trimmas ofta så lönar det sig snabbt att köpa en hundtrimmer och lära sig klippa hunden själv. Det är en riktigt rolig aktivitet när man väl vant sig! Framför allt detaljklippning runt ögon, öron och tassar är ekonomiskt och smidigt att hantera själv, då slipper du åka allt för ofta till hundsalongen. För att göra valet av hundtrimmer lite lättare så har vi listat de hundtrimmrar som vi tycker presterar bäst i olika prisklasser.

Testvinnare - Bästa Hundtrimmer 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Hundtrimmrarna 2023:

 • Bäst i test: Clipster Delox
 • Bästa premiumvalet: Aesculap Durati- Uppladdningsbar Klippmaskin (ett batteri)
 • Oster A6 Comfort
 • Andis AGCB 2-speed
 • Bästa billiga: Klippmaskin Moser 1400

De 5 bästa Hundtrimmrarna i September 2023

 1. 1. Clipster Delox- Bäst i test

  9,5/10
  "Mycket prisvärd kvalitetstrimmer med flera värdefulla finesser".
  Clipster Delox
  Bäst i test
  Klipplängd
  0.8-2.0 mm
  Hastigheter
  3 st
  Vikt
  242 g
  Ink antal skär / kammar
  4 kammar
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket låg vikt
  • Belysning av klippområdet
  • Digital display
  • Lång batteritid
  • Fantastiskt pris
  Nackdelar
  • Lämpar sig inte för långa helkroppsklippningar

  Recension

  Clipster Delox är vår absoluta favorit. En mycket lätt och smidig klippmaskin med lång batteritid och effektiv motor. Trimmern är slimmad och elegant och har en digital display där batteritiden visas.

  Batteritiden ligger mellan tre och fem timmar beroende på användning. Men batteriet räcker absolut för en hel klippning, något som är imponerande i en så pass liten hundtrimmer. Vikten är blott 242 g, något som märks direkt när du lyfter upp den. Kombinationen av en batteridriven och lätt trimmer innebär att du får väldigt hög flexibilitet när det gäller var, när och hur länge du behöver klippa hunden.

  Skäret är vasst och har en utmärkt tandfördelning vilket ger ett jämnt och fint resultat. Du kan ställa skäret i fem olika lägen, från 0.8 till 2.0 mm. Med medföljande kammar kan du får klipplängder på 3, 6, 9 respektive 12 mm. Med tre hastigheter kan du anpassa klippningen efter område och pälskvalitet.

  Detaljerna som digital display, lampa som lyser upp området du klipper i kombination med styrkan på motorn, den låga vikten och ett fantastiskt pris gör Clipster Delox till en solklar vinnare.

 2. 2. Aesculap Durati- Uppladdningsbar Klippmaskin (ett batteri)- Bästa premiumvalet

  9,3/10
  "Högpresterande premiumtrimmer från välkända Braun".
  Aesculap Durati- Uppladdningsbar Klippmaskin (ett batteri)
  Bästa premiumvalet
  Klipplängd
  1.5 mm ingår
  Hastigheter
  1
  Vikt
  380 g
  Ink antal skär / kammar
  1 skär
  Anpassad fraktkostnad
  14 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  3680 kr
  Till Bole
  Fri frakt över 1000 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Lätt vikt och lång batteritid
  • Mycket hög kvalitet
  • Hela 3000 skär i minuten
  • Skär ingår
  Nackdelar
  • Endast en hastighet

  Recension

  Aesculap-serien frå Braun har tillverkat hundtrimmrar länge och de är kända för sina effektiva och professionella trimmrar. Aesculap återfinns ofta hos veterinärer och hundfrisörer tack vare deras kvalitet, livslängd och effektivitet. Aesculap Durati är en trimmer i premiumsegmentet och det märks på flera punkter.

  Designen är slimmad och ergonomisk och trimmern ligger stabilt i handen. Vikten är jämnt fördelad över hela trimmern vilket gör den lätt att hantera under en längre period. Därtill väger den bara 380 g vilket är imponerande lite för en så pass gedigen trimmer. Ljudnivån överskrider aldrig 63 dB vilket är lägre än de flesta övriga trimmrar.

  Durati är trådlös och har ett kraftigt batteri som ger god batteritid och utomordentlig kraft till motorn. Batteriet räcker i upp till fyra timmar av konstant klippning vilket är mer än tillräckligt för både en och två klippningar. Uppladdningar tar ungefär lika lång tid. Om du klipper hundar regelbundet eller profesionellt så rekommenderar vi att köpa till ett batteri, då slipper du vänta på att batteriet laddas. Laddaren kan ladda båda batterierna samtidigt.

  Aesculap Durati har utbytbara skär som enkelt ”klickas” av och på. Medföljer gör en skärhuvud på 1.5 mm, men det går att köpa skär i många olika klipplängder. Rengör och olja in skäret innan och efter användning så håller både skär och maskin i många år.

  Aesculat Durati håller toppkvalitet rakt igenom, den är smidig att handskas med och klipper otroligt smidigt och mjukt. Kylningen fungerar exemplariskt och skäret blir sällan så varmt att du behöver ta en paus. Den enda nackdelen vi ser är att trimmern bara har en hastighet. Vid lätta klippningar spar det med batteri att köra på en lägre hastighet, det låter även mindre och skäret blir inte lika varmt.

 3. 3. Oster A6 Comfort

  9,2/10
  "Klassisk hundtrimmer i förbättrad utformning".
  Oster A6 Comfort
  Klipplängd
  Beror på valt skär
  Hastigheter
  3 st
  Vikt
  365 g
  Ink antal skär / kammar
  Ingår ej
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Flexibel hundtrimmer
  • Ergonomisk grepp
  • Lång livslängd
  Nackdelar
  • Inga skär / kammar ingår
  • Skäret blir varmt snabbt

  Rescension

  Oster A6 är uppföljaren till Oster A5 och en rad förändringar och förbättringar har gjorts. Den nya A6 är slankare och har ett mer ergonomiskt grepp jämfört med den ganska klumpiga A5:an. Motorn är också tystare och vikten har minskat. A5 krävde en del invändigt underhåll i längden, men den nya A6 är helt underhållsfri, förutom rengöring och inoljning av skäret. Batteri och skär går att använda på båda modellerna.

  Oster A6 har en stark motor som går att reglera mellan tre hastigheter. De olika hastigheterna gör att trimmern är lättare att använda för en amatör eller hemmaklippare. Stötabsorberande isolering sänker både ljud- och vibrationsnivå.

  Den slanka utformningen gör att trimmern känns smidig att använda även på små hundar och för detaljklippning. I detta avseende är det också en stor fördel att trimmern endast väger 380 g. Sladdlängden på nästan 4 m gör att du får stor flexibilitet att röra dig runt hunden. Om du vill ha en ännu smalare modell så kan du köpa Oster A6 Slim vars handtag är drygt en halv centimeter mindre i diameter.

  Oster har sedan länge varit ett kvalitetsmärke som levererat flera populära hundtrimmrar för både professionellt bruk och hemmaklippning. Priset är relativt högt men du får definitivt den kvalitet som du betalar för. A6:an hade tidigare ett tillverkningsproblem som gjorde att livslängden förkortades, men detta är åtgärdat och inget som vi har erfarit under våra tester. En nackdel är att samtliga skär och kammar måste köpas till separat, men livslängden på skären är väldigt lång. Ytterligare en nackdel är att bladet blir ganska varmt redan efter 10-15 minuter. Det är vanligt att skäret på en hundtrimmer blir varmt men A6:an blev varm snabbare och höll sig varm längre jämfört med till exempel Aesculap Durati och Clipster Delox.

 4. 4. Andis AGCB 2-speed

  8,9/10
  "Lättanvänd hundtrimmer som passar nybörjaren, med en motor som utmärker sig".
  Andis AGCB 2-speed
  Klipplängd
  Hastigheter
  2 st
  Vikt
  480 g
  Ink antal skär / kammar
  1 skär ingår
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Två hastigheter
  • Skär från Whal och Andis passar
  • 4000 skär i minuten
  Nackdelar
  • Skäret blir snabbt varmt
  • Ganska högljudd

  Rescension

  Andis AGC 2-speed är en av de bästa hundtrimmrarna i sin prisklass. Andis är ett kvalitetsmärke jämte Oster och Aesculap. AGC 2-speed ses som en professionell trimmer tack vare sin kraftfulla motor, användarvänlighet och många funktioner. AGC 2-speed har fått många bra omdömen och får generellt runt 80 % positiva kommentarer och betyg.

  AGC 2-speed presterar precis som en högkvalitativ trimmer ska göra; direkt från början. Den är enkel att bara packa upp och börja använda. Den starka motorn skär genom pälsen utan problem. Med två hastigheter får du viss flexibilitet vilket passar perfekt till nybörjaren. Med 4000 skär i minuten så presterar motorn enormt väl och klipper tjock päls utan att åstadkomma ryck eller slit.

  Vikten är högre en hos jämförbara modeller i samma prisklass men den känns bra i handen och för sig väl. Skäret kan enkelt bytas ut på några sekunder tack vare clip-on-mekanismen.

  Vi är nöja med prestationen hos AGC 2-speed, framför allt motorkraften, men skäret blir snabbt varmt. Skären från Andis anser vi presterar sämre än övriga märken. Som tur är kan man byta ut skäret på AGC 2-speed till skär från Whal som presterar bättre, de blir inte alls lika varma och låter faktiskt mindre. Överlag är AGC 2-speed en högkvalitativ trimmer som är enkel att klippa med. Tyvärr vittnar vissa användare om strulig mekanism som kräver reparation efter några års användning. Hur utbrett detta är är svårt att svara på, vi har inte upplevt något liknande under våra tester.

 5. 5. Klippmaskin Moser 1400- Bästa billiga

  8,7/10
  "En prisvärd budgettrimmer med stark motor.".
  Klippmaskin Moser 1400
  Bästa billiga
  Klipplängd
  0.1-3 mm
  Hastigheter
  1
  Vikt
  520 g
  Ink antal skär / kammar
  4 kammar
  Anpassad fraktkostnad
  14 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket bra pris
  • Stark motor
  • Flexibel klipplängd
  Nackdelar
  • Högljudd
  • Väger relativt mycket

  Recension

  Moser 1400 är en mycket populär klippmaskin för hemmabruk. Den är billig, liten och smidig. Den passar utmärkt till mindre hundar och till detaljarbeten runt ansikte och tassar på större hundar.

  Skäret är ställbart och med fyra olika kammar får du en stor variation på klipplängd som räcker för alla pälstyper. Skäret behöver inte bytas ut när du ska ändra klipplängd, du ”klickar” bara på en annan kam eller justerar skärets längd direkt på trimmern. Skäret har en justerbar klipplängd på 0.1-3 mm och med hjälp av kammarna kan du nå en klipplängd på upp till 18 mm. Skäret är 46 mm brett.

  Moser 1400 är sladdansluten vilket tillåter motorn att arbeta effektivare. Sladden är runt 2 m, vilket ger tillräcklig rörelsefrihet. Små trimmrar som är batteridrivna tenderar att vara ganska klena men så är inte fallet med Moser 1400. Vi blev positivt överraskade över motorns effekt men skäret blir varmt ganska snabbt så små pauser behövs vid längre klippningar. Motorn låter tyvärr en del, så trimmern passar dessvärre inte till de lite mer oroliga hundarna. Men trots att den är sladdansluten och liten så väger trimmern ganska mycket, en vikt som blir kännbar om du klipper länge.

  Moser 1400 är en mycket prisvärd hundtrimmer för enklare klippjobb. Den saknar vissa finesser som effektiv kylning och olika hastigheter. Den lämpar sig inte till hundar med underull men klipper annars effektivt alla pälstyper. Trimmern är lätt att sköta och har lång livslängd om den tas om hand om väl.

hundtrimmer kopguide

Köpguide: Så väljer du hundtrimmer

Att välja trimmer är inte så svårt. Men eftersom det rör sig om en del pengar så är det viktigt att det blir rätt, så du får en trimmer som du hanterar och som passar det du vill göra.

 • Storlek

  Hundtrimmrar kommer i många olika storlekar, från rejäla, kraftiga apparater som till och med kan klippa hästar, ner till maskiner i en rakapparats storlek. De mindre hundtrimmrarna lämpar sig för detaljarbeten som utförs runt ögon, nos, öron och tassar. De passar också till små hundar eller hundar med kort och lättklippt päls. Till större hundar med tjock päls krävs kraftigare hundtrimmrar med fler hastigheter och större valmöjligheter när det gäller skär.
 • Sladd eller inte

  En sladdlös trimmer är absolut enklare att hantera, du kan klippa mellan ben och runt hela hunden utan att någon sladd trasslar. Men en sladdlös trimmer väger mer, batteriet är en stor del av trimmerns vikt. En nätansluten trimmer väger därför generellt sett mindre och är ofta kraftigare, men böket med sladden kan vara bekymmersamt. Vi föredrar batteridrivna trimmrar men valet är till största del subjektivt.
 • Hastighet och effekt

  Hastigheten på en hundtrimmer handlar om antal skär per minut och benämns ofta som ”3000 rpm”, vilket betyder 3000 skär i minuten. Högre rpm betyder att trimmern kapar fler strån per minut, det gör att hundtrimmern lättare glider genom pälsen. Men kraften på motorn varierar också mellan olika trimmrar, vilket betyder att två trimmrar med samma rpm ändå presterar olika. En stark motor i kombination med högt rpm är således receptet på en effektiv hundtrimmer.
 • Skär och kammar

  Vissa hundtrimmrar har bara ett skär, och då justerar du klipplängden med hjälp av clip-on-kammar. Andra trimmrar har separata skär med olika klipplängder. Clip-on-kammen är prismässigt fördelaktig men resultatet blir inte lika bra. Bäst resultat får du definitvt om du köper en trimmer där du kan byta ut skäret mot ett med specifik längd.
 • Ljudnivå

  Ljudnivån är generellt låg på kända märken som Aesculap, Oster och Moser. Men det förekommer trimmrar som låter högt, det irriterar inte nödvändigtvis dig men definitivt din hund. En redan tveksam hund kan bli väldigt svår att jobba med om trimmern brummar högt. Tyvärr är ljudnivån sällan något som specifieras i manualer eller produktbeskrivningar så den enda rekommendationen vi kan ge är att köpa en trimmer från ett erkänt märke.
 • Ergonomi

  Vikt, greppet och vibration är de aspekter som påverkar ergonomin mest. Låg och balanserad vikt är eftersträvansvärt, en trimmer kan bli förvånansvärt tung snabbt om du klipper hela hunden i en klippning. Maskinen ska därtill vara smal och lätt att fatta med hela handen och helst ha en greppvänlig yta i till exempel gummi. En vibrerande apparat brukar inte bara oväsnas utan även bli besvärlig att hantera i längden. Vi har märkt ganska stor skillnad mellan prisklasserna när det kommer till just vibrationer, de dyrare apparaterna vibrerar nästan inte alls medan de enklare, billigare trimmrarna tenderar att vara skakigare.

Underhåll din trimmer

Glöm inte bort att ta hand om din hundtrimmer. Livslängden och klippkvaliteten bevaras betydligt bättre om du sköter den rätt. Skäret ska oljas in innan och efter användning för att bevara skärpan. Du måste också rengöra skäret noga, ta loss det och borsta bort hår mellan tänderna och från själva apparaten. Rengör även eventuella clip-on-kammar. Det är också viktigt att hunden är ren i pälsen innan du klipper, smutsig päls sliter mycket på ett skär. Läs igenom avsnittet om underhåll i bruksanvisningen och säkerställ dig om att du har koll på vad som krävs. Om du sköter skäret och trimmer korrekt så kommer den att hålla i många år. Skär kommer du däremot att behöva byta ut regelbundet, allteftersom de blir slöa. Ett slött skär sliter i pälsen istället för att skära och det gör arbetet både tungt för dig och i värsta fall smärtsamt för hunden.

Vilken hundtrimmer är bäst?

För mindre detaljjobb räcker det gott med en hundtrimmer för runt 800-1000 kr, om du vill göra hela klippningen själv så rekommenderar vi att investera i kvalitet och köpa en trimmer som du kan använda länge. En bra hundtrimmer ska kombinera lång batteritid, flexibla skär med en låg vikt och hög ergonomi. Hundtrimmern ska utan problem glida genom pälsen och hela klippningen ska kunna göras utan att batteriet behöver laddas eller att maskinen känns för tung. Till grund för våra tester och recensioner ligger därför ergonomi, generell användarvänlighet, effekt och pris.

Vanliga frågor om hundtrimmrar

Hur klipper jag hunden?

Att lära sig klippa hunden tar lite tålamod och tid till en början, men det är inte särskilt svårt! Vi ger här några korta tips och råd för att komma igång:

 • Tvätta och borsta hunden noga. En ren och följsam päls är ett måste för att klippningen ska bli jämn och fin.
 • Klipp i riktining med pälsen och börja med största kammen om du är osäker på längden.
 • Använd sax för detaljer runt tassar och ansikte samt svans.
 • Ta hjälp av någon att hålla och lugna hunden om den är orolig.

Ska jag välja sladdlös eller inte?

Vi föredrar sladdlösa trimmrar, de är helt enkelt smidigare att jobba med. Men det är inga större bekymmer att klippa med en sladdansluten trimmer, det kräver lite mer framförhållning och noggrannhet bara.

Hur lång tid tar det att klippa hunden?

Räkna med att det kommer ta ganska lång tid de första gångerna! Men allteftersom du får in vanan så går det snabbare. Beroende på storlek på hunden och hur krävande pälsen är så kan du räkna mellan 20 och 90 minuter för att klippa hela hunden.

Vilka redskap behöver jag för att trimma hunden?

Du behöver en kam, sax, borste och såklart en hundtrimmer. Ett bra schampo för att få en extra ren och mjuk päls rekommenderar vi också, det underlättar mycket.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
17 röster, Genomsnitt: 5 / 5