Bäst i test: Bästa kattlådan 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

En bra kattlåda är något nästan alla kattägare behöver. Den bör vara lättskött och minimera underhållet, så att du slipper kattsand över halva huset och dålig lukt. Det finns många olika sorters kattlådor på marknaden och vi har gjort en lista över de 5  vi anser stå ut mest i olika avseenden, där Kattlåda PeeWee Ecodome Antracit blev bäst i test.

Testvinnare - Bästa Kattlåda 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Kattlådorna 2023:

 • Kattlåda PeeWee Ecodome Antracit - Bäst i test
 • Kattlåda Hop In
 • Kattlåda Vico grå med huv
 • Kattlåda PeeWee Ecohus
 • Kattlåda djup med sprättkant

De 5 bästa Kattlådorna i Juni 2023

 1. 1. Kattlåda PeeWee Ecodome Antracit - Bäst i test

  9,7/10
  "Rymlig & smart kattlåda med dubbelbotten".
  Kattlåda PeeWee Ecodome Antracit
  Bäst i test
  Typ
  Med tak
  Dimensioner
  66 x 48 x 46 cm
  Antal katter
  Flera
  Extra funktion
  Dubbelbotten
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel rengöring dubbelbotten
  • Håller sig fräsch längre
  • Stor; rymmer flera katter
  • Med lucka eller öppen ingång
  • Nästan ingen risk för spill
  Nackdelar
  • Något dyr
  • Passar bäst med PeeWees egna "kattsand" (pellets)

  Recension

  PeeWee EcoDome är en rymlig och stor kattlåda som passar både en och flera katter ifall ditt hushåll har det. Med både tak och lucka riskerar du inte att få kattsand över halva huset och katterna kan skrapa bäst de vill. Lådan är gjord i återvunnet material och består av en botten och ett tack med lucka som kan öppnas, både smidig och miljövänlig. EcoDome är enkel att rengöra och håller sig även därför fräsch längre än många kattlådor, ännu bättre blir det om man använder PeeWees egna Eco Pellets, som även dem är miljövänliga.

  Extra funktion

  En av de större fördelarna med denna kattlåda är att den har en dubbelbotten som gör att våt sand faller igenom till den nedre botten och torr förblir på den övre detta underlättar både rengöringen men håller även sanden i övre delen fräschare längre. På så sätt hålls kattlådan i bästa skicka både för dig och för katten.

   
 2. 2. Kattlåda Hop In

  9,5/10
  "Diskret kattlåda med hop in funktion som förhindrar spill".
  Savic Hop In Kattlåda - Mörkgrå
  Typ
  Hop-in
  Dimensioner
  59 x 39 x 38cm
  Antal katter
  1
  Extra funktion
  Anti-spill
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Anpassad fraktkostnad
  14 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Noll spill
  • Diskret låda
  • Lock enkelt att ta av
  Nackdelar
  • Något jobbigare att rensa

  Recension

  Kattlåda Hop In är en diskret och simpel låda, med betoning på låda. Det ser verkligen mer ut som en förvaringsartikel än en kattlåda och gör sig väl i ett rumshörn. Den har mycket höga kanter och håller därför effektivt andra husdjur eller barn borta från den. Locket skyddar resten av rummet från oönskat skvätt och är dessutom väldigt enkelt att ta av. Det enda med denna kattlåda är att de höga kanterna gör den något jobbigare att rensa än andra alternativ med lägre kanter men det innebär inte att det är oöverkomligt direkt bara att andra lådor är något smidigare.

  Extra funktion

  Hop in funktionen är den främsta funktionen med denna kattlåda. Den ser verkligen till att inget spill sker. Lådan har höga kanter och katten måste hoppa ner i lådan för att uträtta behoven. Hur hen än skrapar kommer sanden förbli i lådan och även om katten lyckas få upp lite på locket så har det en sluttande utformning och är perforerad så att sanden rinner ner igen.

 3. 3. Kattlåda Vico grå med huv

  9,1/10
  "En enkel & portabel bugdgetkattlåda".
  Kattlåda Vico grå med huv
  Typ
  Med tak
  Dimensioner
  40 × 40 × 56 cm
  Antal katter
  1-2
  Extra funktion
  Lucka
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Nästan ingen risk för spill
  • Portabel
  Nackdelar
  • Många klämmor vid borttagning av överdel

  Recension

  Vicos Kattlåda är mycket prisvärd och simpel i utformningen. Du har en taköverdel som förhindrar spill, en lucka med samma funktion och en stabil men relativt låg botten som underlättar rengöringen. Om du har 1 eller 2 katter passar denna låda utmärkt. Utformningen med handtaget gör också att den är enkel att ta med på resande fot. Är det något som skulle kunna vara bättre är det rengöringsmöjligheterna, i nuläget måste överdelen tas av medan andra lådor med taköverdel ofta har lucka som kan fällas upp och gör rengöring möjlig. Rensning & rengöring är alltså något jobbigare än andra alternativ.

  Extra funktion

  Luckan kanske inte direkt framstår som en specialfunktion och det är det väl kanske inte heller men; din katt kommer inte har några problem att använda denna kattlåda men luckan förhindrar samtidigt att andra husdjur eller barn enkelt tar sig in i lådan och rafsar eller tuggar i sig sand eller annat oätbart. Dessutom skyddar luckan väldigt bra från spill och sandskrap. Kattlådan är mycket bättre på grund utav den.

 4. 4. Kattlåda PeeWee Ecohus

  8,8/10
  "PeeWees något mindre kattlåda med dubbelbotten".
  Kattlåda PeeWee Ecohus
  Typ
  Med tak
  Dimensioner
  56 x 39 x 38 cm
  Antal katter
  1-2
  Extra funktion
  Dubbelbotten
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel rengöring med dubbelbotten
  • Håller sig fräsch längre
  • Nästan ingen risk för spill
  Nackdelar
  • Kräver nästan PeeWees egna "kattsand" (pellets)

  Recension

  PeeWees EcoHus är egentligen precis som deras EcoDome fast något mindre och passar 1-2 katter i stället för flera. Det gör att den inte passar alla hushåll men är fortfarande en av de bäst fungerande kattlådorna på marknaden, speciellt om du ser till att köpa PeeWees egna kattsand (eller träpellets som det egentligen är). Utan dem så fungerar tyvärr inte deras dubbelbotten lika bra, den är nämligen framställd för att användas med träpellets som inte kommer igenom hålen men när de blir våta smulas de ner till spån och rinner igenom. Det är något att tänka på innan man köper EcoHus.

  Extra funktion

  EcoHus dubbelbotten är väldigt praktisk, hålen i den övre delen släpper igenom blött spån men inte torrt vilket gör att lådan håller sig ren och fräsch längre än med andra alternativ och gör också rensning betydligt mycket lättare. Används dessutom PeeWees egna pellets, vilket vi verkligen rekommenderar, så luktar spånet verkligen spån och inte kiss.

 5. 5. Kattlåda djup med sprättkant

  8,4/10
  "Med denna låda behöver du inte sätta sprätt på pengarna".
  Kattlåda djup med sprättkant, vit / lila
  Typ
  Öppen
  Dimensioner
  35 x 20 x 48 cm
  Antal katter
  1
  Extra funktion
  Anti-sprättkant
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Lättunderhållen
  • Anti-sprättfunktion
  Nackdelar
  • Öppen lösning (alltid risk för spill)

  Recension

  Detta är en mycket prisvärd och lätt underhållen kattlåda. Med en öppenlösning är det alltid enklare att ta hand om och rensa kattlådan plus att det är lättare att se när detta faktiskt måste göras. En av de största nackdelarna med en låda med tak är att man lätt glömmer bort skiten, så att säga. Här är det ingen risk och lådan är dessutom billig. Det är för övrigt en ganska stilren kattlåda, i den utsträckning som kattlådor kan vara det. Liten, diskret och smidig är rätt ord för denna låda.

  Extra funktion

  Sprättkanten är ingen garanti för att du inte får kattsandsspill i rummet men, det är så nära som möjligt utan att du sätter dig tak eller liknande. Lådan har en relativt hög kant med en skyddande ram som effektivt förhindrar sanden från att lämna lådan. Ingången är dessutom skyddad med ett perforerat ”trappsteg” som även det effektivt skyddar rummet från sand.

kattlada kopguide

Din köpguide till bäst kattlåda

Här nedan har vi samlat några av de viktigare faktorerna, enligt oss, att fundera över innan man köper en kattlåda. Läs gärna igenom dessa innan du gör ett köp.

 • materialet

  Materialval 

  Köp en låda i ett robust material till exempel hårdplast. Mjuka, billigare och lådor med många delar tenderar att gå sönder oftare och snabbare. En bra kattlåda bör hålla katten livet ut och ofta sitter kvalitén lite i priset, så det är väl värt att investera i en lite dyrare låda bara för att sedan aldrig mer behöva tänka på det.
 • litter box 2

  Utformning/ingång 

  För att hindra andra djur eller barn från att komma in i lådan kan det vara bra att inte ha en öppen låda. Att helt enkelt ha en öppning med dörr eller en med öppning på toppen. Detta ser till att endast katten kan ta sig in men även att skvättrisken och spridningen av kattsand minskar drastiskt. Vilket är otroligt skönt. Det enda jobbiga är att det blir något jobbigare att rensa och rengöra kattlådan när den har tak eller liknande.
 • litter

  Rensning 

  Om du vill ha en kattlåda som inte är helt öppen se då till att ”locket”/taket är enkelt att koppla bort och ta av. Ju enklare detta är desto enklare är den att rensa, helst ska den tas isär relativt långt ner på lådan för att det ska vara lätt att nå. Helst bör du leta efter lådor med få delar och enkla fästen.
 • litter box

  Rengöring 

  När det kommer till att rengöra kattlådan gäller egentligen samma sak som för rensningen. Det ska vara enkelt att ta bort eventuellt tak för att kunna nå. Det finns även självrengörande kattlådor och om du vill ha så lite krångel som möjligt är detta ett bra alternativ. Dock måste även dessa rensas det gör bara processen enklare och de kan rengöras mer sällan.
 • dimension4

  Storlek 

  Storlekarna på kattlådor brukar vara rätt lika men det kan skilja sig något mellan vissa modeller. Fundera alltid först på var du vill placera kattlådan och hur mycket plats du tycker den kan ta upp. Mät området och kolla sedan dimensionerna på kattlådan du är intresserad av. Reser du mycket med katten kan det vara värt att ha en liten kattlåda i detta avseende och en större för hemmet.
 • litter box 1

  Specialfunktioner 

  Det finns många kattlådor som ger dig smarta lösningar på de vanliga problemen som att rensa eller rengöra. Det finn de med dubbla bottnar som skiljer bajs eller kiss från sanden, så att sanden antingen går att återanvända eller iaf skilja från dålig och bra sand. Det finns även de med självrengöringssystem som separerar och förhindrar dålig lukt. Oftast är det dock kvalitén på kattsanden som är mest effektivt när det kommer till att hålla borta lukten men dessa funktioner hjälper verkligen och underlättar vardagen.

Vårt test av kattlådor

Det viktigaste med en kattlåda är att den är lättskött och inte kräver att du rensar eller städar upp för ofta. Att katten uppskattar kattlådan och vill använda den är också en viktig aspekt, jag tror vi alla vet hur petnoga katter kan vara trots allt. I vårt test har vi främst utgått från följande faktorer: Underhåll, funktionalitet och lukthantering men även om det verkar som att katter trivs med den. Längre ner på sidan kan du se över vår köpguide för tips och saker att fundera över innan man köper en kattlåda.

Vanliga frågor om kattlådor

Vilken kattlåda är bäst?

Det är mycket upp till ens egna preferenser men i vårt test vann Kattlåda PeeWee Ecodome Antracit eftersom den erbjuder dig mest variation och plats för din katt och är samtidigt ytterst lättskött.

Hur ofta ska sanden bytas?

Ungefär en gång i veckan är standardmåttet men detta beror också lite på vilken kattlåda och vilken slags sand du använder. Vissa "sand"typer är mer renliga än andra och vissa lådor erbjuder självreningsfunktioner, men håller du dig till en gång i veckan du du vara säker på att lådan alltid i fräsch och din katt riskerar ingen risk för parasiter eller sjukdom.

Varför köpa en kattlåda med tak?

Det är egentligen ganska simpelt, det gör lådan mer portabel, du behöver inte stirra ner på kattbajs och katten kan inte sprätta sand ut i rummet. Det är 3 väldigt bra anledningar till varför en kattlåda med tak är en bra idé, det gör dock rengöringen något tråkigare så se till att det är ett tak som är enkelt att ta av och sätta på.

Vad är en hop in kattlåda?

Med hop in kattlåda menas att öppningen till kattlådan är på toppen av lådan, så att katten måste hoppa in. Detta är smart om du har andra husdjur eller barn i huset, så att de inte kan komma och röra runt i kattlådan men det förhindrar även spill och sprätt av kattsand.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
14 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5