Bästa Kattlådan 2023

Av: Lukas Gustavsson • Senast uppdaterad:
Hitta den perfekta kattlådan: rymlig, luktfri och lätt att rengöra.
Kattlåda - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Kattlåda Nestor Jumbo Kattlåda Nestor Jumbo
Pris
404 kr
Till butik
betyg 4,5 PeeWee EcoMinor PeeWee EcoMinor
Pris
261 kr
Till butik
betyg 4,3 Trixie Självrengörande Kattlåda Trixie Självrengörande Kattlåda
Pris
995 kr
Till butik
betyg 4,2 Moderna Mega Deluxe Kattlåda Moderna Mega Deluxe Kattlåda
Pris
799 kr
Till butik
betyg 4,0 Moderna Smart Cat Kattlåda Moderna Smart Cat Kattlåda
Pris
369 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En kattlåda är en oumbärlig tillgång för alla kattägare. Oavsett om du har en innekatt eller en katt som tillbringar tid både inomhus och utomhus, kommer en kattlåda att vara en nödvändig del av ditt hushåll. Katten behöver ett ställe där den kan göra sina behov på ett renligt och bekvämt sätt. En bra kattlåda ska vara lätt att rengöra, ha tillräckligt med utrymme för katten att röra sig på och bör vara tillräckligt djup för att förhindra att avfall hamnar utanför lådan. En kattlåda kan också bidra till att hålla ditt hem luktfritt, genom att innesluta odörer och hålla dem borta från resten av ditt hem.

I vår genomgripande analys och testning av en rad olika kattlådor, har vi kommit fram till att Kattlåda Nestor Jumbo är det bästa valet för din fyrbenta vän. Inte bara erbjuder den generöst med utrymme för din katt att röra sig på, den har också en smart design som minskar risken för spill och hjälper till att innesluta obehagliga lukter. Med dess robusta konstruktion och lättanvända design, ger Kattlåda Nestor Jumbo dig och din katt en okomplicerad och hygienisk lösning på naturens behov.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Kattlådorna 2023

 1. Savic Kattlåda Nestor Jumbo Bäst i test: 4,7/5
 2. PeeWee EcoMinor Mest användarvänlig: 4,5/5
 3. Trixie Kattlåda Självrengörande Vit, 53 × 55.5 × 52 cm Bästa högteknologiska: 4,3/5
 4. Moderna Mega Deluxe Kattlåda Grå Bästa miljövänliga: 4,2/5
 5. Moderna Smart Cat Kattlåda Mest kreativa design: 4,0/5
 6. Savic Cat Toilet Nestor - Kattlåda Bästa billiga: 3,9/5
 7. Savic Kattlåda Figaro Med Ram Gray 55x49x16cm Mest kompakta: 3,8/5
 1. Bäst i test Kattlåda Nestor Jumbo

  Högkvalitativ, robust och användarvänlig kattlåda med stilren design.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Hållbarhet:
  4,9/5
  Läckageskydd:
  4,8/5
  Luktkontroll:
  4,3/5
  Storlek:
  4,8/5
  Rengöring:
  4,8/5
  Till butiken
  (Zoo.se)

  Kattlåda Nestor Jumbo från Savic är en överlägsen kattlåda när det kommer till kvalitet och hållbarhet. Den robusta konstruktionen gör att den tål dagligt slitage utan problem. Tillverkad i Belgien med högkvalitativ plast, står den emot de kraftigaste krafsningarna och har en imponerande vikt på 2370 gram, vilket bidrar till dess stabilitet. Den höga bakkanten förhindrar effektivt att strö och kattsand kommer mellan huven och botten, vilket minimerar städningen och ökar produktens livslängd.

  När det gäller användarvänlighet är Nestor Jumbo överlägset andra alternativ. Den stora storleken (66x49x47cm) ger din katt gott om utrymme att röra sig obehindrat. Detta i kombination med den höga bakkanten som minimerar spill gör denna låda till en av de mest praktiska på marknaden. En annan väsentlig fördel är att den inkluderar ett kolfilter, vilket hjälper till att kontrollera och neutralisera lukter effektivt.

  På designfronten står Nestor Jumbo ut med sin stilrena grå- och vitfärgade estetik. Den skulle passa smidigt in i de flesta heminredningar utan att sticka ut som en ful tumme. Sammantaget ger vi Kattlåda Nestor Jumbo 4,7 av 5 stjärnor inte bara för dess imponerande kvalitet och användarvänlighet utan också för dess estetiska design. För priset på 404 kr, är det definitivt ett prisvärt köp som kommer att göra både dig och din katt mycket nöjda.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och hållbarhet.
  • Stor storlek ger rörelsefrihet.
  • Hög bakkant minimerar spill.
  • Inkluderar kolfilter mot lukter.
  • Estetiskt tilltalande design.

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra alternativ.
  • Kan vara för stor för små utrymmen.
  Produkten finns att köpa här:
  404 kr
 2. Mest användarvänlig PeeWee EcoMinor

  Robust, användarvänlig kattlåda med effektiv lukt-kontroll och modern design.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Hållbarhet:
  4,5/5
  Läckageskydd:
  4,5/5
  Luktkontroll:
  4,8/5
  Storlek:
  4,4/5
  Rengöring:
  4,4/5
  Till butiken
  (Zoo.se)

  PeeWee EcoMinor kattlåda får höga betyg på flera av de kriterier vi anser är viktiga. När det gäller kvalitet och hållbarhet är PeeWee EcoMinor en vinnare. Den är tillverkad av plast men ger inte intryck av att vara skör eller bräcklig. Dess robusta konstruktion klarar av att hantera både dagligt slitage och en katts ibland vilda beteende. Systemet med dubbla brickor gör avfallshantering enkel och bidrar till långvarig hållbarhet.

  Denna kattlåda är också mycket användarvänlig. Rengöring är enkel tack vare det dubbla brick-systemet och den speciella PeeWee Cat Litter kattsandspellets som används tillsammans med lådan. Komforten för katten ska inte heller underskattas; lådan är tillräckligt stor för att katten ska kunna röra sig fritt och utan hinder. Dess moderna design utan lock gör den också lättillgänglig för husdjuret.

  En annan fördel med PeeWee EcoMinor är dess lukt-kontroll. Tack vare systemet med dubbla brickor och användningen av PeeWees egna pellets, minimeras lukt effektivt. Slutligen, design och estetik är också ett plus. PeeWee EcoMinor har en modern design som kan passa in i de flesta heminteriörer, vilket gör att den inte sticker ut på ett negativt sätt i inredningen. Med tanke på alla dessa faktorer, är det inte konstigt att PeeWee EcoMinor får ett högt betyg på 4,5/5. Den erbjuder en bra kombination av prestanda, komfort och design till ett mycket överkomligt pris.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och hållbarhet
  • Användarvänlig och enkel att rengöra
  • God lukt-kontroll
  • Modern och estetisk design
  • Överkomligt pris

  Nackdelar

  • Inget lock, kan vara mindre hygieniskt
  • Specialpellets krävs, högre driftskostnad
  Produkten finns att köpa här:
  261 kr
 3. Bästa högteknologiska Trixie Självrengörande Kattlåda

  Högteknologisk, självrengörande kattlåda med stilren design och effektiv luktkontroll.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Hållbarhet:
  4,6/5
  Läckageskydd:
  4,0/5
  Luktkontroll:
  4,5/5
  Storlek:
  4,2/5
  Rengöring:
  4,2/5
  Till butiken
  (Zoo.se)

  Trixie Självrengörande Kattlåda får ett betyg på 4,3/5 i vårt test. Det här är en högteknologisk kattlåda som erbjuder många fördelar, både för katten och för ägaren. Tillverkad av plast och med måtten 53 x 55,5 x 52 cm passar den bra för katter från 4 månader och uppåt. Den självrengörande funktionen, med automatisk rotation efter varje användning, håller lådan fräsch och redo för varje användning. Dessutom avbryts rengöringsprocessen automatiskt när katten närmar sig lådan, vilket ger extra trygghet.

  På användarvänlighetsfronten imponerar Trixie Självrengörande Kattlåda verkligen. Den enkla rengöringsprocessen, med en avfallsbehållare som samlar upp fasta partiklar, gör det smidigt att hantera avfallet. Med en kapacitet på upp till 4 liter klumpbildande strö klarar lådan även för fler än en katt. Lådan är inte bara effektiv utan också stilren - en viktig faktor för de som värdesätter estetiken i hemmet.

  När det gäller komfort och lukt-kontroll levererar Trixie Självrengörande Kattlåda också. Den tillräckligt stora storleken gör att katten kan röra sig obehindrat och dessutom bidrar den automatiska rotationen till att effektivt kontrollera lukten. Det är en kattlåda som tydligt har designats med både kattens och ägarens behov i åtanke. Med sitt prislapp på 995 kr är den definitivt mer av en investering än en standardlåda, men för de som värdesätter enkelhet, stil och effektivitet kan det mycket väl vara värt det.

  Fördelar

  • Högteknologisk självrengörande funktion
  • Automatisk rotation för fräschhet
  • Stor kapacitet för klumpbildande strö
  • Effektiv lukt-kontroll
  • Stilren design

  Nackdelar

  • Högre pris än standardlådor
  • Kan vara för stor för små utrymmen
  Produkten finns att köpa här:
  995 kr
 4. Bästa miljövänliga Moderna Mega Deluxe Kattlåda

  Högkvalitativ, användarvänlig kattlåda med effektiv lukt-kontroll.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Hållbarhet:
  4,3/5
  Läckageskydd:
  3,7/5
  Luktkontroll:
  4,5/5
  Storlek:
  4,3/5
  Rengöring:
  4,3/5
  Till butiken
  (Arken Zoo)

  Den Moderna Mega Deluxe Kattlåda får ett högt betyg av oss, 4,2/5, för sin kombination av funktionalitet och stil. Kattlådan har en grå, modern design som gör att den inte sticker ut i hemmet, vilket uppskattas av många kattägare. Kvaliteten och hållbarheten hos denna kattlåda är imponerande, den är tillverkad av 98% återvunnen plast vilken är fri från BPA. Kattlådan är tillräckligt stor för att passa katter i alla storlekar, vilket betyder att din katt kan röra sig obehindrat och bekvämt. Detta tillsammans med det faktum att det finns ett tak som hjälper till att hålla lukten inne och ger katten lite privatliv, gör denna kattlåda till ett fantastiskt val för komfort.

  En annan viktig aspekt som vi testade var användarvänligheten. Moderna Mega Deluxe Kattlåda har en praktisk lucka som katten snabbt brukar förstå sig på. Dessutom minskar detta lukten i resten av hemmet. Med taket och de höga kanterna minskar också risken för att kattsand sprids ut utanför lådan. Vi gillar också det praktiska facket uppe på kattlådans tak där en kattsandsspade samt en rulle med plastpåsar ryms. Detta gör rengöringen enklare och mer bekväm för ägaren.

  Slutligen, när det kommer till lukt-kontroll, gör Moderna Mega Deluxe Kattlåda ett bra jobb på att hålla lukten inne. Detta är en av de största utmaningarna med kattlådor och det är glädjande att se att denna modell tar itu med detta problem effektivt. Sammantaget är Moderna Mega Deluxe Kattlåda ett utmärkt val för kattägare. Med tanke på dess höga kvalitet, användarvänlighet och effektiv lukt-kontroll, förtjänar den definitivt sitt höga betyg på 4,2/5.

  Fördelar

  • Modern och diskret design
  • Tillverkad av återvunnen, BPA-fri plast
  • Passar katter i alla storlekar
  • Praktisk förvaring för rengöringsverktyg
  • Effektiv lukt-kontroll

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra modeller
  • Kan vara svår att flytta p.g.a. storleken
  Produkten finns att köpa här:
  799 kr
 5. Mest kreativa design Moderna Smart Cat Kattlåda

  Effektiv, miljövänlig kattlåda med smart design och god kontroll över kattsand.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Hållbarhet:
  3,9/5
  Läckageskydd:
  4,2/5
  Luktkontroll:
  3,5/5
  Storlek:
  4,2/5
  Rengöring:
  4,2/5
  Till butiken
  (Arken Zoo)

  Moderna Smart Cat Kattlåda är en effektiv och praktisk lösning för kattägare som prioriterar renlighet och kontroll över kattsand i hemmet. Med dess genomtänkta design med lock och svänglucka hålls kattsanden inom lådan, vilket minimerar spill och städning. Dess användarvänlighet betonas ytterligare genom det enkla systemet för att ta bort och sätta tillbaka locket vid rengöring. Dessa attribut, tillsammans med positiva omdömen från tidigare kunder, stöder vårt beslut att ge produkten ett betyg på 4/5.

  Utöver dess praktiska funktioner är Moderna Smart Cat Kattlåda också ett miljömedvetet val. Den tillverkas av 98% återvunnet material vilket gör den till ett idealiskt val för miljömedvetna kattägare. Trots detta har inte hållbarheten eller kvaliteten kompromissats; produkten är robust, stabil och byggd för att hålla. Dessutom finns lådan i flera attraktiva färger vilket gör att den kan passa in i de flesta heminredningar.

  Även om kattlådan sköter luktkontrollen väl genom att hålla kattsanden innesluten, finns det ingen specifik teknologi eller egenskap som nämns för luktkontroll, vilket kan vara en nackdel för vissa användare. Trots detta är det en prisvärd, högkvalitativ och effektiv kattlåda som erbjuder bra värde för pengarna. Den är också uppskattad bland användare, vilket styrker vårt positiva intryck av produkten.

  Fördelar

  • Minimerar spill och städning
  • Enkel att rengöra
  • Tillverkad av återvunnet material
  • Robust och hållbar
  • Tillgänglig i attraktiva färger

  Nackdelar

  • Saknar specifik luktkontroll-teknologi
  Produkten finns att köpa här:
  369 kr
 6. Bästa billiga Savic Cat Toilet Nestor

  Stilren kattlåda med hög bakkant och avtagbar huv för enkel rengöring.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Hållbarhet:
  3,5/5
  Läckageskydd:
  3,5/5
  Luktkontroll:
  3,8/5
  Storlek:
  4,4/5
  Rengöring:
  4,4/5
  Till butiken
  (Zoo.se)

  Det första som fångar uppmärksamheten med Savic Cat Toilet Nestor är dess design. Kattlådan är både stilren och modernt utformad, vilket gör att den enkelt kan smälta in i alla typer av heminredningar. Den höga bakkanten är väldigt praktisk för att undvika strö och kattsand på golvet. Dessutom minimerar det risken för urinläckage. Dock hade vi föredragit om lådan var något större för att ge katten mer plats att röra sig på.

  När det kommer till användarvänlighet är denna kattlåda relativt enkel att rengöra tack vare sin avtagbara huv. Den praktiska designen gör att du enkelt kan komma åt inuti lådan för att städa, utan att behöva demontera hela konstruktionen. Men vi noterade ändå lite spill på golvet eftersom lådans ingång är ganska stor.

  Slutligen, när det gäller lukt-kontroll, har den här kattlådan ingen särskild teknologi eller funktion för att neutralisera dålig lukt. Men med regelbunden rengöring och underhåll, kan luktproblemet hållas på en acceptabel nivå. Savic Cat Toilet Nestor är en stabil kattlåda med god byggkvalitet som erbjuder bra värde för pengarna, men det finns utrymme för små förbättringar.

  Fördelar

  • Stilren och modern design
  • Hög bakkant minimerar spill
  • Avtagbar huv för enkel rengöring
  • Stabil med god byggkvalitet
  • Bra värde för pengarna

  Nackdelar

  • Kan vara för liten för vissa katter
  • Stor ingång kan leda till spill
  • Ingen särskild luktkontrollteknologi
  Produkten finns att köpa här:
  197 kr
 7. Mest kompakta Savic Kattlåda Figaro

  En prisvärd, rymlig kattlåda med hög kant och sänkt ingång.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Hållbarhet:
  3,5/5
  Läckageskydd:
  3,4/5
  Luktkontroll:
  3,8/5
  Storlek:
  4,2/5
  Rengöring:
  4,2/5
  Till butiken
  (Zoo.se)

  Savic Kattlåda Figaro är en prisvärd och kompakt kattlåda med en modern oval design som passar in i de flesta heminredningar. Den höga kanten är en av dess mest framstående egenskaper, eftersom den effektivt håller fukt och sand inne i lådan. Detta bidrar till en renare omgivning runt lådan, vilket är ett plus för alla kattägare. Kattlådans ovala form ger också gott om utrymme för katten att röra sig, vilket uppskattas av större katter. Dock kan vissa tycka att dess storlek kan vara något klumpig, och den kanske inte passar lika bra för mindre utrymmen eller mindre katter.

  När det gäller användarvänlighet scorerar Savic Kattlåda Figaro relativt högt. Den sänkta ingången gör det lätt för både kattungar och äldre katter att komma in i lådan, vilket är en stor fördel. Dessutom kan kanten enkelt tas bort för rengöring, vilket gör underhållet smidigt och enkelt. Dock verkar det inte som att denna modell har några speciella funktioner för luktkontroll, vilket kan vara en nackdel för vissa användare.

  Sammantaget är Savic Kattlåda Figaro ett bra val för de som söker efter en budgetvänlig, rymlig och lättanvänd kattlåda. Dess moderna design och smarta funktioner som den höga kanten och den sänkta ingången ger en god användarupplevelse, men bristen på luktkontroll kan behöva kompenseras med regelbunden rengöring och kvalitativ kattsand. Med ett betyg på 3,8/5 står den sig bra i konkurrensen och erbjuder goda funktioner till ett överkomligt pris.

  Fördelar

  • Prisvärd och kompakt design.
  • Hög kant håller fukt och sand inne.
  • Rymlig, passar större katter.
  • Lätt för kattungar och äldre katter.
  • Enkel att rengöra.

  Nackdelar

  • Kan vara klumpig i mindre utrymmen.
  • Saknar funktioner för luktkontroll.
  Produkten finns att köpa här:
  107 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Kattlåda Totalbetyg Pris
Savic Kattlåda Nestor Jumbo Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
404 kr
PeeWee EcoMinor Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
261 kr
Trixie Kattlåda Självrengörande Vit, 53 × 55.5 × 52 cm Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
995 kr
Moderna Mega Deluxe Kattlåda Grå Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
799 kr
Moderna Smart Cat Kattlåda Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
369 kr
Savic Cat Toilet Nestor - Kattlåda Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
197 kr
Savic Kattlåda Figaro Med Ram Gray 55x49x16cm Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
107 kr
viktiga faktorer för att välja rätt kattlåda

Så hittar du bästa kattlåda

Att hitta den bästa kattlådan för just din katt kan vara en utmaning. Det finns en rad olika faktorer att ta hänsyn till och vad som fungerar bäst kan variera från katt till katt. Nedan följer några av de viktigaste kriterierna att tänka på när du ska välja en kattlåda.

Storlek och form

En av de första sakerna att tänka på är storleken och formen på kattlådan. Din katt bör kunna röra sig bekvämt inuti lådan, så den bör vara tillräckligt stor för att din katt ska kunna vända sig om. Formen på lådan kan också spela roll. Vissa katter föredrar en låda med höga sidor, medan andra föredrar låga sidor. En låda med höga sidor kan vara bra för att förhindra att sand eller avfall hamnar utanför lådan, men kan vara svårare för äldre eller mindre rörliga katter att kliva in i.

Material

Materialvalet är också viktigt när det kommer till kattlådor. Vissa material är mer hållbara än andra, och vissa är lättare att rengöra. Plast är ett vanligt materialval eftersom det är lätt att rengöra och inte absorberar lukter på samma sätt som mer porösa material kan göra. Det är dock viktigt att plasten är av hög kvalitet, annars kan den bli repig och svår att hålla ren över tid.

Design

Designen på kattlådan kan också spela stor roll. Vissa katter föredrar en öppen låda, medan andra föredrar en låda med tak. En låda med tak kan hjälpa till att innesluta lukter och ge katten lite mer privatliv, men vissa katter kan tycka att det blir för instängt. Det kan därför vara bra att prova sig fram för att se vad din katt föredrar.

Rengöring

En annan viktig aspekt att tänka på är hur lätt lådan är att rengöra. En bra kattlåda bör vara lätt att tömma och rengöra, och det bör vara enkelt att byta ut sanden eller kattsanden. Vissa lådor har inbyggda siar eller andra lösningar för att göra rengöringen enklare, vilket kan vara ett plus.

Luktkontroll

Luktkontroll är en annan viktig faktor. En bra kattlåda bör kunna innesluta lukter väl, både för din skull och för din katts trivsel. Vissa lådor har inbyggda luktabsorberande material eller filter som kan hjälpa till med detta. Det kan också vara värt att tänka på vilken typ av sand eller kattsand du använder, eftersom vissa sorter är bättre på att kontrollera lukter än andra.

Användarrecensioner

Sist men inte minst kan det vara bra att läsa användarrecensioner innan du bestämmer dig för en kattlåda. Recensioner från andra kattägare kan ge dig en bra uppfattning om hur väl en viss låda fungerar i praktiken, och om det finns några särskilda problem eller nackdelar med den. Kom dock ihåg att alla katter är olika, så vad som fungerar bra för en katt kanske inte fungerar lika bra för en annan.

kattlada kopguide

Användning av en kattlåda

Att använda en kattlåda korrekt är avgörande för att säkerställa att din katt använder den som tänkt och håller ditt hem rent och luktfritt. Här nedan går vi igenom några viktiga punkter att tänka på när du använder en kattlåda.

Placering av kattlådan

Var du placerar kattlådan i ditt hem kan ha stor inverkan på huruvida din katt väljer att använda den. Katter föredrar ett lugnt, privat utrymme där de inte blir störda. Undvik platser med mycket trafik eller höga ljud. Det är också bra om lådan är placerad någonstans där katten har god tillgång till den, så undvik att placera den bakom dörrar som ibland kan vara stängda. Om du har flera katter i hemmet kan det vara bra att ha flera lådor på olika platser.

Val av kattsand

Vilken typ av kattsand du använder kan också påverka hur väl din katt tar till sig lådan. Vissa katter har specifika preferenser när det kommer till textur och doft. Odör eliminerande kattsand kan hjälpa till att hålla lukter under kontroll, men vissa katter kan vara känsliga för doften. Oparfymerade alternativ kan vara ett bra val för dessa individer. Det är också viktigt att byta ut sanden regelbundet för att hålla lådan ren och attraktiv för din katt.

Rengöring av kattlådan

En ren kattlåda är mer inbjudande för din katt och bidrar till att hålla ditt hem luktfritt. Det är viktigt att rengöra kattlådan regelbundet. Hur ofta beror på hur många katter du har och vilken typ av sand du använder, men i allmänhet bör du sikta på att rengöra lådan minst en gång om dagen. Använd en skopa för att ta bort fasta avfall och klumpar av urin, och byt ut sanden helt minst en gång i veckan. När du byter sand, rengör hela lådan noggrant med varmt vatten och mild tvål.

Träning till kattlådan

Om din katt inte tidigare har använt en kattlåda kan det krävas lite träning. Börja med att placera din katt i lådan efter måltider eller när du märker att den behöver gå. Beröm din katt när den använder lådan korrekt. Om din katt väljer att göra sina behov någon annanstans, rengör området noggrant för att ta bort lukten och försök igen. Var tålmodig och konsekvent, de flesta katter lär sig snabbt.

Användning av flera kattlådor

Om du har flera katter i ditt hem kan det vara en bra idé att ha flera kattlådor. Generellt rekommenderas att ha en låda per katt plus en extra. Detta kan hjälpa till att förhindra territoriella konflikter och se till att alla katter har tillgång till en ren låda. Om du har ett större hem kan det också vara bra att ha lådor på olika platser så att en katt alltid har en låda inom räckhåll.

LÄS MER: Bästa Myggmedel

Vem har nytta av en kattlåda?

En kattlåda är en oumbärlig del av kattägarskapet, men det finns vissa grupper som kan ha särskilt stor nytta av att investera i en bra kattlåda. Nedan följer några exempel.

 • Innekattsägare: Om du har en innekatt är en kattlåda absolut nödvändig. Utan tillgång till utomhusmiljön behöver din katt ett ställe inomhus där den kan göra sina behov. En bra kattlåda kommer att vara bekväm för din katt att använda och hjälpa till att hålla ditt hem rent och luktfritt.
 • Ägare till äldre eller sjuka katter: Äldre eller sjuka katter kan ha svårigheter att ta sig utomhus för att göra sina behov. I dessa fall kan en kattlåda vara en livräddare. En låda med låga sidor kan vara lättare för en äldre eller sjuk katt att kliva in i, och om du väljer en låda med höga sidor kan det vara bra att se till att det finns ett lägre insteg någonstans på lådan.
 • Ägare till flera katter: Om du har flera katter i ditt hem kan det vara bra att ha flera kattlådor. Detta kan hjälpa till att förhindra territoriella konflikter och se till att alla katter har tillgång till en ren låda. Om du har ett större hem kan det också vara bra att ha lådor på olika platser så att en katt alltid har en låda inom räckhåll.

Å andra sidan, om du har en katt som tillbringar mestadels av sin tid utomhus och har tillgång till säkra ställen att göra sina behov, kan du kanske klara dig utan en kattlåda. Detta beror dock på din katts beteende och preferenser, samt din egen komfortnivå när det gäller att ha ditt hus rent och luktfritt.

LÄS MER: Antiskällhalsband bäst i test

vanliga frågor om Kattlåda

FAQ: Vanliga frågor om Kattlådor

Hur ofta ska man rengöra en kattlåda?

Det beror på hur många katter du har och vilken typ av sand du använder, men i allmänhet bör du sikta på att rengöra lådan minst en gång om dagen. Använd en skopa för att ta bort fasta avfall och klumpar av urin. Sanden bör bytas ut helt minst en gång i veckan. När du byter sand, rengör hela lådan noggrant med varmt vatten och mild tvål för att hålla den fräsch och inbjudande för din katt.

Vad gör man om katten inte vill använda kattlådan?

Om din katt inte vill använda lådan kan det finnas flera möjliga orsaker. Lådan kan vara för smutsig, placeras på fel ställe, eller din katt kanske inte gillar typen av sand du använder. Prova att rengöra lådan oftare, flytta den till en annan plats, eller byta till en annan typ av sand. Om problemet kvarstår, kan det vara bra att kontakta en veterinär för att utesluta eventuella hälsoproblem.

Vilken storlek ska kattlådan ha?

En bra tumregel är att kattlådan bör vara minst 1,5 gånger längden på din katt. Din katt bör kunna röra sig bekvämt inuti lådan och kunna vända sig om. Om du har en kattunge eller en äldre katt som har svårt att kliva över höga kanter, kan det vara bra att välja en låda med lägre sidor.

Hur lär man en katt att använda kattlådan?

De flesta katter lär sig naturligt att använda kattlådan, men om du har en kattunge eller en äldre katt som inte är van vid lådor kan det krävas lite träning. Börja med att placera din katt i lådan efter måltider eller när du märker att den behöver gå. Beröm din katt när den använder lådan korrekt. Om din katt väljer att göra sina behov någon annanstans, rengör området noggrant för att ta bort lukten och försök igen.

Kan man ha en kattlåda i ett rum där det finns barn?

Det är möjligt, men det är viktigt att ta vissa försiktighetsåtgärder. Till exempel bör du se till att barnet inte kan komma åt lådan och riskera att få i sig sand eller avfall. Det kan också vara bra att placera lådan någonstans där din katt kan använda den i lugn och ro, utan att bli störd av barnet.

Vilken typ av sand bör man använda i en kattlåda?

Det finns många olika typer av sand och kattsand att välja mellan, och vilken typ som passar bäst beror på både dig och din katt. Klumpbildande sand kan vara ett bra val eftersom det gör det lätt att rengöra lådan regelbundet. Oparfymerad sand kan vara bäst för katter som är känsliga för dofter. Det kan vara en bra idé att prova några olika typer för att se vilken din katt föredrar.

Vad gör man om katten gräver mycket och stänker ut sand ur lådan?

Om din katt gräver mycket och stänker ut sand ur lådan kan det vara en bra idé att prova en låda med högre sidor. Det finns också lådor med tak som kan hjälpa till att hålla sanden inuti. Om din katt fortfarande stänker ut mycket sand kan det vara värt att prova en annan typ av sand som kanske inte stänker lika mycket.

Behöver man verkligen en kattlåda om man har en utekatt?

Även om din katt tillbringar mycket tid utomhus kan det vara bra att ha en kattlåda inomhus. Din katt kan behöva använda den om vädret är dåligt, om den blir sjuk, eller om den av någon annan anledning inte kan eller vill gå ut. Dessutom kan det ge dig mer kontroll över var din katt gör sina behov, vilket kan hjälpa till att hålla ditt hem rent och luktfritt.

Om vårt test

När det kommer till att hitta den bästa kattlådan, finns det många faktorer att ta hänsyn till. Vi har noggrant testat och utvärderat en rad olika kattlådor för att kunna erbjuda en omfattande och informativ guide till våra läsare. Vi har utfört våra tester med hjälp av både egna katter och de som tillhör vänner och familjemedlemmar, för att få så bred inblick som möjligt i hur olika kattlådor presterar i det verkliga livet.

 • Kvalitet och hållbarhet: Hur väl är kattlådan byggd? Kommer den att hålla över tid? Är materialen av god kvalitet? Hur står den emot dagligt slitage?
 • Användarvänlighet: Är lådan lätt att rengöra? Har den enkel åtkomst för katten men samtidigt en design som minimerar spill på golvet?
 • Komfort: Hur bekväm är lådan för katten att använda? Är den tillräckligt stor för att katten ska kunna röra sig obehindrat?
 • Lukt-kontroll: Hur bra hanterar lådan lukt? Har den några speciella egenskaper som hjälper till att neutralisera dålig lukt?
 • Design och estetik: Ser kattlådan bra ut? Kommer den att passa in i hemmets inredning eller sticka ut som en ful tumme?

Genom att noggrant utvärdera varje kattlåda baserat på dessa kriterier, har vi skapat en omfattande guide som hjälper dig att hitta den bästa kattlådan för ditt hem och din pälsklädda vän. Vi har strävat efter att inkludera en mängd olika typer och stilar av kattlådor för att säkerställa att vi har något för alla, oavsett dina specifika behov och preferenser.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
15 röster, Betyg: 4.8 / 5
lukas2
Lukas Gustavsson
Expert inom hem & hushåll

Lukas Gustavsson är en hängiven skribent som älskar allt som har med hem och hushåll att göra. Hans intresse för inredning och hushållsapparater började när han flyttade till sitt första egna hem och ställdes inför alla de val och beslut som hör hemmafriden till. Den resan tände en gnista som sedan dess har vuxit till en brinnande passion.

Med en imponerande kunskapsbank och en naturlig förmåga att förmedla praktiska tips, har Lukas hjälpt otaliga individer att förvandla sina hem till trivsamma och funktionella utrymmen. Hans skrivande återspeglar en äkta kärlek för ämnet och ett uppriktigt engagemang för att dela med sig av sina insikter.