Bäst i test: Bäst katt GPS 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Katter älskar som bekant att gå på äventyr och upptäcka. Katter är sällan blyga för att röra sig både högt upp i träd och in i svårtillgängliga snår och både lek och jakt kan leda katten långt hemifrån. Visserligen är katter skickliga på att navigera och det är känt att katter har tagit sig hem över långa distanser. Men om du vill vara på den säkra sidan och ha lite extra uppsikt över din katt så kan du köpa en katt-GPS. Det är idag ett ganska litet utbud på katt-GPS:er men det växer kontinuerligt och tekniken blir allt bättre.

Testvinnare - Bästa Katt GPS 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Katt-gpserna 2023:

 • GPS för katt och hund mini TK-911 - Bäst i test
 • TK-909 Gps
 • Minifinder Atto - Bästa premiumvalet
 • Tractive GPS-tracker med halsband för katt - Bästa billiga

De 4 bästa Katt-gpserna i Juni 2023

 1. 1. GPS för katt och hund mini TK-911- Bäst i test

  9,3/10
  "Enkel, exakt och billig".
  GPS för katt och hund mini TK-911
  Bäst i test
  Vikt
  33 g
  Abonnemang
  Nej
  Batteritid
  5-6 dygn
  GPS noggrannhet
  Hög
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Ingen abonnemangsavgift
  • Svensk support
  • Väger endast 33 g
  Nackdelar
  • Platsuppdatering endast var 10:e sekund

  Recension

  TK-911 Mini är en populär GPS till både katter och hundar. Den är lite och smidig och väger bara 33 g. Liten i storleken, god precision och billig i drift gör TK-mini till en vinnare i vårt test.

  Utöver inköpspris betalar du för datatrafiken undertiden GPS:en spårar, alltså för kontantkortet som sitter i GPS:en. Du behöver inte betala månatliga avgifter för att få tillgång till realtidsspårning.

  TK-911 är IP65-klassificerad vilket betyder att den är helt tät gällande vatten och dammpartiklar. Perfekt för en katt som rör sig ute i olika miljöer. Konstruktionen är slitstark och den sitter säkert i både halsband och sele.

  När det kommer till funktioner så erbjuder TK-911 geofence och positionslagring, utöver realtisspårning förstås. I appen kan du se historik över hur katten har rört sig de senaste dagarna, både roligt och användbart! Med geofence så kan du markera ett område som katten inte får röra sig utanför utan att GPS:en varnar genom appen. Flera personer kan använda appen samtidigt för att hålla koll på katten, det krävs ingen extra kostnad.

  Appen använder sig av Google Maps för att spåra och kan användas i hela världen med bibehållen precision. Precisionen är konstant god utan avbrott, ner till ungefär fem meter. Vi upplevde inga störningar eller ”hopp” i positioneringen under den period vi testade GPS:en. Batteritiden är förhållandevis god för en så liten GPS. Upp till sex dagar enligt återförsäljare men vi nådde bara fem dagar innan den behövde laddas, detta i standbyläge. Vi aktiv spårning behöver batteriet laddas varje dag.

 2. 2. TK-909 Gps

  9,2/10
  "En fin blandning mellan funktion och pris".
  TK-909 Gps
  Vikt
  44 g
  Abonnemang
  Nej
  Batteritid
  2 dygn (10 dygn standby)
  GPS noggrannhet
  Medelhög
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans

  Recension

  TK-909 är en större variant av vår testvinnare från Eksit data som är anpassade till större katter och hundar. Den större storleken leder såklart till ökad vikt vilket kan göra att mindre katter blir irriterad på den och försöka ta av sig den. Precis som med TK-911 behöver du här inte betala någon abonnemangsavgift, men du betalar för datatrafiken genom SIM-kortet som du behöver.

  TK-909 är IP-klassificerad och klarar av att katten är ute i regn och rusk utan att den havererar. Konstruktion känns rejäl och den fungerar precis som ny efter tre månaders användning. Den sitter fast väldigt bra i halsbandet och vi har aldrig behövt åka ut för att leta rätt på varken katt eller apparat som försvunnit. Appen kan användas av flera personer så alla därhemma kan hålla koll på katten.

  Förutom realtidsspårning erbjuder TK-909 även funktioner för geofence och lagring av position. Det gör att man enkelt kan se på vilket område katten brukar röra sig.

  TK-909 har en ganska bra precision och man hittar katten på nolltid om man rör sig till den angivna platsen. Platsen uppdateras var 10:e sekund vilket ger en bra balans mellan batteriförbrukning och användbarhet. Batteriet är bra och klarar upp till 10 dagar i standbyläge och 2 dagar vid aktiv spårning. Allt sammantaget är TK-909 den bästa katt-gpsen för större katter.

 3. 3. Minifinder Atto- Bästa premiumvalet

  9,1/10
  "Premium-GPS med unika funktioner och hög prestanda".
  Minifinder Atto
  Bästa premiumvalet
  Vikt
  38 g
  Abonnemang
  Ja
  Batteritid
  3-5 dygn
  GPS noggrannhet
  Hög
  Gratis frakt
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög kvalitet och vattentät
  • Hastighetsmätare
  • Mikrofon / högtalare
  Nackdelar
  • Dyrt inköpspris och månadskostnad

  Recension

  MiniFinder Atto är en GPS för både hundar och katter. Den tillverkas av det svenska företaget med samma namn. GPS:en tillhör premiumsegmentet och gjort sig mycket populär tack vara sina funktioner, pålitlighet och höga kvalitet. Dt väger endast 38 g och mäter 65 x 35 mm. Det är inte den minste storleken på GPS:er och passar därför inte till de minsta katterna.

  Inköpskostnaden och månadskostnaden är relativt dyr. Månadsvis betalar du mellan 89 och 159 kronor för tillgång till support, realtidsspårning, datatrafik och alla funktioner som ständigt uppdateras. Kostnad för SIM-kort och datatrafik ingår alltså i abonemmanget.

  MiniFinder Atto har alla egenskaper som en vanlig katt-GPS har, spårning, geofence och lagring av data. Den har därtill en mikrofon och högtalare. Det möjliggör för dig att prata med, kalla på och lyssna på din katt och dess omgivning. Du kan på så sätt prata med en eventuell upphittare, höra om det försigår något runt katten eller (om du har en lydig katt) kalla hem katten. GPS:en är även utrustad med en hastighetsmätare så du blir varnad om katten plötsligt skulle färdas onormalt snabbt, till exempel vid stöld och katten placeras i en bil.

  Batteritiden är på hela 20 dagar i standby-läge. I aktivt läge kan GPS:en spåra i upp till fem dagar, vårt batteri tog slut efter dryg 4 dygn under testet. En batteritid som överträffade våra förväntningar, att slippa ladda GPS:en dagligen är ett tveklöst plus. Med en IP67-märkning så är MiniFinder Atto 100 % vattentät och hanterar även fint damm och smuts. Hög kvalitet i kombination med bra batteritid gör att du kan känna dig trygg med att hitta katten eller eventuellt GPS:en om den skulle lossna.

  MiniFinder Atto bjuder på många fördelar och unika funktioner vilket gör den till en riktigt högpresterande GPS. Få GPS:er kan mäta sig med MiniFinder Atto när det kommer till prestanda. Tyvärr är den ganska dyr, men det är också en investering i din katts eller hunds säkerhet.

 4. 4. Tractive GPS-tracker med halsband för katt- Bästa billiga

  8,7/10
  "Tractive både spårar och övervakar hälsa och sömn hos din katt".
  Tractive GPS-tracker med halsband för katt
  Bästa billiga
  Vikt
  30 g
  Abonnemang
  Ja
  Batteritid
  2-5 dygn
  GPS noggrannhet
  Medel
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Lågt inköpspris
  • Datatrafik inkluderar i abonnemang
  • Aktivitetsövervakning
  Nackdelar
  • Endast en användare per GPS

  Recension

  Tractive är kanske den mest köpta GPS:en i Sverige. Lågt pris och höga kundomdömen lockar. Men Tractive erbjuder mer en så, den håller hög kvalitet och har flera värdefulla funktioner.

  Tractive är mycket billig i inköpspris men kräver ett abonnemang som kostar mellan 40 och 120 kronor i månaden, beroende på bindningstid. I abonnemangskostnaden är datatrafik inkluderad. Abonnemangen är indelade i Basic och Premium där skillnaden är att Premium inkluderar 365 dagars platshistorik, spårning i hela världen, export av platsdata samt möjligheten att dela data och spårning mellan flera telefoner. Helt enkelt lite mer exklusiva tjänster som inte är nödvändiga om du bara vill spåra katten på daglig basis.

  GPS:en väger 35 g och är helt vattentät, den tål även att nedsänkas i vatten. Ett halsband är inkluderat vid köp som har en hållare för GPS:en, men den sitter även bra på den egna selen eller halsbandet. Batteritiden ligger på 2-5 dygn beroende på platsuppdateringsfrekvens och användning. Platsuppdatering kan ske med så kort intervall som 2 sekunder, det ger dig otroligt bra koll på din katt.

  Tractive har geofence-funktionen, alltså möjligheten att få notifikation i appen om katten rör sig utanför ett visst område. GPS.en har även Activity Monitoring, en funktion som tillåter dig för en inblick i din katts hälsa och kondition genom att räkna steg och analysera rörelsemönster.

  Med lågt inköpspris, intressanta funktioner och hög kvalitet så kvalar Tractive in på vår lista över de bästa katt GPS:erna. Vi saknar möjligheten att dela spårningen mellan flera telefoner (det krävs Premium-abonnemang för den tjänsten). I övrigt är Tractive en prisvärd GPS.

kattgps guide

Köpguide till rätt katt GPS

GPS:erna till katter utvecklas snabbt och på bara några år har vi sett nya innovativa funktioner och finesser. Även om utbudet är mindre i Sverige än utomlands så kan man hitta alla funktioner på marknaden här också, så de tekniska framstegen som görs märks även här. En GPS kan utföra en mängd olika uppgifter, inte bara ange position.

 • Geofencing

  Geofencing eller vituellt staket är en avgränsning du kan göra i de flesta GPS-appar. Du markerar ett geografiskt område som katten inte kan gå utanför utan att du blir notifierad. Denna funktion hjälper dig inte bara att hålla koll på att katten är inom ett tryggt avstånd, utan hindrar katten från att besöka farliga områden utan att du blir medveten om det. Geofencing återfinns hos de flesta GPS:er och är ett mycket bra verktyg
 • Datalagring och statistik

  Datalagring förekommer ganska ofta hos GPS:erna. De lagrar helt enkelt din katts rörelser så att du kan få en graf eller bild över hur katten normalt rör sig. Datalagring är till stor hjälp, genom att känna till din katts olika områden så är det betydligt enklare att veta var du ska börja leta om katten skulle vara borta. Men datalagring får du också information om din katt rör sig nära stora vägar eller liknande farliga områden, då kan du sätta upp ett geofence för att försöka hindra katten att gå dit. Vissa GPS:er noterar även kattens rörelser utifrån ett hälsoperspektiv så du får information om huruvida din katt rör sig normalt eller inte.
 • Mikrofon och högtalare

  Mikrofon och högtalare tillhör ofta de dyrare alternativen. Med hjälp av tvåvägskommunikation kan du till exempel prata med människor som har hittat din katt om den sprungit bort. Men du kan även prata med katten och höra hur omgivningen låter. Genom högtalarfunktionen kan du därmed snappa upp om din katta bråkar, är nära trafik eller kanske interagerar med en människa. Om din katt mot din vilja jagar fåglar på din tomt så kan du kraftigt försvåra jakten genom att helt enkelt hyscha katten genom högtalaren!
 • Larm och notifikationer

  Det finns flera olika saker en katt-GPS kan varna för. Brist på täckning och lågt batteri är vanliga notifikationer som i princip alla GPS:er har. Då får du ett meddelande i appen eller som sms att GPS:en har tappat täckning respektive har dåligt batteri. Tappad täckning kombineras ibland med en positionangivelse där GPS:en senast sågs, på så sätt vet du var du ska börja leta.

  Hastighetslarm är ett ganska ovanligt larm, det meddelar dig om GPS:en plötsligt ändrar hastighet. Detta larm ska inte triggas av att katten springer, jagar eller leker, utan om katten hoppar upp på ett fordon som kör iväg. Eller, vår värsta mardröm, om katten helt enkelt blir stulen och körs iväg i bil. Det är alltså ett slags säkerhetslarm.
katt gps guide

Info om abonnemang och SIM-kort

I princip alla katt-GPS:er kräver SIM-kort. Det beror på att sändaren använder sig av mobilnätet och du behöver betala för trafiken precis som när du använder internet genom telefonen. Katt-gps:er kräver mycket lite trafik och kostnaden är inte alls hög, du kommer långt med ett kontantkort med hundra kronor på. Priset varierar med olika operatörer, och på tal om operatörer så är det viktigt att du kollar upp vilka operatörer som GPS:en är kompatibel med. Vissa GPS:er har begränsningar när det gäller operatör.

Vad som däremot kan bli dyrt är kostnaden för abonnemang hos GPS-leverantören. De flesta katt-GPS:er kräver nämligen att du månadsvis betalar för tillgång till live-spårning och liknande funktioner. Det beror på att det är en kontinuerlig kostnad för företagen att erbjuda tjänster som live-spårning, datalagring och support. Vårt topp-val (TK 911 mini) har ingen abonnemangskostnad, utan använder istället en gratis-app som du kan spåra katten genom.

Kostnaden för abonnemang varierar mycket beroende på hur länge du binder dig och vilka funktioner du vill få tillgång till. Det kan vara så lågt som 30 kronor eller uppåt 100 kronor i månaden. Vid flera abonnemang ingår datatrafiken, alltså kostnaden för SIM-kort, med detta medräknat så blir abonnemangsavgifterna väldigt låga.

Vårt test av katt-GPS

Vi har valt ut några av de mest populära GPS:erna i Sverige och undersökt dem närmre. Utbudet är som sagt ganska snål i Sverige men söker man sig till den internationella marknaden så hittar man mängder av GPS:er till katter. Vi har valt att bara testa de som säljs i Sverige av svenska företag. Vi undersöker och betygsätter bland annat följande kriterier:

 • Kvalitet – Vi undersöker kvaliteten och den uppskattade livslängden, är GPS:en väl skyddad mot väder, vind och yttre påfrestningar? Upplevs den robust och stabil?
 • Användarvänlighet – Är GPS:en lätt att komma igång med? Är appen/mottagardosan enkel att förstå sig på? Är det lätt att komma åt och reglera inställningar och funktioner?
 • Precision – Vi försöker bedöma GPS:ens precision och exakthet. Det kan variera med tiotals meter från GPS till GPS.

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
20 röster, Genomsnitt: 4.1 / 5