Bäst i test: Bästa fästinghalsbandet 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Ett fästinghalsband ger ett bra skydd mot olika bitande insekter, inte minst mot en av de värsta av dem - fästingen. De olika typerna av fästinghalsband som finns använder sig av olika metoder för att antingen döda eller avvisa fästingar. Ultraljud, kemiska gifter eller organiska metoder hör till de vanligaste. Vi har testat de populäraste halsbanden på marknaden för att se om de lever upp till våra förväntningar. Bästa fästinghalsbandet blev Scalibor vet. Fästinghalsband som är både effektivt och har en låg förekomst av överkänslighetsreaktioner hos hunden. Alla våra 5 toppval hittar du nedan.

Testvinnare - Bästa Fästinghalsband 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Fästinghalsbanden till hundar 2023:

 • Scalibor vet. Fästinghalsband
 • Bästa billiga: Animigo Fästinghalsband
 • Fästingfri Tickless Ultraljud
 • Seresto vet. Fästinghalsband
 • Knock Off Fästinghalsband

De 5 bästa Fästinghalsbanden till hundar i September 2023

 1. 1. Scalibor vet. Fästinghalsband - Bäst i test

  9,6/10
  "Mycket effektivt halsband som skyddar länge".
  Scalibor vet., halsband 0,76 g Intervet AB
  Bäst i test
  Effekten varar i
  5-6 månader
  Innehåller
  Deltametrin
  Fördröjning
  7 dagar
  Passar till
  Små & medelstora hundar
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Lätt att hantera och fästa
  • Hög vattentålighet
  • Går att använda till dräktiga och digivande tikar
  • Mycket effektivt
  Nackdelar
  • Dröjer några dagar innan man märker full effekt

  Recension

  Scalibor vet. fästinghalsband innehåller det effektiva insektsgiftet deltametrin. Giftet skyddar mot fästingar, loppor och myggor och är ofarligt för människor och hundar. Det dröjer ungefär en vecka innan man märker full effekt av skyddet, eftersom det behöver bäras ett tag för att ge ifrån sig verksamma doser. Vi tyckte att det var svårt att veta exakt när giftet började att ha effekt, men efter att ha haft halsbandet på vår hund i cirka två månader, var antalet fästingar och bitande insekter på den färre.

  När du använder ett fästinghalsband med ett gift som deltametrin är det viktigt att veta om att hunden exempelvis inte ska tugga på halsbandet. Se till så att det sitter ordentligt kring halsen och att hunden inte kommer åt det för lätt. Deltametrin kan nämligen orsaka leverskador om djuret får i sig större doser upprepade gånger. Klipp av den överblivna biten av halsbandet när du fäst det runt halsen.

  Vattentåligheten för fästinghalsbandet är hög, men du ska undvika att bada med det den första veckan. Det verksamma ämnet sprider sig nämligen till pälsen och du vill inte tvätta bort det innan det har effekt. Ämnet deltametrin har effekt i upp till 6 månader, förutsatt att du använder det på rätt sätt.

 2. 2. Animigo Fästinghalsband- Bästa billiga

  9,3/10
  "Giftfritt, väldoftande & lättanvänt".
  Animigo Fästinghalsband
  Bästa billiga
  Effekten varar i
  8 månader
  Innehåller
  Organiska oljor
  Fördröjning
  4 dagar
  Passar till
  Hundar och katter
  Fri frakt över 599 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Smidig och behändig storlek
  • Lätt att sätt på och ta av
  • Giftfritt
  • Doftar gott
  Nackdelar
  • Inte det mest effektiva halsbandet vi testat

  Recension

  Animigo är kända för att marknadsföra och ta fram bra husdjursprodukter överlag. För att se om även deras fästinghalsband håller vad det lovar, har vi testat det i två månader. När vi öppnade förpackningen såg vi genast att storleken på halsbandet verkade vara mycket praktiskt. Det var även lätt att fästa runt halsen på hunden och lätt att ta av. Denna modell fungerar även för katter. Halsbandet i sig är 63,5 cm långt, vilket gör att det passar alla storlekar på hundar. Den bit som bli över när du fäst det runt halsen på djuret klipper du helt enkelt av. Var noggrann med att tvätta händerna efter användningen. Trots att halsbandet är giftfritt, så är de verksamma oljorna relativt starka.

  Den effekt vi märkte av gällde främst fästingar och myggor. Dessa höll sig överlag borta från hunden under tiden som vi använde oss av halsbandet. Skyddet mot löss är däremot mer tveksamt. Vår hund led inte av några besvär, men andra personer vittnar om hur just skyddet mot löss är sämre än det mot fästingar.

  Formulan som halsbandet använder sig av är baserad på växtoljor och lukten från fästinghalsbandet är svagt lavendeldoftande. Materialet, som är i TPE, gör att modellen är tålig och vattenresistent. Skyddet vara i upp till 8 månader.

 3. 3. Fästingfri Tickless Ultraljud

  9,2/10
  "94 % giftfri effektivitet mot fästingar".
  TICKLESS Pet Fästingavvisare för Djur
  Effekten varar i
  12 månader
  Innehåller
  Ultraljudsavvisare
  Fördröjning
  0 dagar
  Passar till
  Alla hundar
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Anpassad fraktkostnad
  14 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Kemikalie- och giftfritt
  • Mycket smidigt
  • Lång livslängd
  • Effektivt
  Nackdelar
  • Går ej att byta batterier

  Recension

  Ultraljudshalsbandet Tickless ger ett långvarigt skydd som inte är baserat på kemikalier eller gifter. Effekten från halsbandet märks av på en gång, utan fördröjning. Aktionsradien på halsbandet ligger på ungefär 1,5 meter och för att aktivera det drar du i plastfliken på sidan av sändaren. Dosan, eller sändaren, i sig fäster du enkelt på hundens halsband. För att se om mekanismen är påslagen, kan du trycka på knappen på ovansidan av dosan, den blinkar då som svar.

  När vi använde oss av denna modell av fästinghalsband, upptäckte vi vilken inverkan det hade på förekomsten av fästingar i pälsen på hunden. Vi märkte aldrig av att den hade några fästingbett eller fästingar som satt kvar länge och blev stora. Här håller alltså Tickless ultraljudshalsband vad det lovar. Effekten ligger också på upp till 94 % mot fästingar. Den andra klarar fördelen med denna modell är att den är fri från kemikalier och kan därför användas till alla hundar, även yngre.

  Vi uppskattade verkligen denna variant av färstingskydd. Enda nackdelen är att det är batteridrivet och att batteriet inte går att byta ut. Det håller dock i upp till 12 år.

 4. 4. Seresto vet. Fästinghalsband

  8,9/10
  "Innovativ utsöndringsteknik som ger hög grad av skydd".
  Seresto vet. Fästinghalsband
  Effekten varar i
  7-8 månader
  Innehåller
  Flumetrin
  Fördröjning
  2 dagar
  Passar till
  Hundar och katter
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra skydd mot fästingar och loppor
  • Effekten märks snabbt
  • Ger ett indirekt skydd mot parasitburna sjukdomar
  Nackdelar
  • Inte giftfritt

  Recension

  Flumetrin är det verksamma ämnet och insektsgiftet som används i Serestos fästinghalsband. Giftet fungerar genom att det hamnar i hundens, eller kattens, yttersta hudfettlager. Där skyddar det mot loppor, löss, fästingar och flera andra blodsugande parasiter. En fördel med halsbandet är att det, förutom det direkta skyddet mot loppor, även ger skydd mot utveckling av lopplarver under 8 månaders tid.

  Halsbandet är lättanvänt och det är inga konstigheter av sätta på och ta av det. Det går till exempel bra att använda under ett vanligt hundhalsband. Var dock bara noggrann med att tvätta händerna efter hanteringen av fästinghalsbandet. Om du vill bada hunden medan du har halsbandet på, går det utmärkt. Den utsöndringsteknik som används gör nämligen halsbandet helt vattentåligt.

  Några symptom på överreaktioner mot ämnet flumetrin märkte vi inte av när vi använde oss av denna modell av fästinghalsband. Gifthalten är också låg och anpassad för att endast drabba insekterna och inte hundar eller människor. Skyddet når sin fulla potential efter två dagar. Då har det spridit sig i pälsen och till det översta hudlagret på hunden.

 5. 5. Knock Off Fästinghalsband

  8,6/10
  "Prisvärt men inte bästa effekten".
  Knock Off Fästinghalsband 60 cm
  Effekten varar i
  4 månader
  Innehåller
  Dimetikonsampolyol
  Fördröjning
  3 dagar
  Passar till
  Stora hundar
  Anpassad fraktkostnad
  14 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Giftfritt
  • Kort aktiveringstid
  • Mycket låg irritationsrisk
  Nackdelar
  • Passar endast större hundar
  • Något sämre effekt

  Recension

  Fästinghalsbandet Knock Off innehåller ämnet dimetikonsampolyol som är helt ofarligt både för djur och miljö. Ämnet gör att fästingar och andra blodsugande insekter förlamas och därefter torkas ut. Tack vare att dimetikonsampolyol inte är reaktivt blir också risken för irritationer eller överreaktioner hos hunden mycket låg. Kombinationen av ett relativt effektivt fästingmedel och ett som inte orsakar problem för hunden, är något vi uppskattar.

  Halsbandet i sig är vattentätt och det går bra att bada med det. Effekten som skyddet ger varar i upp till 4 månader, vilket är relativt kort tid jämfört med andra fästinghalsband. Justeringen av halsbandet är smidig, men modellen passar endast större hundar som är över 12 veckor gamla och väger över 1 kilo.

  Efter tre dagar får skyddet full effekt. Vi märkte av en skillnad i minskningen av antalet fästingar, men inte lika mycket som för vissa av de andra fästinghalsbanden i testet. Fördelen är dock att det även hjälper mot loppor.

puppy with scratching himself bite fleas

Köpguide: Hitta rätt fästinghalsband

Ett fästinghalsband är mycket användbart om det till exempel är en sommar med mycket insekter och då även fästingar. Halsbanden skyddar nämligen även ofta mot myggor, fjärilsmyggor och andra bitande insekter. I köpguiden nedan kan du läsa mer om skyddet och hur du väljer rätt fästinghalsband.

Typer av skydd & verksamma ämnen

För att fästinghalsbanden ska passa olika hundars behov, finns det en relativt stor variation på vilka typer av skydd mot fästingar som erbjuds.

 • Ultraljud: Genom att halsbandet sänder ut en ultraljudssignal, som inte är hörbar för människor, kommer fästingen att reagera genom att undvika källan till ljudet och därmed hunden.

 • Växtoljor: Några av de växtoljor som finns i fästinghalsband är sådana som eukalyptus-, citronella- och lavendelolja. Fördelen med dessa oljor är att de är giftfria och skonsamma. Effekten är dock inte alltid lika tydlig som hos kemiska substanser.

 • Flumetrin: Insektsmedlet Flumetrin håller loppor och myggor borta.

 • Deltametrin: Denna kemiska substans utsätter fästingen eller myggan som kommer i kontakt med halsbandet för en chockeffekt, som slutligen leder till parasitens död. Halsband med detta ämne bör inte användas till valpar under sju veckor eller till hundar med hudskador. Det ska heller inte användas till katter.

 • Tetraklorvinphos: Detta insektsmedel dödar bland annat loppor, skabb och fästingar. Ämnet är dock ifrågasatt och kan ha skadliga effekter.

 • Växtextrakt: Ett exempel på växtextrakt som används i vissa fästinghalsband är pyretriner. Ämnet, som kommer från krysantemumfamiljen, dödar bland annat fästingar och myggor.

Fritt från gifter

För att ett fästinghalsband ska vara så effektivt som möjligt kräver det många gånger att vissa giftiga ämnen används. Dessa ämnen är dock inte giftiga för människor eller husdjur, förutsatt att halsbandet används på rätt sätt. Typerna av biocider, alltså gifter, som finns kan komma i olika styrkor, beroende på halsband. Testa en mildare variant, eller en annan modell, om hunden har problem med något ämne.

Allergiska reaktioner

Nackdelen med fästinghalsband är att vissa modeller kan innehålla ämnen som hunden kan reagera negativt på. Om du märker att hunden blir trött, yr eller tappar aptiten, bör du ta av halsbandet och bara använda det i vissa fall, eller inte alls. Läs alltid på bipacksedeln för att se vilka tänkbara allergiska reaktioner som kan uppstå. Om din hund reagerar mycket negativt på fästinghalsbandet bör du uppsöka en veterinär.

Skyddets verkningstid

För att ett fästinghalsband ska börja verka fullt ut behöver du ofta använda det i ett par dagar, eller något längre. Vissa modeller, till exempel de med ultraljud, kan användas på en gång. Om det dröjer längre tid innan skyddet verkar fullt ut, bör du vara uppmärksam på eventuella fästingar som kan sätta sig på hunden under tiden.

Hållbarhet

Det räcker sällan med att du köper ett fästinghalsband som ska räcka så länge som du har din hund. De verksamma ämnenas och substansernas effekt avtar nämligen med tiden. De fästinghalsband som är vanligast idag håller allt från ett par månader upp till ett år, eller mer. Vi rekommenderar ett halsband som har en fullgod effekt i åtminstone fyra månader. Då räcker det utan problem över en säsong.

Så förhindrar du att din hund får fästingar

Utöver att använda ett fästinghalsband finns det andra sätt som du kan kombinera med halsbandet. Nedan listar vi några av de enklare åtgärderna.

 1. Högt gräs: I undervegetationen och i buskar trivs fästingar. Om du låter din hund springa i denna miljö ökar risken för fästingbett.

 2. Borsta pälsen: När du regelbundet går igenom och borstar pälsen på hunden upptäcker du inte bara fästingar lättare, utan du ser även eventuella hudallergier och skador. En genomgång av pälsen gör att du lättare får bort fästingar som kryper i pälsen.

 3. Fuktigt väder: Fästingen är mycket mer aktiv när det precis har regnat eller när det är fuktigt ute. Ta istället promenaden när det är torrt och soligt ute.

 4. Täck kroppen: Om du täcker din egen kropp förhindrar du att fästingar eventuellt liftar med dig och sedan sätter sig på din hund. Använd alltså heltäckande kläder när du är ute i exempelvis högt gräs.

 5. Var uppmärksam: Ha alltid koll på din hund. Dess vanor, beteenden och utseende skvallrar om hur den mår. När du känner ditt husdjur väl blir det också lättare att upptäcka eventuella sjukdomar som kan komma med fästingar, såsom anaplasmos som ger feber.

Vårt test av fästinghalsband

När vi testade de olika fästinghalsbanden använde vi dem på två olika hundraser, en mellanstor ras och en mindre. Prövoperioden pågick sedan i tre veckor för att vi skulle kunna utvärdera resultatet på ett tillförlitligt sätt. Den mest betydande faktorn som vi tog hänsyn till var huruvida vi behövde plocka bort några fästingar från hunden under tiden som den hade halsbandet på sig. Vi var även mycket noggranna med att försöka upptäcka eventuella negativa reaktioner på halsbandet hos hunden. Nedanstående frågor var de vi utgick från.

 • Effekt & användning - Var effekten tillfredställande? Hur bra upplevde vi att skyddet var? Var halsbandet lätt att använda?
 • Överkänslighet - Fick hunden några besvär av fästinghalsbandet? Fick vi några reaktioner på huden efter att ha hanterat halsbandet?
 • Prisvärdhet - Varade skyddet så länge som tillverkaren lovade? Var produkten värd sitt pris sett till effekten? 

Vanliga frågor om fästinghalsband

Hur bra skyddar ett fästinghalsband för hundar?

Skyddet som ett fästinghalsband ger varierar beroende på vilken typ av fästingmedel, eller metod, som används. Den mest effektiva metoden är kemiska gifter. Giftfria eller organiska halsband erbjuder inte alltid ett lika kraftfullt skydd.

Vad gör ett fästinghalsband?

Fästinghalsbandet kommer att antingen döda fästingen, hålla den borta eller göra så att den inte biter sig fast. 

Skyddar halsbandet även mot andra insekter?

Ja, ett fästinghalsband skyddar ofta mot flera olika typer av bitande insekter, som myggor, skabb och fjärilsmyggor.

Kan hundvalpar använda fästinghalsband?

Vissa fästinghalsband kan användas till hundvalpar utan problem. Halsband med starkare ämnen i avråds ofta att använda till yngre hundar, till exempel dem under sex eller sju veckor. Läs alltid på bipacksedeln eller rådfråga en veterinär innan du skaffar ett fästinghalsband till din hundvalp.

Är fästinghalsband farliga?

Fästinghalsband är inte farliga, men de kan ge allergiska reaktioner, eller tecken på överkänslighet, på vissa hundar som är känsligare. Här beror det dock på vilken metod eller vilket ämne som används i halsbandet.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
28 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5