Bäst i test: Bästa antiskällhalsband 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Antiskällhalsbandet är ett bra verktyg när du tränar eller uppfostrar din hund. Med detta kan du lättare bryta negativa beteenden hos hunden och öva positiv betingning. För att göra processen med att hitta rätt antiskällhalsband lättare, har vi testat olika modeller. Bäst i testet blev Animigo Antiskällhalsband som är ett pålitligt, prisvärt och effektivt halsband som passar de flesta hundar. Kom dock ihåg att antiskällhalsband inte är till för långvarig användning, utan främst för träning.

Testvinnare - Bästa Antiskällhalsband 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Antiskällhalsbanden 2023:

 • Bäst i test: Animigo Antiskällhalsband
 • Petsafe VBC-10 Vibration
 • Petsafe Remote Spray Trainer
 • Petsafe Ultrasonic Bark Control
 • Antiskällhalsband Active Canis Reddipet

De 5 bästa Antiskällhalsbanden i September 2023

 1. 1. Animigo Antiskällhalsband- Bäst i test

  9,7/10
  "Prisvärt antiskällhalsband med dubbla funktioner".
  Animigo Antiskällhalsband
  Bäst i test
  Typ
  Vibration & ljud
  Batteritid
  1 månad
  Vikt
  110 g
  CE-märkt
  Ja
  Fri frakt över 599 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket pålitliga funktioner
  • Hög kvalitet
  • Prisvärd och lätt att använda
  Nackdelar
  • Något kort batteritid

  Recension

  Animigos antiskällhalsband erbjuder en säker och effektiv lösning på överdrivet skällande. Halsbandet har en nylonrem som är justerbar och en dosa som väger runt 90 g. Dosan i sig kan vi tycka är något otymplig, samtidigt som den inte verkar sitta i vägen för hunden. Fördelen med detta halsband är att antiskällfunktionen är skonsam genom att den fungerar med både ljud och vibration. Bekvämligheten är hög och halsbandet sitter skönt samtidigt som det är väder- och vattentåligt. Modellen laddas även via USB-kabel, istället för utbytbara batterier, något vi verkligen uppskattar. 

  Med Animigos antiskällhalsband slipper du överdrivet ryckande i kopplet för att uppfostra hunden. Du kan istället förlita dig på halsbandets funktioner. När vi testade Animigos antiskällhalsband började vi med att ställa in det på läge D med låg vibrationsnivå, vilket är rekommenderat. Vi ville testa funktionen innan vi använde det och gjorde detta genom att efterlikna ett hundskall. Här märkte vi dock att halsbandet inte var alltför känsligt, utan reagerade endast vid speciella frekvenser som kunde vara svåra att härma. När vi testade halsbandet på hunden fungerade det perfekt.

  Med Animigos halsband, och antiskällhalsband överlag, ska du tänka på att inte ha dem på hunden för länge, maximalt 12 timmar är rekommenderat.

 2. 2. Petsafe VBC-10 Vibration

  9,5/10
  "Litet & smidigt halsband som är mycket pålitligt".
  PetSafe VBC-10 Vibration - Antiskällhalsband
  Typ
  Vibration
  Batteritid
  3-6 månader
  Vikt
  72 g
  CE-märkt
  Ja
  Anpassad fraktkostnad
  14 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Låg vikt
  • Mycket smidigt
  • Bra batteritid
  • Varierande vibrationer
  Nackdelar
  • Högre pris

  Recension

  Ett antiskällhalsband som passar alla hundar i olika storlekar är Petsafe VBC-10 Vibration. Halsbandet avbryter hundens skällande med en svag vibration. Denna metod tillhör de lindrigaste sätten att få ditt husdjur att andra sitt beteende. Genom att det finns 10 kombinationer av vibrationer, som alternerar slumpmässigt, får hunden det mycket svårare att vänja sig vid funktionen. Antiskällhalsband med endast en vibrationsfrekvens fungerar ofta sämre på hundar som är mer svårlärda.

  Petsafe VBC-10 Vibration har även fördelen att det väger lite och att batteritiden är lång. Tyvärr går det inte att ansluta dosan till någon laddare, utan du behöver sätta i ett nytt 3V-batteri, av modellen CR2032, när batteriet är slut. Vi uppskattar Petsafes antiskällhalsband främst tack vare dess pålitliga funktionalitet och bra anpassningsbarhet. Bandet runt halsen är både lätt att ta av och sätta på och det sitter stabilt.

 3. 3. Petsafe Remote Spray Trainer - Bästa premiumvalet

  9,2/10
  "Professionellt antiskällhalsband med fjärrkontroll för effektiv träning".
  PetSafe 300m Remote Spray Trainer
  Bästa premiumvalet
  Typ
  Spray
  Batteritid
  2 - 4 månader
  Vikt
  60 g
  CE-märkt
  Ja
  Anpassad fraktkostnad
  14 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • USB-laddning
  • Tåligt halsband
  • Praktisk och lättnavigerad fjärrkontroll
  • Bra räckvidd även i svårare miljöer
  Nackdelar
  • Behöver refill till sprayen
  • Högre pris

  Recension

  Du som vill ha full kontroll över din hundträning kan ha stor användning av Petsafe Remote Spray Trainer. Med en räckvidd på 300 meter och en lättanvänd fjärrkontroll kan du själv styra när hunden ska uppmanas att inte skälla. Antiskällhalsbandet ger ifrån sig ett litet spraymoln som distraherar hunden i sitt skällande. Doften på sprayen finns i naturell eller citronella. Vi testade med båda varianterna och uppfattade citronella som det mest effektiva. Denna doft är inte naturlig för hunden och kan på så sätt ha en bättre effekt.

  Patronerna till halsbandet räcker till mellan 38 och 40 doser, därefter behöver du köpa nya. Det är också värt att tänka på att minsta vikten på den hund som ska använda antiskällhalsbandet är 3,6 kilo. Om hunden väger mindre än så behöver du köpa en annan modell av halsband.

  Kvaliteten på Petsafe Remote Spray Trainer uppfattar vi som hög och produkten är köpvärd för dig som vill ha ett mer professionellt antiskällhalsband. Modellen bra vattentålighet och tål både lera och damm. När batteriet börjar ta slut är det bara att ladda upp det via USB-kabeln, det tar ett par timmar att ladda det fullt.

 4. 4. Petsafe Ultrasonic Bark Control

  9,1/10
  "Effektivt ultraljudshalsband med snabblås".
  Petsafe Ultrasonic Bark Control - Med ultraljud - Antiskällhalsband
  Typ
  Ultraljud
  Batteritid
  2 månader
  Vikt
  120 g
  CE-märkt
  Nej
  Anpassad fraktkostnad
  14 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Effektiv antiskällfunktion
  • Bra passform
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Något känslig för vatten

  Recension

  Med ett antiskällhalsband som sänder ut ultraljud när det aktiveras kommer omgivningen inte att uppfatta antiskällhalsbandet som störande. Hunden reagerar dessutom många gånger tydligt på ultraljud, eftersom den uppfattar frekvensen som obehaglig. Petsafe Ultrasonic används alltså med fördel vid träning och inte under långa perioder, eftersom den då lättare kan vänja sig vid halsbandet. Innan du skaffar ett ultraljudshalsband ska du tänka på att inte använda det till valpar som är yngre än sex månader.

  Vikten på Petsafe Ultrasonic Bark Control är relativt låg och halsbandet väger 120 gram. Det finns en indikator som talar om när batteriet börjar att ta slut och dosan som sitter på halsbandet är skyddad mot vatten och fukt. Vi rekommenderar dig dock att inte bada med antiskällhalsbandet eftersom det kan skada funktionerna. Nackdelen med modellen är att batteriet behöver bytas ut och att det inte går att ladda.

 5. 5. Antiskällhalsband Active Canis Reddipet

  8,6/10
  "Lätt modell med två lägen".
  Antiskällhalsband Active Canis Reddipet
  Typ
  Vibration & ljud
  Batteritid
  2 månader
  Vikt
  57 g
  CE-märkt
  -
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Passar bra för mindre hundar
  • Mycket smidig
  • Bra knäppen
  • Tre lägen för bättre anpassningsbarhet
  Nackdelar
  • Lite sämre passform

  Recension

  Antiskällhalsband som passar mindre hundraser, eller yngre hundar, kan ibland vara svårare att hitta. Active Canis Reddipet tillhör dock skaran av antiskällhalsband som går att anpassa till både mindre och större hundar. Modellen är säker och effektiv samt går att anpassa efter behov. De lägen som finns är antingen ett med ljud eller ett med vibration. Även graden av tillrättavisning går att variera mellan tre nivåer. Vi började med den lägsta nivån för att successivt vänja hunden vid halsbandet. De högre nivåerna passar bättre på mer svåruppfostrade hundar, eller hundar som helt enkelt inte reagerar på den lägre nivån.

  Passformen är relativt god, men vi hade önskat oss ett lite bredare band för högre stabilitet. Överlag är vi dock nöjda med produkten och den håller vad den lovar till ett bra pris.

barking enraged angry dog outdoors dog looks aggressive dangerous may be infected by rabies angry dog snow furious dog angry aggressive dog showing teeth

Din köpguide till bäst antiskällhalsband

Genom att ta hjälp av köpguiden nedan blir det lättare för dig att på egen hand hitta det bästa antiskällhalsbandet för dina, och din hunds, behov. Sammanställningen av informationen bygger på våra egna erfarenheter, fakta om produkten, samt råd och tips från hundtränare och experter.

Typer av antiskällhalsband

Det finns olika typer av antiskällhalsband som passar olika hundar och syften. Nedan går vi igenom de vanligaste på den svenska marknaden.

 • spray

  Sprayhalsband 

  Ett antiskällhalsband med sprayfunktion fungerar genom att mekanismen i dosan reagerar på hundens skall. Vibrationen från detta utlöser sprayen som i sin tur distraherar hunden från sitt beteende. Sprayhalsband är överlag känsliga för kyla. Om temperaturen går under 0 grader kan sprayfunktionen tillfälligt frysa eller fungera sämre. Fördelen med sprayhalsband är att de är skonsamma mot hunden. Doften som används gör att hunden stannar upp i sitt beteende och blir distraherad. En doft som är speciellt effektiv är citronella eftersom denna inte förekommer naturligt. Nackdelen med sprayhalsband är att du behöver köpa till spraypatroner separat. Om du ska använda antiskällhalsbandet under en längre tid, kan detta kosta mer än andra typer av halsband. Det kan också passa mindre bra att använda ett sprayhalsband inomhus.
 • tuning

  Vibrationshalsband 

  Vibrationshalsbandet är en typ av antiskällhalsband som avger svaga vibrationer, vilka hunden reagerar på och distraheras av. Det finns ofta olika vibrationsnivåer på ett vibrationshalsband och dessa används i en slumpmässig kombination, så att hunden inte vänjer sig vid en viss frekvens. Generellt sett fungerar denna typ av halsband på samma sätt som andra antiskällhalsband. Det aktiveras av hundens skall som i sin tur sätter igång vibrationsfunktionen.
 • probe

  Ultraljudshalsband 

  Ultraljud är ljud på en frekvens som vi människor har mycket svårt att uppfatta, hundar däremot har ett bredare omfång på vilka ljud de uppfattar och reagerar på ultraljudet. Ofta förknippar de ultraljud med obehag och distraheras av det. När hunden är distraherad kan den sedan sluta skälla. Fördelen är att denna typ av antiskällhalsband inte påverkar människor och att det kan användas i miljöer där till exempel spray eller hörbara ljud fungerar sämre. Nackdelen är att effekten inte märks på alla hundar och att ljudet kan påverka hundar i närheten. Ultraljud ska heller inte användas på hundar som är yngre än sex månader.
 • thunderbolt3

  Halsband med elchock 

  En effektiv, men mindre skonsam, metod för att ändra hundens beteenden eller förbättra förmågan att lyda, är att skaffa ett antiskällhalsband med chockfunktion. Halsbandet reagerar då på hundens skall och ger den en svag elchock för att underlätta betingningen. Chockkragar passar bäst för hundar som kan ha svårt att tränas med andra metoder. Fördelen med dessa halsband är att de är effektiva och att de fungerar på de flesta hundar. Du styr också ofta själv elchocken med fjärrkontroll. Nackdelen är att metoden kan uppfattas som drastisk, trots att elchocken i sig är skonsam.
 • sound waves3

  Halsband med ljudsignaler 

  Antiskällhalsband med ljudsignal piper med ett lågt ljud som inte omgivningen hör så mycket av. Denna typ av halsband kan också många gånger kombineras med vibrationer för att förstärka och förbättra effekten. Ljudsignalen utlöses av att hunden skäller och signalen i sig är av en högre frekvens, men en som hörs av både människor och hundar. Fördelen med ljudhalsband är att de ofta går att variera relativt mycket, så att hunden inte vänjer sig vid en nivå eller ljudtyp. Metoden är också skonsam mot hunden.

Aktivering

Det finns två sätt som antiskällhalsband aktiveras på, antingen automatiskt via en inbyggd mikrofon eller via en handhållen fjärrkontroll.

 1. Automatisk aktivering – Dosan på halsbandet reagerar på skallet och aktiverar antiskallfunktionen. Ibland går det att reglera känsligheten i halsbandet, så att halsbandet inte aktiveras för tidigt eller för sent.
 2. Fjärrkontroll – Den som tränar aktivt med hundar kan ha fördel av ett antiskällhalsband som aktiveras manuellt. Då styr du själv när hunden ska uppmanas att inte skälla.

Storlek, vikt & justeringsmöjligheter

Många antiskällhalsband har en justerbar nylonrem som sitter runt halsen på hunden.  Remmen knäpps ofta med plastknäppen vid fästpunkten och går att dra åt eller lätta på för att möjliggöra anpassning efter omfånget på halsen. Små hundar kan ha svårare med vissa modeller av antiskällhalsband eftersom dosan kan vara för stor för dem att bära. I dessa fall går det dock ofta att välja den minsta modellen. Nackdelen kan då vara att du inte får exakt det halsband och de funktioner som du tänker dig.

Bandet runt halsen kan ibland innehålla stoppning för att öka bekvämligheten. Detta gör också påfrestningen på nacken mindre och ger ökad stabilitet.

När det gäller vikten på antiskällhalsbandet bör dosan och bandet i sig inte väga för mycket eller vara otympligt att ha på sig. En vikt på runt 70 - 80 gram är lagom.

Batteritid & laddning

Dosan laddas ofta med en USB-laddkabel som följer med antiskällhalsbandet. Uppladdningstiden varierar, men brukar gå att ladda fullt på ett par, tre timmar. I de fall där dosan inte kan laddas, blir det istället nödvändigt att byta batterier. Batteriet går då ofta lätt att byta ut genom att öppna en liten lucka på halsbandets dosa. Batteritiden ligger på mellan ett par månader upp till några få år på de dyrare modellerna.

Vatten & väder

Ett krav som alla antiskällhalsband har på sig är att de ska tåla väder och vatten utan att funktionaliteten påverkas. Sådant som regn och nedsmutsning med exempelvis lera ska heller inte påverka funktionerna eller antiskällhalsbandets känslighet. Att bada hunden med ett antiskällhalsband kan dock skada funktionerna i halsbandet. Här är det är speciellt sprayhalsband som är känsliga mot för mycket vatten.

Halsbanden ska också tåla stötar och en aktiv livsstil hos hunden. Bandet får, som en bonus, gärna ha reflexer för att synas bättre när du är ute och går med hunden i mörkret. Det är också en fördel om materialet i halsbandet är smuts- och vattenavvisande, eller går lätt att tvätta.

CE-märkning

Antiskällhalsband som är CE-märkta uppfyller EU:s grundläggande krav på sådant som funktion, miljö och säkerhet. Det är tillverkaren som ansvarar för att produkter som har märkningen också uppfyller kraven. Om du vill försäkra dig om att få ett antiskällhalsband som är externt kontrollerat, är alltså CE-märkningen bra att hålla utkik efter.

Varför skäller min hund?

Det finns olika anledningar till att hunden skäller. De vanligaste orsakerna är dock någon av nedanstående.

 • Hunden reagerar på något den hör och känner ett behov av att skrämma iväg orsaken till ljudet.

 • Om hunden upplever smärta är det naturligt för den att reagera genom att gny eller skälla, på samma sätt som människor skriker.

 • En hund som är glad och vill kommunicera med andra hundar eller människor, kan ofta skälla. Skillnaden i nivån på skallet och typen av skall varierar mycket från när hunden är rädd eller arg.

 • För att avskräcka eller skrämma andra hundar, eller inkräktande människor, kan hunden ge ifrån sig ett högre och mer intensivt skall.

 • För långa perioder av ensamhet, speciellt när det gäller hundar som är ovana eller otränade, kan få dem att gnälla eller skälla för att attrahera uppmärksamhet.

 • När du aktiverar en hund som inte är van vid att sysselsättas intensivt, kan den många gånger reagera genom att skälla.

Innan du skaffar ett antiskällhalsband blir det alltså viktigt att hålla koll på vilken typ av skall som ska tränas bort. Alla skällanden är inte dåliga.

Vilken typ av skällande ska jag träna bort?

Det är ytterst upp till dig att bedöma vilket skällande som du vill belöna och vilket du vill få bort eller begränsa. Hundar som skäller för mycket, eller vid många eller fel tillfällen, är dock de flesta överens om att de behöver uppfostras. Poängen med träningen är att du vill få bort beteendet genom betingning där du ”straffar” hunden när den gör fel. Här är det mycket viktigt att också belöna bra beteenden, när hunden skäller vid rätt tillfälle.

Antiskällhalsbandet kan vara till stor hjälp i denna träningsprocess.

Hur hjälper antiskällhalsbandet?

När du tagit reda på orsaken till att hunden faktiskt skäller är det dags att träna med antiskällhalsbandet. Här är det viktigt att du förstår att det är skallreflexen som du vill få bort eller åtminstone reglera/minska. Du vill inte bara bestraffa hunden så fort den skäller, utan att jobba med orsaken till beteendet.

Antiskällhalsbandet används i kombination med att du uppfostrar hunden i vad som är rätt och fel. Halsbandets funktion är att förstärka betingningen och göra det lättare för hunden att förstå hur den inte ska agera. Använd alltså halsbandet när du vill träna och inte hela tiden. Om du använder ett antiskällhalsband för mycket kan det stressa hunden och få motsatt effekt.

Vårt test av antiskällhalsband

När vi utser det bästa antiskällhalsbandet är det viktigt att det lever upp till våra krav på funktionalitet, effekt och bekvämlighet. Positiva kundomdömen och andra testrecensioner ligger till grund för vårt urval, men ytterst är det vårt eget omdöme och vår egen utvärdering som styr vilken produkt som blir utsedd till bäst i test. Punkterna nedan och frågorna som hör till dessa är de som vi tittar efter när vi testar varje antiskällhalsband.

 • Effekt – Hur reagerar hunden på antiskällhalsbandet? Hur fungerar det ihop med träning och betingning? Vänjer sig hunden vid halsbandets effekt?
 • Bekvämlighet – Vilka justeringar går att göra? Hur många storlekar finns? Hur sitter halsbandet runt nacken på hunden? Är dosan i vägen för hunden, eller är den praktisk?
 • Reaktionstid – Hur lång tid tar det för halsbandet att aktiveras? Aktiveras det för tidigt eller för sent?
 • Funktioner – Vilka inställningsmöjligheter finns? Går det att variera ljudstyrkan och intensiteten? Används fjärrkontroll eller är det automatisk aktivering?

Vanliga frågor om antiskällhalsband

Kan jag träna bort hundens skall?

Du kan träna hunden till att inse när den ska skälla och när den inte ska göra det. Själva skällandet i sig är dock mycket svårare att få bort och det är heller inte önskvärt. Hur lång tid det tar att träna bort ett skällbeteende varierar mellan hundraser och vad hunden har gått igenom för uppväxt samt i vilken miljö.

Fungerar antiskällhalsband för alla hundar?

Ja, men alla typer av antiskällhalsband passar inte alla hundar. Det är också därför det finns olika tekniker, som ljud, spray och chocker för att du lättare ska kunna hitta rätt metod för just din hund.

Hur länge ska jag använda ett antiskällhalsband?

Använd antiskällhalsbandet så länge som du behöver träna med det och så länge som du märker en effekt av det, utan att hunden vänjer sig vid det. Överdriv aldrig användningen och se inte antiskällhalsbandet som en lösning på alla problem.

Finns det risker med antiskällhalsband?

Nej, det finns inga direkta risker med antiskällhalsband. Om du använder dem med förnuft kommer de aldrig att skada hunden. Felaktig användning kan dock försvåra upplärningen och uppfostran av hunden ytterligare.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
24 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5