Bäst i test: Bäst vätskeersättning hund 2022

Uppdaterad maj 2022

Din hund kan lätt tappa mycket vätska under varma sommardagar eller vid diarré och kräkning. Även tuffa arbets- och träningspass kan leda till vätskebrist hos hunden. Särskilt valpar och äldre hundar är utsatta och kan snabbt må dåligt om de fått i sig för lite vätska. Vätskeersättning speciellt framtagen för hundar är då perfekt för att snabbt återställa vätskebalansen i kroppen. Produkterna innehåller viktiga elektrolyter och glukos och liknar vätskeersättning för människor.

Vårt test av vätskeersättning till hund

Vi har tittat närmre på olika vätskeersättningsprodukter till hundar och testat för att se hur omtyckta de är och vad de innehåller. Du kan göra egen vätskeersättning men kommersiella produkter är bättre anpassade för hundens behov. De kostar inte mycket och kan köpas receptfritt på apotek eller hos veterinär. Vi har testat följande punkter:

 • Uppskattning - Vätskeersättningen ska helst inte ha någon smak eller färg alls, då dricker hunden naturligt. Om produkten har en smak så måste den såklart vara uppskattad av hunden.
 • Användning - Finns det tydliga instruktioner för dosering och tillagning? Är pulvret eller tabletten lättlöslig?
 • Innehåll - Vätskeersättningen ska innehålla glukos, elektrolyter och gärna mineraler som magnesium, kalium och kalcium.

Kom ihåg att alltid ta kontakt med din veterinär om din hunds allmäntillstånd försämras eller kräks upp det vatten den dricker.

 1. Trikem WorkingDog ReHydrate

  9,6/10
  "Välbalanserad vätskeersättning till bra pris".
  Trikem WorkingDog ReHydrate
  Bäst i test
  Form
  Pulver
  Antal portioner
  25-50 port
  Storlek
  400 g
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Rik på elektrolyter
  • Bra balans mellan mineraler och kolhydrater
  • Smidig och stor förpackning
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  Trikem WorkingDog Rehydrate är särskilt framtagen för arbetande och tävlande hundar, men passar alla hundar lika bra. Pulvret är rikt på elektrolyter och ersätter snabbt förlorade näringsämnen samtidigt som produkten stimulerar hunden till att dricka mer. Vätskeersättningen är välbalanserad och innehåller både mineraler och kolhydrater.

  Ett rikt innehåll av mineraler är viktigt för att vätskeersättningen ska göra vad den ska. Både salter och mineraler förloras vid vätskebrist och behöver därför återföras. I kombination med snabba kolhydrater så får hunden även energi och återhämtar sig därmed snabbare. Vätskeersättningen innehåller magnesium för en normal muskelfunktion. 

  Läs mer
 2. WellAware Vätskeersättning

  9,4/10
  "Smak- och färglös vätskeersättning som är rik på magnesium".
  WellAware Vätskeersättning
  Form
  Pulver
  Antal portioner
  20-40 port
  Storlek
  300 g
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Lättlösligt
  • Rik på mineraler
  • Bra pris
  Nackdelar
  • Något låga kolhydrathalter

  Recension

  WellAware Pets vätskeersättning är rik på allt din hund behöver vid lindring uttorkning. Vätskeersättningen kommer i pulverform och rörs lätt ner i vatten för att sen serveras hunden. Pulvret innehåller kolhydrater och mineraler för att snabbt återställa vätskebalansen hos din hund igen. Kolhydraterna kommer i form av dextros och maltodextrin och mineralerna som pulvret är särskilt rikt på är magnesium, kalcium och kalium. Denna kombination ger hunden de bästa förutsättningarna för att komma tillbaka efter ett intensivt lek- eller träningspass.

  WellAware vätskeersättning är smak- och färglös och är enkel att dosera, det fungerar även utmärkt till katter. Pulvret ges vid behov eller regelbundet en gång om dagen under intensiva eller varma perioder. 

  Läs mer
 3. Svenska Djurapoteket Vätskeersättning

  9,1/10
  "Vätskeersättning perfekt för jakthundar eller tävlande och arbetande hundar".
  Svenska Djurapoteket Vätskeersättning
  Form
  Pulver
  Antal portioner
  25-50 port
  Storlek
  400 g
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Rik på kolhydrater
  • Stor förpackning
  Nackdelar
  • Något låga halter av mineraler

  Recension

  Svenska DjurApoteket har blivit kända för sitt stora utbud av kosttillskott till hundar, för ett resonligt pris. Deras vätskeersättning är mycket rik på kolhydrater i form av maltodextrin och glukos, kolhydrater som snabbt absorberas av kroppen och ger energi. Vätskeersättningen är i pulverform och blandas med vatten, pulvret är smak- och färglöst.

  Vätskeersättningen från Svenska Djurapoteket kommer i en generöst tilltagen förpackning som räcker länge. Den innehåller alla mineraler som är viktiga vid uttorkning, om än i något liten mängd. Men vätskeersättningen är mycket rik på kolhydrater och lämpar sig perfekt för arbetande och tävlande hundar.

  Läs mer
 4. Aptus Nutrisal Vätskeersättning

  8,9/10
  "Högt innehåll av kolhydrater för snabb energi och återhämtning".
  Aptus Nutrisal Vätskeersättning
  Form
  Pulver
  Antal portioner
  7-14 port
  Storlek
  180 g
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Rik på kolhydrater
  • Lättlösligt pulver
  Nackdelar
  • Liten förpackning
  • Begränsat innehåll av mineraler

  Recension

  Aptus Nutrisal är en vätskeersättning i pulverform som med fördel blandas med vatten. Den är smaklös och den färdigblandade lösningen ser ut som vatten. Vätskeersättningen kan också blandas med mat. Sammansättning av ämnen i vätskeersättningen är i huvudsak essentiella mineraler (elektrolyter) samt glukos och maltodextrin.

  Vätskeersättningen används vid mag- och tarmstörningar, varma sommardagar eller efter hårt arbete. Aptus Nutrisal passar bra för den som har en hund (eller katt) som har svårt att svälja tabletter eller som är petig med smaker. Om hunden är utmattad eller inte dricker som den ska kan lösningen ges direkt i munnen med spruta. En hund ska få i sig 0,5-1 dl vätska per kg varje dag.

  Läs mer
 5. Macahl Animal Health Vätskeersättning

  8,6/10
  "Smidig färdigblandad dryck när du är på språng".
  Macahl Animal Health Vätskeersättning
  Form
  Vätska
  Antal portioner
  5-8 port
  Storlek
  400 ml
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Färdig att ges direkt
  • Innehåller prebiotika
  Nackdelar
  • Dyr att ge regelbundet

  Recension

  Macahl Animal Healths Hydrate+ är en färdigblandad dryck som är perfekt för att återställa vätske- och elektrolyobalans hos hunden. Den innehållet näringsämnen som mineraler samt glukos för snabb energi. Drycken är smaksatt för att hunden ska få i sig den ännu lättare. Förpackningen är på 400 ml och lämpar sig för den lite större hunden, på till exempel tävling eller under jakt eller andra situationer när det är smidigt att ha en färdigdryck med sig.

  Drycken innehåller även prebiotika för en hälsosam tarmflora. Produkten är ganska dyr och passar därför bäst för enstaka krävande tillfällen. Det blir kostsamt att ge drycken kontinuerligt under sommarens varmaste dagar.

  Läs mer

vatskeersattning guide

Köpguide: hitta rätt vätskeersättning till din hund

Om din hund kräks, har diarré, jobbat/tränat hårt eller varit ute länge i varmt väder så kan det vara kloka att ge vätskeersättning. Vätskeersättning till hundar innehåller näringsämnen som behövs vid vätskeförlust och oftast snabba kolhydrater för att ge energin tillbaka. Skillnaden mellan olika produkter ligger i hur tillverkaren har fokuserat på mängden mineraler kontra kolhydrater och vilka mineraler som tillsats. Givetvis varier priset också, men sällan särskilt mycket. Nedan kan du fördjupa dig lite till i vätskeersättning för hundar.

 • Innehåll

  Olika vätskeersättningar kan ha olika sammansättning av ämnen, men de viktigaste ämnen som en vätskeersättning ska innehålla är kalium, natrium, kalcium, klorid och magnesium. Mineralerna är essentiella för kroppen (för människor som hundar), och vätskeersättning ska ge en “mineral-boost” när vätskeintaget varit eller är lågt.
 • Smak

  Vätskeersättningar är ibland smaksatta, vilket kan underlätta om din hund tycker om särskilda smaker och göra det lättare att få i sig vätskeersättningen. Har inte din hund några särskilda preferenser är smaken kanske mer en bonus än ett kriterier. För väldigt kinkiga eller petiga hundar kanske det är bättre att köpa en vätskeersättning som saknar smakämnen.
 • Form

  Vätskeersättning för hundar kan komma i olika former, men vanligast som pulver eller brustabletter. Vissa återförsäljare erbjuder vätskeersättning i vätskeform. Vilken typ som du ska köpa och som är bäst beror främst på hunden. Pulver räcker längst och är därmed billigast, brustabletter är smidiga att förvara och ta med sig. Färdigblandad vätska är klart dyrast men kan vara smidig vid till exempel tävling då du snabbt vill kunna ha allt färdigt.
 • Pris

  Hur mycket vätskeersättning som finns i en burk räknas oftast i antalet portioner. Alltså hur många enstaka tillfällen som vätskeersättningen räcker till.  Hur mycket varje portion kostar i en burk spelar kanske mer roll än den slutgiltiga prislappen. Det inte alltid den billigaste produkten som ger mest för pengarna. Därför är det viktigt att jämföra vad priset är per portion hos olika produkter för att få bäst pris.

Vanliga frågor om vätskeersättning till hunden

Kan jag göra egen vätskeersättning?

Ja absolut, det finns lite olika recept på hemmagjord vätskeersättning. Ett vanligt recept är att blanda 1 liter vatten, 1 matsked honung (eller socker) och 1 tesked salt. Hemmagjord vätskeersättningar fungerar bra, men de som specifikt tillverkas för ändamålet har en bättre näringssammansättning.

Ska jag kontakta veterinär om min hund är uttorkad?

En törstig och varm hund återhämtar sig själv om den får vila i skugga och dricka vatten. Med vätskeersättning går det ännu snabbare och hunden får tillbaka viktiga näringsämnen. Om din hund får värmeslag så ska du genast kontakta veterinär och samtidigt kyla ner hunden. Symtom på värmeslag är: andningssvårigheter, orkeslöshet, vinglighet och obalans, kräkning, diarré, torra och röda slemhinnor i ögon och mun och i allvarliga fall chock. Var uppmärksam på din hunds beteende och hur mycket den dricker under sommarens varmare dagar.

När ska jag ge vätskeersättning till hunden?

Vätskeersättning ges bäst i förebyggande syfte, alltså innan hunden visar några symtom. Om ni ska vara ute mycket en varm dag, träna eller arbeta ett längre pass så kan det vara bra att ge vätskeersättning regelbundet under dagen.

Hur mycket vätskeersättning ska hunden dricka?

En hund dricker i regel 50 ml vatten per kilo kroppsvikt och dygn. En hund på 10 kilo behöver alltså dricka 0.5 liter vatten per dygn. Vätskeersättning kan tillsättas till hunden vanliga vattenskål och ges löpande under dagen. Under varma dagar och krävande förhållanden är det viktigt att du håller koll på hud mycket din hund dricker och att den alltid har tillgång till rent vatten.

Testvinnare - Bäst Vätskeersättning hund

 • Trikem WorkingDog ReHydrate
 • WellAware Vätskeersättning
 • Svenska Djurapoteket Vätskeersättning
 • Aptus Nutrisal Vätskeersättning
 • Macahl Animal Health Vätskeersättning
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
3 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5