Bäst i test: Bästa kloslip 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Kloslipen är ett av de smidigaste verktygen du kan använda för att underhålla klorna på din hund. Med denna blir skötseln av klorna både skonsammare och smärtfriare än när du använder en klotång. Utbudet av kloslipar är dock relativt stort och det kan vara svårt att veta vilken modell man ska välja. Vi har testat de 5 mest populära och användbara modellerna och utsett Animigo Kloslip för hund och katt till den bästa kloslipen. Recensionen av produkten hittar du nedan.

Testvinnare - Bästa Kloslip 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Klosliparna för hundar 2023:

 • Bäst i test: Animigo Kloslip för hund och katt
 • Moser Kloslip med batteri
 • Dremel kloslip 7020-PGK
 • Andis Klofil sladdlös
 • Oster sladdlös kloslip

De 5 bästa Klosliparna för hundar i September 2023

 1. 1. Animigo Kloslip för hund och katt- Bäst i test

  9,7/10
  "Mycket prisvärd, pålitlig & högkvalitativ kloslip".
  Animigo Kloslip för hund och katt
  Bäst i test
  Hastigheter
  1 st
  Antal slipband
  1 st
  Strömkälla
  USB-uppladdning
  Ljudnivå
  Mycket låg
  Fri frakt över 599 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Högt varvtal
  • Högsta kvalitet på diamantsliphuvudet
  • Smidig och snabb uppladdning
  • Lätt att göra rent
  Nackdelar
  • Bara ett sliphuvud

  Recension

  Av de kloslipar som vi gått igenom i vårt test hittade vi favoriten i Animigos praktiska och lättskötta kloslip. Detta verktyg håller en suverän kvalitet till ett överraskande lågt pris. Det vi speciellt uppskattar med den är motorns höga varvtal och kraft samt sliphuvudets egenskaper som gör att den passar till både stora och små hundar, eller husdjur. 

  Slipstenen i sig är tjock och håller minst lika länge som maskinen i sig. Eftersom stenen är så pass väl avvägd i sina dimensioner och sin grovhet, anser vi att det inte behövs mer än ett huvud. Genom att det följer med en skyddskåpa/lock går slipningen att anpassa efter djurets behov.

  Ljudnivån och vibrationsnivån är mycket låg och ljudet i sig går inte över 50 dB, vilket gör Animigos kloslip till en av de tystaste. Uppladdningen av batteriet sker med 5V USB-kabel, en egenskap som gjorde att vi höjde betyget på produkten. Det är få andra kloslipar som laddas med USB. Uppladdningen av modellen sker dessutom på cirka två timmar och ett fulladdat batteri håller i 3 timmar. Vi är alltså mycket nöjda med produkten och rekommenderar den varmt.

 2. 2. Moser Kloslip med batteri

  9,4/10
  "Lättanvänd kloslip med lampa framtill".
  Moser Kloslip med batteri 2:speed
  Hastigheter
  4 st
  Antal slipband
  4 st
  Strömkälla
  Batteridriven
  Ljudnivå
  Låg
  Anpassad fraktkostnad
  14 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Lätt att anpassa rotationsriktningen
  • Ergonomisk
  • Effektiva sliphuvuden av hög kvalitet
  Nackdelar
  • Saknar skyddskåpa

  Recension

  Mosers batteridrivna kloslip har till skillnad från flera andra modeller av kloslipar fyra hastigheter, istället för två, och även fyra sliphuvuden. I kombination med modellens låga vikt och ergonomiska utformning gör det den till en mycket flexibel variant som är lätt att hantera. Motorn är också den stark, men det vi saknar är grövre slipstenar, eller slipband. För de större hundarna med mer krävande klor kommer Mosers kloslip att passa mindre bra. För medelstora och mindre hundar, eller katter, passar den däremot perfekt.

  Ljudnivån är låg och ligger under 52 dB. Även vibrationen som verktyget avger är låg, för att inte säga mycket låg. Tack vare designen går rotationsriktningarna att alternera mellan två olika lägen och de fyra hastigheterna ställs in via en skjutreglage. Ditt arbete med att slipa klorna på husdjuret underlättar även av att kloslipen har en liten spotlight som lyser upp arbetsområdet. Vårt omdöme av Mosers kloslip blir att den håller bra kvalitet, men att den inte passar för de mest krävande hundklorna.

 3. 3. Dremel kloslip 7020-PGK

  9,2/10
  "Prisvärd kloslip med säkerhetsskydd".
  Dremel
  Hastigheter
  2 st
  Antal slipband
  4 st
  Strömkälla
  Batteridriven
  Ljudnivå
  Låg
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Tasskydd som fångar upp klodamm
  • Enkelt att byta sliphuvud
  • Jämnt och fint resultat
  Nackdelar
  • Kan vara svårt att få rätt vinkel på slipningen

  Recension

  Med Dremel 7020-Pgk får du en kloslip som drivs av energitäta litiumjonbatterier, har ett praktiskt tasskydd och enkelt utbytbara slipskivor. Nackdelen med modellen är att det i vissa lägen kan vara svårt att få rätt vinkel på slipningen. Batterierna måste också bytas ut och går inte att ladda med nätkabel eller USB-sladd.

  Säkerhetsskyddet, som sitter längst upp på kloslipen, täcker de roterande delarna. Tack vare detta kommer inte hundens klor att slipas för fort och inga hårstrån riskerar att trassla in sig i apparaten. Överlag är Dremels kloslip lättanvänd och kräver endast att du får in tekniken, vilket du får efter ett par slipningar. Vi rekommenderar denna modell som ett prisvärt och bra verktyg för att vårda din hund, eller katts, klor.

 4. 4. Andis Klofil sladdlös

  8,8/10
  "Dyr men både tystgående & kraftfull kloslip".
  Andis Klofil sladdlös
  Hastigheter
  2 st
  Antal slipband
  2 st
  Strömkälla
  Uppladdningsbar
  Ljudnivå
  Låg
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Tystgående
  • God effekt med turbo
  • Användbara slipstenar för olika ändamål
  Nackdelar
  • Högt pris

  Recension

  Funktionerna och egenskaperna som de flesta kloslipar har är mycket liknande. För att en produkt ska sticka ut ur mängden krävs det att den presterar över snittet och att den håller en hög prisvärdhet. Andis sladdlösa kloslip är en av de modeller vi testat som håller en hög kvalitet och användbarhet. Priset är dock relativt högt, vilket drar ner prisvärdheten. Vår upplevelse av produkten är att det finns motsvarande högkvalitativa kloslipar till ett lägre pris. 

  Den största fördelen med Andis kloslip är att den drivs av litiumjonbatterier med hög energitäthet. En av egenskaperna med dessa batterier är att de behåller full kraft trots att batterinivån sjunker. När det gäller slipstenarna som följer med, kan vi inte annat än att anse att de är mycket användbara. De slits långsamt och kommer i två praktiska storlekar. Det märks att Andis har finslipat tekniken bakom sin kloslipmodell. Ljudnivån är låg och vibrationen som apparaten avger är också relativt låg, även när man använder den på turbohastigheten.

 5. 5. Oster sladdlös kloslip

  8,4/10
  "Användarvänlig kloslip, men med svårisatta batterier".
  Oster sladdlös kloslip
  Hastigheter
  2 st
  Antal slipband
  2 st
  Strömkälla
  Batteridriven
  Ljudnivå
  Medel
  Fri frakt från 499 kr
  14 dagars öppet köp
  3-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Lätt att hantera
  • Relativt kraftfull
  • Mycket användbar skyddskåpa
  Nackdelar
  • Svårt att sätta i och få ur batterierna

  Recension

  Oster kloslip är en batteridriven modell av kloslip som kräver fyra AA-batterier för att fungera. Nackdelen med detta är att du behöver byta ut dem med jämna mellanrum och att det inte går att ladda apparaten med nätkabel eller USB-sladd. Fördelen är att hanteringen av en sladdlös kloslip blir betydligt smidigare än att använda en med strömsladd.

  Det vi upptäckte när vi testade Osters kloslip var att ljudnivån inte var så låg som vi hade hoppats på. Vår uppfattning är att den kan skapa ett visst obehag hos känsligare hundar vid högsta effekt. Som en mindre tystgående modell av kloslip kompenserar dock Oster den högre ljudnivån med att ha en kraftfullare motor och en bra och stor slipsten. Den klarar även mer krävande klor på större hundar, men filen har dock en tendens att sakta ned om man använder den på de tjockaste partierna på klorna.

  Skyddskåpan, som ingår, är mycket användbar och har fyra hål i olika storlekar där du sticker in den klo som ska klippas. Detta gör att du endast slipar en mindre del i taget. Vi rekommenderar att du använder skyddskåpan inledningsvis och sedan tar av den för att putsa klorna.

close up hand holding dog paw

Din köpguide till bäst kloslip

På marknaden för hundtillbehör finns det flera olika modeller av kloslipar som var och en ska underlätta underhållet av ditt husdjurs klohälsa. Att hitta den modell som passar dig bäst kan dock vara svårt, inte minst eftersom du behöver tänka över vilka egenskaper kloslipen ska ha för att passa just din hund. Vi har därför tagit fram en köpguide med de viktigaste punkterna.

 • grindingSliphuvuden & sliprullar 

  En kloslip har ett, eller flera, sliphuvuden med tillhörande slipband som går att byta ut vartefter det behövs. Det finns också flera modeller med slipsten istället för band. I vissa fall följer det med extra slipband, alltså det band som sitter runt sliphuvudet och är ungefär som ett sandpapper. Som vi nämnde kan detta gå att byta på vissa modeller av kloslipar, i annat fall behöver hela sliphuvudet bytas ut. 

  När det gäller storleken på sliphuvudena, så ska denna vara anpassad till hundens storlek och formen på tassarna och klorna. En mindre hund klarar sig med ett finare sliphuvud, medan en större hund behöver ett grövre och större huvud.

 • speedHastighet 

  De flesta modeller av kloslipar har åtminstone två valbara hastigheter, en hög och en låg. En del varianter har dock upp till fyra reglerbara hastigheter. Fördelen med flera hastigheter är att kloslipningen går att anpassa bättre.

  En låg hastighet kan användas när du kommer närmare pulpan på klon, för att inte risker att slipa bort för mycket. Lägre hastigheter kan också användas för att fila klon finare. En hög hastighet kan användas till att börja med för att slipa ner tjockare lager av klon. Var dock uppmärksam på att hunden kan uppleva obehag om du slipar för länge med en hög hastighet. Det blir nämligen en värmeutveckling av friktionen från slipen.

 • optimizationFunktioner 

  När du väljer en kloslip kan du hålla utkik efter en modell som har någon av de extra funktioner som vi tar upp här. Dessa underlättar ditt arbete med att slipa klona. En lampa längst fram på kloslipen bidrar till exempel med att alltid ge tillräckligt ljus. Annars finns risken att du slipar fel eller för mycket på grund av att du inte ser tillräckligt tydligt. 

  Ett plastskydd runt sliphuvudet finns också på vissa modeller och förhindrar att hundhår trasslar in sig i sliphuvudet. Även en skyddskåpa kan vara mycket praktiskt att använda. Genom denna sticker du in en liten bit av klon i taget i de hål som finns på kåpan. Du slipar med andra ord en del i taget och riskerar inte att slipa för fort eller för mycket.

 • volume3Ljudnivå 

  En kloslip som låter högt kommer att störa både dig och din hund. Framför allt är det hunden som kan lida av det högre ljudet. En lättskrämd eller orolig hund kan reagera negativt på höga ljud från apparater och därmed kan jobbet med att slipa klorna bli svårare. Vi rekommenderar alltså en kloslip som är tystgående. Under cirka 50 dB kan vara lagom.
 • vibratorVibration 

  En kraftfull och stor kloslip har många gånger egenskapen att den både låter och vibrerar mer än en mindre modell. Hög vibration från en kloslip kan göra den svåranvänd och det kan vara lättare att komma fel i slipningen. Oavsett storleken på din hund, är det ofta en bra idé att köpa en batteridriven kloslip som inte vibrerar för mycket, utan går lätt att jobba med.
 • thunderbolt2Strömkälla 

  De flesta kloslipar drivs idag med batteri. Batteriet kan i vissa fall laddas upp med nätadapter eller via USB-uttag, i annat fall behöver de bytas ut. En batteridriven och sladdlös modell har fördelen att den är mer lättanvänd och flexibel, än en som kräver sladd för att fungera. Nackdelen är att den behöver laddas med jämna mellanrum. Batteritiden på moderna kloslipar ligger runt 3 eller 4 timmar och du kan utan problem slipa både en och två gånger utan att behöva ladda apparaten.

Användarguide till kloslip

Användningen av en kloslip är varken svår eller komplicerad, men det finns vissa saker som du bör känna till innan du sätter igång. Nedan går vi igenom, steg för steg, vad du behöver tänka på.

 1. Innan du börjar är det en bra idé att låta hunden nosa på och kännas vid kloslipen, för att bli mer bekant med den. Om du sätter igång direkt och hunden inte är van vid behandlingen, finns risken att den blir rädd eller orolig.
 2. När du ska börja håller du kloslipen med ena handen och hundens tass med den andra.
 3. Starta kloslipen på en låg nivå till att börja med och håll inte kvar sliphuvudet mot klon längre än 5 sekunder. Du slipar sedan en liten del av klon i taget genom hålla kloslipen i 45° vinkel mot klon. På så vis har du alltid full kontroll. Kom också ihåg att ge hunden en belöning för att göra processen smidigare.
 4. När du avslutar behandlingen ska du se till att du har marginal mellan klon och pulpan. Du vill inte slipa för kort så det börjar att blöda. Pulpan bör ligga väl skyddad utan att klorna är för långa.
 5. Rengöringen av kloslipen, efter behandlingen, gör du genom att försiktigt slå apparaten mot handen för att avlägsna spån från klon. Borsta sedan av slipen och sliphuvudet och torka med en trasa för att ge maskinen bättre förutsättningar att hålla länge.

Varför du ska slipa hundens klor

När du slipar, eller klipper, hundens klor gör detta att de håller sig friska och rena och det förebygger infektioner och skador. En hund som inte sliter klorna på naturlig väg behöver en regelbunden skötsel av dem.

Genom att slipa klorna, istället för att klippa dem, minskar risken att du kommer för nära pulpan. Slipningen ger också jämnare kanter än vad klippningen ger. Trimning och filning av klorna är alltså en skonsam metod och går överlag snabbt och effektivt. Om du är ostadig på handen är också kloslipen ett bättre verktyg än klotången.

Nackdelen med en kloslip är att det tar länge tid än att klippa klorna. Det kan också göra hunden orolig om du slipar för länge och det blir varmt av behandlingen. Dammet och den lukt som bildas när du slipar klorna kan dessutom vara obehaglig, speciellt när du inte är van vid den.

Vårt test av kloslipar

Den bästa kloslipen ska vara flexibel, pålitlig, lättanvänd och ge ett bra resultat. Modellen bör vara batteridriven och ha en batteritid på åtminstone tre timmar. Kvaliteten på produkten ska vara hög och den ska gå lätt att underhålla och göra rent. Ljudnivån och vibrationen som apparaten avger ska dessutom vara så låg som möjligt. Ljudet bör inte överskrida 50 dB och maskinen ska inte skaka när du använder den. När vi testar klosliparna tittar vi utöver ovanstående delar på följande punkter:

 • Resultat – Hur hög är precisionen? Slipas klorna snabbt och effektivt? Hur blir ytan på klorna?
 • Flexibilitet – Hur många hastighetssteg finns? Går det lätt att byta sliphuvuden? Hur lång uppladdningstid har batteriet? Är modellen liten eller stor och klumpig?
 • Pålitlighet – Håller kloslipen länge? Finns det delar som kan gå sönder eller slitas snabbt? Tål apparaten regelbunden användning utan att tappa kapacitet?
 • Prisvärdhet – Får du den kvalitet som du betalar för? Är modellen dyr, eller billig, i förhållande till liknande varianter?

Vanliga frågor om kloslipar

Vilken längd ska det vara på klorna?

När du klipper klorna på hunden ska du alltid notera hur långt det är kvar till pulpan. På hundar som har ljusare klor syns denna tydligare och du kan även se nervtrådarna som sträcker sig ut i klon. Klorna bör alltså klippas så att det finns marginal till nervtrådarna. Pulpan på mörka klor ser du bäst när du tittar på klon mot ljuset.

Vad händer om hundens klor är för långa?

Om klorna är för långa kan det leda till att hunden får en onaturlig gång och att den skadar sig lättare. En onaturlig gång kan i sin tur leda till led- och höftbesvär. Långa klor sliter dessutom mer på golvet och möblerna.

När ska jag klippa hundens klor?

Klipp klorna åtminstone ett par gånger i månaden. Om ni är ute och går mycket med hunden, speciellt på asfalt eller i svårare terräng, slits klorna mer naturligt och du kan klippa dem mer sällan. Klipp dem dock inte för sällan, utan hellre lite i taget.

Passar kloslipar alla hundar?

En hund som är ovan vid, eller rädd för, högre ljud och vibrationer kan reagera negativt på en kloslip. Detta beteende går dock ofta att träna bort. Stora hundraser med mycket kraftiga klor kan vara svårare att behandla med en kloslip. Välj då en klotång istället.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5