Bäst i test: Lugnande till hunden 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Lugnande medel till hunden kommer i många former; spray, tabletter, oljor med mera. De innehåller oftast mineraler och örter som har stresslindrande och lugnande effekter. Vanligtvis används lugnande vid särskilda, stressiga tillfällen som nyår, veterinärbesök och ensamhetsträning. Men medlen kan användas vid alla tillfällen där hunden stressar upp sig. Vi har testat och undersökt flera olika typer av lugnande medel till hundar, de har alla varit helt naturliga men innehållet har varierat en hel del. Kom ihåg att prata med din veterinär innan du ger din hund lugnande tillskott. Allergier, medicinsk ångest och otillräcklig träning behöver uppmärksammas innan du börjar behandla hunden med lugnande tillskott.

Testvinnare - Bästa Lugnande hund 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Lugnande till hunden 2023:

 • Bäst i test: Animigo Lugnande Droppar
 • Adaptil Calm Halsband - S/M
 • Animigo Calming Aid för hundar
 • Aptus Relax
 • Zylkene

De 5 bästa Lugnande till hunden i September 2023

 1. 1. Animigo Lugnande Droppar- Bäst i test

  9,3/10
  "Effektivt medel som enkelt droppas över hundens foder".
  Animigo Lugnande Droppar
  Bäst i test
  Typ
  Droppar
  Antal doser
  Fr 20 doser
  Pris / dos
  6,23 kr
  Fri frakt över 599 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket lätta att administrera
  • Effekt som märks
  • Naturliga ingredienser
  Nackdelar
  • Något dyr

  Recension

  Lugnande tillskott till hundar kan innehålla många olika ingredienser som alla har varierande effekter och egenskaper. Animigos Lugnande Droppar innehåller tryptofan, d-vitamin och zink. Dessa ämnen stimulerar serotoninproduktionen och hjälper hunden att upprätthålla normala psykologiska funktioner. Tryptofan är ett utgångsämne för produktion av seratonin och melatonin hos både hundar och människor.

  Administreringen är enkel, droppa bara den rekommenderade mängden över din hunds foder eller direkt i vattnet. Vi rekommenderar att ge det i fodret då det är lättare att kontrollera att hunden får i sig hela dosen vid ett och samma tillfälle. Ge dropparna någon vecka innan och dagligen fram till den förmodat stressiga situationen (t.ex. nyår, veterinärbesök eller ensamhetsträning). Var uppmärksam på att valpar under två månader inte ska få i sig dropparna, ge därför inte medlet till dräktiga eller lakterande hundar.

  Animigos Lugnande Droppar innehåller naturliga ingredienser med god effekt. Priset är dock något högt, men produkten fungerar verkligen, något som många användare också vittnar om. Och framför allt så är dropparna väldigt lätta att ge till hunden.

 2. 2. Adaptil Calm Halsband - S/M

  8,8/10
  "Omtalad och populär produkt med vetenskapligt bevisad effekt".
  Adaptil Calm Halsband - S/M
  Typ
  Halsband
  Antal doser
  4 veckor
  Pris / dos
  -
  Anpassad fraktkostnad
  14 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Ingen administrering krävs
  • Vetenskapligt studerad effekt
  • Använd över hela världen
  Nackdelar
  • Varar i fyra veckor
  • Dyr i längden

  Recension

  Adaptil Calm –on-the-go är ett halsband som avger trygghetsfermoner. Dessa fermoner produceras av hunden själv i stressiga situationer men fås här också av halsbanet för ökad effekt. Halsbandet passar för alla situationer där oro, stress eller rädsla kan föreligga.

  Fördelen med ett halsband är att det ger effekt under en längre period utan att behöva administreras. Om du lämnar hunden på djursjukhus över natten eller till en ny hundvakt så kan du sätta på Adaptils halsband för att ge hunden bättre förutsättningar att behålla lugnet utan att någon behöver ge tabletter eller droppar.

  Effekten är tydlig och relativt omedelbar. Halsbandet har goda omdömen från både hundägare och veterinärer. Halsbandet har också testats i flera vetenskapliga studier med goda resultat som har publicerats i olika vetenskapliga tidsskrifter.

  Adaptil lämpar sig utmärkt för hundar som behöver extra stöd i vissa situationer, men där målsättningen är att hunden genom träning och vana ska slippa lugnande tillskott helt. Om du har en hund som behöver lugnande tillskott regelbundet (vissa hundar är helt enkelt svårtränade eller väldigt oroliga i naturen) så blir Adaptil Calm dyrt i längden. Effekten varar i fyra veckor, sen behöver du köpa ett nytt halsband.

 3. 3. Animigo Calming Aid för hundar

  8,7/10
  "Billigt och gott tillskott som uppskattas av de flesta hundar".
  Animigo Calming Aid för hundar
  Typ
  Tuggtabletter
  Antal doser
  120 port
  Pris / dos
  1,83 kr
  Fri frakt över 599 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Naturligt innehåll
  • Smaksatta och lockande
  • Innehåller teanin, taurin och örter
  Nackdelar
  • Kräver en uppbyggnadsfas för bästa effekt

  Recension

  Calming aid är små goda bitar som du kan ge till hunden i stressiga situationer. Bitarna innehåller mineraler och örter samt teanin och taurin. Bitarna är smaksatta och slinker enkelt ner. Citronmellis, passionsblomma, ashwagandha och teanin används alla för sina lugnande egenskaper och förekommer i bland annat te och sömntillskott för människor.

  Bitarna ska ge effekt omgående men vi märkte först resultat efter ett par dagar med regelbundet intag. Så ha lite framförhållning och planera hundens intag ett tag innan du vill ha effekten. Örter och mineraler kan ta tid på sig innan deras effekter märks i kroppen. Priset är mycket bra, du får många doser för inköpspriset. Även om du har en stor hund som kräver ett högre intag av tillskottet så är priset mycket bra.

 4. 4. Aptus Relax

  8,6/10
  "Smaksatta tuggbitar som innehåller flera lugnande ingredienser".
  Aptus Relax
  Typ
  Tuggtabletter
  Antal doser
  Ca 30 st
  Pris / dos
  7,97 kr
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Innehåller flera viktiga ämnen för avslappning
  • Uppskattad smak
  Nackdelar
  • Högt pris
  • Få doser

  Recension

  Aptus Relax är goda tuggbitar som innehåller flera lugnande ingredienser; l-tryptofan, teanin och tiamin samt det patenterade komplexet colostrum calming complex. L-tryptofan är en aminosyra sin behövs för produktionen av seratonin. Teanin återfinns i grönt te och har länge används av människor för sin lugnande effekt och positiva inverkan på sömnen. Tiamin är tillsatt då brist på vitaminet kan leda till nedsämdhet och irritation. Colostrum calmin complex är en unik blanding av protein som förbättrar den kognitiva funktionen, hjärnaktiviteten och avlsappning.

  Aptus relax har en snabb effekt och kan ges 30 minuter inpå att önskad effekt ska uppnås. Bitarna kan du ge både tillsammans med måltid eller som separat godis. De är smaksatta och lättätna även för små hundar. Dosen varier mellan ½ och 2 bitar beroende på hundens storlek.

 5. 5. Zylkene

  8,5/10
  "Naturligt kosttillskott med gott vetenskapligt stöd".
  Zylkene
  Typ
  Kapslar
  Antal doser
  Ca 30 st
  Pris / dos
  17,63 kr
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Studerad av forskare
  • Fungerar både till hund och katt
  Nackdelar
  • Högt pris

  Recension

  Zylkene är kapslar som innehåller det patenterade ämnet alfa-casozepine. Alfa-casozepine är hydrolyserat bovint kasein, alltså ett slags protein, som har studerats i flera olika studier på både hundar och katter med goda resultat. Zylkene minskar stress och lugnar både katter och hundar.

  Kapseln kan ges som den är eller öppnas upp för att blanda pulvret i foder eller direkt i munnen på hunden. Zylkene kan ges ett par dagar innan och sedan dagligen fram till den förutsedda händelsen. Alternativt så kan du behandla din hund under längre period, ge då anvisad kapsel dagligen i kombination med träning.

  Observera styrkan på produkten, den går att köpa i 75 mg, 225 mg och som här hänvisat; 450 mg.

lugnandehund guide

Köpguide: Hittar rätt lugnande för din hund

Lugnande medel för hundar kan innehålla flera olika ingredienser och ha många former av administrering. Vad som passar dig och din hund bäst får du försöka avgöra själv och sedan prova dig fram till. De vanligaste formerna av lugnande är följande:

Tuggbitar

Smaksatta små hundgodisliknande bitar som hunden äter upp i ett nafs. Dessa är väldigt lätta att administrera och i princip alla hundar tycker om tuggbitar. De passar till alla hundar men var uppmärksam på innehållet. De kan, likt annat godis, innehålla ingredienser som är allergena. Tuggbitar är också svåra att blanda ner i fodret om hunden vägrar att äta dem.

Tabletter

Tabletter är lite svårare att få i hunden än tuggbitar. Det finns visserligen smaksatta tabletter men de brukar inte alls vara lika populära som tuggbitar. Tabletter är däremot lätta att förvara och håller länge. Tuggbitar kan bli hårda efter ett tag, särskilt om de inte förvaras korrekt.

Droppar

Det smidigaste alternativet tycker vi! Dropparna innehåller extrakt från till exempel örter, som helt enkelt droppas över foder, i vatten eller godis. Smaklösa droppar är lätta att ge till även de mest kräsna hundar. Droppa bara några droppar på favoritgodiset så löser hunden resten. Priset på droppar kan vara något högre, men det varierar mycket mellan olika produkter och återförsäljare.

Ingredienser

Det finns en lång rad olika ingredienser i de olika tillskotten för oroliga hundar. Vanligtvis är det olika örter och mineraler, men även fermoner och signalsubstanser förekommer. Läs noga innehållsförteckningen och förvissa dig om att din hund inte är allergisk mot någon ingrediens. Om du har frågor så kontakta din veterinär.

 • L-teanin

  L-teanin är en aminosyra som förekommer i rikliga mänger i te. Aminosyran har används i tusentals år för sina hälsofrämjande egenskaper och har en kliniskt bevisat positiv inverkan på både seratonin- och dopaminproduktionen i kroppen. Även hos hundar har l-teanin en effektiv antistress-funktion, med stöd i flera vetenskapliga studier.
 • Valerianrot

  Likt te har valerianrot också används i årtusenden som medicinalväxt. I Sverige är örten känd som läkevänderot och har förekommit som ingrediens i läkemedel mot just nervositet och ångest sedan länge. Även här finns det goda vetenskapliga grunder för att sätta sin tillit till örten som en stresslindrare.
 • Kamomill

  Kamomill har liknande effekter som l-teanin när det kommer till avslappning. Effekten är känd hos människan men har än så länge inte studerats hos djur.
 • Ashwagandha

  Ashwagandha förekommer i visst lugnande tillskott. Ashwagandha har blivit allt mer uppmärksammat och populärt idag för sina många hälsofrämjande egenskaper. Det är en ört som varit central inom traditionell indisk medicin i tusentals år och kallas ibland för indisk ginseng. Örten har många positiva effekter och är säker för hundar att konsumera.
 • CBD

  Cannabidiol (CBD) är ett växtextrakt från cannabisplantan som ökat kraftigt senaste åren. Allt fler människor vänder sig till CBD för dess många hälsofördelar. CBD är helt fritt från THC (den psykoaktiva ingrediensen i cannabis som skapar rus) och därmed säkert att inta. Det finns mycket forskning om CBD och det ses som säkert att ge till hundar för att behandla bland annat ångest, oro och dålig aptit.

Vilket lugnande preparat är bäst?

Effekten av ett lugnande medel för hundar varierar mycket. Det beror både på hunden och situationen hur väl ett medel fungerar. Ett lugnande tillskott ska tas som komplement till stöttande träning för att hunden ska må så bra som möjligt på sikt. Vid stora orosproblem bör du rådfråga din veterinär. Och kom ihåg att lugnande medel ska tas inför och under särskilt utsatta situationer, inte som ett permanent tillskott. Det bästa tillskottet ska vara lätt att administrera och innehålla naturliga samt beprövade ingredienser.

Vanliga frågor om lugnande till hundar

Vilken ingredienser finns det i lugnande medel för hundar?

De flesta lugnande tillskotten till hundar innehåller örter och mineraler med lugnande egenskaper. Innehållet varierar en hel del mellan olika produkter, så det kan vara värt att prova några olika tillskott om resultaten uteblir.

När ska jag ge hunden lugnande?

Ge tillskottet innan en stressig situation som bilfärd, veterinärbesök, ensamhetsträning, nyår eller liknande. Vissa tillskott behöver byggas upp några dagar i förväg, då krävs lite framförhållning, andra ger effekt redan efter 30 minuter.

Är lugnande till hundar säkert?

Ja, tillskotten på vår lista innehåller naturliga ingredienser som inte skadar hunden. Om din hund går på medicinering eller har allergier så bör du dock rådgöra med din veterinär innan du ger hunden lugnande.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
23 röster, Genomsnitt: 4.2 / 5