Bäst i test: Bästa luftrenaren 2022

Uppdaterad april 2022

En bra luftrenare passar i de allra flestas hem, och speciellt hos dem som har luftburna allergier som pollen eller är känsliga för andra partiklar som damm och liknande. En luftrenare har även ytterligare nyttiga funktioner som människor utan allergier uppskattar. Vi har testat de populäraste luftrenarna, men även ett par nya modeller och kommit fram till att den bästa luftrenaren är Sensibo Pure Luftrenare.

Vårt test av luftrenare

De flesta luftrenare idag har snarlika filter och är mer eller mindre lika duktiga på att filtrera bort partiklar oavsett pris. Det som kan skilja mellan olika luftrenare och det vårt test mest har fokuserat på är kapacitet, ljudnivå och funktioner. Dessa punkter går vi noggrant igenom i köpguiden längre ner på sidan.

 1. Sensibo Pure Luftrenare

  9,5/10
  ”En modern luftrenare som gör det medelstora rummet pollenfritt”.
  Sensibo Pure Luftrenare
  Bäst i test
  Kapacitet
  130 m³/h
  Ljudnivå
  53 dB (max drift)
  Filtreringsnivå
  Över 99%
  Rumstorlek
  Upp till 16 m²
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög filtreringsnivå
  • Stilren design
  • Hög användarvänlighet
  • Klarar något större rum än 16 m²
  Nackdelar
  • Något dyr

  Recension

  Luftrenaren Sensibo Pure är en liten, smidig och stilren luftrenare som kommer i ett vitt utförande. Denna tub placeras enkelt in i flera olika sorters rum utan att den sticker ut på ett märkvärdigt sätt. En blå ljusrand finns på luftrenaren som går att ändra styrka på efter behag, eller stängas av helt om så önskas.

  Kapaciteten på luftrenaren ligger på 130 m³/h och lämpar sig för rum upp till 16 m². Vi känner dock att luftrenaren gör även ett bra jobb i rum som snarare är av storleksordningen upp till 20 m². De tre filtren ser till att alla sorters oönskade partiklar stoppas effektivt och resultatet blir ett rum utan varken damm- eller pollenpartiklar men även eliminerande av vissa virus och bakterier, ett perfekt val för den som är pollenallergiker men också för de som vill ha fräschare luft överlag. Luktpartiklar som de övriga filtren ibland släpper igenom tas istället hand om i kolfiltret som tar kol på dessa för att få bästa möjliga luft.

  Moderna luftrenare kan kopplas till mobilen och denna är inget undantag. Genom att koppla luftrenaren till mobilen kan man enkelt styra den på distans. Är man själv inte hemma men vill köra luftrenaren på högsta effekt en stund innan man kommer hem kan man se till att alltid få hög luftkvalitet precis när man går in genom dörren. Via appen kan man också få information om när filtret ska bytas samt hur luftkvaliteten är i rummet.  

  Det högsta fläktläget kan låta något högt för de som är ljudkänsliga, men det är egentligen inget unikt för just denna produkt utan högre kapacitet ger generellt högre ljud. Har man istället luftrenaren på medelhöga fläktinställningar glöms den snabbt av i rummet. Kortfattat är Sensibo Pure en bra luftrenare som hör hemma hos alla.

  Läs mer
 2. Cleverio Air Purifier Smart luftrenare

  9,4/10
  "Kapacitet som matchar priset väl".
  Cleverio Air Purifier Smart luftrenare
  Mest Prisvärd
  Kapacitet
  119 m³/h
  Ljudnivå
  50 dB (max drift)
  Filtreringsnivå
  Över 99%
  Rumstorlek
  Upp till 15 m²
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög kapacitet sett till priset
  • Billig
  • Låg ljudnivå generellt
  • Smidig app
  Nackdelar
  • Kan väsnas lite vid maxdrift
  • Lysen på knapparna kan inte stängas av helt

  Recension

  Cleverio Air Purifier är en av de mest uppskattade luftrenarna ute på marknaden idag. Den kompakta storleken och det förmånliga priset gör att många väljer den här luftrenaren, antingen i vardagsrummet men ibland i flera olika rum där man känner att luften börjar bli tung.

  De tre lagren av filter fångar upp och tar bort hela 99.97 % av alla partiklar som finns i luften. Mängden luft som kan filtreras är 119 m³/h. Detta räcker till rum på ca 14 m² men har man ett stort rum eller flera små brukar en smidig lösning var att placera varsin luftrenare i olika rum, långt ifrån varandra för maximal effekt. Det automatiska läget fungerar oväntat bra och hoppar igång när mängden partiklar i rummet blir för högt.

  Luftrenaren kan kopplas till en app för både iOS och android där man kan se olika mätvärden och när det börjar bli dags att byta filtret. Att koppla luftrenaren till appen är inget måste och kan dessutom upplevas något krångligt, men när det väl är gjort får man tillgång till data som behöver en display för att kunna visas. Vi känner att med denna luftrenare känns appen något överflödig och används primärt till att ta reda på när filtret ska bytas, detta eftersom det automatiska läget fungerar så pass bra.

  Har man en budget att hålla men vill fortfarande ha en luftrenare som inte presterar allt för mycket sämre en flera premiummodeller gör Cleverio Air Purifier susen.

  Läs mer
 3. Xiaomi Mi Air Purifier Pro Luftrenare

  9,2/10
  "Luftrenaren inte bara för rummet, utan för hela lägenheten".
  Xiaomi Mi Air Purifier Pro Luftrenare
  Bästa premiumvalet
  Kapacitet
  500 m³/h
  Ljudnivå
  69 dB (max drift)
  Filtreringsnivå
  Över 99%
  Rumstorlek
  Upp till 60 m²
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Riktigt hög kapacitet
  • Mycket för pengarna
  • Kan rena hela hem
  • Ger mycket data om luftkvaliteten
  • Fungerar bra även utan app
  Nackdelar
  • Något högt totalpris
  • Hög ljud vid maxdrift

  Recension

  De flesta luftrenare klarar bara av att rena ett rum, men Xiaomi Mi Air Purifier Pro Luftrenare renar hela lägenheten! Detta ställer också högre krav på luftrenaren vilket gör den både större och något klumpigare, och som man gärna inte flyttar runt på vilket heller inte ska behövas.

  Luftrenaren har en reningskapacitet på hela 500 m³/h vilket är bland de högre vi har testat. Enligt specifikationerna ska det räcka till att rena luft i rum på 60 m² men tester visar att den fungerar lika bra i rum eller lägenheter på närmare 75 m². För att uppnå dessa värden måste luftrenaren köras på högsta effekt vilket kan väsnas något, men beroende på vilket rum man placerar luftrenaren i och vilket nivå man kör på går det alltid att hitta en inställning som passar.

  Xiaomi Mi Air Purifier Pro filtrerar bort pollen, damm, oönskade dofter och andra partiklar utan några som helst problem med sina filter om tre lager. Den stora displayen ger information om luftkvalitet, temperatur, luftfuktighet och annat utan att en mobil behöver kopplas till den. Kopplar man dock mobilen till luftrenaren via Mi Home som passar både iOS och android får man ytterligare styrningsmöjligheter och data.

  Sett till den höga kapaciteten är luftrenaren en av de mest prisvärda, men eftersom alla inte behöver kraften som denna kan ge faller ögonen snabbt på billigare alternativ. Vill man däremot rena luften i stora rum eller en hel lägenhet är det här det självklara valet.   

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 4. Luftrenare Coway Classic AP-1018F

  9,1/10
  "Stilren design med ypperlig automatisk funktionalitet".
  Luftrenare Coway Classic AP-1018F
  Kapacitet
  264 m³/h
  Ljudnivå
  47,4 dB (max drift)
  Filtreringsnivå
  Över 99%
  Rumstorlek
  Upp till 55 m²
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Tyst
  • Hög kapacitet
  • Användarvänlig
  • Hög nivå av automatisering
  • Snygg design
  Nackdelar
  • Dyr

  Recension

  Coway Classic AP-1018F bygger vidare på den populära konstruktionen Coway AP-1008CH och har lyckats ta fram en av de mer stilrena luftrenarna för pollenallergiker. Luftrenaren är inte bara stilren utan har även en prestanda som imponerar. Flera smarta funktioner och lägen ser till att oavsett tid på dygnet eller hemmamiljö kommer den att passa in.

  Att snabbt få reda på hur saker står till gillar alla. Med den runda LED indikatorn som kan lysa i fyra olika färger får man direkt en uppfattning om luftkvalitén där en färg representerar en viss nivå, från ren luft till kraftigt förorenad luft.

  Filtrena renar luften utan problem med sitt tre-filter system som ska bytas en gång per år. De fyra olika fläkthastigheterna i kombination med partikelsensorn gör att det automatiska läget fungerar utmärkt och förbli det givna valet av de olika lägena som luftrenaren har att erbjuda. Nackdelen som så ofta med högpresterande produkter förblir priset även på denna modell. Att luftrenaren har blivit rekommenderad av Asthma Allergy Nordic är givetvis också ett plus i kanten och gillar man något som fungerar omgående ur kartongen utan trassel med installationer är Coway Classic AP-1018F gott val.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 5. Blueair Luftrenare Classic 405

  8,7/10
  "Ett tyst alternativ sett till det stora luftflödet".
  Blueair Luftrenare Classic 405
  Kapacitet
  595 m³/h
  Ljudnivå
  52 dB (max drift)
  Filtreringsnivå
  Över 99%
  Rumstorlek
  Upp till 40 m²
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Riktigt hög kapacitet
  • Tyst
  Nackdelar
  • Dyr
  • Klumpig
  • Kräver mobil för att fungera optimalt

  Recension

  Luftrenaren Classic 405 från Blueair är en något tyngre luftrenare med sina 15 kg, men det kompenseras med ett högt luftflöde om 595 m³/h. Med denna riktigt höga kapacitet är nästan inga rum för stora och den fyrkantiga designen gör det lätt att ställa luftrenaren längs en vägg för att enkelt smälta in i omgivningen.

  Blueair Classic 405 är en av de tystare modellerna sett till sin storlek. Generellt kommer en luftrenare med hög kapacitet alltid att låta mycket högre på grund av starkare fläktar men också täta filter som driver upp ljudnivån ytterligare. Här har man delvis kommit runt problemet genom att använda mindre täta filter som är elektrostatisk laddade och på så sätt ändå bibehåller en hög renlighet och filtreringsnivå av partiklar och luftföroreningar.

  Via appen går det smidigt att styra luftrenaren och se ytterligare data, men vad som skrämmer bort vissa konsumenter är ett något högre pris. Om man bortser från ett högre pris ger luftrenaren imponerande specifikationer och har även fått rekommendationer från Asthma Allergy Nordic för att vara ett bra val. 

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer

235

Din köpguide till den bästa luftrenaren

Oavsett vilken luftrenare man köper kommer man att åtminstone få högre kvalitet på luften. Utöver luftkvaliteten finns det ytterligare punkter man bör ta hänsyn till för att kunna göra det bästa valet av luftrenare direkt. Vi har nedan sammanställt de viktigaste punkterna för en luftrenare. Punkter som gör skillnad och vad man bör fundera och ta hänsyn till.

 • luftrenare

  Kapaciteten 

  Kapaciteten för en luftrenare brukar förkortas CADR och mäts i m³/h. Måttet anger hur många kubikmeter luft en luftrenare kan filtrera bort partiklarna i varje timme. En högre siffra betyder effektivare luftrening och som riktlinje kan man dela CADR värdet med 8 för att få ett ungefärligt värde på hur stort rum luftrenaren klarar av att rena. Huruvida man skulle ha en för stor eller för en liten luftrenare i rummet kommer aldrig att vara till skada på något sätt. Det är bättre att ha en för liten luftrenare i ett större rum än ingen alls.
 • filter

  Filtrering & HEPA filter 

  En luftrenare fungerar genom att pressa luften genom olika filter, där partiklarna fastnar i filtren och ren luft kommer ut igen. Det finns olika nivåer och klassificeringar och dessa brukar kallas HEPA filter, exempelvis HEPA 13. Samtliga moderna luftrenare filtrerar effektivt bort minst 99% av alla partiklar, men många luftrenare klarar till och med av att rena över 99.9% av luften från partiklar. Vissa luftrenare har inte bara ett filter, utan kan ha flera stycken filter som är anpassade efter vilken partikelstorlek som ska fastna på filtret. Genom att ha många filter kommer man att fånga in både damm- och pollenpartiklar, samt lindra andra luftburna allergier.
 • nasa

  Luktneutralisering 

  Något man kanske inte tänker på som är partiklar, är doftpartiklar. Även dessa fastnar i en effektiv luftrenare. Att bli av med dofter är extra behagligt om man bor i lite äldre hus eller har råkat få in röklukt och annat som kan ta sig in genom ventilationer och öppna fönster när man har vädrat. Om luktneutralisering är något man värdesätter högt vill man se till att luftrenaren har ett kolfilter eller någon sorts kol-funktion.
 • ljudvolym

  Ljudnivå 

  Om man är känslig för ljud vill man ha en större modell av luftrenare. Generellt låter en större luftrenare lägre än en mycket mindre modell som måste jobba hårdare för att komma upp i samma luftreningskapacitet. Undantag förekommer men man behöver sällan gissa sig till ett bra val, utan ljudnivån står nästan alltid specificerad.
 • styrning2

  Styrning 

  Luftrenare är relativt simpla produkter, men vissa går trots det att koppla ihop med både wifi och mobilen. Fördelen brukar vara att man får fler möjligheter att ställa in hur man vill att luftrenare ska fungera, och ett större span för att man noggrannare ska kunna hitta värden som fungerar optimalt för hemmet. De som inte kan kopplas ihop med mobilen är inte på något sätt sämre, utan har oftast bara färre nivåer på hur hårt man vill att luftrenaren ska jobba.
 • kugghjul

  Underhåll 

  En luftrenare är relativt underhållsfri, men som med de flesta produkter som har något sorts filter måste filtret bytas ut ibland. De flesta luftrenare notifierar när det är dags för ett filterbyte, men annars rekommenderas det att filtret byts ut efter 2000 timmars användning. Som det har nämnts tidigare, är det primärt HEPA filter som används. Exakt vilket HEPA filter framgår på produkten eller på produktsidan.

Vanliga frågor om luftrenare

Vilken luftrenare är bäst?

När man har tagit hänsyn till samtliga parametrar, har vi kommit fram till att den bästa luftrenaren 2022 är Sensibo Pure Luftrenare. Luftrenaren renar effektivt luften från både allergiämnen och dofter.

Hjälper luftrenare mot allergier och pollen?

Ja! Många luftburna allergier, exempelvis pollen består av mindre partiklar som flyger runt i luften. När dessa sugs in i luftrenaren kommer de sedan fastna på filtret och minska mängden pollen som finns kvar i rummet som luftrenaren står i.

Kan en luftrenare hjälpa mot dåliga dofter?

Ja! De flesta luftrenare har något som kallas för kolfilter som effektivt neutraliserar och tar bort dåliga lukter. 

Rensar luftrenare bort damm?

När dammpartiklar sugs in i luftrenaren kommer även dessa fastna i filtret. Har man bekymmer med damm kommer en luftrenaren att hjälpa motverka ett dammigt hem.

Kan luftrenare vara skadliga på något sätt?

Inga studier har visat att luftrenare på något sätt skulle kunna vara skadliga. Det enda som händer i en luftrenare är att luft passerar filter, som i sin tur fångar upp partiklar som finns i luften. En luftrenare släpper inte ut några skadliga ämnen och inga skadliga ämnen finns heller i luftrenaren.

Var ska luftrenaren stå?

En luftrenare ska stå där den gör mest nytta, det vill säga där man upplever att det finns mest problem med partiklar och annat man reagerar negativt på.

Testvinnare - Bäst Luftrenare

 • Sensibo Pure Luftrenare
 • Cleverio Air Purifier Smart luftrenare
 • Xiaomi Mi Air Purifier Pro Luftrenare
 • Luftrenare Coway Classic AP-1018F
 • Blueair Luftrenare Classic 405
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
69 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5