Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst luftfuktare 2021

Uppdaterad oktober 2021

En luftfuktare hjälper inte bara till att motverka spridning av virus och bakterier, utan ser också till att luften blir mycket mer behaglig. Har man känt irritation i ögon, pollenallergier, haft ovanligt torr hy eller stått ut med flera sömnlösa nätter kan en luftfuktare lösa problemen. Vi har testat ett stort antal olika modeller och kommit fram till att den bästa luftfuktaren är Beurer LB88 Luftfuktare för små och stora rum.

Vilken luftfuktare är bäst?

Vilken som är den bästa luftfuktaren beror till stor del på vad man är ute efter. Alla luftfuktare fungerar på liknande sätt men det vi har testat och jämfört är hur väl specifikationerna stämmer överens med verkligheten. Förutom tester med fuktmätare har vi också jämfört olika funktioner och specifikationer som vi har skrivit om i köpguiden längre ner.

 1. Beurer LB88 Luftfuktare för små och stora rum

  9,5/10
  "Den enkla och smidiga luftfuktaren som även passar de större rummen"
  Beurer LB88 Luftfuktare för små och stora rum
  Bäst i test
  Max ångproduktion
  550 ml/h
  Rumstorlek
  Max 48 m²
  Timerfunktion
  Nej
  Drifttid max effekt
  11 h
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög ångproduktion som går att variera i små steg
  • Lång drifttid
  • Enkel att använda
  • Går att kombinera med doftande oljor
  • Låg ljudnivå
  Nackdelar
  • Någon sorts timer hade kunnat vara önskvärt

  Recension

  Luftfuktaren Beurer LB88 är luftfuktaren för de lite större rummen men passar självklart även för de lite mindre. Med sin neutrala, något fyrkantiga design med rundade hörn passar den utan problem in i de allra flesta hem. Den stora genomskinliga tanken på 6 liter gör det enkelt att veta när det är dags för påfyllningar.

  Lång drifttid på maxeffekt

  Specifikationerna hos luftfuktaren är väldigt goda vilket gör att den fungerar bra i flera olika sorters rum där vissa knepiga rum ibland kan ställa till det för lite svagare luftfuktare. Den stora tanken kan producera ånga i hela 11 timmar. I många fall när en luftfuktare kan producera ånga en hel dag brukar man ha fuskat lite genom att den produktionen enbart gäller för de lägsta nivåerna men så är inte fallet här. Det är på maxeffekten 550 ml/h som luftfuktaren kan producera ånga i 11 timmar. Ställer man ner nivån kan man förlänga tiden avsevärt.

  Det finns tyvärr ingen timer att ställa in hos luftfuktaren eller några smarta funktioner, utan det är av eller på och vilken nivå av luftfuktighet som gäller. Luftfuktaren kommer däremot att stängas av när tanken är tom. Det finns också ett fack där man kan droppa i doftextrakt på en dyna som sakta kommer att avdunsta i samband med ångproduktionen och ge dofter.

  Användning och det praktiska utförande

  Luftfuktaren är mycket lättare att använda än vad det först kanske ser ut. Tanken monteras enkelt loss och ska vid varje påfyllning helst fyllas till sin maxgräns. På framsidan har man en rund slider med en knapp i mitten, olika nivåer och lampor som kan lysa vilket ger illusionen om att det finns mer att göra än vad det faktiskt finns. Genom att snurra på slidern i mitten startar man luftfuktaren och kan ställa in vilken nivå av ångproduktion man vill ha. Med knapptrycket i mitten kan man öka produktionen ytterligare. De två blåa lamporna tillsammans med sliderna position visar hur mycket ånga som produceras, och lampan längst till höger visar när det är dags att fylla på tanken.

  Beurer LB88 har inga problem att fukta även lite större rum än den är specificerad för. Man kommer kanske inte riktigt få samma fuktighet om man överskrider maxgränsen för rum som den ska kunna fukta men producerar man med högsta effekten verkar det gå fint. Munstycket på ovansidan gör att det går att rikta ångan om man skulle vilja få lite bättre spridning.

  Enkel men prisvärd

  Någon sorts timer hade kunnat vara trevligt och något man hade kunnat förvänta sig att det borde finnas, men en enkel app för att kunna styra fuktaren innan man kommer hem hade varit det allra bästa. Samtidigt får man alltid förhålla sig till priset och gör man det levererar Beurer LB88 utan problem.

  Läs mer
 2. Rubicson Luftfuktare med timer 1 L

  9,4/10
  "Den lilla luftfuktaren med de stora möjligheterna"
  Rubicson Luftfuktare med timer 1 L
  Mest Prisvärd
  Max ångproduktion
  300 ml/h
  Rumstorlek
  Max 35 m²
  Timerfunktion
  Ja
  Drifttid max effekt
  5 h
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Hög maxproduktion av ånga sett till sin storlek
  • Liten & smidig
  • Stilren design
  Nackdelar
  • En större vattentank hade ökat den redan höga prisvärdheten markant

  Recension

  Den lilla luftfuktaren från Rubicson på bara 1 liter är inte mycket större än en stor cola flaska men producerar lika mycket ånga som en dubbelt så stor modell. Till utseendet är den som ett cylindriskt rör med få knappar på framsidan och går lätt att gömma undan i ett hem om man inte vill att den ska vara framme.

  Liten till storleken men hög effekt

  Även om luftfuktaren är liten och till synes simpel har den relativt goda inställningsmöjligheter. Med den ena av de två knapparna kan man ställa in olika mängder ångproduktion från 80 till 300 ml/h i tre olika steg. Med den andra knappen går det att ställa in timern som går att välja mellan 1, 2 och 4 timmar och för att starta och stänga av en LED lampa som finns. När man använder luftfuktaren med den högsta ångproduktionen går den att köra i totalt 5 timmar. Med den högsta effekten räcker vattentanken alltså inte en hel dag men samtidigt är den högsta effekten relativt hög med tanke på luftfuktarens storlek.

  Vid praktiskt användning finns det få negativa aspekter att anmärka kring. Vad som utlovas är också det man får. Luftfuktaren producerar ånga i den takt som lovas och i ett tort rum blir det märkbart fuktigare på ett behagligt sätt. Ljudnivån sticker inte ut på ett störande sätt men är heller inte en av de tystaste som vi har testat.

  För liten vattentank för maxeffekt

  De negativa aspekterna som finns har inte att göra med luftfuktarens funktionalitet utan egentligen bara med att dess positiva egenskaper inte kan sträcka sig oändligt långt. I väldigt stora rum som man behöver köra luftfuktaren på maxeffekt kommer ångan inte att räcka till en hel dag på grund av dess lilla tank, vilket egentligen redan var känt från början. Vill man få ångproduktion att räcka en hel dag får man ställa ner intensiteten. Man kan tycka att kan ångproduktionen vara så pass hög sett till den lilla tanken kunde man ha ökat tankens storlek något.

  Mycket ånga för pengarna

  Luftfuktaren på 1 liter från Rubicson är en av de mest prisvärda. Den lämpar sig inte till de största rummen men ett brett spann på ångproduktionen gör att man får stora möjligheter att ställa in intensiteten som också kommer vara det avgörande i hur länge ångor kan produceras. För att kompensera för den lilla vattentanken går det komma runt problemet genom att köpa två stycken och köra båda på lägre intensitet. 

  Läs mer
 3. Rubicson Luftfuktare 2,5 L

  9,2/10
  "Luftfuktaren med en stämningsökande belysning som fungerar bra nattetid i sovrummet"
  Rubicson Luftfuktare med timer och stämningsbelysning 2,5 L
  Max ångproduktion
  150 ml/h
  Rumstorlek
  Max 35 m²
  Timerfunktion
  Ja
  Drifttid max effekt
  13 h
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Lång drifttid
  • Har timer
  • Behaglig belysning inkluderad
  Nackdelar
  • Går inte att variera ångproduktionen

  Recension

  Rubicson med sina lite billigare, men oftast prisvärda elektronikprodukter för hemmet har åter lyckats väl. Rubicson Luftfuktare skulle vid en första anblick kunna antas för någon sorts lugnande lampa som man kan hitta på en yogasession. Att luftfuktaren faktiskt också kan ge ifrån sig ett behagligt ljus är något som vi återkommer till lite senare. Ovandelen av luftfuktaren som också är både vattentanken men också lampan har en grumlig, men något genomskinlig finish som kan hålla 2.5 liter vatten. Genom att lyfta av locket på toppen fyller man på luftfuktaren med vatten.

  Ångproduktion som inte går att variera

  Den maximala ångproduktionen som luftfuktaren kan ge är 150 ml/h, vilket också är den minsta mängden. Luftfuktaren har alltså inga inställningsmöjligheter om man skulle vilja ha mindre luftfuktighet. Man får istället använda timern för att ställa in om luftfuktaren ska vara på i 2, 4 eller 8 timmar, eller tills vattentanken är tom. Ångproduktionens nivå har anpassats efter ett genomsnitt om vad de flesta föredrar för luftfuktighet i ett rum. Något som imponerar med luftfuktaren är den totala drifttiden för ångproduktion som är specificerad till 13 timmar.

  Användning och stämningsbelysning

  Luftfuktaren har bara två knappar, en för att starta luftfuktaren som man också ställer in timern på och en för att sätta igång lampan. Luftfuktaren gör sitt jobb väl i testrummet som är 40 m² men det är svårt att komma upp till den lovade ångproduktionstiden om 13 timmar. Ibland klarar den av 11 timmar och ibland 12 vilket även det är en relativt lång tid. Lampknappen som ger mjuka, behagliga toner genom vattentanken går att ändra mellan flera olika färger, eller stänga av helt. Man kan tyvärr inte använda lampan såvida luftfuktaren inte är igång om man bara hade önskat få en stämningshöjare.

  En enkel modell

  Denna luftfuktare ger helt klart värde för pengarna men samtidigt finns en del utvecklingsmöjligheter. Eftersom man inte kan ställa in luftfuktigheten får man antingen köpa den till ett rum där den passar eller använda timern för att få till rätt luftfuktighet. Oavsett kommer det åtminstone bli fuktigare och en mer behaglig miljö vilket är huvudsaken.

  Läs mer
 4. Philips Luftfuktare HU2718/10

  9,0/10
  "Har en design som sticker ut"
  Philips Luftfuktare HU2718/10
  Max ångproduktion
  200 ml/h
  Rumstorlek
  Max 32 m²
  Timerfunktion
  Ja
  Drifttid max effekt
  9 h
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Passar bra nattetid
  • Utseende som sticker ut
  • Relativt lång drifttid
  Nackdelar
  • Något dyr
  • Kunde haft högre ångproduktion

  Recension

  Philips är ingen ny aktör när det kommer till hemelektronik och har i många fall skapat ett flertal uppskattade produkter. Philips är också inne i luftfuktarbranschen där modellen HU2718/10 är lillebror till den dyrare modellen HU3916/10. Med HU2718/10 sticker man direkt fram hakan lite med en mörk och bronsaktig design som avviker en hel del från det vita och genomskinliga konceptet som flera andra modeller brukar köra med. Utseendet är som alltid bara en smaksak där det i vissa fall passar bra, och i andra fall något mindre bra.

  Godkända specifikationer

  Sett till specifikationerna klarar luftfuktaren av att producera 200 ml ånga per timme och passar således till rum upp till 32 m². Dessa siffror tillsammans med vattentanken på två liter gör att man kan använda luftfuktaren i ungefär 9 timmar på den högsta effekten innan det är dags att fylla på den igen. Sett till funktionalitet är den relativt lik sin storebror. Öppningen för vattenångorna och panelen för att få information och ändra på inställningar finns alla på toppen.

  Uppskatta tyst läge

  Vid drift är luftfuktaren hyfsat tyst. Det finns tre olika lägen att välja mellan för att få en luftfuktighet om 40, 50 eller 60%. Om det är väldigt torrt när man slår på luftfuktaren och ställer in den högsta luftfuktigheten är den inte speciellt trevlig att ha i sovrummet, men det löses genom att använda vilo- eller nattläget som man också kan kalla den för. När man kör nattläget är ljudnivån i fokus. Då är den den väldigt tyst samtidigt som vattenångan produceras, den är dock inte riktigt lika effektiv som när man kör den utanför nattläget.

  Ljudnivån är styrkan men lite för dyr

  Precis som med många andra luftfuktare från Philips har även denna ett lite för högt pris sett till vad man får. Styrkan är ljudnivån, designen (för vissa) och att man kan ställa in vilken luftfuktighet man vill ha i rummet istället för luftfuktarens effekt. Det finns billigare modeller med starkare specifikationer men använder man allting som luftfuktaren har att erbjuda är priset ändå motiverat.

  Läs mer
 5. Philips Luftfuktare

  8,6/10
  "Har det mesta man kan önska sig i luftfuktarväg"
  Philips Luftfuktare
  Max ångproduktion
  300 ml/h
  Rumstorlek
  45 m²
  Timerfunktion
  Ja
  Drifttid max effekt
  7 h
  Gratis frakt
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög ångproduktion
  • Har tysta lägen
  • Fungerar i både lite större och mindre rum
  Nackdelar
  • Dyr
  • För liten vattentank sett till priset

  Recension

  Luftfuktaren från Philips med modellnummer HU3916/10 är en luftfuktare där man inte riktigt är bäst på något, men relativt bra på väldigt mycket. Luftfuktaren har ett aktuellt utseende och ser ut som en tub som de flesta andra populära luftfuktare idag gör.

  Användning och tekniska specifikationer

  Vattentanken rymmer 3 liter och den maximala ångan som kan produceras är 300 ml/h. Detta resulterar i att luftfuktaren passar bra i lite större rum och är specificerad att fungera väl i rum upp till 45 m². Vissa luftfuktare har en öppning riktad åt något håll som gör att det mesta av fukten hamnar i en viss del av rummet. Denna luftfuktare från Philips är designad för att sprida fukten åt alla håll för att en jämn fördelning ska uppnås. På toppen av luftfuktaren finns en display som visar hur mycket vatten finns kvar i tanken, vilket läge som används och liknande. Det är också här knapparna hittas för att göra alla inställningar.

  När man startar luftfuktaren märker man att den är väldigt tyst. På den högsta ångproduktionen är luftfuktaren något högljudd men när den väl har kommit upp i rätt luftfuktighet blir den direkt mycket tystare om man kör den i det automatiska läget. Luftfuktaren har tre manuella lägen, ett automatisk läge som gör allt jobb och ett tyst läge för att man ska kunna ha den igång på natten. Nattläget är tillräckligt tyst för att den inte ska störa medan den effektivaste dagtid är det automatiska läget. Med timern har man ett brett span från 1 till 9 timmar som man kan ställa in när luftfuktaren ska vara igång.

  Lever inte riktigt upp till priset

  Luftfuktaren är något dyr sett till det man får. Det högsta läget låter som sagt för mycket medan de övriga fungerar väldigt bra. Vattentanken och det höga priset är luftfuktarens största svagheter. Om man inte har tänkt att använda luftfuktaren på högsta effekt en hel dag kommer man undan, men annars kommer man att behöva fylla tanken då och då vilket kan bli jobbigt i längden.

  Läs mer

luftfuktare

Din köpguide till den bästa luftfuktaren

Om man har ett något mindre hem kan man också köpa en något mindre luftfuktare. Man får anpassa luftfuktarens kapacitet efter rummet den kommer att stå i. En luftfuktare som kan producera mycket ånga ska också ha en större tank för inte få slut på vatten direkt. Med punkterna nedan har vi gått igenom de viktigaste specifikationerna att ha i åtanke för att kunna köpa den bästa luftfuktaren direkt.

 • tank

  Tank 

  En stor tank kommer att se till att luftfuktaren inte kontinuerligt behöver fyllas på. De flesta luftfuktare har anpassat tankens storlek efter hur hög luftfuktningskapacitet luftfuktaren har. Det betyder att en luftfuktare som kan producera mycket ånga kommer också att ha en större tank. Generellt kan man säga att majoriteten av luftfuktare kan producera ånga i 5-13 timmar på den högsta effekten. Man bör sikta på att köpa en luftfuktare som kan köras med högsta effekten minst 10 timmar för att slippa fylla på tanken två gånger per dag.
 • pust

  Kapacitet 

  Luftfuktarens kapacitet anges i milliliter per timme och förkortas ml/h. Ångan kommer att dunsta naturligt och därför kräver större rum högre kapacitet. Som riktlinje kan man ha att rum som är upp till 35m² kräver 150 ml/h, men variationer förekommer beroende på hur fukten sprids. Ska man ha luftfuktaren i ett större rum bör man ha högre effekt.

  Luftfuktarna har oftast olika nivåer som de kan ställas in på. Bara för att kapaciteten är hög betyder det inte att man kontinuerligt behöver köra på den nivån. Därför kan det vara vettigt att köpa en luftfuktare med något högre kapacitet så kan man i framtiden använda den i ett större rum också men tills vidare låta den gå på något lägre effekt.
 • klocka

  Timer 

  En timer underlättar användandet av en luftfuktare ordentligt. Istället för att luftfuktaren är på tills tanken tar slut kan man ställa in antalet timmar som de ska köras, och hur hög effekten ska vara. Man lär sig snabbt hur länge man behöver ha igång luftfuktaren för att komma upp till en nivå som fungerar bra.
 • volym2

  Ljudnivå 

  Ångorna från luftfuktaren kan produceras på olika sätt. Den senaste tekniken använder ultraljud för att snabbt och effektivt producera ångor. Fördelen är att luftfuktaren inte bara blir energisnål, men också väldigt tystlåten. De tysta luftfuktarna går därför även att använda under nattetid utan att störa sömnen.
luftfuktare hem

Fördelar med luftfuktare

 En bra luftfuktare har många fördelar som inte bara leder till en trivsammare inomhusmiljö, utan kan också bidra till ett hälsosammare liv på sikt. Samtidigt som man kan sänka spridningen av sjukdomar kan man även få en vårdande effekt av huden oavsett ålder.

 • kvinna nyser

  Sjukdomar & allergier 

  Många virus och bakterier trivs bättre i en torrare miljö. Genom att öka fuktigheten något kan man göra det mindre trivsamt för dessa tråkiga varelser att klara sig och spridas. Man har också upptäckt att människor som lider av allergier och astma får det lättare att andas när man ökar luftfuktigheten.
 • spricka

  Torr hud & torra slemhinnor 

  Torr hud och torra slemhinnor är vanligt förekommande, speciellt på vinterhalvåret. En luftfuktare hjälper till att vårda en torr hud och ser till att slemhinnor hålls fuktade och inte spricker upp lika lätt. Fördelarna med en luftfuktare är många, medan nackdelarna är obefintliga.

Vanliga frågor om luftfuktare

Vilken luftfuktare är bäst?

Efter mycket testande har vi kommit fram till att den bästa luftfuktaren som håller vad den lovar är Beurer LB88 Luftfuktare för små och stora rum. Även de övriga produkterna på bäst i test - listan rekommendera starkt.

Vad är skillnaden mellan en luftfuktare och en luftrenare?

En luftfuktare kommer primärt se till att luften blir fuktigare, men kan delvis också fungera lite som en luftrenare. En luftrenare kommer däremot inte att fukta luften, utan har filter och annan teknik för att bara rena luften från damm och andra allergiämnen som finns i luften.

Kan en luftfuktare lindra allergier?

En luftfuktare kommer inte att lindra eller minska själva allergin i sig, men kan se till att det allergiframkallande ämnet inte får lika stor effekt. Luftrenare har också visat sig göra rum mer allergivänliga och rekommenderas för de som har starka allergier.

Hur fungerar en luftfuktare?

En luftfuktare fungerar genom att värma upp vatten som finns i en tank, och långsamt släppa ut ångorna. På så sätt kan man höja luftfuktigheten som har visat sig ha flera positiva effekter.

Kan luftfuktare vara farliga?

Det finns inget som tyder på att luftfuktare är farliga om de används som de är tänkta. Man ska med andra ord exempelvis inte stänga in sig i små utrymmen med luftfuktare och sedan sätta den på högsta möjliga effekt. 

Testvinnare - Bäst Luftfuktare

 • Beurer LB88 Luftfuktare för små och stora rum
 • Rubicson Luftfuktare med timer 1 L
 • Rubicson Luftfuktare 2,5 L
 • Philips Luftfuktare HU2718/10
 • Philips Luftfuktare
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
68 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5