Bäst i test: Bäst luftfuktare 2021

En luftfuktare hjälper inte bara till att motverka spridning av virus och bakterier, utan ser också till att luften blir mycket mer behaglig. Har man känt irritation i ögon, pollenallergier, haft ovanligt torr hy eller stått ut med flera sömnlösa nätter kan en luftfuktare lösa problemen. Vi har testat ett stort antal olika modeller och kommit fram till att den bästa luftfuktaren är Beurer LB88 Luftfuktare för små och stora rum.

Vilken luftfuktare är bäst?

Vilken som är den bästa luftfuktaren beror till stor del på vad man är ute efter. Alla luftfuktare fungerar på liknande sätt men det vi har testat och jämfört är hur väl specifikationerna stämmer överens med verkligheten. Förutom tester med fuktmätare har vi också jämfört olika funktioner och specifikationer som vi har skrivit om i köpguiden längre ner.

 1. 1. Beurer LB88 Luftfuktare för små och stora rum
  9,5/10
  Beurer LB88 Luftfuktare för små och stora rum
  Bäst i test
  Max ångproduktion
  550 ml/h
  Rumstorlek
  Max 48 m²
  Timerfunktion
  Nej
  Drifttid max effekt
  11 h
  Till Butik
  999 kr
 2. 2. Rubicson Luftfuktare 2,5 L
  9,3/10
  Rubicson Luftfuktare med timer och stämningsbelysning 2,5 L
  Max ångproduktion
  150 ml/h
  Rumstorlek
  Max 35 m²
  Timerfunktion
  Ja
  Drifttid max effekt
  13 h
  Till Butik
  699 kr
 3. 3. Rubicson Luftfuktare med timer 1 L
  9,2/10
  Rubicson Luftfuktare med timer 1 L
  Max ångproduktion
  200 ml/h
  Rumstorlek
  Max 35 m²
  Timerfunktion
  Ja
  Drifttid max effekt
  5 h
  Till Butik
  499 kr
 4. 4. Philips Luftfuktare HU4816/10
  9,1/10
  Philips Luftfuktare HU4816/10
  Max ångproduktion
  300 ml/h
  Rumstorlek
  Max 44 m²
  Timerfunktion
  Ja
  Drifttid max effekt
  26 h
  Till Butik
  1789 kr
 5. 5. Philips Luftfuktare HU2718/10
  8,9/10
  Philips Luftfuktare HU2718/10
  Max ångproduktion
  200 ml/h
  Rumstorlek
  Max 32 m²
  Timerfunktion
  Ja
  Drifttid max effekt
  -
  Till Butik
  1490 kr

luftfuktare

Din köpguide till den bästa luftfuktaren

Om man har ett något mindre hem kan man också köpa en något mindre luftfuktare. Man får anpassa luftfuktarens kapacitet efter rummet den kommer att stå i. En luftfuktare som kan producera mycket ånga ska också ha en större tank för inte få slut på vatten direkt. Med punkterna nedan har vi gått igenom de viktigaste specifikationerna att ha i åtanke för att kunna köpa den bästa luftfuktaren direkt.

 • tank

  Tank 

  En stor tank kommer att se till att luftfuktaren inte kontinuerligt behöver fyllas på. De flesta luftfuktare har anpassat tankens storlek efter hur hög luftfuktningskapacitet luftfuktaren har. Det betyder att en luftfuktare som kan producera mycket ånga kommer också att ha en större tank. Generellt kan man säga att majoriteten av luftfuktare kan producera ånga i 5-13 timmar på den högsta effekten. Man bör sikta på att köpa en luftfuktare som kan köras med högsta effekten minst 10 timmar för att slippa fylla på tanken två gånger per dag.
 • pust

  Kapacitet 

  Luftfuktarens kapacitet anges i milliliter per timme och förkortas ml/h. Ångan kommer att dunsta naturligt och därför kräver större rum högre kapacitet. Som riktlinje kan man ha att rum som är upp till 35m² kräver 150 ml/h. Ska man ha luftfuktaren i ett större rum bör man ha högre effekt. Luftfuktarna har oftast olika nivåer som de kan ställas in på. Bara för att kapaciteten är hög betyder det inte att man kontinuerligt behöver köra på den nivån. Därför kan det vara vettigt att köpa en luftfuktare med något högre kapacitet så kan man i framtiden använda den i ett större rum också men tills vidare låta den gå på något lägre effekt.
 • klocka

  Timer 

  En timer underlättar användandet av en luftfuktare ordentligt. Istället för att luftfuktaren är på tills tanken tar slut kan man ställa in antalet timmar som de ska köras, och hur hög effekten ska vara. Man lär sig snabbt hur länge man behöver ha igång luftfuktaren för att komma upp till en nivå som fungerar bra.
 • volym2

  Ljudnivå 

  Ångorna från luftfuktaren kan produceras på olika sätt. Den senaste tekniken använder ultraljud för att snabbt och effektivt producera ångor. Fördelen är att luftfuktaren inte bara blir energisnål, men också väldigt tystlåten. De tysta luftfuktarna går därför även att använda under nattetid utan att störa sömnen.
luftfuktare hem

Fördelar med luftfuktare

 En bra luftfuktare har många fördelar som inte bara leder till en trivsammare inomhusmiljö, utan kan också bidra till ett hälsosammare liv på sikt. Samtidigt som man kan sänka spridningen av sjukdomar kan man även få en vårdande effekt av huden oavsett ålder.

 • kvinna nyser

  Sjukdomar & allergier 

  Många virus och bakterier trivs bättre i en torrare miljö. Genom att öka fuktigheten något kan man göra det mindre trivsamt för dessa tråkiga varelser att klara sig och spridas. Man har också upptäckt att människor som lider av allergier och astma får det lättare att andas när man ökar luftfuktigheten.
 • spricka

  Torr hud & torra slemhinnor 

  Torr hud och torra slemhinnor är vanligt förekommande, speciellt på vinterhalvåret. En luftfuktare hjälper till att vårda en torr hud och ser till att slemhinnor hålls fuktade och inte spricker upp lika lätt. Fördelarna med en luftfuktare är många, medan nackdelarna är obefintliga.

Vanliga frågor om luftfuktare

Vilken luftfuktare är bäst?

Efter mycket testande har vi kommit fram till att den bästa luftfuktaren som håller vad den lovar är Beurer LB88 Luftfuktare för små och stora rum. Även de övriga produkterna på bäst i test - listan rekommendera starkt.

Vad är skillnaden mellan en luftfuktare och en luftrenare?

En luftfuktare kommer primärt se till att luften blir fuktigare, men kan delvis också fungera lite som en luftrenare. En luftrenare kommer däremot inte att fukta luften, utan har filter och annan teknik för att bara rena luften från damm och andra allergiämnen som finns i luften.

Kan en luftfuktare lindra allergier?

En luftfuktare kommer inte att lindra eller minska själva allergin i sig, men kan se till att det allergiframkallande ämnet inte får lika stor effekt. Luftrenare har också visat sig göra rum mer allergivänliga och rekommenderas för de som har starka allergier.

Hur fungerar en luftfuktare?

En luftfuktare fungerar genom att värma upp vatten som finns i en tank, och långsamt släppa ut ångorna. På så sätt kan man höja luftfuktigheten som har visat sig ha flera positiva effekter.

Kan luftfuktare vara farliga?

Det finns inget som tyder på att luftfuktare är farliga om de används som de är tänkta. Man ska med andra ord exempelvis inte stänga in sig i små utrymmen med luftfuktare och sedan sätta den på högsta möjliga effekt. 

Testvinnare - Bäst Luftfuktare

 • Beurer LB88 Luftfuktare för små och stora rum
 • Rubicson Luftfuktare med timer och stämningsbelysning 2,5 L
 • Rubicson Luftfuktare med timer 1 L
 • Philips Luftfuktare HU4816/10
 • Philips Luftfuktare HU2718/10
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
22 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-09 15:53:58