Bäst i test: Bästa luftvärmepumpen 2022

Uppdaterad april 2022

En luftvärmepump fungerar genom att den tar energi från utomhusluften och tillför denna till inomhusluften med hjälp av en kompressor. Processen liknar den som används i ett kylskåp. Dagens utbud av luftvärmepumpar är stort och det finns flera tillverkare. För att hitta den bästa luftvärmepumpen har vi testat olika typer. Vi sammanfattar de effektivaste och mest högkvalitativa modellerna i vår topplista med 5 värmepumpar. Bäst av dessa luftvärmepumpar blev Mitsubishi LN35 Hero.

Vårt test av luftvärmepumpar

För att hitta bäst luftvärmepump för just ditt behov är det av stor betydelse att modellen är anpassad till storleken på bostaden, eller utrymmet som den ska värma upp. Pumpen ska också använda sig av ett effektivt köldmedium som är anpassat till lägre utomhustemperaturer. På samma sätt ska tekniken vara pålitlig och leverera ett jämnt flöde av värme, när du behöver det som mest.

Vi har undersökt olika modeller som är populära på marknaden idag genom att ta del av användarrecensioner och externa experttester. Dessa har kompletterat vår egen utvärdering och vårt eget test. Testet har utgått från följande frågor:

 • Effektivitet – Vilken effekt har luftvärmepumpen? Hur stora blir kostnadsbesparingarna? Hur väl kompletterar pumpen andra typer av uppvärmningsalternativ?
 • Funktionalitet – Finns det användbara funktioner på värmepumpen? Är den lätt att styra och reglera?
 • Miljö & energiförbrukning – Hur mycket energi drar luftvärmepumpen? Är ljudnivån hög? Vilken värmefaktor har modellen?
 • Prisvärdhet – Hur lång tid tar det för modellen att betala av sig? Får vi den kvalitet som vi betalar för?

 1. Mitsubishi LN35 Hero

  9,7/10
  "Lättplacerad med hög kapacitet för värme".
  Mitsubishi LN35 Hero Natural White
  Bäst i test
  Ljudnivå innedel
  19 dB
  SCOP-värde
  5.10
  Energiklass
  A+++
  Värmekapacitet
  4.0 kW
  Kylkapacitet
  3.5 kW
  Luftflöde
  822 m3/t
  Mått innedel (HxBxD)
  30.7 x 89 x 23.3 cm
  Vikt (inne / ute)
  15.5 / 36 kg
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Anpassar effekten efter bostadens värmebehov
  • Mycket energibesparande
  • God cirkulation av luften inomhus
  • Lättmonterad
  Nackdelar
  • Inte helt optimal för mycket låga utomhustemperaturer

  Recension

  Luftvärmepumpen Mitsubishi LN35 Hero är en modell som har en hög värmekapacitet (4.0 kW) och som är dimensionerad för ytor upp till 130m². När du ska välja luft-luftvärmepump måste du dock inte endast ta hänsyn till kilowatt-talet, utan även till planlösningen och takhöjden. LN35 Hero har här funktioner för att lättare cirkulera luften med hjälp av olika fläktlägen, vilket gör luftflödet bättre i större utrymmen. Luftkvaliteten förbättras även tack vare ett "Plasma Quadfilter" som tar bort 94 - 99 % av bland annat eventuell röklukt, damm, allergener och pollen. Vi uppfattade också inomhusluften som klart fräschare efter att vi använt LN35 Hero i ett par veckor.

  Hög funktionalitet

  En luftvärmepump måste vara funktionell och högkvalitativ för att investeringen du gör ska löna sig i längden. Designen på LN35 Hero gör till exempel att enheten känner igen rörelsemönster i rummet och genomsnittstemperaturen. Därefter kommer den ihåg var ni vistas mest och anpassar automatiskt luftflödet efter detta. Funktionaliteten och besparingspotentialen höjs också av att LN35 Hero stänger av sig själv om det blir för varmt. Det går även att sänka eller höja temperaturen upp till två grader när ni inte vistas i rummet.

  De dubbla luftriktarna som modellen har ger dig en ökad möjlighet att ytterligare anpassa luftströmmen med fjärrkontrollen. Det går till exempel att rikta luftflödet uppåt och nedåt samtidigt, om du placerar den i ett utrymme där den kommer åt en över- och undervåning på samma gång.

  Värmen som pumpen producerar går att ändra steglöst från 10 till 30 grader. Det finns en timer för olika driftlägen och temperatur samt inbyggd WiFi som du kan koppla ihop enheten via med din smarta enhet. MELCloud applikation ger dig möjlighet att styra luftvärmepumpen när du inte är på plats och kan använda fjärrkontrollen.

  Vårt omdöme

  Mitsubishi tillverkar generellt sett luftvärmepumpar i det högre kvalitetssegmentet. LN35 Hero är inget undantag, utan denna modell producerar både ett mycket bra luftflöde, har en låg energiförbrukning (A+++), innovativa egenskaper och lång hållbarhet. Effektiviteten förbättras exempelvis av beläggningen "Dual Barrier Coating" som återfinns på värmeväxlaren och fläkthjulet. Här stöts damm och smuts bort och bidrar till att energieffektiviteten förblir konstant. Energiförbrukningen i sig minskas också tack vare användningen av köldmediet R32.

  Användarvänligheten är hög och designen smart. Att anpassa inomhusklimatet och göra de "rätta" inställningarna bli enklare med hjälp av appen och luftvärmepumpens egna funktioner. Effekten som Hero ger är oförändrad ner till utomhustemperaturer på -15 °C. Därefter märker man en viss effektskillnad och ökad energianvändning. 

  Läs mer
 2. Panasonic HZ25WKE-5 Blue Fin

  9,3/10
  "Appstyrd modell som är mycket energisnål & håller en låg ljudnivå".
  Panasonic HZ25WKE-5 Blue Fin
  Bästa premiumvalet
  Ljudnivå innedel
  18 dB
  SCOP-värde
  5.20
  Energiklass
  A++
  Värmekapacitet
  3 kW
  Kylkapacitet
  2.50 kW
  Luftflöde
  936 m3/t
  Mått innedel (HxBxD)
  29.5 x 87 x 23 cm
  Vikt (inne / ute)
  10 / 36 kg
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Innovativa egenskaper
  • Bra kapacitet för uppvärmning och nedkylning
  • Mycket energisnål
  • Smart styrning och planering av drift
  Nackdelar
  • Högre pris

  Recension

  Bland tillverkarna av luftvärmepumpar är Panasonic en av de största aktörerna på den svenska marknaden. Deras HZ-serie är också en av de mest sålda. I denna serie ingår modellen HZ25WKE-5 Blue Fin, som under en längre tid varit en av flaggskeppsmodellerna. Det är inte svårt att förstå varför Panasonics luftvärmepumpar är så populära. De håller nämligen en mycket hög kvalitet, drar ned på energiförbrukningen och skapar ett bättre inomhusklimat.

  Innovativa egenskaper

  Om du kör HZ25WKE-5 Blue Fin på standardvärme, så passar den bostäder upp till 90 m². Modellen är designad med flera egenskaper som gör den både mer lättanvänd och mer effektiv. Bland annat används ett relativt nytt köldmedium, R32, som har fördelen att det är mer energieffektivt än det vanliga köldmediet R410A. Nackdelen är att det är mer brandfarligt. För att få bort dålig lukt och luft i bostaden använder sig Panasonic HZ25WKE av Nanoe™ X-teknologi. Den förhindrar också spridning och tillväxt av bakterier och virus och håller luften mindre torr.

  Det går även att fjärrstyra denna modell från en smart enhet. HZ25WKE har nämligen inbyggt WiFi och med appen Comfort Cloud går det exempelvis att schemalägga kylning och uppvärmning, samt sätta timer. Luftvärmepumpen är dessutom kompatibel med Amazon Alexa och Google Assistant.

  Vår erfarenhet

  Det är inte alltid lätt att utvärdera luftvärmepumpar på ett rättvisande sätt. Panasonic HZ25WKE-5 Blue Fin är dock en modell som tydligt håller vad den lovar. Luftflödet från pumpen är tillfredställande och det går snabbt och enkelt att justera fläktnivå och temperatur. Appen är ganska intuitiv, men gränssnittet kunde vara bättre med tydligare översikt. Ljudnivån från innedelen är låg och det märks knappt att den är igång. Vi mätte ljudnivån på håll, med pumpens innedel i rummet bredvid, för att se om ljudet störde oss. 

  Det vi också gillar är att denna luftvärmepump klarar av att hålla nere energikostnaderna även när det är kallare ute. Den har en klart godkänd uppvärmningskapacitet och klarar utomhustemperaturer på 35 minusgrader.

  Läs mer
 3. QLIMA S-4232

  9,1/10
  "Prisvärd inverter-luftvärmepump i praktiskt format med extra frostskydd".
  QLIMA S-4232
  Mest Prisvärd
  Ljudnivå innedel
  21 dB
  SCOP-värde
  4.10
  Energiklass
  A+
  Värmekapacitet
  2.7 kW
  Kylkapacitet
  3.5 kW
  Luftflöde
  539 m3/t
  Mått innedel (HxBxD)
  29.7 x 80.2 x 18.9 cm
  Vikt (inne / ute)
  8.2 / 27 kg
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Användbar app för styrning
  • Lättplacerad
  • Bra funktioner
  Nackdelar
  • Medelhög energiklassning

  Recension

  Av de luftvärmepumpar som vi testade stack billiga Qlima S-4232 ut som både en prisvärd och lättplacerad modell. Modellen är inte den mest energisnåla eller den som har högst värmekapacitet, men överlag är kvaliteten du får för priset du betalar hög. Det faktum att denna pump är en inverter-variant bidrar också till att energiförbrukning hålls relativt låg (du kan spara upp till 35 %) och att ljudnivån hålls nere. Ljudnivån i sig är inte störande, men man kan höra ett svagare sus från kompressorn. Ljudtrycksnivån inomhus ligger på 21 dB och när temperaturen som ställts in uppnåtts, går enheten in i tyst läge. Här märks den knappt utan jobbar överraskande ljudlöst.

  Billig, men inte med högsta komfort

  Om du ska ha en luftvärmepump i till exempel sommarstugan, där det kan vara ont om plats och där du dessutom inte vill ha för dyra apparater, är Qlima S-4232 perfekt. Med en enkel utformning, WiFi-styrning med app och underhållsvärme är luftvärmepumpen komplett, men den saknar vissa funktioner för att ha högsta komforten. Här syftar vi exempelvis på spridningen av luftflödet som kunde vara bättre.

  För priset du betalar får du dock en modell som aktivt sparar in på energikostnaderna åt dig. När den önskade temperaturen är uppnådd sänker kompressorn sin arbetstakt för att spara energi. Temperaturen blir på så vis jämnare och luftvärmepumpens livslängd förlängs.

  De finesser som finns på S-4232 är tre anti-allergi-filter som filtrerar bort damm och partiklar ur luften. Avfuktningen verkar med en volym på 28,8 l/dygn (mer än många avfuktare), vilket är praktisk om du exempelvis har en fuktigare källare. Det finns även ett turboläge, om du vill ha en snabbuppvärmning, fyra hastigheter på fläkten och timer. Fläktlägena och timern går att kontrollera via appen.

  Användbar i fritidshuset

  Ett par av de funktioner som gör Qlima S-4232 perfekt att använda i fritidshuset är den automatiska återstarten efter strömavbrott och underhållsdriften. Om bostadens ström bryts kommer luftvärmepumpen att gå igång automatiskt när strömmen kommer tillbaka. När du är borta från ditt hus på vintern, kan du ställa in att temperaturen aldrig går under 8°C. Detta håller eventuella fuktskador borta. Enheten har också ett frostskydd, i form av en värmekabel, som gör att den klarar ned mot -25°C. 

  Med en relativt kompakt konstruktion är S-4232 lättplacerad och tar inte mycket plats i anspråk. Energiklassen är medelhög och klymediet R32 gör den mer miljövänlig. Detta är alltså ett bra val för den som inte vill spendera alltför mycket pengar på en luftvärmepump, men som ändå vill sänka sina energikostnader.

  Läs mer
 4. Mitsubishi Electric FT25 Compact Fighter

  9,0/10
  "Anpassad till mycket kallt klimat, effektiv ända ned till -35°C".
  Mitsubishi Electric FT25 Compact Fighter
  Ljudnivå innedel
  19 dB
  SCOP-värde
  4.60
  Energiklass
  A++
  Värmekapacitet
  3.20 kW
  Kylkapacitet
  2.50 kW
  Luftflöde
  792 m3/t
  Mått innedel (HxBxD)
  28 x 83.8 x 22.9 cm
  Vikt (inne / ute)
  10 / 34 kg
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Passar utmärkt att använda i kallt väder
  • Stabil och pålitlig
  • Lättanvänd
  Nackdelar
  • Högre pris

  Recension

  För hushåll längre norrut som till exempel vill ersätta sin direktverkande el är FT25 Compact Fighter från japanska Mitsubishi ett smart och prisvärt alternativ. Effektiviteten behålls nämligen ända ner till -35°C och utedelen klarar alltså att jobba under bistrare skandinaviska förhållanden.

  Bra egenskaper

  FT25 Compact Fighter har ett cirkulationsläge som gör att varm- eller kalluften sprids mer effektivt än det gör med modeller utan denna funktion. Tack vare denna egenskap fungerar också modellen perfekt att använda som luftkonditionering under varma sommardagar. Spridningen av kalluft kombineras också med god förmåga till avfuktning, vilket kan vara viktigt när det är varmt och kvavt ute. Luftflödet på 792 m3/t gör att det är tillräcklig kraft i fläkten för att kunna värma större ytor på ett energibesparande sätt. Energiklassen ligger på A++, vilket ger goda förutsättningar till att kunna spara in pengar, speciellt i jämförelse med andra typer av uppvärmningssystem.

  Ljudnivån som enheten inomhus håller hamnar på låga 19 dB. Vi kan jämföra detta med ett vanligt samtal mellan två personer som ligger på 60 dB. Ljudet, som endast är ett svagt sus, uppfattas nästan enbart när det är helt tyst i övrigt.

  Prisvärd

  Även om denna modell är något dyrare så gör konstruktionen att den är välanpassad till en skandinavisk miljö. En luftvärmepump som klarar mycket låga temperaturer är ofta också väldesignad i övrigt och livslängden brukar vara lång. Innan du skaffar en luftvärmepump bör du dock titta på hur just dina förhållanden och behov ser ut. Beroende på husets isolering, värmebehov och typ av uppvärmning (till exempel golvvärme), så kommer olika modeller att passa olika bra. FT25 Compact Fighter är dock en modell som passar flera olika hushåll eftersom den har en hög besparingspotential.

  Läs mer
 5. Adelberg VPA109

  8,7/10
  "Relativt högljudd, men med godkända specifikationer".
  Adelberg VPA109
  Ljudnivå innedel
  25 dB
  SCOP-värde
  4.0
  Energiklass
  A+
  Värmekapacitet
  2.90 kW
  Kylkapacitet
  2.60 kW
  Luftflöde
  416 m3/t
  Mått innedel (HxBxD)
  29 x 72.2 x 18.7 cm
  Vikt (inne / ute)
  7.30 / 23.20 kg
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Kompakt design
  • Perfekt om du bor i de södra delarna av landet
  • Rimlig avvägning mellan pris och kapacitet
  Nackdelar
  • Högre ljudnivå
  • Saknar dubbel luftriktare

  Recension

  Tyska Adelberg levererar idag flera hushållsprodukter med fokus på badrum och sanitet. Luftvärmepumparna från Adelberg håller överlag ett rimligt pris i förhållande till andra tillverkare. Modellen VPA109 kommer i ett kompaktare format, där både måtten och vikten på ute- och innedelen är låga. Detta gör också att modellen är lättplacerad sett till storleken.

  Kan passa för välisolerade hus

  Om du har ett välisolerat hus, med till exempel uteslutande golvvärme, är det alltid värt att titta på mer energieffektiva luftvärmepumpar som passar dessa förhållanden. Den temperatur som hålls i värmesystemet är nämligen lägre och värmepumpens värmekapacitet behöver inte vara lika hög som för ett hus med sämre isolering. VPA109 kan i det här fallet passa för ett mer välisolerat hus, eftersom värmekapaciteten på 2,9 kW är relativt låg. Besparingspotentialen som du kan uppnå varierar dock med flera faktorer och du måste se till dina specifika förutsättningar.

  Specifikationer

  För en luftvärmepump är en av de viktigaste faktorerna hur bra effekt enheten ger vid låga utetemperaturer. Adelberg VPA109 passar bäst för hus med ett lägre värmeeffektbehov och som inte ligger i de mest norra delarna av landet. Luftflödet på 416 m3/t är fullt tillräckligt för att värma mindre eller medelstora rum och ytor. Det vi saknar är dock en dubbel luftriktare, som skulle göra modellen mer lämplig att ha i till exempel hus med två våningar. En annan faktor som är en nackdel med Adelberg VPA109 är att ljudnivån på innedelen är något högre än för speciellt dyrare modeller. Den är inte störande, men ligger ändå på 25 dB.

  Köldmedlet som används i denna modell är det mer miljövänliga och energibesparande R32. Energibesparingen går också att öka tack vare att VPA109 går att ansluta till WiFi och därmed kan du övervaka användningen mer effektivt.

  Läs mer

close up heat pump outside home

Din köpguide till bäst luftvärmepump

Valet av luftvärmepump kommer att styras av flera olika faktorer. Vi har lyft fram the viktigaste att känna till för att valet ska bli så bra som möjligt.

Anpassad till nordiskt klimat

Det som är speciellt viktigt om du bor i Norden och ska skaffa en värmepump är vilken utomhustemperatur som modellen klarar. Dyrare pumpar klarar överlag av lägre temperaturer än billigare.

Var alltså gärna noggrann med att titta efter en pump som har rätt specifikationer och anpassad teknik för låga temperaturer. Detta kan vara värt att betala extra för.

COP-värde

Värmefaktorn, eller COP-värdet, ligger mellan 1 och 5 på en skala. En hög siffra indikerar en bättre verkningsgrad. Värdet mäter effektiviteten på värmepumpen utifrån utomhustemperaturen och effekten på kompressorn. Detta är viktigt för att avgöra hur väl luftvärmepumpen klarar av mycket låga temperaturer. Pumpen kommer att få arbeta mer när det är kallare ute, på samma sätt som luftkonditioneringsfunktionen arbetar mer när det är varmt ute. Ett COP-värde på exempelvis 3 innebär att pumpen genererar 3 kW värme för varje kW den förbrukar.

Effekt & energieffektivitet

Effekten mäts i kilowattimmar (kW), där en hög effekt kommer att ge en luftvärmepump som klarar av att ge mer värme eller kyla. Detta samband gäller generellt sett, men tänk på att energieffektiviteten kan vara viktigare. En luftvärmepump med lägre effekt än en med högre, kan ge mer värme eller kyla eftersom tekniken i pumpen är bättre. Den kan alltså ge mer effekt i förhållande till den el den drar. Många luftvärmepumpar ligger inom intervallet 3-4 kW när de är i drift, åtminstone på papperet.

Energiklassning

Undersök hur mycket energi luftvärmepumpen drar genom att titta på energimärkningsetiketten. Energiklassningen bestäms på en skala från D till A+++, där A+++ är mest energieffektivt. Beroende på om luftvärmepumpen har en värmefunktion och/eller en luftkonditioneringsfunktion kommer skalorna att visas som SCOP-värde eller SEER-värde.

 • renewable energySCOP-värde 

  Seasonal coefficient of performance (SCOP) är säsongsvärmefaktorn, även kallad årsvärmefaktor, och avläses på energimärkningen. Denna visar effektiviteten över ett år och en högre siffra indikerar en effektivare modell, alltså en som drar lite el och ger mycket värme eller kyla. Titta efter SCOP-värdet för kallt klimat.
 • renewable energy2SEER-värde 

  Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER) är värdet för energiförbrukningen när du använder luftvärmepumpen för luftkonditionering under en säsong. På samma sätt som med SCOP-värdet så indikerar en högre siffra en effektivare modell av luftvärmepump.

Ljudnivå

När pumpen omsätter luft kommer den att ge ifrån sig ljud, eller buller. Ljudnivån bör vara så låg som möjligt. På energimärkningen hittar du vad som anges för ljudnivån, angett i decibel (dB). Om du vill få ett lägre ljud finns det modeller av luftvärmepumpar som är inverterstyrda.

 • volume4Innedel 

  Det viktigaste är att inomhusdelen av värmepumpen är tystast. Denna kommer annars att störa din inomhusmiljö. En ljudnivå under 19 dB är lågt, en över 30 dB är högt.
 • volume5Utedel

  Även utomhusdelen bör dock vara tyst. Den bör till exempel inte bullra och störa omgivningen. En ljudnivå under 45 dB är lågt, en över 54 dB är högt.

Köldmedium

Ett köldmedium används för att transportera värme i en maskin eller i ett system. Det är ett ämne som med hjälp av maskinen kan ändra sin kokpunkt med ett förändrat tryck. När kokpunkten sjunker hämtar köldmediet värme ur processen och kondenseringen av köldmediet gör sedan att värme kan tillvaratas.

Valet av köldmedium kommer att påverka din luftvärmepumps verkningsgrad och värmekapacitet.

Luftvärmepumpar med köldmediet R410A har en bra verkningsgrad. Detta bidrar till att du sparar pengar på sikt. R410A är en blandning av fluor- och kolvätegaser och har en kokpunkt på -48,5 grader, vilket passar bra i kallare klimat. 

Ett annat köldmedium, som har en lägre miljöpåverkan än R410A, är R32. Med detta medium får du ned din påverkan med så mycket som till en tredjedel. Även värmekapaciteten ökar när den omgivande temperaturen är lägre.

Inverterstyrda modeller

En allt populärare teknik som används i luftvärmepumpar är modeller med inverterstyrd kompressor. Dessa anpassar varvtalet efter vilket behov av värme du har i huset. Fördelen med dessa modeller är att de håller en jämnare temperatur än klassiska kompressorer. Genom att varvtalet hålls nere kommer kompressorn också att jobba mjukare.

Funktioner

Det finns ofta flera extrafunktioner på dagens luftvärmepumpar. Exempel på användbara funktioner är:

 • Filter som renar luften från bakterier och damm

 • Rörelsedetektor som känner av om någon rör sig i rummet. Det kan spara el att inte ha igång värmepumpen när det är tomt i bostaden.

 • Luftfuktighetsanpassning inomhus.

 • Fjärrstyrning med telefonen via app. Här bör du tänka på att denna kan komma med en abonnemangskostnad.

 • Läge för underhållsvärme. Underhållsvärme innebär att du ställer temperaturen på en låg temperatur, exempelvis under 15 grader, när du inte är i bostaden.

Installation

Nästan alla luftvärmepumpar kräver att installationen utförs av en behörig installatör. I vissa fall kan man köpa till en installation i samband med köpet av luftvärmepumpen, i andra fall kan man köpa installationen separat. Fördelen med att kunna dela upp köpet av pump och installation är att man får större frihet i att hitta det billigaste alternativet. Vissa butiker säljer nämligen billigare pumpar, men riktigt dyra installationer och vice versa.

Att tänka på när du skaffar luftvärmepump

Att skaffa en luftvärmepump är många gånger en investering som kommer att löna sig. Det finns dock vissa saker som du behöver tänka på. Nedan går vi igenom några viktigare punkter som du bör ha koll på.

 1. Välj en modell som är anpassad till storleken på din bostad, detta anges i produktspecifikationen.
 2. Se över din energiförbrukning innan du köper en luftvärmepump. Du vill att investeringen ska löna sig i längden och att installeringen ska betala av sig så snabbt som möjligt.
 3. Huruvida du bor i en kallare eller svalare del av landet kommer detta att påverka luftvärmepumpens effektivitet. Yttertemperaturen är alltså viktig för hur väl pumpen kommer att leverera värme.
 4. Rätt användning av luftvärmepumpen kommer att förlänga livslängden på den.
 5. Användning av en lägre temperatur och en högre hastighet på fläkten gör luftvärmepumpen mer energieffektiv. En högre hastighet på fläkten fördelar luftflödet bättre i en större bostad.
 6. Kompressorn slits fortare om du använder luftvärmepumpen på högsta temperatur. Komplettera gärna värmepumpen med en annan värmekälla.
 7. Riktningen på luftflödet och fläktläget behöver många gånger anpassas till bostadens förutsättningar. Det finns inte en inställning som passar alla hus.
 8. Luftvärmepumpen använder inomhustemperaturen för att avfrosta utedelen. Om inomhustemperaturen inte är tillräckligt hög, men att det är kallt ute, finns risken att frost bildas i utedelen och försämrar effektiviteten.
 9. Snabb höjning eller sänkning av temperaturen kommer att slita på värmepumpen. Dessutom kommer det inte att spara in på energin och därmed din elräkning.

För- och nackdelar med luftvärmepumpar

Det finns flera fördelar med luftvärmepumpar, men även vissa nackdelar. Här listar vi några av de viktigare.

Fördelar

 • Relativt liten initial investeringskostnad.

 • ROT-avdrag för installationskostnaden.

 • Fungerar ofta både för uppvärmning och nedkylning (luftkonditionering).

 • Hög besparingspotential, speciellt om du använder direktverkande el.

 • Flera modeller renar inomhusluften från till exempel damm.

Nackdelar

 • Behöver ofta installeras av en behörig elektriker.

 • Behöver placeras i rum eller bostäder med öppnare planlösning för högsta effektivitet.

 • Passar mindre bra när det är mycket låga temperaturer eftersom avfrostningen då fungerar sämre.

Vanliga frågor om luftvärmepumpar

Hur fungerar en luftvärmepump?

Med hjälp av en kompressor och ventiler kan man höja och sänka trycket av ett köldmedium. Köldmediet kommer att ändra tillstånd mellan gas och vätska, och kommer på så sätt att antingen avge kyla eller värme beroende på om man förångar vätskan eller kondenserar gasen. Därför kan man få ut både värme och kyla beroende på åt vilket "håll" processen körs.

Är luftvärmepumpar köpvärda?

Ja, en luftvärmepump kan vara mycket köpvärd eftersom de ofta är billiga och kräver relativt lite underhåll. De passar bland annat perfekt för mindre hus.

Tiden det tar att få igen pengarna på din investering brukar ligga mellan 2 och 4 år, beroende på vilken uppvärmning du har i huset.

Lönar sig luftvärmepumpar?

En luft-luftvärmepump lönar sig främst för dem som har direktverkande el. Värmepumpen kan ge mellan 2 och 5 gånger så mycket värmeenergi som eluppvärmning. Här kan du alltså spara in mycket på elräkningen eftersom direktverkande el också är mer känsligt för prissvängningar på elmarknaden.

Hur låga temperaturer klarar luftvärmepumpar?

Vanligtvis klarar luftvärmepumpar temperaturer ned mot -20 grader. Beroende på vilken modell du använder kommer dock effektiviteten att variera. De bästa, och ofta dyrare, luftvärmepumparna kan klara temperaturer på -35 grader.

Vilka typer av luftvärmepumpar finns det?

Utöver luft-luftvärmepumpen finns det även luft-vattenvärmepumpar, bergvärme och frånluftsvärmepumpar.

 • Vattenvärmepumparna använder sig av ett vattenburet system och passar bäst i de södra delarna av Sverige.

 • Bergvärme använder sig av värmeenergi lagrad i marken. Även denna metod behöver ett vattenburet system.

 • Frånluftsvärmepumpar återvinner ventilationsluften. För att detta ska fungera krävs uppsamlande ventilationskanaler.

Finns det luftvärmepumpar som stödjer appar?

Ja, dessa är mycket bra för att kontrollera och övervaka värmen på distans. Bäst passar apparna för att styra underhållsvärmen i till exempel sommarstugan.

Testvinnare - Bäst Luftvärmepump

 • Mitsubishi LN35 Hero
 • Panasonic HZ25WKE-5 Blue Fin
 • QLIMA S-4232
 • Mitsubishi Electric FT25 Compact Fighter
 • Adelberg VPA109
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
17 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5