Bäst i test: Bästa fläkten 2021

De allra flesta står ut med värmen som kommer i början på sommaren, men när det blir som varmast åker fläkten fram även hos de mest gedigna sol- och värmedyrkarna. Inomhus får man inte till samma pustar som utomhus men med en stark golvfläkt eller en effektiv bordsfläkt kan man få till ett riktigt skönt inomhusklimat. Vi har testat ett stort antal olika typer av fläktar och presenterat de 5 bästa fläktarna med Golvfläkt med fjärrkontroll Ø40 cm som vinnare.

Vilken är den bästa fläkten?

En fläkt oavsett typ ska inte bara kunna blåsa en stor mängd luft utan det är ett antal parametrar som alla måste fungera bra för att en fläkt ska kunna utföra sin uppgift utan problem. Olika typer av fläktar har både sina fördelar och nackdelar, och när vi har betygsatt fläktarna har vi primärt jämfört fläktar av samma typ med varandra. I köpguiden längre ner har vi utvecklat kring de viktigaste punkterna, men det betygsättning primärt utgår ifrån är följande:

 • Effekten - En fläkt med lägre effekt kan vara att föredra för de som enbart vill ha små pustar, men en fläkt som kan blåsa hårt kommer att i längden vara mer användbar.
 • Ljudnivån - Fläktar som blåser hårt kommer i de flesta fall också att låta mer. Smarta konstruktioner av fläktar med samma effekt gör att vissa ändå kommer att låta mindre än andra.
 • Byggkvalitet - Många modeller håller tyvärr en lite lägre byggkvalitet idag än vad man skulle kunna önska. Det är inte ovanligt att man kort efter inköp får vibrationer i bladen eller annat som höjer ljudnivån onödigt mycket.

 1. 1. Golvfläkt med fjärrkontroll Ø40 cm
  9,5/10
  Golvfläkt med fjärrkontroll Ø40 cm
  Bäst i test
  Effekt
  45 Watt
  Typ
  Golvfläkt
  Ljudnivå
  Låg
  Antal hastigheter
  3
  Till Butik
  599 kr
 2. 2. Rubicson Bordsfläkt Ø30 cm
  9,3/10
  Rubicson Bordsfläkt Ø30 cm
  Effekt
  40 Watt
  Typ
  Bordsfläkt
  Ljudnivå
  Medel
  Antal hastigheter
  3
  Till Butik
  299 kr
 3. 3. Rubicson Högeffektiv fläkt 30 W Ø23 cm
  9,2/10
  Rubicson Högeffektiv fläkt 30 W Ø23 cm
  Effekt
  30 Watt
  Typ
  Bordsfläkt
  Ljudnivå
  Medel
  Antal hastigheter
  3
  Till Butik
  299 kr
 4. 4. Rubicson Bordsfläkt Ø23 cm
  9,1/10
  Rubicson Bordsfläkt Ø23 cm
  Effekt
  20 Watt
  Typ
  Bordsfläkt
  Ljudnivå
  Medel
  Antal hastigheter
  2
  Till Butik
  199 kr
 5. 5. Nedis Fjärrstyrd tornfläkt
  8,7/10
  Nedis Fjärrstyrd tornfläkt | 3 hastigheter | Pendlingsfunktion | Timerfunktion | Vit
  Effekt
  45 Watt
  Typ
  Golvfläkt
  Ljudnivå
  Hög
  Antal hastigheter
  3
  Till Butik
  579 kr

man vilar flakt

Din köpguide till den bästa fläkten

För att kunna göra ett bra köp av fläkt inför de varmaste och svettigaste dagarna vill man också veta vilka egenskaper eller funktioner som är de viktigaste. Vissa egenskaper hänger ihop på ett sådant sätt att får man mer av det ena, kommer man också få mer av något man inte vill har mer av, exempelvis högre ljudnivå. Därför kan det vara bra att ha läst igenom denna köpguide för att själv kunna göra en smart avvägning kring vad man mest är ute efter när det kommer till fläktar, trots våra vinnare i bäst i test - listan.

 • effekt2

  Effekt 

  En hög effekt är det som kommer att se till att fläkten blåser hårt. Att enbart titta på effekten är dock inte hela sanningen. Man kan ha olika stora fläktar med samma effekt. En mindre fläkt med samma effekt kommer att behöva snurra snabbare för att kunna förflytta samma mängd luft, vilket i de allra flesta fall resulterar i en högre ljudnivå. Vi föredrar fläktar med så stora blad som möjligt, oavsett vilken effekt det anges att fläkten har för att maximera luftflödet och minimera ljudet.
 • ljudvagor2

  Ljudnivå 

  Ljudnivån hänger i stora drag ihop med effekten. Om någonting rör på sig snabbare kommer det också att skapa mer och fler vibrationer vilket i sin tur skapar högre ljudnivå. Med en effektiv fläkt där bra kullager har använts kan man minimera åtminstone vibrationerna och knackande ljud från bladen. Annars är stora fläktar som körs på lite lägre effekt ett bra sätt att få en tystare fläkt.
 • hastighet2

  Hastigheter 

  I nästan samtliga fall räcker det med tre olika hastighetsnivåer på fläktarna. Då har man ett tillräckligt brett spann för att kunna få till både en behaglig pust eller en hård blåst från fläkten, och något där emellan. Vissa billigare och enklare modeller kan ibland enbart ha en endaste hastighet. Detta kan vara något begränsande men fördelen är många gånger det låga priset.
 • Oscillation

  Oscillation 

  Är man i ett större rum med flera personer eller enbart vill få bättre omsättning på luften är oscillerande alternativ ett plus. Det innebär att fläkten kan ställas in så att den automatiskt vrider på sig i sidled framåt tillbaka. Genom att kunna få fläkten att blåsa på flera olika ställen kan alla få njuta av pusten, samtidigt som man kan få bättre luft i hela rummet när luften inte står stilla på samma ställen hela tiden.
 • golvflakt

  Golvfläkt 

  Den största fördelen med golvfläktar är effekten och ljudnivån. En golvfläkt behöver inte vara tystare, men sett till effekten brukar de vara det. Nackdelen är många gånger att de är lite klumpigare och inte lika lätta att få plats med på alla ställen. Golvfläktar är generellt sett mer påkostade och därmed också mer kvalitativa. Någonting som belastas hårdare, vilket golvfläktar ofta görs jämfört med bordsfläktar kommer att behöva delar som håller längre. Har man platsen som behövs för en golvfläkt brukar dessa kunna ge högre effekt, och lägre ljudnivå sett till effekten.
 • bordsflakt

  Bordsfläkt 

  Fördelen med en bordsfläkt är storleken. Det finns både mindre och lite större varianter, men även de största är lättare att flytta runt än golvfläktarna. Effekten brukar inte riktigt vara lika hög som hos golvfläktarna, men placeras fläkten nära den som ska njuta av blåsten fungerar det bra i alla fall. En annan fördel är priset. Bordsfläktar brukar vara något enklare sett till helheten och har därför prispressats mer.
 • medalj3

  Byggkvalitet 

  Byggkvaliteten är en av de mest avgörande punkterna när det kommer till fläktar. Som tur är kan man alltid utnyttja garantin om något skulle gå sönder kort efter inköp, men det är inte speciellt roligt att direkt behöva gå tillbaka till affären. Byggkvaliteten är också en av de svårare egenskaperna att ta reda på innan ett köp, utan brukar vara något man märker av när olika skavanker börjar framträda. En vibrerande fläkt och en oregelbunden ljudnivå vid konstant hastighet brukar vara tydliga tecken på att det har slarvats i konstruktionen eller att lågkvalitativa delar har använts.
 • kontroll

  Bekvämligheter

  De enklare modellerna består oftast av en fläkt med två till tre olika hastigheter som man kan ställa in. Går man upp något i pris kan man få med ytterligare funktioner som ökar bekvämligheten. Fjärrkontroll är något som ibland följer med de lite större fläktarna, mer specifikt golvfläktarna. Vissa vill inte ha fler fjärrkontroller än vad man redan har hemma och det är heller inget man måste använda. Man får exakt samma funktioner från fläktens panel. En annan uppskattad funktion är en timer. Med timern kan man ha igång fläkten på kvällen men få den att stängas av för att slippa sova i drag hela natten. Man kan också minska energiförbrukningen genom att använda timern effektivt.

Vanliga frågor om fläktar

Vilken är den bästa fläkten?

Fläkten som vi har utsett till vinnare i bäst i test 2021 är Golvfläkt med fjärrkontroll Ø40 cm. En kvalitativ konstruktion som med sin höga effekt även kyler bra på avstånd till en låg ljudnivå.

Ska man välja en golv- eller en bordsfläkt?

Om man har ont om plats brukar bordsfläktar vara ett bättre alternativ. Golvfläktar tar upp mer plats men brukar kompensera det med en hög effekt och därmed starkare blåst. Även bordsfläktar kan blåsa hårt men börjar lätt att surra högt.

Finns det sladdlösa fläktar?

Sladdlösa fläktar avsedda för hemmet har vi inte stött på. Det finns portabla handhållna fläktar som drivs med batteri, men dessa har låg effekt och lämpar sig inte bra till att ha igång kontinuerligt i hemmet. 

Kyler en fläkt ner ett rum?

En fläkt har ingen kylande effekt i ett tomt rum. En fläkt kyler ner en person genom att byta ut den varma luften runt kroppen som kroppen också har värmt upp. Luften precis runt kroppen kommer att ha högre luftfuktighet, men när den luften ersätts med torrare luft från fläkten kommer det att kännas svalare.

Vad är skillnaden mellan en AC och en fläkt?

En fläkt kommer inte att skapa kallare luft, utan enbart byta ut den varma luften runt en kropp. En AC kan med hjälp av en kompressor skapa kallare luft som sedan blåses ut i ett rum. Vid processen när den kalla luften kommer till, kommer även varm luft att skapas. Den varma luften brukar avlägsnas genom ett rör ut genom fönstret och då blir enbart den kalla luften kvar inomhus.

Vad brukar en fläkt kosta?

Spannet på pris hos fläktar är relativt brett. De billigaste fläktarna kan kosta från en hundralapp och uppåt medan de dyraste modellerna kan kosta en bra bit över ett tusen kronor. Vi har inte sett tendenser på att de dyraste modellerna tillför högre prisvärdhet jämfört med "normaldyra" modeller. 

Finns det helt tysta fläktar?

Man kan tyvärr inte komma ifrån ljudet oavsett vilken fläkt man köper. Det bästa alternativet brukar vara att köpa en stor fläkt och sänka nivån till den lägsta om man är ljudkänslig. 

Testvinnare - Bäst Fläkt

 • Golvfläkt med fjärrkontroll Ø40 cm
 • Rubicson Bordsfläkt Ø30 cm
 • Rubicson Högeffektiv fläkt 30 W Ø23 cm
 • Rubicson Bordsfläkt Ø23 cm
 • Nedis Fjärrstyrd tornfläkt | 3 hastigheter | Pendlingsfunktion | Timerfunktion | Vit
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
3 röster, Genomsnitt: 5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-08 08:58:23