Bästa Fläkten 2023

Av: Lukas Gustavsson • Senast uppdaterad:
Upptäck den ultimata fläkten för ett svalt och behagligt inomhusklimat!
Fläkt - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Lyfco Tornfläkt TF-2900 Lyfco Tornfläkt TF-2900
Pris
399 kr
Till butik
betyg 4,5 Cleverio AF-F100 Cleverio AF-F100
Pris
1499 kr
Till butik
betyg 4,3 Lyfco Tornfläkt 50W TF-2901 Lyfco Tornfläkt 50W TF-2901
Pris
1388 kr
Till butik
betyg 4,2 Nedis Pelarfläkt med fjärrkontroll 50 W Nedis Pelarfläkt med fjärrkontroll 50 W
Pris
599 kr
Till butik
betyg 4,0 Gelia Bordsfläkt 02.0000774 Gelia Bordsfläkt 02.0000774
Pris
213 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En fläkt är en apparat som skapar luftström, den kan vara ovärderlig när temperaturen börjar klättra under de varma sommarmånaderna. Fläkten hjälper till att cirkulera luften i rummet, vilket gör att det känns svalare och mer behagligt. En fläkt kan också vara till stor hjälp vid andra tillfällen, exempelvis när man behöver torka något snabbt, lufta ut ett rum eller skapa ventilation i trånga utrymmen. Oavsett om du bor i en liten lägenhet eller ett stort hus, kan rätt fläkt göra en stor skillnad för ditt inomhusklimat.

I vår jakt på att hitta den bästa fläkten har vi granskat och testat en rad olika modeller. Vi har tittat på allt från effektivitet och ljudnivå till design och extra funktioner. Efter vårt noggranna test kan vi nu stolt presentera vår vinnare. Lyfco Tornfläkt TF-2900 är det bästa fläkt vi har stött på. Denna modell imponerade stort på oss med sin kraftfulla prestanda, tysta drift och smarta funktioner. Men mer om det senare i artikeln.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Fläktarna 2023

 1. Tornfläkt | Fjärrkontroll och LED-display Bäst i test: 4,7/5
 2. Cleverio AF-F100 Golvfläkt med luftfilter Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Tornfläkt 50W | Tystgående 42db med högt luftflöde Bästa mellanklassvalet: 4,3/5
 4. Nedis Pelarfläkt med fjärrkontroll 50 W Bästa standardvalet: 4,2/5
 5. Gelia 02.0000774 Bästa budgetvalet: 4,0/5
 6. Gelia 4000007781 Bästa grundläggande: 3,9/5
 7. Rubicson Golvfläkt med fjärrkontroll Ø35 cm Bästa billiga: 3,8/5
 1. Bäst i test Lyfco Tornfläkt TF-2900

  Högpresterande, tystgående fläkt med starkt luftflöde och många funktioner.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Prestanda:
  4,6/5
  Ljudnivå:
  4,7/5
  Design:
  4,9/5
  Funktioner:
  4,7/5
  Pris:
  4,7/5
  Till butiken
  (Outl1)

  Lyfco Tornfläkt TF-2900 får höga betyg i vårt test och det är inte svårt att förstå varför. Fläktens förmåga att effektivt skapa ett starkt luftflöde är imponerande, med en lufthastighet på 5,3 m per sekund och ett kraftigt luftflöde på 20,3 m³ i minuten. Trots detta höga luftflöde är fläkten förvånansvärt tystgående, vilket gör den till ett utmärkt val för användning på natten eller i sovrummet. Det är också en stor fördel att fläkten har tre olika lägen (normal, natur och natt) samt en praktisk timerfunktion.

  Fläkten erbjuder också ett brett utbud av styrningsalternativ. Den är utrustad med en touchpanel och LED-display, samt en fjärrkontroll som gör det möjligt att styra fläkten från sängen eller soffan. Det finns tre olika hastighetsinställningar att välja mellan, och fläkten kan ställas in för att rotera i 75 grader för ännu bättre luftcirkulation. Med tanke på dessa funktioner och dess effektivitet, tycks Lyfco Tornfläkt TF-2900 vara en mycket energieffektiv lösning.

  När det gäller design, har Lyfco Tornfläkt TF-2900 en attraktiv svart och slim design som passar bra in i de flesta inredningar. Dess kompakta storlek och lätta vikt gör den också lätt att flytta runt efter behov. Sammantaget, för ett pris på bara 399 kr, erbjuder denna fläkt enastående värde för pengarna och vi kan helhjärtat rekommendera den till alla som söker en högpresterande fläkt till ett rimligt pris.

  Fördelar

  • Effektivt och starkt luftflöde.
  • Tystgående trots högt luftflöde.
  • Flertalet styrningsalternativ.
  • Attraktiv och kompakt design.
  • Bra prisvärdhet.

  Nackdelar

  • Kan vara svår att montera.
  • Saknar en inbyggd termostat.
  Produkten finns att köpa här:
  399 kr
 2. Bästa premiumvalet Cleverio AF-F100

  Bladlös golvfläkt med smarta funktioner och luftförbättrande HEPA-filter.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Prestanda:
  4,9/5
  Ljudnivå:
  4,3/5
  Design:
  4,3/5
  Funktioner:
  4,5/5
  Pris:
  4,5/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Cleverio AF-F100 är en golvfläkt som står ut från mängden med sin bladlösa design och HEPA 13-filter. Det bladlösa utförandet bidrar till fläktens tysta gång och effektiva luftcirkulation. Med nio hastighetsinställningar är den mycket anpassningsbar för att passa olika behov, från en lätt bris till ett starkare luftflöde. Dessutom, med HEPA-filter som motverkar 99.97% av luftburna partiklar, har denna fläkt också fördelen att förbättra inomhusluften vilket gör den till ett utmärkt val för allergiker.

  En annan stor fördel med Cleverio AF-F100 är dess smarta funktioner. Fläkten kan anslutas till det lokala nätverket och styras via Smart Life-appen, vilket ger användaren möjlighet att kontrollera inställningarna även när man inte är hemma. Dessutom kan den även kopplas upp till Google Home för röststyrning, vilket gör det ännu smidigare att använda. Men för de som föredrar traditionell styrning, ingår även en fjärrkontroll.

  Designmässigt är Cleverio AF-F100 stilren och modern, vilket gör att den passar in i de flesta hem. Dess kompakta storlek och lätta vikt gör den också lätt att flytta runt efter behov. Trots dess högre prislapp jämfört med andra fläktar på marknaden, får man mycket värde för pengarna med tanke på dess prestanda och smarta funktioner. Sammanfattningsvis, Cleverio AF-F100 är mer än bara en fläkt - det är en högkvalitativ luftförbättrare som kommer göra ditt hem betydligt behagligare.

  Fördelar

  • Bladlös design för tyst drift.
  • HEPA 13-filter förbättrar inomhusluften.
  • Nio hastighetsinställningar.
  • Smart-funktioner för fjärrkontroll.
  • Stilren och modern design.

  Nackdelar

  • Högre prislapp än andra fläktar.
  • Kräver nätverksanslutning för smart-funktioner.
  Produkten finns att köpa här:
  1499 kr
 3. Bästa mellanklassvalet Lyfco Tornfläkt 50W TF-2901

  Högpresterande, energieffektiv och tystgående fläkt med smidig design.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Prestanda:
  4,8/5
  Ljudnivå:
  4,7/5
  Design:
  4,1/5
  Funktioner:
  4,0/5
  Pris:
  4,0/5
  Till butiken
  (Outl1)

  Lyfco Tornfläkt 50W TF-2901 imponerar med sitt höga luftflöde på 18,2 m³ i minuten, vilket sätter den bland de bästa fläktarna vi testat när det gäller effektivitet. Med tre olika hastighetsinställningar kan användaren anpassa fläktens prestanda efter sina specifika behov, vilket gör den till ett utmärkt val för en rad olika rum och situationer. Dessutom är den starka lufthastigheten på 5,2 m per sekund imponerande för en fläkt i denna prisklass och den klarar även av att svalka större rum effektivt.

  Även om fläkten inte har fjärrkontroll eller appkontroll, är dess användarvänliga vridknapp enkel att använda och ger snabb tillgång till dess olika inställningar. Energieffektiviteten är även den rimlig med tanke på fläktens styrka. Denna fläkt skiljer sig ut med sin tystgående drift, med en ljudnivå på endast 42-48 dB, vilket gör den särskilt lämplig för sovrum eller andra utrymmen där låg ljudnivå är viktigt.

  När det kommer till design, erbjuder Lyfco Tornfläkt 50W TF-2901 ett minimalistiskt och modernt utseende som passar de flesta inredningsstilar. Dess smala konstruktion tar upp lite plats, vilket gör det lätt att placera den var du än behöver den. Sammantaget är Lyfco Tornfläkt 50W TF-2901 en stark och effektiv fläkt som erbjuder bra värde för pengarna, särskilt med tanke på dess prestanda och smidiga design.

  Fördelar

  • Högt luftflöde på 18,2 m³/minut
  • Tre olika hastighetsinställningar
  • Låg ljudnivå på 42-48 dB
  • Minimalistisk och modern design
  • Energieffektiv

  Nackdelar

  • Ingen fjärrkontroll eller appkontroll
  • Relativt högt pris jämfört med andra modeller
  Produkten finns att köpa här:
  1388 kr
 4. Bästa standardvalet Nedis Pelarfläkt med fjärrkontroll 50 W

  Kraftfull fläkt med fjärrkontroll, pendlingfunktion och tyst nattläge.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Prestanda:
  3,8/5
  Ljudnivå:
  4,6/5
  Design:
  3,8/5
  Funktioner:
  4,4/5
  Pris:
  4,4/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Nedis Pelarfläkt med fjärrkontroll 50 W är en kraftfull golvfläkt som verkligen lever upp till förväntningarna. Fläkten skapar ett effektivt luftflöde, med tre valbara hastigheter. Pendlingfunktionen (oscillation) sprider luften väl och gör att fläkten effektivt kan svalka ett rum. I jämförelse med andra fläktar i testet presterar den mycket bra, där luftflödet kan varieras efter behov och omgivningens temperatur.

  En annan stark punkt med Nedis Pelarfläkt är dess användarvänlighet. Fläkten kan styras enkelt med en medföljande fjärrkontroll, vilket ger användaren större flexibilitet och komfort. Den har också en inbyggd timer för automatisk avstängning, vilket är en praktisk funktion för de som vill ha kyla på natten men inte vill lämna fläkten på hela tiden. Fläkten har också ett tyst nattläge, vilket är ett stort plus för de som är känsliga för ljud när de sover.

  Sist men inte minst, designen på Nedis Pelarfläkt ska inte underskattas. Den kompakta designen gör att den inte tar upp mycket plats och kan placeras i nästan vilket rum som helst. Dess enkla men ändå stilrena utseende gör att den smälter in bra i olika inredningsstilar. Med tanke på dess prestanda, användarvänlighet och design, är Nedis Pelarfläkt med fjärrkontroll 50 W värd sitt pris och rankas därför högt i vårt test.

  Fördelar

  • Kraftfull och effektiv luftflöde
  • Tre valbara hastigheter
  • Enkel att styra med fjärrkontroll
  • Inbyggd timer för automatisk avstängning
  • Tyst nattläge

  Nackdelar

  • Relativt högt pris jämfört med andra fläktar
  • Inte topprankad i testet
  Produkten finns att köpa här:
  599 kr
 5. Bästa budgetvalet Gelia Bordsfläkt 02.0000774

  Prisvärd, energieffektiv och kraftfull bordsfläkt med justerbar hastighet.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Prestanda:
  3,7/5
  Ljudnivå:
  4,2/5
  Design:
  4,0/5
  Funktioner:
  4,1/5
  Pris:
  4,1/5
  Till butiken
  (Verktygsproffsen)

  Gelia Bordsfläkt 02.0000774 är en kompakt och effektiv fläkt som imponerar på flera punkter. Med tre hastighetsinställningar ger den dig god kontroll över luftflödet, vilket kan variera från en lätt bris till mer intensivt flöde beroende på dina behov. Den fasta eller oscillerande funktionen tillåter även mer anpassade inställningar för att rikta luftflödet där det behövs mest. Med tanke på dessa funktioner och dess pris på 213 kr, erbjuder den utmärkt värde för pengarna.

  En annan stor fördel med Gelia Bordsfläkt 02.0000774 är dess energieffektivitet. Trots dess kraftfulla prestanda är den inte en stor energiförbrukare, vilket gör den till ett attraktivt alternativ för miljömedvetna konsumenter eller de med stramare budgetar. Dess ljudnivå kan dock vara av intresse för vissa användare. Även om det är ganska lågt vid lägre hastigheter, kan det öka märkbart vid högre inställningar vilket kan vara störande för vissa.

  Beträffande designen har Gelia Bordsfläkt 02.0000774 en klassisk och ren estetik som gör att den passar in i de flesta rum utan att sticka ut för mycket. Den är inte särskilt stor, vilket gör den lätt att placera på olika ytor och enkel att flytta runt efter behov. Sammantaget är Gelia Bordsfläkt 02.0000774 ett starkt alternativ för de som söker en prisvärd, effektiv och mångsidig fläkt.

  Fördelar

  • Kompakt och effektiv
  • Har tre hastighetsinställningar
  • Fasta eller oscillerande funktioner
  • Energieffektiv
  • Prisvärd

  Nackdelar

  • Kan vara högljudd vid höga hastigheter
  • Inte lika kraftfull som dyrare modeller
  Produkten finns att köpa här:
  213 kr
 6. Bästa grundläggande Gelia Kalluftsfläkt 4000007781

  Prisvärd fläkt med god prestanda och enkel design.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Prestanda:
  3,7/5
  Ljudnivå:
  4,2/5
  Design:
  4,0/5
  Funktioner:
  3,8/5
  Pris:
  3,8/5
  Till butiken
  (Verktygsproffsen)

  Gelia Kalluftsfläkt 4000007781 får ett betyg på 3,9 av 5 i vårt test, vilket visar att den presterar bra överlag men har vissa områden för förbättring. Fläkten skapar ett effektivt luftflöde med hjälp av sina tre hastighetsinställningar, vilket gör det möjligt att snabbt och enkelt justera nivån på kylningen efter behov. Dessutom är dess tydliga kontrollpanel och tystgående motor uppskattade funktioner.

  När det kommer till styrningsalternativ är Gelia Kalluftsfläkt något begränsad jämfört med vissa andra modeller på marknaden. Den saknar exempelvis en fjärrkontroll eller app-baserad styrning, vilket kan vara en nackdel för användare som söker maximal bekvämlighet. Energieffektiviteten är dock god, och fläktens pris är mycket attraktivt jämfört med flera andra produkter i vårt test.

  Designmässigt är Gelia Kalluftsfläkt enkel och praktisk. Den tar inte mycket plats tack vare sitt teleskopstativ, och dess neutrala utseende gör att den lätt smälter in i de flesta inredningsstilar. Sammantaget är Gelia Kalluftsfläkt 4000007781 ett prisvärt val som levererar god prestanda trots några mindre brister i funktionerna.

  Fördelar

  • Effektivt luftflöde
  • Tystgående motor
  • God energieffektivitet
  • Lågt pris jämfört med andra modeller
  • Praktisk och neutral design

  Nackdelar

  • Begränsade styrningsalternativ
  • Saknar fjärrkontroll eller app-styrning
  Produkten finns att köpa här:
  251 kr
 7. Bästa billiga Rubicson Golvfläkt med fjärrkontroll Ø35

  Prisvärd, kraftfull fläkt med fjärrkontroll och smarta funktioner.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Prestanda:
  4,1/5
  Ljudnivå:
  3,3/5
  Design:
  3,9/5
  Funktioner:
  3,9/5
  Pris:
  3,9/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Rubicson Golvfläkt med fjärrkontroll Ø35 får ett betyg på 3,8/5 i vårt test vilket gör den till ett bra val för de som söker en prisvärd fläkt med flera smarta funktioner. Modellen sticker ut för dess kraftfulla luftflöde, upp till 43,92 m³/min och tre hastighetsinställningar, vilket gör den kapabel att svalka rum snabbt och effektivt. Den oscillerande funktionen bidrar ytterligare till denna effektivitet genom att sprida luftströmmen över ett större område.

  Fläkten är också mycket praktisk med sina många styrningsalternativ. Man kan styra fläkten med knappar direkt på enheten eller via den medföljande fjärrkontrollen, vilket ger användaren större flexibilitet. Dessutom har enheten en LED-display som visar vald inställning vid justering och släcks automatiskt efteråt. En annan funktion vi gillar är dess timerfunktion som kan ställas in för att stänga av fläkten efter en viss tid, från 1 till 8 timmar.

  När det gäller ljudnivå, är Rubicson Golvfläkt med fjärrkontroll Ø35 något högre än vissa andra modeller på marknaden med en högsta ljudnivå på 57,2 dB(A). När det kommer till design, är den stilren och smidig med sin LED-display och höj- och sänkbara funktion mellan 95 till 125 cm. Trots sina många funktioner, är den enkelt att använda och enkel att flytta runt, vilket gör den till ett utmärkt val för alla som letar efter en effektiv och praktisk fläkt till ett bra pris.

  Fördelar

  • Kraftfullt luftflöde
  • Tre hastighetsinställningar
  • Oscillerande funktion
  • Styrning via fjärrkontroll
  • Timerfunktion

  Nackdelar

  • Hög ljudnivå
  • Endast en modell tillgänglig
  Produkten finns att köpa här:
  599 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Fläkt Totalbetyg Pris
Tornfläkt | Fjärrkontroll och LED-display Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
399 kr
Cleverio AF-F100 Golvfläkt med luftfilter Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
1499 kr
Tornfläkt 50W | Tystgående 42db med högt luftflöde Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
1388 kr
Nedis Pelarfläkt med fjärrkontroll 50 W Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
599 kr
Gelia 02.0000774 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
213 kr
Gelia 4000007781 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
251 kr
Rubicson Golvfläkt med fjärrkontroll Ø35 cm Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
599 kr
viktiga faktorer för att välja rätt fläkt

Så hittar du bästa fläkt

Att hitta den bästa fläkten kan vara en utmaning. Det finns många olika modeller på marknaden, alla med sina unika egenskaper och funktioner. Det gäller att hitta en fläkt som passar dina specifika behov och förväntningar. Här är några viktiga kriterier att tänka på när du ska välja fläkt.

Effektivitet

En av de viktigaste faktorerna när det kommer till att välja en fläkt är dess effektivitet. Hur bra kan den cirkulera luften i rummet? En bra fläkt ska kunna skapa en stark och jämn luftström som når alla delar av rummet. Detta är särskilt viktigt i större rum där luften kan bli instängd och kvav. En effektiv fläkt hjälper till att hålla luften i rörelse, vilket gör att det känns svalare och mer behagligt.

Ljudnivå

Ljudnivån är en annan viktig faktor att tänka på när man väljer fläkt. En högljudd fläkt kan vara störande, särskilt om du planerar att använda den på natten eller i ett arbetsrum. En bra fläkt ska kunna skapa en stark luftström utan att vara för högljudd. Det finns många tystgående modeller på marknaden som kombinerar effektivitet med en låg ljudnivå.

Design

Designen på fläkten spelar också en stor roll. En fläkt kan vara en stor och iögonfallande del av rummet, så det är viktigt att den passar in i din inredning. Det finns fläktar i alla möjliga stilar och färger, från moderna och minimalistiska till mer traditionella och rustika. Välj en design som du trivs med och som kompletterar ditt hem.

Extra funktioner

Många moderna fläktar kommer med extra funktioner som kan göra dem mer bekväma och praktiska att använda. Några exempel på detta kan vara fjärrkontroll, timerfunktion, olika hastighetsinställningar och oscillerande rörelse. Dessa funktioner kan göra en stor skillnad i hur bekväm och anpassningsbar fläkten är att använda.

Energianvändning

Energianvändningen är ett annat viktigt kriterium att tänka på när man väljer fläkt. En energieffektiv fläkt kan hjälpa dig att spara pengar på elräkningen, särskilt om du planerar att använda den ofta. Det kan vara värt att investera i en mer energieffektiv modell, även om den initiala kostnaden är högre.

Pris

Priset på fläkten är naturligtvis också en viktig faktor att ta hänsyn till. Det finns fläktar i alla prisklasser, från budgetmodeller till mer lyxiga alternativ. Kom ihåg att ett högre pris inte alltid innebär bättre kvalitet. Det gäller att hitta en fläkt som ger bra valuta för pengarna, baserat på de kriterier som är viktigast för dig.

Användarrecensioner

Slutligen kan det vara mycket värdefullt att titta på användarrecensioner när man väljer fläkt. Recensioner från andra kunder kan ge dig en bra inblick i hur fläkten fungerar i praktiken, och kan hjälpa dig att undvika eventuella problem eller nackdelar. Användarrecensioner kan också ge dig tips om vilka extra funktioner som är mest värdefulla och hur effektiv fläkten verkligen är på att cirkulera luften.

man vilar flakt

Användning av fläkt – några viktiga punkter

Att använda en fläkt kan verka enkelt vid första anblicken, men det finns flera saker att tänka på för att få ut det mesta av din fläkt. Här är några viktiga punkter att tänka på när du använder en fläkt.

Placering

En viktig aspekt att tänka på när du använder en fläkt är var du placerar den. För att få bästa möjliga effekt bör fläkten placeras där den kan cirkulera luften mest effektivt. I ett litet rum kan detta vara i mitten av rummet, medan det i ett större rum kan vara mer effektivt att placera den i ena änden av rummet och rikta den mot den andra änden. Kom ihåg att varm luft stiger, så om du försöker kyla ner ett rum bör du placera fläkten så lågt som möjligt.

Inställningar

De flesta fläktar kommer med en rad olika inställningar som du kan justera efter dina behov. Dessa kan inkludera olika hastighetsinställningar, oscillerande rörelse och timerfunktioner. Använd dessa inställningar för att anpassa fläktens prestanda till dina specifika behov. Om du till exempel vill ha en mild bris snarare än en kraftfull luftström kan du sänka hastigheten på fläkten.

Underhåll

Regelbundet underhåll är viktigt för att hålla din fläkt i gott skick och säkerställa att den fungerar effektivt. Detta kan inkludera rengöring av fläktbladen och motorhuset, samt kontroll av att alla delar fungerar korrekt. Följ tillverkarens instruktioner för underhåll och rengöring för att säkerställa att du inte skadar fläkten.

Säkerhet

Säkerhet är en annan viktig aspekt att tänka på när du använder en fläkt. Se till att fläkten är stabil och inte riskerar att välta. Använd aldrig en fläkt i närheten av vatten eller i fuktiga miljöer, eftersom detta kan orsaka en elektrisk kortslutning. Om du har små barn eller husdjur, se till att de inte kan nå fläktbladen.

Energianvändning

Slutligen, tänk på din fläkts energianvändning. Även om en fläkt använder mindre energi än till exempel en luftkonditionering, kan den fortfarande bidra till din elräkning om den används kontinuerligt. Försök att endast använda fläkten när det verkligen behövs, och överväg att investera i en energieffektiv modell om du planerar att använda den ofta.

LÄS MER: Bästa Luftrenare

Vem har nytta av en fläkt?

En fläkt kan vara ett värdefullt tillägg i många olika miljöer och för olika typer av människor. Här är några exempel på vem som kan ha nytta av en fläkt.

 • Hushåll utan luftkonditionering: I hem utan luftkonditionering kan en fläkt vara en livräddare under de varma sommarmånaderna. Fläkten hjälper till att cirkulera luften i rummet, vilket gör att det känns svalare och mer behagligt. Detta är särskilt viktigt på natten när du försöker sova. En fläkt kan också hjälpa till att cirkulera kall luft från en luftkonditionering i ett rum till ett annat.
 • Kontorsarbetare: Om du arbetar i ett kontor kan en fläkt hjälpa till att hålla dig sval och bekväm under arbetsdagen. Många kontorsbyggnader har central luftkonditionering, men det kan ofta vara svårt att få den perfekta temperaturen i alla rum. En liten skrivbordsfläkt kan hjälpa till att cirkulera luften runt din arbetsplats, vilket gör att du känner dig mer bekväm och kan fokusera bättre på ditt arbete.
 • Personer med allergier: Om du lider av allergier kan en fläkt hjälpa till att hålla luften i ditt hem renare och friare från allergener. Många fläktar har inbyggda luftfilter som fångar upp damm, pollen och andra allergener. Genom att cirkulera luften genom dessa filter kan fläkten bidra till att minska mängden allergener i luften, vilket kan hjälpa till att lindra dina allergisymptom.

Å andra sidan, om du bor i ett kallt klimat där det sällan blir varmt nog att behöva extra kylning, kanske du inte har någon större nytta av en fläkt. Dessutom kan personer med mycket torr hud uppleva att en fläkt kan torka ut huden ännu mer, särskilt om den används kontinuerligt. Det är alltid viktigt att tänka på dina specifika behov och omständigheter när du överväger att investera i en fläkt.

LÄS MER: Portabel AC bäst i test

vanliga frågor om Fläkt

FAQ: Vanliga frågor om Fläktar

Vilken typ av fläkt är bäst för hemmabruk?

Svaret på denna fråga beror på dina specifika behov och omständigheter. Om du har ett litet utrymme, kanske en skrivbordsfläkt eller en fönsterfläkt är tillräcklig. Om du vill kyla ner ett större rum, kan en golvfläkt eller en tornfläkt vara ett bättre alternativ. Oscillerande fläktar är bra för att cirkulera luften i hela rummet, medan fasta fläktar kan ge en kraftigare luftström i en specifik riktning. Det finns också fläktar med inbyggda luftfilter för de som lider av allergier.

Hur mycket energi använder en fläkt?

Energianvändningen för en fläkt varierar beroende på dess storlek, modell och inställningar. Generellt sett använder dock fläktar mycket mindre energi än luftkonditionering. En genomsnittlig fläkt använder mellan 50 och 100 watt per timme, jämfört med en central luftkonditionering som kan använda upp till 3500 watt per timme. Du kan minska din fläkts energianvändning genom att endast använda den när det behövs, och genom att använda lägre inställningar när det är möjligt.

Vad är skillnaden mellan en oscillerande fläkt och en fast fläkt?

En oscillerande fläkt är en fläkt som rör sig från sida till sida, vilket hjälper till att sprida luftflödet över ett större område. Detta kan vara till hjälp för att kyla ner ett helt rum. En fast fläkt, å andra sidan, blåser luft i en enda riktning. Detta kan vara kraftfullt för att kyla ner en specifik plats, men det kommer inte att cirkulera luften runt rummet lika effektivt som en oscillerande fläkt.

Kan jag använda en fläkt för att svalka utomhusutrymmen?

Ja, det finns speciella utomhusfläktar som är designade för att tåla väder och vind. Dessa fläktar kan vara ett bra sätt att hålla uteplatsen eller verandan sval under de varma sommarmånaderna. Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa fläktar måste vara ordentligt skyddade mot vatten och fukt för att undvika elektriska kortslutningar.

Hur ofta bör jag rengöra min fläkt?

Rengöring av din fläkt bör göras regelbundet för bästa prestanda och livslängd. Hur ofta detta behöver göras beror på hur mycket du använder fläkten och hur dammig eller smutsig din miljö är. Som en allmän regel kan det vara bra att rengöra din fläkt minst en gång per månad under de perioder du använder den mest. Kontrollera alltid tillverkarens instruktioner för specifika råd om rengöring och underhåll.

Är det säkert att lämna en fläkt på över natten?

Generellt sett är det säkert att lämna en fläkt på över natten, så länge du följer några grundläggande säkerhetsåtgärder. Se till att fläkten är stabil och inte riskerar att välta. Placera den på en säker plats där den inte kan nås av små barn eller husdjur. Använd aldrig en fläkt i närheten av vatten eller i fuktiga miljöer. Var också medveten om att vissa människor kan uppleva torra ögon, hals eller hud efter att ha sovit med en fläkt på hela natten.

Kan jag använda en fläkt för att torka kläder?

Ja, en fläkt kan hjälpa till att torka kläder genom att cirkulera luft runt dem. Detta kan vara särskilt användbart om du inte har tillgång till en torktumlare, eller om du vill spara energi. Kom ihåg att det är bäst att hänga kläderna på ett öppet och luftigt ställe för bästa resultat. Det är också viktigt att inte placera fläkten för nära kläderna, eftersom detta kan leda till att de blåser bort.

Om vårt test

Att hitta den bästa fläkten handlar inte bara om att blåsa bort värmen under sommarmånaderna, det handlar också om design, energieffektivitet, ljudnivåer och mycket mer. Vi på Bäst i Test 24 har därför genomfört ett omfattande test av flera olika fläktmodeller för att ge dig en klar bild av vilken fläkt som är bäst i test. Vi har tagit hänsyn till en rad olika faktorer för att säkerställa att våra rekommendationer är så objektiva och informativa som möjligt. Här är de huvudsakliga kriterierna vi har fokuserat på:

 • Luftflöde: Hur effektivt skapar fläkten luftflöde? Hur snabbt kan den svalka ett rum? Hur varierar luftflödet mellan olika inställningar?
 • Styrningsalternativ: Vilka styrningsalternativ erbjuder fläkten? Kan den styras med en fjärrkontroll eller via en app? Finns det olika hastighetsinställningar?
 • Energieffektivitet: Hur mycket energi förbrukar fläkten vid användning? Finns det energisparlägen eller andra funktioner för att minska energiförbrukningen?
 • Ljudnivå: Hur högt låter fläkten vid användning? Skiljer sig ljudnivån åt mellan olika hastighetsinställningar?
 • Design: Hur ser fläkten ut? Tar den mycket plats? Är den lätt att flytta runt? Passar den in i rummets inredning?

I vår testprocess har vi strävat efter att ge en balanserad bedömning av varje fläkt, med fokus på både funktion och estetik. Vi hoppas att våra tester hjälper dig att hitta den fläkt som passar just dina behov och förväntningar bäst.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
59 röster, Betyg: 4.8 / 5
lukas2
Lukas Gustavsson
Expert inom hem & hushåll

Lukas Gustavsson är en hängiven skribent som älskar allt som har med hem och hushåll att göra. Hans intresse för inredning och hushållsapparater började när han flyttade till sitt första egna hem och ställdes inför alla de val och beslut som hör hemmafriden till. Den resan tände en gnista som sedan dess har vuxit till en brinnande passion.

Med en imponerande kunskapsbank och en naturlig förmåga att förmedla praktiska tips, har Lukas hjälpt otaliga individer att förvandla sina hem till trivsamma och funktionella utrymmen. Hans skrivande återspeglar en äkta kärlek för ämnet och ett uppriktigt engagemang för att dela med sig av sina insikter.