Bäst i test: Bästa fläkten 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

De allra flesta står ut med värmen som kommer i början på sommaren, men när det blir som varmast åker fläkten fram även hos de mest gedigna sol- och värmedyrkarna. Inomhus får man inte till samma pustar som utomhus men med en stark golvfläkt eller en effektiv bordsfläkt kan man få till ett riktigt skönt inomhusklimat. Vi har testat ett stort antal olika typer av fläktar och presenterat de 5 bästa fläktarna med Rubicson Golvfläkt med fjärrkontroll Ø35 cm som vinnare.

Testvinnare - Bästa Fläkt 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Fläktarna 2023:

 • Rubicson Golvfläkt med fjärrkontroll Ø35 cm - Bäst i test
 • Rubicson Bordsfläkt Ø30 cm - Bästa billiga
 • Rubicson Högeffektiv fläkt 50 W Ø23 cm
 • Andersson TRF 2.2
 • Rubicson Bordsfläkt Ø21 cm - utgången

De 5 bästa Fläktarna i Juni 2023

 1. 1. Rubicson Golvfläkt med fjärrkontroll Ø35 cm- Bäst i test

  9,5/10
  "Stabil fläkt som kommer att svalka även de varmaste månaderna".
  Rubicson Golvfläkt med fjärrkontroll Ø35 cm
  Bäst i test
  Effekt
  50 Watt
  Typ
  Golvfläkt
  Ljudnivå
  Låg
  Antal hastigheter
  3
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Stark blåst sett till ljudet
  • Fjärrkontrolll
  • Timerfunktion
  • Oscillation
  Nackdelar
  • Något högljudd vid högsta effekten

  Recension

  Den vita golvfläkten från Rubicson gör det som en fläkt ska göra, svalka ner. Fläkten står stabilt och justeringsmöjligheterna i höjdled går från ca 95 cm till 125 cm beroende på var man mäter, men omfånget förblir 15 cm oavsett referenspunkt. Riktningsmöjligheterna i höjdled är inte allt för stora och stannar vid 30°, men samtidigt är det ovanligt att man riktar en fläkt i skarpa vinklar rakt upp eller ner.

  Fläkten har tre olika hastigheter att välja mellan där ljudnivån går hand i hand med fläktstyrkan. Den högsta effekten kommer att öka ljudnivån en hel del jämfört med de två andra lägena, men sett till blåsten som skapas är ljudnivån inget att anmärka kring. När hastigheten sätts på låg- och medeleffekt får man det bästa förhållandet mellan ljud och blåst, men det är tacksamt att det finns en högre hastighet vid behov. Fläkten har även en oscillerande funktion som gör att den pendlar 90° höger till vänster vilket alltså innebär att om fläkten placeras i ett hörn i ett fyrkantigt rum, kommer den att blåsa i hela rummet.

  Fördelen med många golvfläktar att det ofta medföljer en fjärrkontroll, och det är även fallet med Rubicsons golvfläkt. Panelen på fläkten och fjärrkontrollen har exakt samma funktioner. Möjligheten att kunna ställa in en timer 1 - 8 timmar är ett uppskattat inslag om man funderar på att ha fläkten i ett sovrum. Med timerfunktionen kan man dra ner förbrukningen och har man inte igång fläkten hela natten blir risken också mindre för torra ögon, sjukdomskänsla eller pollen som far omkring onödigt mycket.

 2. 2. Rubicson Bordsfläkt Ø30 cm- Bästa billiga

  9,3/10
  "En golvfläkt i formatet av en bordsfläkt".
  Rubicson Bordsfläkt Ø30 cm
  Bästa billiga
  Effekt
  40 Watt
  Typ
  Bordsfläkt
  Ljudnivå
  Medel
  Antal hastigheter
  3
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög effekt sett till priset
  • Blåser hårt
  • 3 fläkthastigheter
  Nackdelar
  • Låter mycket vid högsta hastigheten

  Recension

  Rubsicsons bordsfläkt är en fläkt som blåser i vissa fall lika starkt som golvfläktar. Konstruktionen med fem blad ska göra fläkten mer effektiv och med tanke på omkretsen som ligger på 30 cm får man ett bra tryck.

  Fläkten kommer inte med någon fjärrkontroll vilket bordsfläktar heller inte brukar komma med, utan all kontroll sköts direkt på fläkten. Fläkten har en klassisk design med fyra knappar för de tre olika hastigheterna och för att stänga av fläkten. Baktill finns en knopp om man vill få fläkten att svänga i 90° och vill man rikta om fläkten i höjdled finns det mindre justeringsmöjligheter för det med.

  Vad denna bordsfläkt vinner i effekt förlorar den i ljudnivå. På första och andra fläkthastighet är ljudnivån fullt godtagbar och blåsten tillfredställande, men på högsta effekt låter fläkten relativt mycket. Ljudnivå på grund av rörelse och bladstorlek är egentligen inget unik för just denna produkt, utan mer ett konstaterande som man i de flesta fall inte kommer ifrån såvida fläkten inte är specialkonstruerad.

 3. 3. Rubicson Högeffektiv fläkt 50 W Ø23 cm

  9,2/10
  "Liten, smidig och med högt tryck".
  Rubicson Högeffektiv fläkt 50 W Ø23 cm
  Effekt
  30 Watt
  Typ
  Bordsfläkt
  Ljudnivå
  Medel
  Antal hastigheter
  3
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Blåser hårt
  • 3 hastigheter
  • Robust och kompakt design
  • Går att rikta fritt vrtikalt
  Nackdelar
  • Inga oscillerande funktioner
  • Låter mycket på högsta hastigheten

  Recension

  Den lilla fläkten från Rubicson är en fläkt med inga ytterligare funktioner förutom de mest grundläggande vilket verkar uppskattas från konsumenter som vet vad de vill ha. Bordsfläkten kommer i ett svart utförande och sticker redan där ut något men har också gått ifrån den klassiska bordsfläkts-looken.

  Fläkten kan blåsa en hel del luft med tanke på den lilla storleken där fläktdiametern är 23 cm. Riktningsmöjligheterna vertikalt är maximerade och fläkten går att rikta rakt upp om så önskas, däremot finns inga oscillerande funktioner i sidled. Med knoppen på baksidan kan man ställa in effekten i tre olika nivåer där den högsta skapa vindar upp till 4.7 meter per sekund. För sin lilla storlek blåser fläkten hårt, men en liten fläkt som blåser hårt brukar också medföra mer ljud. På högsta nivån väsnas även denna fläkt en del jämfört med större modeller vilket också är att förvänta sig, men på de andra nivåerna kan man få en kraftig vind utan allt för mycket oljud. Konstruktionen ger annars ett kvalitativt, robust och kompakt intryck.

 4. 4. Andersson TRF 2.2

  8,7/10
  "Hög effekt, stilren design och flertal funktioner".
  Andersson TRF 2.2
  Effekt
  55 Watt
  Typ
  Golvfläkt
  Ljudnivå
  Medel
  Antal hastigheter
  3
  Gratis frakt
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Blåser hårt
  • Fjärrkontroll
  • Olika lägen
  • Snygg design
  Nackdelar
  • Display lyser konstant om inte sovläge används
  • Något dyr
  • Går inte att rikta vertikalt

  Recension

  Golvfläkten från Andersson är en modern fläkt full med funktioner. Fläkten sticker inte lika mycket ut med tornformatet och ställs lämpligen i ett hörn för att få ut det mest från den.

  Som de flesta andra fläktar finns tre olika lägen. Redan första nivån blåser relativt mycket och den högsta nivån kommer att tillfredsställa de allra kräsna, men ljudnivån blir också en hel del högre. Det som gör fläkten lite mer unik är att olika lägen går att ställa in. Utöver ett standardläge finns även ett sov- och naturläge. Naturläget varierar pustarna för att simulera tillstånd utomhus och sovläget stänger av displayen som annars lyser rätt starkt nattetid. Har man inte sovläge igång kommer displayen att lysa även när fläkten inte används vilket kan störa de som har fläkten i sovrummet, men har man igång sovläget kommer fläkten istället att låta.

  Alla funktioner går att styra med den medföljande fjärrkontrollen och utöver det som redan tagits upp har fläkten även en timer och en oscillerande effekt för att kunna blåsa på olika ställen. Något man inte kan göra är att ändra riktningen vertikalt som med traditionella fläktar.

 5. 5. Rubicson Bordsfläkt Ø21 cm - utgången

  5,0/10
  "Smidig men lite lägre effekt".
  Rubicson Bordsfläkt Ø21 cm
  Effekt
  20 Watt
  Typ
  Bordsfläkt
  Ljudnivå
  Medel
  Antal hastigheter
  2
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig
  • Fungerar dugligt på första hastigheten
  Nackdelar
  • Låg effekt
  • Högljudd trots något lägre effekt
  • Enbart 2 hastigheter

  Recension

  Bordsfläkten på 23 cm i diameter är en bantad version av de klassiska, vita bordsfläktarna. Effekten på 20 W är något lågt men brukar också ge ett lägre ljud. Fläkten har pendlingsfunktionen horisontellt och går att tilta i vertikalled för att justera riktningen.

  Konstruktionen känns inte riktigt lika hållbar som man kan önska, men fläkten får jobbet gjort och det blåser tillräckligt för att man ska bli sval. Lyssnar man noga kan man höra tickande ljud från fläkten även vid den lägsta hastigheten vilket vittnar om att inte de bästa kullagren eller mest högkvalitativa delarna har använts. Sett till priset är fläkten ändå ett alternativ men enbart två hastigheter är något få, ett tredje hade lyft betyget.

man vilar flakt

Din köpguide till den bästa fläkten

För att kunna göra ett bra köp av fläkt inför de varmaste och svettigaste dagarna vill man också veta vilka egenskaper eller funktioner som är de viktigaste. Vissa egenskaper hänger ihop på ett sådant sätt att får man mer av det ena, kommer man också få mer av något man inte vill ha mer av, exempelvis högre ljudnivå. Därför kan det vara bra att ha läst igenom denna köpguide för att själv kunna göra en smart avvägning kring vad man mest är ute efter när det kommer till fläktar, trots våra vinnare i bäst i test - listan.

 • effekt2

  Effekt 

  En hög effekt är det som kommer att se till att fläkten blåser hårt. Att enbart titta på effekten är dock inte hela sanningen. Man kan ha olika stora fläktar med samma effekt. En mindre fläkt med samma effekt kommer att behöva snurra snabbare för att kunna förflytta samma mängd luft, vilket i de allra flesta fall resulterar i en högre ljudnivå. Vi föredrar fläktar med så stora blad som möjligt, oavsett vilken effekt det anges att fläkten har för att maximera luftflödet och minimera ljudet.
 • ljudvagor2

  Ljudnivå 

  Ljudnivån hänger i stora drag ihop med effekten. Om någonting rör på sig snabbare kommer det också att skapa mer och fler vibrationer vilket i sin tur skapar högre ljudnivå. Med en effektiv fläkt där bra kullager har använts kan man minimera åtminstone vibrationerna och knackande ljud från bladen. Annars är stora fläktar som körs på lite lägre effekt ett bra sätt att få en tystare fläkt.
 • hastighet2

  Hastigheter 

  I nästan samtliga fall räcker det med tre olika hastighetsnivåer på fläktarna. Då har man ett tillräckligt brett spann för att kunna få till både en behaglig pust eller en hård blåst från fläkten, och något där emellan. Vissa billigare och enklare modeller kan ibland enbart ha en endaste hastighet. Detta kan vara något begränsande men fördelen är många gånger det låga priset.
 • Oscillation

  Oscillation 

  Är man i ett större rum med flera personer eller enbart vill få bättre omsättning på luften är oscillerande alternativ ett plus. Det innebär att fläkten kan ställas in så att den automatiskt vrider på sig i sidled framåt tillbaka. Genom att kunna få fläkten att blåsa på flera olika ställen kan alla få njuta av pusten, samtidigt som man kan få bättre luft i hela rummet när luften inte står stilla på samma ställen hela tiden.
 • golvflakt

  Golvfläkt 

  Den största fördelen med golvfläktar är effekten och ljudnivån. En golvfläkt behöver inte vara tystare, men sett till effekten brukar de vara det. Nackdelen är många gånger att de är lite klumpigare och inte lika lätta att få plats med på alla ställen. Golvfläktar är generellt sett mer påkostade och därmed också mer kvalitativa. Någonting som belastas hårdare, vilket golvfläktar ofta görs jämfört med bordsfläktar kommer att behöva delar som håller längre. Har man platsen som behövs för en golvfläkt brukar dessa kunna ge högre effekt, och lägre ljudnivå sett till effekten.
 • bordsflakt

  Bordsfläkt 

  Fördelen med en bordsfläkt är storleken. Det finns både mindre och lite större varianter, men även de största är lättare att flytta runt än golvfläktarna. Effekten brukar inte riktigt vara lika hög som hos golvfläktarna, men placeras fläkten nära den som ska njuta av blåsten fungerar det bra i alla fall. En annan fördel är priset. Bordsfläktar brukar vara något enklare sett till helheten och har därför prispressats mer.
 • medalj3

  Byggkvalitet 

  Byggkvaliteten är en av de mest avgörande punkterna när det kommer till fläktar. Som tur är kan man alltid utnyttja garantin om något skulle gå sönder kort efter inköp, men det är inte speciellt roligt att direkt behöva gå tillbaka till affären. Byggkvaliteten är också en av de svårare egenskaperna att ta reda på innan ett köp, utan brukar vara något man märker av när olika skavanker börjar framträda. En vibrerande fläkt och en oregelbunden ljudnivå vid konstant hastighet brukar vara tydliga tecken på att det har slarvats i konstruktionen eller att lågkvalitativa delar har använts.
 • kontroll

  Bekvämligheter

  De enklare modellerna består oftast av en fläkt med två till tre olika hastigheter som man kan ställa in. Går man upp något i pris kan man få med ytterligare funktioner som ökar bekvämligheten. Fjärrkontroll är något som ibland följer med de lite större fläktarna, mer specifikt golvfläktarna. Vissa vill inte ha fler fjärrkontroller än vad man redan har hemma och det är heller inget man måste använda. Man får exakt samma funktioner från fläktens panel. En annan uppskattad funktion är en timer. Med timern kan man ha igång fläkten på kvällen men få den att stängas av för att slippa sova i drag hela natten. Man kan också minska energiförbrukningen genom att använda timern effektivt.

Vårt test av fläktar

En fläkt oavsett typ ska inte bara kunna blåsa en stor mängd luft utan det är ett antal parametrar som alla måste fungera bra för att en fläkt ska kunna utföra sin uppgift utan problem. Olika typer av fläktar har både sina fördelar och nackdelar, och när vi har betygsatt fläktarna har vi primärt jämfört fläktar av samma typ med varandra. I köpguiden längre ner har vi utvecklat kring de viktigaste punkterna, men det betygsättning primärt utgår ifrån är följande:

 • Effekten - En fläkt med lägre effekt kan vara att föredra för de som enbart vill ha små pustar, men en fläkt som kan blåsa hårt kommer att i längden vara mer användbar.
 • Ljudnivån - Fläktar som blåser hårt kommer i de flesta fall också att låta mer. Smarta konstruktioner av fläktar med samma effekt gör att vissa ändå kommer att låta mindre än andra.
 • Byggkvalitet - Många modeller håller tyvärr en lite lägre byggkvalitet idag än vad man skulle kunna önska. Det är inte ovanligt att man kort efter inköp får vibrationer i bladen eller annat som höjer ljudnivån onödigt mycket.

Vanliga frågor om fläktar

Vilken är den bästa fläkten?

Fläkten som vi har utsett till vinnare i bäst i test 2023 är Rubicson Golvfläkt med fjärrkontroll Ø35 cm. En kvalitativ konstruktion som med sin höga effekt även kyler bra på avstånd till en låg ljudnivå.

Ska man välja en golv- eller en bordsfläkt?

Om man har ont om plats brukar bordsfläktar vara ett bättre alternativ. Golvfläktar tar upp mer plats men brukar kompensera det med en hög effekt och därmed starkare blåst. Även bordsfläktar kan blåsa hårt men börjar lätt att surra högt.

Finns det sladdlösa fläktar?

Sladdlösa fläktar avsedda för hemmet har vi inte stött på. Det finns portabla handhållna fläktar som drivs med batteri, men dessa har låg effekt och lämpar sig inte bra till att ha igång kontinuerligt i hemmet. 

Kyler en fläkt ner ett rum?

En fläkt har ingen kylande effekt i ett tomt rum. En fläkt kyler ner en person genom att byta ut den varma luften runt kroppen som kroppen också har värmt upp. Luften precis runt kroppen kommer att ha högre luftfuktighet, men när den luften ersätts med torrare luft från fläkten kommer det att kännas svalare.

Vad är skillnaden mellan en AC och en fläkt?

En fläkt kommer inte att skapa kallare luft, utan enbart byta ut den varma luften runt en kropp. En AC kan med hjälp av en kompressor skapa kallare luft som sedan blåses ut i ett rum. Vid processen när den kalla luften kommer till, kommer även varm luft att skapas. Den varma luften brukar avlägsnas genom ett rör ut genom fönstret och då blir enbart den kalla luften kvar inomhus.

Vad brukar en fläkt kosta?

Spannet på pris hos fläktar är relativt brett. De billigaste fläktarna kan kosta från en hundralapp och uppåt medan de dyraste modellerna kan kosta en bra bit över ett tusen kronor. Vi har inte sett tendenser på att de dyraste modellerna tillför högre prisvärdhet jämfört med "normaldyra" modeller. 

Finns det helt tysta fläktar?

Man kan tyvärr inte komma ifrån ljudet oavsett vilken fläkt man köper. Det bästa alternativet brukar vara att köpa en stor fläkt och sänka nivån till den lägsta om man är ljudkänslig. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
58 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5