Bäst i test: Bäst portabel AC 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

De flesta ser fram emot sommaren men när den väl är här kommer också vissa av problemen som vi i Sverige inte är vana vid, den extrema värmen inomhus. Att öppna fönster och försöka få korsdrag hjälper i vissa fall till men något som alltid gör skillnad är en effektiv portabel AC, eller luftkonditionering som det också kallas. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste portabla AC enheterna som finns ute på marknaden och testat dessa. Vi har kommit fram till att bäst portabel AC 2023 är Cleverio Portabel AC.

Testvinnare - Bästa Portabel AC 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Portabel AC 2023:

 • Cleverio Portabel AC
 • Nedis SmartLife Portabel Luftkonditionering
 • Nedis Bärbar luftkonditionering
 • Woods AC Milan 7K WiFi
 • Iiglo II AC 12000

De 5 bästa Portabel AC i September 2023

 1. 1. Cleverio Portabel AC - Bäst i test

  9,6/10
  "En portabel AC med välbalanserade specifikationer till ett rimligt pris".
  Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU
  Bäst i test
  Kyleffekt
  9 000 BTU
  Ljudnivå
  65 dB
  Fönsterkit
  Nej
  Max rumsstorlek
  35 m²
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra luftflödesvolym
  • Effektiv nedkylning
  • Felfritt WiFi
  • Relativt energisnål
  Nackdelar
  • Inget förnsterkit, men går att köpa till

  Recension

  I vårt test av olika portabla AC hittade vi en modell som stack ut mer än övriga kandidater. Kombinationen av ett tilltalande pris och bra specifikationer gör Cleverios portabla AC till en klart prisvärd modell i mittensegmentet. Det vi uppskattade mest med AC:n var främst att luftflödet var mycket bra och att kylkapaciteten hängde med utflödet. Dessa två parametrar tillhör trots allt de viktigaste när det gäller att få ned temperaturen en varm sommardag.

  Effektiv för medelstora rum

  Cleverio Portabel AC är anpassad för rum upp till 35 m², vilket gör att den inte är optimal för vardagsrum i större lägenheter eller villor. Upp till 35 m² fungerar den dock mycket bra och används den på maximal effekt går den att användas till något större rum än de specificerade 35 m². Utöver kylfunktionen finns även avfuktning, vilket bidrar till att få ned luftfuktigheten under sommaren när det kan vara kvavt.

  Ljudnivå

  Som de flesta luftkonditioneringsapparater ligger ljudnivån på runt 65 dB. Det betyder att maskinen är svår att inte höra, samtidigt som ljudet inte blir störande. Det är inga problem att ha den på när du är i samma rum och utför diverse vardagssysslor.

  För- och nackdelar

  Nackdelen med modellen är att det inte ingår något fönsterkit. Detta går dock att köpa till för några hundralappar. Vi hade eventuellt också önskat att det fanns ett eller två steg till på fläkthastigheten. De två som finns, hög och låg, räcker dock gott i de flesta fall.

  En fördel med Cleverio Portabel AC är att den är WiFi-kompatibel och går att styra via appen Smart Life. Du kan via denna bland annat anpassa hastigheten på fläkten, temperaturen och sätta timer. Appen är lättanvänd och även kontrollpanelen på chassit är smidig och intuitivt tilltalande.

  Sett till pris, specifikationer och faktiska egenskaper är denna AC-modell från Kjell och Companys Cleverio-serie ett av de mest prisvärda alternativen i sin prisklass, men som också kan mäta sig med något dyrare modeller.

 2. 2. Nedis SmartLife Portabel Luftkonditionering - Bästa premiumvalet

  9,5/10
  "Riktigt kraftfull nedkylning, smidig app och med extra tillbehör".
  Nedis SmartLife Portabel Luftkonditionering/AC WIFIACMB1WT16
  Bästa premiumvalet
  Kyleffekt
  16 000 BTU
  Ljudnivå
  65 dB
  Fönsterkit
  Ingår
  Max rumsstorlek
  68 m²
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 995 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Suverän nedkylningseffekt
  • Flera fläkthastigheter
  • Hög kvalitet
  • Bra app
  Nackdelar
  • Högre strömförbrukning
  • Högre pris

  Recension

  För att kyla stora ytor och rum snabbt krävs det en portabel AC som kan leverera ett högt luftflöde och en mycket bra nedkylningseffekt. Apparaten i sig och kompressorn ska dessutom hålla en hög kvalitet som gör att du kan ha modellen i flera år. Av de portabla AC-modeller som vi testat är det i synnerhet en variant som sticker ut och som lever upp till dessa krav. Detta är Nedis SmartLife Portabel Luftkonditionering.

  Fullvärdiga egenskaper

  Nedis SmartLife levererar en kylkapacitet på 16 000 BTU och täcker en yta på cirka 68 m². Det innebär att stora rum snabbt kan kylas ned effektivt. AC-systemet är dessutom självavdunstande för att öka energieffektiviteten och nedkylningen. Modellen går att styra via WiFi och app och med appen, eller kontrollpanelen, kan du enkelt ställa in sådant som avstängningstimer och vilolägesfunktion. 

  Hög mobilitet

  För att flytta på AC-enheten när du vill kyla ned ett annat rum, är det bara att rulla den på de fyra transporthjulen. Enheten i sig är ganska tung och väger 33 kg, men hjulen rullar lätt och hela proceduren med att flytta på den är smidig. Luftslangen, som har en diameter på 150 mm, är lätt att hantera och går att sammankoppla med ett fönsterkit.

  Vår rekommendation

  Med ett suveränt luftflöde och en mycket hög kylningskapacitet kvalificerar sig Nedis SmartLife luftkonditionering som en klar premiumprodukt, till ett bra pris. Rekommendationen blir att köpa modellen om du snabbt vill få ned temperaturen i valfritt rum.

 3. 3. Nedis Bärbar luftkonditionering

  9,3/10
  "Högkvalitativ portabel AC där inga ytterligare tillbehör behöver köpas till".
  Nedis Bärbar luftkonditionering / AC | 12 000 BTU | WIFI | Energiklass A | Fjärrkontroll | Timerfunk
  Kyleffekt
  12 000 BTU
  Ljudnivå
  65 dB
  Fönsterkit
  Ingår
  Max rumsstorlek
  50 m²
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 995 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Användarvänlig
  • Smidig temperaturmätare
  • Mycket bra nedkylningseffekt
  • Flera fläktlägen
  Nackdelar
  • Kunde vara tydligare manual
  • Relativt tung
  • Kan i vissa lägen låta en del

  Recension

  Denna bärbara luftkonditioneringsmodell från väletablerade hemelektronikkedjan Nedis förser dig med precis de avsvalkande funktioner som du kan förvänta dig av en bra AC. För priset du betalar får du en portabel AC som fungerar utmärkt när det är mycket varmt ute, med ett luftflöde som snabbt kyler ned rum upp till 50 m2. De tre fläkthastigheterna ger dessutom en bra variationsbredd.

  Tilltalande egenskaper

  Temperaturen som går att ställa in ligger inom intervallet 16 till 31 grader. Tack vare ett luftflöde på 400 m3/h och en kylningskapacitet på 12000 BTU/h, blir det snabbt svalt i varma rum och avfuktningsfunktionen bidrar till att göra luften torrare.

  Bland de fördelar som Nedis bärbara luftkonditionering har hittar vi också det faktum att modellen går att WiFi-ansluta. Den fungerar lika bra med Amazon Alexa som Google Assistant.

  Förbättringspotential

  Trots att Nedis AC har flera fördelar, finns det även förbättringar som skulle kunna göras. Kompressorn är exempelvis ganska högljudd och stängs inte av helt. Manualen till AC:n kunde också vara tydligare. Att få igång och installera luftkonditioneringen är dock inga problem, du märker snabbt hur du ska gå till väga. Måtten och vikten gör den inte svårare att hantera än andra modeller, trots att vikten ligger på 28 kg.

  Vår rekommendation

  Du som snabbt vill kyla ned mellanstora eller större rum kommer helt klart att ha användning av denna AC-modell. Kapaciteten är hög och energiförbrukningen rimlig. Sammantaget drar detta upp prisvärdheten och modellen är en av våra test-favoriter.

 4. 4. Woods AC Milan 7K WiFi

  9,2/10
  "Perfekt modell att använda i sovrummet - tyst, liten och smidig".
  Woods AC Milan 7K WiFi
  Kyleffekt
  7 000 BTU
  Ljudnivå
  51 dB
  Fönsterkit
  Ingår
  Max rumsstorlek
  20 m²
  Fri frakt över 500 kr
  60 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Liten med låg vikt
  • Mycket låg ljudnivå
  • Effektivt antidammfilter
  • Går att koppla upp mot Google Assistant och Alexa
  Nackdelar
  • Passar endast mindre rum
  • Vi hade gärna sett tre fläktlägen

  Recension

  När det är riktigt varmt på sommaren brukar sovrummet vara en av de platser där man vill få ned temperaturen betydligt. Att sova i ett varmt rum medför ofta sämre sömn och fler uppvaknanden. Som tur är finns det portabla AC-modeller som passar utmärkt att ha till exempel i sovrummet, eller i andra mindre rum. Vår favorit i det här avseendet är Milan 7K WiFi från Woods. Denna modell kan kyla ned rum upp till 20 m2, vilket är fullt tillräckligt för mindre hushåll eller för just sovrummet.

  Väldesignad för sovrummet eller hemmakontoret

  Ett par av anledningarna till att Milan 7K passar så bra i just sovrummet, är att den är liten, går lätt att förflytta med gedigna hjul och har en låg vikt på endast 22 kg. Den främsta fördelen med denna modell är dock att den knappt låter något. Ljudnivån på 51 dB är mycket lågt sett till jämförbara portabla AC-enheter. Du blir kort sagt inte störd i din nattsömn, eller när du exempelvis sitter och läser på hemmakontoret.

  Specifikationer och egenskaper

  För att kontrollera enheten använder du den digitala touch-panelen frampå apparaten. Denna reagerar snabbt vid beröring och det är ingen märkbar fördröjning när du gör justeringar på den. På displayen kan du tydligt se temperaturen och denna går även att reglera med fjärrkontrollen. Enheten går också att koppla upp mot bland annat Alexa och Woods Connect för att på ett smart sätt samordna och styra flera enheter samtidigt.

  Bland egenskaperna som vi hittar hos denna modell finns en intressant sak som gör att AC:n sticker ut ur mängden. Den är nämligen utrustad med två fläktmotorer som samkörs för att få en effektiv värmeavledning. Även nedkylningen går märkbart snabbare med två motorer än med en, som finns på många andra portabla AC-varianter.

  När vi testkörde Woods AC Milan 7K märkte vi också av effekten av antidammfiltret. Vi kände vi tydlig skillnad i hur fräsch och frisk luften blev efter ett par timmars användning. Antidammfiltret filtrerar bort damm och vissa bakterier ut luften.

  Sammanfattning

  Med ett luftflöde på 300 m3/h och en kylkapacitet på 7000 BTU är Woods AC Milan 7K mycket väl lämpad för mindre rum. Om du ska använda den i till exempel ett stort vardagsrum, kommer nedkylningen inte att vara lika effektiv. Det vi verkligen ser som en klar fördel med denna modell är att den är tystgående. Det är långt ifrån alla modeller som är lika ljudlösa. Det vi hade önskat oss för att göra denna modell ännu bättre är ytterligare ett fläktläge, det finns på den nuvarande modellen endast två lägen.

 5. 5. Iiglo II AC 12000

  8,7/10
  "En smidig modell som fungerar utmärkt i mindre rum".
  iiglo IIAC12000 aircondition
  Kyleffekt
  12 000 BTU
  Ljudnivå
  65 dB
  Fönsterkit
  Nej
  Max rumsstorlek
  26 m²
  Fri frakt över 500 kr
  60 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Fullt godkänd prestanda till ett rimligt pris
  • Hög kylkapacitet
  • Praktisk och kompakt design
  Nackdelar
  • Högre ljud
  • Drar något mer ström än andra likvärdiga modeller

  Recension

  Med sin kompakta design och härliga luftflöde är AC-modellen iiglo II AC 12000 en klar deltagare i vår topplista. Denna portabla AC ger en effektiv sänkning av temperaturen i alla typer av rum, upp till en storlek på 26 m2. För bästa effekt bör dock rummet vara relativt luftigt och ha en bra ventilation och luftgenomströmning. När luften cirkulerar bidrar det till att lättare kyla ned en större yta. Iiglo II har en kylkapacitet på 12 000 BTU och ett luftflöde på 400 m3/h. Sammantaget gör detta att temperaturen kan sänkas snabbt, även när det är väldigt varmt ute.

  Lättplacerad

  Designen på AC:n med sina dimensioner på 42 cm i bredd, 72 cm i höjd och 26 kg i vikt gör den lätt att placera och flytta runt. Transporthjulen är lättrullade och du behöver inte byta ut dem i första taget, de har nämligen en hög tålighet mot slitage. För att lättare flytta på enheten ingår det bärhandtag. Utformningen på handtagen gör att du med ett stadigt grepp kan både dra på och lyfta hela AC-enheten.

  Det vi gillar

  Överlag kan vi säga att iiglo II slog våra förväntningar, speciellt sett till det pris man betalar. De finesser som finns på modellen gör den också mer prisvärd. Här återfinns till exempel en termostat som går att ställa in mellan 16 och 31 grader, tre hastigheter på fläkten, en funktion för viloläge och timer, som styrs via displayen eller fjärrkontrollen, samt en ventilationsslang på 150 cm. Modellen kan även användas för avfuktning.

  Förbättringspotentialer

  Det vi uppskattade mindre med iiglo II var att ljudnivån var relativt hög, på papperet ligger den på 65 dB. Enheten kan på grund av ljudet passa mindre bra att placera i ett sovrum nattetid. Även strömförbrukningen är lite högre än hos vissa andra modeller. Den ligger på 1340 W.

  Sammanfattning

  Genom att designen är tilltalande och gör AC:n lättplacerad och lättanvänd samt att specifikationerna höjer funktionaliteten, gör detta att iiglo II är väl värd sitt pris. Den nackdel vi främst ser med modellen är, som vi nämnt, ljudnivån. Här kan vi dock konstatera att det är svårt att få en portabel AC helt tystgående och att man får leva med ett visst ljud från kompressorn.

kvinna bekvam

Din köpguide till bäst portabel AC

Kyleffekten är den vanligaste specifikationen köpare av en AC tittar efter. Det är en bra början men det finns många fler viktiga punkter att fundera kring. Vi har lyft fram de viktigaste punkterna och skulle man inte hitta det man är ute efter i vår topplista kommer man ändå kunna göra ett bra val om man vet hur AC enheten man är intresserad av förhåller sig till punkterna.

 • snoflinga3

  Kyleffekt 

  Kyleffekten kan anges på lite olika sätt vilket kan göra det hela väldigt förvirrande. Ibland anges ett mått av BTU (british thermal unit) och i vissa fall skriver man ut effekten i watt. I andra fall skriver man ut vilken yta i kvadratmeter eller kubikmeter som AC enheten passar till. Det man i första hand ska gå efter är effekten i BTU eller watt där 1000 watt motsvarar 3410 BTU. Man ska undvika att gå efter de mått i kvadrat- och kubikmeter som det står att kylaren passar till eftersom det är oklart hur dessa siffror har kommit till. Som riktlinje ska man se till att den portabla AC man är intresserad av kan leverera mer än 70 watt eller 240 BTU per kvadratmeter för att få en god kyleffekt.
 • flakt

  Luftflöde 

  Luftflödet brukar anges i i m3/h och betyder alltså hur många kubikmeter luft som passerar AC enheten varje timme. Det här är ett mått som egentligen inte är allt för intressant i termer om kylning. Om luftflödet är högt men kylkapaciteten låg kommer det enbart resultera i att mycket luft passerar den portabla AC enheten. Om kyleffekten är hög men luftflödet är lite lägre kommer kylan fortfarande att produceras och släppas ut i rummet. Luftflödet kommer däremot att hjälpa till när varmare luft ska transporters ut genom utloppsslangen och hur snabbt man kan göra det, samt om man vill använda avfuktningsegenskaper för de AC som har den funktionen.
 • ljudniva

  Ljudnivå 

  Att få till en låg ljudnivå är något som nästan samtliga portabla AC enheter har stora problem med. Man kan säga att alla portabla AC kommer att låta en del, men sedan finns de som låter orimligt högt som om något vore fel. Att hitta en riktigt tyst portabel AC hör till undantagen och verkar mer likt ett lotteri. Även identiska enheter kan ibland ha stora variationer mellan sig. Oavsett om man går ner eller upp i effekt specificeras de flesta AC till 64-65 dB. Är ljudnivån bland det viktigaste får man i många fall börja nosa på enheter som närmar sig 10 tusen i kostnad.
 • fonster

  Fönsterkit 

  Alla portabla AC enheter har en utloppslang där varmluften kommer ut. Denna placeras lämpligtvis ut från ett fönster. Eftersom slangen är relativt stor kommer det bli stora glipor runt fönstret som kommer att släppa in en hel del varmluft utifrån vilket resulterar i att rummet får in värme. För att undvika detta går det att köpa till ett fönsterkit. Fönsterkittet består i många fall av en plastförsegling som utloppsröret monteras fast i och som man monterar mellan fönstret och väggen. Eftersom detta är ett vanligt problem har många tillverkare börjat inkludera ett fönsterkit tillsammans med AC enheten, men inte alla.
 • app4

  App & smarta möjligheter 

  Smarta AC enheter är inte längre någon nyhet utan även de flesta av de absolut billigaste modellerna brukar kunna kopplas till en app som i många fall är samma som för de dyrare modellerna i samma serie. En ensam AC förbrukar inte allt för mycket energi eller pengar, men om man tänkte så om allting skulle det snabbt bli en del pengar. Med apparna kan man smidigt ställa in när och hur en AC ska vara påslagen och köras. Istället för att vara påslagen hela dagen och kyla när ingen är hemma kan man ställa in att den istället körs på högsta effekt någon timma innan första person kommer hem. Det går fritt att ställa in efter de egna behoven men som vanligt finns det alltid några få undantag. Är man ouppmärksam och köper en av de billigaste modellerna kan man olyckligtvis pricka in en modell som inte har någon app eller smarta funktioner.
 • vattendroppe4

  Avfuktning 

  Luftfuktigheten är betydligt högre på sommaren än på exempelvis vintern, och eftersom en AC främst används på sommaren har många modeller även en avfuktningsfunktion. Avfuktningsfunktionen är precis som det låter och fuktar av luften vilket resulterar i en torrare luft. Även flera billigare modeller har en avfuktningsfunktion så det är inte något som är bundet till premiummodellerna. När man använder avfuktningsfunktionen kommer man inte riktigt få lika effektiv kylning än när man inte gör det. Även om man inte aktivt använder avfuktningsfunktionen utan enbart kyler, kommer man per automatik få en torrare luft när man kyler ner den.
 • storlek7

  Fysisk storlek 

  Den fysiska storleken kan variera en hel del från modell till modell. De flesta modeller är under 80 cm i höjd och under 50 cm i bredd och djup. Även viktmässigt finns det stora variationer där portabla AC enheter kan väga allt ifrån 20 till närmare 40 kg. Även fast man brukar kalla en AC för portabel kommer det bli relativt osmidigt att flytta runt på en klump som väger 40 kg. Många modeller har hjul på undersidan vilket gör att det inte är allt för besvärligt att ändra dess plats på samma våningsplan, men formatet kan göra det svårt att lyfta och bära till ett annat ställe. Har man tänkt att ha sin portabla AC mestadels på samma ställe är detta inget att tänka på, men vill man smidigare kunna flytta runt på sin AC kan det vara givande att fundera över vikten.
 • verktyg2

  Underhåll 

  En väl fungerande portabel AC kommer inte att behöva speciellt mycket underhåll. Oavsett om man köper en dyr eller en billig modell kommer underhållet att vara densamma. En restprodukt när AC enheten skapar kyla eller avfuktar luften är vatten. Därför har en AC en vattentank som då och då kommer att behöva tömmas. Utöver vattentanken kommer det att finnas luftfilter eftersom det kommer att dras igenom en hel del luft och om små partiklar kontinuerligt skulle få röra sig fritt skulle allting täppas igen väldigt snabbt. Hur ofta filtret ska rengöras och tanken tömmas kan variera från modell till modell, men en god riktlinje är ca varannan vecka. Det bästa är att undersöka saken i AC tillverkarens manual.

Vårt test av portabel AC

Det är nästan mer regel än undantag att en portabel AC bara håller en sommar och missnöjet brukar vara stort oavsett åt vilket håll man tittar. Många tycker att de aldrig kyler tillräckligt bra, att de låter för högt eller går sönder kort efter inköp. Det är halva sanningen. Det går att hitta välfungerande portabla AC enheter och för att göra det kan man använda sig av vår köpguide längre ner för att sålla bort dåliga kandidater. Denna köpguide ligger också till grund för vårt test men det som vi har tagit lite extra hänsyn till vid testningen är följande:

 • Kyleffekt & rumsstorlek - Räcker den specificerade kyleffekten till ett rum av den storleken som AC enheten marknadsförs för?
 • Ljudnivå - Ljudnivån är något där missnöjet brukar vara som störst. Hur högt låter de olika modellerna och går det att ställa in någon nivå där AC enheten fortfarande kyler bra men låter lite?
 • Appstyrning - Vilka möjligheter och funktioner finns det via en tillhörande app om en sådan är inkluderad?
 • Extra - Får man med något utöver det vanliga i form av exempelvis ett fönsterkitt?

Vanliga frågor om portabel AC

Vilken portabel AC är bäst?

Vinnaren i vårt test och den som därmed har blivit belönad med utmärkelsen bäst i test 2023 är Cleverio Portabel AC. Det är en produkt som inte bara har en effektiv kylförmåga sett till priset, utan även en rimlig ljudnivå och goda möjligheter via appen.

Hur många watt eller hur effektiv AC behöver jag?

Det rekommenderas att alltid välja en starkare AC än vad man tror att man behöver. Kyla kommer snabbt att sprida sig utöver där man vill ha den och ut genom glipor och springor. Skulle man köpa en starkare AC än vad man tror att man behöver kan man låta bli att köra den på dess maxkapacitet, vilket drar ner ljudnivån. En riktlinje att följa är ca 70 watt eller 240 BTU per kvadratmeter som man vill kyla ner.

Hur fungerar en AC?

Genom att öka trycket på ett kylmedium och leda ut värmen som skapas kan man sedan när man sänker trycket igen frigöra kyla. Den här kylan kyler sedan ner kylflänsar som luft blåser igenom och sprider en kalluft i rummet som den portabla AC enheten står i. En AC kommer alltid att producera både värme och kyla, men genom att leda ut värmen med ett utloppsrör genom exempelvis ett fönster får man enbart kvar kylan i rummet. 

Hur installerar jag en portabel AC?

En portabel AC har en väldigt kort startsträcka för att komma igång. I de flesta fall behöver man bara skruva på ett utloppsrör som man för ut genom ett fönster och sedan är det bara att starta AC enheten. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
63 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5