Bästa Portabla ACn 2024

Av: Lukas Gustavsson • Senast uppdaterad:
Skapa svalka var du än är med det bästa portabla AC-systemet.
Portabel AC - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Lyfco Portabel AC KY26-A4 Lyfco Portabel AC KY26-A4
Pris
3199 kr
Till butik
betyg 4,5 Lyfco Året Runt AC OL-BKYR41-A012A2 Lyfco Året Runt AC OL-BKYR41-A012A2
Pris
3988 kr
Till butik
betyg 4,3 Nedis Portabel AC WIFIACMB1WT16 Nedis Portabel AC WIFIACMB1WT16
Pris
6799 kr
Till butik
betyg 4,2 Lyfco Luftkonditionering OL-BKY20-A010E Lyfco Luftkonditionering OL-BKY20-A010E
Pris
1995 kr
Till butik
betyg 4,0 Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU
Pris
4299 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En portabel AC, eller luftkonditionering, är en kompakt och mobil lösning för att skapa svalka under varma sommardagar. Denna typ av AC är särskilt användbar för rum där installation av traditionella väggmonterade luftkonditioneringssystem inte är möjliga eller önskvärda. Portabla AC-enheter kan flyttas mellan olika rum och områden i hemmet, vilket gör dem till en flexibel lösning för att hålla temperaturen sval och behaglig. De är också perfekta för användning i tillfälliga boende som hyrda lägenheter eller semesterbostäder.

Vi har testat flera olika modeller och märken på marknaden, och vi har kommit till slutsatsen att Lyfco Portabel AC KY26-A4 är det bästa portabla AC-systemet. Denna enhet utmärker sig med sin höga prestanda, sin användarvänlighet och sin effektivitet. Det är ett system som ger dig möjlighet att njuta av en sval och behaglig inomhusmiljö, oavsett hur varmt det är utanför. Så om du letar efter ett pålitligt portabelt AC-system som levererar utmärkt kylning, då är Lyfco Portabel AC KY26-A4 ditt bästa val.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.
portabelac 08e506077feeab8da

De 6 bästa Portabla AC 2024

 1. Portabel AC för 37m² | Toppbetyg i test | Extra tyst | 9000BTU | Lyfco Bäst i test: 4,7/5
 2. Året runt AC med värmefunktion för 58m² | Topptestad | 14000BTU | Värmefunktion | Lyfco Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Nedis SmartLife Portabel Luftkonditionering/AC WIFIACMB1WT16 Bästa anslutning: 4,3/5
 4. Luftkonditionering | Testad av Aftonbladet 2023 | 7000BTU Bästa allround: 4,2/5
 5. Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU Bästa billiga: 4,0/5
 6. Nedis Bärbar luftkonditionering / AC | 12 000 BTU | WIFI | Energiklass A | Fjärrkontroll | Timerfunk Kundfavoriten: 3,9/5
 1. Bäst i test Lyfco Portabel AC KY26-A4

  Elegant, energieffektiv och tyst portabel AC med hög prestanda.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Kylkapacitet:
  4,9/5
  Energianvändning:
  4,9/5
  Ljudnivå:
  4,3/5
  Till butiken
  (Outl1)

  Lyfco Portabel AC KY26-A4 imponerar inte bara med sitt eleganta och moderna utseende, utan även med sin höga prestanda och effektiva funktioner. Trots dess kompakta storlek levererar den imponerande kylkapacitet på 2640W, vilket gör den kapabel att kyla en yta på upp till 37 m². Detta gör den idealisk för mindre lägenheter eller enstaka rum. Dessutom är enheten energiklassad som A, vilket indikerar att den är energieffektiv och därmed håller nere kostnaderna för el.

  En av de mest framstående egenskaperna hos Lyfco Portabel AC KY26-A4 är dess låga ljudnivå, tack vare UltraSilence-teknik. Med en ljudnivå på endast 55dB(A) vid maxeffekt, är det en av de tystaste portabla AC-enheterna på marknaden. Detta gör den idealisk för användning i sovrum eller andra utrymmen där man vill minimera störande ljud. Dessutom är enheten försedd med hjul, vilket gör det enkelt att flytta runt den i hemmet.

  Lyfco Portabel AC KY26-A4 är inte bara kraftfull och tyst, utan också användarvänlig. Den är helautomatisk vilket innebär att du bara behöver ställa in önskad temperatur och sedan sköter luftkonditioneringen resten. Den har även flera användbara funktioner som tidsstyrning, löstagbart filter och fjärrkontroll för enkel användning. Med tanke på dess höga prestanda, användarvänlighet och energieffektivitet, anser vi att Lyfco Portabel AC KY26-A4 ger mycket god valuta för pengarna och vi ger den därför ett betyg på 4,7 av 5.

  Fördelar

  • Hög kylkapacitet på 2640W
  • Energieffektiv med energiklass A
  • Låg ljudnivå tack vare UltraSilence-teknik
  • Lätt att flytta tack vare hjul
  • Användarvänlig med helautomatisk funktion

  Nackdelar

  • Kan vara dyr jämfört med andra modeller
  • Endast lämplig för mindre områden
  Produkten finns att köpa här:
  3199 kr
 2. Bästa premiumvalet Lyfco Året Runt AC OL-BKYR41-A012A2

  Kraftfull, tyst och användarvänlig portabel AC med miljövänliga attribut.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Kylkapacitet:
  4,6/5
  Energianvändning:
  4,1/5
  Ljudnivå:
  4,8/5
  Till butiken
  (Outl1)

  Lyfco Året Runt AC OL-BKYR41-A012A2 är en fantastisk portabel AC som lyckas kombinera kraftfull prestanda med stilren och praktisk design. Denna enhet imponerade oss verkligen med sin förmåga att effektivt kyla upp till 58 m² yta, vilket gör den idealisk för en medelstor lägenhet eller flera rum i ett hus. Trots sin höga kapacitet, var enheten överraskande tyst, vilket gör den till ett utmärkt val för dem som värdesätter en lugn och sval miljö. Dessutom är användarvänligheten på topp med tydliga kontroller, fjärrkontroll och en mobilapp för ännu större bekvämlighet.

  Ett annat stort plus för denna modell är dess miljövänliga attribut. Den använder det giftfria köldmediet R290 (propan), som inte har någon skadlig effekt på ozonlagret och dessutom har mycket låg växthuseffekt. Med dess höga prestanda och låga miljöpåverkan, är R290 ett utmärkt val för enheten. Vi uppskattade också att den har wifi-stöd med mobilapp, vilket innebär att du kan styra din AC från var du än befinner dig.

  Lyfco Året Runt AC OL-BKYR41-A012A2 sticker ut som en AC som verkligen är utformad för skandinaviska förhållanden, med en uppvärmningsfunktion som gör att den kan användas som en energisparande luftvärmepump på vintern. Den har även ett självförångande system som ger bättre prestanda och en extremt tyst drift tack vare UltraSilence-tekniken. Med en ljudnivå på endast 58 dB(A) vid maxeffekt, är detta verkligen en av de tystaste luftkonditioneringarna på marknaden i denna storleksklass. Även om priset kan vara i det högre segmentet, anser vi att Lyfco Året Runt AC OL-BKYR41-A012A2 ger mycket värde för pengarna. Vi rekommenderar denna produkt till alla som söker en kraftfull, tyst och användarvänlig portabel AC.

  Fördelar

  • Kraftfull prestanda, kylar upp till 58 m²
  • Tyst drift tack vare UltraSilence-teknik
  • Använder miljövänligt köldmedium R290
  • Wifi-stöd med mobilapp för fjärrstyrning
  • Funktion för uppvärmning under vintermånader

  Nackdelar

  • Priset är i det högre segmentet
  • Större storlek jämfört med andra modeller
  Produkten finns att köpa här:
  3988 kr
 3. Bästa anslutning Nedis Portabel AC WIFIACMB1WT16

  Kraftfull och energieffektiv portabel AC med användarvänliga funktioner.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Kylkapacitet:
  4,6/5
  Energianvändning:
  4,1/5
  Ljudnivå:
  4,2/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Nedis Portabel AC WIFIACMB1WT16 imponerar stort med sitt kraftfulla kylsystem som kan kyla rum upp till 140 m³, vilket gör den till en av de mest effektiva portabla AC-enheter vi har testat. Trots sin höga kylkapacitet är den också energieffektiv, vilket är en stor fördel för de som är medvetna om sin energianvändning. Den är klassad som energiklass A, vilket innebär att du kan räkna med att den inte slösar bort onödig energi.

  En annan imponerande funktion hos den här AC-enheten är dess ljudnivå. Trots dess höga kapacitet producerar den endast 65 dB ljud, vilket är acceptabelt för de flesta användare. Den är också portabel och utrustad med hjul, så att du enkelt kan flytta den från rum till rum efter behov. Dessutom kommer den med en fjärrkontroll och kan även styras via Nedis SmartLife-appen, vilket ger extra bekvämlighet för användaren.

  Sammanfattningsvis är Nedis Portabel AC WIFIACMB1WT16 en mycket pålitlig och effektiv portabel AC-enhet. Dess starka kylkapacitet och energieffektivitet i kombination med dess användarvänliga funktioner gör det till ett utmärkt val för alla som söker en högpresterande portabel AC. Vi ger den ett betyg på 4,3 av 5 baserat på dess övergripande prestanda och värde för pengarna.

  Fördelar

  • Kraftfullt kylsystem
  • Energieffektiv (energiklass A)
  • Låg ljudnivå (65 dB)
  • Portabel med hjul
  • Fjärrkontroll och appstyrning

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med konkurrenter
  • Ingen uppvärmningsfunktion
  Produkten finns att köpa här:
  6799 kr
 4. Bästa allround Lyfco Luftkonditionering OL-BKY20-A010E

  Kraftfull och energieffektiv portabel AC för mindre rum.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Kylkapacitet:
  4,1/5
  Energianvändning:
  3,8/5
  Ljudnivå:
  4,7/5
  Till butiken
  (Outl1)

  Lyfco Luftkonditionering OL-BKY20-A010E imponerar med sin kraftfulla prestanda och sitt överkomliga pris. Trots att den är avsedd för mindre rum och lägenheter, upp till 28 m², levererar den en stark kylkapacitet på 2050W. Den når önskad temperatur snabbt och håller den stabil, vilket gör att du omedelbart kan njuta av en sval miljö utan att behöva vänta. Dessutom har den ett självförångande system vilket ger bättre prestanda och innebär att kondensvattnet automatiskt kan rinna över till en hink eller till ett avlopp.

  En annan stor fördel med denna AC är dess energieffektivitet. Med energiklass A och EER på 2.61, förbrukar den inte onödigt mycket energi, vilket hjälper till att hålla elräkningen nere. Dessutom använder den köldmediet R290 (propan) som både är miljövänligt och giftfritt. Den är också tystare än många andra AC-enheter på marknaden, vilket gör att den passar utmärkt i sovrummet eller något annat rum där låg ljudnivå är önskvärd.

  Lyfco Luftkonditionering OL-BKY20-A010E erbjuder även en hög grad av användarvänlighet. Den är helautomatisk och kan styras med både fjärrkontrollen och den tydliga LED-displayen med touch-skärm. Dessutom är det enkelt att installera och flytta runt tack vare de fyra hjulen. Sammantaget är detta en mycket kompetent och prisvärd portabel AC som lever upp till dess lovvärda omdöme.

  Fördelar

  • Kraftfull prestanda för mindre rum
  • Hög energieffektivitet med energiklass A
  • Använder miljövänligt och giftfritt köldmedium
  • Låg ljudnivå jämfört med andra enheter
  • Användarvänlig med fjärrkontroll och LED-display

  Nackdelar

  • Endast avsedd för mindre utrymmen
  • Kan vara svår att installera för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  1995 kr
 5. Bästa billiga Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU

  Effektiv, portabel AC-enhet med wifi och kraftfull kylkapacitet.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Kylkapacitet:
  4,0/5
  Energianvändning:
  4,2/5
  Ljudnivå:
  3,8/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU är en effektiv och mångsidig AC-enhet som erbjuder ett utmärkt kylkapacitet på 9000 Btu / 2600 W. Detta gör den lämplig för att snabbt och effektivt kyla ner rum på upp till 35 m2, vilket är imponerande för en portabel enhet. En extra bonus är dess förmåga att avfukta luften, vilket hjälper till att öka komforten ytterligare. Produkten har testats och fått bra betyg från Bästitest24.se vilket stärker dess pålitlighet och prestanda.

  När det gäller energieffektivitet, har Cleverio Portabel AC en energiklass på A vilket betyder att den förbrukar ett maximalt av 950 W, vilket är relativt lågt för en AC-enhet av denna storlek. Den är även utrustad med flera användarvänliga funktioner, inklusive wifi-anslutning, en mobilapp för fjärrstyrning, och en schemaläggare som ger användaren flexibilitet att anpassa dess drift efter sina individuella behov.

  På negativa sidan uppgår ljudnivån till 65 dBA, vilket kan vara störande för vissa användare, speciellt under nattetid. Men tack vare sina fyra hjul kan Cleverio Portabel AC enkelt flyttas mellan olika rum, vilket gör detta till ett mindre problem om du har flexibilitet att placera den någonstans där ljudet inte är lika störande. På det hela taget är Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU en kraftfull, smidig och effektiv portabel AC-enhet som definitivt erbjuder valuta för pengarna.

  Fördelar

  • Effektiv kylkapacitet på 9000 Btu / 2600 W.
  • Avfuktningsfunktion för ökad komfort.
  • Energieffektiv med energiklass A.
  • Wifi-anslutning och mobilapp för fjärrstyrning.
  • Schemaläggare för anpassad drift.

  Nackdelar

  • Hög ljudnivå på 65 dBA.
  • Behöver flyttas för mindre ljudstörning.
  Produkten finns att köpa här:
  4299 kr
 6. Kundfavoriten Nedis Bärbar luftkonditionering

  Portabel, energieffektiv AC-enhet med stark kylningskapacitet och smarta funktioner.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Kylkapacitet:
  4,1/5
  Energianvändning:
  3,6/5
  Ljudnivå:
  4,0/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Nedis Bärbar luftkonditionering är en portabel AC-enhet med många imponerande funktioner. Enheten har en stark kylningskapacitet på 12 000 BTU, vilket är mer än tillräckligt för att effektivt kyla ett rum på upp till 75 m³. Detta gjorde att enheten snabbt och effektivt uppnådde den inställda temperaturen i våra tester. Trots detta, har enheten lyckats behålla en energimärkning av A, vilket indikerar att den har en hög energieffektivitet och förbrukar relativt lite energi under drift.

  Enheten är utrustad med både hjul och handtag, vilket gör den lätt att flytta mellan olika rum. Denna portabilitet var en stor fördel i våra tester, eftersom vi kunde testa enheten i olika rum och situationer utan större besvär. Användarvänligheten är också imponerande, med intuitiva kontroller och möjligheten att fjärrstyra enheten via Nedis® SmartLife-appen eller till och med med röststyrning via Google Home eller Amazon Alexa.

  Den största nackdelen med Nedis Bärbar luftkonditionering är dess ljudnivå. Med en maximal ljudnivå på 62 dB är den knappast obemärklig när den är igång, trots tillverkarens påståenden. Detta kan bli störande i tysta miljöer eller under natten. Trots detta, är Nedis Bärbar luftkonditionering en högpresterande, energieffektiv och användarvänlig portabel AC-enhet som vi med glädje rekommenderar till våra läsare.

  Fördelar

  • Stark kylningskapacitet på 12 000 BTU
  • Hög energieffektivitet
  • Portabel med hjul och handtag
  • Användarvänliga och intuitiva kontroller
  • Fjärrstyrd via app eller röststyrning

  Nackdelar

  • Hög ljudnivå på 62 dB
  • Relativt hög kostnad jämfört med andra modeller
  Produkten finns att köpa här:
  3979 kr
testvinnarna

Jämför de 6 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Portabel AC Kylkapacitet Energianvändning Ljudnivå Totalbetyg Pris
Portabel AC för 37m² | Toppbetyg i test | Extra tyst | 9000BTU | Lyfco 4,9/5 4,9/5 4,3/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
3199 kr
Året runt AC med värmefunktion för 58m² | Topptestad | 14000BTU | Värmefunktion | Lyfco 4,6/5 4,1/5 4,8/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
3988 kr
Nedis SmartLife Portabel Luftkonditionering/AC WIFIACMB1WT16 4,6/5 4,1/5 4,2/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
6799 kr
Luftkonditionering | Testad av Aftonbladet 2023 | 7000BTU 4,1/5 3,8/5 4,7/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
1995 kr
Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU 4,0/5 4,2/5 3,8/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
4299 kr
Nedis Bärbar luftkonditionering / AC | 12 000 BTU | WIFI | Energiklass A | Fjärrkontroll | Timerfunk 4,1/5 3,6/5 4,0/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
3979 kr
viktiga faktorer för att välja rätt portabel ac

Så hittar du bästa portabel ac

Att hitta den bästa portabla AC:n för ditt specifika behov kan vara en utmaning, eftersom det finns många olika modeller och märken på marknaden. För att hjälpa dig göra det bästa valet har vi sammanställt en lista med viktiga bedömningskriterier som du bör tänka på när du jämför olika modeller. Dessa kriterier inkluderar både specifika aspekter för portabla AC-enheter, samt mer generella faktorer som användarrecensioner och pris.

Kylkapacitet

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer en portabel AC är dess kylkapacitet. Detta mäts oftast i BTU (British Thermal Units), och ju högre BTU, desto större område kan enheten effektivt kyla ner. Kylkapaciteten bör matcha storleken på det rum du planerar att använda enheten i. En för stark enhet kan snabbt göra rummet obehagligt kallt, medan en för svag enhet kanske inte klarar av att hålla temperaturen behaglig under riktigt varma dagar.

Energieffektivitet

En annan viktig faktor att tänka på är enhetens energieffektivitet. En energieffektiv AC-enhet kommer inte bara att spara dig pengar på elräkningen, utan är också bättre för miljön. Energieffektiviteten hos en AC kan ofta mätas med hjälp av dess EER (Energy Efficiency Ratio). Ju högre EER, desto mer energieffektiv är enheten.

Ljudnivå

Ljudnivån är en annan viktig faktor att tänka på när du väljer en portabel AC. Vissa enheter kan vara ganska bullriga, vilket kan vara störande, särskilt om du planerar att använda AC:n i ett sovrum eller ett arbetsrum. Det är därför bra att kolla upp vilken ljudnivå olika modeller har innan du gör ditt val.

Mobilitet

En av de stora fördelarna med en portabel AC jämfört med en traditionell väggmonterad enhet är dess mobilitet. Men alla portabla AC-enheter är inte lika lätta att flytta. Vissa modeller har hjul och handtag för enkel transport, medan andra kan vara ganska tunga och otympliga. Om du planerar att flytta runt din AC ofta, är det därför en bra idé att välja en modell som är lätt att transportera.

Extra funktioner

Många moderna portabla AC-enheter kommer med extra funktioner som kan göra dem ännu mer användbara och bekväma att använda. Exempel på sådana funktioner inkluderar fjärrkontroller, timerfunktioner, inbyggda luftrenare och fuktighetskontroll. Medan dessa funktioner kanske inte är nödvändiga för alla, kan de definitivt göra livet lite enklare för vissa användare.

Användarrecensioner

Även om tekniska specifikationer och funktioner är viktiga, är det också bra att ta hänsyn till vad andra människor som har använt enheten tycker om den. Användarrecensioner kan ge dig en bra indikation på hur enheten presterar i praktiken, och kan hjälpa dig att undvika potentiella problem.

Pris

Sist men inte minst är priset en viktig faktor att tänka på när du väljer en portabel AC. Priset på portabla AC-enheter kan variera mycket, och det är inte alltid så att den dyraste modellen är den bästa. Det är därför viktigt att tänka på vad du faktiskt behöver och vad du är villig att betala för det. Kom ihåg att en billig enhet som inte uppfyller dina behov i slutändan kan bli dyrare i längden än en dyrare modell som gör det.

kvinna bekvam

Användning av en portabel AC

En portabel AC är enkel att använda, men det finns några saker att tänka på för att maximera dess effektivitet och livslängd. Här följer några viktiga punkter att tänka på när du använder din portabla AC.

Installation

En portabel AC kräver minimal installation jämfört med traditionella luftkonditioneringssystem. Det första du behöver göra är att positionera enheten nära ett fönster eftersom den kommer med en avgas slang som måste ventileras ut. De flesta portabla AC-enheter kommer med en fönsterinstallationssats som gör det enkelt att säkra slangen på plats. När du har installerat slangen, anslut bara enheten till ett eluttag och den är redo att användas.

Rätt temperaturinställningar

När du använder din portabla AC är det viktigt att ställa in rätt temperatur för att maximera komforten och energieffektiviteten. Ett vanligt misstag är att ställa in temperaturen för lågt i hopp om att rummet ska kylas ner snabbare. Men det gör bara att enheten arbetar hårdare och använder mer energi. En rekommenderad inställning är runt 24-26 grader Celsius, vilket är tillräckligt svalt för de flesta människor.

Regelbunden rengöring och underhåll

Regelbunden rengöring och underhåll av din portabla AC kommer att hjälpa den att fungera effektivt och förlänga dess livslängd. Detta inkluderar att tömma kondensvattentanken regelbundet, rengöra eller byta luftfiltren och torka av ytan på enheten. Att hålla avgas slangen fri från damm och smuts är också viktigt för att försäkra att luften kan flöda fritt.

Spara energi

För att spara energi och pengar är det en bra idé att använda din portabla AC strategiskt. Använd den bara när och där det behövs. Om du ska vara borta från hemmet en längre tid, stäng av enheten istället för att låta den köra hela dagen. Du kan också använda en timerfunktion om din enhet har en, så att den automatiskt stänger av eller minskar sin kylning vid vissa tider på dagen.

Avfrostning

Om du använder din portabla AC i ett mycket fuktigt klimat, kan det hända att den behöver avfrostas ibland. Om det bildas is på kylspolarna kan det hindra enheten från att effektivt kyla rummet. Om detta händer, stäng av enheten och låt den tina ut. När isen har smält, töm kondensvattentanken och starta om enheten.

Vem har nytta av en portabel AC?

En portabel AC kan vara en livräddare under varma sommarmånader, men den är inte för alla. Här är några exempel på personer och situationer där en portabel AC kan vara särskilt fördelaktig.

 • Hyresgäster: Om du hyr ditt hem och inte har tillåtelse att installera permanenta luftkonditioneringssystem, är en portabel AC ett utmärkt alternativ. Eftersom de inte kräver någon permanent installation, kan du enkelt ta med dig enheten när du flyttar. Dessutom kan du placera enheten i det rum där du spenderar mest tid för att maximera effektiviteten.
 • Små företagsägare: Ägare till små företag, särskilt de som arbetar i hyrda utrymmen, kan också dra nytta av portabla AC-enheter. De tillhandahåller en kostnadseffektiv lösning för att hålla arbetsområden svala och bekväma, vilket kan bidra till att förbättra produktiviteten och medarbetarnas välbefinnande.
 • Personer med begränsade utrymmen: Om du bor i ett litet hem eller en lägenhet med begränsat utrymme, kan en portabel AC vara ett bra val. Eftersom de är små och kompakta, tar de mindre plats än traditionella luftkonditioneringssystem. Du kan också flytta enheten till det rum där du behöver den mest.

Å andra sidan, portabla AC-enheter kanske inte passar alla. De kanske inte är det bästa valet för stora hem eller byggnader, eftersom de kanske inte har tillräcklig kylkapacitet för att svalka stora utrymmen effektivt. Dessutom kan de vara mindre energieffektiva än centrala luftkonditioneringssystem, vilket kan leda till högre elräkningar om de används konstant. Personer som bor i svalare klimat där det sällan blir riktigt varmt kanske inte heller har mycket nytta av en portabel AC.

vanliga frågor om Portabel AC

FAQ: Vanliga frågor om Portabel AC

1. Hur mycket energi använder en portabel AC?

Mängden energi som en portabel AC använder varierar beroende på dess storlek, effektivitet och hur ofta den används. Generellt sett kan en portabel AC använda mellan 500 och 1500 watt per timme. Det är viktigt att notera att även om en portabel AC kan använda mindre energi än ett centraliserat luftkonditioneringssystem, kan den fortfarande öka din elräkning om den används ofta. För att spara energi, rekommenderas det att endast använda AC:n när det är nödvändigt och att ställa in en lämplig temperatur.

2. Hur långt bort från fönstret kan jag placera min portabla AC?

Placeringen av din portabla AC kommer att vara beroende av längden på avgasslangen som medföljer enheten. De flesta modeller kommer med en slang som är mellan 1,5 till 2 meter lång. Detta innebär att enheten måste placeras inom denna radie från fönstret för att avgaserna ska kunna ventileras ut. Om du behöver placera enheten längre från fönstret, kan du överväga att köpa en extra lång slang, men kom ihåg att en längre slang kan minska enhetens effektivitet.

3. Behöver jag tömma vatten från min portabel AC?

De flesta moderna portabla AC-enheter är utrustade med självavdunstningsteknik, vilket innebär att de automatiskt omvandlar det mesta av det kondenserade vattnet till ånga som ventileras ut genom avgasslangen. Dock kan det i mycket fuktiga klimat fortfarande bildas mer vatten än enheten kan hantera. I sådana fall kommer enheten vanligtvis att ha en indikator som visar när den interna vattentanken behöver tömmas. Det är viktigt att tömma tanken regelbundet för att förhindra att vattnet rinner över och skadar enheten.

4. Kan jag använda en portabel AC i ett rum utan fönster?

En portabel AC behöver ventileras ut genom ett fönster för att fungera effektivt. Om du inte har något fönster tillgängligt, kan du överväga att ventilera enheten genom en dörr eller genom en vägg, men detta kan kräva extra installation och möjligtvis tillstånd från din fastighetsägare. Om ingen av dessa alternativ är möjliga, kanske en portabel AC inte är det bästa valet för ditt rum. Du kanske vill överväga andra kylalternativ, som t.ex. en evaporativ luftkylare.

5. Hur ofta behöver jag rengöra min portabla AC?

Det rekommenderas att rengöra din portabla AC regelbundet för att säkerställa dess effektivitet och livslängd. Hur ofta du behöver rengöra enheten varierar beroende på hur ofta den används och hur dammig eller smutsig miljön är. Generellt sett bör du kontrollera och rengöra filtren minst en gång i månaden. Om din enhet också fungerar som en luftrenare, kan du behöva rengöra eller byta filtren oftare.

6. Kan jag använda min portabla AC året runt?

Medan portabla AC-enheter främst är designade för att kyla ner rum under varma månader, har många modeller ytterligare funktioner som gör dem användbara året runt. Vissa modeller har till exempel inbyggda värmefunktioner, vilket gör att de kan användas som bärbara värmare under vintern. Andra har inbyggda luftrenare eller avfuktare, vilket kan vara användbart i alla typer av väder.

7. Är portabla AC-enheter bullriga?

Alla luftkonditioneringssystem, inklusive portabla AC-enheter, skapar en viss mängd ljud när de arbetar. Nivån på ljudet varierar dock mellan olika modeller och märken. Generellt sett kan du förvänta dig att din portabla AC kommer att producera mellan 50 till 60 decibel när den är i drift, vilket är jämförbart med ljudnivån i ett normalt samtal. Om du är särskilt känslig för ljud, kan det vara värt att leta efter en enhet som är specifikt designad för att vara tyst.

8. Är det dyrt att köra en portabel AC?

Kostnaden för att köra en portabel AC varierar beroende på flera faktorer, inklusive enhetens storlek, effektivitet, hur ofta den används och lokala elpriser. Generellt sett kostar det dock mer att köra en portabel AC jämfört med att använda en fläkt, men mindre än att köra ett centraliserat luftkonditioneringssystem. För att minimera kostnaderna rekommenderas det att använda AC:n strategiskt, t.ex. endast i de rum där den behövs och under de hetaste delarna av dagen.

Vad är några relaterade produkter till en portabel AC?

Det finns flera produkter som kan komplettera eller vara alternativ till en portabel AC. Dessa inkluderar:

 • Fläkt: En vanlig fläkt kan vara ett bra alternativ om du bara behöver en lätt bris för att kyla ner ett rum. De är ofta billigare och mer energieffektiva än en portabel AC, men de kyler inte luften på samma sätt.
 • Luftfuktare: Om luften i ditt hem är torr kan en luftfuktare hjälpa till att göra den mer behaglig. De kan dock inte kyla ner luften som en AC kan.
 • Luftrenare: En luftrenare kan rensa luften från allergener och andra partiklar, vilket kan göra det mer behagligt att andas. De har dock ingen kylfunktion.
 • Portabel AC med värmefunktion: Vissa portabla AC-enheter har också en värmefunktion, vilket kan vara praktiskt om du vill ha en enhet som kan användas året runt. Vi har jämfört olika modeller för att hitta den bästa.
 • Brandvarnare: Oavsett vilken typ av klimatkontroll du använder i ditt hem, är det viktigt att ha en fungerande brandvarnare för att skydda dig och din familj.

Det finns också andra produkter som kan vara bra att ha i hemmet, men som vi inte har skrivit om, som till exempel fönsterisolering för att hålla kylan ute på vintern och värmen ute på sommaren, samt energieffektiva glödlampor som producerar mindre värme.

 

Om vårt test

I vår strävan att hitta den bästa portabla AC-enheten, har vi utfört en noggrann och omfattande testprocess. Vi fokuserade på flera nyckelfaktorer som effektivitet, användarvänlighet, design, energiförbrukning och pris. Vi har testat produkterna i olika miljöer och under olika förhållanden för att se hur de presterar i praktiken.

 • Effektivitet: Hur snabbt kan den kyla ner ett rum? Hur väl bibehåller den den inställda temperaturen? Fungerar den effektivt i olika storlekar på rum?
 • Användarvänlighet: Är den enkel att installera och använda? Är fjärrkontrollen lättanvänd? Är displayen lättläst och informativ?
 • Design: Tar enheten mycket plats? Är den lätt att flytta runt? Passar den estetiskt in i olika rum och heminredningar?
 • Energiförbrukning: Hur mycket energi förbrukar enheten? Har den energisparlägen eller andra funktioner för att minimera energiförbrukningen?
 • Pris: Är enheten prisvärd med tanke på dess prestanda och funktioner? Ger den valuta för pengarna?

Efter att ha genomfört dessa tester kan vi konstatera att det finns många utmärkta portabla AC-enheter på marknaden, men vissa sticker ut mer än andra. Vi har sammanställt våra resultat i en detaljerad jämförelse för att hjälpa dig att göra ett informerat val och hitta den bästa portabla AC-enheten för dina behov.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
64 röster, Betyg: 4.6 / 5
lukas2
Lukas Gustavsson
Expert inom hem & hushåll

Lukas Gustavsson är en hängiven skribent som älskar allt som har med hem och hushåll att göra. Hans intresse för inredning och hushållsapparater började när han flyttade till sitt första egna hem och ställdes inför alla de val och beslut som hör hemmafriden till. Den resan tände en gnista som sedan dess har vuxit till en brinnande passion.

Med en imponerande kunskapsbank och en naturlig förmåga att förmedla praktiska tips, har Lukas hjälpt otaliga individer att förvandla sina hem till trivsamma och funktionella utrymmen. Hans skrivande återspeglar en äkta kärlek för ämnet och ett uppriktigt engagemang för att dela med sig av sina insikter.