Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst portabel AC 2021

Uppdaterad juli 2021

De flesta ser fram emot sommaren men när den väl är här kommer också vissa av problemen som vi i Sverige inte är vana vid, den extrema värmen inomhus. Att öppna fönster och försöka få korsdrag hjälper i vissa fall till men något som alltid gör skillnad är en effektiv portabel AC, eller luftkonditionering som det också kallas. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste portabla AC enheterna som finns ute på marknaden och testat dessa. Vi har kommit fram till att bäst portabel AC 2021 är Cleverio Portabel AC.

Vilken portabel AC är bäst?

Det är nästan mer regel än undantag att en portabel AC bara håller en sommar och missnöjet brukar vara stort oavsett åt vilket håll man tittar. Många tycker att de aldrig kyler tillräckligt bra, att de låter för högt eller går sönder kort efter inköp. Det är halva sanningen. Det går att hitta välfungerande portabla AC enheter och för att göra det kan man använda sig av vår köpguide längre ner för att sålla bort dåliga kandidater. Denna köpguide ligger också till grund för vårt test men det som vi har tagit lite extra hänsyn till vid testningen är följande:

 • Kyleffekt & rumsstorlek - Räcker den specificerade kyleffekten till ett rum av den storleken som AC enheten marknadsförs för?
 • Ljudnivå - Ljudnivån är något där missnöjet brukar vara som störst. Hur högt låter de olika modellerna och går det att ställa in någon nivå där AC enheten fortfarande kyler bra men låter lite?
 • Appstyrning - Vilka möjligheter och funktioner finns det via en tillhörande app om en sådan är inkluderad?
 • Extra - Får man med något utöver det vanliga i form av exempelvis ett fönsterkitt?

 1. Cleverio Portabel AC

  9,6/10
  "En portabel AC med välbalanserade specifikationer till ett rimligt pris"
  Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU
  Bäst i test
  Kyleffekt
  9 000 BTU
  Ljudnivå
  65 dB
  Fönsterkit
  Nej
  Idealisk rumsstorlek
  Upp till 35 m²
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
 2. Nedis Bärbar luftkonditionering

  9,5/10
  "Högkvalitativ portabel AC där inga ytterligare tillbehör behöver köpas till"
  Nedis Bärbar luftkonditionering / AC | 12 000 BTU | WIFI | Energiklass A | Fjärrkontroll | Timerfunk
  Kyleffekt
  12 000 BTU
  Ljudnivå
  65 dB
  Fönsterkit
  Ingår
  Idealisk rumsstorlek
  Upp till 50 m²
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
 3. Nedis SmartLife Portabel Luftkonditionering

  9,3/10
  "Riktigt stark kylning, smidig app och med extra tillbehör"
  Nedis SmartLife Portabel Luftkonditionering/AC WIFIACMB1WT16
  Bästa premiumvalet
  Kyleffekt
  16 000 BTU
  Ljudnivå
  65 dB
  Fönsterkit
  Ingår
  Idealisk rumsstorlek
  Upp till 68 m²
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
 4. iiglo Luftkonditionering

  9,2/10
  "Den smidiga modellen som fungerar utmärkt i mindre rum"
  iiglo Luftkonditionering | 7000 BTU | Energiklass A | Fjärrkontroll | Timerfunktion
  Mest Prisvärd
  Kyleffekt
  7 000 BTU
  Ljudnivå
  65 dB
  Fönsterkit
  Nej
  Idealisk rumsstorlek
  Upp till 29 m²
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
 5. Andersson ARC 2.4

  8,7/10
  "Starkare modeller finns, men riktigt stark sett till sin prisklass"
  Andersson ARC 2.4
  Kyleffekt
  10 000 BTU
  Ljudnivå
  65 dB
  Fönsterkit
  Nej
  Idealisk rumsstorlek
  Upp till 41 m²
  Gratis frakt
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans

kvinna bekvam

Din köpguide till bäst portabel AC

Kyleffekten är den vanligaste specifikationen köpare av en AC tittar efter. Det är en bra början men det finns många fler viktiga punkter att fundera kring. Vi har lyft fram de viktigaste punkterna och skulle man inte hitta det man är ute efter i vår topplista kommer man ändå kunna göra ett bra val om man vet hur AC enheten man är intresserad av förhåller sig till punkterna.

 • snoflinga3

  Kyleffekt 

  Kyleffekten kan anges på lite olika sätt vilket kan göra det hela väldigt förvirrande. Ibland anges ett mått av BTU (british thermal unit) och i vissa fall skriver man ut effekten i watt. I andra fall skriver man ut vilken yta i kvadratmeter eller kubikmeter som AC enheten passar till. Det man i första hand ska gå efter är effekten i BTU eller watt där 1000 watt motsvarar 3410 BTU. Man ska undvika att gå efter de mått i kvadrat- och kubikmeter som det står att kylaren passar till eftersom det är oklart hur dessa siffror har kommit till. Som riktlinje ska man se till att den portabla AC man är intresserad av kan leverera mer än 70 watt eller 240 BTU per kvadratmeter för att få en god kyleffekt.
 • flakt

  Luftflöde 

  Luftflödet brukar anges i i m3/h och betyder alltså hur många kubikmeter luft som passerar AC enheten varje timme. Det här är ett mått som egentligen inte är allt för intressant i termer om kylning. Om luftflödet är högt men kylkapaciteten låg kommer det enbart resultera i att mycket luft passerar den portabla AC enheten. Om kyleffekten är hög men luftflödet är lite lägre kommer kylan fortfarande att produceras och släppas ut i rummet. Luftflödet kommer däremot att hjälpa till när varmare luft ska transporters ut genom utloppsslangen och hur snabbt man kan göra det, samt om man vill använda avfuktningsegenskaper för de AC som har den funktionen.
 • ljudniva

  Ljudnivå 

  Att få till en låg ljudnivå är något som nästan samtliga portabla AC enheter har stora problem med. Man kan säga att alla portabla AC kommer att låta en del, men sedan finns de som låter orimligt högt som om något vore fel. Att hitta en riktigt tyst portabel AC hör till undantagen och verkar mer likt ett lotteri. Även identiska enheter kan ibland ha stora variationer mellan sig. Oavsett om man går ner eller upp i effekt specificeras de flesta AC till 64-65 dB. Är ljudnivån bland det viktigaste får man i många fall börja nosa på enheter som närmar sig 10 tusen i kostnad.
 • fonster

  Fönsterkit 

  Alla portabla AC enheter har en utloppslang där varmluften kommer ut. Denna placeras lämpligtvis ut från ett fönster. Eftersom slangen är relativt stor kommer det bli stora glipor runt fönstret som kommer att släppa in en hel del varmluft utifrån vilket resulterar i att rummet får in värme. För att undvika detta går det att köpa till ett fönsterkit. Fönsterkittet består i många fall av en plastförsegling som utloppsröret monteras fast i och som man monterar mellan fönstret och väggen. Eftersom detta är ett vanligt problem har många tillverkare börjat inkludera ett fönsterkit tillsammans med AC enheten, men inte alla.
 • app4

  App & smarta möjligheter 

  Smarta AC enheter är inte längre någon nyhet utan även de flesta av de absolut billigaste modellerna brukar kunna kopplas till en app som i många fall är samma som för de dyrare modellerna i samma serie. En ensam AC förbrukar inte allt för mycket energi eller pengar, men om man tänkte så om allting skulle det snabbt bli en del pengar. Med apparna kan man smidigt ställa in när och hur en AC ska vara påslagen och köras. Istället för att vara påslagen hela dagen och kyla när ingen är hemma kan man ställa in att den istället körs på högsta effekt någon timma innan första person kommer hem. Det går fritt att ställa in efter de egna behoven men som vanligt finns det alltid några få undantag. Är man ouppmärksam och köper en av de billigaste modellerna kan man olyckligtvis pricka in en modell som inte har någon app eller smarta funktioner.
 • vattendroppe4

  Avfuktning 

  Luftfuktigheten är betydligt högre på sommaren än på exempelvis vintern, och eftersom en AC främst används på sommaren har många modeller även en avfuktningsfunktion. Avfuktningsfunktionen är precis som det låter och fuktar av luften vilket resulterar i en torrare luft. Även flera billigare modeller har en avfuktningsfunktion så det är inte något som är bundet till premiummodellerna. När man använder avfuktningsfunktionen kommer man inte riktigt få lika effektiv kylning än när man inte gör det. Även om man inte aktivt använder avfuktningsfunktionen utan enbart kyler, kommer man per automatik få en torrare luft när man kyler ner den.
 • storlek7

  Fysisk storlek 

  Den fysiska storleken kan variera en hel del från modell till modell. De flesta modeller är under 80 cm i höjd och under 50 cm i bredd och djup. Även viktmässigt finns det stora variationer där portabla AC enheter kan väga allt ifrån 20 till närmare 40 kg. Även fast man brukar kalla en AC för portabel kommer det bli relativt osmidigt att flytta runt på en klump som väger 40 kg. Många modeller har hjul på undersidan vilket gör att det inte är allt för besvärligt att ändra dess plats på samma våningsplan, men formatet kan göra det svårt att lyfta och bära till ett annat ställe. Har man tänkt att ha sin portabla AC mestadels på samma ställe är detta inget att tänka på, men vill man smidigare kunna flytta runt på sin AC kan det vara givande att fundera över vikten.
 • verktyg2

  Underhåll 

  En väl fungerande portabel AC kommer inte att behöva speciellt mycket underhåll. Oavsett om man köper en dyr eller en billig modell kommer underhållet att vara densamma. En restprodukt när AC enheten skapar kyla eller avfuktar luften är vatten. Därför har en AC en vattentank som då och då kommer att behöva tömmas. Utöver vattentanken kommer det att finnas luftfilter eftersom det kommer att dras igenom en hel del luft och om små partiklar kontinuerligt skulle få röra sig fritt skulle allting täppas igen väldigt snabbt. Hur ofta filtret ska rengöras och tanken tömmas kan variera från modell till modell, men en god riktlinje är ca varannan vecka. Det bästa är att undersöka saken i AC tillverkarens manual.

Vanliga frågor om portabel AC

Vilken portabel AC är bäst?

Vinnaren i vårt test och den som därmed har blivit belönad med utmärkelsen bäst i test 2021 är Cleverio Portabel AC. Det är en produkt som inte bara har en effektiv kylförmåga sett till priset, utan även en rimlig ljudnivå och goda möjligheter via appen.

Hur många watt eller hur effektiv AC behöver jag?

Det rekommenderas att alltid välja en starkare AC än vad man tror att man behöver. Kyla kommer snabbt att sprida sig utöver där man vill ha den och ut genom glipor och springor. Skulle man köpa en starkare AC än vad man tror att man behöver kan man låta bli att köra den på dess maxkapacitet, vilket drar ner ljudnivån. En riktlinje att följa är ca 70 watt eller 240 BTU per kvadratmeter som man vill kyla ner.

Hur fungerar en AC?

Genom att öka trycket på ett kylmedium och leda ut värmen som skapas kan man sedan när man sänker trycket igen frigöra kyla. Den här kylan kyler sedan ner kylflänsar som luft blåser igenom och sprider en kalluft i rummet som den portabla AC enheten står i. En AC kommer alltid att producera både värme och kyla, men genom att leda ut värmen med ett utloppsrör genom exempelvis ett fönster får man enbart kvar kylan i rummet. 

Hur installerar jag en portabel AC?

En portabel AC har en väldigt kort startsträcka för att komma igång. I de flesta fall behöver man bara skruva på ett utloppsrör som man för ut genom ett fönster och sedan är det bara att starta AC enheten. 

Testvinnare - Bäst Portabel AC

 • Cleverio Portabel AC
 • Nedis Bärbar luftkonditionering
 • Nedis SmartLife Portabel Luftkonditionering
 • iiglo Luftkonditionering
 • Andersson ARC 2.4
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
41 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5