Bäst i test: Bästa sovmasken 2022

Uppdaterad februari 2022

En god sömn eller en energigivande power-nap då och då är något alla har nytta av. Något som stör många, vare sig de vet om det eller inte, är dock det omgivande ljuset. Att sova i en miljö som inte är helt mörk hindrar nämligen melatoninproduktionen från att vara optimal. Melatoninet är kroppens sömnhormon. Genom att skaffa en bra sovmask kan du få en bättre sömn och en bättre avkoppling. Vi har testat olika sovmasker och recenserar här de 5 främsta. Av dessa utser vi Tempur Sovmask till den bästa sovmasken. Läs mer om denna nedan.

Vårt test av sovmasker

Den bästa sovmasken är den mask som är mycket skön att ha på sig under flera timmar, som inte släpper in något ljus och som fungerar i flera olika sammanhang. I testet av olika sovmasker tog vi i synnerhet hänsyn till delar som sovmaskens passform, komfort, egenskaper och prisvärdhet. Om masken kommer i en storlek ska den lätt gå att justera för att passa olika typer av huvudformer och -storlekar. Materialet ska bidra till en hög bekvämlighet. De egenskaper som sovmasken kan ha i övrigt är sådana som att den är tillverkad i något exklusivt material eller till exempel har ämnen i sig som stödjer hudens funktioner eller sömnkvaliteten. Prisvärdheten blir en sammanvägning av ovanstående delar i förhållande till vad du betalar för sovmasken.

 1. Tempur Sovmask

  9,6/10
  "Mycket skön och anpassningsbar sovmask som inte släpper igenom ljus".
  Tempur Sovmask
  Bäst i test
  Färg
  Grå
  Material
  Bomull
  Justerbara band
  Ja
  Tvättbar
  Ja
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Höga kundomdömen
  • Bekväm och behaglig
  • Hög komfort med sin mjuka fodring
  • Inget ljusinsläpp
  Nackdelar
  • Relativt högt pris, men kvalitet därefter

  Recension

  Av de sovmasker som har bäst förmåga att stänga ute ljuset, tillhör denna modell från Tempur de mest effektiva. Masken är lätt att ta på sig, du trär den över huvudet, och banden går även att justera i efterhand för att få rätt passform. Eftersom masken är följsam och anpassar sig efter huvudets och ansiktets form, gör det också att ljuset inte släpps igenom någonstans. Oavsett om du ska använda den vid power-napen, för att sova i, eller att ha på flygresan så passar den bra.

  Enda nackdelen vi hittade med denna sovmask var att den är relativt tjock. Detta kan göra den mindre behaglig att ligga på sidan och sova i. Överlag upplevde vi dock inte att detta var besvärande. Genom att den följer huvudet så pass enkelt gjorde det att vi snabbt vande oss vid att sova med den.

  Vi rekommenderar Tempur sovmask till dig som vill ha en mask som inte släpper in något ljus och som dessutom är mycket skön att ha på sig. Den sitter varken för löst eller för tajt.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 2. Beckasin Ögonmask i Bambu med Tyngd

  9,4/10
  "Prisvärd sovmask i bambu som kan lindra huvudvärk".
  Beckasin Terapeutisk Ögonmask i Bambu med Tyngd
  Färg
  Grå
  Material
  Bambufibrer
  Justerbara band
  Nej
  Tvättbar
  Ja
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Lindrar huvudvärk och migrän
  • Mycket lent material
  • Går att kyla och värma
  • Rejäla remmar som är lätta att anpassa
  Nackdelar
  • Något korta remmar vid större omkrets på huvudet

  Recension

  Denna terapeutiska och mycket prisvärda sovmask ger ett lätt tryck över ögonen, vilket lindrar exempelvis migrän och spänningshuvudvärk. Andra egenskaper som Beckasin ögonmask har är bland annat att den går att värma ett par minuter i mikrovågsugnen och lägga i frysen eller i kylskåpet. När du värmer masken och den blir behagligt ljummen, gör detta att talgkörteln öppnar upp sig när du har masken på dig. Detta i sin tur lindrar besvär med vaglar i och runt ögonen. En nedkylning av masken ger en svalkande effekt när det till exempel är varmt utomhus eller i sovrummet.

  Beckasin ögonmask är tillverkad i bambufibrer, ett slitstarkt och mjukt material, som är bra för personer som lider av allergier eller har känslig hy. Vi tycker att denna sovmask är en av de mest avslappnande som vi har testat, materialet är lent och mjukt och det lätta trycket på och kring ögonen gör att det går enklare att somna.

  Läs mer
 3. Fan Palm

  9,3/10
  "Elegant sovmask i flera mönster som passar perfekt som present".
  Fan Palm
  Färg
  Flera olika
  Material
  Siden
  Justerbara band
  Ja
  Tvättbar
  Ja, men försiktigt
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  2-6 dagars leverans
  Fördelar
  • Kommer i flera färger och mönster
  • Stänger ute allt ljus
  • Fodrade remmar
  • Passar bra som gåva
  Nackdelar
  • Högre pris

  Recension

  Denna fantasifulla och tilltalande sovmask kommer i flera olika mönster och färger. Den hindrar effektivt allt ljus från att störa dig och är tillverkad i skönt sidentyg. Siden har egenskaperna att vara både ett starkt material och ett mycket lent. Dessutom är det inte för varmt. Det passar perfekt för varma sommardagar när du både kan behöva ett svalkande material och ett skydd från ljuset.

  Sovmasken i sig sitter bekvämt, inte för tajt eller för löst, och kommer med en elegant ask som tillbehör. Om du ska ge bort en sovmask i present, är denna exklusiva variant ett perfekt val. När vi testade Fan Palm sovmask uppskattade vi sidentyget mest. Det är behagligare än bomull och inte lika varmt att ha på sig under en längre tid. För den som vill ha en snygg sovmask tycker vi också att Fan Palm-serien är det bästa valet.

  Läs mer
 4. Shelas Himalayan Salt Eye Pillow

  8,7/10
  "Mjuk ögonmask som lägger sig behagligt över ansiktet".
  SHELAS Himalayan Salt Eye Pillow
  Färg
  Rosa
  Material
  Bomull / spandex
  Justerbara band
  Nej
  Tvättbar
  Ja, men försiktigt
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  2-6 dagars leverans
  Fördelar
  • Himalayasaltet i masken gör att den formar sig bra
  • Lugnande inverkan
  • Mycket mjuk och behaglig
  Nackdelar
  • Inga justerbara band

  Recension

  Denna sovmask, eller ögonkudde, från Shelas är tillverkad i ett mycket mjuk och skönt spandexmaterial. Innehållet i kudden består av himalayasalt, som är ett rött bergsalt från Himalayas bergssluttningar. Saltet sägs kunna ha en lugnande inverkan på ett oroligt sinne och masken kan lindra mörka områden under ögonen. Vi märkte inte av några speciella effekter av just detta saltet, men det bidrog helt klart till att masken formade sig lätt efter ansiktet. En lugnande effekt hade den, genom att vi först kunde värma masken i mikron för att få den lite ljummen. Värmen och saltet i kombination med det mjuka tyget, gjorde att masken blev väldigt skön att ha på sig.

  Vi hittar inte några större nackdelar med produkten, utöver avsaknaden av justerbara band. Låter man den forma sig efter ansiktet kommer ljusinsläppet att vara obefintligt.

  Läs mer
 5. Ecotools Relaxing Sleep mask

  8,3/10
  "Enkel, billig och bekväm sovmask".
  Ecotools Relaxing Sleep mask
  Färg
  Vit / ljusblå
  Material
  Ekologisk bomull
  Justerbara band
  Ja
  Tvättbar
  Ja
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Justerbara elastiska remmar
  • Billig
  Nackdelar
  • Släpper in lite ljus vid näsroten

  Recension

  Alla sovmasker behöver inte kosta ett par hundra och uppåt. Ett bra val för den som vill ha en mycket billig sovmask är Ecotools Relaxing Sleep Mask. Masken är bekväm, tillverkad i ett lent bomullsmaterial, med en passform som lämpar sig för de flesta. Har du ett huvud med större omkrets, bör du dock vara uppmärksam på att resårbandet inte är så långt. Det är alltså inte säkert att det passar dig.

  När vi testade denna mask i sittande ställning märkte vi att den släpper in en del ljus vid näsan. När du ligger ner är detta inget problem. Sovmaskens material är också svårare att tvätta än andra varianter vi har testat. Du får vara försiktig när du tvättar den och gör det helst för hand.

  Läs mer

closeup portrait sleepy man with blindfold eyes holding pillow hands opens sleeping mask keeping eyes closed

Din köpguide till den bästa sovmasken

Att välja rätt sovmask behöver inte vara svårt. Du behöver dock ha koll på vissa delar för att göra ett så bra val som möjligt. De faktorerna som vi har gått igenom nedan är de som vi har utgått från i vårt test och som vi anser är viktiga för att hitta rätt och mest prisvärd sovmask.

 • ruler

  Passform

  När du till exempel ligger i sängen med en sovmask på dig, ska den vaken riskera att glida åt sidan, eller sitta för tajt. En sovmask med en tjockare design kan vara mindre bekväm att sova i, men dämpar ljuset effektivare. Det är dock inte säkert att en tunnare mask är bättre, eftersom ljusinsläppet kan bli högre. Om sovmasken sitter för hårt och detta inte går att justera, kan du uppleva ett obehagligt tryck kring huvudet. Resåren i bandet går ibland att ändra på, men oftast är de av en storlek som ska passa alla. I dessa fall är det en klar fördel om sovmasken är formbar, det vill säga att den formar sig efter huvudet och ansiktet. På så sätt blir passformen bättre.
 • medicine

  Välgörande egenskaper 

  Vissa sovmasker har andra egenskaper utöver skyddet mot det omgivande ljuset. Masker i bambu är naturligt antibakteriella och bra vid allergisymptom, vilket gör att de kan vara bra för personer med dessa besvär. Ett naturligt antibakteriellt material är att föredra om du ska använda en produkt som en sovmask, som du både sover med och då även riskerar att svettas i. Det finns även masker som under tiden du sover successivt utsöndrar ämnen som är välgörande och stärkande för huden. Dessa sovmasker är ofta något dyrare, men kan vara värda sitt pris om du vill ha passiv hudvård.
 • sun

  Ljus 

  Sovmasken ska inte släppa igenom något ljus. Den ska täcka ansiktet runt ögonen och det ska vara helt mörkt när du har den på dig. Även om det omgivande ljuset i rummet inte är helt dämpat, ska en bra sovmask kunna stänga ute det. Vissa sovmasker lämnar glipor vid näsroten eller vid sidorna, vilket gör att de släpper in ljus. En modell som täcker en större del av ansiktet hindar detta.
 • textile 1

  Material 

  Oavsett vilket material sovmasken är tillverkad i ska den kombinera bra komfort med bra effekt. Det ska vara skönt att sova med masken på sig och den ska effektivt stänga ute allt ljus. De material som finns är till exempel bomull, siden och bambufibrer. Sovmaskens överdrag är ofta tillverkad i bomull i kombination med något elastiskt material som gör den mer töjbar. Fördelen med bomull är att det är billigare och ofta skönt att ha på sig. Siden är lyxigare och ger en mycket len och härlig känsla mot huden samt att det är svalare än bomull. Bambu är något ovanligare, men dessa fibrer är mycket slitstarka, naturligt antibakteriella och ger även en behaglig känsla att ha på sig. Välj det material som du trivs bäst med och som går lätt att göra rent eller tvätta.
 • washing machine3

  Tvätt 

  De flesta går att tvätta sovmasker går att tvätta antingen för hand eller i maskin. Om du tvättar din sovmask i maskin kan det vara en bra idé att använda en tvättpåse för att skydda den. Var också noggrann med att inte tvätta den på en temperatur som gör att den krymper eller skadas. Billigare varianter av sovmasker slits ofta lättare och då kan det, efter en viss tid, vara bättre att byta ut dem helt. En dyrare variant är däremot värd att ta hand om och sköta med viss omsorg.

Vanliga frågor om sovmasker

Kan barn använda sovmask?

Ja, barn kan använda sovmask. Se dock till att maskens passform av anpassad för barn, eller individer med mindre omfång på huvudet. Annars riskerar den att glida av i sömnen.

Släpper sovmasker igenom något ljus?

Många sovmasker släpper in någon form av ljus. Det kan röra sig om att det finns glipor, eller att materialet inte är tätt nog. De masker som vi har testat håller dock en hög kvalitet och flera av dem släpper inte in något ljus.

Vilken är den bästa sovmasken?

Enligt vårt test är Tempur Sovmask den bästa sovmasken. Den har en mycket god passform och komfort och den släpper inte in något ljus. Sammantaget gör detta att masken lämpar sig väl i olika situationer och miljöer.

Hur använder jag en sovmask?

En sovmask är enkel att använda. Oftast trär du den bara över huvudet och ser till att den döljer ögonen ordentligt, så att inget ljus kommer in. Alternativt lossar du remmarna och spänner åt dem så att masken inte glider av, men heller inte sitter för hårt.

Testvinnare - Bäst Sovmask

 • Tempur Sovmask
 • Beckasin Ögonmask i Bambu med Tyngd
 • Fan Palm
 • Shelas Himalayan Salt Eye Pillow
 • Ecotools Relaxing Sleep mask
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
20 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5