Bäst i test: Bästa strykjärnet 2022

Uppdaterad april 2022

Att stryka kanske inte alltid är det roligaste man kan syssla med men det är inte heller skrynkliga kläder, så det är svårt att undkomma det ena utan det andra. Människor har i strykt kläder med varma metalljärn i flera hundra år och det är därför inte speciellt förvånande att det finns en otrolig variation av märken och varianter av strykjärn på marknaden. Nu för tiden är det oftast ångjärn som används, det vill säga, en varm metallplatta med hål i som tillåter ånga att skjutas ut i plagget medan strykningen pågår och inställningar för alla sorters textiler finns att välja mellan. Vi har testat ett stort antal strykjärn på den svenska marknaden och valt ut 5 som vi anser i ett eller annat avseende stå ut från resten, där Rubicson Sladdlöst ångstrykjärn blev utsett till bäst i test.

Vårt test av strykjärn

Styrkjärn finns det många att välja mellan och det varierar mycket mellan pris och resultat. Det är därför relativt viktigt att fundera över sina egna behov innan man gör ett val, längre ner på sidan kan ni se i vår köpguide efter vad man bör leta efter när man ska köpa ett strykjärn. I vårt test har vi bland annat utgått från aspekterna i vår köpguide men framförallt har strykresultat, hur bra ångfunktionen är och hur detta relaterar till priset på strykjärnet varit avgörande i betygsättningen.

 1. Rubicson Sladdlöst ångstrykjärn

  9,6/10
  ”Sladd eller sladdlöst, med Rubicsons strykjärn får du båda”.
  Rubicson Sladdlöst ångstrykjärn
  Bäst i test
  Antidropp
  Ja
  Sladdlängd
  1.9 m
  Vikt
  1.38 kg
  Effekt
  2200 W
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Sladd- & sladdlöst strykjärn
  • Bra glid & effektiv strykning
  • Antikalk- & antidroppsystem
  Nackdelar
  • Mindre strykyta

  Recension

  Rubicsons strykjärn är smidig och effektiv, och den absolut bästa detaljen är att du kan använda strykjärnet med eller utan sladd så du behöver aldrig känna dig hindrad i din strykning på grund av uttag eller sladdkrångel. Sladdens längd på 1.9 meter ligger i linje med fler andra modellers även om en längre alltid är bättre. Detta är som sagt inga problem eftersom man kan använda den här modellen utan sladd. Strykjärnet har även steamerfunktion, så att du kan ånga kläder utan bräda om du vill.

  Strykjärnet har både antidropp- och antikalksystem som i vårt test fungerat utmärkt, du kan alltså använda kranvatten i järnet utan att känna någon större oro för att det ska bli kalk eller vattenfläckar på dina kläder. Det är en keramisk stryksula på järnet vilket ger en jämn och skonsam värmefördelning och bra glid på alla sorters plagg.

  Det finns egentligen inget negativt med detta strykjärn. Även fast modellen är bra mycket billigare än konkurrenternas, presterar den på samma nivå utan problem eller andra bekymmer. Ett utmärkt val med en hög nivå av smidighet. 

  Läs mer
 2. Strykjärn Ultimate Pure Rosé

  9,3/10
  ”Ett premiumstrykjärn som ger dig allt du behöver”.
  Strykjärn Ultimate Pure Rosé
  Bästa premiumvalet
  Antidropp
  Ja
  Sladdlängd
  3 m
  Vikt
  ‎1.45 kg
  Effekt
  3200 W
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Automatisk avstängning
  • Utmärkt prestanda & resultat
  • Kraftfull ångning
  • Fullgott antikalksystem
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Recension

  Tefals ultimate pure Rosé strykjärn är verkligen helt fantastiskt. Otroligt kraftfull med 3200 w och 60 g/min kontinuerlig ånga kommer inga veck vara svåra nog för dig och dessutom inte långvariga. Smidigare och bättre glid får man verkligen leta efter, det är en premiumprodukt (vilket också syns på priset).

  Stryksulan består av tefals egna beläggning durilium (vilket inte exakt framgår vad det består av men durilium borde indikera anodiserat aluminium + vad tefal själva lagt till) och ger ett fantastiskt glid. Ytan är dessutom självrengörande och anti-kalksystemet gör att du kan använda kranvatten och känna dig säker på att all ånga filtrerats (filtret är dessutom enkelt att ta ur och tömma).

  Strykjärnet går även att använda som steamer så du får verkligen det mesta när du köper denna produkt. Ett strykjärn är kanske inte optimalt att använda som steamer på grund utav tyngden men de faktum att du kan undvika strykbrädan när det är mer bråttom är en riktig schyst detalj. Manualen är enkel och förklarar alla steg med lättförstådda bilder med minimal mängd text. Du har även en väldigt bra kabellängd på 2.5m som gör att du nästintill obehindrad kan röra dig med strykjärnet utan problem.

  Det finns inte mycket att klaga på här annat än att strykjärnet är dyrt, men eftersom strykjärn är en produkt med lång hållbarhetstid kan det vara värt den investeringen för ett strykjärn du inte kommer vara missnöjd med.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 3. Ångstrykjärn Philips GC4563 Azur

  9,1/10
  ”Ett högpresterande & populärt strykjärn”.
  Ångstrykjärn Philips GC4563 Azur
  Antidropp
  Ja
  Sladdlängd
  2 m
  Vikt
  1.57 kg
  Effekt
  2600 W
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stark och jämn ångfördelning
  • Simpelt men effektivt antikalksystem
  • Utmärkt glid & hållbar stryksula
  Nackdelar
  • Sladden skulle kunna vara placerad annorlunda

  Recension

  Ett mycket populärt strykjärn från Philips i medelprisklassen. Du får allt du behöver i detta strykjärn och hamnar ändå under tusenlappen. Du behöver egentligen inte bara lita på vad vi har att säga för detta är ett strykjärn som har förvånansvärt många recensioner där 2/3 av recensionerna ger ett toppbetyg. Stryksulan har bra placerade ånghål och ett fantastiskt glid med en titanbeläggning som fördelar värmen bra. Du kan verkligen ta dig an de mest svårpressade vecken med både stark ångning och effekt.

  Antidropp- och antikalksystemen har för oss fungerat felfritt och gör att du kan använda kranvatten utan problem. Är det något vi hade ändrat på så är det väl placeringen av sladden som är vid bakre delen av handtaget, och detta är ju verkligen en petitess men den kan vara lite i vägen när man roterar och ändrar vinkeln på järnet.

  Sladden är 2m vilket är en standardlängd för strykjärn och hade väl kunnat vara längre men, över lag finns det egentligen inget att klaga på hos detta strykjärn. Väl värt pengarna.

  Läs mer
 4. Severin BA 3242

  8,6/10
  ”Stryksula i rostfritt stål för extra bra hållbarhet och glid”.
  SEVERIN BA 3242
  Antidropp
  Nej
  Sladdlängd
  2 m
  Vikt
  1.32 kg
  Effekt
  2200 W
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Sula i rostfritt stål
  • Vändbar sladd
  • Säkerhetsavstängning
  Nackdelar
  • Inget antidroppsystem

  Recension

  Detta är ett strykjärn i den lite lägre prisklassen men med en sula av rostfritt stål som definitivt kommer hålla dig länge. De flesta strykjärnen på marknaden görs oftare med beläggningar snarare än med rostfritt stål, trots att rostfritt stål ofta ger bättre glid och hållbarhet. Den största anledningen till detta är sannolikt materialkostnad och att rostfritt stål ökar chansen för att bränna textiler om man inte är försiktig. 

  Det ger utmärkt glid, värms upp snabbt och har alla funktioner du kan förvänta dig av ett bra strykjärn. Det enda som saknas är ett antidroppsystem, vilket kan leda till vattenfläckar vid lägre temperaturer men det var inget vi direkt märkte av under vårt test. Strykjärnet är självrengörande så kranvatten går att använda men som med egentligen alla strykjärn bör destillerat vatten användas. En speciell funktion på detta strykjärn är att sladden vänder sig med strykjärnet vilket gör att det blir mer följsamt i rörelserna, mycket behändigt.

  Här är i alla fall ett mycket välfungerande strykjärn i just rostfritt stål, så man vet vad man får och det utan att det kostar skjortan. De har dessutom en otroligt bra hållbarhet.

  Läs mer
 5. Electrolux EDB5220 Strykjärn

  8,4/10
  “Högeffektivt och funktionellt strykjärn till ett dugligt pris”.
  ELECTROLUX EDB5220 Strykjärn
  Antidropp
  Ja
  Sladdlängd
  2.1 m
  Vikt
  1.45 kg
  Effekt
  2300 W
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Automatisk avstängning
  • Prisvärt (för funktionaliteten)
  • Antikalk- och antidroppsystem
  Nackdelar
  • Sämre glid än andra alternativ

  Recension

  För priset är detta verkligen ett fulländat strykjärn med alla funktioner du vanligen ser på dyrare strykjärn. Den har hög effekt, är självrengörande, har antidropp- och antikalksystem, automatisk avstängning och en duglig sladdlängd. Det enda som skulle kunna vara bättre är glidet som vi finner något sämre än våra andra testvinnare men det innebär inte att det på något sätt är dåligt eller störande, endast att de andra alternativen presterar bättre här.

  Den automatiska avstängningen är snabb och effektiv och dina kläder hinner inte ens brännas innan det är avstängt (30 sekunder liggandes). Du kan alltså känna dig säker med detta järn även om det är påslaget. Den har en stabil bakre platta så den står väldigt stadigt.

  För vad den kostar och ger är det ett mycket prisvärt alternativ som mäter sig med de bästa strykjärnen.

  Läs mer

Kvinna stryker med strykjarn

Din köpguide till bäst strykjärn

Strykjärn kan variera ganska mycket mellan funktioner och pris trots att det känns som att skillnaderna måste vara små. Allt från materialanvändning och olika smarta funktioner kostar, och även om de flesta strykjärn har liknande funktioner så uppnår man bästa resultat i de små skillnaderna. Samtidigt är ett strykjärn gärna något man köper och förväntar sig behålla länge så ibland är det värt att investera lite mer pengar i ett strykjärn för att priset ofta indikerar kvalité, speciellt om du stryker mycket. Nedan har vi samlat information som kan vara viktigt att tänka över innan man gör ett köp.

 • ironing

  Beläggning 

  Även om du vet vilket material sulan har är det nu förtiden stor chans att det även finns en non-stick beläggning på järnet. Detta kan vara i form av någon keramiskblandning, titan, teflon, anodiserat aluminium, kisel eller liknande. Beläggningarna är till för att ta minimera riskerna för att bränna kläderna och öka glidet. Precis som keramik, som är en beläggning, minskar hållbarheten något till skillnad från ett järn i rostfritt stål men du kan fortfarande räkna med flera år av användning innan detta är ett faktum så skillnaderna i längden är inte stora.
 • iron2

  Material 

  Nästan alla strykjärn är gjorda i någon form av hårdplast, det som skiljer sig mellan modeller och märken är vilken slags stryksula den har. Det vanligaste är antingen keramik eller rostfritt stål men många företag har egna sulor med beläggningar som benämns med konstiga namn så det är inte alltid jättelätt att veta vad dessa innebär. Keramik ger bra värmefördelning, har väldigt liten risk att bränna textiler vid hög värme och skapar ingen statisk elektricitet men har något sämre hållbarhet och brukar ha något (om minimalt) sämre glid. Stål håller längre, glider bättre och är enklare att underhålla men riskerar också att bränna textiler vid höga temperaturer.
 • time2

  Automatisk avstängning 

  Är olyckan framme och man blir distraherad medan man stryker är det väldigt bra att ha en automatisk avstängningsfunktion så att man kan ha sinnesro. Det kan vara förödande att bara gå och svara i telefonen om man glömmer strykjärnet på och nedvänt på ett plagg. Flera modeller nu för tiden har automatisk avstängning för både liggande och stående läge, där liggande är runt 30 sekunder av stillastående och stående på runt 30 minuter. På detta sätt kan du lämna huset utan att behöva oroa dig för huruvida du stängde av strykjärnet eller inte.
 • thunder2

  Effekt 

  Effekten är en relativt viktig aspekt, det bestämmer hur snabbt ditt järn blir varmt men även vilken maxtemperatur den kommer kunna uppnå. Du bör som standard leta efter ett strykjärn med en effekt på åtminstone 1800 watt. Då kan du känna dig säker på att det värms upp snabbt och håller en relativt hög temperatur på alla prickar. Effekten påverkar också hur effektiv strykjärnet kommer vara på att producera och skjuta ut ånga, en av de viktigaste funktionerna på ett strykjärn när det kommer till svåra veck.
 • extension cord2

  Sladdlängd / Sladdlöst 

  Det ska ju gå att stryka utan att behöva sitta på golvet och sladdlängden bestämmer hur nära du kommer behöva vara från uttaget. Ofta vill man gärna ha TV’n eller liknande på medan man stryker och beroende på hur dina uttag sitter så kan detta påverka vad du kan göra medan du stryker eller hur fri din rörlighet är. Har du en sladdlängd på runt 2 m så brukar man kunna röra sig relativt obehindrat vid ett strykbräde men man bör då också befinna sig nära uttaget. Mer sladdlängd är bara positivt. Om strykjärnet kan köras sladdlöst bör man istället försöka kolla hur länge det kan köras sladdlöst.
 • no water

  Antidropp 

  Ett antidropp system är egentligen bara en fail-safe för att det inte ska komma droppar av vatten ur ånghålen på strykjärnet. Detta för att slippa vattenfläckar på det du stryker, vilket kan vara lite störande och är främst vanligt vid lägre temperaturer. Det är en skön funktion att ha för då slipper man stryka bort vattnet eller vänta efter strykningen på att den lilla fläcken torkat.
 • water pollution

  Självrengöring / antikalk 

  Nästan alla strykjärn går att köra med kranvatten, men kranvatten innehåller ofta kalk och andra restprodukter som kan ansamlas och förstöra strykjärnet i längden. Det du vill se på ditt strykjärn är någon form av självrengöringssystem eller helst att antikalk nämns direkt för att undvika detta. En annan lösning är att köra med destillerat vatten, något vi rekommenderar oavsett antikalk eller inte eftersom det gör att du ökar hållbarheten på ditt strykjärn rejält.
 • coins 1

  Pris 

  Priset kan skilja vilt mellan strykjärnen från runt nästan hundralappen till över tusenlappen. Om du vill ha ett strykjärn av kvalité som ger dig bra resultat på kläderna och håller dig i flera år så borde du överväga att inte lägga mindre än 400 kr. Det är ett mer hållbart val som ofta ger dig funktioner som ger dig ett bättre resultat och ett mer hållbart strykjärn. Effekten kommer skilja sig mycket, detsamma gäller stryksulan och ångtryck osv. Det är betydligt bättre att investera lite i ett strykjärn än att bara köpa första billiga.

Vanliga frågor om strykjärn

Vilket strykjärn är bäst?

I vårt test vann Rubicson Sladdlöst ångstrykjärn eftersom det är snabbt, effektivt, erbjuder bra kvalité och har alla funktioner du kan tänkas behöva i ett strykjärn.

Vad ska jag leta efter i ett strykjärn?

Läs gärna vår köpguide för en bättre bild av vad som är viktiga aspekter att leta efter; generellt vill du ha en hög effekt, effetkiv ångning, system för antidropp, antikalk och avstängning. Om alla dessa är på plats kan du fundera mer över saker som sladdlängd och liknande.

Hur varmt blir ett strykjärn?

Detta beror på effekten och vilket program (antalet prickar) som är inställt. Med högre effekt kan högre maxtemperatur uppnås, med 3 prickar ska temperaturen ligga runt 200 grader.

Vad kostar ett strykjärn?

Allt mellan 100 kr och över 1000kr. Det är stor skillnad i pris men också kvalité och hållbarhet. Läs gärna igenom vår köpguide för att se vad du borde leta efter i ett strykjärn, beroende på hur ofta du stryker så kan ett järn räcka dig i åratal så det kan vara väl värt att betala lite mer för att inte överkonsumera och få en produkt som håller och ger bra resultat.

Hur länge håller ett strykjärn?

Detta beror mycket på hur dyrt strykjärnet är och hur ofta du använder det. Du ska helt klart förvänta dig några år åtminstone, men om du använder det på rätt sätt och underhåller det väl och inte stryker varje dag så kan ett strykjärn hålla väldigt länge, men som sagt en uppskattning är svår att göra. När det känns som att det fungerar sämre är det nog dags att fundera på ett nytt strykjärn.

Hur underhåller jag bäst ett strykjärn?

Töm vattentanken efter varje användning för att undvika att rester från vatten lägger sig i systemet, och använd destillerat helst destillerat vatten. Om strykjärnet blir smutsigt efter användning se till att rengöra det, det finns speciella medel anpassade för detta, annars kan du använda en fuktig trasa bara, eller addera lite vinäger (se till att vinägern torkas bort bara). Har ditt strykjärn filtersystem så se till att rengöra detta med jämna mellanrum. 

Testvinnare - Bäst Strykjärn

 • Rubicson Sladdlöst ångstrykjärn
 • Strykjärn Ultimate Pure Rosé
 • Ångstrykjärn Philips GC4563 Azur
 • Severin BA 3242
 • Electrolux EDB5220 Strykjärn
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
14 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5