Bäst i test: Bästa vätskeersättning 2022

Uppdaterad maj 2022

Att använda vätskeersättning är ett utmärkt sätt att få i sig viktiga mineraler och salter, och reglera halterna av dessa i kroppen. Har man varit sjuk och förlorat mycket vätska eller om det har varit riktigt varma dagar, är det särskilt viktigt att ge kroppen det den behöver. Vi har gått igenom utbudet på marknaden och listat våra favoriter för olika situationer. Vätskeersättningen som vi tycker passar bäst i flest situationer och som kommer med en hög prisvärdhet blev GAAM Rehydrate.

Vårt test av vätskeersättning

Dagens vätskeersättningar har snarlikt innehåll där grunden utgörs av ämnen som man blir av med när man förlorar vätska på ett eller annat sätt, som givetvis måste fyllas på. Däremot kan exempelvis balansen och mängden av vissa ämnen skilja sig. När vi undersökte och testade de olika vätskeersättningar fokuserade vi till största del på följande:

 • Innehåll – Vilka ämnen ingår och hur mycket av varje ämne finns i en portion av vätskeersättningen?
 • Smak – Om vätskeersättningen är smaksatt, är smaken naturlig och drycken lättdrucken, eller tar det emot när man ska svälja?
 • Prisvärdhet – Vissa perioder kommer en hel del vätskeersättning att användas. Vilka alternativ ser till att priset inte sticker iväg även vid längre perioders användning av vätskeersättning?

 1. GAAM Rehydrate

  9,6/10
  "Kvalitativ och högpresterande vätskeersättning i kapselformat".
  GAAM Rehydrate 360 caps
  Bäst i test
  Format
  Kapsel
  Pris / portion
  2,80 kr
  Koncentration ämnen
  Högt
  Mängd
  360 kapslar
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Lätt att ta med sig
  • Kapselformat
  Nackdelar
  • En portion innehåller flera kapslar

  Recension 

  Många tänker på brustabletter när man talar om vätskeersättning, men varför skulle inte de nyttiga ämnena även kunna vara i kapselformat? Det tänkte nog GAAM när de lanserade sin vätskeersättning Rehydrate som kommer i kapslar.

  En portion av Rehydrate består av 4 kapslar som delas upp över en hel dag. Tar man bara en kapsel kommer mängden nyttiga ämnen att vara lågt, men tar man de rekommenderade 4 kapslarna per dag kommer man upp i samma, eller i vissa fall även högre doser av de nyttiga mineralerna jämfört med vanliga brustabletter eller pulver. Innehållsmässigt sticker inte kapslarna ut utan består av de rekommenderade ämnena klorid, kalium, natrium, kalcium och magnesium.

  Smaken finns det ingenting att säga om eftersom det handlar om kapslar, men man inser nog inte smidigheten med kapslarna förrän man har provat dessa ett tag. Vätskeersättning handlar inte bara om att få i sig nyttiga ämnen som kroppen har gjort av sig, utan även vatten. Något som är lätt hänt med kapslar är att man enbart dricker den mängden vatten som krävs för att svälja kapseln. Det gör inte produkten i sig sämre, men är något som är värt att ha i åtanke.

  När priset jämförs med antalet portioner och innehållet av portionerna ser det fortfarande riktigt bra ut. Ett lågt pris per portion, ett riktigt smidigt sätt för att få i sig viktiga ämnen och med en tillräckligt hög koncentration. Rehydrate från GAAM är en svårslagen produkt som har mycket att komma med.

  Läs mer
 2. Better You Elektrolytpulver

  9,5/10
  "God smak av citron och med tillskott av kokosvattenpulver".
  Better You Elektrolytpulver
  Bästa premiumvalet
  Format
  Pulver
  Pris / portion
  5,63 kr
  Koncentration ämnen
  Högt
  Mängd
  150 g
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • God smak
  • Rik på de flesta mineraler
  • God prisvärdhet
  Nackdelar
  • Kunde haft mer kalcium & magnesium
  • Osmidig att ta med på utflykter

  Recension

  Elektrolytpulvret från Better You är en vätskeersättningsprodukt som kommer i pulverformat. Den hårda burken rymmer 150 g av vätskeersättningen som med sina 5 g per portion räcker till 30 portioner.

  Balansen av de olika ämnena är relativt bra, men mängden magnesium och kalcium kunde ha fått vara något högre. Vad som också hittas i listan bland ämnena och som inte finns hos nästan några andra vätskeersättningsprodukter är kokosvattenpulver. Kokosvattenpulver har tydligen ett högt värde av elektrolyter och passar därför fint i en vätskeersättningsprodukt.

  Better You Elektrolytpulver kommer med smaken citron. Smaken är något åt det sötare hållet vilket kan slå fel hos vissa. Vi hade dock inga problem med att få ner drycken även om citronsmaken inte var särskilt naturlig. Pulvret löstes enkelt upp i vattnet utan att bilda otrevliga klumpar.

  Den här vätskeersättningen står sig bra mot flera andra konkurrenter. Det kan vara otympligt att ta med hela burken om man ska iväg och vill ta med sig vätskeersättning, men har man burken ståendes hemma gör den sitt jobb.

  Läs mer
 3. Resorb Boost

  9,3/10
  "Smidiga små pulverpåsar som är enkla att ta med sig och med höga värden av mineraler".
  Resorb Boost
  Format
  Pulver
  Pris / portion
  8,50 kr
  Koncentration ämnen
  Högt
  Mängd
  90 g
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt balans och mängd mineraler
  • Tillsatt viktiga vitaminer
  • God smak
  Nackdelar
  • Dyr per portion

  Recension

  Resorb är ett av de starkare varumärkena på marknaden som många känner till när det kommer till vätskeersättning. Med Resorb Boost har man tagit det vanliga receptet och lagt till flera nyttiga ämnen för att få en produkt som gör lite mer, och lite bättre.

  Resorb Boost kommer i pulverformat men med slutna portionsförpackningar om 9 gram. Totalt finns det 10 påsar. Innehållet består av rikliga mängder av de viktigaste mineralerna, men även en del vitaminer. De extra vitaminerna bestå av vitamin C, vitamin B2, B6 och B12.

  Pulvret i påsarna löses snabbt upp i vatten. I vårt test var pulvret smaksatt för att efterlikna citron. Smaken var mer åt det sura eller syrliga hållet, utan att smaka dåligt men mer anpassad efter vuxna.

  Priset per portion är högt, och i vissa fall mer än dubbelt så mycket som andra vanliga vätskeersättningar. Priset går att motivera med ett högt innehåll av både vitaminer och mineraler, men kan bli dyrt vid en längre tids användning. Tror man sig bara använda vätskeersättning en kortare period är Resorb Boost ett av de mer kvalitativa alternativen.

  Läs mer
 4. Pureness Elektrolytpulver Skogsbär

  8,9/10
  "Ett av de godaste alternativen när smaken är av högsta prioritet".
  Pureness Elektrolytpulver Skogsbär
  Klimatsmart
  Format
  Pulver
  Pris / portion
  6,63 kr
  Koncentration ämnen
  Medel
  Mängd
  120 g
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Vegansk
  • Riktigt god smak
  Nackdelar
  • Något dyr sett till innehållet

  Recension

  Elektrolytpulvret från Pureness, eller vätskeersättningspulvret som vi kallar det för kommer i en hård burk där pulvret ligger fritt som med många andra moderna alternativ idag. Pulvret är helt veganskt och passar således en stor grupp människor.

  Pureness vätskeersättning innehåller de vanligaste ämnena som man brukar se, men har även spetsats med några fler ämnen som kan tänkas behövas. Bland dessa lite mer ovanliga ämnen åtminstone i vätskeersättning, hittar vi även vitamin C och MSM. Hur stor mängd det finns av vissa mineraler hade kunnat förbättras. Av både kalcium och magnesium är halterna relativt låga.

  Vätskeersättningen kommer i flera olika smaker, där den vi testade hade smak av skogsbär. Smaken var en av de bästa vi smakat hittills. Även om man aldrig riktigt kan få till ett pulver att smaka som den äkta drycken man vill efterlikna, var det här ett försök värt att nämnas. Drycken blev varken för söt eller besk. En av anledningarna till den lyckade smaken bör rimligen vara att riktigt extrakt från bär och frukt har använts, istället för enbart kemikalier.

  Pureness Elektrolytpulver är lite dyrare än andra vätskeersättningar, men kommer ändå med sina fördelar. Går man enbart efter innehåll finns det attraktivare alternativ. Värderar man istället att produkten är vegansk, smakar riktigt gott och fortfarande gör mycket nytta är det här en bra vätskeersättning.

  Läs mer
 5. Resorb Original

  8,7/10
  "Ett billigt och gott alternativ för att få i sig en dos av viktiga mineraler".
  Resorb Original
  Mest Prisvärd
  Format
  Brustablett
  Pris / portion
  2,95 kr
  Koncentration ämnen
  Medel
  Mängd
  90 g
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig per portion
  • God smak
  Nackdelar
  • Något låg koncentration av mineraler jämfört med många konkurrenter

  Recension 

  Brustabletter som med intensivt bubblande löses upp i vatten är vad många tänker på när man pratar om vätskeersättning, och det är precis det Resorb Original är. I förpackningen kan man hitta 20 brustabletter som kommer med päronsmak.

  Brustabletterna har en jämn fördelning av mineraler där både natrium, kalium och klorid finns i innehållsförteckningen om ca 100 mg av varje. Av citrat får man istället i sig 0.77 g per brustablett. Vi hade gärna sett något högre doser av de 3 förstnämnda mineralerna, men också blivit glada om det hade funnits med magnesium och kalcium i brustabletterna.

  Smakmässigt har Resorb gjort ett riktigt bra jobb här. Smaken är fräsch  och lite söt, utan att sötman tar över totalt.

  Priset per brustablett kan vid en första anblick verka hyffsat lågt, vilket det också är. Om man istället jämför priset med koncentrationen av mineralerna får man inte längre en lika bra bild. Det finns andra alternativ på marknaden som bara är lite dyrare, men som i vissa fall kan ge mer än dubbel så mycket för pengarna. Resorb Original är fortfarande ett bra sätt att få i sig viktiga mineraler och tvinga i sig ett glas vatten, men för de mest intensiva dagarna när man har förlorat mycket vätska, finns det bättre alternativ.  

  Läs mer

kvinna dricker vatten

Din köpguide till bästa vätskeersättning

I vår köpguide kan du hitta information som är värd att känna till för att ett köp av vätskeersättning ska bli så bra som möjligt från början. Vätskeersättning kan variera en del vilket gör att en speciell sort som faller många i smaken, inte behöver vara det bästa alternativet för alla andra. Vi har nedan sammanfattat några få punkter

Innehåll

Det kan finnas en del olika ämnen i vätskeersättning, men de vanligaste som man vill få med är kalium, natrium, kalcium, klorid och magnesium.  Dessa mineraler utgör själva grunden i nästan alla vätskeersättningar. Det händer att vissa kan fattas för att man enkelt kan få i sig dem på andra sätt, eller för att man inte ska få i sig för mycket om man kombinerar vätskeersättningen med exempelvis en multivitamin. Tar man inga andra kosttillskott behöver man inte oroa sig över att få i sig för mycket av någon mineral.

Format

Vätskeersättning brukar komma i formaten brustablett, pulver eller kapslar. Brustablett och pulver har fördelen att de ofta blandas med en större mängd vatten, vilket gör att man i samma veva också får i sig en del vatten. Kapslar tenderar att vara smidigare, men något dyrare sätt till mängden viktiga ämnen om man jämför med priset. Det är också lätt hänt att man enbart tar den mängden vatten som behövs för att svälja tabletterna och inte den mängden vatten som kroppen önskat att den hade fått.

Smak

Smaken tenderar idag att vara bättre än den kan ha varit tidigare. Vätskeersättning som smakar direkt illa hade inte blivit långvarigt på marknaden och det hade snabbt synts bland kommentarerna på köpsidan av andra kunder. Där smaken kan spela större roll är hos barn. Viss vätskeersättning kommer även med en mindre mängd druvsocker, både för att förhöja smaken och ge lite energi, men även för att reglera balansen av olika ämnen i kroppen.

Pris

Priset för en förpackning av vätskeersättning är sällan särskilt högt, men de flesta förpackningar är förvånansvärt små. Det är inte ovanligt att även större förpackningar enbart har 30 portioner vilket inte kommer att räcka särskilt långt om en hel familj skulle använda vätskeersättning. Om man tror sig behöva mycket vätskeersättning är det viktigt att jämföra pris per förpackning, men också se till att koncentrationen av mineralerna inte råkar vara för lågt vilket kan vara fallet med vissa av de billigare produkterna.

Vanliga frågor om vätskeersättning

Hur ofta ska jag ta vätskeersättning?

Kan man ge vätskeersättning till barn?

Är vätskeersättning farligt?

Vad gör vätskeersättning?

Testvinnare - Bäst Vätskeersättning

 • GAAM Rehydrate
 • Better You Elektrolytpulver
 • Resorb Boost
 • Pureness Elektrolytpulver Skogsbär
 • Resorb Original
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
4 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5