Bäst i test: Bästa nattkräm 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

En bra nattkräm kompletterar skönhetssömnen genom att stötta hudens läknings- och reparationsprocess på ett naturligt sätt. Krämen återfuktar, ger näring åt och föryngrar huden. När du väljer nattkräm blir det viktigt att hitta en variant som passar både din typ av hud och din ålder. I dagsläget finns det många typer av nattkrämer, alla med lite olika ingredienser som passar bra för olika syften. För att förenkla ditt val av nattkräm har vi testat olika märken och sorter och hittat 5 bra produkter. Bäst nattkräm av dessa är Lumene Nordic-C Overnight Bright Sleeping Cream. Denna är lätt att applicera, ger en god effekt på flera hudtyper och är prisvärd.

Testvinnare - Bästa Nattkräm 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Nattkrämerna 2023:

 • Lumene Nordic-C Overnight Bright Sleeping Cream
 • Ole Henriksen Goodnight Glow Bakuchiol Sleeping Crème
 • Bästa billiga: Rapsodine Nattkräm 50 ml
 • Maria Åkerberg Night Cream More
 • HICKAP Hydra-Hyaluronic 24H Dream Cream

De 5 bästa Nattkrämerna i September 2023

 1. 1. Lumene Nordic-C Overnight Bright Sleeping Cream - Bäst i test

  9,6/10
  "Dryg nattkräm som ger din hy nytt liv".
  Lumene Valo Overnight Bright Vitamin C Sleeping Cream, 50ml
  Bäst i test
  Volym
  50 ml
  Pris / ml
  5,58 kr
  Kategori
  Nattkräm
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Absorberas snabbt
  • Goda återfuktande egenskaper
  • Lätt att applicera
  • 100 % vegansk
  • 87 % naturliga ingredienser
  Nackdelar
  • Relativt starkt parfymerad

  Recension

  Nordic-C Overnight Bright Sleeping Cream från Lumene gör din hud mycket len genom att den tillför rätt typ av näring och antioxidanter över natten. I krämen hittar vi sådant som fröolja, hjortronextrakt, hyaluronsyra och vitaminerna A, B3, C och E. I kombination med varandra ger de en extra bra effekt som märks efter bara ett kort tags användning. Huden stimuleras av de aktiva ämnena att stärka sin naturliga förnyelseprocess. Innehållet består av 87 % naturliga ingredienser och inga parabener eller formaldehydfrigörare.

  Den största fördelen vi upptäckte med Lumenes Overnight Bright Sleeping var att den var lätt att applicera och absorberades snabbt av huden, trots att den är ganska fet. Nackdelen var att vi tyckte att doften var väl tydlig och påtaglig. Doften i sig är dock god.

 2. 2. Ole Henriksen Goodnight Glow Bakuchiol Sleeping Crème - Bästa premiumvalet

  9,4/10
  "Balanserande & djuprengörande nattkräm för trött hy".
  Ole Henriksen Transform Plus Goodnight Glow Bakuchiol Sleeping Crème 50ml
  Bästa premiumvalet
  Volym
  50 ml
  Pris / ml
  12,16 kr
  Kategori
  Nattkräm
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Verkar på djupet i huden
  • Irriterar inte känslig hud
  • Högkvalitativa ingredienser
  • Bra återfuktning
  Nackdelar
  • Högt pris

  Recension

  Om du letar efter en högkvalitativ nattkräm som verkligen är värd sitt pris, räcker det med att titta på Goodnight Glow Bakuchiol Sleeping Crème. Denna kräm, framtagen i samarbete med danska hudvårdsgurun Ole Henriksen, innehåller några ingredienser som sticker ut i jämförelse med billigare produkter. Här hittar vi AHA-syror som förbättrar strukturen i huden och bakuchiol. Bakuchiol är ett naturligt ämne som liknar retinol i sina egenskaper, men som har fördelen att det inte irriterar din hud. Även du med känsligare hud kan alltså använda denna nattkräm.

  Trots att krämen verkar så djupt i huden och ger en bra cleanse-effekt, uppfattade vi inte att den sliter för mycket på den. Här är det istället de återfuktande och närande egenskaperna som ger krämen en bra balans. Doften är dessutom tilltalande och inte för stark. 

 3. 3. Rapsodine Nattkräm 50 ml- Bästa billiga

  9,3/10
  "Prisvärd & lättapplicerad kräm".
  Rapsodine Nattkräm 50 ml
  Bästa billiga
  Volym
  50 ml
  Pris / ml
  2,78 kr
  Kategori
  Nattkräm
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Svensktillverkad och ekologisk
  • Lätt att applicera
  • Luktar gott
  Nackdelar
  • Något fet

  Recension

  Rapsodine Nattkräm är en kräm som har kallpressad rapsolja som bas. Rapsoljan innehåller flera mjukgörande och näringsgivande ämnen som gynnar din hud under tiden som du sover. Krämen innehåller förutom rapsolja även E-vitamin och andra oljor och föreningar som stöttar och stärker huden. Krämen är lätt att applicera och den är dessutom relativt dryg och räcker längre än man tror.

  En fördel med Rapsodine Nattkräm är att den är tillverkad i Sverige och är ekologisk. Ekologiska produkter brukar kunna hålla en högre kvalitet och ge ett fint resultat. Nackdelen med krämen är att den kan uppfattas som något fet för vissa hudtyper.

 4. 4. Maria Åkerberg Night Cream More

  8,9/10
  "Perfekt nattkräm för mogen eller torr hy".
  Night Cream More
  Volym
  100 ml
  Pris / ml
  2,44 kr
  Kategori
  Mogen hy
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket väldoftande
  • Stärker den yttre hudbarriären
  • Innehåller eteriska oljor som lugnar huden
  • Bra konsistens som gör krämen lätt att applicera
  Nackdelar
  • Kan uppfattas som för fet

  Recension

  En mogen hy kan många gånger behöva en nattkräm som på ett tydligare sätt motverkar ålderslinjer och eventuell torr hud. MoreNight Cream More från Maria Åkerberg ger dig med sitt innehåll av rapsolja, havtornsolja och olika eteriska oljor en perfekt motverkande effekt på ålderstecken. Krämen bevarar fukten i huden och ger den mer struktur. Oljorna i krämen ger också en härligt naturlig doft som nog tilltalar de flesta.

  Som en nattkräm som verkar för mogen hy, är det viktigt att krämen har förmågan att göra skyddsbarriären i huden mer motståndskraftig. Här är det speciellt havtornsoljan, vitamin C och olika fettsyror som har denna viktiga funktion.

  De fördelar som vi uppskattade med Night Cream More var främst att den ger en så pass bra näring till huden, som kan behövas till mognare hud. Appliceringen är enkel och krämen absorberas relativt snabbt. Nackdelen är att den kan uppfattas som fet för vissa hudtyper. Här beror det dock också på hur bra din hud kan absorbera olika typer av krämer överlag.

 5. 5. HICKAP Hydra-Hyaluronic 24H Dream Cream - Mest miljövänlig

  8,7/10
  "Lättabsorberad dygnet-runt-kräm som återställer hudens elasticitet".
  Hickap Hydra-Hyaluronic 24H Dream Cream
  Klimatsmart
  Volym
  50 ml
  Pris / ml
  5,38 kr
  Kategori
  24-timmarskräm
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • 100% vegansk
  • Passar flera olika hudtyper
  • Kan användas dygnet runt
  • Lättabsorberad - fungerar perfekt som makeup-bas
  Nackdelar
  • Lite tråkig konsistens och doft
  • Smälter väl snabbt i handen

  Recension

  Denna nattkräm från HICKAP är en 24-timmarskräm som fungerar utmärkt mot torr hy eller som bas till din make-up. Krämen är godkänd för att användas på känslig hud och innehållet av molekylen abyssine och probiotiska sackarider ger den flera unika egenskaper. Abyssine lugnar huden och ger känsligare hud rätt tillförsel av näring. De probiotiska ämnena bidrar till att förbättra bakteriefloran i huden och förebygger orenheter. Krämen är också pH-stabiliserande, vilket gynnar en hälsosam hy med bra lyster.

  När vi testade Hydra-Hyaluronic Dream Cream upplevde vi att elasticiteten i huden blev bättre. Den återfuktar även på ett bra sätt och tuben med pump är perfekt för att dosera lagom mängd. Det negativa vi uppfattade var att krämen hade en lite för fast konsistens och tråkig doft. I övrigt kunde vi applicera krämen utan problem och den absorberades relativt snabbt.

smiling green eyed girl puts cream clean face brunette white top posing isolated wall

Din köpguide till bäst nattkräm

När du ska välja rätt nattkräm för din hud kan du ha fördel av att använda samma märke på nattkrämen som det är på din dagkräm eller ansiktsrengöring. På det sättet matchar krämerna varandra och kan ge en bättre och snyggare effekt. Om du ändå tycker att det är svårt att välja rätt nattkräm rekommenderar vi dig att läsa igenom köpguiden nedan.

Innehåll & ingredienser

Nattkrämer innehåller flera typer av välgörande och reparerande ämnen och substanser som är verksamma under tiden som du sover. Bland de vanligare ämnena hittar vi dessa:

 • Vitaminer – Här hittar vi främst vitamin A (retinol), B, C och E som alla hjälper till att reparera och underhålla huden på olika sätt. E- och C-vitamin är till exempel antioxidanter som skyddar cellerna från att skadas, vilket i sin tur kan förbättra din hud.

 • Q10 och kreatin – Denna kombination återfinns i vissa nattkrämer och bidrar till en fastare hud och bättre elasticitet. Ämnena återskapar även huden och ökar produktionen av kollagen. Kollagenet stärker huden.

 • Syror – Aminosyror och aktiva syror som hyaluronsyra bygger upp huden. Aminosyrorna bygger upp proteinerna i våra kroppar hjälper till att förbättra hudkvalitén och ämnesomsättningen. Hyaluronsyran verkar fuktgivande och ger tillsammans med raps- och mandelolja en viss peelingeffekt. Peeling innebär att porerna öppnar sig och avlägsnar gamla och torra hudceller.

 • Antioxidanter – det finns många olika typer av antioxidanter som har en positiv effekt på hyn. En av dessa är silymarin som är ett antioxidantserum som skyddar mot fria radikaler, reducerar överproducerad talg och ökar cirkulationen i huden.

 • Arctiin – Detta växtämne gör huden motståndskraftigt och bidrar till ökad produktion av kollagen.

 • Hjortronfröextrakt – En mer unik ingrediens är hjortronfröextrakt. Detta ger lyster till en matt och trött hud.

 • Glycerin – Ett naturligt förekommande ämne i huden som ger effektiv återfuktning.

 • Allantoin – Denna lugnande och mjukgörande ingrediens passar för dig med känsligare hy.

Din hudtyp

Om du upplever att du börjar få problem med rynkor eller andra ålderstecken i huden, kan det vara bra att köpa en nattkräm för mogen hud. När huden blir äldre minskar nämligen elasticiteten i den och de fina linjerna kommer fram tydligare.

 • skincare 5

  Mogen hud

  En nattkräm med anti-ageing-effekter som är återfuktande, talgreglerande och lugnande är bra för hudtyper som påverkas av ålderstecken. Även en nattkräm som gör huden fastare är bra mot ålderspåverkad hud.
 • dry skin 1

  Torr hud

  Om du har torrare hy är olika typer av oljor i nattkrämen en fördel att titta efter. Rapsolja ger exempelvis näring till huden och kapslar in fukt. Ämnen som stödjer hudens cellförnyelseprocess är också bra mot torr hud, på samma sätt som en lätt peeling-effekt kan vara bra för att få bort överblivna hudflagor.
 • fat 1

  Fet hud

  Fet hud beror på att talgkörtlarna i huden producerar för mycket olja, eller talg. Om din hud är fet bör du använda en nattkräm med återfuktande egenskaper. Dessa får huden att dra ned på produktionen av olja. Mjölksyra och glykolsyra är exempel på exfolierande syror som rensar upp i porerna.
 • dry skin 2

  Känslig hud

  Känsligare hud behöver mjukgörande, lugnande och näringsgivande ämnen i nattkrämen för att förebygga effekterna från bland annat dagkrämen och sminkprodukter. Även en nattkräm med egenskaper som ökar cirkulationen i huden är bra att använda.

Din ålder

Eftersom din hud förändras med din ålder, kommer olika typer av nattkrämer att passa olika bra vid olika tidpunkter i livet. Oavsett vilken ålder du är i är det dock ofta är bättre att förebygga problem och skador, än det är att bota dem när de väl uppkommer. Följande ingredienser är mer betydande för specifika åldrar:

 • girl

  18-30 år

  I denna ålder kan sådant som finnar och talgfyllda porer vara ett problem, på samma sätt som rodnader. Naturligt lugnande och näringsrika ämnen såsom aloe vera, eteriska oljor och honung hör till de mer fördelaktiga ingredienserna. Dessa är antibakteriella och återfuktande.
 • beauty

  30-40 år

  I den nedre medelåldern minskar kollagenproduktionen i kroppen. Huden blir mer mottaglig för fria radikaler som kan skada cellerna. Nattkrämer rika på antioxidanter och andra aktiva ämnen som aminosyror, retinol och kollagen bidrar till att behålla hudens spänst och lyster.
 • short hair

  40-50 år

  På samma sätt som i 30-40-årsåldern blir det här viktigt att motverka åldersförändringar i huden. Titta speciellt efter nattkrämer som innehåller närande vitaminer och peptider (aminosyror).
 • woman 5

  Över 50 år

  En person i 50-årsåldern har en mogen hud som behöver vårdas med bland annat retinol, vitamin A och C samt vitamin E. Dessa bidrar till att huden blir fastare.

Lukt & konsistens

Konsistensen på nattkrämen ska vara mjuk och kladdfri. Du ska lätt kunna smörja in hela ansiktet med en liten klick av krämen, utan att det finns risk för att du applicerar för mycket. En konsistens och ingredienser som gör nattkrämen lättarbetad är en stor fördel.

Beroende på vilka ämnen och ingredienser som finns i nattkrämen kommer den att lukta olika. Huvudsaken är att krämen inte luktar härsket eller dåligt. Oljor som finns i krämen kan härskna med tiden om krämen står oanvänd länge.

Absorptionsförmåga

Olika ämnen i nattkrämen kommer att göra att den blir lättare eller svårare för huden att absorbera. En bra absorptionsförmåga innebär att krämen snabbt går in i huden och får ämnena att verka effektivare. Du vill inte ha en kräm som lägger sig på ytan av huden och ger en fördröjd effekt. Tänk på att feta krämer också ofta är drygare. Du behöver inte ta så mycket för att de ska absorberas.

Vårt test av nattkrämer

En nattkräm ska ge din hud det den behöver för att kunna reparera sig och läka över natten. För att hitta den bästa nattkrämen har vi undersökt marknaden för hudvårdsprodukter, läst användarrecensioner och gått igenom andra tester. Från det urval vi sedan tog fram valde vi ut och testade 5 prisvärda nattkrämer. Testet baserade sig på fyra punkter. Det var dessa som vi tog störst hänsyn till.

 • Aktiva ingredienser – Vad innehåller nattkrämen? Hur verksamma är ingredienserna? Ger de några ytterligare effekter när de kombineras?
 • Lätt att applicera – Hur är krämens konsistens? Kladdar den? Är den dryg och räcker länge? Går det lätt att massera in den i huden?
 • Återfuktande – Har nattkrämen en återfuktande effekt?  Hur märks denna? Hur länge håller den i sig?
 • Prisvärdhet – Ger produkten dig de kvaliteter som du betalar för? Är produkten dyr eller billig i förhållande till mängd, effekt och dryghet?

Vanliga frågor om nattkrämer

Hur fungerar nattkräm?

En nattkräm är en kräm speciellt framtagen för att passa de behov som huden har på natten, när den reparerar sig. Nattkrämen fungerar genom att den stödjer kroppens och hudens naturliga reparationsprocesser. Detta gör den genom att innehålla närande, skyddande, återfuktande och bakteriedödande ämnen.

Hur applicerar jag nattkräm?

Nattkrämen appliceras genom att du med jämna rörelser trycker in produkten i huden. Rörelserna ska vara små och cirkulerande. Undvik att dra huden nedåt. Appliceringen ska vara jämn över hela ansiktet och halsen. Nattkrämen är det sista steget i din kvällsrutin.

Vem kan ha användning för nattkräm?

De som har speciellt bra nytta av nattkrämer är personer i medelåldern, eller personer som behöver ge huden extra hjälp för att den ska återhämta sig så bra som möjligt. Generellt sett kan dock alla ha nytta av en nattkräm eftersom den stöttar och hjälper hudens naturliga läkningsprocesser.

Vad skiljer nattkräm från dagkräm?

En nattkräm skiljer sig från en dagkräm genom att den är mer tjockflytande än dagkrämen. Den innehåller även en högre koncentration av aktiva substanser och ämnen. Dagkrämen utgör en skyddsbarriär och nattkrämen en reparationshjälp.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
25 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5