Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst retinol 2021

Uppdaterad oktober 2021

Retinol är det mest effektiva ämnet när det kommer till att förhindra åldrande och bibehålla hudens lyster och mjukhet. Helt klart ett måste i allas hudvårdsarsenal, men som alla effektiva produkter flödar marknaden med märken och varianter av varierande kvalité. Retinol kommer i olika former och alla är inte lika effektiva, det är därför viktigt att hålla koll på vilken produkt det är man inhandlar. Vi har gjort ett stort test och valt ut 5 produkter som är bland de bästa på marknaden, där The Ordinary Granactive Retinoid var i särklass bäst i ett flertal faktorer.

Vilken Retinol är bäst?

All retinol är inte likvärdig och hudvårdsmarknaden är minst sagt en stor arena att orientera sig i. I vårt test har vi gått igenom ett flertal faktorer som är viktiga när det gäller att hitta en retinolprodukt som är effektiv. De främsta faktorerna vi kollat på är:

 • Effekt - Hjälper produkten? Märks det någon skillnad efter användning?
 • Innehåll - Vilken sorts retinol innehåller produkten? Är det rätt sorts retinol?
 • Pris - Hur bra är produkten för det givna priset? Får du mycket för pengarna?
 • Kundrecensioner & betyg - Resultat kan vara väldigt individuellt och andra kunders betyg och kommentarer ger en indikation på hur effektiv produkten verkligen är.

Längre ner på sidan kan du läsa vår köp- och användningsguide till retinol som också legat till grund för vår betygssättning och som kan hjälpa att guidea dig i ditt retinolköp.

 1. The Ordinary Granactive Retinoid

  9,5/10
  "Kanske den mest populära, prisvärda och effektiva retinolprodukten"
  The Ordinary RetinoidsGranactive Retinoid 5% in Squalane 30 ml
  Bäst i test
  ml
  30
  pris / ml
  6 kr
  Retinoltyp
  Granactive retinoid
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Populär
  Nackdelar
  • Ofta slut i lager

  Granactive Retinoid är en mildare variant av retinol, men koncentrationen här är ganska hög (5%). Om du vet att du är känslig mot vanlig retinol kan denna produkt vara en lösning. The Ordinary levererar en mycket prisvärd och effektiv produkt som är mycket populär, både hos oss och hos andra användare. Huden känns yngre och spänstigare och oljan, tycker vi, är enkel att jobba in i huden. Använd på kvällen någon gång innan läggdags och vakna upp med en fräschare hy än gårdagen.

  The ordinary är en framstående producent av prisvärda och effektiva hudvårdsprodukter. Vill du ha resultat och stilren, nästan apotekmässig, design så har du hittat rätt. The ordinary ger ett professionellt intryck och resultaten talar för sig själva.

  Läs mer
 2. SpaScriptions Retinol Facial Serum

  9,2/10
  "Snäll mot både huden och plånboken"
  SpaScriptions Retinol Facial Serum
  Mest Prisvärd
  ml
  50 ml
  pris / ml
  1 kr
  Retinoltyp
  Retinol
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Otroligt prisvärd
  • Skonsam
  Nackdelar
  • Ny på marknaden, ont om externa recensioner

  Det bästa budgetalternativet! Otroligt prisvärd och innehåller den mest effektiva retinolvarianten (som inte är läkemedelsklassad). Den kladdar inte och är enkel att jobba in i och absorberas snabbt. Den lämnar huden med en återfuktande känsla och har, hos oss, inte gett upphov till några irritationer. Om du bryr dig om priset så behöver du inte leta mer, det blir inte billigare än så här.

  SpaScriptions är en australiensisk producent av budgetvänliga hudvårdsprodukter. Med en enkel design och användbar pipett är den enkel att dosera med och innehåller dessutom mycket serum. Köper du denna produkt kommer du kunna använda den länge innan du behöver en ny.

  Läs mer
 3. Pixi Overnight Retinol Oil

  9,1/10
  "Säg hej då till torrhetskänsla i ansiktet"
  Pixi Overnight Retinol Oil
  ml
  30
  pris / ml
  9 kr
  Retinoltyp
  retinolpalmitat
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Effektiv
  • Mjukgörande
  Nackdelar
  • Ganska tjock olja

  Har du torr hud funkar denna ganska tjocka olja perfekt. Den mjukgör, återfuktar och lämnar din hud helt utan torrhet. Innehåller dessutom en av de mest effektiva retinol estrarna, retinolpalmitat, som är något svagare än vanligt retinol, men ger ändå fantastiska resultat. Motverkar finare linjer och lämnar en fräsch känsla i ansiktet när man vaknar upp på morgonen.

  Pixi är ett hudvårds- och makeup företag vars grundare, Petra, är uppvuxen i Sverige. De riktar sig mot att göra uppväckande och milda produkter för huden för en så naturlig känsla som möjligt. Med över 20 års erfarenhet är det ett företag som vet vad som är bra hudvård. Designen är likt produkten fräsch och inbjudande.

  Läs mer
 4. Exuviance Super Retinol Concentrate

  8,7/10
  "En mjukgörande kräm som inte lämnar huden med en oljig känsla"
  Exuviance Super Retinol Concentrate
  ml
  30
  pris / ml
  23 kr
  Retinoltyp
  Retinol
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Kräm för dig som inte vill ha olja
  • Mildare formula om du är känslig
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Har du en mer oljig hy så är denna kräm ett mycket bättre alternativ än att vända sig till produkter som är olja. Med en ganska mild koncentration av retinol på 0.2 % är detta även en produkt som kan rekommenderas, om din hud enkelt blir irriterad, utan att det drar ner på resultaten. Denna produkt är också rekommenderad att använda mer sällan än varje dag så om du har lätt för att glömma att applicera produkter är detta ett bra val. Att den appliceras mer sällan gör också att den räcker längre vilket gör att den blir mer prisvärd än den först verkar.

  Exuviance är ett välkänt, välanvänt och omtyckt märke inom hudvård, som inriktar sig på att skapa produkter för att bibehålla en ung hy och motverka ålderstecken. Tuben har en simpel design som inte sticker i ögonen och passar i alla badrumsskåp.

  Läs mer
 5. Dermalogica Active Clearing Retinol Oil

  8,1/10
  "En olja som funkar bra även på oljig hy"
  Dermalogica Active ClearingRetinol Clearing Oil
  Bästa premiumvalet
  ml
  30
  pris / ml
  24 kr
  Retinoltyp
  Retinylpropionat
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Effektiv mot akne
  • Enkel att använda
  Nackdelar
  • Dyr

  Väldigt effektiv mot finnar och porer. Mjuk och enkel att använda, bara att trycka på toppen och sedan droppa några droppar i handen och arbeta in i ansiktet. Rekommenderad dosering är 6-10 droppar men du kan vara sparsam här, 6 droppar räcker definitivt. Absorberas snabbt och för att vara en olja funkar den även förvånansvärt bra på oljig hud. Innehåller estern retinylpropionat som är den mest effektiva retinol-estern och det märks på resultaten. Produkten är dock ganska kostsam och är bland de dyrare produkterna vi testat.

  Dermalogica är ett välkänt hudvårdsmärke vars produkter både vårdar och stärker huden. Dermalogicas design är ofta väldigt simpel men denna produkt är lite av ett undantag med en fräsch blå ton ger den både ett professionellt och estetiskt tilltalande intryck.

  Läs mer

retinol kopguide

Din köpguide till bästa retinolprodukten

Retinol har främst gjort ett namn för sig på grund av hur effektiv den är på att förhindra rynkor samt minska och jämna ut de redan existerande. Rynkor är något vi alla kan känna en oro för men retinol är mer mångsidig än så, ämnet har flera användningsområden och anses därför vara den kanske mest effektiva huvårdsprodukten på marknaden just nu.

 • natural2Aktiv ingrediens
  Det finns många olika retinolvarianter. De starkaste, utan att vara läkemedelsklassade, är: retinol, retinyl acetat och retinal (retinylaldehyd). Retinol är lite av en djungel när det kommer till innehåll och koncentration, det är väldigt svårt att utläsa på produkten och förstå vad det är man får. Det är helt enkelt så att man får göra mycket research eller testa sig fram. De mest 'effektiva', starka, är de ovan nämnda och retinol estrarna: retinylpropionat och retinolpalmitat. Är du ute efter effekt är det dessa du ska leta efter, dock kan koncentrationen vara väldigt svår att ta reda på vilket gör att andra mildare retinolvarianter kan ge dig mer än de starkare, som sagt lite utav en djungel.
 • moisturiser2Hudproblem
  Vissa individer agerar starkt mot retinol. Retinol är effektivt och med hög koncentration kan de inledningsvis leda till hudirritationer. Låt inte detta skrämma dig, utan låt huden anpassa sig till retinolet. Dra ner på användningen till en början, ta varannan eller var tredje dag istället för varje. Det är endast om irritationer kvarstår som du ska överväga sluta med produkten. Så börja långsamt och undvik verkligen att överdosera. Huden kan upplevas varmare, rosig och i början kommer huden kanske flagna en del. Detta är helt naturligt eftersom du precis påbörjat cellförnyelse som aldrig förr. Så släng inte produkten direkt utan låt det gå ett tag, om problemen ändå inte försvinner så kan du vara känslig för just retinol och då rekommenderar vi att man till exempel vänder sig till bakuchiol, som är en mildare, naturlig variant till retinol som har liknande egenskaper men är lite mindre effektiv.
 • anti aging2Användning
  Börja långsamt och med lite, och kom ihåg att retinol är en underhållsprodukt, som du bör använda kontinuerligt, så fort du slutar kommer huden återgå till cellomsättningen den hade innan du startade. Det är därför värt att tänka på att produkten ska vara någon du kan se dig använda en lång tid framöver både när det kommer till pris och format.
 • skincare2Hudtyp
  Har du torr eller fet hy? I så fall kan vilken typ av retinol du köper vara viktigt för dig. Kräm eller olja? Retinolet i sig fungerar lika bra i båda fallen men personliga preferenser kan spela in. Har du väldigt fet hy kanske du bör fundera över att ta en kräm istället för en olja. Medan en torr hy kan få ut mer av en olja. Eftersom retinol har inverkan på dessa hudproblem så bör valet inte spela allt för stor roll i långa loppet men kan vara viktigt att tänka på i början.
retinol tips2

Vad Retinol gör

Retinol är molekylärt sett väldigt små former av vitamin A som kan tränga djupt ner i huden, vilket inte är en enkel uppgift, och in i cellerna där de stimulerar cellförnyelse. Någongång i 30 års åldern börjar vi alla få försämrad cellförnyelse vilket leder till att huden åldras, och voilà; rynkor. Med retinol bildas nya hudceller oftare och din hy blir fastare och yngre. Eftersom retinol påverkar huden nere på cellnivå är den verksam för typiska hudproblem såsom:

 • check22Motverkar solfläckar
  Solfläckar, åldersfläckar eller hyperpigmentering orsakas främst av solexponering men kan också förekomma på grund av hormonförändringar eller hos människor med akneärrning. Retinol hjälper kroppen att jämna ut hudens ton och förnya cellerna i fläckarna. Vilket minskar deras synlighet eller helt gör att de försvinner
 • check22Ger lyster till blek och torr hud
  Eftersom retinol bokstavligt talat skapar nya hudceller och ersätter gamla fungerar det som en exfoliering av huden. Du blir av med gammal hud och får ny, mjuk och fräschare hy.
 • check22Behandlar acne och porer
  Retinol motverkar fet hy genom att reglera talgproduktionen, men eftersom den även exfolierar huden så hjälper den att motverka att porer täpps igen med smuts. Båda dessa faktorer leder till färre finnar och pormaskar.
 • check22Motverkar rynkor
  Som tidigare nämnt är kanske den viktigaste aspekten hos retinol att den bokstavligt förnyar huden och motverkar rynkor.

Viktigt att tänka på

 • Använd inte för mycket! Du kan börja långsamt med retinolet, ta väldigt lite och sällan i början. Du kan börja med en gång i veckan första veckan, sen öka på med en dag varje vecka tills att du antingen tar varje kväll eller åtminstone varannan. Låt dina preferenser och resultat bestämma hur ofta det passar dig att applicera retinolet.
 • Eftersom retinol ger dig nya hudceller kommer de vara mer känsliga mot solen och öka risken för solbränna. Se därför till att vara noga med solkräm och gå gärna upp i styrka från vad du brukar använda för att undvika några problem.
 • Se till att inte använda andra starka hudvårdsprodukter samtidigt som du använder retinol. Om du till exempel har akneproblem och använder starka medel för detta, överväg att ta retinol ena dagen och akneprodukten nästa.

Vanliga frågor om Retinol

Vilken retniol produkt är bäst?

I vårt test vann The Ordinary Granactive Retinoid. Det finns dock många bra produkter på marknaden och till och med receptbelagda retinolprodukter som är högst effektiva.

Vad är retinol?

Retinol är ett samlingsord för en sorts A-vitamin vars molekyler är små nog för att kunna tränga sig in djupt i huden där den effektiviserar cellernas produktion av t.ex. kollagen som håller huden ung och fräsch.

Vad gör retinol?

Ökar hudens cellförnyelse och cellernas produktion av kollagen och elastin som håller huden ung och på så sätt motverkar rynkor. Retinol är även använts mot akne och porrmasker.

Finns det några biverkningar?

Initialt kan retinol leda till lite mindre hudirritationer. Såsom rodnad och flagnande hud, vilket är helt normalt eftersom huden håller på att förnyas och celler byts ut. Dessa symptom borde dock försvinna efter ett tags aktiv användning. Om dessa problem fortgår bör du överväga att sluta använda produkten och gå över till något mer skonsamt för just din hy.

Testvinnare - Bäst Retinol

 • The Ordinary Granactive Retinoid
 • SpaScriptions Retinol Facial Serum
 • Pixi Overnight Retinol Oil
 • Exuviance Super Retinol Concentrate
 • Dermalogica Active Clearing Retinol Oil
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
44 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5