Bäst i test: Bäst retinol 2023

Uppdaterad 6 oktober 2022

Retinol är det mest effektiva ämnet när det kommer till att förhindra åldrande och bibehålla hudens lyster och mjukhet. Helt klart ett måste i allas hudvårdsarsenal, men som alla effektiva produkter flödar marknaden med märken och varianter av varierande kvalité. Retinol kommer i olika former och alla är inte lika effektiva, det är därför viktigt att hålla koll på vilken produkt det är man inhandlar. Vi har gjort ett stort test och valt ut 5 produkter som är bland de bästa på marknaden, där PIXI Overnight Retinol Oil var i särklass bäst i ett flertal faktorer.

Testvinnare - Bästa Retinol 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Retinol 2023:

 • PIXI Overnight Retinol Oil - Bäst i test
 • Exuviance Super Retinol Concentrate - Bästa premiumvalet
 • The Ordinary Granactive Retinoid
 • SpaScriptions Retinol Facial Serum - Bästa billiga
 • Dermalogica Active Clearing Retinol Oil

De 5 bästa Retinol i Juni 2023

 1. 1. PIXI Overnight Retinol Oil - Bäst i test

  9,6/10
  "Mycket bra återfuktande egenskaper".
  Pixi Overnight Retinol Oil
  Bäst i test
  ml
  30 ml
  pris / ml
  11 kr
  Retinoltyp
  Retinolpalmitat
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Effektiv
  • Mjukgörande
  Nackdelar
  • Absorberas ganska långsamt

  Recension

  Har du torr hud funkar denna tjocka olja perfekt. Den mjukgör, återfuktar och lämnar din hud helt utan torrhet. Innehåller dessutom en av de mest effektiva retinol-estrarna; retinolpalmitat. Den är något svagare än vanligt retinol, men ger ändå fantastiska resultat. Motverkar finare linjer och lämnar en fräsch känsla i ansiktet när man vaknar upp på morgonen. Var uppmärksam på att oljan kan dröja kvar ett tag på huden, så använd den bara om du har tendens till att få torr hud.

  Pixi är ett svenskt hudvårds- och makeup företag. De riktar sig mot att göra uppväckande och milda produkter för huden för en så naturlig känsla som möjligt. Med över 20 års erfarenhet är det ett företag som vet vad som är bra hudvård. Designen är likt produkten fräsch och inbjudande.

 2. 2. Exuviance Super Retinol Concentrate - Bästa premiumvalet

  9,5/10
  "En mjukgörande kräm som inte lämnar huden len".
  Exuviance EmpowerSuper Retinol Concentrate 30 ml
  Bästa premiumvalet
  ml
  30 ml
  pris / ml
  23 kr
  Retinoltyp
  Retinol
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Lätt absorberad kräm
  • Mild och skonsam formula
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Recension

  Har du en mer oljig hy så är denna kräm ett mycket bättre alternativ än att vända sig till oljor. Med en ganska mild koncentration av retinol på 0.2 % är detta även en produkt som kan rekommenderas om din hud enkelt blir irriterad. Denna produkt är också rekommenderad att använda mer sällan än varje dag. Att den appliceras mer sällan gör också att den räcker längre vilket gör att den blir mer prisvärd än den först verkar.

  Exuviance är ett välkänt, välanvänt och omtyckt märke inom hudvård, som inriktar sig på att skapa produkter för att bibehålla en ung hy och motverka ålderstecken.

 3. 3. The Ordinary Granactive Retinoid

  9,2/10
  "Populär, prisvärd och effektiv retinolprodukt".
  Granactive Retinoid 5% In Squalane Serum
  ml
  30 ml
  pris / ml
  6 kr
  Retinoltyp
  Granactive retinoid
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  2-6 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Stark formula
  • Finns i en mildare 2% formula
  Nackdelar
  • Kan dröja innan de tydligaste resultaten framträder

  Recension

  Granactive Retinoid är en mildare variant av retinol, men koncentrationen här är ganska hög (5%). Om du vet att du är känslig mot vanlig retinol kan denna produkt vara en lösning, men börja försiktigt eftersom koncentrationen är rätt hög, eller köp den mildare Granactive Retinoid 2 %. The Ordinary levererar en mycket prisvärd och effektiv produkt som är mycket populär. Huden känns yngre och spänstigare och oljan, tycker vi, är enkel att jobba in i huden. Använd på kvällen någon gång innan läggdags och vakna upp med en fräschare hy än gårdagen. Bäst resultat fås dock efter en lite längre tids användning.

  The ordinary är en framstående producent av prisvärda och effektiva hudvårdsprodukter. Vill du ha resultat och stilren design så har du hittat rätt. The ordinary ger ett professionellt intryck och resultaten talar för sig själva.

 4. 4. SpaScriptions Retinol Facial Serum - Bästa billiga

  9,1/10
  "Fenomenal retinol som är både billig och skonsam".
  Spascriptions Retinol Facial Serum
  Bästa billiga
  ml
  50 ml
  pris / ml
  2 kr
  Retinoltyp
  Retinol
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Mycket produkt för pengarna
  • Tas snabbt upp av huden
  Nackdelar
  • Kan initialt leda till irritation

  Recension

  Det bästa budgetalternativet! Otroligt prisvärd och innehåller den mest effektiva receptfria retinolvarianten. Den kladdar inte och är enkel att jobba in i huden och absorberas snabbt. Den har i våra tester inte gett upphov till några irritationer men eftersom den innehåller den starkaste formen av retinol så bör du börja långsamt. Om du bryr dig om priset så behöver du inte leta mer, det blir inte billigare än så här.

  SpaScriptions är en australiensisk producent av budgetvänliga hudvårdsprodukter. Med en enkel design och användbar pipett är den enkel att dosera med och innehåller dessutom mycket serum. Köper du denna produkt kommer du kunna använda den länge innan du behöver en ny.

 5. 5. Dermalogica Active Clearing Retinol Oil

  8,9/10
  "En olja som funkar bra även på oljig hy".
  Retinol Clearing Oil, 30 ml
  ml
  30 ml
  pris / ml
  26 kr
  Retinoltyp
  Retinylpropionat
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  2-6 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Effektiv mot akne
  • Enkel att använda
  Nackdelar
  • Dyr

  Recension

  Väldigt effektiv mot finnar och porer. Mjuk och enkel att använda, bara att trycka på toppen och sedan droppa några droppar i handen och arbeta in i ansiktet. Rekommenderad dosering är 6-10 droppar men du kan vara sparsam här, 6 droppar räcker definitivt. Absorberas snabbt och för att vara en olja funkar den även förvånansvärt bra på oljig hud. Innehåller estern retinylpropionat som är den mest effektiva retinol-estern och det märks på resultaten. Produkten är dock ganska kostsam och är bland de dyrare produkterna vi testat.

  Dermalogica är ett välkänt hudvårdsmärke vars produkter både vårdar och stärker huden. Dermalogicas design är ofta väldigt simpel men denna produkt är lite av ett undantag med en fräsch blå ton ger den både ett professionellt och estetiskt tilltalande intryck.

retinol kopguide

Din köpguide till bästa retinolprodukten

Retinol har främst gjort ett namn för sig tack vare hur effektiv den är på att förhindra rynkor samt minska och jämna ut de redan existerande. Rynkor är något vi alla kan känna en oro för men retinol är mer mångsidigt än så, ämnet har flera användningsområden och anses därför vara den kanske mest effektiva huvårdsprodukten på marknaden just nu.

 • natural2Aktiv ingrediens
  Det finns många olika retinolvarianter. De starkaste utan att vara läkemedelsklassade är: retinol, retinyl acetat och retinal (retinylaldehyd). Retinol är lite av en djungel när det kommer till innehåll och koncentration, det är väldigt svårt att utläsa på produkten och förstå vad det är man får. Det är helt enkelt så att man får göra mycket research eller testa sig fram.

  De mest effektiva är de ovan nämnda och retinol-estrarna: retinylpropionat och retinolpalmitat. Är du ute efter effekt är det dessa du ska leta efter, dock kan koncentrationen vara väldigt svår att ta reda på vilket gör att andra mildare retinolvarianter ändå kan ha en starkare koncentration och därmed ge dig mer retinol per krona spenderad.
 • moisturiser2Hudproblem
  Vissa individer agerar starkt mot retinol. Retinol är effektivt och med hög koncentration kan de inledningsvis leda till hudirritationer. Låt inte detta skrämma dig, utan låt huden anpassa sig till retinolet. Dra ner på användningen till en början, ta varannan eller var tredje dag istället för varje. Det är endast om irritationer kvarstår som du ska överväga sluta med produkten. Så börja långsamt och undvik att överdosera.

  Huden kan upplevas varmare, rosig och i början kommer huden kanske flagna en del. Detta är helt naturligt eftersom du precis påbörjat cellförnyelse som aldrig förr. Så släng inte produkten direkt utan låt det gå ett tag, om problemen ändå inte försvinner så kan du vara känslig för just retinol och då rekommenderar vi att man till exempel vänder sig till bakuchiol, som är en mildare, naturlig variant till retinol som har liknande egenskaper.
 • anti aging2Användning
  Börja långsamt och använd lite, och kom ihåg att retinol är en underhållsprodukt som du bör använda kontinuerligt. När du slutar kommer huden återgå till den cellomsättningen den hade innan du startade. Det är därför värt att tänka på att produkten ska vara något du kan se dig använda en lång tid framöver.
 • skincare2Hudtyp
  Har du torr eller fet hy? I så fall kan typen av retinol du köper vara viktigt för dig. Retinolet i sig fungerar lika bra som både kräm och olja men personliga preferenser kan spela in. Har du väldigt fet hy kanske du bör fundera över att ta en kräm istället för en olja. Medan en torr hy kan få ut mer av en olja. Eftersom retinol har inverkan på dessa hudproblem så bör valet inte spela allt för stor roll i långa loppet men kan vara viktigt att tänka på i början.
retinol tips2

Vad gör retinol?

Retinol är mycket små molekyler av vitamin A som kan tränga djupt ner i huden och in i cellerna där de stimulerar cellförnyelse. Någon gång i 30 års-åldern börjar vi alla få försämrad cellförnyelse vilket leder till att huden åldras rynkor börjar bildas. Med retinol bildas nya hudceller oftare och din hud blir fastare och yngre. Eftersom retinol påverkar huden nere på cellnivå är den verksam för typiska hudproblem såsom:

 • check22Solfläckar

  Solfläckar, åldersfläckar eller hyperpigmentering orsakas främst av solexponering men kan också förekomma på grund av hormonförändringar eller hos människor med akneärr. Retinol hjälper kroppen att jämna ut hudens ton och förnya cellerna i fläckarna. Vilket minskar deras synlighet eller helt gör att de försvinner
 • check22Blek och torr hud

  Eftersom retinol bokstavligt talat skapar nya hudceller och ersätter gamla fungerar det som en exfoliering av huden. Du blir av med gammal hud och får ny, mjuk och fräschare hy.
 • check22Acne och porer

  Retinol motverkar fet hy genom att reglera talgproduktionen, men eftersom den även exfolierar huden så hjälper den att motverka att porer täpps igen med smuts. Båda dessa faktorer leder till färre finnar och pormaskar.
 • check22Rynkor

  Som tidigare nämnt är kanske den viktigaste aspekten hos retinol att den förnyar huden och motverkar ålderstecken som rynkor.

Viktigt att tänka på

 • Använd inte för mycket! Du kan börja långsamt med retinolet, ta väldigt lite i början. Du kan börja med en gång i veckan första veckan, sen öka på med en dag varje vecka tills att du antingen tar varje kväll eller åtminstone varannan. Låt dina preferenser och resultat bestämma hur ofta det passar dig att applicera retinolet.
 • Eftersom retinol ger dig nya hudceller kommer de vara mer känsliga mot solen och öka risken för solbränna. Se därför till att vara noga med solkräm och gå gärna upp i styrka från vad du brukar använda för att undvika några problem.
 • Se till att inte använda andra starka hudvårdsprodukter samtidigt som du använder retinol. Om du till exempel har akneproblem och använder starka medel för detta, överväg att ta retinol ena dagen och akneprodukten nästa.

Vårt test av retinol

All retinol är inte likvärdig och hudvårdsmarknaden är minst sagt en stor arena att orientera sig i. I vårt test har vi gått igenom ett flertal faktorer som är viktiga när det gäller att hitta en retinolprodukt som är effektiv. De främsta faktorerna vi kollat på är:

 • Effekt - Hjälper produkten? Märks det någon skillnad efter användning?
 • Innehåll - Vilken sorts retinol innehåller produkten? Är det rätt sorts retinol?
 • Pris - Hur bra är produkten för det givna priset? Får du mycket för pengarna?
 • Kundrecensioner & betyg - Resultat kan vara väldigt individuellt och andra kunders betyg och kommentarer ger en indikation på hur effektiv produkten verkligen är.

Vanliga frågor om retinol

Vilken retniol produkt är bäst?

I vårt test vann PIXI Overnight Retinol Oil. Det finns dock många bra produkter på marknaden och till och med receptbelagda retinolprodukter som är mycket effektiva.

Vad är retinol?

Retinol är ett samlingsord för en sorts A-vitamin vars molekyler är små nog för att kunna tränga sig in djupt i huden där den effektiviserar cellernas produktion av t.ex. kollagen som håller huden ung och fräsch.

Vad gör retinol?

Ökar hudens cellförnyelse och cellernas produktion av kollagen och elastin som håller huden ung och på så sätt motverkar rynkor. Retinol kan även användas mot akne och pormaskar.

Finns det några biverkningar?

Initialt kan retinol leda till hudirritationer. Såsom rodnad och flagnande hud, vilket är helt normalt eftersom huden håller på att förnyas och celler byts ut. Dessa symptom borde dock försvinna efter ett tags aktiv användning. Om dessa problem fortgår bör du överväga att sluta använda produkten och gå över till något mer skonsamt.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
58 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5