Bäst i test: Bästa bärsjalen 2022

Uppdaterad februari 2022

Bärsjalar kommer i många varianter som varierar i material, utformning, tillverkare och modell. Du kan bland annat välja mellan vävda sjalar, trikåsjalar eller ringsjalar och i flera olika tyger. För att hjälpa dig hitta rätt har vi sammanställt en lista över de bästa bärsjalarna 2022. Testvinnaren är Ergobaby Aura Bärsjal, en stabil och snygg bärsjal som du kan läsa mer om här nedan.

Vårt test av bärsjalar

Det finns olika typer av bärsjalar, den mest populära är trikåsjalen som också är det mest lämpade för det nyfödda barnet. I vårt test av flera bärsjalar har vi presenterat de 5 bästa bärsjalarna där vi primärt utgått från följande betygskriterier:

 • Säkerhet – Det är viktigt att bärsjalen är godkänd enligt EN 13209-2:2005, en SIS-standard som anger att sjalen är säker att bära barnet i. Standarden visar på att sjalen är säker att bära ett barn upp till 3.5 kg, utan att hålla i det.
 • Användning – Sjalen ska vara lätt att handskas med. Dels ska den ta lite plats när den inte används så att du enkelt kan bära med dig den, till exempel i din skötväska. Den ska också vara lätt att knyta, vilket till viss del beror på tyget men också dess bredd och längd. Vi tycker om sjalar som man knyter själv. Det är lättare att anpassa utrymmet för barnet då, även om knytfria går snabbare att ta på.
 • Komfort – Ett skönt tyg som ventilerar väl är ett måste, oavsett om du vill ha en varm eller sval sjal. Ribbat tyg på utsidan är en bra egenskap för att effektivt leda bort fukt. God elasticitet är också viktigt för att optimera passformen.
 • Skötsel – En bärsjal ska helst kunna tvättas i maskin. Nästan alla bärsjalar kan tvättas i maskin, men eftersom smidighet och tidseffektivitet är väldigt viktiga faktorer för föräldrar så har vi undersökt tvättråden noga på de bärsjalar vi testat.

 1. Ergobaby Aura Bärsjal

  9,6/10
  "Högkvalitativ bärsjal som sitter stabilt".
  Ergobaby Aura Bärsjal Sweet Vine
  Bäst i test
  Typ
  Trikå
  Storlek
  490 cm
  Material
  Viskos
  Max vikt
  13,6 kg
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Kommer i många färger och mönster
  • Anpassningsbar
  • Enkla knytinstruktioner
  Nackdelar
  • Kortare design

  Recension

  Ergobaby Aura bärsjal är en lite enklare modell av bärsjal, men uppfyller sitt syfte utan några som helst problem. Med Ergobaby Aura kommer du nära ditt barn precis som med andra bärsjalar, och det mjuka tyget av viskos ger barnet en behaglig tillvaro i din famn.

  Bärsjalen som alltså är gjord av viskos av eukalyptus och acacia, och är ett lite bättre miljöval jämfört med bomull. Viskos är slitstarkt, svalt och skönt, och liknar på många sätt bomull. Man får samma fördelar som med bomull, men med den enda nackdelen att viskos ofta behöver tvättas i 30°C jämfört med bomullens 40°C.

  Barn upp till 13,6 kg kan bäras i bärsjalen och längden på 490 cm gör denna bärsjal lätthanterlig och populär. Bärsjalen kommer också med en liten integrerad förvaringspåse så att den lätt kan vikas in i sig själv och tas med. Vi uppskattar också det lugnande mönstret på tyget och tror att denna bärsjal kan underlätta hemmalivet lite extra med de små barnen.

  Läs mer
 2. Aldoria Bambusoft Bärsjal

  9,4/10
  "Mycket praktisk sjal som både värmer och skyddar".
  Aldoria Bambusoft Bärsjal (Grå)
  Typ
  Trikå
  Storlek
  500 cm
  Material
  Bambu
  Max vikt
  10 kg
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt komfort
  • Gosigt & ventilerande bambutyg
  • Tydliga & bra knytinstruktioner
  • Fungerar bra vid amning
  Nackdelar
  • Lägre maxvikt

  Recension

  Aldoria Bambu Soft är en bärsjal som passar alla nyfödda och deras mammor. Här har man valt ett material vars egenskaper verkligen kommer till perfekt användning. Bambutrikå har speciella attribut som på många sätt kan liknas vid en blandning mellan bomull och silke, men med förstärkta goda egenskaper. Bambutrikå är upp till tre gånger bättre på att suga upp fukt jämfört med bomull och blir därför ett mycket luftigare material. Samtidigt som bambutrikå andas mer, håller den också värmen mycket bättre och passar på så sätt både till kyligare dagar men även till de varmaste dagarna i juli. Ribbningen på utsidan hjälper ytterligare till att leda bort värmen, och den mjuka insidan ger en komfortabel och mjuk känsla mot huden. Bärsjalen är amningsvänlig, den passar alltså utmärkt att amma i samtidigt som man bär runt på barnet.

  Den här bärsjalen är 5 meter lång och tack vare markeringen i mitten av sjalen går det snabbt och smidigt att hitta mittpunkten när man ska börja knyta. Sjalen kommer även med knytningsinstruktioner som är enkla att följa och förstå sig på. Det kan ta några gånger innan man lär sig, men efter några gånger kan man knytningen mer eller mindre utantill. Aldoria Bambu Soft bärsjal passar till barn upp till ca ett år, och har en max vikt på 10 kg. Bärsjalen är också enkel att tvätta i tvättmaskin, och kommer i flera olika färger.

  Läs mer
 3. Baby K´tan Bärsjal

  9,3/10
  "Säker och skön modell".
  Baby Ktan bärsjal svart
  Typ
  Sele
  Storlek
  S-XL
  Material
  Bomull
  Max vikt
  16 kg
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Behöver ej knytas
  • Enkel av- och påtagning
  • Mjuk & skönt bomullstyg
  Nackdelar
  • Går ej att variera knytningen

  Recension

  Denna bärsjal fungerar något annorlunda från de traditionella modellerna. Istället för att vara en längre bit av tyg som kan knytas på valfritt sätt, är Baby k'tan färdig för att trä på sig som den är. Man skulle kunna säga att denna bärsjal är som en kombination av en bärsele och en bärsjal. Bärsjalen passar perfekt för nybörjaren och kommer i ett svart, bomullsutförande. Den kommer också i flera olika storlekar och kan bära upp till 16 kg, med andra ord en bärsjal för alla.

  Baby k'tan är extremt simpel att använda. Istället för att behöva vika på olika sätt, kan bärsjalen liknas vid att ta på sig en t-shirt eller en tröja. Den snabba av- och påtagning sparar både tid och möda, och har snabbt blivit populär.

  Bärsjalen är som sagt tillverkad av bomull och har de fördelarna som bomull traditionellt har. Bärsjalen andas bra samtidigt som den för bort fukt effektivt, men ändå håller kvar värmen vid kyligare dagar. Den känns mjuk mot huden och hållningen för både bebisen och föräldern upplevs fantastisk. Sist men inte minst går bärsjalen att tvättas i maskin vilket som vanligt är ett stort plus för att spara tid.

  Läs mer
 4. Babylonia Tricot-Slen Organic

  9,0/10
  "Bärsjal som möjliggör bra ögonkontakt med ditt barn".
  Babylonia Tricot-Slen Organic Bärsjal (Svart)
  Typ
  Trikå
  Storlek
  550 cm
  Material
  Öko-tex bomull
  Max vikt
  15 kg
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Ekologisk Bomull
  • Lång användningstid (upp till 3 år)
  • Varm & mysig
  Nackdelar
  • Något sämre ventilerande egenskaper

  Recension

  Den ekologiska och GOTS-certifierade bärsjalen Babylonia Tricot-slen är en bärsjal som passar de lite större barnen. Materialet som har använts är bomull och med sin fuktavledande, och värmebehållande egenskap är det ett bra materialval. Bärsjalen känns tålig men samtidigt väldigt mjuk och skön.

  Babylonia Tricot-slen bärsjalen är 550 cm lång och kan bära barn upp till 15 kg. Den höga maxvikten ser till att bärsjalen kan användas högre upp i åldern än vissa andra modeller, vilket är något som vi uppskattar lite extra. Längden gör den lätt att handskas med och markeringen i mitten underlättar knytandet. Samtidigt som man ska klä sitt barn väl, kommer denna tjocka bärsjal av bomull att värma barnet en hel del.

  Bärsjalen kommer i flera olika färger och tvättas enkelt i 40°C maskintvätt.

  Läs mer
 5. Najell wrap bärsjal

  8,8/10
  "Praktisk design med bra ventilation".
  Najell Bärsjal (Charcoal Black)
  Bästa premiumvalet
  Typ
  Ringsjal
  Storlek
  S / M
  Material
  Öko-tex Jerseytyg
  Max vikt
  9 kg
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Behöver ej knytas
  • Användarvänlig
  • Hög komfort för förälder & barn
  Nackdelar
  • Något dyrare alternativ
  • Kan ej knytanpassas

  Recension

  Najell wrap är en specialare som tar smidigheten hos en bärsjal till en ny nivå. Med denna modell behöver man inte knyta bärsjalen, utan den kommer färdigknuten direkt från förpackningen. När det kommer till materialvalet har man valt bomull med en liten bit av elastan för att få en mjukare och stretchigare tyg. Eftersom bärsjalen är färdigknuten underlättar det något att tyget är elastiskt jämfört med ett helt stumt och hårt tyg.

  Bärsjalen passar utmärkt att använda både varmare och kallare dagar, och packas enkelt ihop om man vill ta med sig den. Avsaknaden av spännen och andra hårda, och vassa föremål uppskattas även stort. Då finns det inget som riskerar att riva barnet, som istället kommer att helt och hållet vara omslutet av mjukt tyg.

  Maxvikten för bärsjalen har satts till 9 kg. Man kommer kanske inte att kunna använda bärsjalen riktigt lika länge som andra modeller, men när barnet väl börjar närma sig maxvikten har de flesta hunnit bli så pass aktiva att det inte gör så mycket.

  Läs mer

barsjal guide

Din köpguide till den bästa bärsjalen

Att bära barnet i sjal har blivit väldigt populärt igen, och det är inte så konstigt eftersom det är både smidigt och naturligt att ha barnet nära. Att bära småbarn i sjal har vi människor gjort i tusentals år. Det finns idag ett stort urval av sjalar, i flera olika stilar och material. Det finns några saker att fundera över när du ska köpa bärsjal och vi har här sammanställt en guide som hjälper dig till rätta:

 • Trikåsjal

  En populär modell som är lätt att knyta och lämpar sig för nyfödda men kan användas upp till 1-årsåldern. Som namnet antyder är tyget stretchigt och följsamt vilket gör sjalen anpassningsbar och bekväm för både förälder och barn. Trikåsjalen finns i flera olika prisklasser och lämpar sig som nybörjarsjal. Du också köpa färdigknutna trikåsjalar.
 • Vävd sjal

  Den vävda sjalen passar oftast de lite större barnet. Vävda tyger har god hållbarhet och sitter stabilt på kroppen. De finns i flera olika material som passar för alla årstider, varma som kalla. Om trikåsjalen börjar kännas tung eller ostabil att bära i så är den vävda sjalen utmärkt att gå vidare till.
 • Ringsjal

  Ringsjalen kan också komma i många olika tyger, men det som utmärker den är de två ringarna som håller ihop sjalen. Ringarna är tillverkade i plast eller metall och gör så att sjalen behåller sin knut även om du behöver ta ur och i barnet. Ringsjalen avlastar mycket bra eftersom en justering av ringarna gör att belastningen förändras, ringsjalen lämpar sig därför perfekt för längre sessioner med bärsjalen.
 • Hybridsjal

  Hybridsjalar blandar fördelarna med den vävda och trikåsjalen. Elasticitet och stabilitet i ett är målet. Hybridsjalarna är väldigt bekväma, mindre stretchiga än trikåsjalen men nästan samma stabilitet som hos den vävda sjalen. Hybridsjalar är utmärkta för dig som vill slippa köpa flera olika sjalar och istället planerar att använda samma sjal under hela småbarnsåldern.
 • Mei tai

  En Mei tai är en östasiatisk bärsjal som inte riktigt ser ut som en sjal. Det är istället ett fyrkantigt, eller rektangulärt tygstycke med fyra ban i varsitt hörn. De undre banden knyts runt midjan och de två övre runt axlar och rygg. Det främre stycket skapar då en bärsjal framtill som är ergonomiskt och bekväm för både barn och förälder. En Mei Tai är perfekt för sommarhalvåret då inte lika mycket tyg omsluter föräldern som hos trikåsjalen eller den vävda sjalen.
barsjal tips

Säkerhetstips - bär rätt

Om bärsjalen knyts och bärs rätt så är den väldigt ergonomisk för barnet. Eftersom du själv knyter sjalen så är den lätt att justera och anpassa efter både dig och ditt barn. Att bära sitt barn i bärsjal känns tryggt och mysigt, och forskning visar på att barn mår bra av mycket närkontakt med sina föräldrar. Men för att sjalandet ska vara säkert så behöver du tänka på följande saker:

barsjalAndning och uppsikt – Det är viktigt att barnet har helt fria luftvägar och att du har uppsikt över barnets andning. Du ska kunna se barnets ansikte och enkelt kunna kontrollera andningen. Huvudet ska inte ligga för nära mot bröstet, du ska med enkelhet få in två fingrar mellan ansikte och bröst.

positionPosition – Barnet ska sitta i grodpositionen, alltså upprätt hukposition. Knäna ska vara högre upp en rumpan och omsluta din kropp. Barnets nacke behöver också bra stöd innan det är starkt nog att hållan nacken upprätt själv. Barnet behöver också stöd på sidorna för att sitta stabilt och inte riskera att glida eller falla ur sjalen.

komfortKomfort – Din egen komfort är såklart också viktig. Undvik överbelastning genom att ta regelbundna pauser, bära barnet på olika sidor eller i olika sjalar. Stöd barnet med armarna om du känner dig trött i ryggen, eller sitt ner en stund och vila. Om du är ovan vid att bära vikt på din kropp under längre stunder så är det viktigt att du börjar långsamt för att vänja din kropp.

Vanliga frågor om bärsjalen

Vad är en bärsjal?

En bärsjal är en bit tyg eller en textil i någon form som man kan bära små barn i. Bärsjalen har på sistone blivit populär för att man samtidigt som man kommer nära sitt barn, får händer fria för att jobba med annat. 

Vad är fördelarna med en bärsjal?

Fördelarna med bärsjalen är att man jämfört med de tjockare bärselena kommer närmare sitt barn. Bärsjalen är ofta också väldigt tunn och går lättare att ta med sig om man ska iväg. Materialen som har använts i bärsjalen är i regel mycket luftigare och tunnare, och känns på så sätt behagligare både för barnet som bärs och föräldern som bär. 

Hur hårt ska en bärsjal knytas?

En bärsjal ska faktiskt sitta relativt tajt. De flesta material som används i bärsjalarna är någorlunda elastiska, och knyter man så barnet sitter stadigt finns det ändå utrymme att röra sig. Ett barn som sitter löst kommer att komma längre ifrån kroppen och på så sätt kännas tyngre, och behöva anstränga sig mer när föräldern rör på sig för att hålla sin egna kropp stabil. 

Hur tungt barn kan man bära i en bärsjal?

Det beror helt på materialet som har använts i bärsjalen och hur tjockt materialet är. De flesta bärsjalar brukar klara åtminstone 9 kg, men det finns modeller som klarar upp till 20 kg. Det framgår alltid tydligt vad maxvikten på bärsjalen är. 

Vilken är den bästa bärsjalen?

Efter ett flertal tester har vi valt Ergobaby Aura Bärsjal till den bästa bärsjalen. Den har samlat flest poäng i de olika kategorierna och är en produkt som fungerar perfekt i många olika avseenden. Vi testar kontinuerligt nya produkter och vi får hela tiden in nyare, och i vissa fall bättre modeller som kan ta över förstaplatsen. 

Hur ska en bärsjal knytas?

En bärsjal går att knyta på flera olika sätt, men det finns också färdigknutna bärsjalar för den som inte känner sig bekväm med att knyta en bärsjal. Vi rekommenderar att på exempelvis Youtube söka efter "knyta bärsjal" eller liknande för att hitta en instruktionsvideo för att på bästa sätt se hur en bärsjal knyts smidigt. 

Testvinnare - Bäst Bärsjal

 • Ergobaby Aura Bärsjal
 • Aldoria Bambusoft Bärsjal
 • Baby K´tan Bärsjal
 • Babylonia Tricot-Slen Organic
 • Najell wrap bärsjal
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
70 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5