Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa aktivitetsklockan 2021

Uppdaterad oktober 2021

En aktivitetsklocka eller aktivitetsarmband som det ibland kallas är den simplaste formen av träningsklocka och därmed ett mer prisvärt alternativ. De brukar vara enklare i utformning och funktion än mer dyrare träningsklockor men mäter fortfarande liknande värden såsom: distans, puls, kalorier, steg och sömn. De har även olika träningslägen beroende på vilken aktivitet du utför. De ger dig helt enkelt en bättre koll på din motion och vardagshälsa. Oftast är de kompatibla med smartphones så att du kan ha koll på din utvecklingskurva. Vi har testat flera av aktivitetsklockorna som marknaden har att erbjuda och valt ut 5 som vi tycker sticker ut från mängden där Fitbit Inspire 2 valdes ut till bäst i test.

Vilken är den bästa aktivitetsklockan?

Det är inte alltid lätt att motivera vardagsmotionen eller bibehålla träningen när resultaten verkar avstanna. Med en aktivitetsklocka får man en extra motivator till både det enda och det andra. Dels ser du hur mycket du rör på dig varje dag och du har möjlighet att följa din utveckling genom insamlad data. På så sätt kan du motivera dig att både komma igång eller fortsätta med träningen. I vårt test har vi främst kollat på vilka funktioner som klockorna erbjuder, vilken batteritid de har, designen, användarvänligheten och jämfört detta med prislappen. En aktivitetsklocka ska inte vara allt för dyr men du vill samtidigt att den ska hålla bra kvalité och ge dig möjlighet att följa din motion och träning. Längre ner på sidan kan du läsa i vår köpguide vad du borde leta efter i en aktivitetsklocka.

Är det så att du letade efter en pulsklocka kan du läsa mer om dem i vårt test på pulsklockor.

 1. Fitbit Inspire 2

  9,5/10
  ”Aktivitetsklockan som ger dig full kontroll & insyn i din hälsa & motion”
  Fitbit Inspire 2
  Bäst i test
  Batteritid
  10 dagar
  Vattentålig
  50 m
  Olika träningslägen
  20+
  Mobilkompatibel
  Ja
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stilren & enkel utformning
  • Utmärkt batteritid (trots många passiva funktioner)
  • Kontinuerlig pulsmätning för bäst kontroll
  • Massvis med träningslägen & funktioner
  • Fullt kompatibel med mobil & FitBit-appen
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Detta är verkligen aktivitetsklockan för dig som vill ha kontroll på läget. Utmärkt både för den som tränar mycket och den som bara vill ha bättre koll på sin allmänhälsa och motion. Den kollar kontinuerligt din puls så att du får en väldokumenterad insyn i hur du rör dig och mår under dagen. Utmärker sig även genom att ge möjlighet för kvinnor att dokumentera cyklar och liknande, mycket behändigt och ger en utökad insyn i ens allmänhälsa.

  Träningsmässigt är det också en av de bättre klockorna med över 20 olika träningslägen som ger dig statistik både i real-tid och du kan i appen blicka tillbaka på för att kunna se utvecklingen. Den sammankopplas med mobilens GPS för att ge korrekt sträcka och tempo. Den är dessutom vattentät på upp till 50 meter, så att du kan använda den under simträning eller bad. Du kan anpassa träningen utefter pulsmål, om det är något du vill jobba efter. Det finns även en guidade andningsövningar som gör att du kan slappna av och ger dig bättre kontroll på din stress. Mindfullness har blivit alltmer viktigt i dagens stressiga samhälle och de guidade andningsövningarna är utmärkta för att låta dig gå ner i tempo och inge ett lugn. Klockan har helt enkelt det mesta och det märks att tillverkarna verkligen tänkt till på vad som är användbara och nödvändiga funktioner.

  Den ser väldigt simpel ut i stil och utformning men låt inte det lura dig för den är, om du inte märkt det i texten ovan, full av funktioner och anpassningsmöjligheter. Du kan även anpassa urtavlan efter dina preferenser och det finns mängder av olika stilar och utseenden att välja mellan. Den kopplas enkelt upp mot din mobil och tillhörande app så att du har full kontroll på både hälsa och andra mobilaktiviteter såsom: samtal, meddelande och andra app-notiser. Har du Android finns det dessutom möjlighet att svara på meddelanden. Utan att vara onödigt dyr ger FitBit dig full insyn och kontroll över din träning och allmänhälsa, den förtjänar verkligen sin plats på listan.

  Läs mer
 2. Xiaomi Mi Band 5 Aktivitetsarmband

  9,3/10
  ”Budget varianten av en FitBit; enkel i utformningen men med många användbara funktioner”
  Xiaomi Mi Band 5 Aktivitetsarmband
  Mest Prisvärd
  Batteritid
  14 dagar
  Vattentålig
  50 m
  Olika träningslägen
  12
  Mobilkompatibel
  Ja
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Minimalistisk i utseende och funktion
  • Enkel att kontrollera från både app och telefon
  • Utmärkt batteritid
  • Mycket prisvärd
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Detta är som en enklare version av FitBit inspire, den har några färre funktioner och träningslägen men är annars väldigt lik. Den ger dig full insyn och kontroll över din träning, allmänhälsa, stress och sömn. Enklast är att direkt koppla upp den mot telefonen och ladda ner appen. Genom appen kan du anpassa klockan helt och välja vad du kan scrolla mellan och vilka funktioner som ska synas var och vilket tema du vill ha. Detta är väldigt skönt eftersom det annars lätt blir att man scrollar igenom massa funktioner innan man hittar det man vill ha och du kan antingen göra den minimalistisk och bara ha de funktioner du vill komma åt eller åtminstone sätta dem i en prioriteringsordning.

  Den är vattentät, GPS-kompatibel och har 12 träningslägen så att du kan få rätt värden beroende på vad du gör. Batteritiden är dessutom fantastisk, 10 dagar med kontinuerlig användning eller upp till 20 om den mest sitter på armen och inte göra så mycket. Det är verkligen en funktionell och bra klocka för att hålla koll på motionen och för priset är den helt fantastisk.

  Läs mer
 3. Hama Fit Watch 4900 Aktivitetsarmband

  9,0/10
  ”Ett annat stilrent budgetalternativ med det typiska smartklockutseendet”
  Hama Fit Watch 4900 Aktivitetsarmband
  Batteritid
  6 dagar
  Vattentålig
  1.5 m
  Olika träningslägen
  9
  Mobilkompatibel
  Ja
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel att navigera & använd
  • Kontinuerlig pulsmätning
  • Styr mobilmusik med mera direkt från klockan
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Sämre batteritid än andra alternativ

  Aktivitetsklockan från Hama är ganska simpel och är utmärkt för den som vill ha lite mer vardaglig koll och kunna använda klockan till träning men som kanske inte behöver veta exakta värden för din exakta träning. Den har kontinuerlig pulsmätning så den analyserar din vardag och sömn, men det finns endast 9 träningslägen så den är verkligen mer utrustad för det mer vardagliga än något annat, men fortfarande duglig för båda.

  Den ger dig daglig- och veckosammanfattning och du kan i mobilappen hålla bra koll din utveckling. Den mäter steg, km, puls, kalorier, aktiv tid & sömn. Så du har enkelt koll på de viktigaste värdena utan att behöva göra några som helst inställningar. Du kan även få mobilnotifikationer, såsom meddelanden direkt i klockan, och kontrollera musik från till exempel Spotify. Över lag en mycket simpel men lätthanterlig aktivitetsklocka som ger dig de viktigaste funktionerna utan att krångla till det, och det till ett väldigt förmånligt pris.

  Läs mer
 4. Xplora Xmove Aktivitetsarmband

  8,9/10
  ”Aktivitetsklockan som passar till hela familjen och uppmuntrar till aktivitet”
  Xplora Xmove Aktivitetsarmband
  Batteritid
  10 dagar
  Vattentålig
  1.5m
  Olika träningslägen
  7
  Mobilkompatibel
  Ja
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Erbjuder priser med virtuell valuta som ges var 1000e steg
  • Perfekt för tävlingsinriktade individer eller familjer
  • Simpel utformning & lätthanterlig
  • Bra mobilkompatibilitet
  Nackdelar
  • Engelskspråkig

  Klockan är mycket enkel och stilren i sin utformning med endast en knapp och en touchscreen. Påminner väldigt mycket om apples smartklocka till utseendet, om inte riktigt lika ”smart”, den kostar ju trots allt en bråkdel av vad en apple smartklocka kostar. Aktivitetsklockan är rätt simpel det är egentligen bara att swipea sig fram dit man vill och sedan köra på. Du kan mäta puls, steg, kalorier och dylikt och allt detta går att anpassa så det syns direkt i urtavlan. Det finns 7 olika träningsaktiviteter som man kan välja mellan när man ska träna och allt detta är kompatibelt med mobilen och Xploras app: Goplay.

  Det är speciellt Goplay appen som gör denna aktivitetsklocka speciell. Det är nämligen så att om du sammankopplar appen och klockan får man en fiktiv valuta för var 1000e steg som kan nyttjas i Goplay appen och har alla möjliga sorters belöningar. Det blir helt enkelt väldigt sporrande att promenera om man hittar något man är lite sugen på. Allt från filmer, lego, sparkcyklar och GoPros finns att köpa för valutan (detta uppdateras så det är inte säkert att samma priser alltid är tillgängliga). Ett mycket fiffigt system för att uppmuntra till motion och ett sätt för barn, och kanske likaså vuxna, att lära sig något om vikten av sparande och värdet av pengar.

  Läs mer
 5. Safekid Aktivitetsklocka KW76

  8,8/10
  ”Aktivitetsklocka som passar både vuxna & barn”
  Safekid Aktivitetsklocka KW76
  Batteritid
  15 dagar
  Vattentålig
  1.5 m
  Olika träningslägen
  8
  Mobilkompatibel
  Ja
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Har syremättnadsmätning (syremängden i blodet)
  • Mycket kontroll över inställningar både från app & klocka
  • Utmärkt vardagsmotionsklocka
  Nackdelar
  • Laddningskabeln sitter inte fast något bra
  • Endast 8 träningslägen

  Safekid har här en ganska enkel aktivitetsklocka men med många funktioner. För det mest vardagliga, som att mäta puls, kalorier, steg och liknande, är den egentligen bara att sätta på och använda. Sedan är den kompatibel med mobilen vilket ger dig möjlighet att styra musik, kamera och dylikt varav den ena kan vara relativt användbart men det andra kan kännas lite överflödigt. Vissa av funktionerna på denna klocka känns liknande, antingen användbara eller överflödiga. Du har till exempel bara 8 träningslägen varav 3 eller 4 egentligen känns relevanta; att ha ett träningsläge för att situps eller badminton men inte andra mer generella känns lite väl specifikt och överflödigt om du inte spelar badminton kontinuerligt.

  Sömn mäts dagligen och batteritiden är utmärkt om den främst används för dagligt enkelt bruk. Du har enkelt koll på din motion via appen och inställningarna på klockan är intuitiva och enkla att förstå. Detta gör att den passar bra till både vuxna och barn som en enklare smart- och träningsklocka. Den gör allt dessa typer av produkter ska men är mer användarvänlig och kostar inte flera tusenlappar. Helt enkelt en väldigt bra introduktionsklocka med ett stilrent utseende (påminner om Apples smartklocka i design).

  Läs mer

aktivitetsklocka kopguide

Köpguide: Hitta rätt aktivitetsklocka

Aktivitetsklockor kostar ofta inte lika mycket som andra smart- och träningsklockor men har ofta liknande eller överensstämmande funktioner. Aktivitetsklockor eller armband är oftast mycket mer prisvärda för att de är enklare i funktion och utformning. Nedan har vi samlat några av de mest vanliga funktionerna och aspekterna man kan behöva ta sig en funderare över innan man gör ett köp. De flesta av dessa funktioner brukar finnas hos aktivitetsklockor, den stora frågan är hur pass bra dem är och detta sitter ofta i priset.

 • puls

  Pulsmätning

  Vare sig du är träningsnarkoman eller bara intresserad av din vardagsmotion är pulsmätning av intresse. Dels kan du se hur din puls under dagen ser ut för att se om du kanske borde fundera på att ta det lite lugnare med kaffet eller stressa mindre. Du kan även pressa för att se var din maxpuls ligger och hur du på bästa sätt går ner till vilopuls igen. Noggrannheten ligger lite i priset men de flesta aktivitetsklockor ger tillförlitliga plusresultat, har klockan inte pulsmätare så är det sannolikt inte en aktivitetsklocka utan snarare en stegräknare med klocka.
 • fotavtryck

  Stegräknare

  Stegräknaren är ett absolut måste i en aktivitetsklocka. Det är en av de mer sporrande elementen i en aktivitetsklocka och ger dig direkt indikationer på hur mycket du rör dig om dagarna. På nästan alla aktivitetsklockor kan du sätta upp ett stegmål för varje dag för att se till att du lever upp till ditt vardagsmotionsmål. Om du cyklar mycket är det viktigt att vara vaksam om att ställa in detta på klockan då du annars inte får detta tillgodoräknat som steg eller aktivitet i vissa aktivitetsklockor eftersom de kan kräva handledsrörelser. 
 • somn

  Sömnmätning 

  De flesta aktivitetsklockorna är utrustade med sömnmätning. Det innebär att den mäter sömnkvalitén, så att du direkt kan se huruvida din sömn på något sätt behöver förbättras, hur många timmar du sover och hur lång din REM-sömn är. Det viktiga här är huruvida skön klockan sitter på armen det kan vara lite störande att sova med klocka på. I aktivitetsklockans fall brukar "armbands"varianten vara lite mindre störande än de som ser ut som mer klassiska klockor. 
 • display

  Display & utseende

  Displayen är relativt viktigt i en aktivitetsklocka, de är oftast relativt små men du vill ändå kunna utläsa alla de viktigaste detaljerna såsom, tid, steg, puls och kalorier. Det är även bra om det finns många och varierande teman att välja mellan så att klockans display visar något du är nöjd med. Titta gärna över hur displayen ser ut, vad den kan visa och huruvida det går att ändra teman och utseende. Vanligtvis kan man välja mellan en aktivitetsklocka som ser ut som ett armband eller som en smartklocka, detta är ju väldigt subjektivt och det är bara att fundera på vad du tycker passar dig bäst.
 • trapport

  Träningslägen

  Träning är varierande och du vill gärna ha en aktivitetsklocka som kan göra mer än mäta antal steg. Olika träningsformer ger olika resultat i kaloriförbränning och liknande. Tränar man intensivt eller planerar att göra det vill man ha med så många funktioner som möjligt. Helst vill du kunna byta mellan gång, löpning, cykling, simning mm. Desto fler träningsinställningar som finns desto fler aktiviteter kan du tillgodoräkna med aktivitetsklockan
 • gps2

  GPS

  Många aktivitetsklockor kommer utan GPS, men med bluetooth anslutning till mobilen (här nyttjar aktivitetsklockan mobilens GPS), stegräknare eller andra träningsinställningar kan du ändå få ut distanser och liknande så det är inte någon jätteförslut. Har aktivitetsklockan däremot GPS är detta ett plus eftersom du då kan följa upp och se utvecklingen i till exempel samma spår. Har klockan ingen egen GPS se till att den har anslutningsmöjlighet till mobilen.
 • batteri2

  Batteri

  Batteritiden skiftar mycket mellan olika modeller och ofta sitter det i priset. De flesta håller mellan några dagar och upp till två veckor men detta är beroende på hur intensivt du använder den. Om du bara har klockan på dig och inte gör mycket annat än att räkna steg borde den hålla en arbetsvecka i alla fall. Vissa dyrare modeller är mycket aktiva i mätningar och ger dig mycket data utan att behöva göra inställningar men har ändå imponerande batteritid. Titta alltid på vad batteritiden är och om det skiljer sig mellan aktivt-läge eller stand-by.
 • vattentatt

  Vattentät

  Du vill alltid ha någon slags vattentäthet på aktivitetsklockan. De flesta är utrustade med åtminstone IP68 vattentålighet, det innebär att du kan ha den i sötvatten på 1.5m djup i ungefär 30 minuter utan problem, så du kan behöva tänka på hur länge du tänkte vara i vattnet med vissa modeller. Annars är det 5 ATM klassning du ska leta efter som klarar 50m djup och har inga problem med vanligt motionssim under längre perioder. Leta alltid efter någon slags vattentäthet eftersom träning ofta innebär svett och du vill inte ha en aktivitetsklocka som ger upp bara för att du tränat hårt.
 • app2

  Mobil & app-kompatibilitet 

  De flesta aktivitetsklockor är mobilkompatibla och har sin egen app där du kan få tillgång till din tränings- och sömndata. Det innebär också att de får tillgång till mobilens GPS och kan tillgodoräkna distanser och liknande. Många modeller ger dig även tillgång till andra vanliga appar såsom meddelanden, facebook, instagram, kamera eller liknande, så att du kan få notiser och se meddelanden eller till och med ta kort med klockan. 

 

Vanliga frågor om aktivtetsklockor

Vilken aktivitetsklocka är bäst?

I vårt test vann Fitbit Inspire 2 eftersom den är prisvärd & användarvänlig men har samtidigt alla funktioner som känns nödvändiga för en aktivitetsklocka; hela paketet skulle man kunna säga.

Varför använda en aktivitetsklocka?

Det gör det enklare att hålla koll på både sin allmänhälsa och vardagliga motion och likaså träning. Det du får är både en bättre insyn och kontroll över hur du mår men kan också få inspiration att ta tag och förbättra din hälsa och träning.

Är min aktivitetsklocka vattentålig?

De flesta aktivitetsklockorna har något slags vattentålighet. Vill du bada och simma med klockan bör du ha åtminstone 5 ATM klassning, om din klocka har IP68 vattentålighet ska den kunna klara 30 min i sötvatten utan några djupdyk men om det är så att du vill kunna simma med klockan rekommenderar vi absolut en högre klassning. Leta alltid efter en vattentålighetsspecifikation om du är simmotionär.

Vad är skillnaden mellan aktivitetsklockor, puls/träningsklockor och smartklockor?

När det kommer till aktivitetsklockor vs tränings- eller smartklockor är det specifikt priset och funktionalitet som är skillnaden. Aktivitetsklocor är något mer simpla i funktionen men betydligt mer prisvärda. Ibland är skillnaderna mycket små och stämpeln som aktivitets- eller puls/träningsklocka är därför väldigt flytande men överlag är det så att funktion och pris är skillnaderna. 

Testvinnare - Bäst Aktivitetsklocka

 • Fitbit Inspire 2
 • Xiaomi Mi Band 5 Aktivitetsarmband
 • Hama Fit Watch 4900 Aktivitetsarmband
 • Xplora Xmove Aktivitetsarmband
 • Safekid Aktivitetsklocka KW76
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 4 / 5