Bäst i test: Bästa aktivitetsklockan 2022

Uppdaterad april 2022

En aktivitetsklocka, eller aktivitetsarmband som det ibland kallas, är en enkel formen av träningsklocka och därmed ett prisvärt alternativ. De brukar vara enklare i utformning och funktion än mer dyrare träningsklockor men mäter fortfarande värden såsom distans, puls, kalorier, steg och sömn. Vi har testat flera av aktivitetsklockorna som marknaden har att erbjuda och valt ut 5 som vi tycker sticker ut från mängden där Fitbit Charge 4 valdes ut till bäst i test.

Vårt test av aktivitetsklockor

Det är inte alltid lätt att motivera vardagsmotionen eller bibehålla träningen när resultaten verkar avstanna. Med en aktivitetsklocka får man en extra motivator till både det enda och det andra. Dels ser du hur mycket du rör på dig varje dag och du har möjlighet att följa din utveckling genom insamlad data. På så sätt kan du motivera dig att både komma igång eller fortsätta med träningen. I vårt test har vi främst tittat på vilka funktioner som klockorna erbjuder, vilken batteritid de har, designen, användarvänligheten och jämfört detta med prislappen. En aktivitetsklocka ska inte vara allt för dyr men du vill samtidigt att den ska hålla bra kvalitet och ge dig möjlighet att följa din motion och träning. Sammanfattningsvis har de viktigaste faktorerna i vår betygsättning varit:

 • Funktionalitet - Hur många, och vilka, funktioner har klockan? Är funktionerna användbara? Hur tålig är aktivitetsklockan?
 • Användarvänlighet - Är inställningarna lätta att göra? Hur smidig är klockan att använda överlag? Vad passar klockan till?
 • Prisvärdhet - Hur står sig specifikationerna och kvaliteten i förhållande till priset? Finns det andra modeller som är bättre, sett till priset?

 1. Fitbit Charge 4

  9,4/10
  "Riktigt bra balans mellan pris och kvalitet".
  Fitbit Charge 4 Aktivitetsarmband
  Bäst i test
  Batteritid
  7 dagar
  Vattentålig
  50 m
  Olika träningslägen
  20+ lägen
  Mobilkompatibel
  Ja
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Slimmad och skön design
  • Intuitivt gränssnitt
  • Uppgraderad träningsapp
  • Inbyggd GPS
  Nackdelar
  • Endast snabbsvar på meddelanden med Android
  • Saknar anpassning för träningsprogram

  Recension

  Fitbit Charge 4 lanserades i april 2020 och har sedan dess fallit en hel del i pris, vilket bidrar till att höja modellens prisvärdhet. Aktivitetsarmbandet har fått flera goda kundomdömen och recensionerna från andra tester är också övervägande positiva.

  Liksom andra aktivitetsklockor mäter även Fitbit Charge 4 sådant som ditt tempo och sträckan du springer eller cyklar. Mätningen i sig är mycket exakt och klockan har även pulszons-mätning för att få en noggrannare bedömning av din träning. Pulsmätningen sker dygnet runt, förutsett att du har klockan på dig, och den registrerar även din kaloriförbränning.

  Kombinationen av pulszoner och en mycket exakt pulsmätning, gör att överblicken över dina vanor och prestationer blir lätt att analysera och utvärdera. Med funktionen ”träningsläge” går det sedan att sätta upp mål för träningen. Du kan utvärdera huruvida du når dem genom att följa klockans data. Genom att dessutom prenumerera på Fitbit Premium, kan du få skräddarsydda program för att förbättra din träning och din livsstil.

  Meddelande- och aviseringsfunktionen gör att du kan se samtal, meddelanden och app-aviseringar från mobilen. Länken mellan mobilen och klockan är avbrottsfri och under vårt test upplevde vi inga störningar eller ofrivilliga glapp i kontakten. Detta förutsatte dock att mobilen fanns i närheten.

  Skärmen på Fitbit Charge 4 är antireflekterande och displayen går därmed att se i solljus. Den anpassar sig automatiskt efter omgivningens ljus. Displayens touch-skärm har också en kort responstid och reagerar direkt när vi vidrör den. Vi gillar Fitbit Charge 4 eftersom kockan har en bra batteritid, smidiga funktioner och en design som innebär bra kvalitet och tillförlitlighet.

  Läs mer
 2. Xplora Xmove Aktivitetsarmband

  9,2/10
  ”Aktivitetsklockan som passar till hela familjen och uppmuntrar till aktivitet”.
  Xplora Xmove Aktivitetsarmband
  Batteritid
  10 dagar
  Vattentålig
  1.5 m
  Olika träningslägen
  7 lägen
  Mobilkompatibel
  Ja
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Erbjuder priser med virtuell valuta som ges var 1000e steg
  • Perfekt för tävlingsinriktade individer eller familjer
  • Simpel utformning & lätthanterlig
  • Bra mobilkompatibilitet
  Nackdelar
  • Engelskspråkig

  Recension 

  Klockan är mycket enkel och stilren i sin utformning med endast en knapp och en touchscreen. Påminner väldigt mycket om apples smartklocka till utseendet, om inte riktigt lika ”smart”, den kostar ju trots allt en bråkdel av vad en apple smartklocka kostar. Aktivitetsklockan är rätt simpel det är egentligen bara att swipea sig fram dit man vill och sedan köra på. Du kan mäta puls, steg, kalorier och dylikt och allt detta går att anpassa så det syns direkt i urtavlan. Det finns 7 olika träningsaktiviteter som man kan välja mellan när man ska träna och allt detta är kompatibelt med mobilen och Xploras app: Goplay.

  Det är speciellt Goplay appen som gör denna aktivitetsklocka speciell. Det är nämligen så att om du sammankopplar appen och klockan får man en fiktiv valuta för var 1000e steg som kan nyttjas i Goplay appen och har alla möjliga sorters belöningar. Det blir helt enkelt väldigt sporrande att promenera om man hittar något man är lite sugen på. Allt från filmer, lego, sparkcyklar och GoPros finns att köpa för valutan (detta uppdateras så det är inte säkert att samma priser alltid är tillgängliga). Ett mycket fiffigt system för att uppmuntra till motion och ett sätt för barn, och kanske likaså vuxna, att lära sig något om vikten av sparande och värdet av pengar.

  Läs mer
 3. Amazfit Band 5 Aktivitetsarmband

  9,1/10
  "Billig aktivitetsklocka som har alla grundläggande funktioner och lite till".
  Amazfit Band 5 Aktivitetsarmband
  Mest Prisvärd
  Batteritid
  15 dagar
  Vattentålig
  50 m
  Olika träningslägen
  11 lägen
  Mobilkompatibel
  Ja
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Väger mycket lite
  • Prisvärd
  • Bra sömnregistrering
  Nackdelar
  • Saknar GPS

  Recension

  Amazfit Band 5 är en bekväm, lätthanterlig klocka som kommer till ett utmärkt pris. Vid första anblick liknar Band 5 många andra aktivitetsklockor, med sitt smala band och avlånga skärm, men till sitt pris så överraskar den när det kommer till både kvalitet och funktioner.. Vikten är väldigt låg och klockan är enkel att bära i alla lägen, även nattetid. En aktivitetsklocka ska gärna inte göra sig påmind under träningspasset så Amazfit lever upp till sitt namn med sin bekväma passform. Armbandet går att ta av och byta ut vid behov. En stor nyhet med Amazfit Band 5 är att den är kompatibel med Amazons Alexa för smidiga röstkommandon!

  Storleken på skärmen påminner om Fitbit Charge 4, med sina 2.8 cm. Färgerna är skarpa och touchen fungerar felfritt. Med över 45 alternativ för urtavla kommer du att hitta alternativ för att snabbt se den information du vill åt, och utbudet på urtavlor uppdateras ständigt. Det finns till och med animerade urtavlor, något som saknas på klockor i premiumklassen! Inomhus är displayen mycket bra, tydlig och skarp. Men utomhus upplevs den påtagligt svagare. I direkt solljus är det faktiskt svårt att orientera sig på skärmen. Med högst ljusstyrkan på skärmen blir den läsbar, men batteritid blir lidande. Tyvärr saknar Amazfit Band 5 ett ”alltid på-läge”.

  Funktionerna som Amazfit Band 5 erbjuder är många och bra. Den mäter puls och syresättning på ett tillfredsställande sätt. Pulsen mäts inte aktivt utan du får ett ögonblicksvärde som du får uppdatera om du vill se förändringar i pulsen. Amazfit Band 5 saknar GPS men kan via uppkoppling till telefonen registrera löpturer och liknande. Klockan kan följa 11 olika träningslägen, från simning och cykling till yoga, rodd och löpning. När klockan är uppkopplad mot telefonen får du också notifikationer till klockan.

  Amazfit Band 5 är en fantastisk klocka för sitt pris. Med väl fungerande app, funktioner och skärm kommer du inte bli besviken oavsett om du använder klockan vid träning eller vardags.  

  Läs mer
 4. Fitbit Charge 5

  9,0/10
  "Fantastisk klocka som presterar över sin prisklass".
  Fitbit Charge 5 Aktivitetsarmband
  Bästa premiumvalet
  Batteritid
  7 dagar
  Vattentålig
  50 m
  Olika träningslägen
  20 lägen
  Mobilkompatibel
  Ja
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket detaljerad träningsinformation
  • Snygg färgskärm
  • Kontaktlös betalning
  • Smart gränssnitt
  • Fler funktioner än tidigare modeller
  Nackdelar
  • Informationen på skärmen är något begränsad

  Recension

  I september 2021 lanserades Fitbit Charge 5, som gjorde aktivitetsklockan till det senaste tillskottet i raden av aktivitetsklockor och -armband från Google-ägda Fitbit.

  Fitbit Charge 5 passar utmärkt för om du gillar löpning eller till exempel spinning. Det finns ett läge för spinningpass och även den här modellen registrerar pulszoner, vilket kan vara användbart vid högintensiv träning som spinning. Fitbit Charge 5 är speciellt utformad för den som gillar att träna med högre puls-intensitet och funktionerna passar speciellt bra för löpning.

  Pulsmätaren är träffsäker och pålitlig och modellen tar med sig det bästa från föregående modeller, såsom inbyggd GPS, aviseringar från mobilen och kontaktlös betalning via Fitbit Pay som stödjs av de flesta av storbankerna. Nackdelen är att klockan är relativt dyr och att den inte är integrerad med Spotify, på samma sätt som Fitbit Charge 4. Man kan dock styra musik som exempelvis spelas från mobil men det går inte att lyssna direkt från aktivitetsarmbandet.

  Det som är nytt på Fitbit Charge 5 är en väl upplyst AMOLED-skärm och stressmätning. Båda delarna är något vi uppskattar, även om skärmen kan vara något krånglig i vissa lägen. I övrigt finns EKG-app för hjärtrytm och funktionen ”Daily readiness score”, som läser av din energinivå. Även andra delar som sömnregistrering och pulsvariation (HRV) finns inkluderat, förutsatt att du har premiumabonnemanget.

  Sammanfattningsvis betraktar vi Fitbit Charge 5 som en klar premium-produkt som inte gör dig besviken. Det du får är flera funktioner, en bättre display och en stilren design. Klockan inkluderar dessutom en sexmånaders testperiod av Fitbit Premium, vilken annars kostar runt 100 kr i månaden.

  Läs mer
 5. Safekid Aktivitetsklocka KW76

  8,8/10
  ”Aktivitetsklocka som passar både vuxna & barn”.
  Safekid Aktivitetsklocka KW76
  Batteritid
  15 dagar
  Vattentålig
  1.5 m
  Olika träningslägen
  8 lägen
  Mobilkompatibel
  Ja
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Har syremättnadsmätning (syremängden i blodet)
  • Mycket kontroll över inställningar både från app & klocka
  • Utmärkt vardagsmotionsklocka
  Nackdelar
  • Laddningskabeln sitter inte fast något bra
  • Endast 8 träningslägen

  Recension

  Safekid har här en ganska enkel aktivitetsklocka men med många funktioner. För det mest vardagliga, som att mäta puls, kalorier, steg och liknande, är den egentligen bara att sätta på och använda. Sedan är den kompatibel med mobilen vilket ger dig möjlighet att styra musik, kamera och dylikt varav den ena kan vara relativt användbart men det andra kan kännas lite överflödigt. Vissa av funktionerna på denna klocka känns liknande, antingen användbara eller överflödiga. Du har till exempel bara 8 träningslägen varav 3 eller 4 egentligen känns relevanta; att ha ett träningsläge för att situps eller badminton men inte andra mer generella känns lite väl specifikt och överflödigt om du inte spelar badminton kontinuerligt.

  Sömn mäts dagligen och batteritiden är utmärkt om den främst används för dagligt enkelt bruk. Du har enkelt koll på din motion via appen och inställningarna på klockan är intuitiva och enkla att förstå. Detta gör att den passar bra till både vuxna och barn som en enklare smart- och träningsklocka. Den gör allt dessa typer av produkter ska men är mer användarvänlig och kostar inte flera tusenlappar. Helt enkelt en väldigt bra introduktionsklocka med ett stilrent utseende (påminner om Apples smartklocka i design).

  Läs mer

aktivitetsklocka kopguide

Köpguide: Hitta rätt aktivitetsklocka

Aktivitetsklockor kostar ofta inte lika mycket som andra smart- och träningsklockor men har ofta liknande eller överensstämmande funktioner. Aktivitetsklockor eller armband är oftast mycket mer prisvärda för att de är enklare i funktion och utformning. Nedan har vi samlat några av de mest vanliga funktionerna och aspekterna man kan behöva ta sig en funderare över innan man gör ett köp. De flesta av dessa funktioner brukar finnas hos aktivitetsklockor, den stora frågan är hur pass bra dem är och detta sitter ofta i priset.

 • puls

  Pulsmätning

  Vare sig du är träningsnarkoman eller bara intresserad av din vardagsmotion är pulsmätning av intresse. Dels kan du se hur din puls under dagen ser ut för att se om du kanske borde fundera på att ta det lite lugnare med kaffet eller stressa mindre. Du kan även pressa för att se var din maxpuls ligger och hur du på bästa sätt går ner till vilopuls igen. Noggrannheten ligger lite i priset men de flesta aktivitetsklockor ger tillförlitliga plusresultat, har klockan inte pulsmätare så är det sannolikt inte en aktivitetsklocka utan snarare en stegräknare med klocka.
 • fotavtryck

  Stegräknare

  Stegräknaren är ett absolut måste i en aktivitetsklocka. Det är en av de mer sporrande elementen i en aktivitetsklocka och ger dig direkt indikationer på hur mycket du rör dig om dagarna. På nästan alla aktivitetsklockor kan du sätta upp ett stegmål för varje dag för att se till att du lever upp till ditt vardagsmotionsmål. Om du cyklar mycket är det viktigt att vara vaksam om att ställa in detta på klockan då du annars inte får detta tillgodoräknat som steg eller aktivitet i vissa aktivitetsklockor eftersom de kan kräva handledsrörelser. 
 • somn

  Sömnmätning 

  De flesta aktivitetsklockorna är utrustade med sömnmätning. Det innebär att den mäter sömnkvalitén, så att du direkt kan se huruvida din sömn på något sätt behöver förbättras, hur många timmar du sover och hur lång din REM-sömn är. Det viktiga här är huruvida skön klockan sitter på armen det kan vara lite störande att sova med klocka på. I aktivitetsklockans fall brukar "armbands" varianten vara lite mindre störande än de som ser ut som mer klassiska klockor. 
 • display

  Display & utseende

  Displayen är relativt viktigt i en aktivitetsklocka, de är oftast relativt små men du vill ändå kunna utläsa alla de viktigaste detaljerna såsom, tid, steg, puls och kalorier. Det är även bra om det finns många och varierande teman att välja mellan så att klockans display visar något du är nöjd med. Titta gärna över hur displayen ser ut, vad den kan visa och huruvida det går att ändra teman och utseende. Vanligtvis kan man välja mellan en aktivitetsklocka som ser ut som ett armband eller som en smartklocka, detta är ju väldigt subjektivt och det är bara att fundera på vad du tycker passar dig bäst.
 • trapport

  Träningslägen

  Träning är varierande och du vill gärna ha en aktivitetsklocka som kan göra mer än mäta antal steg. Olika träningsformer ger olika resultat i kaloriförbränning och liknande. Tränar man intensivt eller planerar att göra det vill man ha med så många funktioner som möjligt. Helst vill du kunna byta mellan gång, löpning, cykling, simning mm. Desto fler träningsinställningar som finns desto fler aktiviteter kan du tillgodoräkna med aktivitetsklockan.
 • gps2

  GPS

  Många aktivitetsklockor kommer utan GPS, men med bluetooth anslutning till mobilen (här nyttjar aktivitetsklockan mobilens GPS), stegräknare eller andra träningsinställningar kan du ändå få ut distanser och liknande så det är inte någon jätteförslut. Har aktivitetsklockan däremot GPS är detta ett plus eftersom du då kan följa upp och se utvecklingen i till exempel samma spår. Har klockan ingen egen GPS se till att den har anslutningsmöjlighet till mobilen.
 • batteri2

  Batteri

  Batteritiden skiftar mycket mellan olika modeller och ofta sitter det i priset. De flesta håller mellan några dagar och upp till två veckor men detta är beroende på hur intensivt du använder den. Om du bara har klockan på dig och inte gör mycket annat än att räkna steg borde den hålla en arbetsvecka i alla fall. Vissa dyrare modeller är mycket aktiva i mätningar och ger dig mycket data utan att behöva göra inställningar men har ändå imponerande batteritid. Titta alltid på vad batteritiden är och om det skiljer sig mellan aktivt-läge eller stand-by.
 • vattentatt

  Vattentät

  Du vill alltid ha någon slags vattentäthet på aktivitetsklockan. De flesta är utrustade med åtminstone IP68 vattentålighet, det innebär att du kan ha den i sötvatten på 1.5m djup i ungefär 30 minuter utan problem, så du kan behöva tänka på hur länge du tänkte vara i vattnet med vissa modeller. Annars är det 5 ATM klassning du ska leta efter som klarar 50m djup och har inga problem med vanligt motionssim under längre perioder. Leta alltid efter någon slags vattentäthet eftersom träning ofta innebär svett och du vill inte ha en aktivitetsklocka som ger upp bara för att du tränat hårt.
 • app2

  Mobil & app-kompatibilitet 

  De flesta aktivitetsklockor är mobilkompatibla och har sin egen app där du kan få tillgång till din tränings- och sömndata. Det innebär också att de får tillgång till mobilens GPS och kan tillgodoräkna distanser och liknande. Många modeller ger dig även tillgång till andra vanliga appar såsom meddelanden, facebook, instagram, kamera eller liknande, så att du kan få notiser och se meddelanden eller till och med ta kort med klockan. 

 

Vanliga frågor om aktivtetsklockor

Vilken aktivitetsklocka är bäst?

I vårt test vann Fitbit Charge 4 eftersom den är prisvärd & användarvänlig men har samtidigt alla funktioner som känns nödvändiga för en aktivitetsklocka; hela paketet skulle man kunna säga.

Varför använda en aktivitetsklocka?

Det gör det enklare att hålla koll på både sin allmänhälsa och vardagliga motion och likaså träning. Det du får är både en bättre insyn och kontroll över hur du mår men kan också få inspiration att ta tag och förbättra din hälsa och träning.

Är min aktivitetsklocka vattentålig?

De flesta aktivitetsklockorna har något slags vattentålighet. Vill du bada och simma med klockan bör du ha åtminstone 5 ATM klassning, om din klocka har IP68 vattentålighet ska den kunna klara 30 min i sötvatten utan några djupdyk men om det är så att du vill kunna simma med klockan rekommenderar vi absolut en högre klassning. Leta alltid efter en vattentålighetsspecifikation om du är simmotionär.

Vad är skillnaden mellan aktivitetsklockor, puls/träningsklockor och smartklockor?

När det kommer till aktivitetsklockor vs tränings- eller smartklockor är det specifikt priset och funktionalitet som är skillnaden. Aktivitetsklockor är något mer simpla i funktionen men betydligt mer prisvärda. Ibland är skillnaderna mycket små och stämpeln som aktivitets- eller puls/träningsklocka är därför väldigt flytande men överlag är det så att funktion och pris är skillnaderna. 

Testvinnare - Bäst Aktivitetsklocka

 • Fitbit Charge 4
 • Xplora Xmove Aktivitetsarmband
 • Amazfit Band 5 Aktivitetsarmband
 • Fitbit Charge 5
 • Safekid Aktivitetsklocka KW76
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
12 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5