Bäst i test: Bästa yogamattan 2022

Uppdaterad april 2022

Det viktigaste en utövare av yoga kan skaffa sig är en bra yogamatta. Den bästa yogamattan bidrar till att övningarna blir lättare att utföra. Faktorer som stabilitet, grepp, friktion mot underlaget och hur mattan hanterar fukt och svett är viktiga delar att ta i beaktning. Idag finns det dock många modeller av mattor i varierande material från olika tillverkare. För att det ska bli lättare för dig att hitta rätt yogamatta har vi utsett 5 produkter som håller en hög kvalitet. Av dessa är Flowlife Flowmat den bästa yogamattan.

Vårt test av yogamattor

Yogamattor kommer i flera olika former. Den bästa yogamattan ska dock sticka ut från mängden genom att tillföra något extra för dig som använder den. När vi tittar på vilket yogamatta som är bäst tar vi hänsyn till flera olika delar. Bland dessa ingår huruvida mattan är miljövänlig, mattans mått, material och vilka egenskaper den har. Detta sammanfattas sedan i yogamattans prisvärdhet. Priset ska stå i relation till egenskaperna och kvaliteten. Nedan kan du läsa om de viktigaste punkterna vi utgår från.

 • Material – Det finns flera olika material, vilket gör att dessa måste anpassas till vilken typ av yoga du utövar och till vad du generellt sett ska ha yogamattan till. Materialen ska också vara så fria från gifter som möjligt.
 • Egenskaper – Yogamattans greppvänlighet, dämpning och absorptionsförmåga är viktiga delar att ta hänsyn till.
 • Prisvärdhet – Priset måste sättas i relation till vilka egenskaper och kvaliteter yogamattan bidrar med. Ett lägre pris kan innebära att kvaliteten brister, men samtidigt kan billigare mattor ha goda egenskaper. Detta varierar från fall till fall.

 1. Flowlife Flowmat

  9,6/10
  "Mycket högkvalitativ och stabil, tillverkad endast i naturmaterial".
  Flowlife Flowmat
  Bäst i test
  Tjocklek
  4 mm
  Storlek (LxB)
  183 x 61 cm
  Material
  Naturgummi & naturkork
  Lätt att rengöra
  Ja
  Gratis frakt
  100 dagars öppet köp
  1-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket lätt att rulla ihop
  • Hög prisvärdhet
  • Mycket bra och naturligt grepp
  • Ligger helt still
  • Endast naturmaterial
  Nackdelar
  • Högre pris
  • Kork kan vara lite strävt

  Recension

  Produkter från Flowlife håller en mycket hög kvalitet tack vare det fokus som läggs på dessas utformning och de material som används. Flowmat är en av dessa Flowlife-produkter som är anpassad för såväl yoga som andra träningspass och -former. Materialet i yogamattan är naturgummi och kork. Det översta lagret är av kork för att ge ett stabilt och bra grepp och där greppet dessutom blir bättre när det är lite fuktigt. Kork är också antibakteriellt. Naturgummit ger mattan tyngd, något som bidrar till att den ligger still under dina yogapass. Vi uppfattade vikten som något hög, men samtidigt inser vi att detta gör den stabil. Yogamattan var också överraskande lätt att rulla ihop ordentligt.

  Flowmat ger dig en premiumkänsla när du tar med den till exempelvis gymmet eller passet. Den är snygg och väldesignad. Dämpningen i mattan känns naturlig. Lagret av kork gör att dämpningen inte blir för tydlig utan håller en jämn balans med stabiliteten. Detta underlättar vid mer krävande asanas som exempelvis ”krigare”.

  Om vi skulle köpa en yogamatta att ha för flera olika ändamål, skulle det vara Flowmat. Den är skön vid avslappning, även om mattor i andra syntetmaterial kanske är mjukare, och ger ett mycket bra och tydligt grepp vid olika övningar. Till exempel en övning som ”nedåtgående hund”. Vi är alltså nöjda med produkten!

  Läs mer
 2. Yogamatta Moroccan Garden

  9,4/10
  "Fint mönstrad matta i sticky-material för bästa grepp".
  Yogamatta Moroccan Garden
  Mest Prisvärd
  Tjocklek
  4 mm
  Storlek (LxB)
  173 x 61cm
  Material
  Giftfri PVC
  Lätt att rengöra
  Ja
  Fri frakt över 599 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra grepp
  • Hög prisvärdhet
  • Stabil
  • Fri från skadliga ämnen
  Nackdelar
  • Behöver användas ett tag för att få bästa grepp

  Recension

  Den som vill ha en snygg yogamatta med ett mycket bra grepp, bör titta på Moroccan Garden från Gaiam. Ytan på mattan är gjord i ett sticky-material som förbättrar greppvänligheten. Denna blir dessutom bättre ju mer du använder mattan. Risken att du glider med händerna eller fötterna på yogamattan är liten. Mattan i sig är gjord i PVC, vilket bidrar till ett lägre pris. Torts detta innehåller den inte giftiga ämnen utan är fri från bland annat ftalater och latex.

  Vi tyckte att yogamattan hade en lite för grov yta. Den var inte den skönaste mattan att hålla händerna på. Samtidigt gav den ett bra grepp. Faktum är att greppet var ett av de bästa bland de yogamattor vi testat. Detta gällde även när vi var svettiga om händerna.

  För avslappnande övningar anser vi dock inte att denna yogamatta passar bäst. Den lämpar sig främst för övningar som är lite intensivare där greppet är viktigt. När du ska transportera eller förvara mattan rekommenderar vi att du har ett band om den. Att rulla ihop den var dock lätt och den går att rulla ganska hårt för att minska utrymmet den tar upp.

  Som en billigare variant av yogamatta som ändå håller bra kvalitet är Gaiams Moroccan Garden ett mycket bra val. Den passar flera olika övningar och är lätt att ta med sig.

  Läs mer
 3. Yogamatta Grip Mat

  9,2/10
  "Grepp, stabilitet och dämpning i toppklass".
  Yogamatta Grip Mat
  Bästa premiumvalet
  Tjocklek
  5 mm
  Storlek (LxB)
  180 x 61 cm
  Material
  PVC & polyuretan
  Lätt att rengöra
  Ja
  Fri frakt över 599 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket bra grepp
  • Bra dämpning
  • Hög kvalitet
  • Biologiskt nedbrytbar
  Nackdelar
  • Högre pris
  • Relativt tung

  Recension

  Grip Mat från Yogiraj håller en hög kvalitet och är dessutom garanterat fri från gifter. Den är dessutom designad för att absorbera fukt och svett, vilket förbättrar greppet. Känslan vi får när vi ”yogar” på denna matta är att den är gedigen. Den ligger där den ligger och rubbas inte från golvet trots att vi utför mer intensiva övningar. Problem som kan finnas med vissa yogamattor av lägre kvalitet är att de rullar upp sig i kanterna. Detta märkte vi inte något av med denna modell.

  Med sina 180 x 61 cm i längd och bredd och 5 mm i tjocklek har Grip Mat relativt väl tilltagna mått. Mattan väger 1,7 kg vilket gör den ganska tung, men samtidigt är den lätt att rulla ihop och transportera. Den passar utmärkt för alla olika yogaövningar och även för avslappning. Vi använde oss helst av Grip Mat för övningar som krävde ett bra grepp, det är där denna modell har sin främst styrka. För rena balansövningar väljer vi hellre en matta som är stummare.

  Materialet som är i polyuretan och PVC bidrar till att till exempel armarna och knäna lätt får bra stabilitet och dämpningen är god. Vi besvärades aldrig av golvet under mattan. Mattan är garanterat fri från gifter och material som vissa kan reagera på, såsom latex.

  Rengöringen av Grip Mat görs med en våt trasa eller med varmt tvålvatten. Låt den sedan lufttorka.

  Läs mer
 4. Casall Yoga mat Lightweight Cover up

  9,1/10
  "Mycket tunn och smidig matta som ligger stabilt på golvet".
  Casall Yoga mat Lightweight Cover up 1mm
  Tjocklek
  1 mm
  Storlek (LxB)
  183 x 68 cm
  Material
  Naturgummi & polyester
  Lätt att rengöra
  Ja
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket lätt och smidig
  • Lägger sig perfekt på golvet
  • Bra yogamatta att ha på resan
  Nackdelar
  • Något hård
  • Passar inte alla övningar

  Recension

  Yoga mat Lightweight är en yogamatta som hör till de tunnaste mattorna på marknaden. Trots detta är den användbar och bidrar bland annat till en hög stabilitet och bra grepp. Om du vill öka greppet på mattan är det bara att spraya lite vatten på den. Fukten ger ett gradvis bättre grepp när den absorberas.

  Materialen som mattan är tillverkad i är naturgummi och mikrofiberpolyester. Detta gör den miljövänligare och luktavvisande. Yogamattan ger även tack vare dessa material en varm och behaglig känsla när du ligger på den. Tänk dock på att mattan, med tanke på materialen i den, bör förvaras ihoprullad för bättre hållbarhet.

  Det vi uppskattade mest med Casall Yoga mat Lightweight var att den trots sin tunna design är förvånansvärt mjuk. Vi kände visserligen golvet under mattan, hårdheten var märkbart reducerad. För avslappning passar dock denna modell inte speciellt bra. Åtminstone inte om du vill ligga väldigt mjukt och bekvämt. Däremot lämpar den sin utmärkt för balansövningar och övningar där du behöver bra grepp.

  Läs mer
 5. Casall Yoga Mat Position 4 mm

  8,9/10
  "Prisvärd yogamatta med bra yta och stötdämpning".
  Casall Yoga Mat Position 4 mm
  Tjocklek
  4 mm
  Storlek (LxB)
  185 x 61 cm
  Material
  TPE
  Lätt att rengöra
  Ja
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket bra brepp
  • Fin struktur
  • God dämpning
  • Lätt att rulla ihop
  Nackdelar
  • Blir hal vid handsvett
  • Kanter som viker upp sig

  Recension

  Yogamattor av märket Casall håller en hög kvalitet till ett bra pris. Yoga Mat Position är inget undantag. Mattan ger ett bra grepp med greppvänlig mönstring och en struktur som dämpar stötar mot underlaget. Med sina 4 mm i tjocklek och med ett material i TPE är den även lätt att rulla ihop. Tjockleken och materialet gör att den också håller en låg vikt. Mattan finns att få i färgerna svart, grå och ljusgrön.

  I vårt test av olika yogamattor ingick det att utföra olika yogaställningar för att se hur mattorna reagerade. Casalls Yoga Mat Position höll sig mycket stabil på golvet, men blev hal när vi svettades mer vid intensivare pass. Mönstret kompenserade dock genom att ge en del grepp för händerna. Mattan låg heller inte helt slätt på golvet, utan hade en tendens att vika upp sig i kanterna och luktade lite plast/gummi. Detta blev visserligen bättre med tiden ju mer vi använde yogamattan.

  Vi rekommenderar Casalls Yoga Mat Position för den som vill ha en bra prissatt yogamatta att använda hemma eller på resa, eftersom den är så lätt att ta med sig. Den är dessutom fri från latex och klorid, vilket gör den mer miljövänlig.

  Läs mer

full length side view beautiful young fit woman sportswear working out indoors practicing yoga exercise mat doing downward facing dog pose adho mukha svanasana sun salutation pose

Din köpguide till den bästa yogamattan

När du står inför valet av yogamatta är det viktigt att veta om vilka delar som har betydelse för mattans kvalitet. Sådant som material, mått och tjocklek är de viktigaste aspekterna, men även vilka miljöhänsyn som tas av tillverkaren och hur man rengör yogamattan är viktiga delar. I köpguiden nedan kan du läsa mer om vilka delar som är speciellt viktiga.

textile 2

Material

Yogamattor finns i flera olika typer av material. Flera mattor är dessutom gjorda olika material för att de ska dra nytta av materialens varierande egenskaper. Oavsett vilket material du väljer ska mattan vara slitstark, ha bra grepp och friktion mot underlaget samt vara lätt att rulla ihop. 

Den vanligaste typen av material som yogamattor är tillverkade i är PVC-plast, eller polyvinylklorid. Detta material är billigt, fritt från gifter och livslängden är dessutom lång eftersom de är slitstarka. Var medveten om att plastmattor kan ha en speciell lukt när de är nya. Denna brukar dock försvinna med tiden.

Yogamattor i naturgummi är ofta fukt- och luktavvisande, halksäkra men relativt tunga. Naturgummit kombineras också ibland med andra material såsom TPE. Utöver naturgummi finns även andra naturmaterial. Bland dessa hittar vi till exempel yogamattor i kork och de som är tillverkade i bambufibrer. Dessa material är bra om du svettas mycket eftersom greppet ökar när de bli fuktiga. De har även antibakteriella egenskaper som gör att de inte behöver tvättas lika ofta.

Mattor i Polyuretan (PU) är en annan variant som är vanlig. PU gör att mattorna i detta material absorberar fukt och ger bra grepp även när du svettas. Det är dessutom mycket slitstarkt. Materialet kan dock inte återvinnas.

Bland övriga material som återfinns i yogamattor hittar vi termoplastisk elastomer (TPE) som är en blandning av plast och gummi. Materialet är billigt, formbart och flexibelt. Det är också mycket slitstarkt med bra grepp. Greppet i mattan hänger dock mycket på densiteten i materialet. Ett annat material, som vissa kan vara känsliga mot, är latex. Detta ger mycket bra grepp mot underlaget, vilket gör att yogamattan kan ha en undersida av latex och en ovansida av något naturmaterial såsom bomull eller ull.

holding hand2

Miljö & gifter 

Det säger sig självt att man bör välja en yogamatta i giftfritt material som är miljövänlig. Att hitta den kvalitet och de egenskaper man är ute efter är dock minst lika viktigt, varför det blir viktigt att kombinera de olika faktorerna. 

Bland de mindre giftfria materialen hittar vi PVC. Plastmaterialet är mer miljövänligt eftersom det går att återvinna. Framställningsprocessen innebär dock ofta att mjukgörande ftalater används och dessa är giftiga. Hos billigare PVC-mattor är detta vanligare. Även andra kemikalier kan förekomma såsom färgämnen och flamskyddsmedel. Detta gäller även flera gummimattor. Dyrare yogamattor, eller de i naturmaterial, är ofta testade mot dessa ämnen och använder andra processer. 

Huruvida yogamattan är återvinningsbar är också viktigt. Ett material som Polyuretan är till exempel inte återvinningsbart. Däremot kan du välja en matta i TPE som överlag är mer nedbrytbart än PVC och Polyuretan. Det är dessutom ofta giftfritt. Flera giftfria mattor är certifierade för att du lättare ska kunna göra ett tillförlitligt val.

measure tape

Mått & tjocklek

En yogamatta är ofta mellan 170 och 190 cm långa. Storleken på mattan bör dock passa för övningarna du utövar. Mindre mattor passar exempelvis bättre att ta med sig på yogapassen. En yogamatta ska heller inte i vara tillverkad i ett för tungt material. Det gör dem mer otympliga. 

Tjockleken på en yogamatta är ofta mellan 4 och 6 mm. Mattorna behöver vara tunnare än till exempel en träningsmatta eftersom balansen är en viktig faktor när man utför yogaövningar. En tunnare matta ger även bättre grepp. Du bör dock välja en något tjockare matta om du har problem med till exempel lederna. Överlag gäller att ju tunnare mattan är, desto bättre balans ger den. Tjockare mattor är till för mindre intensiva övningar och tunnare yogamattor passar för mer aktivitet.

closed fist hand gesture

Grepp & struktur 

När du står, eller sitter, på din yogamatta ska den ge ett bra grepp och du ska inte riskera att glida. Tänk dock på att inte använda skor på mattorna eftersom flera varianter av mattor kan få märken och missfärgningar av det. Även friktionen ska vara bra mot underlaget du är på. En yogamatta i kombinerade material kan vara en variant för att öka friktionen, men samtidigt göra mattan behaglig att vara på. 

Beroende på ditt tycke och smak kan yogamattan vara slätare eller grövre. Vissa mattor är även klibbigare för att ge bra grepp. Yogamattor med upphöjd struktur i gummi eller jute är också bra för bättre grepp. Om greppet inte är bra finns risken för fel belastningar på kroppen. Vid intensivare svettningar bör du använda en matta med bra grepp och som inte blir hal. Material som absorberar fukt kan vara bra alternativ. Även mönstrade mattor med till exempel en räfflad yta bidrar till bättre grepp.

basket2

Rengöring 

Rengöringen av en yogamatta är okomplicerad, men det finns vissa hänsyn du behöver ta. Här beror det främst på vilket material som mattan är gjord i. 

 • Polyuretan tillhör de material som kan vara svårare att rengöra. Nackdelen med den goda absorptionsförmågan är att mattan är svårare att rengöra och att bakterier kan bildas i den. Materialet i sig är dock ofta antibakteriellt. Du rengör mattan enklast genom att torka av den med en fuktig trasa. Det är även en bra idé att tillsätta några droppar olja som motverkar bakterier, till exempel Tea tree-olja. 

 • TPE-mattor är relativt lätta att rengöra. Du torkar av dem med kallt vatten och trasa. Låt inte torka i solen eftersom de inte tål starkt solljus eller för hög värme. 

 • PVC-mattor som är giftfria går att köra i tvättmaskinen på ullprogrammet utan sköljmedel. Använd helst lite och skonsamt tvättmedel. 

 • Naturgummi rengörs med en blandning av vinäger och vatten som sprayas på och torkas av försiktigt. Detta tar bort eventuell lukt och bakterier. 

När det gäller material som bomull och bambu bör du titta på vad tillverkaren rekommenderar. Generellt sett går dessa att toka av med fuktig trasa. Så gott som alla yogamattor bör torkas efter tvätt genom att du hänger upp dem och låter lufttorka.

Vanliga frågor om yogamattor

Hur tjock bör en yogamatta vara?

En yogamattas tjocklek varierar mellan ungefär 4 och 6 mm. Beroende på vilket syfte du har med yogamattan och vilka övningar du avser att utföra, kommer det vara delar som styr vilken tjocklek du bör välja. Tunnare mattor ger överlag bra stabilitet och tjockare mattor bättre dämpning. Materialet i mattorna är dock av avgörande betydelse här.

Behöver jag mer än en yogamatta?

Det kan vara praktiskt och användbart att ha ett par olika yogamattor om du är en flitig utövare av yoga. Olika yogamattor har kvaliteter som skiljer sig åt. Det kan också vara så att du vill ha en matta hemma och en annan att ta med dig till passen och träningen. 

Testvinnare - Bäst Yogamatta

 • Flowlife Flowmat
 • Yogamatta Moroccan Garden
 • Yogamatta Grip Mat
 • Casall Yoga mat Lightweight Cover up
 • Casall Yoga Mat Position 4 mm
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
15 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5