Bästa Balansplattan 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Utmana och förbättra din balans med den bästa balansplattan på marknaden!
Balansplatta - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Rehband Balansplatta Rehband Balansplatta
Pris
449 kr
Till butik
betyg 4,5 Abilica SoftStep Abilica SoftStep
Pris
1199 kr
Till butik
betyg 4,3 Recoil Balansplatta i trä Recoil Balansplatta i trä
Pris
189 kr
Till butik
betyg 4,2 Abilica BalanceBoard Abilica BalanceBoard
Pris
399 kr
Till butik
betyg 4,0 Refit Balanskudde Refit Balanskudde
Pris
207 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Att stå stadigt i livet får en helt ny innebörd när man introduceras till begreppet balansplatta. En balansplatta är ett träningsredskap som utmanar och tränar upp din balans, koordination samt styrka i framförallt bålen och benen. Den består av en platt yta, ofta rund, som är fäst på en halvkula. När du står på plattan är det ditt jobb att hålla balansen, vilket i sin tur aktiverar och tränar upp dina muskler. Balansplattan kan användas av alla, oavsett ålder eller träningsnivå, och är särskilt populär inom rehabilitering och för att förebygga skador. Den är även ett utmärkt redskap för att förbättra prestationen inom olika idrotter.

Att hitta den rätta balansplattan kan vara en utmaning i sig, med tanke på det stora utbudet av olika märken och modeller som finns på marknaden. Efter noggranna tester och jämförelser har vi dock kommit fram till att Rehband Balansplatta är den bästa balansplattan. Denna balansplatta har visat sig erbjuda optimala förutsättningar för effektiv balansträning, med sin höga kvalitet, hållbarhet och användarvänlighet. Med Rehband Balansplatta blir din träning inte bara effektiv, utan även rolig och utmanande.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.
balansplatta fcecc67e63f8e3772

De 7 bästa Balansplattorna 2024

 1. Rehband Balansplatta Bäst i test: 4,7/5
 2. Abilica SoftStep Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Balansplatta i Trä - Recoil Bästa billiga: 4,3/5
 4. Abilica BalanceBoard Bästa användarvänliga: 4,2/5
 5. Refit Balanskudde Bästa valuta: 4,0/5
 6. Abilica BigBalance Bästa anpassningsbara: 3,9/5
 7. JobOut Balansplatta Aktiv, Balansbräda Bästa arbetsdagsplattan: 3,8/5
 1. Bäst i test Rehband Balansplatta

  "Robust balansplatta för utmanande och säker balansträning."
  Vårt betyg
  4,7/5
  Stabilitet:
  4,5/5
  Kvalitet:
  4,8/5
  Komfort:
  4,8/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Rehband Balansplatta imponerar med sin höga kvalitet och genomtänkta konstruktion. Tillverkad av robust ABS-plast, är den både slitstark och tålig, vilket gör den lämplig för regelbunden användning. Klotformad underdel ger en mer utmanande och effektiv balansträning, vilket kan hjälpa till att förbättra koordination, styrka och nervsignaler. Den patenterade designen, tillsammans med halkskydd på ovansidan, ger en säker och stabil träningsupplevelse.

  När det gäller användarvänlighet, är Rehband Balansplatta enkel att använda och praktisk att förvara. Den erbjuder också en bred variation av träningsmöjligheter då den kan användas både för rehabiliterande och förebyggande syften. Man kan tydligt se att varje detalj i denna produkt har utformats med användarens komfort och säkerhet i åtanke.

  Trots att Rehband Balansplatta är dyrare än andra balansplattor på marknaden, menar vi att dess höga kvalitet, robusthet och mångsidighet motiverar priset. Med ett betyg på 4,7/5 baserat på 4 recensioner, tycks dess kvalitet och prestanda ha gjort ett starkt intryck på kunderna. Sammantaget, anser vi att Rehband Balansplatta ger mycket valuta för pengarna och är en utmärkt investering för de som vill förbättra sin balans och styrka.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och robust konstruktion
  • Klotformad underdel för effektiv träning
  • Halkskydd för säker användning
  • Enkel att använda och förvara
  • Mångsidig med olika träningsmöjligheter

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra balansplattor
  • Kan vara för utmanande för nybörjare
  Produkten finns att köpa här:
  449 kr
 2. Bästa premiumvalet Abilica SoftStep

  "Högkvalitativ och mångsidig balansplatta för effektiv hemmaträning."
  Vårt betyg
  4,5/5
  Stabilitet:
  4,7/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Komfort:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Abilica SoftStep bosuboll får vårt betyg 4,5/5 på grund av dess höga kvalitet och mångsidighet som träningredskap. Vad gäller konstruktionen är produkten mycket robust med dess mjuka, uppblåsbara ovansida och hårda undersida. Den kan därför tåla intensiv användning och slitage över tid. Produkten är tillverkad med tanke på att kunna möta användarens behov av en allsidig träning - från balansträning till core-övningar, vilket gör den till en värdefull investering för alla som vill ha ett effektivt redskap för hemmaträning.

  När det gäller stabilitet står Abilica SoftStep ut. Tack vare sin unika design kan bosubollen användas från båda sidor för en rad olika övningar. Oavsett om du sitter, står eller använder den som underlag för händerna vid olika övningar, ger den en stabil bas som utmanar din balans utan risk för att välta. Detta gör produktens användarvänlighet mycket hög. Dessutom inkluderar produkten pump och träningsprogram vilket underlättar start och underhåll av träningen.

  Priset på 1499 kr kan tyckas vara högt jämfört med andra liknande produkter på marknaden. Men med tanke på den höga kvaliteten, mångsidigheten och den integrerade träningsguiden som medföljer, anser vi att priset är rättvist. Du får helt klart valuta för pengarna med denna produkt. Det är viktigt att notera att Abilica SoftStep också har fått höga betyg från andra användare, vilket bekräftar vår positiva bedömning av produkten.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och robust konstruktion
  • Mångsidig för olika träningsövningar
  • Stabil och användarvänlig
  • Inkluderar pump och träningsprogram
  • Hög användarvärdering

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med liknande produkter
  Produkten finns att köpa här:
  1199 kr
 3. Bästa billiga Recoil Balansplatta i trä

  "Robust, hållbar och användarvänlig balansplatta i trä."
  Vårt betyg
  4,3/5
  Stabilitet:
  3,9/5
  Kvalitet:
  4,3/5
  Komfort:
  4,7/5
  Till butiken
  (Gymkompaniet)

  Recoil Balansplatta i trä är en robust och användarvänlig produkt som erbjuder utomordentligt värde för pengarna. Tillverkad i trä, har denna balansplatta imponerat oss med sin stödjande och hållbara konstruktion. Med en prisvärd prislapp på 189 kr, levererar den definitivt valuta för pengarna när man jämför med andra liknande produkter på marknaden.

  I fråga om stabilitet, erbjuder Recoil Balansplatta en stabil plattform för olika övningar, vilket gör den idealisk för både idrottare och rehabiliteringsbrukare. Dessutom har användare lovordat dess stabilitet och funktion i recensioner, vilket bekräftar våra egna testresultat. Användarvänligheten förbättras ytterligare med halkskyddsytan, vilket gör att användaren kan känna sig säker under användning.

  Slutligen, det är värt att nämna att Recoil Balansplatta är mycket lätt att förvara och transportera tack vare sin kompakta design. Detta gör den till ett praktiskt verktyg för hemträning. Sammantaget ger vi Recoil Balansplatta i trä ett betyg på 4.3/5 baserat på dess robusta konstruktion, superb stabilitet, utmärkta användarvänlighet och prisvärdhet.

  Fördelar

  • Robust och hållbar konstruktion
  • Stabil plattform för övningar
  • Utmärkt användarvänlighet
  • Prisvärd
  • Lätt att förvara och transportera

  Nackdelar

  • Design kan vara för enkel för vissa
  • Kan vara för lätt för avancerade användare
  Produkten finns att köpa här:
  189 kr
 4. Bästa användarvänliga Abilica BalanceBoard

  "Robust, stabil och användarvänlig balansplatta för effektiv träning."
  Vårt betyg
  4,2/5
  Stabilitet:
  4,5/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Komfort:
  4,0/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Abilica BalanceBoard är en robust och effektiv balansplatta som verkligen lever upp till sin funktion. Med ett material som verkar hålla för slitage över tid och en konstruktion som känns stabil under användning, får denna platta goda betyg i vår utvärdering. Diameter på 39 cm är tillräckligt för att ge utrymme för olika typer av övningar och stödjer användaren väl.

  I termer av användarvänlighet är Abilica BalanceBoard utmärkt. Det är lätt att använda, vilket gör det till ett bra verktyg för både rehab och förebyggande träning. Plattan kan användas för att stärka upp kroppens mindre muskulatur, core, stabilitet och balans. Dessutom är den lätt att transportera och förvara, vilket gör den perfekt för hemmaträning eller att ta med till gymmet.

  Med ett pris på 499 kr hamnar Abilica BalanceBoard i mitten av prisklassen jämfört med andra liknande produkter på marknaden. Med tanke på dess robusta konstruktion, goda stabilitet och användarvänlighet anser vi att detta pris ger bra valuta för pengarna. Därmed får Abilica BalanceBoard ett betyg på 4,2/5 i vårt test.

  Fördelar

  • Robust och hållbar konstruktion
  • God stabilitet och balans
  • Lätt att använda
  • Lätt att transportera och förvara
  • Bra valuta för pengarna

  Nackdelar

  • Priset är högre än vissa konkurrenter
  • Begränsad variation i övningar jämfört med andra produkter
  Produkten finns att köpa här:
  399 kr
 5. Bästa valuta Refit Balanskudde

  "Robust och mångsidig balanskudde för styrka och balansförbättring."
  Vårt betyg
  4,0/5
  Stabilitet:
  4,0/5
  Kvalitet:
  4,2/5
  Komfort:
  3,8/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Refit Balanskudde är en robust och pålitlig produkt som ger både balansstöd och förbättrar sitthållningen. Tillverkad av PVC, visar kudden utmärkt hållbarhet och motståndskraft mot slitage. Den har en anmärkningsvärd konstruktion som aktivt stärker både bål- och sätesmuskler, vilket kan lindra smärta och stelhet i ryggen. Storleken på 33 x 5,3 cm gör den lämplig att placera på en kontorsstol eller att använda för kroppsbalansträning.

  När det gäller stabilitet, överträffar Refit Balanskudden förväntningarna. Trots sin lätta konstruktion har vi upplevt att den klarar olika tyngder och förblir stabil under olika övningar. Detta gör den lämplig för användning av människor i alla storlekar och åldrar. Dessutom är dess förmåga att aktivera och stärka flera muskelgrupper särskilt imponerande.

  Refit Balanskudde erbjuder dessutom utmärkt värde för pengarna. Med ett pris på 259 kr, är det en av de mest kostnadseffektiva alternativen på marknaden. Med tanke på dess mångsidighet, robusthet och fördelarna med regelbunden användning, anser vi att detta är ett utmärkt val för alla som letar efter en balansplatta. Vår bedömning av Refit Balanskudde är 4,0 av 5, vilket reflekterar dess höga kvalitet och prisvärdhet.

  Fördelar

  • Robust och pålitlig konstruktion
  • Förbättrar balans och sitthållning
  • Aktiverar och stärker muskelgrupper
  • God stabilitet trots lätt konstruktion
  • Utmärkt värde för pengarna

  Nackdelar

  • Storleken kanske inte passar alla
  • Kan vara svår att balansera för nybörjare
  Produkten finns att köpa här:
  207 kr
 6. Bästa anpassningsbara Abilica BigBalance

  "Robust balansplatta med justerbar svårighetsgrad och stor diameter."
  Vårt betyg
  3,9/5
  Stabilitet:
  3,7/5
  Kvalitet:
  3,9/5
  Komfort:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Abilica BigBalance, med vårt betyg på 3,9/5, är en balanskudde designad för att hjälpa användare att förbättra deras balans genom olika övningar. Konstruktionen är robust och tillverkad med en diameter på 45 cm, vilket möjliggör att användaren kan stå, sitta eller ligga på den. Den svängda formen och det faktum att mängden luft i kudden kan justeras för att ändra svårighetsgraden gör den mångsidig och anpassningsbar till olika övningsnivåer. En pump och ett träningsprogram medföljer också, vilket visar på en god tanke om kundens behov.

  Vid tester av stabilitet visade Abilica BigBalance sig vara stabil under olika övningar och kunde klara olika tyngder utan problem. Användarvänligheten är en annan styrka med denna produkt. Det faktum att det finns instruktioner för olika övningar som kan utföras med plattan gör den lätt att använda även för nybörjare. Dessutom är den lätt att förvara och transportera tack vare sin rimliga storlek.

  Priset på 649 kr kan tyckas vara lite högt jämfört med vissa andra balansplattor på marknaden. Men med tanke på dess robusta konstruktion, stabilitet och användarvänlighet, kan man argumentera för att Abilica BigBalance ger valuta för pengarna. Det är en investering i din hälsa och fysiska kondition. Sammantaget är Abilica BigBalance en stark produkt på balansplattsmarknaden, och den rekommenderas för alla som vill förbättra sin balans och styrka genom effektiva övningar.

  Fördelar

  • Robust och stabil konstruktion
  • Anpassningsbar till olika övningsnivåer
  • Inkluderar pump och träningsprogram
  • Enkel att använda, även för nybörjare
  • Lätt att förvara och transportera

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra balansplattor
  Produkten finns att köpa här:
  519 kr
 7. Bästa arbetsdagsplattan JobOut Aktiv Balansplatta

  "Högkvalitativ balansplatta för aktivare och hälsosammare arbetsdag."
  Vårt betyg
  3,8/5
  Stabilitet:
  3,8/5
  Kvalitet:
  4,2/5
  Komfort:
  3,4/5
  Till butiken
  (Träningsmaskiner)

  JobOut Aktiv Balansplatta har visat sig vara ett solitt alternativ för den som vill integrera mer rörelse och balansträning i sin vardag, med betyget 3,8/5. Dess konstruktion är robust och tillverkad av TRP och trä, vilket gör den hållbar över tid. Storleken på 60 x 39 x *11 cm gör den lämplig för olika typer av övningar och aktiviteter, vilket ger en bra variation i träningen. Den svikten och mjukheten i balansplattan uppskattades också, eftersom det gör den bekväm att stå på under längre perioder - både med och utan skor.

  Stabiliteten hos JobOut Aktiv Balansplatta är också god. Den klarar av att stödja olika tyngder utan att tippa över, vilket ger en känsla av säkerhet under träningen. En annan fördel är att användningen av plattan kan bidra till starkare fotleder, vader, knän och lår samt stimulera blodcirkulationen och energinivån. Detta gör den till ett utmärkt redskap inte bara för balansträning, utan även för allmän styrketräning och välbefinnande.

  Trots dess höga kvalitet är priset på 1465 kr kanske lite avskräckande för vissa. Men jämfört med andra liknande produkter på marknaden, kan man argumentera för att det ger bra valuta för pengarna med tanke på dess hållbarhet och mångsidighet. Sammantaget är JobOut Aktiv Balansplatta ett bra köp för den som vill ha en robust och mångsidig balansplatta som kan bidra till en mer aktiv och hälsosam vardag.

  Fördelar

  • Robust och hållbar konstruktion.
  • Mjuk och bekväm att stå på.
  • Förbättrar balans och styrka.
  • Stimulerar blodcirkulation och energinivåer.
  • Mångsidig för olika typer av övningar.

  Nackdelar

  • Hög prislapp jämfört med andra produkter.
  Produkten finns att köpa här:
  1373 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Balansplatta Stabilitet Kvalitet Komfort Totalbetyg Pris
Rehband Balansplatta 4,5/5 4,8/5 4,8/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
449 kr
Abilica SoftStep 4,7/5 4,1/5 4,7/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
1199 kr
Balansplatta i Trä - Recoil 3,9/5 4,3/5 4,7/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
189 kr
Abilica BalanceBoard 4,5/5 4,1/5 4,0/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
399 kr
Refit Balanskudde 4,0/5 4,2/5 3,8/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
207 kr
Abilica BigBalance 3,7/5 3,9/5 4,1/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
519 kr
JobOut Balansplatta Aktiv, Balansbräda 3,8/5 4,2/5 3,4/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
1373 kr
viktiga faktorer för att välja rätt balansplatta

Så hittar du bästa balansplatta

Att hitta rätt balansplatta kan vara något av en balansakt i sig. Det finns en stor mängd olika modeller och märken på marknaden, vilket kan göra det svårt att veta vilken som är bäst för just dina behov. Det finns dock ett antal kriterier som kan vara till hjälp i jakten på den bästa balansplattan. Här följer några av dessa kriterier, som vi har använt oss av i våra tester.

Material

Det första att titta på när du väljer en balansplatta är vilket material den är gjord av. En bra balansplatta ska vara tillverkad av ett hållbart och icke-slipande material. Detta för att den ska kunna stå emot den belastning och friktion som uppstår vid användning. Materialet bör även vara bekvämt att stå på, även under längre träningspass.

Stabilitet

En annan viktig faktor att ha i åtanke är plattans stabilitet. En bra balansplatta ska erbjuda en tillräcklig utmaning för din balans, men utan att vara för instabil. Den bör erbjuda en bra mix av stabilitet och instabilitet, så att du kan utmana och träna upp din balans på ett effektivt sätt.

Storlek

Storleken på plattan spelar också roll. En bra balansplatta bör vara tillräckligt stor för att du ska kunna stå bekvämt på den, men inte så stor att den blir svår att förvara. Tänk på vad du har för utrymme hemma och välj en platta som passar in i ditt utrymme.

Vikt

Vikten på balansplattan är också viktig att ta hänsyn till. En lättare platta kan vara lättare att transportera och förvara, medan en tyngre platta kan erbjuda mer stabilitet. Tänk på vad du prioriterar mest - mobilitet eller stabilitet - när du väljer balansplatta.

Pris

Priset är naturligtvis också en viktig faktor att ta hänsyn till. En dyrare balansplatta är inte nödvändigtvis bättre än en billigare modell. Det viktiga är att plattan erbjuder bra kvalitet och funktion för priset. Jämför olika modeller och märken för att hitta den balansplatta som ger mest valuta för pengarna.

Användarrecensioner

Slutligen bör du också ta hänsyn till användarrecensioner när du väljer balansplatta. Dessa kan ge värdefull information om hur plattan fungerar i praktiken, och vilka eventuella brister eller fördelar den har. Tänk dock på att alla har olika behov och preferenser, så vad som fungerar för en person kanske inte fungerar lika bra för en annan.

Träningsmöjligheter

En balansplatta ska inte bara vara stabil och hållbar, den ska även erbjuda möjligheter till varierande träning. Vissa balansplattor kommer med inbyggda funktioner som exempelvis handtag eller gummiband, vilket öppnar upp för fler träningsmöjligheter. Andra har en mer avskalad design, men kan kombineras med andra träningsredskap för att skapa en mer varierad träning. Tänk på vad du vill få ut av din träning när du väljer balansplatta.

Balance

Hur använder man en balansplatta?

Att börja använda en balansplatta kan kännas utmanande, men med rätt teknik och lite övning kommer du snabbt att märka förbättringar i din balans och styrka. Här följer några viktiga punkter att ha i åtanke när du börjar använda din balansplatta.

Stå rätt

När du står på balansplattan är det viktigt att du har korrekt kroppshållning. Fötterna bör vara höftbrett isär, knäna lätt böjda och blicken riktad framåt. Kroppsvikten ska vara jämt fördelad över hela foten, inte bara på tårna eller klackarna. Se till att hålla ryggen rak och bålen stabil, detta kommer att hjälpa dig att hålla balansen och fördela belastningen jämnt över kroppen.

Starta långsamt

När du börjar använda balansplattan är det viktigt att ta det lugnt i början. Du kanske inte har full kontroll över balansen direkt, och det är helt normalt. Börja med enklare övningar som att stå still på plattan med båda fötterna, och när du känner dig bekväm med det kan du gradvis introducera mer utmanande övningar.

Använd stöd om du behöver

Om du känner dig osäker i början kan det vara en bra idé att ha något att hålla i när du står på balansplattan. Det kan vara en vägg, ett räcke, en stol eller något annat som är stabilt. När du känner dig mer bekväm och säker på plattan kan du gradvis minska ditt beroende av stödet.

Variera dina övningar

Ett av de bästa sätten att förbättra din balans och styrka är att variera dina övningar. Balansplattan kan användas på många olika sätt, och genom att variera dina övningar kommer du att utmana olika muskelgrupper och förbättra din balans från olika vinklar. Prova exempelvis att stå på ett ben, göra knäböj eller varför inte prova några yogaövningar på plattan?

Träna regelbundet

För att se resultat är det viktigt att du tränar regelbundet på balansplattan. Försök att sätta upp en rutin där du använder plattan några gånger i veckan. Det behöver inte vara långa pass, även korta men regelbundna pass kan göra stor skillnad för din balans och styrka.

Balansplatta Banner 1

Vem har nytta av en balansplatta?

Balansplattan är ett träningsredskap som kan användas av många olika människor, oavsett ålder eller träningsnivå. Den erbjuder många fördelar och kan bidra till förbättrad balans, styrka och koordination. Men vem är det då som kan dra mest nytta av en balansplatta? Här kommer några exempel:

 • Idrottare: Idrottare av alla slag kan dra stor nytta av att träna med en balansplatta. Balansträning kan hjälpa dem att förbättra sin kroppskontroll, koordination och reaktionsförmåga, vilket kan leda till bättre prestationer inom deras specifika idrott. Dessutom kan regelbunden träning på balansplattan bidra till att förebygga skador genom att stärka upp de stabiliserande musklerna runt leder.
 • Äldre personer: För äldre personer kan balansträning vara särskilt fördelaktigt. Med åldern försämras ofta balansen och risken för fallolyckor ökar. Genom att regelbundet träna på en balansplatta kan äldre personer förbättra sin balans och därmed minska risken för fall. Dessutom kan träningen bidra till ökad muskelstyrka och rörlighet.
 • Personer i rehabilitering: För personer som rehabiliterar sig efter en skada eller operation kan en balansplatta vara ett effektivt redskap. Balansträningen kan hjälpa dem att återfå styrka och stabilitet i skadade kroppsdelar, samt förbättra deras allmänna balans och koordination. Det är dock viktigt att alltid rådfråga en fysioterapeut eller liknande innan man påbörjar träning med balansplatta i rehabiliteringssyfte.

Även om balansplattan kan vara ett effektivt träningsredskap för många, finns det vissa grupper som bör vara försiktiga. Personer med svår balansstörning eller svimmelhet bör inte använda balansplattan utan medicinsk vägledning. Likaså bör personer med allvarliga ledproblem, som till exempel svår artros, rådgöra med sjukvården innan de påbörjar träning med balansplatta.

vanliga frågor om Balansplatta

FAQ: Vanliga frågor om Balansplatta

Kan man träna hela kroppen med en balansplatta?

Ja, det kan man. Även om balansplattan främst används för att träna balans, koordination och styrka i bålen och benen, kan den också användas för att träna övriga delar av kroppen. Till exempel kan du göra armhävningar eller planka på balansplattan för att träna överkroppen. Genom att introducera balansplattan i dina övningar kommer fler muskelgrupper aktiveras för att hålla balansen, vilket gör träningen mer effektiv.

Är det svårt att lära sig använda en balansplatta?

Att börja använda en balansplatta kan vara utmanande i början, speciellt om du inte har tränat mycket balans tidigare. Men med lite tålamod och regelbunden träning kommer du snabbt att märka förbättringar. Det viktiga är att börja försiktigt och gradvis öka svårighetsgraden på övningarna allteftersom din balans och styrka förbättras.

Är det farligt att använda en balansplatta?

Det finns alltid en risk för skador när man tränar, oavsett vilket redskap man använder. Men om du använder balansplattan på rätt sätt och lyssnar på din kropp är risken för skador minimal. Om du är osäker på hur du ska använda balansplattan kan det vara en bra idé att ta hjälp av en tränare eller fysioterapeut.

Är det effektivt att träna med en balansplatta?

Ja, det är det. Träning med balansplatta kan förbättra din balans, koordination och styrka, vilket kan bidra till bättre prestationer inom många olika idrotter och aktiviteter. Dessutom kan regelbunden träning på balansplattan hjälpa till att förebygga skador genom att stärka de stabiliserande musklerna runt leder.

Kan man använda balansplatta för att gå ner i vikt?

Träning med balansplatta i sig kommer troligen inte leda till stor viktminskning. Men det kan vara ett bra komplement till annan träning och en hälsosam kost för att gå ner i vikt. Träning på balansplatta kan hjälpa till att bygga muskler, vilket i sin tur kan öka din ämnesomsättning och hjälpa dig att bränna mer kalorier.

Hur ofta bör man träna med en balansplatta?

Det beror helt på dina individuella mål och din nuvarande träningsnivå. Men generellt sett kan det vara bra att sikta på att använda balansplattan några gånger i veckan. Det behöver inte vara långa pass, även korta men regelbundna pass kan göra stor skillnad för din balans och styrka.

Kan man använda en balansplatta under graviditeten?

Om du är gravid och vill börja träna med en balansplatta bör du alltid rådgöra med din läkare eller barnmorska först. Generellt sett är balansträning säkert under graviditeten, men det kan vara bra att ha något att hålla i för extra stöd. Tänk på att din tyngdpunkt förändras under graviditeten, vilket kan påverka din balans.

Ska man använda skor när man tränar på en balansplatta?

Det beror på vad du föredrar. Vissa tycker att det är lättare att hålla balansen när de tränar barfota, eftersom de då får bättre kontakt med underlaget. Andra föredrar att ha på sig skor för extra stöd och skydd. Prova dig fram och se vad som känns bäst för dig.

Vilka andra produkter kan vara användbara för mig som tränar med balansplatta?

Om du redan har införskaffat en balansplatta och vill komplettera din träning finns det flera andra produkter du kan titta närmare på. Här är några som vi rekommenderar:

 • Hantlar: Perfekta för att stärka armarna och överkroppen medan du balanserar.
 • Viktväst: För att öka belastningen och intensifiera balansträningen.
 • Chinsstång: Ett utmärkt tillägg för att stärka överkroppen och ryggen.
 • Crosstrainer: Ett bra komplement till balansplattan för att få in lite konditionsträning.

Alla dessa produkter kan användas tillsammans med din balansplatta för att skapa en varierad och effektiv träningsrutin. Dessutom erbjuder vi djupgående jämförelser och recensioner av alla dessa produkter för att hjälpa dig att hitta det bästa alternativet för just dig.

Balansplatta Banner 2

Om vårt test

Att hitta den bästa balansplattan kräver noggranna tester och utvärderingar. Vi har genomfört en rad olika tester för att bedöma varje plattas stabilitet, hållbarhet, användarvänlighet och prisvärdhet. Vi har även tittat på hur väl de uppfyller sina löften om att förbättra balans och kroppshållning. Varje platta har testats av flera personer i vårt team för att få en bredare bild av dess prestanda.

 • Stabilitet: Känns plattan stabil under fötterna? Wobblar den för mycket eller för lite? Hur bra är den på att ge tillräcklig balansutmaning?
 • Hållbarhet: Hur väl står plattan emot slitage? Visar den tecken på skador efter flera veckors användning?
 • Användarvänlighet: Är plattan lätt att använda? Är det enkelt att justera svårighetsgraden? Hur lätt är det att förstå och följa medföljande instruktioner?
 • Prisvärdhet: Är priset rimligt med tanke på plattans kvalitet och prestanda? Ger den värde för pengarna?
 • Förbättring av balans och kroppshållning: Märks det någon förbättring av balans och kroppshållning efter regelbunden användning?

Genom att noggrant utvärdera varje aspekt av balansplattorna har vi kunnat rangordna dem baserat på deras totala prestanda. Vi strävar efter att ge våra läsare den mest omfattande och tillförlitliga informationen för att hjälpa dem att hitta den bästa balansplattan för deras behov och budget.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
37 röster, Betyg: 4.4 / 5
robban
Robin Johansson
Expert inom träning & hälsa

Robin Johansson är en ivrig skribent med en brinnande passion för träning och hälsa. Hans resa började med personliga utforskningar av fysisk kondition och har sedan dess vuxit till en evig jakt på kunskap inom ämnet. Robin är alltid ivrig att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Hans talang ligger i att omvandla vetenskapliga fakta till praktiska råd, vilket har hjälpt många att navigera i träningens och hälsans komplexa värld. Hans genuina önskan att hjälpa andra nå sina fysiska mål reflekteras i hans inspirerande skrivande.