Bäst i test: Bästa balansplattan 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

En balansplatta är ett perfekt träningsredskap för dig som vill komplettera din träning med funktionell styrka och balans. Den bästa balansplattan passar lika bra för terapeutisk rehabilitering och professionell utövning som för hemmaträning. Användningen kan bland annat lindra spänningar och återställa förkortade muskler. I vårt test av flera olika balansplattor har vi utsett Abilica BalanceBoard till den bästa balansplattan. Modellen ger en bra och varierande utmaning, håller en god kvalitet, har en bra livslängd och även en hög prisvärdhet.

Testvinnare - Bästa Balansplatta 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Balansplattorna 2023:

 • Bäst i test: Abilica BalanceBoard
 • Rehband Balansplatta
 • Bästa premiumvalet: Abilica SoftStep
 • Bästa billiga: Balansplatta i trä
 • Casall Balance Cushion

De 5 bästa Balansplattorna i September 2023

 1. 1. Abilica BalanceBoard- Bäst i test

  9,6/10
  "Tålig, smidig och av hög kvalitet".
  Abilica BalanceBoard
  Bäst i test
  Diameter
  39 cm
  Höjd
  7 cm
  Maxbelastning
  250 kg
  Halkskydd
  Medel
  Material
  PVC-plast
  Modell
  Balance board
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Passar bra för nybörjare
  • Slittåligt material
  • Lätt att förvara
  Nackdelar
  • Kunde vara bättre halkskydd

  Recension

  BalanceBoard från välkända tillverkaren Abilica är en enkel men mångsidig balansplatta. Den passar speciellt bra för dig som precis ska börja med din balansträning, eftersom diametern är väl tilltagen och ytan greppvänlig. Höjden, som ligger på 7 centimeter, gör tillsammans med handtagen på kanten av plattan, produkten till en bra all around-balansplatta. Modellen passar för flera olika typer av övningar.

  Abilicas BalanceBoard är dessutom lätt att förvara eftersom konstruktionen är förhållandevis kompakt. Designen är tålig och du kan utan problem använda den varje dag. Vi betraktar denna modell som en prisvärd produkt som passar de flesta och i synnerhet nybörjare. Balansplattan har även goda kundomdömen.

 2. 2. Rehband Balansplatta

  9,5/10
  "Den tåligaste balansplattan vi testat, bra för rehabilitering".
  Rehband Balansplatta
  Diameter
  39 cm
  Höjd
  8 cm
  Maxbelastning
  250 kg
  Halkskydd
  Bra
  Material
  ABS-plast
  Modell
  Balance board
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket tålig design
  • Ger en större utmaning
  • Hög kvalitet
  Nackdelar
  • Saknar handtag
  • Kan glida vid halare underlag

  Recension

  Rehbands balansplatta passar för förebyggande behandling, rehabilitering och vanlig balansträning. Konstruktionen är patenterad och modellen har två lager, ett i mjukare plast och gummi och ett annat i hårdare ABS-plast. Greppytan ger en bra balans mellan stabilitet och möjlighet att justera ställningen.

  Fördelen med Rehbands balansplatta är att den håller en mycket hög kvalitet och att ytan är slitstark. Nackdelen är att den lätt kan glida om underlaget är halt, till exempel om du använder den på parkettgolv. Sett till den gedigna designen, en bra diameter och det mycket måttliga priset, är Rehbands balansplatta ett bra val för dig som vill använda en balansplatta för rehabilitering och allsidig balansträning.

 3. 3. Abilica SoftStep- Bästa premiumvalet

  9,4/10
  "Flexibel balansplatta med flera användningsområden".
  Abilica SoftStep
  Bästa premiumvalet
  Diameter
  55 cm
  Höjd
  25 cm
  Maxbelastning
  200 kg
  Halkskydd
  Bra
  Material
  PVC-plast & gummi
  Modell
  Balansboll/-platta
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Möjliggör en varierad träning
  • Hög kvalitet
  • Mycket prisvärd
  Nackdelar
  • Relativt tung
  • Lite otymplig

  Recension

  En balansplatta som du kan använda åt båda håll för med sig många fördelar. Abilica SoftStep går att antingen använda med plattan mot marken, eller med den runda delen nedåt. Modellen passar bra för övningar som innebär att du behöver en bra kroppskontroll, eftersom balansplattan kan ge en så pass varierad träning. Bäst passar den för nybörjare och personer som vill ha en medelsvår utmaning.

  När vi testade denna modell av balansplatta tittade vi efter huruvida gummit kunde riskera att spricka, eller inte. Abilica tillverkar träningsredskap i den högre klassen och vi märker att tåligheten är hög för SoftStep-plattan.

  Med en hög prisvärdhet och kvalitet kan vi inte annat än att rekommendera denna modell. Nackdelen är att den är relativt tung, 6 kilo, och att den är svårare att transportera.

 4. 4. Balansplatta i trä- Bästa billiga

  8,9/10
  "Gedigen och välkonstruerad med bra grepp".
  Balansplatta i trä
  Bästa billiga
  Diameter
  40 cm
  Höjd
  8 cm
  Maxbelastning
  250 kg
  Halkskydd
  Mycket bra
  Material
  Trä
  Modell
  Balance board
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Suveränt grepp
  • Mycket tålig
  • Passar för mer utmanande övningar
  Nackdelar
  • Ganska tung
  • Saknar handtag

  Recension

  En balansplatta i trä är ett bra val för den som vill ha ett tåligt och naturligt material i sitt träningsredskap. Denna modell har en yta med sandpapper som ger ett mycket bra grepp. Det finns ingen risk att du halkar, vilket kan vara ett problem med andra modeller. Samtidigt tyckte vi nästan att denna variant hade ett för bra grepp. Du vill helst kunna flytta fötterna en aning på plattan utan att behöva riskera att ramla.

  Med en diameter på 40 cm och en höjd på 8 cm är balansplattan relativt stor och den väger även en del. För att använda på en plats, till exempel i hemmet, passar den utmärkt. Vi hade önskat att den hade handtag för att vara mer transportvänlig. Handtagen hade även möjliggjort fler övningar. Sammantaget ser vi det låga priset som en klar fördel och användbarheten är det inget fel på. Denna modell passar för såväl nybörjare som för mer vana personer.

 5. 5. Casall Balance Cushion

  8,7/10
  "Skön balanskudde som både stimulerar och masserar kroppen".
  Casall Balance Cushion
  Diameter
  36 cm
  Höjd
  8 cm
  Maxbelastning
  300 kg
  Halkskydd
  Bra
  Material
  PVC-plast
  Modell
  Balanskudde
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Stimulerar sätesmuskler, rygg och fötter
  • Mjukt och hållbart material
  • Lätt att ta med sig
  Nackdelar
  • Ganska liten diameter
  • Passar inte för alla typer av balansövningar

  Recension

  Balansplattor är inte endast till för att öva upp stabilitet och balans. Casall Balance Cushion är en mjuk balansplatta, eller balanskudde, som du kan sitta eller stå på. De svarta gummipiggarna ger dig massage samtidigt som de lindrar stelhet och ökar blodcirkulationen. Denna modell är utmärkt för dig som har ett stillasittande arbete eller som vill ha en balanskudde för rehabilitering och stimulans.

  Casall Balance Cushion passar bäst för övningar som stimulerar kroppen på olika sätt, till exempel en stel rygg. Vi anser att den passar mindre bra för rena balansövningar eller core-övningar eftersom den har en ganska liten diameter. Materialet i den är hållbart och skönt att använda, oavsett om du står på den, har den bakom ryggen eller sitter på den.

Balance

Din köpguide till bäst balansplatta

Att välja rätt balansplatta är inte svårt, samtidigt finns det några delar du behöver ta hänsyn till. Innan du skaffar en balansplatta ska du först och främst veta vilken nivå du vill lägga dig på. Anpassa valet efter svårighetsnivån och titta därefter efter sådant som typ av balansplatta, material och dimensioner. Vi går igenom dessa i köpguiden nedan.

balance 1

Typer av balansplattor

De typer av balansplattor som finns är i huvudsak fyra olika. Likheterna mellan dem är flera och du kan göra ungefär samma övningar med dem. Skillnaden är vilken belastning de ger, konstruktionen på dem och vad de passar bäst för.

 • Wobble board 

  En wobble board, eller balance board, är en balansplatta som förbättrar balansen, din funktionella styrka och ditt fokus. Denna modell har en platt ovansida med halkskydd och en undersida med exempelvis ett mindre halvklot, som du balanserar på. Den passar alla åldrar och finns i olika varianter för olika svårighetsnivåer och övningar.
 • Roller board 

  Roller boarden är en balansbräda som ser ut som en skateboard som balanserar på en cylinder. Den är bra för balansövningar där du behöver stå bredare i benen. Fördelen med en cylinder är att balansövningarna som utförs ger en större utmaning än balansplattor med ett halvklot. Nackdelen är att användningsområdet är mer begränsat. En roller board passar dig som vill ha en mer utmanande balansträning eftersom den kräver större fokus.
 • Rocker board 

  En variant av balansbrädan är rocker boarden. Denna har en välvd bräda som du gungar fram och tillbaka på. Modellen passar bra för äldre personer och för barn eftersom du har bättre kontroll med den. Övningarna är inte lika krävande som till exempel en roller board.
 • Balanskudde 

  Balanskudden är en variant av en balansplatta med en stabil undersida och en ovansida som är mjuk med piggar på för att ge bra grepp. Det känns som att stå på en hård kudde när du använder den. Balanskudden har flera användningsområden. Du kan till exempel använda den som ryggstöd vid vissa övningar eller som stöd för händerna. Modellen passar de flesta åldrar och ger en medelsvår utmaning.
 • membrane 2

  Material 

  Balansplattor är ofta tillverkade i slitstark hårdplast eller trä. Även plywood är vanligt förekommande. Huvudsaken med materialet är att det ska vara slitstarkt och tåla en högre användarvikt. Ovansidan på en balansplatta, eller balansbräda, är ofta belagd med sandpapper för träplattor, eller eller gummi om det är en balansplatta i plast. Undersidan, alltså halvklotet eller cylindern, brukar vara tillverkade i liknande material som plattan eller brädan, alltså plast eller trä. Vilket material som är bäst överlag är svårt att säga eftersom det beror på konstruktionen och dimensionerna.
 • dimension

  Dimensioner 

  En nybörjare kan välja en större diameter på balansplattan och även ett bredare halvklot på undersidan. Detta ger en mindre vinkel på lutningen och gör övningarna lättare. En diameter på runt 40 cm är bra att börja med. När du blir mer van och får bättre balans kan du välja en mindre variant. Vissa balansbrädor, och balansplattor, går att justera höjden på. När du höjer brädan blir övningarna svårare. Detta är ett bra alternativ för dig som vill göra balansbrädan mer anpassningsbar.
 • fat

  Användarvikt 

  Maxbelastningen på en balansplatta brukar vara på upp till 250 kilo. Balanskuddar klarar ofta en högre användarvikt, upp till 300 kilo. En låg användarvikt kan innebära att kvaliteten är sämre på balansplattan. Detta kan exempelvis gälla för plattor på runt 100 kilo. Vikten på själva plattan i sig säger ofta något om hur stor användarvikt balansplattan klarar. En tyngre och mer gedigen modell klarar ofta en högre belastning.

Vårt test av balansplattor

Balansplattan tillhör basutrustningen på gymmet, men passar lika bra i hemmet. Den bästa balansplattan ska bland annat hålla en hög kvalitet och gå att använda till flera olika övningar. När vi testade oss fram till vilken balansplatta som var bäst ställde vi oss följande frågor:

 • Kvalitet – Hur hållbart är materialet i balansplattan? Finns det några delar som kan slitas snabbt? Vilken påfrestning tål konstruktionen?
 • Användning - Hur många typer av övningar går att göra med balansplattan? Hur stor variation kan jag få? Går modellen att anpassa och justera? Vem passar den bäst för?
 • Prisvärdhet – Hur står kvaliteten och användningen sig i relation till priset? Är priset för högt eller för lågt i relation till andra liknande modeller?

Vanliga frågor om balansplattor

Hur använder jag en balansplatta?

Det finns flera olika sätt att använda en balansplatta på. Beroende på vilket träningsprogram du väljer kan variationen bli mycket stor. Du kan till exempel välja en övning där du balanserar på ett ben och stabiliserar dig genom att armarna hålls utåt. Det ben som är fritt i luften hålls nära marken för att ge dig bättre balans.

En annan övning är utfall. Här står du med ena benet på balansplattan och det andra bakom dig, i en utfallsposition. Om balansplattan har handtag går det också att använda den som underlag för exempelvis armhävningar. Detta ger styrka och balans på samma gång.

Vilka fördelar finns med att använda en balansplatta?

Några av de viktigaste fördelarna som finns med att använda en balansplatta är följande:

 • Stärker knän, leder och ligament

 • Förbättrar stabiliteten i fotleden och knäleden

 • Förbättrar koordinationen när du utför övningar i kombination med en balansplatta

 • Förebygger skador från annan träning eller stillasittande arbete

 • Bidrar till att avhjälpa problem som kan uppstå i samband med operationer

Vilka muskler används när jag tränar på en balansplatta?

De muskler som används när du tränar på en balansplatta är främst baksida och framsida lår, vadmusklerna och höfterna. Du aktiverar även de raka och sneda magmusklerna när du stabiliserar kroppen.

Finns det några risker med att använda en balansplatta?

Om du inte använder skor vid dina balansplatteövningar får du sämre grepp och stabilitet. En annan risk är att använda en balansplatta om du har problem med knäna eller muskelfästen i benen. Använd i sådan fall balansplattan på ett skonsammare sätt och gör inte för tunga övningar.

Barn eller äldre personer som använder balansplattor kan behöva hjälp eller övervakning vid användningen. Även tydliga instruktioner kan behövas för hur övningarna ska gå till.

Hur längre håller en balansplatta?

Balansplattor som har en högre användarvikt och är gediget konstruerade håller vanligtvis i många år innan de slits ut. Den delar som vanligtvis slits först är det halkfriamaterialet på ovansidan på plattan. Sandpapper kan behöva bytas ut och gummit kan torka eller spricka. Billigare modeller håller ofta kortare tid än dyrare.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
27 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5