Bäst i test: Bästa chinsstång 2022

Uppdaterad mars 2022

Vissa ryggmuskler kan vara oerhört svåra att träna hemma utan redskap, men med hjälp av en chinsstång kan man utan problem aktivera även dessa muskler. Det finns flera olika sorters chinsstänger eller pull up bars som de också kallas, vissa behöver skruvas fast medan andra använder användarens egna vikt och en dörrkarm. Vi har testat flera olika modeller för att reda ut deras för- och nackdelar, och kommit fram till att den bästa chinsstången sett till helheten är Iron Gym Express - Total Upper Body Workout Bar.

Vårt test av chinsstänger

Eftersom en chinsstång redan vid sitt utseende kan se ut på flera olika sätt, är det givet att de också kommer att prestera olika bra. För det mesta kommer en chinsstång som är bra på något  vara sämre på något annat såvida inte ett stort prispåslag har tillkommit. Vi har med vårt test försökt hitta den bästa avvägningen mellan pris och prestanda, och primärt fokuserat på följande punkter:

 • Montering & stabilitet – Hur enkel är monteringen och är vissa lösningar mer robusta eller stabila än andra?
 • Maxvikt – Vad tål chinsstången för maxvikt?
 • Greppmöjligheter – Har flera olika greppmöjligheter och hur är själva greppet?
 • Kvalitet – Hur är känslan vid användningen? Böjer sig delarna i chinsstången eller kan man direkt känna att stången kommer att hålla i flera år framöver?

 1. Iron Gym Express - Total Upper Body Workout Bar

  9,6/10
  "Den smidigaste helhetslösningen för de flesta".
  Iron Gym Express - Total Upper Body Workout Bar
  Bäst i test
  Maxvikt
  100 kg
  Antal olika grepp
  3
  Dörröppning bredd
  60 - 80 cm
  Montering
  Dörrkarm
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet i sin prisklass
  • Enkel & snabb montering
  • Bra grepp
  • Kan även användas till träning på golvet
  Nackdelar
  • Inga sett till priset

  Recension 

  Chinsstången Total Upper Body Workout Bar från Iron Gym har lyckats bli en av de mest populära på marknaden. Den erbjuder inte bara en väldigt smidig och snabb montering, utan även hög stabilitet och flera greppmöjligheter.

  Monteringen går på sekunder och det enda som behövs är en dörrkarm och en dörröppning. Sedan används den egna vikten för att allting ska hållas på plats. Chinsstången klarar av en vikt upp till 100 kg. Vid testandet överbelastades chinsstången till 120 kg utan problem, men det är inget vi rekommenderar andra att prova för att slippa eventuella skador på kropp eller monteringsytan.

  Det finns tre olika greppmöjligheter som är tydligt markerade genom att vara vadderade och ge bättre grepp än de metalliska delarna av stången. Som en liten bonus går Iron Gyms chinsstång även att använda som ett redskap för att göra armhävningar med andra vinklar och grepp, men också för att göra situps om man istället placerar den på golvet vid en dörröppning.

  För priset är den här chinsstången ett av de bästa alternativen som finns ute just nu. Vi hade önskat att vikten den klarar av hade varit högre, men efter tester verkar det inte vara fel på hållbarheten om vikten ökas, utan snarare för att inte skada ytan där den monteras. Överskrider man inte vikten och vill ha ett riktigt smidigt träningsredskap kan vi inte rekommendera annat än att köpa denna.

  Läs mer
 2. Virtufit Door Gym Multi Deluxe

  9,4/10
  "Något stor men också stor variation i grepp och hög maxvikt".
  Virtufit Door Gym Multi Deluxe
  Maxvikt
  120 kg
  Antal olika grepp
  6
  Dörröppning bredd
  40 - 90 cm
  Montering
  Dörrkarm
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Flera olika greppmöjligheter
  • Hög maxvikt
  • Fungerar till ett stort spann på bredd till dörröppningar
  Nackdelar
  • Något stor och otymplig

  Recension

  Dörrkarmsmonterade chinsstänger har mer eller mindre tagit över marknaden helt och hållet, och modellen Door Gym Multi Deluxe från Virtufit är en av de heta kandidaterna. Den här chinsstången är hyffsat stor, men kommer därför också med ett flertal olika greppmöjligheter.

  Chinsstången har inte mindre än hela 6 olika ställen där man kan greppa för att få största möjliga variation, med ytterligare alternativ som inte är tydligt vadderade. Den vadderade delen ger ett bra grepp, medan den böjda metalliska delen som man också kan hugga ett grepp om är lite svårare att hänga kvar längre stunder utan att glida av. Monteringen är som vanligt extremt snabb och smidig med dörrkarms-modellerna.

  En liten flexibilitet i materialet kan upplevas när man närmar sig de 120 kg som chinsstången ska klara av om man greppar väldigt centralt om stången. Det känns dock inte som att något kommer att gå sönder.

  Den här chinsstången ligger i samma prisklass som vissa andra modeller som både erbjuder lägre vikt, och färre greppmöjligheter. Man kan med andra ord få väldigt mycket för pengarna. Den lilla nackdelen blir storleken vilket kan göra den svårare att gömma undan med den begränsade mängden plats många har idag. Om inte storleken är ett problem finns det få modeller som kan ge mer chinsstång för pengen.

  Läs mer
 3. Master Fitness Chin Up bar Silver

  9,1/10
  "En permanent lösning som håller för de höga vikterna".
  Master Fitness Chin Up bar Silver
  Bästa premiumvalet
  Maxvikt
  150 kg
  Antal olika grepp
  1
  Dörröppning bredd
  Väggmonterad
  Montering
  Vägg eller tak
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Väldigt hög maxvikt
  • Extremt robust och stabil
  • Väldigt bra grepp
  • Stången är löstagbar och kan användas till annat
  Nackdelar
  • Högt pris
  • Kräver fast montering

  Recension

  Chin Up bar från Master Fitness är en chinsstång för de som tar sin träning på högsta allvar. Detta är ett riktigt robust stycke metall som ger en helt annan stabilitet jämfört med modeller som monters vid dörröppningar eller vid en dörrkarm.

  Chin Up bar monters rakt på väggen där det finns plats, men ger samtidigt en stor frihet vid monteringen. Man kan själv variera avståndet där hållarna fästs fast eftersom själva stången inte är fastskruvad i hållaren. Man kan alltså ta loss stången och använda den till annat om man vill.

  Hela konstruktionen är gjord i metall och greppet blir inte bättre än den som fås av räfflad metall. Man kan tyvärr inte variera greppet på särskilt många sätt, men däremot är maxvikten på 150 kg som istället ger andra möjligheter som exempelvis att träna med viktväst och liknande.

  Detta är ett dyrt paket som kräver att man har en hel del plats hemma eller i ett garage. Däremot har den en hållbarhet som klår de flesta andra modeller med hästlängder.

  Läs mer
 4. Casall Sports Prod Chin Up Bar

  9,0/10
  "Den smidiga modellen som tar minst plats".
  Casall Sports Prod Chin Up Bar
  Maxvikt
  100 kg
  Antal olika grepp
  1
  Dörröppning bredd
  70 - 95 cm
  Montering
  Dörröppning
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Tar lite plats
  • Kan lämnas kvar efter montering utan att vara i vägen
  Nackdelar
  • Kan skada ytan där den monteras

  Recension

  Casalls chinsstång som har den mer klassiska utformningen fästs i en dörröppning enbart och inte över dörrkarmen, har gjort ett gott intryck på oss. Det är en simpel modell som inte erbjuder allt för mycket variation eller möjligheter, och passar därför utmärkt för vissa.

  Monteringen är enkel. Man skruvar bara på stången så att den blir längre och går emot väggen i dörröppningen. Gummiytan från chinsstången ger god friktion mot väggytan, men kräver ett relativt högt tryck för att sitta stabilt. Är det en äldre vägg som har målarfärg kan det finnas risk för att väggen eller färgen kan spricka.

  När chinsstången sitter på plats finns det bara en dedikerad greppyta. För smalare grepp kommer man behöva greppa rakt på metallytan vilket kan göra det svårare att greppa bra. Den mjuka delen ger dock ett bra grepp.

  Den största fördelen är storleken. Det går att lämna kvar den där den monterades utan att den är i vägen. Något man ska vara försiktig med är var den monteras. Dörröppningar som inte har renoverats på ett tag kan lätt ta stryk när denna monteras upp. Eftersom chinsstången enbart hålls kvar med friktion och tryck kommer ytan den sätts fast vid behöva stå ut med en del kraft. Har man en robust och hård yta kommer allting dock att fungera bekymmersfritt.

  Läs mer
 5. Gymstick Pro Chinning bar

  8,9/10
  "Bra till garaget eller till en liten träningshörna".
  Gymstick Pro Chinning bar
  Maxvikt
  120 kg
  Antal olika grepp
  2
  Dörröppning bredd
  Väggmonterad
  Montering
  Vägg eller tak
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Robust och stabil
  • Bra grepp
  Nackdelar
  • Låg maxvikt med tanke på att monteringen är permanent

  Recension

  Pro Chinning bar tillverkad av Gymstick är en chinsstång för de lite mer gedigna utövarna av chins och ryggövningar. Chinsstången kräver en permanent montering med skruvar och sätts lämpligen fast på en vägg eller i taket. Konstruktionen är helt i metall och ger omgående ett intryck av hållbarhet.

  Det finns inte allt för många ytor att greppa på, men detta försöker man kompensera med att istället ge en lösning som kommer att hålla i långa loppet. Enligt specifikationer som vi har hittat ska hela anordningen enbart vara specificerad för att klara av 120 kg, vilket känns lågt med tanke på utformningen av chinsstången. Stången i sig verkar klara av vikter en bra bit över de specificerade 120 kg, men vid noggrannare undersökning verkar maxvikten ha att göra med hur hållarna är fästa i väggen. Man verkar inte vilja riskera att allting lossnar och har därför satt en gräns på 120 kg.

  Den största fördelen är att allting känns robust, men med en permanent lösning borde maxvikten vara en bra bit högre. Har man en yta som inte används till något bättre är detta fortfarande en bra chinsstång.

  Läs mer

concept power strength healthy lifestyle sport powerful attractive muscular man gym

Din köpguide till bästa chinsstång

De olika sorters chinsstänger som finns kommer innan ett köp att behöva ställas inför ett antal avvägningar. Robusta modeller kommer generellt att klara av en högre vikt, men kan vara otympliga och osmidiga. Med en smidig modell kan man i sin tur slippa allt som har med montering att göra men istället inte kunna ha lika hög maxvikt. I vår köpguide går vi igenom olika sorters modeller, men tar även upp annat som är värt att ägna en tanke åt inför ett köp.

Chinsstång till dörrkarm

Chinsstången som monteras över en dörrkarm och som använder användarens egna vikt för att hållas kvar är den vanligaste modellen idag. Det tar bara ett fåtal sekunder att montera upp eller ner chinsstången, samtidigt som maxvikten brukar vara en liten bit över 100 kg. Den här modellen lämpar sig för de allra flesta, men vill man kunna göra chins med en viktväst är det lätt hänt att man överskrider maxvikten. Gillar man snabba och explosiva chins kan en annan modell vara bättre. Den här modellen använder den egna vikten för att hållas på plats, och flyger man explosivt upp finns det en risk att stången kan lossna.

Chinsstång till dörröppning

Chinsstången som monteras i en dörröppning är den minsta av modellerna. Den här modellen förlitar sig på tryck och friktion mot dörröppningen för att inte glida ner när man hänger i den. Den här modellen brukar vara den som klarar av minst vikt men som också tar minst plats samtidigt som den alltid kan vara monterad utan att vara i vägen. Eftersom den här modellen skruvas ut mot kanterna i en dörröppning och kan kräva att den skruvas ut relativt hårt får man vara försiktigt var den placeras. Speciellt i äldre hus är det inte ovanligt att det kan börja spricka i dörröppningen om det skruvas för hårt, vilket samtidigt nästan är ett krav för att den ska sitta på plats.

Fastskruvad chinsstång till vägg

Den fastskruvade chinsstången brukar vara störst, behöva mest yta, men också klara av högst vikt. Den här modellen monteras med fördel fast rakt på väggen där man har en öppen yta. Få personer har plats för en fastmonterad dedikerad chinsstång, men de som har det får de största fördelarna. Dessa klarar i många fall vikter på upp till 150 kg och mer, vilket räcker till en stor person med viktväst. Den här modellen är också den dyraste och kan snabbt springa iväg i pris om man vill ha en riktigt fin modell.

Grepp & handtag 

På vilka ställen man kan greppa chinsstången om ser man snabbt. Något man kanske inte lägger märke till är hur själva ytan är där man greppar. Vissa stänger kan ha en vadderad yta medan andra kan ha en yta av mjukare gummi eller plast. Vissa dyra modeller har en räfflad metallstång som är alternativet som ger bäst greppyta, och som slits långsammast.  Annars är den vadderade ytan det näst bästa valet om man vill ha ett bra grepp.

Maxvikt 

Maxvikten är inte alltid en indikation på kvalitet som man i vissa fall skulle kunna tro. Många stänger i sig klarar av en högre maxvikt än den specificerade, men vikten som anges är vad som rekommenderas för hela konstruktionen inklusive montering. Vet man att man på sikt kommer att gå upp i vikt, eller vill träna med vikter kan det vara givande att välja en modell av chinsstång med lite marginal. En chinsstång som kontinuerligt lossnar kommer på sikt att lämna fula märken eller kunna skada ytorna där man har hängt upp den för att man inte följde viktrekommendationerna.

Montering

Något att inte missa när man har hittat vilken sorts modell av chinsstång man vill ha, är att den faktiskt ska gå att montera där man hade tänkt. Alla modeller som ska hängas upp vid en dörrkarm eller monteras fast i en dörröppning kommer inte alltid att kunna monteras på rätt sätt. Vissa stänger kan ha mått på hur tjock väggen eller bredden vid dörröppningen får vara. Dessa siffror brukar framgå tydligt på produkthemsidan.

Vanliga frågor om chinsstänger

Var kan man fästa en chinsstång?

De vanligaste ställen att fästa en chinsstång är vid en dörrkarm, en dörröppning eller fast på en vägg med skruvar.

Vilken vikt tål en chinsstång?

Ett vanligt spann på hur mycket chinsstänger som är gjorda för hemmabruk klarar av, är 100 – 150 kg.

Vad är en chinsstång gjord av?

Stången i sig är alltid gjord av metall, men kan ha en yta som kan vara gjord av ett annat material för att man ska kunna få ett bra grepp om stången.

Testvinnare - Bäst Chinsstång

 • Iron Gym Express - Total Upper Body Workout Bar
 • Virtufit Door Gym Multi Deluxe
 • Master Fitness Chin Up bar Silver
 • Casall Sports Prod Chin Up Bar
 • Gymstick Pro Chinning bar
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
5 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5