Bäst i test: Bästa BCAA 2021

BCAA är tre aminosyror som tillsammans utgör hela 35 % av det protein som finns i dina muskler. Eftersom samtliga BCAA är essentiella aminosyror (kroppen kan inte själv producera dessa) är det särskilt viktigt att få i sig tillskott med BCAA, framför allt om du tränar hårt. Det finns goda bevis för att tillskott med BCAA bland annat ökar samt påskyndar muskeluppbyggnad, minskar muskeltrötthet och lindrar träningsvärk. Vi har tillsammans med vår testpanel undersökt ett stort antal BCAA-produkter för att ta reda på hur dessa skiljer sig åt och vilka som är de mest prisvärda och prestationshöjande alternativen.

Vilket BCAA är bäst?

BCAA är ett perfekt tillskott att ta under eller efter ett träningspass för att skynda på proteinsyntesen, den process där aminosyror bildar protein som sedan används av kroppen. BCAA består av de tre aminosyrorna leucin, isoleucin och valin. Leucin är den aminosyra som signalerar till kroppen att dra igång muskelbyggandet. Det är därför viktigt att få i sig just leucin i större mängd och därför har nästan alla BCAA-produkter ett angivet förhållande mellan de tre aminosyrorna där den första siffran är leucin. Vi rekommenderar produkter med både 4 och 6 gånger mer leucin än de övriga aminosyrorna. Om förhållandet är högre får du inte i dig tillräckligt av de övriga två aminosyrorna. I vårt test har vi undersökt följande punkter:

Innehåll - Innehållet ska ligga på minst 80 % protein, då vet du att produkten innehåller rikligt med aminosyror. Övriga procent är oftast vitaminer som höjer biotillgängligheten samt smakämnen.

Smak - Produkten ska inte smaka artificiellt eller allt för sött och gärna ha ett stort utbud av smaker. Smaken ska helst komma från naturliga ämnen.

Pris - Det kommer alltid att finnas dyra alternativ som fungerar sämre än de billigare motsvarigheterna. Priset måste givetvis matcha innehållet och ge ett högt värde för pengarna.

 1. 1. Core BCAA Powder
  9,4/10
  Core BCAA Powder
  Bäst i test
  Pris / 100 g
  60 kr
  Storlek
  400 g
  Förhållande
  4:1:1
  Till Butik
  239 kr
 2. 2. Better You BCAA Pulver
  9,3/10
  Better You BCAA Pulver
  Pris / 100 g
  116 kr
  Storlek
  250 g
  Förhållande
  6:1:1
  Till Butik
  289 kr
 3. 3. Star Nutrition Ultimate BCAA
  9,1/10
  Star Nutrition Ultimate BCAA
  Pris / 100 g
  52 kr
  Storlek
  285 g
  Förhållande
  4:1:1
  Till Butik
  149 kr
 4. 4. GAAM Candy Series BCAA
  8,8/10
  GAAM Candy Series BCAA, 400 g
  Pris / 100 g
  50 kr
  Storlek
  400 g
  Förhållande
  6:1:1
  Till Butik
  199 kr
 5. 5. Swedish Supplements BCAA Engine
  8,5/10
  Swedish Supplements BCAA Engine 4:1:1
  Pris / 100 g
  62 kr
  Storlek
  400 g
  Förhållande
  4:1:1
  Till Butik
  249 kr

BCAA aminosyror

Köpguide till bäst BCAA för dig

Det finns några saker att tänka på när man ska köpa BCAA tillskott. Bland annat vad det är du ska använda det till och hur det bäst passar in i din träning. BCAA är främst för högpresterande individer som pressar sig hårt i sin träning och vill ha maximalt resultat från den. BCAA hjälper inte bara till med muskeluppbyggnaden, utan gör även så att du kan träna längre, bränna mer fett, bli mindre trött och återhämta dig snabbare. Nedan har vi sammanställt några punkter som kan vara viktiga att överväga om du funderar på att börja ta BCAA för din träning.

 • amino acids2

  Aminosyra Ratio

  Ration du bör leta efter i produkten om du är ny till BCAA tillskott är 4:1:1 eller 2:1:1, och refererar till andelen av aminosyrorna leucin (66% / 50 %), isoleucin (17 % / 25 %) och valin (17 % / 25 %). Många BCAA supplement innehåller ofta ännu mer av leucin på grund av dess inverkan på proteinsyntesen och där med muskelbygge, men kliniska studier indikerar att en mer balanserad ratio av de 3 aminosyrorna ger upphov till bäst resultat. Anledningen till detta är de olika effekterna de 3 aminosyrorna bidrar med till kroppen, och med för stor andel leucin riskerar du minimera effekterna av de andra. Leucin som det ändå ska vara mest av, har störst inverkan på proteinsyntesen i kroppen. Valin reducerar tryptophan i kroppen, en aminosyra som konverteras till serotonin när du tränar vilket är en process som får dig att känna dig trött och gör dig utmattad fortare. Med en reducerad mängd av tryptophan blir du helt enkelt inte lika trött och utmattad och kan därför pusha dig mer i din träning. Isoleucin har en stor inverkan på kroppens fettförbränning vilket ofta är ett mål för många som tar sin träning seriöst. Det är dock viktigt att påpeka att det här bara är ett allmänt tips och att din situation kanske kräver ytterligare leucin, i så fall finns det många andra fördelnings ratios att kolla på, vi har i vårt test även inkluderat produkter med 6:1:1 ratio.
 • protein4

  Dosering

  När du doserar ett BCAA tillskott är det en viss mängd som är rekommenderad. Du bör åtminstone få i dig 7 gram BCAA per portion. Enklast att uppnå detta är att kolla innehållsförteckningen och dosera därefter. Många produkter innehåller åtminstone dubbla detta och för den ekonomiska individen skulle detta i princip betyda att man dubblar antalet portioner genom att halvera doseringen. Dock är 7 gram det du åtminstone, eller minst bör få i dig och därför innehåller de flesta produkter mer än 7 gram per portion. Rekommenderad daglig dos för män ligger på mellan 14-20 gram beroende på vikt och hur vältränad du är, så beroende på innehåll per portion så borde du ta BCAA 1-2 gånger om dagen. Med 2 gånger om dagen kan du att ta en dos innan träning och en efter för att maximera gains och återhämtning. För kvinnor är rekommenderad daglig dos betydligt mindre och ligger på 3-5 gram per dag om du inte är högpresterande, då kan du dosera upp till 12 gram per dag men helst uppdelat i flera doser.
 • garnish

  Innehåll

  Nästan uteslutande alla BCAA produkter kommer från växtbaserade källor vilket gör att de är bra alternativ till dig som har en kosthållning som inte tillåter animaliska produkter. Observera att det trots detta viktigt att läsa innehållsförteckning då BCAA-utvinningen kan vara 100 % vegansk men produkten i sig kan fortfarande innehålla animaliska produkter eller spår av dem. Att titta på var aminosyrorna utvunnits från kan vara viktigt då det i alla fall förr visat sig att aminosyror kan och har utvunnits från fågelfjädrar och människohår. Det kan även vara värt att kolla resterande innehåll också för att se vilka andra fördelar produkten kan ha. Innehåller den näringsämnen eller vitaminer som även de har positiv inverkan på din träning är det alltid en fördel. Är du känslig för vissa ingredienser är det extra viktigt att kolla innehållsförteckningen för att undvika negativa effekter.
 • protein shake1

  Konsumtion

  BCAA rekommenderas främst att tas innan och eller under träning för att ge dig rätt boost under din träning. Många av de aktiva ingredienserna bland annat valin, är där för att göra dig mindre trött och öka uthålligheten. Är det främst återhämtning du behöver hjälp med så fungerar BCAA även bra till efter träning, om du dock använder någon annan produkt såsom proteinpulver eller liknande efter träning så behöver du inte ta BCAA efteråt. Tillskottet har faktiskt rekommenderats för användning innan läggdags för att maximera återhämtning och se till att proteinsyntesen fortsätter även medans du sover. Somliga atleter tar mikrodoser av BCAA flera gånger per dag för att upprätthålla den processen och för att alltid vara redo att prestera.

Vanliga frågor om BCAA

Vad är aminosyror?

Om du tränar ofta eller bryr dig om närningen i din kropp, vet du säkert vikten av att ge kroppen de näringsämnen den behöver. Aminosyror är kemiska föreningar som tillsammans bildar protein. De är centrala i många funktioner i kroppen och ännu viktigare för atleter och styrketränare eftersom aminosyror bland annat hjälper till att bygga och reparera muskelmassa.

Vad är BCAA?

BCAA är specifika aminosyror som utgör en stor del av de proteiner i muskler som kroppen själv inte kan producera. De flesta av oss får ofta i sig de aminosyror vi behöver genom vanlig diet. För atleter, styrketränare och specifikt bodybuilders är det inte alltid sant. BCAA i synnerhet är i dessa fall viktiga komplement då de specifikt lindrar träningsvärk och muskeltrötthet samt ökar muskeluppbyggnaden.

Vilka fördelar har BCAA?

De främsta fördelarna som tidigare nämnts är: ökad muskeluppbyggnad, minskad träningsvärk och muskeltrötthet, men BCAA har även andra fördelar som är nämnvärda. BCAA stimulerar proteinsyntes, återhämtning och fettförbränning, men ökar även definiering och muskelton samt förbereder kroppen för muskeluppbyggnad. Dessutom absorberas BCAA supplement snabbare än samma aminosyror från vanliga livsmedel.

Hur tar jag BCAA?

Följ instruktionerna för köpt produkt. De flesta BCAA tillskotten kommer i pulverform men finns även i pillerformat. Vanligt är att bara blanda rätt mängd pulver enligt anvisningar, med vatten eller annan vätska såsom smoothies eller mjölk.

När ska jag ta BCAA?

De bästa tillfällena att ta BCAA är innan, under eller direkt efter träning för att maximera dess positiva effekter.

Finns det några biverkningar?

De flesta som tar BCAA upplever inga biverkningar. Vissa sorters BCAA tillskott har dock dokumenterade biverkningar. Tillskott som innehåller beta alanin kan leda till kittlande/stickande i samband med användning. Det är helt normalt och brukar försvinna när kroppen vant sig vid tillskottet. Viktigt att påpeka är att långt ifrån alla BCAA tillskott innehåller beta alanin.

Testvinnare - Bäst BCAA

 • Core BCAA Powder
 • Better You BCAA Pulver
 • Star Nutrition Ultimate BCAA
 • GAAM Candy Series BCAA, 400 g
 • Swedish Supplements BCAA Engine 4:1:1
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
25 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-26 09:09:01