Bäst i test: Bästa BCAA 2023

Uppdaterad 18 februari 2022

BCAA är tre aminosyror som tillsammans utgör hela 35 % av det protein som finns i dina muskler. Eftersom samtliga BCAA är essentiella aminosyror (kroppen kan inte själv producera dessa) är det särskilt viktigt att få i sig tillskott med BCAA, framför allt om du tränar hårt. Det finns goda bevis för att tillskott med BCAA bland annat ökar samt påskyndar muskeluppbyggnad, minskar muskeltrötthet och lindrar träningsvärk. Vi har tillsammans med vår testpanel undersökt ett stort antal BCAA-produkter för att ta reda på hur dessa skiljer sig åt och vilka som är de mest prisvärda och prestationshöjande alternativen.

Testvinnare - Bästa BCAA 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa BCAA 2023:

 • Bäst i test: Core BCAA Powder
 • Aware BCAA
 • GAAM Candy Series BCAA
 • Star Nutrition Ultimate BCAA
 • Bästa premiumvalet: Better You BCAA Pulver
 • Swedish Supplements BCAA Engine

De 6 bästa BCAA i September 2023

 1. 1. Core BCAA Powder- Bäst i test

  9,6/10
  "God, billig och bra innehåll, ett måste för dig som tränar hårt".
  Core BCAA Powder
  Bäst i test
  Pris / 100 g
  50 kr
  Storlek
  400 g
  Förhållande
  4:1:1
  Vegansk
  Ja
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Riktigt bra smaker
  • Många smaker att välja mellan
  • Bra förhållande på aminosyrorna
  Nackdelar
  • Vissa smaker har en något artificiell eftersmak

  Recension

  Svenskt Kosttillskotts Core BCAA Powder har en bra sammansättning av grenade aminosyror. Förhållandet på 4:1:1 betyder att du får i dig fyra gånger så mycket av aminosyran l-leucin som l-isoleucin och l-valin. L-leucin är en viktig aminosyra vid muskelbygge och behövs i större grad än övriga aminosyror. Förhållandet på 4:1:1 är enligt oss bäst och det bekräftas även av studier som har gjorts på aminosyror och träning. Produkten innehåller nästan bara BCAA, inga onödiga fyllnadsämnen eller tillsatser. Beroende på smak används naturliga eller artificiella sötningsmedel, men enbart naturliga konserveringsmedel och färgämnen har använts.

  Smakerna är fantastiska, de skiljer sig mycket åt och har en tydlig karaktär. Vissa smaker (exempelvis hallonskepp och skumtomte) är riktigt söta och kan behöva spädas lite extra. Core BCAA Powder gör sig bäst med vatten, det rekommenderas inte att blanda produkten med andra smaksatta tillskott till följd av den framträdande smaken. Drick Core BCAA Powder i samband med träningen, den gör sig till och med bra under träningspasset för lite extra energi och utan att göra magen upprörd.

 2. 2. Aware BCAA

  9,4/10
  "Balanserad produkt i både innehåll och pris".
  Aware BCAA
  Pris / 100 g
  78 kr
  Storlek
  330 g
  Förhållande
  4:1:1
  Vegansk
  Ja
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Rik på L-leucin
  • Mycket goda smaker
  • Svensktillverkad
  • Löser sig snabbt
  Nackdelar
  • Något dyr

  Recension

  Aware Nutrition erbjuder en balanserad BCAA-produkt i goda smaker. Den har ett förhållande på 4:1:1 vilket vi anser är det bästa, l-leucin som förekommer i högst grad är kort förklarat aminosyran som ansvarar för att dra igång proteinsyntesen. Båda smakerna är fräscha och lättdruckna, vi fastnade särskilt för Sura Colaknappar. Ingen av smakerna är för söta eller påtagliga. Det märks att mycket eftertanke har föregått denna produkt, från innehåll och råvaror till smak och förpackning. 

 3. 3. GAAM Candy Series BCAA - Bästa billiga

  9,2/10
  "Bäst smak och pris".
  GAAM BCAA 400 g
  Bästa billiga
  Pris / 100 g
  50 kr
  Storlek
  400 g
  Förhållande
  6:1:1
  Vegansk
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket rik på L-leucin
  • Priset är det bästa på marknaden
  • Många och kreativa smaker
  Nackdelar
  • Relativt svårlösligt pulver

  Recension

  GAAM Candy Series som är Proteinbolagets egna produktserie fokuserar på god smak. Smakerna är ofta godis-inspirerade, därav namnet Candy Series, och det är alltid uppfriskande att testa deras nya smaker och produkter. GAAM BCAA har ett något högre innehåll av l-leucin, därav förhållandet 6:1:1. Den forskning som finns på området antyder att 4:1:1 eller ännu lägre är att föredra, men inga markanta skillnader har uppmäts i studier. 

  Pris och smak kan GAAM verkligen skryta med. Deras olika smaker är något extra som har uppskattats av hela testpanelen och de många kunder som recenserat produkten. Sura körsbär, godisapor och sour skulls vann vårt smaktest, med klar och distinkt smak som varken är för söt eller sur och en minimal efterton av artificiellt sötningsmedel. Priset är ett av de bästa på BCAA-produkter och du får bra valuta för pengar. Betyget dras ner något av våra praktiskt test där testpanelen provat produkten under två veckors tid i samband med tung gymträning eller löpträning. GAAM BCAA tillförde i vissa fall inte någon större energi- eller prestationsskillnad jämfört med andra testade produkter.

 4. 4. Star Nutrition Ultimate BCAA

  9,1/10
  "Väldigt högt innehåll av grenade aminosyror".
  Star Nutrition Ultimate BCAA
  Pris / 100 g
  70 kr
  Storlek
  285 g
  Förhållande
  4:1:1
  Vegansk
  Ja
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Högt innehåll av grenade aminosyror
  • Prisvärd produkt
  Nackdelar
  • Smakerna skulle kunna vara bättre

  Recension

  Ultimate BCAA från Star Nutrition har en hög andel av de grenade aminosyrorna. Du får hela 60 g respektive 15 g av l-leucin, l-isoleucin och l-valin per 100 g. Totalt är det alltså 90 g grenade aminosyror i Ultimate BCAA vilket är betydligt mer än andra produkter. Den innehåller dock inga extra vitaminer, energigivande ämnen eller övriga aminosyror.

  Pulvret löser sig väldigt lätt och du kan välja mellan fyra olika smaker, varav candy cola vann vårat smaktest. Smakerna är något söta och särskilt lemon lime har en artificiell, lite besk smak till sig. Prismässigt placerar sig Ultimate BCAA väl, bland de billigare BCAA-produkterna på marknaden. 

 5. 5. Better You BCAA Pulver- Bästa premiumvalet

  8,8/10
  "100 % naturligt innehåll gör Better You BCAA unik".
  Better You BCAA Pulver
  Bästa premiumvalet
  Pris / 100 g
  116 kr
  Storlek
  250 g
  Förhållande
  6:1:1
  Vegansk
  Nej
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Bara naturliga ingredienser
  • Friska och goda smaker
  • Mycket goda kundomdömen
  Nackdelar
  • Förhållandevis dyr produkt
  • Ganska liten mängd per förpackning

  Recension

  Better You har gjort sig kända för sina naturliga kosttillskott. Deras produkter är fria från socker, syntetiska ämnen och laktos. Deras BCAA är smaksatt och färgat med olika frukt- och bärextrakt och innehåller nästan bara aminosyrorna l-leucin, l-isoleucin och l-valin. Produktionen följer HACCP och GMP som är internationella riktlinjer för säker och giftfri produktframställning. Fördelningen 6:1:1 är inte perfekt med bra nog, l-leucin är den viktigaste aminosyran som du ska få i dig mest av, men du behöver även l-isoleucin och l-valin. 

  Better You BCAA-pulver har fem olika smaker som alla smakar gott och naturligt. Just den naturliga smaken är det som gör produkten så exklusiv, det finns ingen typiskt artificiell "PWO-smak" utan smaken liknar mer saft, möjligtvis något beska toner i eftersmaken. Pulvret löser sig nästan av sig självt i kallt vatten och ingen i testpanelen reagerade negativt efter intag eller under de träningspass som utfördes under testperioden.

 6. 6. Swedish Supplements BCAA Engine

  8,5/10
  "Bra pris, men väldigt söta smaker".
  Swedish Supplements BCAA Engine 4:1:1
  Pris / 100 g
  75 kr
  Storlek
  400 g
  Förhållande
  4:1:1
  Vegansk
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig produkt
  • Många portioner / förpackning
  • Bra förhållande på aminosyror
  Nackdelar
  • Vissa smaker har en tydligt artificiell smak
  • Löser sig ganska dåligt i vatten

  Recension

  Swedish Supplements erbjuder en BCCA som har ett bra innehåll med en ratio på 4:1:1. BCAA Engine innehåller förutom l-leucin, l-isoleucin och l-valin även l-alanin, glutamin och l-lysin. Produkten är artificiellt smaksatt med aspartam och acesulfam K. Den innehåller även maltodextrin för konsistens och extra energi. BCAA Engine kan köpas i tio olika smaker med varierande karaktär. Vi kan rekommendera blueberry eller watermelon. Vissa smaker är väldigt söta med ganska tydliga artificiell smak, så pass söta att du bör späda pulvret extra. Men de är fortfarande bättre än många andra produkter på marknaden, både sätt till smak och innehåll. Priset är också bra sett till vad du ser, 33 portioner per förpackning är en bra mängd, särskilt om du bara tar BCAA i samband med träning.

BCAA aminosyror

Köpguide till bäst BCAA för dig

Det finns några saker att tänka på när man ska köpa BCAA-tillskott. Bland annat vad det är du ska använda det till och hur det bäst passar in i din träning. BCAA är främst för högpresterande individer som pressar sig hårt i sin träning och vill ha maximalt resultat från den. BCAA hjälper inte bara till med muskeluppbyggnaden, utan gör även så att du kan träna längre, bränna mer fett och återhämta dig snabbare. Nedan har vi sammanställt några punkter som är viktiga att överväga om du funderar på att börja ta BCAA för din träning.

 • amino acids2

  Aminosyraratio

  Ration anger förhållandet mellan de tre grenade aminosyrorna som finns i produkten. 4:1:1 anger till exempel att det finns fyra gånger så mycket leucin som isoleucin och valin. Leucin är den aminosyra som startar igång proteinsyntesen i musklerna och bör därför förekomma i högre koncentration än de övriga två (isoleucin och valin). 4:1:1 är en bra ratio som balanserar de tre aminosyrorna. Även isoleucin och valin är viktiga aminosyror så du ska inte köpa BCAA med en ratio på över 6:1:1.

 • protein4

  Dosering

  Ungefär 5-7 gram brukar vara den rekommenderade dosen. Tänk på att du får i dig de grenade aminosyrorna genom kosten också så du behöver inte sträva efter att uppnå ditt rekommenderade dagliga intag genom tillskott enbart. Använd ditt BCAA-tillskott som en boost efter träningen för att snabbt ge kroppen de byggstenar den behöver.  Experimentera lite med dosen om du vill, en mindre dos gör att förpackningen räcker längre och en större dos kan vara effektivt efter extra tunga pass. Men håll dig till rimliga gränser, kroppen tar sällan upp kosttillskott som tillförs i överflöd.

 • garnish

  Innehåll

  BCAA-tillskott kommer ofta från vegetabiliska källor. Det är inte ovanligt att hitta BCAA som är helt vegetariska. Tillskotten innehåller förutom de grenade aminosyrorna ibland andra aminosyror som glutamin och glycin och i vissa fall tillsatta vitaminer. De tillsatta ämnena finns oftast där för att de bidrar till proteinsyntesen eller för att effektivisera upptagningen av protein i kroppen. Undvik produkter som innehåller för mycket övriga ämnen på bekostnad av förekomsten av de grenade aminosyrorna. Om du köper BCAA så vill du få så hög koncentration av just BCAA som möjligt.

 • protein shake1

  Konsumtion

  BCAA rekommenderas främst att tas innan och eller under träning för att ge dig rätt boost under din träning. Många av de aktiva ingredienserna bland annat valin, är där för att göra dig mindre trött och öka uthålligheten. Är det främst återhämtning du behöver hjälp med så fungerar BCAA även bra till efter träning, om du dock använder någon annan produkt såsom proteinpulver eller liknande efter träning så behöver du inte ta BCAA efteråt. Tillskottet har faktiskt rekommenderats för användning innan läggdags för att maximera återhämtning och se till att proteinsyntesen fortsätter även medans du sover. Somliga atleter tar mikrodoser av BCAA flera gånger per dag för att upprätthålla den processen och för att alltid vara redo att prestera.

Vårt test av BCAA

BCAA är ett perfekt tillskott att ta under eller efter ett träningspass för att skynda på proteinsyntesen, den process där aminosyror bildar protein som sedan används av kroppen. BCAA består av de tre aminosyrorna leucin, isoleucin och valin. Leucin är den aminosyra som signalerar till kroppen att dra igång muskelbyggandet. Det är därför viktigt att få i sig just leucin i större mängd och därför har nästan alla BCAA-produkter ett angivet förhållande mellan de tre aminosyrorna där den första siffran är leucin. Vi rekommenderar produkter med både 4 och 6 gånger mer leucin än de övriga aminosyrorna. Om förhållandet är högre får du inte i dig tillräckligt av de övriga två aminosyrorna. I vårt test har vi undersökt följande punkter:

 • Innehåll - Innehållet ska ligga på minst 80 % protein, då vet du att produkten innehåller rikligt med aminosyror. Övriga procent är oftast vitaminer som höjer biotillgängligheten samt smakämnen.
 • Smak - Produkten ska inte smaka artificiellt eller allt för sött och gärna ha ett stort utbud av smaker. Smaken ska helst komma från naturliga ämnen.
 • Pris - Det kommer alltid att finnas dyra alternativ som fungerar sämre än de billigare motsvarigheterna. Priset måste givetvis matcha innehållet och ge ett högt värde för pengarna.

Vanliga frågor om BCAA

Vad är aminosyror?

Om du tränar ofta eller bryr dig om närningen i din kropp, vet du säkert vikten av att ge kroppen de näringsämnen den behöver. Aminosyror är kemiska föreningar som tillsammans bildar protein. De är centrala i många funktioner i kroppen och ännu viktigare för atleter och styrketränare eftersom aminosyror bland annat hjälper till att bygga och reparera muskelmassa.

Vad är BCAA?

BCAA är specifika aminosyror som utgör en stor del av de proteiner i muskler som kroppen själv inte kan producera. De flesta av oss får ofta i sig de aminosyror vi behöver genom vanlig diet. För atleter, styrketränare och specifikt bodybuilders är det inte alltid sant. BCAA i synnerhet är i dessa fall viktiga komplement då de specifikt lindrar träningsvärk och muskeltrötthet samt ökar muskeluppbyggnaden.

Vilka fördelar har BCAA?

De främsta fördelarna som tidigare nämnts är: ökad muskeluppbyggnad, minskad träningsvärk och muskeltrötthet, men BCAA har även andra fördelar som är nämnvärda. BCAA stimulerar proteinsyntes, återhämtning och fettförbränning, men ökar även definiering och muskelton samt förbereder kroppen för muskeluppbyggnad. Dessutom absorberas BCAA supplement snabbare än samma aminosyror från vanliga livsmedel.

Hur tar jag BCAA?

Följ instruktionerna för köpt produkt. De flesta BCAA tillskotten kommer i pulverform men finns även i pillerformat. Vanligt är att bara blanda rätt mängd pulver enligt anvisningar med vatten. BCAA kan tas i kombination med andra söta/sura kosttillskott som PWO eller smaklösa tillskott som kreatin. Rekommenderas inte att blanda med protein till följd av de ofta syrliga och framträdande smakerna som BCAA har.

När ska jag ta BCAA?

De bästa tillfällena att ta BCAA är innan, under eller direkt efter träning för att maximera dess positiva effekter.

Finns det några biverkningar?

De flesta som tar BCAA upplever inga biverkningar. Vissa sorters BCAA tillskott har dock dokumenterade biverkningar. Tillskott som innehåller beta alanin kan leda till kittlande/stickande i samband med användning. Det är helt normalt och brukar försvinna när kroppen vant sig vid tillskottet. Viktigt att påpeka är att långt ifrån alla BCAA tillskott innehåller beta alanin.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
77 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5