Bästa EAA 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Optimera din träning och återhämtning med det bästa EAA-kosttillskottet.
EAA - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Core EAA Powder Core EAA Powder
Pris
249 kr
Till butik
betyg 4,5 Better You Premium EAA Better You Premium EAA
Pris
379 kr
Till butik
betyg 4,3 XLNT Sports EAA XLNT Sports EAA
Pris
289 kr
Till butik
betyg 4,2 Delta Nutrition EAA Amino Delta Nutrition EAA Amino
Pris
349 kr
Till butik
betyg 4,0 Viking Power Sleipner EAA Viking Power Sleipner EAA
Pris
229 kr
Till butik
Se alla testvinnare

EAA, eller essentiella aminosyror, är grundläggande byggstenar i proteiner och spelar en central roll i kroppens biologiska processer. Dessa aminosyror kan inte produceras av kroppen själv, vilket innebär att vi måste tillföra dem via vår kost. För den som vill optimera sin träning och återhämtning är EAA ett effektivt kosttillskott. Det bidrar till att bygga upp och reparera muskelvävnad, samt motverka muskelnedbrytning. EAA är särskilt betydelsefullt för personer som tränar hårt och ofta, men även för de som kanske inte får i sig tillräckligt med protein genom kosten.

Att hitta rätt EAA kan vara en djungel med en uppsjö av produkter på marknaden. Men efter noggrann granskning, tester och jämförelser, har vi kommit fram till att Core EAA Powder är det bästa EAA. Detta pulver överträffar konkurrensen med sin högkvalitativa sammansättning, goda smak och prisvärdhet. Dessutom har det en unik förmåga att snabbt absorberas av kroppen och leverera de essentiella aminosyrorna direkt till musklerna där de behövs som mest. Så oavsett om du är en inbiten gymfantast eller bara vill ge din kropp de bästa förutsättningarna för återhämtning och muskelbyggnad, är Core EAA Powder det självklara valet.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa EAA 2024

 1. Core EAA Powder Bäst i test: 4,7/5
 2. Better You Premium EAA Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Xlnt sports EAA Bästa veganska: 4,3/5
 4. Delta Nutrition EAA Amino Högsta koncentration: 4,2/5
 5. Viking power Sleipner EAA ‐ Intra Battle Formula Bästa elektrolytinnehåll: 4,0/5
 6. Star Nutrition Supreme EAA Bästa billiga: 3,9/5
 7. Chained Nutrition EAA Hardcore Högsta dosering: 3,8/5
 1. Bäst i test Core EAA Powder

  En högkvalitativ aminosyratillskott med utmärkt smak och prisvärdhet.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Kvalitet:
  4,4/5
  Innehåll:
  4,5/5
  Effektivitet:
  4,8/5
  Smak:
  4,9/5
  Pris:
  4,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Core EAA Powder från Svenskt Kosttillskott är en exceptionell produkt som får en hög bedömning från oss på Bäst i Test 24. Den imponerar med sin höga kvalitet och omfattande innehåll av nio essentiella aminosyror. Dessa aminosyror bidrar effektivt till att bibehålla och stimulera uppbyggnaden av muskelmassa, vilket gör produkten idealisk för seriösa idrottare och fitnessentusiaster. Dessutom är produkten förstärkt med L-glycin och vitamin B6, vilka båda spelar viktiga roller i kroppens proteinstimulering och kväveutsöndring.

  En av de mest attraktiva aspekterna av Core EAA Powder är dess utmärkta smak. Produkten kommer i flera olika smaker, inklusive Jordgubbsdryck, Sura Cola Nappar och Skogsbär, vilket gör den både njutbar och lätt att konsumera. Dessutom löser sig produkten mycket effektivt i vätskor, vilket ger en klumpfri och behaglig dryck. När det gäller prisvärdhet, erbjuder Core EAA Powder mycket värde för pengarna, med tanke på kvaliteten och effektiviteten hos dess ingredienser.

  Slutligen, som en produkt under Svenskt Kosttillskott, har Core EAA Powder stöd av ett märke med ett starkt rykte för att skapa kvalitativa kosttillskott. Kundernas positiva recensioner och feedback stärker detta, vilket bekräftar produkten som en pålitlig och effektiv källa till essentiella aminosyror. Sammantaget är Core EAA Powder en utmärkt produkt som vi starkt rekommenderar för dem som behöver ett effektivt, prisvärt och läckert sätt att konsumera essentiella aminosyror.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och omfattande innehåll
  • Stimulerar uppbyggnaden av muskelmassa
  • Förstärkt med L-glycin och vitamin B6
  • Utmärkt smak och flera smakalternativ
  • Bra prisvärdhet

  Nackdelar

  • Kan vara för sött för vissa
  • Inga andra smaker än fruktiga
  Produkten finns att köpa här:
  249 kr
 2. Bästa premiumvalet Better You Premium EAA

  Högkvalitativt aminosyratillskott med god smak och rik på vitaminer.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Kvalitet:
  4,7/5
  Innehåll:
  4,8/5
  Effektivitet:
  4,6/5
  Smak:
  4,2/5
  Pris:
  4,2/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Better You Premium EAA får en stark poäng på 4,5 av 5 i vårt test och det är lätt att förstå varför. Produkten imponerar stort när det kommer till smak, där den erbjuder tre olika alternativ - Päron/Krusbär, Jordgubb/Kiwi och Ananas. Alla smaker är goda, vilket gör intaget av produkten till en njutbar upplevelse, snarare än ett nödvändigt ont.

  När det gäller innehåll överträffar Better You Premium EAA många av sina konkurrenter. Med en hög halt av L-leucin och tillsatser av mineraler från kokosvattenpulver och rödbetspulver, ger produkten inte bara en boost av aminosyror, utan även en rad viktiga vitaminer och mineraler. Vidare löser produkten sig lätt i vätska, vilket gör den praktisk och bekväm att använda.

  Prismässigt ligger Better You Premium EAA i det högre segmentet, men med tanke på produktens kvalitet och innehåll anser vi att den är väl värd kostnaden. Märkets rykte för att producera kvalitativa produkter stärker ytterligare vår uppfattning om att detta är en EAA-produkt som håller hög standard. Sammantaget rekommenderar vi varmt Better You Premium EAA till alla som söker ett effektivt och högkvalitativt tillskott av aminosyror.

  Fördelar

  • God smak med olika alternativ.
  • Hög halt av L-leucin
  • Innehåller viktiga vitaminer och mineraler.
  • Lätt att lösa i vätska.
  • Känd för hög kvalitet.

  Nackdelar

  • Högre prissatt än liknande produkter.
  • Kan vara svår att få tag på.
  Produkten finns att köpa här:
  379 kr
 3. Bästa veganska XLNT Sports EAA

  Ett effektivt, veganskt tillskott för muskeluppbyggnad och återhämtning.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Kvalitet:
  3,9/5
  Innehåll:
  4,1/5
  Effektivitet:
  4,0/5
  Smak:
  4,8/5
  Pris:
  4,8/5
  Till butiken
  (MM Sports)

  XLNT Sports EAA får ett högt betyg i vårt test och det är inte utan anledning. Denna produkt ger en utmärkt mix av essentiella aminosyror, där varje portion innehåller en imponerande mängd leucin, vilket är en viktig komponent för muskeluppbyggnad. Dessutom är produkten berikad med vitamin C och B6 som bidrar till att minska trötthet och utmattning samt upprätthålla immunsystemets normala funktion under och efter intensiv träning. XLNT Sports EAA är helt vegansk och tillverkad i Sverige, vilket ger extra pluspoäng.

  När det gäller smak, löslighet och pris presterar XLNT Sports EAA väldigt bra. Produkten finns i olika smaker och kunderna verkar generellt nöjda med smakupplevelsen. Lösligheten är också bra, vilket gör produkten lätt att konsumera. Med tanke på innehållet och kvaliteten ligger priset på en rimlig nivå, vilket gör produkten prisvärd för de flesta konsumenter.

  XLNT Sports har ett gott rykte på marknaden och tidigare recensioner av deras produkter är övervägande positiva. Konsumenter verkar uppskatta effekten av denna EAA-produkt på sin muskeluppbyggnad och återhämtning, vilket är primära faktorer för att bedöma en EAA-produkt. Sammantaget, XLNT Sports EAA erbjuder en kraftfull blandning av essentiella aminosyror och viktiga vitaminer till ett rimligt pris vilket gör den till en toppkandidat för alla som söker ett effektivt tillskott för att stödja sin träning.

  Fördelar

  • Rik på essentiella aminosyror
  • Innehåller vitamin C och B6
  • Vegansk och svensk tillverkad
  • Bra smak och löslighet
  • Rimligt pris för kvaliteten

  Nackdelar

  • Kanske inte passar alla smakpreferenser
  • Priset kan vara högt för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  289 kr
 4. Högsta koncentration Delta Nutrition EAA Amino

  Högkoncentrerat tillskott för muskeluppbyggnad och återhämtning.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Kvalitet:
  4,5/5
  Innehåll:
  3,7/5
  Effektivitet:
  3,9/5
  Smak:
  4,5/5
  Pris:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Delta Nutrition EAA Amino är ett högkoncentrerat tillskott med essentiella aminosyror speciellt utformat för att bibehålla och stimulera uppbyggnaden av ny muskelmassa. Med sitt snabba upptag och effektiva aminosyrasammansättning, gör det denna produkt till en stark konkurrent inom träningstillskott. En av dess starkaste egenskaper är innehållet. Den inkluderar alla nödvändiga aminosyror som L-Leucin, L-Glutamin, L-Lysin, och L-Fenylalanin, vilket ger en fullständig profil för muskeluppbyggnad och återhämtning.

  Produkten löser sig lätt i vätska vilket innebär minimalt med omrörning eller skakning. Detta gör det mycket praktiskt att snabbt förbereda en shake före eller efter träningen. Smaken är dock något vi önskar att förbättra. Passion Fruit varianten vi provade var inte alltför söt, vilket kan vara positivt för vissa användare, men de som föredrar en mer smakrik produkt kanske finner den lite blek.

  När det kommer till prisvärdhet, ligger Delta Nutrition EAA Amino i mitten av spektrumet. För 349 kr per burk kan det tyckas lite dyrt jämfört med vissa andra märken på marknaden, men kvaliteten på ingredienserna och effektiviteten av produkten gör den till ett bra köp. Märket har också ett gott rykte inom träningstillskott, vilket ytterligare stärker produktens värde. Sammantaget betygsätter vi Delta Nutrition EAA Amino med en stark 4,2 av 5.

  Fördelar

  • Högkoncentrerat aminosyratillskott.
  • Snabbt upptag i kroppen.
  • Fullständig aminosyraprofil för muskeluppbyggnad.
  • Lättlöslig i vätska.
  • Gott rykte inom träningstillskott.

  Nackdelar

  • Smaken kan upplevas som blek.
  • Något dyr jämfört med andra märken.
  Produkten finns att köpa här:
  349 kr
 5. Bästa elektrolytinnehåll Viking Power Sleipner EAA

  Avancerad EAA-produkt för optimal energi och snabb återhämtning.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Kvalitet:
  4,3/5
  Innehåll:
  3,9/5
  Effektivitet:
  4,3/5
  Smak:
  3,8/5
  Pris:
  3,8/5
  Till butiken
  (MM Sports)

  Viking Power Sleipner EAA är en avancerad EAA-produkt designad för seriösa träningsentusiaster, som märkbart bidrar till att behålla energin och styrkan under hela träningspasset. Den innehåller alla nio essentiella aminosyror samt vitaminer och elektrolyter, vilket bidrar till en snabb återhämtning och motverkar trötthet och utmattning. Speciellt imponerande är att varje portion levererar över 8 gram av dessa essentiella aminosyror. Produkten levererar dessutom extra höga halter av de grenade aminosyrorna BCAA, vilket ger den en anmärkningsvärd fördel jämfört med andra EAA-produkter på marknaden.

  Smakmässigt är Viking Power Sleipner EAA förhållandevis behaglig, även om vissa användarrecensioner nämner att päron-smaken kan vara en smula svag. Lösligheten är utmärkt vilket gör det enkelt att blanda produkten med vatten för att skapa en klumpfri lösning. Detta är ett betydande plus, då vissa kosttillskott kan vara svåra att blanda ordentligt.

  Enligt vår bedömning står Viking Power Sleipner EAA för ett bra värde för pengarna. Trots hög kvalitet och avancerad sammansättning, ligger priset lägre än många andra EAA-produkter på marknaden. Märket Viking Power har ett gott rykte och är känt för att producera kvalitativa produkter, vilket stärker förtroendet för denna produkt. Med alla dessa faktorer i åtanke ger vi Viking Power Sleipner EAA ett betyg på 4,0/5.

  Fördelar

  • Hög halt av essentiella aminosyror
  • Innehåller vitaminer och elektrolyter
  • Extra höga halter av BCAA
  • Utmärkt löslighet
  • Bra prisvärdhet

  Nackdelar

  • Päron-smaken kan vara svag
  • Märket mindre känt än konkurrenter
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
 6. Bästa billiga Star Nutrition Supreme EAA

  Ett högkvalitativt, effektivt och prisvärt aminosyratillskott för träning.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Kvalitet:
  3,7/5
  Innehåll:
  4,2/5
  Effektivitet:
  3,5/5
  Smak:
  4,1/5
  Pris:
  4,1/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)

  Star Nutrition Supreme EAA är en imponerande produkt som verkligen lever upp till sitt namn. Med 9 600 mg EAA per servering levererar den ett kraftfullt tillskott av essentiella aminosyror som är perfekta för att stödja din träning. Smaken är underbar och produkten blandar sig lätt i en shaker, vilket gör den både behaglig att dricka och enkel att förbereda. Dessutom uppskattar vi att det inte finns något tillsatt socker, vilket gör denna produkt ett bra alternativ även för de som följer en strikt diet.

  När det gäller löslighet, är Star Nutrition Supreme EAA mycket lätt att blanda vilket bidrar till en klumpfri och behaglig dryckupplevelse. Vi uppskattar också att aminosyrorna är i fri form, vilket innebär att de är redo för upptag direkt. Detta ger en snabbare effekt och gör denna produkt till ett utmärkt alternativ efter ett träningspass eller som mellanmål för att ge kroppen tillgång till essentiella aminosyror kontinuerligt under dagen.

  I jämförelse med andra produkter på marknaden erbjuder Star Nutrition Supreme EAA ett mycket konkurrenskraftigt pris trots dess höga kvalitet och effektivitet. Märkets rykte är också starkt, med många nöjda kunder och tidigare framgångsrika produkter. Innehållet i denna produkt är också imponerande, utan onödiga utfyllnader och tillsatser. Sammantaget ger vi Star Nutrition Supreme EAA ett betyg på 3,9/5 för dess utmärkta prestanda, goda smak och värde för pengarna.

  Fördelar

  • Mycket EAA per portion
  • God smak
  • Lätt att blanda
  • Inget tillsatt socker
  • Konkurrenskraftigt pris

  Nackdelar

  • Kan vara för stark smak för vissa
  • Inte lika välkänd som andra märken
  Produkten finns att köpa här:
  219 kr
 7. Högsta dosering Chained Nutrition EAA Hardcore

  Högkvalitativt EAA-tillskott med stor dosering och njutbara smaker.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Kvalitet:
  3,5/5
  Innehåll:
  4,2/5
  Effektivitet:
  3,6/5
  Smak:
  3,9/5
  Pris:
  3,9/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)

  Chained Nutrition EAA Hardcore är en produkt med hög kvalitet och innehåll. Med en massiv dos på 10 300 mg EAA per servering, kan detta tillskott hjälpa till att öka intaget av essentiella aminosyror på ett effektivt sätt. Dessutom är produkten fri från fett och kolhydrater, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för dem som vill undvika dessa näringsämnen. Innehållet av arginin och citrullinmalat tillför ytterligare fördelar, vilket gör produkten lämplig att använda före, under och efter träningspass.

  När det gäller smak har Chained Nutrition EAA Hardcore lyckats skapa delikata och njutbara smaker. Detta, tillsammans med produkten lättlösta egenskaper, gör den både lätt att konsumera och behaglig för smaklökarna. Priset på 231 kr gör produkten relativt prisvärd, särskilt med tanke på den höga doseringen och kvaliteten på aminosyrorna.

  Slutligen, Chained Nutrition har ett solidt rykte inom branschen för att producera kvalitativa produkter. Kunderna verkar generellt nöjda med deras produkter, vilket ger ytterligare förtroende för EAA Hardcore. Även om produkten kanske inte toppar vår lista, erbjuder den ändå stora värden och fördelar för dem som letar efter ett högkvalitativt, lättlöst och välsmakande EAA-tillskott.

  Fördelar

  • Hög dos EAA per servering
  • Fri från fett och kolhydrater
  • Innehåller arginin och citrullinmalat
  • Lättlöst och välsmakande
  • Relativt prisvärd

  Nackdelar

  • Inte topprankad i test
  • Andra produkter kan vara billigare
  Produkten finns att köpa här:
  289 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

EAA Kvalitet Innehåll Effektivitet Smak Pris Totalbetyg Pris
Core EAA Powder 4,4/5 4,5/5 4,8/5 4,9/5 4,9/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
249 kr
Better You Premium EAA 4,7/5 4,8/5 4,6/5 4,2/5 4,2/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
379 kr
Xlnt sports EAA 3,9/5 4,1/5 4,0/5 4,8/5 4,8/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
289 kr
Delta Nutrition EAA Amino 4,5/5 3,7/5 3,9/5 4,5/5 4,5/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
349 kr
Viking power Sleipner EAA ‐ Intra Battle Formula 4,3/5 3,9/5 4,3/5 3,8/5 3,8/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
229 kr
Star Nutrition Supreme EAA 3,7/5 4,2/5 3,5/5 4,1/5 4,1/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
219 kr
Chained Nutrition EAA Hardcore 3,5/5 4,2/5 3,6/5 3,9/5 3,9/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
289 kr
viktiga faktorer för att välja rätt eaa

Så hittar du bästa eaa

Att välja rätt EAA kräver mer än bara att plocka upp första bästa burk från hyllan i hälsokostaffären. Det finns en rad faktorer att beakta för att säkerställa att du får en produkt av hög kvalitet som kommer att möta dina specifika behov. Vi har här sammanställt de viktigaste bedömningskriterierna för att hjälpa dig i din jakt på det bästa EAA.

Aminosyraförhållande

En av de viktigaste aspekterna att titta på när du väljer EAA är aminosyraförhållandet. Det optimala förhållandet mellan de olika aminosyrorna kan variera beroende på dina specifika behov och mål, men generellt sett bör en bra EAA-produkt innehålla alla nio essentiella aminosyror i rätt balans. Leucin, isoleucin och valin, som tillsammans kallas grenade aminosyror (BCAAs), är särskilt viktiga för muskelbyggande och återhämtning.

Kvalitet på ingredienser

Det är också viktigt att titta på kvaliteten på ingredienserna i EAA-produkten. Kolla efter produkter som innehåller naturliga, icke-GMO-ingredienser utan konstgjorda färgämnen, sötningsmedel eller fyllmedel. En bra EAA-produkt bör också vara fri från allergener som gluten, soja och mejeriprodukter.

Smak och löslighet

Ett annat kriterium att överväga är produkten smak och löslighet. Många EAA-produkter kommer i pulverform och är avsedda att blandas med vatten. Om pulvret inte löser sig väl eller har en obehaglig smak, kommer det att vara svårt att konsumera regelbundet. Kolla efter produkter som har goda recensioner när det gäller smak och löslighet.

Pris

Priset på EAA-produkter kan variera kraftigt beroende på märke, ingredienser, kvalitet och mängd. Det är viktigt att jämföra priser och se till att du får valuta för pengarna. Kom ihåg att en högre prislapp inte alltid innebär högre kvalitet.

Användarrecensioner

Att läsa användarrecensioner kan ge dig en bra insikt i hur väl en produkt fungerar i praktiken. Kolla efter recensioner från människor som har liknande behov och mål som du. Var dock medveten om att individuella erfarenheter kan variera, och vad som fungerar bra för en person kanske inte fungerar lika bra för en annan.

Tillverkarens rykte

Det är också värt att ta hänsyn till tillverkarens rykte. Kolla efter företag som är kända för att producera högkvalitativa kosttillskott och som har goda recensioner från både kunder och oberoende tredjepartsgranskare.

Näringsinnehåll

Slutligen, titta på näringsinnehållet i EAA-produkten. Utöver de essentiella aminosyrorna, kan vissa produkter också innehålla extra ingredienser som vitaminer, mineraler eller andra kosttillskott. Även om dessa kan vara fördelaktiga, är det viktigt att vara medveten om vad du faktiskt får i varje portion och att se till att det inte finns några onödiga tillsatser.

eaa guide

Hur använder man EAA?

Att använda EAA effektivt kräver mer än bara att hälla pulvret i en shaker och dricka det. Det finns vissa viktiga punkter att tänka på för att få ut det mesta av ditt EAA-intag. Här nedan beskrivs några av de mest betydande faktorerna.

Tidpunkt för intag

En av de mest kritiska aspekterna att överväga när du använder EAA är tidpunkten för ditt intag. Många experter rekommenderar att ta EAA både före och efter träning för maximal effekt. Att ta EAA före träning kan hjälpa till att skydda musklerna mot nedbrytning under träningen. Efter träningen kan EAA hjälpa kroppen att återhämta sig och reparera muskelvävnad. Det kan även vara fördelaktigt att ta EAA på fastande mage för optimal absorption.

Rätt dos

Det är också viktigt att se till att du tar rätt dos av EAA. Doseringen kan variera beroende på din vikt, dina träningsmål och andra individuella faktorer. Generellt sett rekommenderas en dos på mellan 5-10 gram per dag, men det kan vara en bra idé att konsultera en näringsexpert eller tränare för rådgivning anpassad efter dina specifika behov.

Hydrering

Eftersom EAA ofta tas i form av ett pulver som blandas med vatten, är det viktigt att tänka på att dricka tillräckligt med vätska. Hydrering är viktigt för många aspekter av hälsa och prestanda, inklusive muskelåterhämtning och energiproduktion. Att dricka tillräckligt med vatten när du tar ditt EAA kan också hjälpa till att säkerställa att aminosyrorna absorberas effektivt.

Kombination med andra kosttillskott

EAA kan också tas i kombination med andra kosttillskott för att maximera effekterna. Till exempel kan det vara fördelaktigt att kombinera EAA med ett snabbverkande proteinpulver som vassle efter träning för att stödja muskelreparation och tillväxt. Det kan även vara en bra idé att kombinera EAA med andra återhämtningsstödjande tillskott som kreatin eller glutamin.

Regelbundenhet

Slutligen, för att få ut det mesta av ditt EAA-intag, är det viktigt att ta det regelbundet. Att bara ta EAA nu och då kommer sannolikt inte ge de önskade resultaten. Istället bör du sträva efter att ta EAA konsekvent, både på tränings- och vilodagar, för att stödja kontinuerlig muskelåterhämtning och tillväxt.

Vem har nytta av EAA?

Essentiella aminosyror är viktiga för alla, men vissa individer kan dra särskilt stor nytta av att komplettera sin kost med EAA. Nedan listas några grupper som kan ha särskild nytta av EAA-tillskott.

 • Atleter och fitnessentusiaster: För dem som regelbundet deltar i intensiv fysisk träning kan EAA vara ett värdefullt tillskott. Intensiv träning bryter ner muskelvävnad och EAA kan hjälpa till att reparera denna skada, främja muskeltillväxt och förbättra återhämtningen. Dessutom kan EAA bidra till att minska träningsrelaterad trötthet och förbättra uthålligheten.
 • Äldre individer: Med åldern minskar muskelmassan gradvis, en process som kallas sarkopeni. EAA-tillskott kan hjälpa till att motverka denna effekt genom att stödja proteinsyntes och därmed bidra till att bevara muskelmassan. Dessutom kan äldre individer ha svårt att få i sig tillräckligt med protein genom kosten, och ett EAA-tillskott kan hjälpa till att fylla detta näringsgap.
 • Människor på en vegetarisk eller vegansk kost: De som följer en vegetarisk eller vegansk kost kan ibland ha svårt att få i sig tillräckligt med essentiella aminosyror, särskilt om de inte är noggranna med att kombinera olika proteinkällor. Ett EAA-tillskott kan hjälpa till att säkerställa att de får i sig alla de nödvändiga aminosyrorna för optimal hälsa och välbefinnande.

Även om många kan dra nytta av EAA, finns det vissa grupper som kanske inte behöver eller inte bör ta dessa kosttillskott. Personer som redan får i sig tillräckligt med protein genom kosten, antingen från animaliska eller vegetabiliska källor, kanske inte behöver extra EAA. Dessutom bör personer med vissa medicinska tillstånd, som njursjukdom eller fenylketonuri, undvika EAA-tillskott eller endast ta dem under läkares övervakning.

vanliga frågor om EAA

FAQ: Vanliga frågor om EAA

1. Vad är essentiella aminosyror (EAA)?

Essentiella aminosyror, eller EAA, är de nio aminosyror som kroppen inte kan producera på egen hand och därför måste få i sig genom kosten. Dessa inkluderar histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, tryptofan och valin. EAA spelar en viktig roll i en rad biologiska processer, inklusive proteinsyntes, vävnadsreparation och näringsupptag.

2. Varför behöver jag EAA om jag redan äter protein?

Även om proteinrika livsmedel innehåller EAA, kan det vara svårt att få i sig tillräckliga mängder genom kosten ensam, särskilt för personer med höga proteinbehov som idrottare eller äldre individer. Dessutom absorberas EAA från kosttillskott snabbare än protein från mat, vilket kan vara fördelaktigt för återhämtning efter träning.

3. När ska jag ta EAA?

EAA kan tas vid vilken tidpunkt på dagen som helst, men många experter rekommenderar att ta dem före och efter träning för att maximera deras effekter på muskelåterhämtning och tillväxt. Att ta EAA på fastande mage kan också förbättra deras absorption.

4. Hur mycket EAA ska jag ta?

Rekommenderad dos av EAA kan variera beroende på faktorer som din vikt, dina träningsmål och din allmänna hälsa. Generellt sett rekommenderas en dos på mellan 5-10 gram per dag, men det kan vara en bra idé att konsultera en näringsexpert eller tränare för rådgivning anpassad efter dina specifika behov.

5. Kan jag ta för mycket EAA?

Även om EAA är säkra för de flesta människor vid rekommenderade doser, kan överdriven konsumtion leda till biverkningar som illamående eller magbesvär. Dessutom kan intag av stora mängder EAA över en längre tid öka belastningen på njurarna. Därför är det viktigt att följa rekommenderade doseringsanvisningar och att konsultera en hälso- eller träningsprofessionell om du är osäker.

6. Vilka är fördelarna med EAA?

EAA har flera potentiella fördelar, särskilt för personer som deltar i regelbunden fysisk träning. De kan hjälpa till att främja muskelåterhämtning och tillväxt, förbättra träningsprestanda, minska träningsrelaterad trötthet och skydda mot muskelnedbrytning. Dessutom kan de vara fördelaktiga för äldre individer eller personer på en vegetarisk eller vegansk kost som kanske inte får i sig tillräckligt med EAA genom kosten ensam.

7. Vilka är potentiella biverkningar av EAA?

De flesta människor tolererar EAA väl vid rekommenderade doser, men vissa kan uppleva biverkningar som illamående, uppblåsthet eller magbesvär. Dessutom kan överdriven konsumtion av EAA över en längre tid öka belastningen på njurarna. Om du upplever några oönskade effekter av EAA, bör du sluta ta dem och konsultera en hälso- eller träningsprofessionell.

8. Kan jag ta EAA om jag är gravid eller ammar?

Även om EAA är viktiga för både mammans och barnets hälsa, bör kvinnor som är gravida eller ammar konsultera en läkare innan de tar EAA-tillskott. Vissa EAA-produkter kan innehålla andra ingredienser som kanske inte är säkra för gravida eller ammande kvinnor.

Vad är relaterade produkter till EAA och vad används de för?

EAA, eller essentiella aminosyror, är viktiga för kroppens funktion och muskelbyggnad. Det finns flera andra produkter som också är viktiga i samband med träning och hälsa, och här är några exempel:

 • Proteinpulver: Dessa är en av de mest populära kosttillskotten och används för att öka proteinintaget, vilket är viktigt för muskelåterhämtning och tillväxt. Vi har en omfattande jämförelse av olika proteinpulver på vår webbplats.
 • Kreatin: Detta är ett annat populärt kosttillskott som används för att öka styrka och muskelmassa. Vår recension av kreatinprodukter kan hjälpa dig att hitta det bästa alternativet för dig.
 • Multivitamin: Dessa är viktiga för att säkerställa att du får alla de vitaminer och mineraler du behöver för optimal hälsa. Vi har en utförlig guide till multivitaminer som du kan kolla in.
 • BCAA: Dessa aminosyror används för att främja muskelåterhämtning och minska träningsinducerad trötthet. Kolla in vår recension av BCAA-produkter för mer information.

Det finns också andra produkter som kan vara användbara för träning och återhämtning, som massagepistoler och pulsklockor. Även om vi inte har recensioner för dessa produkter, kan de vara värda att undersöka för att förbättra din träning.

 

Om vårt test

När vi på Bäst i Test 24 bestämde oss för att testa EAA (Essentiella Aminosyror) gjorde vi det med samma grundliga metodik och noggrannhet som vi alltid använder. För att kunna utvärdera varje produkt på ett rättvist och opartiskt sätt, utformade vi en testplan som innehöll flera olika aspekter. Vi ville inte bara bedöma produkterna på deras näringsinnehåll, utan även på deras smak, prisvärdhet, löslighet och förpackningens design.

 • Näringsinnehåll: Vilka aminosyror innehåller produkten? Är de i rätt proportioner för optimal absorption? Är det några tillsatser eller fyllmedel i produkten?
 • Smak: Hur smakar produkten? Är den söt, bitter eller neutral? Har den en obehaglig eftersmak?
 • Prisvärdhet: Hur mycket kostar produkten per portion? Är det prisvärt med tanke på kvaliteten och mängden av aminosyror?
 • Löslighet: Hur lätt löser sig produkten i vatten eller andra vätskor? Bildar den klumpar eller blandar den sig smidigt?
 • Förpackningens design: Är förpackningen praktisk och lätt att använda? Är den miljövänlig och återvinningsbar? Ger den tillräckligt med information om produkten?

Genom att noggrant testa och utvärdera varje EAA-produkt på dessa punkter, har vi kunnat sammanställa en omfattande guide som hjälper dig att hitta den bästa EAA för dina behov. Vi är stolta över vår noggrannhet och opartiskhet, och vi hoppas att våra tester hjälper dig att göra ett mer informerat val när det gäller EAA.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
52 röster, Betyg: 4.8 / 5
robban
Robin Johansson
Expert inom träning & hälsa

Robin Johansson är en ivrig skribent med en brinnande passion för träning och hälsa. Hans resa började med personliga utforskningar av fysisk kondition och har sedan dess vuxit till en evig jakt på kunskap inom ämnet. Robin är alltid ivrig att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Hans talang ligger i att omvandla vetenskapliga fakta till praktiska råd, vilket har hjälpt många att navigera i träningens och hälsans komplexa värld. Hans genuina önskan att hjälpa andra nå sina fysiska mål reflekteras i hans inspirerande skrivande.