Bäst i test: Bästa EAA 2023

Uppdaterad 26 januari 2023

EAA-tillskott innehåller alla de livsnödvändiga aminosyrorna som behövs för att din kropp ska återhämta sig optimalt efter ett tungt träningspass. Med extra tillförsel av EAA startar proteinsyntesen tidigare och uppbyggnad av muskler startar omgående efter träningspasset. Vi har testat flera olika EAA-tillskott baserat på smak och träningsupplevelse och utsett Aware EAA till vinnare.

Testvinnare - Bästa EAA 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa EAA 2023:

 • Bäst i test: Aware EAA
 • Bästa premiumvalet: Core EAA Powder
 • GAAM Candy Series EAA
 • Viking Power Ymir
 • Star Nutrition Supreme EAA

De 5 bästa EAA i September 2023

 1. 1. Aware EAA- Bäst i test

  9,8/10
  "Bäst smak och effekt, en klockren vinnare och storfavorit".
  Aware EAA
  Bäst i test
  Storlek
  330 g
  Antal port
  30 port
  Pris / port
  9,63 kr
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Fräscha och balanserade smaker
  • Korrekt fördelning av aminosyrorna
  • Svensktillverkad
  Nackdelar
  • Inga nämnvärd nackdelar

  Recension

  Aware Nutrition är en relativt ny kosttillskottsåterförsäljare, med högkvalitativa och svenska råvaror så har de snabbt gjort sig populära som en pålitlig och seriös aktör. Deras EAA lever upp till och överträffar alla förväntningar. Den innehåller givetvis samtliga essentiella aminosyror och ger dig 7350 mg EAA per rekommenderad portion.

  Fördelningen mellan aminosyrorna är kompetent och riktig. Leucin, valin och lysin förekommer i rikliga mängder och övriga aminosyror är generöst och balanserat sammansatta. Sötningsmedel och klumpförebyggande medel förekommer i små mängder, i övrigt är innehållet naturligt och rent. 

  Smaken är oöverträfflig, samtliga alternativ smakar fräscht och gott utan att ta över eller dröja kvar för länge, perfekt både innan, under eller efter träning. Produkten går bra att blanda med syrliga och söta PWO om du tar EAA innan träning, men undvik att blanda med proteinpulver då smakerna tenderar att skära sig.

  Aware EAA är lättdoserad med medföljande skopa som du kan mäta upp 5, 10 eller 15 ml pulver med. Vid rekommenderad dos räcker en förpackning för 30 portioner. Förpackningen är medvetet och omsorgsfullt fylld för att inte slösa på resurser, så ingen halvfull förpackning där onödigt mycket plast har använts som tyvärr är ganska vanligt när det kommer till kosttillskott.

  Med fantastisk smak, korrekt innehåll och en medveten produktion vinner Aware Nutrition EAA bäst i test. Prismässigt ligger produkten också helt i linje med övriga tillverkare och det är kul att se en mindre aktör prestera så bra.

 2. 2. Core EAA Powder- Bästa premiumvalet

  9,7/10
  "Mycket bra innehåll, bland de högsta proteinhalterna på marknaden".
  Core EAA Powder
  Bästa premiumvalet
  Storlek
  400 g
  Antal port
  26
  Pris / port
  9,58 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra pris
  • Sura colanappar är grym
  • Fina kundomdömen
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  Svenskt Kosttillskott är mästare på kosttillskott och den regerande giganten på svenska marknaden. Core-serien är otroligt uppskattat tack vare sitt låga pris och effektiva produkter. Core EAA Powder innehåller förutom de nio essentiella aminosyrorna även L-glycin och vitamin B6 som ytterligare bidrar proteinsyntesen samt återhämtningsförmågan. Core EAA är väldigt rik på l-leucin, en aminosyra som (bland annat) kan sägas starta igång proteinsyntesen.

  Core EAA Powder med smak av sura colanappar är en smak som utmärker sig tack vara sin otroligt goda smak. Den är definitivt i klass med den populära godissmak-kungen GAAM. Övriga smaker håller också hög kvalitet men är mer åt det söta hållet vilket inte uppskattas av alla. Ett tips är att mixa med lite is så får du en svalkande drink som är fantastisk efter ett svettigt HIIT-pass.

 3. 3. GAAM Candy Series EAA - Bästa billiga

  9,4/10
  "Perfekt godissmak utan att tumma på innehållet".
  GAAM Candy Series EAA, 400 g, Aminosyror
  Bästa billiga
  Storlek
  400 g
  Antal port
  30 port
  Pris / port
  6,63 kr
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket bra smaker
  • Bra pris
  • Snäll mot magen
  Nackdelar
  • Mer söt än sur

  Recension

  GAAM Candy Series levererar igen med sitt EAA-tillskott. Deras smaker på kosttillskott likt EAA går knappt att jämföra med andra märken om det är godissmakerna som du föredrar. Candy Series EAA smakar verkligen godis och är dessutom helt fritt från socker och innehåller givetvis alla essentiella aminosyror.

  Candy Series EAA kan du ta både innan och efter passet. Vi provade också att ta tillskottet under gympass för lite extra energi och det fungerar riktigt bra, ingen konstig eftersmak eller dålig känsla i magen. Pulvret löser sig snabbt och enkelt i vanligt kallt vatten, och en förpackning räcker i runt två månader om du tar tillskottet i samband med träning 3 gånger i veckan.

 4. 4. Viking Power Ymir

  9,1/10
  "Unik produkt som gör nytta på många områden".
  Viking power Ymir ‐ För sömn & återhämtning efter träning
  Storlek
  450 g
  Antal port
  25 port
  Pris / port
  13,96 kr
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Brett innehåll av aminosyror, vitaminer och mineraler
  • MSM för leder och brosk
  • GABA och teanin för sömnen
  Nackdelar
  • Inte en ren EAA-produkt

  Recension

  Viking Powers Ymir är en blandprodukt som innehåller samtliga essentiella aminosyror och kvalar därför in på vår list över bäst EAA. Produkten är framtagen för att skapa perfekta förutsättningar för en god sömn och återhämtning. Förutom EAA innehåller Ymir även de tre grenade aminosyrorna, GABA och teanin för sömnen samt flera mineraler som är fördelaktiga vid tung träning. Syftet är att få kroppen att varva ner och minska på stressnivåerna för att kroppen ska kunna fokusera på uppbyggnad under natten.

  Produkten har väldigt höga kundbetyg och uppskattas för sina flexibla användningsområden. Smakerna är inte de bästa men inte dåliga på något sätt. Observera att bland annat zink- och magnesiumtillskott kan leda till mer aktiva drömmar och även mardrömmar. Prova låga doser en period för att utvärdera om det är något som påverkar dig negativt.

 5. 5. Star Nutrition Supreme EAA

  8,8/10
  "Uppiggande effekt, väl värd sitt något högre pris".
  Star Nutrition Supreme EAA
  Storlek
  250 g
  Antal port
  18 port
  Pris / port
  12,17 kr
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Ger bra energiboost under träning
  • Mycket smak
  Nackdelar
  • Högre pris jämfört med likvärdiga produkter
  • Liten förpackning

  Recension

  Star Nutritions Supreme EAA innehåller förutom aromer bara essentiella aminosyror i fri form. Den fria formen gör dem lättupptagliga för kroppen. Proteinet absorberas snabbt och ger omgående kroppen det den behöver för att återhämta sig. Därför är EAA perfekt att ta efter träningspasset, eller till och med under passet.

  Star Nutrition är en väletablerad tillverkare av kosttillskott i Sverige och deras produkter uppskattas av såväl elit som motionär. Samtliga smaker är goda, men inget som sticker ut nämnvärt. Värt att notera är att vattenmelon-smaken kommer med koffein vilket gör den optimal att ta innan eller under passet.

eaa guide

Köpguide för EAA-tillskott

EAA-tillskott syftar till att ge kroppen en extra dos av de livsnödvändiga aminosyrorna som kroppen inte själv kan producera. Med en balanserad kost så får du i regel i dig alla aminosyror du behöver, men med extra tillskott så kan kroppen prestera bättre under perioder av hård träning. EAA är, likt BCAA, ett tillskott med grenade aminosyror, ofta förknippade med sin roll inom muskelbygge och återhämtning. Båda tillskotten har blivit mycket populära på senare tid och används flitigt av många, inom såväl muskelbygge som konditionsträning. EAA hjälper dig också att behålla muskelmassa vid deff eller diet.

 • Biotillgänglighet

  EAA förekommer nästan alltid i proteinpulver, men i specifika EAA-tillskott har fokus lagts på att göra de essentiella aminosyrorna särskilt lättillgängliga för kroppen. De förekommer ofta i fri form och är därmed redo att upptas av kroppen omgående, utan nedbrytning. EAA-tillskott innehåller ofta olika ämnen som ytterligare förhöjer effekten hos aminosyrorna och dess återhämtande egenskaper, som till exempel vitamin B6.  
 • Rätt mängd l-leucin

  L-leucin är den aminosyra som signalerar till kroppen att starta proteinsyntesen. Därför är det särskilt viktigt att denna aminosyra förekommer i hög halt. Gärna dubbelt eller mer i förhållande till övriga aminosyror. Detta gäller även om du köper BCAA, då l-leucin är både en essentiell och grenad aminosyra.

De nio essentiella aminosyrorna

Se till att din EAA-produkt verkligen innehåller alla nio aminosyror, annars är det inte ett äkta EAA-tillskott. Det finns många produkter som innehåller vissa av aminosyrorna som kan vara minst lika bra, men om du är ute efter EAA så ska du se till att följande finns på innehållsförteckningen. Aminosyrornas egenskaper är omfattande och följande lista innehåller bara en del av deras funktioner.

 • Fenylalanin – Bidrar till bildandet av signalsubstanser och påverkar din mentala skärpa och motverkar depression.
 • Histidin – Bidrar till att bilda histadin, ett anti-inflammatoriskt ämne.
 • Iso-leucin – Grenad aminosyra som du hittar i BCAA-tillskott, fördelaktigt för bland annat proteinsyntesen.
 • Leucin – Också en grenad aminosyra och kanske den mest kända på listan, en viktigt beståndsdel för musklernas funktion.
 • Lysin – En viktig aminosyra för proteinsyntesen och ganska vanlig som eget tillskott.
 • Metionin – Har en avgörande roll för metabolismen .
 • Treonin – Viktig för den mentala hälsan och immunförsvaret.
 • Tryptofan – Påverkar ditt stämningsläge, din sömn och kroppens framställning av serotonin samt melatonin.

Vårt test av EAA-tillskott

När vi testade de olika tillskotten så betygsatte vi främst smak, upplevd träningseffekt och naturligtvis innehåll, samt pris.  Samtliga produkter på listan har enligt oss ett bra pris sett till innehåll, korrekt innehåll enligt senaste forskning, smakar gott och ger en bra effekt. Vi rekommenderar samtliga, men vinnaren Aware EAA är den bästa för både motionären och den som satsar extra.

 • Innehåll - Givetvis ska alla essentiella aminosyror vara inkluderade, det är också viktigt att dessa är i fri form för bättre upptagningsförmåga. I övrigt ska kosttillskottet inte innehållet något, förutom vissa konsistensreglerande ämnen och smakförstärkare.
 • Smak - Smaken är viktig, tillskott som tas i nära anknytning till träningspass (eller rent av under träningspass) får inte lämna dåliga smak som stjäl fokus. Den får heller inte uppröra magen, något som kan leda till ett helt förstört träningspass.
 • Effekt - Effekten är som alltid med kosttillskott subjektiv. Vi uppskattar kosttillskottets effekt över tid och väger in återhämtning, prestation och övergripande upplevelse av träningen. Tillskottet tas innan alternativt efter träningspasset.

Vanliga frågor om EAA

Vad är EAA bra för?

EAA är de nio livsnödvändiga aminosyrorna som behövs för att skapa protein i kroppen. De separata aminosyrorna fyller mängder med funktioner i kroppen och brist på en eller flera kan få allvarliga konsekvenser. Med en balanserad kost får du i regel i dig de aminosyror som du behöver för att leva ett normalt och aktivt liv. Tillskott med EAA påskyndar återhämtning och proteinsyntes. Det kan innebära att du kan träna oftare och hårdare och se snabbare resultat. Förvänta dig ingen mirakelkur, utan ta tillskottet som ett hjälpmedel på vägen mot dina mål!

Behöver jag EAA?

I regel behöver du inte ta tillskott med EAA, framför allt inte om du lever ett ganska inaktivt liv med ingen eller lite träning. Om du däremot tränar hårt i perioder och känner att återhämtningen eller energinivån är lite efter så kan EAA-tillskott hjälpa dig. Om du inte vill ta tillskott så kan du öka mängden magert kött, fisk, ägg, ärtor, bönor och linser i din kost, de innehåller alla flera av de essentiella aminosyrorna.

EAA eller BCAA?

EAA är de livsnödvändiga aminosyrorna och de fyller många funktioner, BCAA innehåller bara tre av de essentiella aminosyrorna. Förenklat kan man säga att EAA därför kan ses som ett tillskott som gör kroppen gott på många fronter, inte bara för muskeluppbyggnaden, medan BCAA innehåller de aminosyror som mer direkt har med proteinsyntesen att göra. Om du vill ta aminosyratillskott så kan det vara smart att prova båda produkterna en månad i taget och därefter utvärdera vad som funkar bäst för dig!

När ska jag ta EAA?

EAA ska helst tas på tom mage. Det ska göras för att förvissa dig om att kroppen prioriterar just tillskottet och inte andra aminosyror som du kan ha fått i dig genom kosten. Du kan ta tillskottet i anknytning till träning, antingen innan, under eller efter. Vissa EAA-tillskott innehåller koffein eller liknande energigivande ämne, då tar du det med fördel innan eller under passet.

Finns det biverkningar kopplade till EAA?

Det finns inga kände biverkningar kopplade till intag av fria aminosyror. Som med alla kosttillskott så kan magen reagera lite upprört initialt. Prova då att justera ner dosen under en period.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
37 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5