Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst veganskt proteinpulver 2021

Uppdaterad oktober 2021

Veganprotein och veganskt proteinpulver har blivit allt mer populärt de senaste åren. Efterfrågan har verkligen skjutit i höjden allt eftersom världen lyckligtvis blivit mer miljömedveten. Veganskt proteinpulver innehåller inga animaliska proteinkällor alls, utan kommer uteslutande från växtriket. Det bästa veganska proteinpulvret ska ha fullvärdigt protein, alltså innehålla alla livsnödvändiga aminosyror. Du hittar fullvärdigt protein i till exempel sojaprotein eller i blandprodukter som ärt- och havrepulver. Vi har testat och jämfört flera populära veganska proteinpulver och recenserar nedan våra 6 testfavoriter.

Vilket veganskt proteinpulver är bäst?

Veganska proteinpulver har haft en ganska trög start, de smakade länge tråkigt och var svårblandade. Idag ökar dock utbudet nästan lika snabbt som efterfrågan och det dyker ständigt upp nya spännande produkter. Det är därför viktigt för oss att pulvret smakar bra och är enkelt att blanda, det gör produkten mycket lättare och roligare att få i sig. Vår testpanel har därför betygsatt utifrån smak och tillredning. Vi har vidare undersökt produkterna genom att ta del av externa tester, forskning och information från återförsäljare och tillverkare. Ekologisk och hållbar produktion, fullvärdigt och naturligt innehåll samt ett bra pris har varit jämförelsepunkter som vi också har betygsatt efter.

 1. Self Omninutrition Soy Protein

  9,6/10
  "Otroligt hög proteinhalt, gör sig mycket bra till mat och smoothies"
  Self Omninutrition Soy Protein
  Bäst i test
  Proteinhalt
  91 %
  Pris / kg
  149 kr
  Protein g / kr
  5,56
  Proteintyp
  Soja
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket högt proteininnehåll
  • Riktigt bra pris
  • Innehåller sojaproteinisolat
  • 100 % naturligt innehåll
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Soy Protein är ett fullvärdigt protein vilket betyder att du får i dig alla essentiella aminosyror och flertalet övriga. Det är ett väldigt bra substitut till animaliskt protein, till och med högre proteinhalt än många vasslebaserade proteinpulver. Produkten innehåller sojaproteinisolat vilket skyndar på upptagningen av proteinet i kroppen, perfekt efter ett gympass! Utöver sojaproteinisolat består innehållet bara av smakämnen, inga onödiga tillsatser alls. Soy Protein passar även till laktosintoleranta då det är 100 % laktosfritt.

  Smaken är ganska neutral vilket gör att den lämpar sig till mat och smoothies men fungerar bra att dricka som den är. Konsistensen är något tjockare, men om man späder med lite mer vätska än rekommenderat så blir det bra.

  Soy Protein tillverkas av Self Omninutrition som är ett svenskt företag som erbjuder förhållandevis få men högkvalitativa produkter.

  Läs mer
 2. Core Ärt- och Havreprotein

  9,4/10
  "Rik på aminosyror och bra konsistens, perfekt som shake efter gymmet"
  Core Ärt- och Havreprotein
  Proteinhalt
  73 %
  Pris / kg
  161 kr
  Protein g / kr
  2,26
  Proteintyp
  Ärt & havre
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra pris
  • Låg kolhydrathalt
  • Bra smak & konsistens
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Svenskt Kosttillskotts Core ärt- och havreprotein har en högproteinhalt och låg kolhydrathalt. Produkten är också väldigt rik på aminosyror vilket är perfekt för dig som tränar hårt. Protein från ärtor och havre för särskillt med sig ett stort tillskott av leucin och lysin vilket är perfekt för att både bygga muskler och bränna fett. I övrigt är Core ärt- och havreprotein helt fri från socker och innehåller bara ärt- och havreprotein samt smakämnen (inkl. aspartam).

  Core ärt- och havreprotein passar till smoothies och i matlagning men gör sig bäst i shakern, snabbt och smidigt. Smaken är inte lika len som hos vassleprotein men ett mycket bra alternativ. Blanda med vatten eller havremjöl för en snabb shake. Konsistensen är aningen tjock, späd lite extra om du behöver.

  Läs mer
 3. Healthwell Vegan Protein

  9,3/10
  "Len och mild smak, plus för tillsatta vitaminer och mineraler"
  Healthwell Vegan Protein
  Proteinhalt
  74 %
  Pris / kg
  423 kr
  Protein g / kr
  1,75
  Proteintyp
  Blend
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Innehåller alla EAA
  • Len och mild smak
  • Berikad med vitaminer och mineraler
  Nackdelar
  • Högt pris

  Healthwell är ett märke från Svenskt Kosttillskott som fokuserar på naturlig kost och kosttillskott. Grundtanken är en enkel produkt med bara nödvändiga och hälsoriktiga ingredienser. Helathwells veganska proteinpulver är inget undantag. Det innehåller proteinkällor, aminosyror, arom för smakens skull och tillsatta mineraler och vitaminer. Ett föredömligt innehåll med andra ord.

  Proteinkällan i Healthwell Vegan Protein är 100 % vegansk och laktosfri. Den består av ärtor, havre och ris som tillsammans ger kroppen alla essentiella aminosyror och flertalet icket-essentiella. Proteinpulvret passar därmed dig som tränar men även till dig som vill komplettera en vegansk kost med extra protein för smidighetens skull.

  Healthwell Vegan Protein har en len och mild smak som gör den enkel att dricka som den är eller att använda i till exempel gröt och smooties.

  Läs mer
 4. Star Nutrition Vegan Protein Blend

  9,0/10
  "Något bristande smak men väldigt nyttig"
  Star Nutrition Vegan Protein Blend
  Proteinhalt
  74 %
  Pris / kg
  159 kr
  Protein g / kr
  4,65
  Proteintyp
  Blend
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra pris
  • Mättande pulver
  Nackdelar
  • Vissa smaker är inte bra

  Star Nutrition Vegan Protein Blend är ett proteinpulver med flera olika proteinkällor. Proteinet kommer från bland annat ärtor, kakao och quinoa och innehåller extrakt från flera olika frukter och grönsaker. Det gör pulvret väldigt rikt på naturliga vitaminer och mineraler. Både proteinkvalitet och –halt är bra och ger ett tillskott som mätter samtidigt som du får i dig många nyttiga näringsämnen.

  Smaken på Vegan Protein Blend varierar ganska mycket mellan de olika smakerna. Vanilj och naturell är milda och lämpar sig väl till shakes, smoothies, gröt med mera medan choklad och jordnötssmör får sämre betyg från oss. Konsistensen är len och fin.

  Läs mer
 5. Fairing Vegan Protein Pro

  8,9/10
  "Bred aminosyraprofil men innehåller artificiella sötningsmedel"
  Fairing Vegan Protein Pro
  Proteinhalt
  60 %
  Pris / kg
  358 kr
  Protein g / kr
  1,68
  Proteintyp
  Blend
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra innehåll
  • Håller hög kvalitet på råvarorna
  Nackdelar
  • Ganska dyr
  • Relativt låg proteinhalt
  • Kan upplevas för söt

  Fairing är ett populärt märke inom kosttillskottsvärlden. Det är ett svenskt företag som står bakom märket som har ett stort fokus på kvalitet. Produkterna utvecklas i samarbete med forskare och idrottsmän för att skapa optimala tillskottsprodukter som riktar sig till alla. Råvarorna kommer uteslutande från Västeuropa och håller alla kvalitetsmått som branschen kräver.

  Fairing Vegan Protein Pro innehåller proteinkällor från havre, ris, hampa och ärtor. Flera proteinkällor ger en bred aminosyraprofil vilket leder till att du får i dig alla essentiella aminosyror och flertalet övriga. Pulvret innehåller också flera vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vegan Protein Pro innehåller dessvärre två syntetiska sötningsmedel (sukralos och acesulfam-K), båda är kemiskt framställda och tas inte upp av kroppen. Båda ämnena är godkända av Livsmedelsverket och har studerats i flertalet studier. Om du föredrar naturliga tillskott så ska du välja ett annat proteinpulver.

  Vegan Protein Pro är ett sött proteinpulver som riskerar att ta över om du blandar det i till exempel en smoothie. Men det gör sig väl i shakern och har inte alls samma "jordiga" smak som vissa veganska proteinpulver har. Konsistensen är något tjock men lätt att anpassa genom vätskemängden.

  Läs mer
 6. GAAM Life Series Vegan Protein

  8,6/10
  "Endast svenska råvaror men ganska tråkig smak"
  GAAM Life Series Vegan Protein, 908 g
  Proteinhalt
  70 %
  Pris / kg
  219 kr
  Protein g / kr
  3,19
  Proteintyp
  Blend
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Råvaror från Sverige
  • Passar helt ok i smoothies/matlagning
  Nackdelar
  • Bristande smak

  GAAM är en ny aktör på den svenska kosttillskottsmarknaden. Företaget grundades så sent som 2014 men har snabbt vuxit i popularitet. De fokuserar på god smak, stil och finess i en ambition att göra den seriösa gym-världen lite roligare och mer lättsam. GAAM använder bara råvaror från Sverige.

  Life Series Vegan Protein innehåller protein från ärtor, ris och hampa. Det ger ett fullvärdigt proteinintag med flera aminosyror och givetvis alla essentiella. Proteinpulvret är sötat med aspartam och acesulfam-K, båda är kemiska ämnen som inte tas upp av kroppen. Det finns naturliga alternativ om du föredrar det, men båda ämnena är godkända att användas i livsmedel.

  GAAM:s veganska proteinpulver har en mycket bra konsistens men smaken brister enligt oss. Den har en söt smak men frånvaron av choklad-/vaniljsmak gör den tråkig att dricka i shaker. Proteinpulvret gör sig däremot mycket bra i smoothies, gröt eller bak till följd av den ganska neutrala smaken och lena smaken.

  Läs mer

veganprotein skopa

Köpguide: hitta rätt veganskt proteinpulver

Proteinpulver är en viktig del i uppbyggnaden, återhämtningen och bevarandet av muskelmassa. Proteinpulver är ett kosttillskott som fungerar som en måltid mat i vätskeformat. Det finns flera olika typer av veganska proteinpulver och anledningar till att nyttja dem. Nedan har vi samlat nödvändig information om veganska- och proteinpulver i allmänhet. Vilka sorter som finns, användningsområden och vilka anledningar det finns till att använda proteinpulver för att maximera din träning.

Proteinpulver gör dig inte per automatik starkare, det hjälper bara i kombination med träning. Proteinpulver stimulerar dock omsättningen av proteiner. När du styrketränar kräver kroppen mer protein och för att musklerna ska kunna återhämta sig och ny muskelmassa skapas måste protein vara tillgängligt. Denna process när ny muskelmassa bildas kallas proteinsyntes. Konsumtion av protein före eller efter träning gör proteinsyntesen möjlig, och ger då bäst resultat från träningen. Med proteinpulver kan denna process maximeras och det är ett sätt att tillföra protein till kroppen snabbt och effektivt.

   • protein3

    Proteintyp

    Veganskt proteinpulver kommer från proteinisolat från flera olika vegetariska källor såsom soja, havre, ärtor, ris, hampa eller andra proteinrika växtkällor. För att stimulera proteinsyntesen krävs det särskilt tre aminosyror i proteinkällan: Leucin, isoleucin och valin. I växtbaserad protein är halterna av dessa varierade, förutom soja som innehåller höga nivåer av alla tre. Det är därför många veganska proteinpulver består av en proteinblend för att se till att proteinsyntesen maximeras.
   • vegetarianDiet

    Eftersom proteinkällorna är isolat från växtriket är de helt fria från laktos och processer som inkluderar djur. De är därför helt veganska och passar även utmärkt för mjölkallergiker eller människor med känslig mage. En vegansk diet kan innebära svårigheter att få i sig tillräckligt med protein, speciellt rätt sort om man är ute efter att bygga muskler. Ett veganskt proteinpulver kan därför fungera som ett bra komplement för att garantera en proteinrik kost, för bästa träningsresultat och allmänt välmående. Proteinpulver är i princip en kalorisnål måltid och kan användas som substitut för t.ex. ett mer kaloririkt mellanmål.
   • protein shake 1Praktiskt & Prisvärt

    En proteinpulvershake innehåller optimal mängd protein för kroppens proteinsyntes, ungefär samma mängd som 20 stycken bananer. Det är betydligt mycket lättare och prisvärt att ta med en proteinshake än samma proteinmängd från annan källa. Proteinpulver absorberas dessutom snabbt av kroppen och tillför därför protein effektivt efter träning då den gör mest nytta. Mängden protein man kan få för ett visst pris från ett proteinpulver är alltid mycket högre än för samma pris om man istället hade köpt olika livsmedel.
   • planet earthMiljö & Etik

    En av mänsklighetens största bidragande faktorer till global uppvärmning är idag boskapsindustrin. Kött och mejeriprodukter står för stora utsläpp av växthusgaser. Veganska alternativ är mycket mer hållbara alternativ i jämförelse. Från ett djurrättsperspektiv bör veganska produkter anses mer humana då de per definition inte kan innebära någon som helst misskötsel av djur. Att skära ner på andelen animaliska produkter i sin diet har alltså ett flertal fördelar.

Vanliga frågor om veganskt proteinpulver

Får jag i mig tillräckligt med protein från en vegansk kosthållning?

Det finns mycket veganska alternativ som innehåller mycket protein. Bland annat nötter, soja, ärtor, bönor, kikärter och linser. Att hålla en proteinrik vegansk diet är inte lika problematiskt som många vill få det att framstå. I anslutning till träning kan det dock vara viktigt att tänka på vilket sorts protein som konsumeras, då vissa aminosyror är väsentliga. Är du orolig för mängden protein du får i din veganska kost är proteinpulver ett fantastiskt komplement.

Är veganskt proteinpulver lika effektivt?

Kort svar, ja. Växtbaserad protein har andra aminosyreprofiler än vanliga proteinkällor och vid muskeluppbyggnad är vissa aminosyror mer nödvändiga än andra. Sojaprotein innehåller ganska höga nivåer av de mest nödvändiga aminosyrorna, medan andra växtbaserade proteiner innehåller mer av vissa och mindre av andra. Veganska proteinpulver är därför ofta blandningar av växtproteiner för att tillföra de mängder av de nödvändiga aminosyrorna som kroppen behöver.

Kan proteinpulver vara skadligt?

Det finns inga belägg för att proteinpulver, veganskt eller inte, skulle vara direkt skadlig vid konsumtion. Är du allergisk kan det självklart innebära en risk, läs innehållsförteckningen ordentligt för att undvika allergiska reaktioner.

Hur mycket proteinpulver ska jag ta?

Vid muskelbygge räknar man med att kroppen behöver runt 1.5-2g protein per kilo kroppsvikt. Viktigt att tänka på här är att en vanlig diet innehåller redan ganska mycket protein, och om du äter extra mycket protein behöver du egentligen inte tillföra extra protein resultat. Proteinpulver främsta användningsområde är i anslutning till träning för att snabbt tillföra proteiner till musklerna, för uppbyggnad och återhämtning.

När ska jag ta proteinpulver?

I anslutning till träning, direkt innan eller efter. Musklerna behöver protein för återhämtning och uppbyggnad, ju snabbare detta kan tillföras desto bättre. Därför rekommenderas det att ta proteinpulver direkt innan eller max 20-30 minuter efter träning för att maximera effekten och proteinsyntesen. Proteinpulver är annars bara en bra källa till protein utan andra energikällor som kolhydrater eller fett, vilket gör det till en bra kandidat till en kalorisnål måltid eller för ett ökat proteinintag i en annars proteinfattig diet.

Testvinnare - Bäst Veganskt proteinpulver

 • Self Omninutrition Soy Protein
 • Healthwell Vegan Protein
 • Star Nutrition Vegan Protein Blend
 • Fairing Vegan Protein Pro
 • GAAM Life Series Vegan Protein
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
50 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5