Bäst i test: Bästa veganska proteinpulvret 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

Veganprotein och veganskt proteinpulver har blivit allt mer populärt de senaste åren. Efterfrågan har verkligen skjutit i höjden allt eftersom världen lyckligtvis blivit mer miljömedveten. Veganskt proteinpulver innehåller inga animaliska proteinkällor alls, utan kommer uteslutande från växtriket. Det bästa veganska proteinpulvret ska ha fullvärdigt protein, alltså innehålla alla livsnödvändiga aminosyror. Du hittar fullvärdigt protein i till exempel sojaprotein eller i blandprodukter som ärt- och havrepulver. Vi har testat och jämfört flera populära veganska proteinpulver och recenserar nedan våra 5 testfavoriter.

Testvinnare - Bästa Veganskt proteinpulver 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Veganska proteinpulvren 2023:

 • Aware Vegan Protein - Bäst i test
 • Self Omninutrition Soy Protein
 • Healthwell Vegan Protein
 • Star Nutrition Vegan Protein Blend
 • Fairing Vegan Protein Pro

De 5 bästa Veganska proteinpulvren i Juni 2023

 1. 1. Aware Vegan Protein- Bäst i test

  9,6/10
  "Kompetent sammansatt proteinpulver som utklassar konkurrenterna i smaktest".
  Aware Vegan Protein
  Bäst i test
  Proteinhalt
  74 %
  Pris / kg
  321 kr
  Protein g / kr
  2,30
  Proteintyp
  Ris & ärtprotein
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Underbar smak
  • Fullvärdigt protein
  • Enbart svenska högkvalitativa råvaror
  • Lättlöslig
  Nackdelar
  • Något högt pris

  Recension

  Aware Vegan Protein har en perfekt blandning mellan smak, innehåll och pris. Proteinhalten ligger på 74 %, en ganska vanlig nivå för veganska proteinpulver. Proteinet kommer från ärtor och ris och pulvret innehåller i övrigt väldigt få ämnen; naturligt förtjockningsmedel och aromer samt lite sötningsmedel. Fett- och kolhydrathalten är mycket låg, knappt två respektive fyra procent.

  Veganskt proteinpulver blir bara bättre och bättre, från att ha smakat som jord till Aware Nutritions fantastiska produkt. Smaken är något som verkligen utmärker Aware Vegan Protein. Om du har svårt att hitta ett veganskt proteinpulver som du tycker om så ska du garanterat testa denna. Det är skillnad på veganska och icke-veganska proteinpulver, men aldrig någonsin har vi testat en produkt som smakar så här bra. Både veganer och icke-veganer i testpanelen vittnar om att detta pulver slår övriga produkter med hästlängder.

  Med råvaror från Sverige, fullvärdig aminosyraprofil, en omatchad smak så platsar Aware Vegan Protein klockrent på vår lista över bästa veganska proteinpulver. Priset drar ner produkten något, det finns innehållsmässigt likvärdiga produkter att köpa billigare, men inte smakmässigt. Om du är ute efter riktigt höga proteinhalter så finns det också andra produkter som passar bättre. Det finns just nu bara en smak att välja på, även om den är otroligt god så ser vi med spänning fram emot framtida lanseringar.

 2. 2. Self Omninutrition Soy Protein

  9,4/10
  "Otroligt hög proteinhalt, gör sig mycket bra till mat och smoothies".
  Self Omninutrition Soy Protein
  Proteinhalt
  91 %
  Pris / kg
  239 kr
  Protein g / kr
  3,46
  Proteintyp
  Soja
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket högt proteininnehåll
  • Riktigt bra pris
  • Innehåller sojaproteinisolat
  • 100 % naturligt innehåll
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  Soy Protein är ett fullvärdigt protein vilket betyder att du får i dig alla essentiella aminosyror och flertalet övriga. Det är ett väldigt bra substitut till animaliskt protein, till och med högre proteinhalt än många vasslebaserade proteinpulver. Produkten innehåller sojaproteinisolat vilket skyndar på upptagningen av proteinet i kroppen, perfekt efter ett gympass! Utöver sojaproteinisolat består innehållet bara av smakämnen, inga onödiga tillsatser alls. Soy Protein passar även till laktosintoleranta då det är 100 % laktosfritt.

  Smaken är ganska neutral vilket gör att den lämpar sig till mat och smoothies men fungerar bra att dricka som den är. Konsistensen är något tjockare, men om man späder med lite mer vätska än rekommenderat så blir det bra.

  Soy Protein tillverkas av Self Omninutrition som är ett svenskt företag som erbjuder förhållandevis få men högkvalitativa produkter.

 3. 3. Healthwell Vegan Protein

  9,2/10
  "Len och mild smak, plus för tillsatta vitaminer och mineraler".
  Healthwell Vegan Protein
  Proteinhalt
  74 %
  Pris / kg
  448 kr
  Protein g / kr
  1,65
  Proteintyp
  Blend
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Innehåller alla EAA
  • Len och mild smak
  • Berikad med vitaminer och mineraler
  Nackdelar
  • Högt pris

  Recension

  Healthwell är ett märke från Svenskt Kosttillskott som fokuserar på naturlig kost och kosttillskott. Grundtanken är en enkel produkt med bara nödvändiga och hälsoriktiga ingredienser. Helathwells veganska proteinpulver är inget undantag. Det innehåller proteinkällor, aminosyror, arom för smakens skull och tillsatta mineraler och vitaminer. Ett föredömligt innehåll med andra ord.

  Proteinkällan i Healthwell Vegan Protein är 100 % vegansk och laktosfri. Den består av ärtor, havre och ris som tillsammans ger kroppen alla essentiella aminosyror och flertalet icke-essentiella. Proteinpulvret passar därmed dig som tränar men även till dig som vill komplettera en vegansk kost med extra protein för smidighetens skull.

  Healthwell Vegan Protein har en len och mild smak som gör den enkel att dricka som den är eller att använda i till exempel gröt och smooties.

 4. 4. Star Nutrition Vegan Protein Blend

  9,0/10
  "Något bristande smak men väldigt nyttig".
  Star Nutrition Vegan Protein Blend
  Proteinhalt
  74 %
  Pris / kg
  249 kr
  Protein g / kr
  2,97
  Proteintyp
  Blend
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra pris
  • Mättande pulver
  Nackdelar
  • Vissa smaker är inte bra

  Recension

  Star Nutrition Vegan Protein Blend är ett proteinpulver med flera olika proteinkällor. Proteinet kommer från bland annat ärtor, kakao och quinoa och innehåller extrakt från flera olika frukter och grönsaker. Det gör pulvret väldigt rikt på naturliga vitaminer och mineraler. Både proteinkvalitet och –halt är bra och ger ett tillskott som mättar samtidigt som du får i dig många nyttiga näringsämnen.

  Smaken på Vegan Protein Blend varierar ganska mycket mellan de olika smakerna. Vanilj och naturell är milda och lämpar sig väl till shakes, smoothies, gröt med mera medan choklad och jordnötssmör får sämre betyg från oss. Konsistensen är len och fin.

 5. 5. Fairing Vegan Protein Pro

  8,9/10
  "Bred aminosyraprofil men innehåller artificiella sötningsmedel".
  Fairing Vegan Protein Pro
  Proteinhalt
  60 %
  Pris / kg
  358 kr
  Protein g / kr
  1,68
  Proteintyp
  Blend
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra innehåll
  • Håller hög kvalitet på råvarorna
  Nackdelar
  • Ganska dyr
  • Relativt låg proteinhalt
  • Kan upplevas för söt

  Recension

  Fairing är ett populärt märke inom kosttillskottsvärlden. Det är ett svenskt företag som står bakom märket som har ett stort fokus på kvalitet. Produkterna utvecklas i samarbete med forskare och idrottsmän för att skapa optimala tillskottsprodukter som riktar sig till alla. Råvarorna kommer uteslutande från Västeuropa och håller alla kvalitetsmått som branschen kräver.

  Fairing Vegan Protein Pro innehåller proteinkällor från havre, ris, hampa och ärtor. Flera proteinkällor ger en bred aminosyraprofil vilket leder till att du får i dig alla essentiella aminosyror och flertalet övriga. Pulvret innehåller också flera vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vegan Protein Pro innehåller dessvärre två syntetiska sötningsmedel (sukralos och acesulfam-K), båda är kemiskt framställda och tas inte upp av kroppen. Båda ämnena är godkända av Livsmedelsverket och har studerats i flertalet studier. Om du föredrar naturliga tillskott så ska du välja ett annat proteinpulver.

  Vegan Protein Pro är ett sött proteinpulver som riskerar att ta över om du blandar det i till exempel en smoothie. Men det gör sig väl i shakern och har inte alls samma "jordiga" smak som vissa veganska proteinpulver har. Konsistensen är något tjock men lätt att anpassa genom vätskemängden.

veganprotein skopa

Köpguide: hitta rätt veganskt proteinpulver

Tack vare proteintillskott så kan du ge kroppen rätt förutsättningar att återhämta sig och både bygga och bevara muskler. Det är ett smidig tillskott som snabbt blandas ihop och fungerar perfekt som mellanmål eller energikick efter gymmet. Att välja ett veganskt alternativ har blivit allt mer populärt idag och det är ett klokt val när vi står inför påfrestande klimatförändringar. 

Proteinpulver gör dig inte per automatik starkare, men det underlättar en hel del att nå dina mål. När du styrketränar kräver kroppen mer protein och för att musklerna ska kunna återhämta sig och ny muskelmassa skapas måste rätt protein finnas tillgängligt. Denna process när ny muskelmassa bildas kallas proteinsyntes. Konsumtion av protein före eller efter träning skyndar på proteinsyntesen. Med proteinpulver kan denna process maximeras och det är ett sätt att tillföra protein till kroppen snabbt och effektivt. Nedan har vi sammanställt de viktigaste punkterna för att jämföra och hitta rätt veganskt proteinpulver.

   • protein5Aminosyraprofil

    Veganskt proteinpulver kommer från proteinisolat från flera olika vegetariska källor såsom soja, havre, ärtor, ris, hampa eller andra proteinrika växtkällor. De olika proteinkällorna har olika aminosyraprofiler. För att stimulera proteinsyntesen krävs det särskilt tre aminosyror i proteinkällan: leucin, isoleucin och valin. I växtbaserad protein är halterna av dessa varierade, förutom soja som innehåller höga nivåer av alla tre. Det är därför många veganska proteinpulver består av en proteinblend för att se till att aminosyraprofilen optimeras.
   • vegetarianDiet

    Eftersom proteinkällorna är isolat från växtriket är de helt fria från laktos och processer som inkluderar djur. De är därför helt veganska och passar även utmärkt för mjölkallergiker eller människor med känslig mage. En vegansk diet kan innebära svårigheter att få i sig tillräckligt med protein, speciellt rätt sort om man är ute efter att bygga muskler. Ett veganskt proteinpulver kan därför fungera som ett bra komplement för att garantera en proteinrik kost, för bästa träningsresultat och allmänt välmående. Proteinpulver är i princip en kalorisnål måltid och kan användas som substitut för t.ex. ett mer kaloririkt mellanmål.
   • protein shake 1Priset

    Priset har stadigt gått neråt på veganska proteinpulver. Idag kan många tillverkare konkurrera med de animaliska proteinpulvren. Men för att hitta en prisvärd produkt så måste du se till att innehållet är korrekt och att du faktiskt får en bra produkt för pengarna. Jämför därför mängden protein i gram som du får per krona betalad. Det är ett smidigt sätt att snabbt se vilket pulver som ger dig mest protein för pengarna.
   • planet earthMiljö & etik

    En av mänsklighetens största bidragande faktorer till global uppvärmning är idag boskapsindustrin. Kött- och mejeriprodukter står för stora utsläpp av växthusgaser. Veganska alternativ är mycket mer hållbara alternativ i jämförelse. Men var noga med att undersöka så mycket du kan om tillverkningsprocessen, allt ifrån odling till förädling och transport spelar in när det kommer till en produkts miljöpåverkan.

Vårt test av veganska proteinpulver

Veganska proteinpulver har haft en ganska trög start, de smakade länge tråkigt och var svårblandade. Idag ökar dock utbudet nästan lika snabbt som efterfrågan och det dyker ständigt upp nya spännande produkter. Det är därför viktigt för oss att pulvret smakar bra och är enkelt att blanda, det gör produkten mycket lättare och roligare att få i sig. Vår testpanel har därför noga testat våra utvalda produkter utifrån smak och tillredning. Vi har innan dess undersökt produkterna genom att ta del av forskning och information från återförsäljare och tillverkare för att betygsätta följande punkter:

 • Ekologisk och hållbar produktion - Veganska produkter är i regel mer miljövänliga än animaliska. Men det är inte bara råvarorna som ska vara hållbara, hela produktionskedjan bör vara det också.
 • Fullvärdigt och naturligt innehåll - Vi letar efter produkter med fullvärdigt protein, bra aminosyraprofil, innehåll från rätt råvaror och en hög proteinhalt.
 • Smak, konsistens och blandning - En lättdrucken och god proteinshake är värd mycket, det sista man vill är ju att shakern förblir ståendes i skafferiet för att den inte smakar bra.
 • Pris i förhållande till ovanstående - Priset förhåller sig givetvis alltid till vad produkten erbjuder. Därför kan både billiga och dyra produkter få höga betyg, helt beroende på hur bra de faktiskt är.

Vanliga frågor om veganskt proteinpulver

Får jag i mig tillräckligt med protein från en vegansk kosthållning?

Det finns mycket veganska alternativ som innehåller mycket protein. Bland annat nötter, soja, ärtor, bönor, kikärter och linser. Att hålla en proteinrik vegansk diet är inte lika problematiskt som många vill få det att framstå. I anslutning till träning kan det dock vara viktigt att tänka på vilket sorts protein som konsumeras, då vissa aminosyror är väsentliga. Är du orolig för mängden protein du får i din veganska kost är proteinpulver ett fantastiskt komplement.

Är veganskt proteinpulver lika effektivt?

Kort svar, ja. Växtbaserad protein har andra aminosyreprofiler än vanliga proteinkällor och vid muskeluppbyggnad är vissa aminosyror mer nödvändiga än andra. Sojaprotein innehåller ganska höga nivåer av de mest nödvändiga aminosyrorna, medan andra växtbaserade proteiner innehåller mer av vissa och mindre av andra. Veganska proteinpulver är därför ofta blandningar av växtproteiner för att tillföra de mängder av de nödvändiga aminosyrorna som kroppen behöver.

Kan proteinpulver vara skadligt?

Det finns inga belägg för att proteinpulver, veganskt eller inte, skulle vara direkt skadlig vid konsumtion. Är du allergisk kan det självklart innebära en risk, läs innehållsförteckningen ordentligt för att undvika allergiska reaktioner.

Hur mycket proteinpulver ska jag ta?

Vid muskelbygge räknar man med att kroppen behöver runt 1.5-2g protein per kilo kroppsvikt. Viktigt att tänka på här är att en vanlig diet innehåller redan ganska mycket protein, och om du äter extra mycket protein behöver du egentligen inte tillföra extra protein resultat. Proteinpulver främsta användningsområde är i anslutning till träning för att snabbt tillföra proteiner till musklerna, för uppbyggnad och återhämtning.

När ska jag ta proteinpulver?

I anslutning till träning, direkt innan eller efter. Musklerna behöver protein för återhämtning och uppbyggnad, ju snabbare detta kan tillföras desto bättre. Därför rekommenderas det att ta proteinpulver direkt innan eller max 20-30 minuter efter träning för att maximera effekten och proteinsyntesen. Proteinpulver är annars bara en bra källa till protein utan andra energikällor som kolhydrater eller fett, vilket gör det till en bra kandidat till en kalorisnål måltid eller för ett ökat proteinintag i en annars proteinfattig diet.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
73 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5