Bäst i test: Bäst veganskt proteinpulver 2021

Veganprotein och veganskt proteinpulver har blivit allt mer populärt de senaste åren. Efterfrågan har verkligen skjutit i höjden allt eftersom världen lyckligtvis blivit mer miljömedveten. Veganskt proteinpulver innehåller inga animaliska proteinkällor alls, utan kommer uteslutande från växtriket. Det bästa veganska proteinpulvret ska ha fullvärdigt protein, alltså innehålla alla livsnödvändiga aminosyror. Du hittar fullvärdigt protein i till exempel sojaprotein eller i blandprodukter som ärt- och havrepulver. Vi har testat och jämfört flera populära veganska proteinpulver och recenserar nedan våra 6 testfavoriter.

Vilket veganskt proteinpulver är bäst?

Veganska proteinpulver har haft en ganska trög start, de smakade länge tråkigt och var svårblandade. Idag ökar dock utbudet nästan lika snabbt som efterfrågan och det dyker ständigt upp nya spännande produkter. Det är därför viktigt för oss att pulvret smakar bra och är enkelt att blanda, det gör produkten mycket lättare och roligare att få i sig. Vår testpanel har därför betygsatt utifrån smak och tillredning. Vi har vidare undersökt produkterna genom att ta del av externa tester, forskning och information från återförsäljare och tillverkare. Ekologisk och hållbar produktion, fullvärdigt och naturligt innehåll samt ett bra pris har varit jämförelsepunkter som vi också har betygsatt efter.

 1. 1. Self Omninutrition Soy Protein
  9,6/10
  Self Omninutrition Soy Protein
  Bäst i test
  Proteinhalt
  91 %
  Pris / kg
  134 kr
  Protein g / kr
  6,19
  Proteintyp
  Soja
  Till Butik
  134 kr
 2. 2. Core Ärt- och Havreprotein
  9,4/10
  Core Ärt- och Havreprotein
  Proteinhalt
  73 %
  Pris / kg
  573 kr
  Protein g / kr
  1,28
  Proteintyp
  Ärt & havre
  Till Butik
  229 kr
 3. 3. Healthwell Vegan Protein
  9,3/10
  Healthwell Vegan Protein
  Proteinhalt
  74 %
  Pris / kg
  423 kr
  Protein g / kr
  1,75
  Proteintyp
  Blend
  Till Butik
  169 kr
 4. 4. Star Nutrition Vegan Protein Blend
  9,0/10
  Star Nutrition Vegan Protein Blend
  Proteinhalt
  74 %
  Pris / kg
  199 kr
  Protein g / kr
  3,72
  Proteintyp
  Blend
  Till Butik
  199 kr
 5. 5. Fairing Vegan Protein Pro
  8,9/10
  Fairing Vegan Protein Pro
  Proteinhalt
  60 %
  Pris / kg
  378 kr
  Protein g / kr
  1,59
  Proteintyp
  Blend
  Till Butik
  189 kr
 6. 6. GAAM Life Series Vegan Protein
  8,6/10
  GAAM Life Series Vegan Protein, 908 g
  Proteinhalt
  70 %
  Pris / kg
  274 kr
  Protein g / kr
  2,55
  Proteintyp
  Blend
  Till Butik
  249 kr
Se alla produkter

veganprotein skopa

Veganskt Proteinpulver Guide

Proteinpulver är en viktig del i uppbyggnaden, återhämtningen och bevarandet av muskelmassa. Proteinpulver är ett kosttillskott som fungerar som en måltid mat i vätskeformat. Det finns flera olika typer av veganska proteinpulver och anledningar till att nyttja dem. Nedan har vi samlat nödvändig information om veganska- och proteinpulver i allmänhet. Vilka sorter som finns, användningsområden och vilka anledningar det finns till att använda proteinpulver för att maximera din träning.

Proteinpulver gör dig inte per automatik starkare, det hjälper bara i kombination med träning. Proteinpulver stimulerar dock omsättningen av proteiner. När du styrketränar kräver kroppen mer protein och för att musklerna ska kunna återhämta sig och ny muskelmassa skapas måste protein vara tillgängligt. Denna process när ny muskelmassa bildas kallas proteinsyntes. Konsumtion av protein före eller efter träning gör proteinsyntesen möjlig, och ger då bäst resultat från träningen. Med proteinpulver kan denna process maximeras och det är ett sätt att tillföra protein till kroppen snabbt och effektivt.

   • protein3

    Proteintyp

    Veganskt proteinpulver kommer från proteinisolat från flera olika vegetariska källor såsom soja, havre, ärtor, ris, hampa eller andra proteinrika växtkällor. För att stimulera proteinsyntesen krävs det särskilt tre aminosyror i proteinkällan: Leucin, isoleucin och valin. I växtbaserad protein är halterna av dessa varierade, förutom soja som innehåller höga nivåer av alla tre. Det är därför många veganska proteinpulver består av en proteinblend för att se till att proteinsyntesen maximeras.
   • vegetarianDiet

    Eftersom proteinkällorna är isolat från växtriket är de helt fria från laktos och processer som inkluderar djur. De är därför helt veganska och passar även utmärkt för mjölkallergiker eller människor med känslig mage. En vegansk diet kan innebära svårigheter att få i sig tillräckligt med protein, speciellt rätt sort om man är ute efter att bygga muskler. Ett veganskt proteinpulver kan därför fungera som ett bra komplement för att garantera en proteinrik kost, för bästa träningsresultat och allmänt välmående. Proteinpulver är i princip en kalorisnål måltid och kan användas som substitut för t.ex. ett mer kaloririkt mellanmål.
   • protein shake 1Praktiskt & Prisvärt

    En proteinpulvershake innehåller optimal mängd protein för kroppens proteinsyntes, ungefär samma mängd som 20 stycken bananer. Det är betydligt mycket lättare och prisvärt att ta med en proteinshake än samma proteinmängd från annan källa. Proteinpulver absorberas dessutom snabbt av kroppen och tillför därför protein effektivt efter träning då den gör mest nytta. Mängden protein man kan få för ett visst pris från ett proteinpulver är alltid mycket högre än för samma pris om man istället hade köpt olika livsmedel.
   • planet earthMiljö & Etik

    En av mänsklighetens största bidragande faktorer till global uppvärmning är idag boskapsindustrin. Kött och mejeriprodukter står för stora utsläpp av växthusgaser. Veganska alternativ är mycket mer hållbara alternativ i jämförelse. Från ett djurrättsperspektiv bör veganska produkter anses mer humana då de per definition inte kan innebära någon som helst misskötsel av djur. Att skära ner på andelen animaliska produkter i sin diet har alltså ett flertal fördelar.

Vanliga frågor om veganskt proteinpulver

Får jag i mig tillräckligt med protein från en vegansk kosthållning?

Det finns mycket veganska alternativ som innehåller mycket protein. Bland annat nötter, soja, ärtor, bönor, kikärter och linser. Att hålla en proteinrik vegansk diet är inte lika problematiskt som många vill få det att framstå. I anslutning till träning kan det dock vara viktigt att tänka på vilket sorts protein som konsumeras, då vissa aminosyror är väsentliga. Är du orolig för mängden protein du får i din veganska kost är proteinpulver ett fantastiskt komplement.

Är veganskt proteinpulver lika effektivt?

Kort svar, ja. Växtbaserad protein har andra aminosyreprofiler än vanliga proteinkällor och vid muskeluppbyggnad är vissa aminosyror mer nödvändiga än andra. Sojaprotein innehåller ganska höga nivåer av de mest nödvändiga aminosyrorna, medan andra växtbaserade proteiner innehåller mer av vissa och mindre av andra. Veganska proteinpulver är därför ofta blandningar av växtproteiner för att tillföra de mängder av de nödvändiga aminosyrorna som kroppen behöver.

Kan proteinpulver vara skadligt?

Det finns inga belägg för att proteinpulver, veganskt eller inte, skulle vara direkt skadlig vid konsumtion. Är du allergisk kan det självklart innebära en risk, läs innehållsförteckningen ordentligt för att unvdika allergiska reaktioner.

Hur mycket proteinpulver ska jag ta?

Vid muskelbygge räknar man med att kroppen behöver runt 1.5-2g protein per kilo kroppsvikt. Viktigt att tänka på här är att en vanlig diet innehåller redan ganska mycket protein, och om du äter extra mycket protein behöver du egentligen inte tillföra extra protein resultat. Proteinpulver främsta användingsområde är i anslutning till träning för att snabbt tillföra proteiner till musklerna, för uppbyggnad och återhämtning.

När ska jag ta proteinpulver?

I anslutning till träning, direkt innan eller efter. Musklerna behöver protein för återhämtning och uppbyggnad, ju snabbare detta kan tillföras desto bättre. Därför rekommenderas det att ta proteinpulver direkt innan eller max 20-30 minuter efter träning för att maximera effekten och proteinsyntesen. Proteinpulver är annars bara en bra källa till protein utan andra energikällor som kolhydrater eller fett, vilket gör det till en bra kandidat till en kalorisnål måltid eller för ett ökat proteinintag i en annars proteinfattig diet.

Testvinnare - Bäst Veganskt proteinpulver

 • Self Omninutrition Soy Protein
 • Core Ärt- och Havreprotein
 • Healthwell Vegan Protein
 • Star Nutrition Vegan Protein Blend
 • Fairing Vegan Protein Pro
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
20 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-26 15:45:58