Bäst i test: Bäst Ecdysterone 2022

Uppdaterad april 2022

Ecdysterone (ECD) är ett hormon som förekommer naturligt i både djur och växter. På senare tid har ämnet fått stor uppmärksamhet för sina anabola effekter i kombination med en avsaknad på biverkningar. ECD har blivit mycket populärt i USA och är på god väg att bli den nya ”go-to” för muskeluppbyggnad i Sverige också. Vi har testat de fåtal ECD-produkter som finns i Sverige och utvärderat deras effekt, och den har överträffat våra förväntningar!

Vårt test av ecdysterone

Allt eftersom ecdysterone blir mer och mer populärt så dyker fler och fler tillverkare och försäljare upp. Vissa erbjuder bra och seriösa produkter, andra inte. För att sålla på marknaden så har vi bara vänt oss till seriösa och väletablerade aktörer. Produkter vars tillverkare saknar hemsida eller är svår att få tag på har vi således valt bort. Därefter undersökte vi och testade följande punkter:

 • Mängden ECD – Är mängden ecdysterone tydligt utskrivet på förpackningen? Mängden ECD per portion/tablett ska vara tydligt deklarerad, även i de fall ämnet är en del av något annat (t.ex. spenatextrakt). Vi vill alltså veta exakt hur mycket ECD vi får per portion för att kunna justera doseringen korrekt.
 • Komplex och absorbering – Tillsatta ämnen som höjer absorberingen av ecdysteronet i kroppen är en stor fördel. I utlandet används B-cyklodextrin-komplex för att höja upptagningen av ecdysteronet, men hos svenska produkter förekommer vad vi vet inte detta. Zink och vitamin B6 är ofta tillsatt till ECD-produkter.
 • Effekt och resultat – Det mest intressanta är resultatet och eventuella biverkningar. Vi märkte skillnad i både styrka och pump på gymmet av samtliga ecdysterone-produkter. Detta kan backas upp med flera studier som har gjorts på ämnet. ECD har en god inverkan på styrka och muskeluppbyggnad.

Ecdysterone ligger på WADA:s övervakningslista. WADA är World Anti-Doping Agency som utreder potentiellt dopingklassade ämnen och substanser. Överväg därför noga om du vill prova ecdysterone. Med det sagt så finns det ingen forskning i dagsläget som visar på negativa biverkningar av ECD.

 1. GAAM Ecdysterone

  9,3/10
  "Bäst resultat, korrekt innehåll och bra pris".
  GAAM Ecdysterone 60 tabs
  Bäst i test
  Antal port
  30 port
  Pris / port
  7 kr
  Andel ECD / port
  200 mg
  Antal kapslar
  60 kaps
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bäst resultat
  • Bra pris
  • Mängdrabatt
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  GAAM Nutrition erbjuder ett ecdysterone-tillskott av hög kvalitet och till ett bra pris. Tillskottet innehåller 100 mg ecdysterone per tablett samt 1 mg zink och 0.7 mg vitamin B6. Zink och B6 reglerar hormonaktiviteten och testosteronnivån i blodet. Ecdysteronet i GAAM:s tillskott är naturligt framställt från spenatextrakt.

  Tabletterna är små och mycket lättsvalda. De smakar beskt med eftersmaken försvinner nästan omgående. Burken är onödigt överdimensionerad och innehållet ser vid första anblick väldigt magert ut. Men med 60 tabletter på burk så räcker en burk till 30 dagar med rekommenderar dos. Vi provade både 2 tabletter om dagen samt 4 tabletter om dagen. Skillnaden i dos var försumbar så håll dig till 2 tabletter så räcker förpackningen längre.

  Effekten av GAAM:s Ecdysterone var över förväntan. Denna typ av tillskott sätter ofta en hög ribba utan att prestera, men ecdysterone fungerar faktiskt. Vi kunna uppmärksamma styrkeökningar hos samtliga testpersoner och ett ökat mentalt fokus på gymmet. Även om innehållet är det samma i många ecdysterone-produkter så utmärkte GAAM Nutrition sig genom att tillföra mental skärpa och energi som är kännbar under hela dagen.

  Läs mer
 2. Jacked Ecdysterone

  8,9/10
  "Billigaste ecdysterone-tillskottet på marknaden".
  Jacked Ecdysterone
  Antal port
  30 port
  Pris / port
  7 kr
  Andel ECD / port
  200 mg
  Antal kapslar
  60 kaps
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig
  • Innehåller zink och B6
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  Givetvis erbjuder Jacked ett ecdysterone-tillskott. Jacked är kända för sina synnerligen potenta PWO-produkter och fettförbrännare. Ecdysterone-tillskottet från Jacked innehåller ecdysterone framställt av spenatextrakt samt zink och vitamin B6. Innehållet är i princip exakt det samma som i GAAM Nutritions Ecdysterone men priset är bättre.

  Även om innehållet är identiskt som GAAM Nutritions alternativ så upplevde testgruppen Jacked Ecdysterone som mindre potent, framför allt avseende mental energi och skärpa under dagen. Liknande ökningar gjordes i styrka dock. GAAM Nutrition är snäppet vassare med Jacked Ecdysterone presterar också mycket bra, och till ett något bättre pris.

  Var vaksam på dina mineral- och vitaminnivåer om du tar flera tillskott. Populära tillskott som ZMA och multivitaminer innehåller också zink, och i kombination med Jacked Ecdysterone kan intaget bli för högt.

  Läs mer
 3. Sportlab Ecdysterone

  8,8/10
  "Högkoncentrerat ecdysterone-tillskott till något högre pris".
  Sportlab Ecdysterone 60 tabs
  Antal port
  30 port
  Pris / port
  8 kr
  Andel ECD / port
  200 mg
  Antal kapslar
  60 kaps
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • 90 % ecdysterone
  • Innehåller nästan bara ecdysterone
  Nackdelar
  • Högt pris

  Recension

  Sportlab Ecdysterone är ett innehållsrikt ecdysterone-tillskott. Med hela 90 % ecdysterone så toppar den listan av produkter som vi har testat med avseende på innehållet. Ecdysteronet kommer från blomextrakt och i övrigt innehåller Sportlab Ecdysterone bara stabiliserings- och emulgeringsämnen. Det är ett rent tillskott som består av mycket få ämnen totalt, dessvärre syns detta på prislappen. Effekten av Sportlab Ecdysterone är i princip identisk som Jacked Ecdysterone, men priset är högre och därav dess något lägre poäng. 

  Vissa styrkeökningar och generella prestationsförbättringar kunna uppmätas. Testpersonerna upplevde bättre återhämtning och en känsla av tightare och hårdare muskler. Trots att dessa variabler är svårmätbara och ytterst subjektiva så var resultatet likadant i hela testgruppen. Om du vill testa ecdysterone för första gången så rekommenderar vi GAAM eller Jacked på grund av det lägre priset. Men om du vill ha alla fördelar du kan komma över så kan Sportlabs rena och högkoncentrerade tillskott vara något för dig.

  Läs mer

ecdysterone guide

Köpguide: välj rätt ecdysterone

Ecdysterone är en ekdysteroid, ett ämne som är likt det manliga könshormonet. Ecdysterone förekommer hos vissa växter och insekter, där det agerar som tillväxthormon. Ämnet är bara en av många olika ecdysteroider, mer känt är (framför allt i USA) turkesterone som är en starkare ecdysteroid. Ecdysterone eller ECD är i det närmaste att anses som en laglig steroid utan biverkningar. Ämnet har absolut inte samma potens som andra (och olagliga) steroider men flera studier har gjorts där både styrka, uthållighet och muskeluppbyggnad har kunnat bevisats. En positiv inverkan på blodsockernivåer och kolesterol har också uppmärksammats. Att ECD saknar biverkningar kan bero på att ämnet är så pass nytt och att inga långtidsstudier har gjorts. Ha detta i åtanke om du vill prova ecdysterone och var uppmärksam på hur du reagerar.

Mängd och form

Ecdysterone framställs oftast ur olika växtextrakt. Vanligast är spenat, men även quinoa och vissa blommor förekommer. Produkten ska tydligt redovisa varifrån ecdysteronet kommer så du vet vad du köper och stoppar i dig. Mängden ecdysterone per portion i Sverige ligger nästan alltid på 200 mg. Detta är 200 mg extrakt, alltså inte rent ecdysterone. De flesta studier som uppvisat positiva resultat av ämnet har utgått från högre doser, därför är det vanligt att många tar dubbla eller trippla doser. Vi rekommenderar att du börjar med den angivna dosen.

Övrigt innehåll

Det finns tillverkare som slänger i olika utfyllnadsämnen eller mineraler och vitaminer. Det anser vi är onödigt när det kommer till denna typ av produkter. Det är specifikt ämnet ecdysterone som är aktuellt, övriga ämnen kan du få i betydligt billigare multivitaminer eller liknande. Därför är det intressant att jämföra pris per portion och se hur mycket ecdysterone du faktiskt får per portion. På vår lista hittar du bara produkter med nästintill 100 % ecdysterone. 

Ämnen som zink och vitamin B6 förekommer ganska ofta men i mycket liten mängd, de tillsätts av synergistiska skäl eller för att öka upptagningen av ecdysteronet. Övriga ingredienser brukar vara klumpförebyggande ämnen av olika slag. Men undvik som sagt blandprodukter med flera olika verksamma ämnen, då är det mycket svårt att utvärdera hur du reagerar på just ecdysterone.

Dosering

Den rekommenderade dosen ligger på 200 mg om dagen. Flera användare menar dock att först uppemot 400-800 mg om dagen kan märkbara resultat noteras. Studier på ämnet har också utgått från en högre dos, och då ofta en ren mängd ecdysterone som är svår att jämföra med tillskott. Använd tillskottet under en period på 6-12 veckor innan du tar ett uppehåll på runt en månad. Då kan du mäta dina resultat och förvissa dig om huruvida tillskottet fungerar för dig eller inte. Du behöver inte tänka på PCT (post cycle therapy) eller liknande då ecdysterone inte påverkar hormonnivåerna. Dela upp den dagliga dosen mellan morgon och kväll för ett regelbundet intag av ecdysterone under din aktiva period.

Vanliga frågor om ecdysterone

Påverkar ecdysterone testosteronnivåerna?

Det finns ingen forskning som tyder på att testosteronnivåerna påverkas varken positivt eller negativt. Ecdysterone har istället en inverkan på din arbetskapacitet, styrka och muskeluppbyggnad.

Fungerar ecdysterone?

Det finns en del studier på ecdysterone som visar att ämnet har en positiv inverkan på styrka och muskeluppbyggnad. Men det saknas bred och långvarig forskning för att verkligen förstå ämnets effekt. Det finns däremot många anekdotiska bevis för att ämnet fungerar bra.

Är ecdysterone lagligt?

Ja, just nu är ämnet lagligt för försäljning i Sverige och övriga världen. Men ecdysterone ligger på WADA:s lista över potentiellt dopingklassade ämnen både under och utanför tävling, så ämnet kan komma att förbjudas inom en snar framtid. Om du tävlar så bör du därför undvika ämnet.

Har ecdysterone några biverkningar?

Ecdysterone saknar kända biverkningar. De (ganska få) studier som har gjorts har inte uppmärksammat några dåliga effekter av ECD överhuvudtaget. Men det betyder inte att ämnet är 100 % säkert, med mer forskning så kommer vi säkert att få reda på till exempel övre gränsvärden och eventuella biverkningar av långvarigt intag.

Testvinnare - Bäst Ecdysterone

 • GAAM Ecdysterone
 • Jacked Ecdysterone
 • Sportlab Ecdysterone
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
8 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5