Bäst i test: Bästa gurkmeja 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

Gurkmeja har gått från en sällan använd krydda till en populär super food på senaste tiden. Den här intressanta växten har använts länge som naturläkemedel för alla möjlig olika åkommor och krämpor. Vi har undersökt ett antal tillskott för att reda ut vilka som är bäst sett till pris och innehåll. 

Testvinnare - Bästa Gurkmeja 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Gurkmejakapslarna 2023:

 • Bäst i test: Healthwell Gurkmeja Premium
 • Bästa premiumvalet: Healthwell Gurkmeja Premium
 • Elexir Pharma Gurkmeja 500 mg 60 tabletter
 • Better You Gurkmeja 100 caps
 • Great Earth Gurkmeja

De 5 bästa Gurkmejakapslarna i September 2023

 1. 1. Healthwell Gurkmeja Premium- Bäst i test

  9,6/10
  "Bra pris och rätt innehåll gör Healthwell Gurkmeja till en vinnare".
  Healthwell Gurkmeja Premium
  Bäst i test
  Storlek
  60 kaps
  Gurkmeja / port
  300 mg
  Pris / port
  2,98 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Gurkmeja från extrakt
  • Hög dos kurkumin
  • Mycket bra pris
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  Skillnaden på Healthwell Gurkmeja och Gurkmeja Premium är mängden gurkmeja per kapsel och formen på gurkmejan. Med 300 mg per kapsel halveras dosen jämfört med Premium och gurkmejan kommer bara från extrakt vilket innebär en fortsatt hög nivå av kurkumin. Likt Premium så innehåller Healthwell Gurkmeja också svartpeppar i form av piperin för ett bättre upptag av kurkumin.

  Priset är betydligt bättre vilket gör Healthwell Gurkmeja till en vinnare enligt oss. Du får i dig tillräcklig med gurkmeja per kapsel och kurkumin i hög halt till ett pris som är svårt att slå. Om du vill få i dig mer gurkmeja så kan du ta en dubbel dos eller köpa Healthwell Premium istället.

 2. 2. Healthwell Gurkmeja Premium- Bästa premiumvalet

  9,5/10
  "Premiumprodukt med ett fulländat innehåll".
  Healthwell Gurkmeja Premium
  Bästa premiumvalet
  Storlek
  60 kaps
  Gurkmeja / port
  600 mg
  Pris / port
  3,72 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Högkoncentrerad
  • Högt innehåll av kurkumin
  • Ekologisk gurkmeja
  Nackdelar
  • Något dyr

  Recension

  Healthwell är Svenskt Kosttillskotts produktserie med fokus på hälsokost, mineraler och vitaminer. Deras Gurkmeja Premium är högdoserad och innehåller precis det som ett bra hälsotillskott ska innehålla; ekologisk huvudingrediens och tillsatt ämne för bättre upptagningsförmåga. Den ekologiska gurkmejan innehåller mycket kurkumin och är producerad på ett miljömedvetet sätt. Svartpepparn som är tillsatt ökar upptaget av kurkumin med upp till 2000 %! Gurkmejan i kapslarna kommer från både extrakt och pulver, extrakt innehåller höga halter av de åtråvärda kurkuminet medan pulvret innehåller hela roten och alla dess hälsoeffekter.

  Med 600 mg gurkmeja per kapsel så är dessa lättsvalda kapslar rena hälsobomber. Om du använder dig av gurkmeja i matlagning så räcker en kapsel varannan dag tycker vi. Du får i dig tillräckligt mycket av de goda ämnena och sparar några slantar på att produkter räcker längre.

 3. 3. Elexir Pharma Gurkmeja 500 mg 60 tabletter

  9,2/10
  "Bra pris och hög koncentration av gurkmeja".
  Elexir Pharma Gurkmeja 500 mg 60 tabletter
  Storlek
  60 kaps
  Gurkmeja / port
  500 mg
  Pris / port
  3,32 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra pris
  • Hög koncentration gurkmeja
  • 95 % kurkumin
  Nackdelar
  • Gurkmeja enbart från extrakt

  Recension

  Elexir Pharma Gurkmeja har den högsta dosen gurkmeja till bäst pris. Halten av kurkuminoider är fenomenalt hög på hela 95 %, tack vare det patenterade C3-komplexet. Gurkmejan kommer från extrakt vilket behåller en hög halt kurkumin. I kapslarna finns också Bioperin som är det aktiva ämnet i svartpeppar, som höjer kroppen upptagningsförmåga av kurkumin.

  Kapslarna är lätt att svälja och tack vare den höga dosen gurkmeja så behöver du inte ta kapslarna dagligen för att få effekt, varannan dag räcker om du inte är särskilt angelägen om att få i dig mycket gurkmeja.

 4. 4. Better You Gurkmeja 100 caps

  9,0/10
  "Mycket gurkmeja per kapsel, men något högre pris".
  Better You Gurkmeja 100 caps
  Storlek
  50 kaps
  Gurkmeja / port
  300 mg
  Pris / port
  7,98 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög halt kurkumin
  • Höga kundömdömen
  Nackdelar
  • Högt pris
  • Färre kapslar än övriga märken

  Recension

  Better You Gurkmeja innehåller 300 mg gurkmeja per kapsel, varav 80 % är kurkumin. Det är en hög halt, och piperin är också tillsatt för extra hög absorbering i kroppen. Men priset springer iväg lite onödigt och antalet portioner är bara 50 per förpackning (jmf 60 port i regel). Better You får pluspoäng för att gurkmejan är ekologisk, kapslarna är vegetabiliska och att hela produkten är tillverkad här i Sverige.

 5. 5. Great Earth Gurkmeja

  8,7/10
  "Patenterat innehåll av lättabsorberad gurkmeja".
  Great Earth Gurkmeja
  Storlek
  60 kaps
  Gurkmeja / port
  500 mg
  Pris / port
  3,23 kr
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Patenterat gurkmejaextrakt
  • Förstärkt med D-vitamin
  Nackdelar
  • Låg halt av kurkumin

  Recension

  Great Earth erbjuder flera naturliga kosttillskott av god kvalitet, men ofta till lite högre prislapp. Dosen är hög, på 500 mg per kapsel, och räcker gott och väl att ta dagligen eller till och med varannan dag. Gurkmejan är förstärkt med D-vitamin för att ge immunförsvaret en boost. Great Earth Gurkmeja innehåller gurkmejaextraktet NovaSOL som är en patenterad form av gurkmeja som är särskilt framtagen för att öka och skynda på upptaget i kroppen. Halten av kurkumin är däremot låg, vilket ger Great Earth Gurkmeja något lägre poäng.

gurkmeja guide

Köpguide: Så hittar du rätt gurkmeja-tillskott

Gurkmeja har en rad hälsofördelar och är därtill en uppskattad krydda. I pulverform kan du använda gurkmeja i en lång rad olika recept, både mat och dryck, och det är en oersättlig ingrediens i det indiska köket. Men om du inte använder gurkmeja i mat så går det utmärkt att ta i kapselformat. Gurkmeja utmärker sig särskilt för sina antiinflammatoriska egenskaper men kryddan har också visat sig stärka immunförsvaret, dämpa allergier och lindra vissa hudåkommor. Se gurkmeja som ett komplement till en sund och balanserad kost för att ge kroppen lite bättre förutsättningar att hålla sig stark och frisk. Observera att gurkmeja inte är ett läkemedel och ska inte användas för att bota sjukdomar.

 • Tillverkare

  Välj en tillverkare som är säker och pålitlig. Det är viktigt att tillverkaren följer EFSA, HACCP, GMP eller liknande kvalitetssäkringsmetoder och -regler. Svenska tillverkare ska givetvis alltid följa Livsmedelsverkets krav och regler. Ett sunt miljötänk är också viktigt, prioritera återförsäljare och tillverkare som värnar om vår planet!
 • Allt ska med!

  Gurkmeja innehåller kurkumin, ett ämne som ofta får äran för gurkmejans hälsosamma egenskaper. Men hela roten innehåller nyttigheter och inte bara kurkuminet. Leta därför efter produkter som innehåller hela roten, en innehållsförteckning i stil med ”gurkmejapulver 600 mg, varav kurkumin 250 mg” innebär att hela roten har använts.
 • Övrigt innehåll

  Undvik alltid produkter som innehåller oklara fyllnadsmedel. Titta på innehållsförteckningen och red ut eventuella frågetecken. Livsmedelsverkets databas är fenomenal att vända sig till, där listas ämnen som får användas i livsmedel och vilket syfte de fyller. Detta gäller särskilt produkter i kapsel- eller tablettform, de kan ibland innehålla lite andra ämnen än bara gurkmeja. I pulverform ska innehållet vara 100 % gurkmeja.
 • Upptagningsförmåga

  Ämnen som vitaminer eller svartpepparextrakt (piperin) är ofta tillsatta för att förstärka gurkmejans effekt eller öka upptagningen av kurkumin i kroppen. Svartpepparextrakt återfinns i mängder av vitamin-, mineral- och hälsotillskott tack vare dess förmåga att hindra vissa enzym från att bryta ner viktiga ämnen för tidigt. Upp till 2000 % bättre upptagningsförmåga kan kurkumin ges tack vare svartpeppar!

Gurkmeja och hälsan

Vad är då gurkmeja bra för? Antiinflammatoriska och antioxidanta egenskaper är det korta svaret. Det betyder att gurkmeja kan hjälpa kroppen att läka. Det har gjorts ganska många studier på ämnet, framför allt kurkumin, och dess effekt på sjukdomar. Några sjukdomar som lindrats är cancer, artrit, vissa hjärt- och kärlsjukdomar, crohns sjukdom, magsår, Alzheimers och diabetes. Men det krävs i nuläget mer studier för att med säkerhet förstå gurkmejans effekt. Mer vardagliga åkommor som bekräftas bara genom tradition och anekdot är:

 • Lindring av förkylningssymptom
 • Förbättrad hårväxt
 • Lindring av halsont
 • Föryngring av huden och lindring av akne
 • Förbättrad läketid på sår
 • Stämningshöjande

Vårt test av gurkmeja

Det finns många hälsoprodukter som innehåller gurkmeja, vi har valt att undersöka de produkter som främst innehåller gurkmeja, alltså inga blandprodukter där gurkmeja återfinns i en försvinnande liten mängd. Jämförelsen och betygsättningen grundar sig sedan på prissättning, innehåll och övergripande upplevelse och intryck av produkten. Följande 5 tillskott med gurkmeja är enligt oss bäst just nu.

 • Innehåll - Hela roten ska helst användas och vi ser helst ett innehåll av gurkmejapulver inklusive extrakt med hög halt av kurkumin. Då får du i dig mycket av det gurkmeja har att erbjud, vilket är mer än bara kurkumin.
 • Pris - Priset är en väldigt viktig del av hälsokostprodukter. Det kan variera otroligt mycket trots att framställning och innehåll är identiskt. Vi försöker genomskåda blufföretag som tar hutlösa priser för "mirakelprodukter".

Vanliga frågor om gurkmeja

Färsk eller torkad gurkmeja, vad är bäst?

Det finns inget klart svar på frågor. Vissa ämnen kan försvinna när roten hettas upp för att torkas och malas. Men i mald form ökar halten av kurkumin. Vår rekommendation: använd båda! Både färsk och mald gurkmeja är gott i såväl mat som dryck.

Vad är kurkumin?

Kurkumin är ett ämne som ofta nämns i samband med gurkmeja. Kurkumin är ett ämne som på flera sätt är bra för hälsan och som också används som färgämne, därav gurkmejans fina färg.

Hur mycket gurkmeja ska jag ta per dag?

Det dagliga referensintaget är på 0-3 mg per kilo kroppsvikt, enligt WHO. Följ produktens anvisningar men kom ihåg att det är ett tillskott och du behöver inte slaviskt ta det varje dag, framför allt inte om du använder gurkmeja i maten då och då.

Har gurkmeja några oönskade bieffekter?

Inte i lagom doser, det är ett säkert livsmedel som du kan använda dagligen även om du ibland överskrider DRI.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
39 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5