Bäst i test: Bästa omega-3 2023

Uppdaterad 26 januari 2023

Omega-3 är ett livsnödvändigt fleromättat fett som kroppen inte själv kan producera. De flesta får i sig tillräckligt mycket omega-3 genom kosten men om du vill säkerställa att du ligger på rekommenderade nivåer är kosttillskott ett bra alternativ. Det gäller särskilt dig som inte äter fisk eller som går på vissa fettsnåla dieter. Vi har testat flera kosttillskott med omega-3 som du kan läsa mer om nedan och utsett 6 testfavoriter.

Testvinnare - Bästa Omega-3 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Omega-3 2023:

 • Core Omega-3+ - Bäst i test
 • Aware Omega-3 - Bästa premiumvalet
 • Eskio-3 Pure
 • Pharbio Omega-3 Forte 120 kapslar
 • Helhetshälsa AlgOmega3 60 kapslar
 • Möllers Fiskleverolja Citron 250 ml

De 6 bästa Omega-3 i Juni 2023

 1. 1. Core Omega-3+- Bäst i test

  9,6/10
  "Bra pris och hög koncentration sätter Core Omega-3+ på första plats".
  Core Omega-3+
  Bäst i test
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  120 kapslar
  Pris / portion
  1,24 kr
  Omega-3 / portion
  1000 mg
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Lättsvalda kapslar
  • Högkoncentrerat tillskott
  • Hållbar tillverkning
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  Svenskt Kosttillskotts Core-serie fokuserar på okomplicerade produkter till bra pris. Det gäller även Core Omega-3+, det är ett omega-3-tillskott som bara innehåller omega-3 samt vitamin E (ett vitamin som förlänger livslängden på omega-3). 60 % av fiskoljan består av EPA och DHA vilket är en bra andel. Varje kapsel innehåller i sin tur hela 1000 mg fiskolja. Det gör att det räcker att äta en eller två kapslar om dagen för att tillgodose kroppen med omega-3. Kom ihåg att du kan spara in på kapslarna de dagar du äter en omega-3-rik kost som fet fisk.

  Vi uppskattar Core Omega-3+ då kapslarna är enkla att svälja, inte gav några bieffekter alls under vår testperiod (uppstötningar, dålig andedräkt och orolig mage kan vara biverkningar vid omega-3-intag). Därtill är tillskottet framställt från fisk som fiskats på ett hållbart sätt, något som blir allt viktigare att ta hänsyn till. Ett bra pris och den höga koncentrationen av fiskolja sätter Core Omega-3+ på första plats.

 2. 2. Aware Omega-3- Bästa premiumvalet

  9,4/10
  "Billigt, högdoserat och certifierat Omega-3-tillskott".
  Aware Omega-3
  Bästa premiumvalet
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  90 kaps
  Pris / portion
  2,21 kr
  Omega-3 / portion
  1100 mg
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket rik på omega-3
  • Högt innehåll av DPA
  • Bra pris
  Nackdelar
  • Ej vegetarisk

  Recension

  Omega-3 från Aware Nutrition är rik på rätt fettsyror och täcker det dagliga behovet av omega-3 med råge. Varje kapsel innehåller hela 1100 mg fettsyror, fördelat på 300 mg EPA, 200 mg DHA och 30 mg DPA. DPA är sällan listat på näringsdeklarationen när det kommer till omega-3-tillskott för att halten brukar vara så pass låg. DPA är en minst lika viktig fettsyra som EPA och DHA och 30 mg är en tillräcklig dos per kapsel för att förse dig med de hälsofördelar som fettsyran ger.

  Leveransen är snabb, förpackningen är stilren och praktiskt och priset är väldigt fördelaktigt. Aware Nutrition erbjuder många gånger olika mängd- och paketrabatter så priset kan bli ännu bättre. Tillverkning och kvalitet följer de riktlinjer som GMP ställer.

 3. 3. Eskio-3 Pure

  9,3/10
  "Högkvalitativ fiskolja med ett naturligt skydd mot härskning".
  Eskio-3 Pure
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  120 kapslar
  Pris / portion
  1,78 kr
  Omega-3 / portion
  740 mg
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög halt DHA och EPA
  • Naturlig och oprocesserad fiskolja
  • Har studerats noga
  Nackdelar
  • Något högre pris

  Recension

  Eskimo-3 Pure är framtagen av Cardinova som länge ägnat sig åt forskning på omega-3. Tillskottet innehåller 250 mg DHA och EPA per kapsel, vilket ger 500 mg per portion. En bra mängd av de viktiga fettsyrorna. Eskimo-3 Pure är även certifierad av Friends of the Sea som garanterar ett hållbart fiske. Produkten innehåller Pufanox som är ett skydd mot härskning, ett helt naturligt skydd bestående av bland annat vitaminer. Pufanox gör att oljan håller sig fräsch längre, även i kroppen och kan tas om hand om i större utsträckning. 

  Kapslarna är smidiga och sväljs enkelt, men det rekommenderas att du tar två om dagen. Några i testpanelen upplevde att de fick orolig mage, men kunde kringgå det genom att dela upp dosen på morgon och kväll. Att du behöver ta två kapslar gör ju att pris förhåller sig något högre än andra märken, men produkten är högkvalitativ och har fått goda omdömen från testinstitut och kunder.

 4. 4. Pharbio Omega-3 Forte 120 kapslar

  9,2/10
  "Mycket högkoncentrerad fiskolja".
  Pharbio Omega-3 Forte 120 kapslar
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  120 kapslar
  Pris / portion
  1,18 kr
  Omega-3 / portion
  640 mg
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Högst koncentration av EPA och DHA
  • Förpackning av återvunnet material
  Nackdelar
  • Ingen nämnvärd nackdel

  Recension

  Pharbio Omega-3 Forte innehåller 640 mg fiskolja varav hela 500 mg är DHA och EPA, en otroligt hög mängd av just de fettsyror du vill åt. Det betyder att du kan ta en kapsel om dagen, något vi uppskattar mycket. Det blir lätt omständligt om du tar flera tillskott och ska ta många olika kapslar. Den höga koncentrationen av rätt fettsyror gör också produkten mycket prisvärd. Även Pharbio är certifierad av Friend of the Sea och deras förpackningar är helt tillverkade av återvunnet material. 

 5. 5. Helhetshälsa AlgOmega3 60 kapslar

  9,0/10
  "Omega-3 från alger är både miljömässigt hållbart och nyttigt".
  Helhetshälsa AlgOmega3 60 kapslar
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  60 kapslar
  Pris / portion
  4,08 kr
  Omega-3 / portion
  250 mg
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Alger har minimal miljöpåverkan
  • Hög koncentration av EPA och DHA
  • Godkänd som "novel food"
  Nackdelar
  • Hög pris

  Recension

  Helhetshälsa AlgOmega3 innehåller som namnet antyder omega-3 från alger. Alger har flera fördelar, dels minimeras risken för de biverkningar som kan kopplas till omega-3 (uppstötningar, huvudvärk och orolig mage) dels är alger vegetariskt och passar därför veganer och vegetarianer (AlgOmega3 är certifierad av Vegan Society). Algerna odlas i separata tankar och har därför ingen påverkan på havets ekosystem.

  Algoljan innehåller 250 mg av fettsyrorna DHA och EPA. En bra mängd som räcker gott för att uppnå de positiva hälsoeffekter som kopplas till omega-3. Du behöver bara ta en kapsel om dagen. Oljan är dyrare än fiskolja men den minimala miljöpåverkan och höga andelen bra fettsyror gör produkten prisvärd.

 6. 6. Möllers Fiskleverolja Citron 250 ml

  8,7/10
  "Ren och frisk smak men fiskolja i flytande form är inte för alla".
  Möllers Fiskleverolja Citron 250 ml
  Typ
  Flytande
  Mängd
  250 ml
  Pris / portion
  1,24 kr
  Omega-3 / portion
  1200 mg
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra smak för att vara fiskolja
  • Hög kvalitetssäkring
  Nackdelar
  • Smak och konsistens som inte passar alla
  • Viss risk för orolig mage

  Recension

  Möllers Tran är en populär och känd fiskleverolja. Den kommer i flytande form smaksatt av citrus. Oljan håller hög kvalitet och förvånansvärt god smak. Om du skulle punktera en kapsel med fiskolja så märker du snabbt att fiskolja inte smakar speciellt bra, men Möllers Tran har lyckats att dölja fiskoljasmaken väldig väl. Ungefär 50 % av fiskoljan består av DHA och EPA och oljan innehåller vitamin D, E och A. Oljan kommer från norsk torsk och är certifierad av Friend of the Sea. 

  Drick oljan kyld, då är smaken bäst och drick upp den inom ett par månader för bästa smakupplevelse. En öppen förpackning bör slängas efter tre månader då fiskolja sakta härsknar. 

omega 3 guide

Köpguide: så väljer du rätt omega-3

Fiskolja är väldigt rikt på omega-3, ett livsviktigt fleromättat fett. Omega-3 finns naturligt i mat som fet fisk, nötter, olja och vissa alger. Om du inte äter fisk regelbundet eller bara vill säkerställa att dina nivåer av omega-3 är på de nivåer de ska vara på är kosttillskott en bra lösning. För att hitta bäst omega-3 så rekommenderar vi att du undersöker följande punkter:

typForm

Omega-3 kommer i flera former, men det är DHA och EPA som du vill åt. Dessa typer av omega-3 har hög biotillgänglighet och kan användas av kroppen snabbt. Även mängden av EPA och DHA är relevant att undersöka. En kapsel kan vara väldigt rik på fiskolja och samtidigt billig, men innehålla låga mängder EPA och DHA. Eftersom omega-3 finns i olika former så finns det oroväckande många produkter med de sämre formerna av omega-3 som säljs billigt.

pillsKoncentration

När det kommer till koncentration så är det just DHA och EPA som du ska titta på. Utebliven deklarering av DHA respektive EPA kan tyda på en lågkvalitativ produkt, men så behöver inte vara fallet. Då är det säkrast att kontakta återförsäljare eller tillverkare för att få en fullständig innehållsdeklaration. 

fiskKvalitet

Kvaliteten fastställs ofta av en tredje part som testar och godkänner fiskoljan. Leta efter organisationer som Friend of the Sea, GOED eller liknande kvalitetssäkrare. En godkänd produkt innebär att den är fri från skadliga tungmetaller och farliga kemikalier. Ett hållbart fiske och vattenbruk är också viktiga kvalitetsmarkörer för att säkerställa att produkten är miljövänlig och hållbart producerad. Lägg också märke till bäst-före-datum då fiskolja är en färskvara som inte är bra att få i sig om den härsknat.

vitaminerInnehåll

Vissa omega-3-tillskott innehåller kompletterande näringsämnen för ytterligare hälsofördelar. Det är oftast olika vitaminer. Om du tar övriga kosttillskott så rekommenderar vi att undersöka hur mycket av de olika vitaminerna du får i dig för att undvika onödigt överskott. Fiskolja innehåller ofta vitamin E eller antioxidanter för att behålla färskheten och förlänger bäst-före-datumet.

omega 3 guide2

Hälsofördelar med omega-3

Fleromättat fett är livsviktigt för kroppen, och omega-3 är en av dem. Omega-3 för med sig en lång rad hälsofördelar och behövs i alla åldrar, under graviditet och vid sjukdom. Om du har kroniska sjukdomar så ska du alltid konsultera din läkare innan du börjar med ett nytt kosttillskott. Omega-3 bidrar bland annat till:

 • Minskad risk för inflammation – Omega-3 har visat sig ha en positiv inverkan mot inflammationer i kroppen.
 • Viktnedgång – Både nedsatt aptit och påskyndad viktnedgång har visat sig vara resultatet av daglig dosering av omega-3.
 • Motverka diabetes – Omega-3 har också haft positiv inverkan på blodsockernivåerna och därmed minskad risk för diabetes.
 • Förbättrad hjärthälsa – En populär anledning till att ta omega-3 är för hjärtats skull. Omega-3 har också visat sig motverka hjärt-kärlsjukdomar.
 • Sänkt blodtryck - Människor som äter fisk regelbundet har generellt sett lägre blodtryck.
 • Sänkt halt av blodfetter - Omega-3 har visat sig ha en positiv inverkan på höga halter av både triglycerider och kolesterol.

Vilket omega-3 är bäst?

Tillskott kan vara väldigt bra om du har brist på vissa näringsämnen, har specialkost eller tränar hårt och därför gör av med mineraler och vitaminer. Men kom ihåg att din kropp mår bäst av att få i sig majoriteten av sina näringsämnen genom en balanserad och hälsosam kost. När vi undersöker och testar omega-3-tillskott så är det främst följande punkter som vi fokuserar på:

 • Typ av omega-3 – Omega-3 är ett samlingsnamn för flera olika fettsyror. Det är fettsyrorna EPA och DHA som kroppen snabbast kan ta upp. Därför testar vi bara tillskott med EPA och DHA.
 • Övrigt innehåll – Det är vanligt att tillskotten innehåller andra ämnen också. Till exempel innehåller tillskott med fiskolja också vitamin E som naturligt förlänger hållbarhetstiden hos oljan. Hittar vi ämnen som inte direkt fyller en funktion för upptaget eller hållbarheten hos omega-3 så väljer vi bort tillskottet.
 • Koncentration – EPA och DHA är som sagt de typer av omega-3 som ett bra tillskott ska innehålla. Om en produkt anger koncentrationen av omega-3 utan att ange andel EPA respektive DHA så är det svårt att kvalitetstesta produkten

Vanliga frågor om omega-3

Behöver jag tillskott med omega-3?

I första hand ska du alltid försöka få i dig näringsämnen från din kost. Hälsosam och ekologisk kost är det bästa för kroppen, men om du av olika anledning inte kommer upp i de dagliga rekommendationerna av omega-3 så är kosttillskott en smidig lösning. Det är ovanligt att svenskar har brist på omega-3.

Hur mycket omega-3 behöver jag?

Du behöver få i dig omkring 2 till 3 gram omega-3 per dag. Det motsvarar ungefär en portion lax. Omega-3 finns också i vissa nötter och rapsolja. Om du är gravid så är det särskilt viktigt att du får i dig ditt dagliga behov av omega-3.

Har omega-3 några biverkningar?

I mycket stora mängder kan omega-3 vara skadligt. Det har en blodförtunnande effekt och kan ibland innehålla höga doser av vitamin A vilket är skadligt i för stora mängder. I normala doser så finns det inga direkta hälsorisker, men vissa upplever dålig andedräkt, orolig mage (framförallt i samband med träning), diarré och huvudvärk.

I vilken mat återfinns omega-3?

Omega-3 återfinns i störst halt i fet fisk som lax, sardiner, sill och makrill. Men även i chiafrön, valnötter och alger och rapsolja. Att äta fisk regelbundet är därför viktigt för att uppnå en balanserad och näringsriktig kosthållning.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
80 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5