Bäst i test: Bäst omega-3 2021

Omega-3 är ett livsnödvändigt fleromättat fett som kroppen inte själv kan producera. De flesta får i sig tillräckligt mycket omega-3 genom kosten men om du vill säkerställa att du ligger på rekommenderade nivåer är kosttillskott ett bra alternativ. Det gäller särskilt dig som inte äter fisk eller som går på vissa fettsnåla dieter. Vi har testat flera kosttillskott med omega-3 som du kan läsa mer om nedan och utsett 5 testfavoriter.

Vilket omega-3 är bäst?

Tillskott kan vara väldigt bra om du har brist på vissa näringsämnen, har specialkost eller tränar hårt och därför gör av med mineraler och vitaminer. Men kom ihåg att din kropp mår bäst av att få i sig majoriteten av sina näringsämnen genom en balanserad och hälsosam kost. När vi undersöker och testar omega-3-tillskott så är det främst följande punkter som vi fokuserar på:

 • Typ av omega-3 – Omega-3 är ett samlingsnamn för flera olika fettsyror. Det är fettsyrorna EPA och DHA som kroppen snabbast kan ta upp. Därför testar vi bara tillskott med EPA och DHA.
 • Övrigt innehåll – Det är vanligt att tillskotten innehåller andra ämnen också. Till exempel innehåller tillskott med fiskolja också vitamin E som naturligt förlänger hållbarhetstiden hos oljan. Hittar vi ämnen som inte direkt fyller en funktion för upptaget eller hållbarheten hos omega-3 så väljer vi bort tillskottet.
 • Koncentration – EPA och DHA är som sagt de typer av omega-3 som ett bra tillskott ska innehålla. Om en produkt anger koncentrationen av omega-3 utan att ange andel EPA respektive DHA så är det svårt att kvalitetstesta produkten

 1. 1. Core Omega-3+
  9,6/10
  Core Omega-3+
  Bäst i test
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  120 kapslar
  Pris / portion
  1,24 kr
  Omega-3 / portion
  1200 mg
  Till Butik
  149 kr
 2. 2. Eskimo-3 Pure
  9,3/10
  Eskimo-3 Pure
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  120 kapslar
  Pris / portion
  1,04 kr
  Omega-3 / portion
  740 mg
  Till Butik
  125 kr
 3. 3. Pharbio Omega-3 Forte
  9,2/10
  Pharbio Omega-3 Forte
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  120 kapslar
  Pris / portion
  2,13 kr
  Omega-3 / portion
  250 mg
  Till Butik
  255 kr
 4. 4. Helhetshälsa AlgOmega3
  9,0/10
  Helhetshälsa AlgOmega3
  Typ
  Kapsel
  Mängd
  60 kapslar
  Pris / portion
  4,15 kr
  Omega-3 / portion
  250 mg
  Till Butik
  249 kr
 5. 5. Möllers Tran
  8,7/10
  Möllers Tran
  Typ
  Flytande
  Mängd
  250 ml
  Pris / portion
  1,98 kr
  Omega-3 / portion
  1200 mg
  Till Butik
  99 kr

omega 3 guide

Köpguide: så väljer du rätt omega-3

Fiskolja är väldigt rikt på omega-3, ett livsviktigt fleromättat fett. Omega-3 finns naturligt i mat som fet fisk, nötter, olja och vissa alger. Om du inte äter fisk regelbundet eller bara vill säkerställa att dina nivåer av omega-3 är på de nivåer de ska vara på är kosttillskott en bra lösning. För att hitta bäst omega-3 så rekommenderar vi att du undersöker följande punkter:

typForm

Omega-3 kommer i flera former, men det är DHA och EPA som du vill åt. Dessa typer av omega-3 har hög biotillgänglighet och kan användas av kroppen snabbt. Även mängden av EPA och DHA är relevant att undersöka. En kapsel kan vara väldigt rik på fiskolja och samtidigt billig, men innehålla låga mängder EPA och DHA. Eftersom omega-3 finns i olika former så finns det oroväckande många produkter med de sämre formerna av omega-3 som säljs billigt.

fiskKvalitet

Kvaliteten fastställs ofta av en tredje part som testar och godkänner fiskoljan. Leta efter organisationer som Friend of the Sea, GOED eller liknande kvalitetssäkrare. En godkänd produkt innebär att den är fri från skadliga tungmetaller och farliga kemikalier. Ett hållbart fiske och vattenbruk är också viktiga kvalitetsmarkörer för att säkerställa att produkten är miljövänlig och hållbart producerad. Lägg också märke till bäst-före-datum då fiskolja är en färskvara som inte är bra att få i sig om den härsknat.

vitaminerInnehåll

Vissa omega-3-tillskott innehåller kompletterande näringsämnen för ytterligare hälsofördelar. Det är oftast olika vitaminer. Om du tar övriga kosttillskott så rekommenderar vi att undersöka hur mycket av de olika vitaminerna du får i dig för att undvika onödigt överskott. Fiskolja innehåller ofta vitamin E eller antioxidanter för att behålla färskheten och förlänger bäst-före-datumet.

Hälsofördelar med omega-3

Fleromättat fett är livsviktigt för kroppen, och omega-3 är en av dem. Omega-3 för med sig en lång rad hälsofördelar och behövs i alla åldrar, under graviditet och vid sjukdom. Om du har kroniska sjukdomar så ska du alltid konsultera din läkare innan du börjar med ett nytt kosttillskott. Följande fem effekter av omega-3 har god vetenskaplig grund:

 • Minskad risk för inflammation – Omega-3 har visat sig ha en positiv inverkan mot inflammationer i kroppen.
 • Viktnedgång – Både nedsatt aptit och påskyndad viktnedgång har visat sig vara resultatet av daglig dosering av omega-3.
 • Motverka diabetes – Omega-3 har också haft positiv inverkan på blodsockernivåerna och därmed minskad risk för diabetes.
 • Förbättrad hjärthälsa – En populär anledning till att ta omega-3 är för hjärtats skull. Omega-3 har också visat sig motverka hjärt-kärlsjukdomar.

Vanliga frågor om omega-3

Behöver jag tillskott med omega-3?

I första hand ska du alltid försöka få i dig näringsämnen från din kost. Hälsosam och ekologisk kost är det bästa för kroppen, men om du av olika anledning inte kommer upp i de dagliga rekommendationerna av omega-3 så är kosttillskott en smidig lösning. Det är ovanligt att svenskar har brist på omega-3.

Hur mycket omega-3 behöver jag?

Du behöver få i dig omkring 2 till 3 gram omega-3 per dag. Det motsvarar ungefär en portion lax. Omega-3 finns också i vissa nötter och rapsolja. Om du är gravid så är det särskilt viktigt att du får i dig ditt dagliga behov av omega-3.

Har omega-3 några biverkningar?

I mycket stora mängder kan omega-3 vara skadligt. Det har en blodförtunnande effekt och kan ibland innehålla höga doser av vitamin A vilket är skadligt i för stora mängder. I normala doser så finns det inga direkta hälsorisker, men vissa upplever dålig andedräkt, orolig mage (framförallt i samband med träning), diarré och huvudvärk.

Testvinnare - Bäst Omega-3

 • Core Omega-3+
 • Eskimo-3 Pure
 • Pharbio Omega-3 Forte
 • Helhetshälsa AlgOmega3
 • Möllers Tran
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
23 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-29 10:15:00