Bäst i test: Bästa ansiktsmasken 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Att använda ansiktsmask har blivit mer och mer populärt de senaste åren. Detta är inte så konstigt eftersom en ansiktsmask kan hjälpa dig med allt ifrån problem med pormaskar, till att göra rent och återfukta huden. Beroende på vilka egenskaper du är ute efter, så finns det olika typer av ansiktsmasker. Vi har testat några av de populärare varianterna för att se om de verkligen håller måttet. Bästa ansiktsmasken i testet blev Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask. Den har en mild men tydligt exfolierande effekt och bidrar till att göra huden slätare.

Testvinnare - Bästa Ansiktsmask 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Ansiktsmaskerna 2023:

 • Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask - Bäst i test
 • Dermalogica MultiVitamin Thermafoliant
 • Ultimate Recovery Bio Cellulose Mask, 6 ark
 • Emma S. Treatment Enzyme Peel
 • Origins Drink Up Intensive Overnight Mask

De 5 bästa Ansiktsmaskerna i Juni 2023

 1. 1. Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask - Bäst i test

  9,6/10
  "Djupverkande enzymmask för en jämnare hudton".
  Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask
  Bäst i test
  Volym
  150 ml
  Pris / ml
  2,55 kr
  Verkningstid
  3-7 minuter
  Hudtyp
  Alla hudtyper
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 200 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Djuprengörande och polerande i tre nivåer
  • Snabbverkande
  • Förbättrar hudens struktur
  Nackdelar
  • Du kan behöva vänja dig succesivt
  • Kan svida något

  Recension

  Peter Thomas Roth erbjuder här en ansiktsmask som ger snabbt resultat. Tack vare innehållet av AHA-syra och aluminiumoxidkristaller tar Pumpkin Enzyme Mask på djupet i huden, utan att den behöver sitta på speciellt länge. Produkten kommer i en transparent burk på 150 ml med skruvlock. Masken innehåller bland annat pumpaenzym och, som sagt, AHA-syra som exfolierar huden milt men effektivt. Resultatet som utlovas är en jämnare hudton och textur samt en piggare hy med en minskning av fina linjer.

  Ansiktsmasken är orange och doftar kryddig pumpa, eller pepparkaka. Konsistensen är tjock och innehåller korn av aluminiumoxidkristaller. Denna produkt ska användas på rengjord och fuktig hud. Den är med andra ord perfekt att använda efter duschen.

  När huden är rengjord tar du en klick av produkten med fuktiga händer och masserar försiktigt in den i ansiktet. Var noga med att inte lägga den för nära ögonen. Du låter den sedan verka i 3-7 minuter. Det behövs inte mycket produkt för att täcka hela ansiktet och masken var väldigt lätt att fördela över huden. Vid första användningen sved det en del i huden, men känslan avtog efter någon minut. Det kan vara bra om du låter masken sitta på huden i cirka 3 minuter till att börja med, för att sedan öka tiden successivt.

  Genom att blöta händerna ordentligt och massera masken i cirkelrörelser, så är den mycket lätt att få bort från ansiktet, samtidigt som du exfolierar huden.

  Efter första användningen kunde vi känna att masken gav effekt. Huden kändes lenare, mjukare och fick en fin lyster. Med en användning två gånger i veckan räckte en burk i åtta månader.

 2. 2. Dermalogica MultiVitamin Thermafoliant

  9,3/10
  "Skonsam mjölksyra & polerande kiseldioxid bidrar till en piggare hy".
  Dermalogica MultiVitamin Thermafoliant
  Volym
  75 ml
  Pris / ml
  6,33 kr
  Verkningstid
  1-2 minuter
  Hudtyp
  Mogen hy
  Fri frakt över 200 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Kraftfull mekanisk och kemisk exfoliering
  • Huden känns ren och livfull efter användning
  • Bidrar till att förhindra kollagennedbrytning i huden
  Nackdelar
  • Något svår att få ut ur tuben
  • Kan upplevas som stark

  Recension

  Hudvårdsmärket Dermalogica fokuserar på att ta fram optimala produkter som ska passa dagens livsstil. Produkterna är fria från överflödiga ingredienser, okomplicerade att använda och förpackningarna ska vara så enkla som möjligt. Effekten som utlovas av ansiktsmasken MultiVitamin Thermafoliant är att den ska återfukta på djupet, reducera pigmentfläckar och ge huden lyster. Den kommer i en silvrig tub på 75 ml och kan användas 1-3 gånger i veckan.

  Produkten är väldigt tjock i konsistensen och känns som en blandning av en kräm och en gel. Den har en gul ton och doftar väldigt svagt. Eftersom den är väldigt tjock kan den vara något svår att få ut från tuben.

  Masken appliceras med fuktiga händer och fungerar både på torr och fuktig hud, beroende på hur intensivt du vill att masken ska verka. Vi upplevde att det var enklare att massera in masken när huden är fuktig eftersom den då är enklare att sprida ut och massera in. Känslan under användningen av ansiktsmasken var att den exfolierade huden på ett tydligt sätt. När man masserar in produkten och kan man uppleva ett svagt pirrande i huden.

  Masken sköljs av efter 1-2 minuter och själva avlägsnandet av produkten enkel. Du sköljer av ansiktet med ljummet vatten. Efter ett par veckors användning upplevde vi att hyn i ansiktet kändes både renare och mjukare. Nackdelen med produkten är att den kan upplevas som stark, speciellt om du använder den för ofta eller för länge.

  En tub räckte i drygt 7 månader när den användes 2 gånger i veckan. På dessa 7 månader upplevdes att huden blev jämnare i tonen och framför allt att huden blev mjukare och såg piggare ut.

 3. 3. Ultimate Recovery Bio Cellulose Mask, 6 ark

  9,2/10
  "Näringsgivande & reparerande sheet mask för känslig hy".
  Ultimate Recovery Bio Cellulose Mask, 6 ark
  Volym
  6 ark
  Pris / ml
  84,67 kr
  Verkningstid
  15 minuter
  Hudtyp
  Känslig hy
  Fri frakt över 200 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Antibakteriell och talgreglerande
  • Lättanvänd
  • Mycket återfuktande
  • Snabb absorbering
  Nackdelar
  • Högre pris

  Recension

  Medik8 lanserades så sent som 2009 i England och har genom åren vunnit flera priser för sina potenta hudvårdsprodukter. Ultimate Recovery Bio Cellulose mask är en sheet mask som behandlar torr och känslig hy. Masken kommer i en förpackning av 6 stycken ark, där alla är förpackade separat.

  Denna mask är lite mer avancerad att använda än vanliga masker som du själv applicerar med en kräm. När masken tas ur förpackningen är den hopvikt med ett skyddande ytterhölje på båda sidor. Börja med att veckla ut masken och plocka bort det ena ytterhöljet och placera masken på ansiktet. Justera den så att den sitter som den ska runt ögon, näsa och mun. Ta sedan bort det andra ytterhöljet och låt sitta på huden i ca 15 minuter.

  Det kan ta ett par användningar innan man får in tekniken, men därefter är det lätt att applicera masken utan problem. När den är borttagen ska man massera in resten av serumet från masken som finns kvar på huden.

  Denna ansiktsmask känns lyxig och vi känner direkt av att huden har återfuktats och lugnats. Vid några tillfällen hade masken placerats i kylen i några timmar innan användning för att få en kylande effekt. Detta var extra behagligt när vi sedan vistades i solen under dagen.

 4. 4. Emma S. Treatment Enzyme Peel

  9,0/10
  "Mycket snabbverkande & effektiv ansiktsmask".
  Emma S.Treatment Enzyme Peel 75 ml
  Volym
  75 ml
  Pris / ml
  4,39 kr
  Verkningstid
  1 minut
  Hudtyp
  Alla hudtyper
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Ger klarare hy med mindre synliga porer
  • Utmärkt kombination av peelande ingredienser
  • Vi upplevde bättre lyster och liv i huden
  • Behöver bara verka i upp till 1 minut
  Nackdelar
  • Nödvändigt med solskyddsfaktor efter användning
  • Inte så dryg

  Recension

  Emma S. är ett relativt nytt svenskt hudvårdsmärke som har funnits på marknaden sedan 2010. Märket startades av den svenska supermodellen Emma Sjöberg. Bland produkterna som man lanserat finns bland annat den effektivt kemiskt peelande ansiktsmasken Treatment Enzyme Peel. Denna används 1-2 gånger i veckan och innehåller både AHA- och BHA-syror som löser upp pormaskar, tar bort döda hudceller och lämna huden mjuk och med tydligare lyster. Produkten kommer i en tub på 75 ml med skruvkork.

  Masken är en vit trögflytande kräm som doftar ganska svagt. Ett tjockt lager ska appliceras på rengjort ansikte masken ska bara verka i en minut. Du kan dock känna att ämnena i produkten börjar att ha effekt redan efter 45 till 50 sekunder. 

  Vid de första användningarna kunde vi känna att det sved något i huden, men det var inget som upplevdes obehagligt. Du bör dock vara uppmärksam på att man kan bli röd i huden, till en början. Detta gäller speciellt om man har en hy som inte är van vid peelande krämer. Rodnaden lägger sig dock snabbt, redan efter någon timma.

  Masken kan kräva lite mer tid att tvätta bort eftersom den lägger sig i ett tjockare lager på huden. Effekten är dock tydlig efter användningen. När vi väl sköljt bort all produkt kändes huden friskare och renare.

  En tub räckte i ca 2 månader när den användes 2 gånger i veckan, vilket gör att förpackningen tar slut relativt snabbt. Efter dessa två månader upplevdes huden ha färre pormaskar än vanligt och huden såg piggare ut.

 5. 5. Origins Drink Up Intensive Overnight Mask

  8,2/10
  "Återfuktande men svårapplicerad".
  Origins Drink Up Intensive Overnight Mask 75 ml
  Volym
  75 ml
  Pris / ml
  3,47 kr
  Verkningstid
  30 minuter
  Hudtyp
  Torr hy
  Fri frakt över 99 kr
  30 dagars öppet köp
  1-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra återfuktande egenskaper
  • Går att använda nästan när som helst
  Nackdelar
  • Absorberas långsamt
  • Svår att applicera

  Recension

  Origins har över 30 år av erfarenhet och deras motto är att skapa effektiv hudvård som är kliniskt bevisad att ge omedelbar effekt utan att irritera huden. Ansiktsmasken Drink Up Intensive Overnight Mask är en av deras produkter som är både populär och har bra egenskaper. Vi upplevde dock att masken var både svår att applicera och att den inte absorberades lika effektivt som andra produkter i testet.

  Produkten är en vit creme som doftar tropisk frukt och kommer i en grön tub på 75 ml. Ansiktsmasken kan användas medan du sover eller som ett extra lager över dagkrämen om du är riktigt torr.

  Vi använde denna mask under natten och känslan var svalkande, vilket var behagligt. Det tar runt 20 minuter innan produkten börjar sjunka in i huden. Detta gör att man kanske vill vänta med att lägga sig, så att produkten hinner sjunka in i ansiktet och inte kletar av sig på sängkläderna. Efter 20 minuter kände vi dock att det fortfarande var en kletigare hinna kvar på huden, trots att vi använde relativt lite av produkten.

  Morgonen efter var dock huden lenare och mjukare. Enligt anvisningen ska man skölja av masken på morgonen, vilket vi också kände behövdes.

  En tub räckte i ca 6 månader när den användes 2 gånger i veckan. Denna mask ger inga stora synliga resultat, men den har en relativt bra effekt på huden, speciellt under vinterhalvåret när man ofta blir torr på grund av torr luft och kyla.

moisturizing face mask scrub cosmetics clean skin woman white coat with towel

Köpguide: Hitta rätt ansiktsmask

Rätt ansiktsmask, använd på rätt sätt, kan gör underverk för din hy. För att du lättare ska hitta den modell som har de rätta egenskaperna för din hud, har vi tagit fram en köpguide. I denna hittar du information som kan vara nyttig att ta till sig av inför köpet av en ansiktsmask.  

Ansiktsmaskens egenskaper

Alla ansiktsmasker innehåller olika ämnen med egenskaper som har varierande effekter på huden. De viktigaste av dessa hittar du nedan.

 • Djuprengörande 

  En ansiktsmask som rengör på djupet, alltså en med exfolierande egenskaper, är perfekt för dig som har problem med oren hy eller ha pormaskar. Dessa modeller förebygger ofta även uppkomsten av finnar. Den djuprengörande masken använder du maximalt två gånger i veckan. Om du har den på dig för ofta kan du nämligen irritera huden och göra den mer känslig. Använd alltså inte en djuprengörande mask på mycket torr eller skadad hud. Innehållet i exfolierande ansiktsmasker består många gånger av AHA-syra, mjölksyra eller salicylsyra, som har en peeling-effekt. Andra innehåll kan vara korn av något slag som ger en mekanisk rengöringseffekt på huden.
 • Lyster 

  De flesta personer vill antagligen ha en hud som strålar och som ser frisk och fräsch ut. De lyster-givande egenskaperna som en ansiktsmask kan ha kombineras ofta med återfuktande effekter. Dessa masker är till för dig som vill ha spänst i huden och få en jämnare hudton. De innehåller till exempel sådant som C- och E-vitamin samt hyaluronsyra. Ämnena stödjer hudens förnyelse och bygger upp den naturliga skyddsbarriären. På så sätt får huden en ny lyster och ett fint "skimmer".
 • Återfuktande 

  Den återfuktande egenskapen är en av de viktigaste för ansiktsmaskerna. När huden får den fukt den behöver förebyggs torrhet, eksem och irritationer. Återfuktande ansiktsmasker används med fördel över natten för att de ska ha bäst effekt. Det viktigaste blir då att de inte innehåller ämnen som kan irritera eller skada huden. Alla parabener, mineraloljor och silikoner bör undvikas. Använd istället ansiktsmasker med lugnande ingredienser som har en mildare och mer långtidsverkande effekt.
 • Mjukgörande 

  När huden är mjuk, len och slät är det ofta ett tecken på att den är frisk. Mjukgörande ansiktsmasker passar dig som vill se piggare och yngre ut och som har lite mer tålamod med sin hudvårdsprocedur. Flera av de mjukgörande maskerna används nämligen över natten där de får verka under en längre tid. Vanliga ingredienser i dessa masker är sådana som har en skonsammare och mildare effekt på huden, än vad till exempel de rent djuprengörande varianterna har. 

Ditt hudtillstånd

Alla personer har olika typer av hy, med olika behov. Generellt sett kan vi dock dela in hudtyperna i olika kategorier och därefter se vilken ansiktsmask som passar bäst.

 • Torr hy 

  Torr hy kräver vissa hänsyn för att den ska må bra och bli mer normal. Du vill till exempel inte ha en ansiktsmask med för starka substanser och ämnen i, eftersom dessa kan irritera mer än de gör nytta. En polerande och exfolierande effekt är dock bra att ha för att få bort torra partier. Därefter vill du att ansiktsmasken har en tydligt återfuktande effekt och även gärna en lugnande inverkan på huden.
 • Fet hy 

  Många av oss har fetare hy. Detta kan bero på olika saker. Din kost spelar till exempel roll för vilka typer av fettsyror du får i dig. Bra och nyttiga fetter kan ge en mer balanserad hud. För att få bukt med fet hy är det bra att använda en ansiktsmask med BHA-syra i. Denna syra löser upp talg och rensar bort smuts som lätt samlas i porerna. Nackdelen med ansiktsmasker med BHA-syra i är att de kan svida lite att använda, speciellt första gången.  
 • Mogen hy 

  Fina linjer, tendens till rynkor och tröttare hy kan vara några av problemen som en mogen hy dras med. Här blir det viktigt att använda en ansiktsmask som har en anti-age-effekt. Du vill återfukta huden och göra den mer spänstig och möjligen även mindre irriterad. När du tillför näringsämnen till huden kommer den också att få tillbaka en del av den ungdomliga spänsten. Ämnen som niacinamid och hyaluronsyra lugnar huden. Sådant som amarant och squalene stimulerar elastin- och kollagenproduktionen, vilket i sin tur upprätthåller hudens struktur.
 • Hudåkommor 

  Om du har problem med din hud, till exempel att du lider av eksem eller hudirritationer är det mycket viktigt att använda en skonsam ansiktsmask. Starka ingredienser kan gör mer skada än nytta. Du vill ge huden rätt förutsättningar att reparera och återhämta sig. En ansiktsmask med Aloe vera kan exempelvis vara bra att använda. Om du är ute mycket i solen under sommaren kan huden också bli känsligare. Då vill du ha en ansiktsmask som lugnar. 

Verkningstid

Det kan ta kortare eller längre tid för effekten från en ansiktsmask att märkas. Vanligtvis används en ansiktsmask från 1 minut upp till 20 minuter, beroende på egenskaper. Maskerna som används över natten har du på dig längre tid än så. För att du ska märka störst effekt kan du behöva använda ett par olika ansiktsmasker. En som har djuprengörande egenskaper är bra att ha någon enstaka gång i veckan. Masker som är mer skonsamt återfuktande eller mjukgörande kan användas ofta, ibland varje dag. Du märker störst effekt efter några få veckor.

Efter användningen av en ansiktsmask ska du alltid vara noggrann med att skölja med rikligt med vatten. Detta gäller speciellt de djuprengörande maskerna. 

Olika typer av ansiktsmasker

De olika typerna av ansiktsmasker som finns har alla olika egenskaper. Nedan går vi igenom skillnaderna.

 • Lermask: Lermasken gör rent huden på djupet och passar bra för fet eller oljig hy. Innehållet i dessa masker polerar huden och förhindrar ofta överproduktion av talg.

 • Peel-off-mask: Denna exfolierande mask är bra för att få bort döda hudceller och för att få fort torra hudflagor. En peel-off-mask kan även vara bra mot acne och rodnader om de innehåller kol.

 • Gelmask: En gelmask ger en svalkande och lugnande effekt på huden. Den fräschar även upp ansiktet och har bra återfuktande egenskaper.

 • Overnight mask: Ansiktsmasker som används över natten minskar tecknen på trötthet och glåmighet. Den hjälper till att reparera och återskapa huden. 

 • Sheet mask: En sheet mask lägger du som ett ark över ansiktet och låter den verka. Modellen är bra för flera olika syften eftersom de är indränkta i serum.

Vårt test av ansiktsmasker

Ansiktsmasken är en produkt som används någon till några gånger i veckan. Den ska alltid användas på rengjord hud, men det kan variera om den ska användas på torr eller fuktig hud. När vi testade de olika ansiktsmaskerna tog vi alltså hänsyn till hur de ska användas på bästa sätt, både enligt tillverkaren och andra skönhetsexperter. De modeller som vi utvärderade höll en genomgående hög klass, men eftersom effekterna varierade valde vi ut de ansiktsmasker som hade de bästa egenskaperna överlag. I testet tittade vi inte bara på vilken effekt de enstaka maskerna hade, utan även på hur de eventuellt kunde hjälpa andra  hudvårds- och skönhetsprodukter att fungera bättre. Frågorna nedan var de som låg till grund för vårt omdöme.  

 • Användbarhet - Hur smidig är produkten att använda? Masker kan komma i tub, burk eller i sheets (ark). Hur lätt är produkten att få ut från förpackningen och är den lätt att applicera?
 • Effekt & resultat - Är det möjligt att få de utlovade resultaten som tillverkaren lovar? Hur upplevde vi resultatet? Hade ansiktsmasken den effekt som vi förväntade oss?
 • Prisvärdhet - Är priset rimligt för resultaten som upplevdes? Motsvarar kvaliteten på produkten priset som betalas?

Vanliga frågor om ansiktsmasker

Varför ska man använda ansiktsmask?

Du kan tänka dig att ansiktsmasken är som en extra intensiv hudvård, som kan användas någon till några gånger i veckan för att få den där extra välgörande effekten. Ansiktsmasken jämnar nämligen ut fina linjer i ansiktet, tar bort orenheter och exfolierar huden.

När ska man använda ansiktsmask?

Det är oftast bäst att använda en ansiktsmask på kvällen innan du ska sova. Detta beror på att när du använder masker med aktiva ämnen i, såsom syror, så får huden vila direkt efteråt och du är inte ute i solljuset. Solljus kan bidra till att skada huden om det kombineras med ämnen som finns i vissa ansiktsmasker, såsom glykolsyra (AHA).

Hur applicerar man en ansiktsmask?

Det finns många olika varianter av ansiktsmasker. Det vanligaste är att de kommer i en tub och har en krämig konsistens. Du applicerar då dessa själv med händerna. En ansiktsmask som är lätt att applicera är sheet-masken. Denna mask ser ut som ett rispapper som är format som ett ansikte. De kommer förpackade en och en och är dränkta i någon hudvårdsprodukt. Du lägger ett ark på ansiktet och låter det verka enligt angiven tid.

Hur ofta ska man använda ansiktsmask?

Detta beror helt på vad det är för mask du använder, men vanligast är 1-3 gånger i veckan. Om du använder masker med aktiva ämnen i, exempelvis någon exfolierande syra, så brukar man använda dessa 1-2 gånger i veckan. Återfuktande masker kan man använda oftare, vissa så ofta som varje dag.

När ska man inte använda ansiktsmask?

Har du fått utslag av en mask du testat? Låt i sådana fall huden vila tills den återgår till sitt normala tillstånd innan du provar någon annan metod, eller ansiktsmask. Det är viktigt att låta huden få ta igen sig och reparera sig. Om du ska ut i solen bör du låta bli att använda en mask med syror i, eller åtminstone kombinera med solskyddsfaktor.

Jag har torr hud, vilken mask ska jag använda?

Har du torr hud är det bra att använda en återfuktande mask. Gärna en som sitter under natten och får jobba under flera timmar.

Jag har pormaskar, hur blir jag av med dem?

Pormaskar består av talg och löses upp med BHA-syror. Börja med att vänja in huden med en BHA-mask, så kommer du snart märka att pormaskarna blir färre.

Vilken ansiktsmask används mot fina linjer?

Testa gärna en mask med AHA-syra som hjälper till att bli av med döda hudceller. Det finns även masker med retinol i som hjälper till att förebygga uppkomsten av rynkor.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
19 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5