Bäst i test: Bästa hopprep 2022

Uppdaterad april 2022

Övningar med hopprep är ett bra sätt att träna motion, koordination och flera muskelgrupper i kroppen. Beroende på valet av hopprep kan du träna mer eller mindre intensivt och få olika mycket motstånd. Vi har testat flera olika typer av hopprep och utsett de 5 mest användbara och prisvärda. Av dessa produkter är Master Fitness Speed Rope Pro det bästa hopprepet. Modellen är hållbar, har sköna och balanserade handtag och har ett bra pris.

Vårt test av hopprep

Det bästa hopprepet ska ha en mycket god kvalitet på repet. Detta ska inte slitas ut snabbt eller riskera att bli slakt med tiden. Handtagen ska hålla en vikt som känns bra sett till hur hopprepet är avsett att användas. Hopprepet ska inte vara till besvär genom att det trasslar till sig och det ska vara lätt att vira ihop. På samma sätt ska ljudnivån från repet inte vara för hög, varken i luften eller när det träffar marken. Handtagen och repet bör gå att byta ut om de börjar att slitas. När vi testat olika hopprep har vi gjort det enligt följande tre punkter:

 • Kvalitet – Hopprepet ska gå att använda länge och det ska inte slitas ut, eller nötas, i första taget.
 • Användbarhet – Ett trasselfritt hopprep som är lätt att hantera och ger ett lagom luftmotstånd är att föredra.
 • Prisvärdhet – Kvaliteten och användbarheten ska sättas i relation till priset. Ett hopprep med hög prisvärdhet ska inte vara alltför dyrt sett till egenskaperna.

 1. Master Fitness Speed Rope Pro

  9,6/10
  "Snabbaste hopprepet vi testat".
  Master Fitness Master Speed Rope Pro
  Bäst i test
  Längd
  2,9 meter
  Justerbar längd
  Ja
  Typ av hopprep
  Speed rope
  Rotationshastighet
  Mycket hög
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Ergonomiska och välbalanserade handtag
  • Högsta rotationshastighet
  • God kvalitet
  Nackdelar
  • Kan behöva smörjas till en början för att inte gnissla

  Recension

  Välbalanserade handtag med bra tyngd och grepp ger en fördel när du tränar med hopprep. Det ökar känslan av stabilitet och kontroll. Speed rope pro från Master Fitness har handtag i aluminium, vilket gör dem både relativt lätta och greppbara. Repet har ett överdrag i PVC-plast vilket ger en hög flexibilitet och ökad motståndskraft. Tack vare att det är så pass tunt är hopprepet också välanpassat till höghastighetsövningar och övningar med högre tempo.

  När vi testade Speed rope pro upplevde vi att känslan av kontroll var hög. Tyngden i handtagen och det lätta repet gav en kombination som gjorde det lätt att få upp hastigheten. Repet i sig är också trasselfritt och går lätt att sno ihop, även om det är lite styvt.

  Läs mer
 2. Tangram Rookie SmartRope

  9,5/10
  "Smart hopprep med räknare och lättanvänd app".
  Tangram Rookie SmartRope
  Bästa premiumvalet
  Längd
  3 meter
  Justerbar längd
  Ja
  Typ av hopprep
  Smart hopprep
  Rotationshastighet
  Hög
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Smarta funktioner för roligare träning
  • Hög kvalitet
  • Bra uppkoppling mot mobilen
  • Lång batteritid på 9 mån
  Nackdelar
  • Svårt att byta batterier
  • Högre pris

  Recension

  Lika väl som det finns smarta löpband eller motionscyklar, finns det även smarta hopprep. Tangram Rookie SmartRope går att koppla direkt till din mobil eller smartklocka via Bluetooth. Du kan med de olika funktionerna som ingår bland annat räkna antal hopp och varje varv registreras i enheten. Även sådant som kaloriförbränning och tiden för träningen registreras.

  Med appen SmartRope får du en överblick över din träning och dina prestationer. Det går även att använda sig av olika träningsprogram såsom intervallträning med hjälp av appen. Vi uppfattar SmartRope-appen som lättanvänd och enkel och det är inte svårt att få en bra känsla för hur du presterar. Även antalet hopp registreras träffsäkert och exakt.

  Hopprepet i sig är mycket snyggt och ser proffsigt ut. Längden är justerbar och handtagen greppvänliga. Materialet i polypropen och den låga diametern ger repet ett lågt luftmotstånd och snabb rotationshastighet. Sammanfattningsvis är SmartRope en innovativ produkt som gör träningen roligare, utan att grundfunktionerna eller användbarheten blir lidande.

  Läs mer
 3. Iron Gym Adjustable Speed Rope

  9,2/10
  "Ett mycket kvalitativt hopprep som passar för lägre intensitet".
  Iron Gym Adjustable Speed Rope
  Längd
  3 meter
  Justerbar längd
  Ja
  Typ av hopprep
  Speed rope
  Rotationshastighet
  Medel till hög
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-4 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Slitstarkt
  • Sköna handtag
  • Passar bra för lugnare övningar
  Nackdelar
  • Lite otympligt

  Recension

  Iron Gyms speed rope är en modell av hopprep som kommer mycket nära att vara ”ett vanligt” hopprep. Med detta menar vi att det passar bra för vem som helst att använda, eftersom längden är justerbar och att vikten vaken är för lätt eller för hög. Diametern på 5 mm gör det inte till det snabbast roterande repet, utan istället passar det utmärkt för träning i ett lagom tempo.

  PVC-materialet i repet gör det slitstarkt och enkelheten i det bidrar till att du lätt kan ta med dig det när du till exempel ska till boxnings-träningen. Bäst anser vi att Adjustable Speed Rope passar för konditionsträning. För exempelvis explosivare funktionsövningar hade vi valt ett tunnare rep och kullager i handtagen.

  Läs mer
 4. Venum Challenger Speed Jump Rope

  8,9/10
  "Greppvänligt hopprep där du snabbt får upp hastigheten".
  Venum Challenger Speed Jump Rope
  Längd
  2,75 meter
  Justerbar längd
  Nej
  Typ av hopprep
  Speed rope
  Rotationshastighet
  Hög
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög kvalitet och tålighet
  • Mycket sköna handtag
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Främst för inomhusanvändning
  • Ingen justerbar längd

  Recension

  Challenger Speed Jump Rope är ett kvalitativt och lättanvänt hopprep som följer armarnas rörelser på ett naturligt sätt. Hopprepet är tillverkat i vinyl, vilket ökar tåligheten och töjbarheten. Med de integrerade kullagren roterar de snabbt och smidigt och du slipper att tänka på du håller i handtagen. Bra vid intensivare träning med andra ord. Kullagrens placering gör även att de inte riskerar att slitas ut.

  Greppet med handtagen är fast och stadigt. De är lagom tjocka och känns stabila med gummeringen. En mindre nackdel är att de är ganska lätta, men samtidigt gör det att de bra för crossfit-övningar där tempot är högre. Längden är tyvärr inte justerbar, vilket är ett minus. Ett rep på 275 cm passar dock de flesta vuxna utan problem.

  Läs mer
 5. Star Nutrition Gear Star Gear Speed Rope

  8,7/10
  "Lättanvänt och flexibelt".
  Star Nutrition Gear Star Gear Speed Rope
  Mest Prisvärd
  Längd
  3 meter
  Justerbar längd
  Ja
  Typ av hopprep
  Speed rope
  Rotationshastighet
  Mycket hög
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Låg vikt, Lätt att justera längden, Mycket lättanvänt
  • Lätt att justera längden
  • Mycket lättanvänt
  Nackdelar
  • Lite för smala handtag

  Recension

  Tunnare hopprep passar utmärkt att ha med sig på gymmet och använda till koordinationsövningar, funktionell träning eller crossfit. Detta speed rope från Star Gear har en diameter på endast 2,5 mm, vilket gör att det snurrar fort och med lågt luftmotstånd. Om du vill öva upp explosiviteten eller förbättra ditt fotarbete passar Star Gears hoppret mycket bra.

  Längden på repet är justerbar och den ändras genom att du skruvar på fästena. Det här gör att hopprepet passar bra för såväl nybörjare som mer rutinerade entusiaster. En bonus med denna modell är att det följer med en förvaringspåse och att repet är lätt att vira ihop. Det tar dessutom lite plats.

  Läs mer

young attractive woman doing sport exercises morning sunrise sea beach sports wear healthy lifestyle listening music earphones wearing pink windbreaker jacket jumping jump rope

Din köpguide till det bästa hopprepet

Oavsett vilken variant av hopprep du väljer, kommer funktionen att vara ungefär den samma. Det som skiljer olika modeller åt är typen av hopprep, vilket material det är tillverkat i, längden på repet och materialet och utformningen av handtagen. Nedan går vi igenom vad du ska titta efter innan du skaffar bäst hopprep för dig.

Typ av hopprep

Hopprep kommer i olika former och varianter. Den vanligaste typen är det enkla hopprepet som passar bra för de flesta och speciellt för nybörjare. Den här varianten är billig och repet är ofta relativt tjockt och tåligt. Om du vill fokusera på någon speciell övning eller öka svårighetsnivån, finns det istället andra typer av hopprep att välja.

 • Speed rope – Om du tränar crossfit eller vill öka intensiteten i träningen är ett speed rope ett bra val. Denna typ av hopprep väger lite och är avsett att användas inomhus eftersom materialet i repet inte tål asfalt eller grus. Ett speed rope är också något kortare än ett enkelt/vanligt hopprep för att göra träningen intensivare. Handtagen har ofta kullager för att snurra fortare och de är tillverkade i aluminium för att vara lätta.
 • Viktat hopprep – Kombinationen av konditionsövning och styrka är ofta bra för både kroppens stabilitet och för att få en balanserad träning. Ett viktat hopprep kräver mer av axlarna och armarna än vad andra modeller gör. Även kaloriförbränningen ökar eftersom repet väger mer. Vikterna går ibland att anpassa och de ligger ofta mellan 250 gram och 2 kilo. Viktade hopprep är inte till för högintensiv träning, eftersom du inte orkar dra runt dem lika fort på grund av vikterna.
 • Segmenterat hopprep – Ett hopprep som inte trasslar ihop sig i första taget och som dessutom väger mer än ett vanligt hopprep, är det segmenterade hopprepet. Denna typ har träbitar eller plastbitar sittandes i segment på ett rep av gummi eller plast. Tack vare designen ökar hastigheten och vändningarna blir lättare att genomföra. Nackdelen är att ljudet blir högre när det slår mot golvet och modellen kan uppfattas som stel. Segmenterade hopprep används ofta inom gymnastiken.

Material

De vanligaste materialen som används i hopprep är plast, läder, stål eller gummi. De olika varianterna har både för- och nackdelar och passar olika användare och ändamål.

 • skipping rope

  Plast

  Fördelen med PVC-plast, eller vinyl, är att det är billigt och flexibelt. Ett hopprep av plast väger lite och är hållbart samt har hög töjbarhet. Det passar bäst för inomhusbruk. Oavsett om du är nybörjare eller mer rutinerad, kan du välja ett hopprep av detta material.
 • jumping rope

  Läder

  Detta material kan kännas lite lyxigare än till exempel plast. Läder är ett naturmaterial som är mycket hållbart och som inte slits ut i första taget. De trasslar inte ihop sig eftersom det är ganska tjockt och de är tystgående. Nackdelen är att läderhopprep inte är lika flexibla som gummi eller plast. Luftmotståndet blir också högre med ett tjockare rep. Läder kan dessutom vara lite styvt och priset är ofta högre.
 • textile 3

  Tyg

  Hopprep tillverkade i textilmaterial är billiga och lätta att träna med. De passar bra för inomhusbruk och för barn som vill öva eller leka. Materialet håller även en låg ljudnivå, men slits ofta snabbare än plast eller gummi. Vi rekommenderar inte tyg till dig som vill träna intensivare.
 • jump rope

  Stålvajer

  Den mest tåliga varianten av material i ett hopprep är stålvajern. Ett hopprep med en vajer av stål bör främst användas utomhus. Det har fördelen att det väger mer än de andra materialen och ger ett bättre motstånd. Hopprep i metall passar bäst för mer rutinerade personer och tyngre träning. Nackdelen med en stålvajer är att den låter mer och att det kan göra ont att råka slå till sig med den.
 • jumping rope 1

  Gummi

  Ett mycket flexibelt material är gummi. Hopprep tillverkade i gummi är töjbara och lätta att börja sin träning med, de är många gånger även prisvärda. Gummihopprep används inomhus och håller en relativt hög fart, beroende också på längd. Nackdelen är att de kan trassla ihop sig och att det kan ta lite längre tid att få upp farten.
 • fabric2

  Nylon

  Fördelen med hopprep i nylon är att de är sega och tål att ansträngas hårt. Draghållfastheten på nylon är faktiskt högre än stålvajern. Ett hopprep i nylon kan användas utomhus, men det är inte att föredra eftersom det slits fortare. Liksom plast och gummi går det bra att använda oavsett hur skicklig du är.

Längd

Rätt längd på hopprepet avgör du genom att först ställa dig på repet med fötterna och sedan dra det upp längst kroppen. För nybörjare ska det räcka upp till axlarna och för dem som tränat längre med hopprep, ska det räcka till midjan.

Ett längre hopprep snurrar långsammare och manöverutrymmet är större, vilket gör det lättare om du är ny. Längre rep är även lättare att göra konster och trick med, till exempel för freestyle. Kortare rep snurrar snabbare och passar tävling eller intensiv motionsträning.

För vara säker på att du får rätt längd på hopprepet kan du beställa ett med justerbara handtag. Då går längden på repet att ställa in och anpassa. Tänk på att ett hårdare band, eller rep, innebär att du kan hålla ett högt tempo i din träning.

Ett riktmärke för längden är att om du är mellan 161 och 180 cm lång, kan hopprepet vara 270 cm långt. Om du är mellan 146 och 160 cm, kan repet istället vara 240 cm långt.

Handtag

De vanligaste materialen som handtagen är gjorda i är trä, aluminium, gummi, plast eller överdragna med skumplast. Trä är ett naturmaterial som känns skönt att hålla i, men som kan glida i handen. Plast och gummi ger bra känsla och är ofta formade för att ge bästa grepp och flexibilitet. Du får även bättre grepp när du svettas med dessa material. Aluminium är både lätt och slitstarkt och den räfflade greppytan ger bra fäste för handen, även när den blir fuktig.

Om du vill öka hastigheten finns det handtag med kullager som roterar när du använder hopprepet. Du kan på så vis hålla stadigare i handtagen och de behöver inte ligga lätt i handen för att följa rörelsen, som på hopprep utan kullager. Rotationshastigheten och ”glidet” på hopprepet ökar alltså med kullager.

Vikten på handtagen är också av betydelse. Om du har för tunga handtag riskerar det att bli jobbigt att träna länger pass med hopprepet. Det här är speciellt viktigt när det gäller speed ropes där du tränar intensivare. Extra vikter på handtagen finns på vissa modeller och väger runt 100 gram per vikt. Dessa passar bra för konditionsträning.

För lätta handtag kan kännas mindre stabila och säkra när du hoppar. Vikten bör anpassas efter övning och ändamål. Tänk på att handtagens vikt och utformning kan ha stor betydelse i längden. Tjockare handtag ger en känsla av kontroll och smalare handtag högre flexibilitet. Smala och långa handtag är att föredra vid freestyleövningar och mer komplicerade hopprepsövningar.

Vanliga frågor om hopprep

Finns det hopprep med räknare?

På moderna hopprep kan det finnas olika funktioner som gör träningen både lättare och roligare. En sådan funktion är en räknare i handtaget. Med denna ser du enkelt hur många hopp du gör och med vilken intensitet.

Vilka muskler tränar jag med hopprep?

De muskler och muskelgrupper som aktiveras när du tränar med hopprep är axlar, armar, mage, sätesmusklerna, lårens fram- och baksida, vader och höfter. Beroende på vilken övning du gör kommer anspänningen i musklerna att variera. Höfter aktiveras till exempel främst vid hopp eller höga benövningar.

Vilka hälsofördelar har träning med hopprep?

När du tränar med hopprep övar du upp din koordination, din rörlighet, din kondition och även din styrka om du tränar med ett viktat hopprep. Du stärker bland annat hjärtat och ökar syreupptagningsförmågan i kroppen.

Hur använder jag ett hopprep?

Det går att använda hopprep på flera olika sätt. Freestyle involverar till exempel fler hopp och trick där du får nytta av din kreativitet. Crossfit är intensivare träning med kortare rep för bästa motion. I grund och botten använder du dock hopprepet på ungefär samma sätt oavsett övningsform. Du börjar med att hålla repet på marken framför dig. Sedan svingar du det över huvudet. Du kan veva armarna längsmed varandra, eller den ena före den andra. Det hela beror på vilket fotarbete du vill ha. Börja lugnt och variera sedan intensiteten efter vad du tycker känns bäst.

Testvinnare - Bäst Hopprep

 • Master Fitness Speed Rope Pro
 • Tangram Rookie SmartRope
 • Iron Gym Adjustable Speed Rope
 • Venum Challenger Speed Jump Rope
 • Star Nutrition Gear Star Gear Speed Rope
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
7 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5