Bäst i test: Bästa hållningsvästen 2022

Uppdaterad april 2022

Långa dagar på kontoret och mycket tid framför våra skärmar har lett till att god hållning är svårare än någonsin att upprätthålla. Med en hållningsväst kan du passivt träna på hållningen och samtidigt jobba eller sitta framför TV:n. Det är ett smidigt verktyg som är enkelt att använda och som stärker och stretchar axelpartiet på ett hälsosamt sätt. Men glöm inte bort att träning och regelbundna pauser är viktiga, inte bara för hållningen utan för din hälsa överlag.

Vårt test av hållningsvästar

Dålig hållning kan komma från både din genetik, skador eller dåliga tränings- och vardagsvanor. Att behandla och förebygga dålig hållning är viktigt för ditt framtida välmående. Det finns idag ett ganska snävt utbud av hållningsvästar, men marknaden växer allt eftersom fler upptäcker västarnas fördelar. Du behöver nämligen inte vara sjuk eller lida av dålig hållning för att västen ska vara bra för dig, utan den fungerar perfekt även som en förebyggande åtgärd mot just dålig hållning och skador. Vi har testat flera olika hållningsvästar och utvärderat hur de känns och vilken effekt de har. Vi har testat, och betygssatt, produkterna efter följande punkter:

 • Design & synlighet - Är hållningsvästen diskret nog att bära under vanliga kläder? Syns den genom tunna plagg som skjortor och t-shirts? Är designen tilltalande?
 • Komfort - Är den bekväm eller sliter västen mot huden runt armhålor och nacke? Ibland krävs det att du bär västen utanpå ett linne eller t-shirt för att den är så pass grov i tyget.
 • Användning - Är flexibiliteten god? Går västen att anpassa i passform och åtstramning på ett sätt som gör den användarvänlig för alla?
 • Resultat - Blir det några resultat? Västen ska dra åt tillräckligt för att faktiskt stretcha och träna bål och axlar så att din hållning blir bättre. Hållningen ska inte bli bättre bara när du har västen på dig, utan målet är att till slut ha bra hållning utan väst.

 1. Swedish Posture Flexi

  9,5/10
  "Om man inte vill hindra sin rörlighet men vill förbättra sin hållning är Flexi ett givet val".
  Swedish Posture Flexi
  Bäst i test
  Storlekar
  S - XL
  Kön
  Man / kvinna
  Komfort
  Hög
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Många storlekar
  • Mycket bra pris
  • Diskret
  • Lätt att ta på och spänna
  Nackdelar
  • Sämre komfort än Position
  • Svår att ta av

  Recension

  Flexi är som namnet antyder den något mer flexibla hållningsvästen från välkända Swedish Posture. Modellen är inte könsspecifik utan passar både herrar och damer. Även denna väst som många andra kommer enbart i ett svart utförande, men poängen är trots allt inte hur den ser ut utan vad den kan göra.

  Simpliciteten i Flexi gör att den kan användas oavsett vad man själv gör samtidigt. Den fungerar lika bra på ett träningspass som på ett stillasittande kontorsjobb. Västen har både tunna och tjocka, vadderade delar. De tunna delarna löper längs med kroppen där det inte finns risk för skavande och de tjocka vadderade delarna sitter där det kommer att strama åt när hållningen börjar bli dålig och man behöver en påminnelse om att räta på sig.

  Hållningsvästen känns komfortabel och kommer i ett brett spann av storlekar, från Small (S) till Extra large (XL). Eftersom justeringsmöjligheterna är stora säljs västen mellan två spann istället för en specifik storlek, exempelvis storlek S-M eller M-L. Västen är svår att gömma under en t-shirt om man inte vill att den ska synas, men kan utan problem användas under en tröja utan att den sticker ut märkbart.

  Flexi är ett prisvärt alternativ som mjukt påminner om hållningen när man håller på att sjunka ihop. Västar som ger mer stöd finns men fördelen med Flexi är mobiliteten i kombination med priset.

  Läs mer
 2. Anodyne Posture Shirt

  9,2/10
  "Flexibel, bekväm och diskret hållningsväst".
  Anodyne Posture Shirt
  Bästa premiumvalet
  Storlekar
  XS-2XL
  Kön
  Man / kvinna
  Komfort
  Mycket hög
  Fri frakt över 595 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög komfort
  • Premium kvalitet
  • Antibakteriellt material
  Nackdelar
  • Högt pris

  Recension

  Den patenterade och medicinskt registrerade Posture Shirt från amerikanska AlignMed (säljs i Europa av Anodyne) är en unik hållningsväst i den bemärkelse att den är registrerad som medicinsk utrustning. Den här hållningsvästen passar därmed utmärkt för dig med smärtor i nacke, axlar och rygg, men även för dig som vill hållningskorrigera och förebygga sagda smärtor.

  Hållningströjan är tillverkad i spandex, polyester och  nylon. Material som andas bra och är starka samtidigt som de är följsamma. Tröjan sitter tight och bekvämt och stimulerar musklerna på ett aktivt och märkbart sätt. Detta tränar kroppen till en bättre hållning och förebygger dålig hållning som kan leda till smärta och skada.

  Tröjan finns att köpa för både män och kvinnor, i flera olika färger. Anodyne erbjuder även hållningskorrigerande BH, sele och ryggbälte. Vi har dock endast testat deras hållningströjor. Tröjan går även att köpa med dragkedja, ett riktigt stort plus då målgruppen för hållningsvästar och –tröjor ofta kan ha svårt att dra på sig tighta kläder över huvudet.

  Anodyne Posture Shirt är bekväm, snygg och lätt att bära. Den kan användas vid träning, till vardags eller på fritiden utan problem. Du kan enkelt ha andra plagg utanpå för att dölja den vid behov. Studier på tröjan visar på att den fungerar för en bättre hållning och vi upplevde samma sak i våra tester. En utmärkt hållningsväst om du vill satsa lite extra på kvalitet och komfort.

  Läs mer
 3. Swedish Posture Position

  9,1/10
  "Hållningsvästen som tar hänsyn till bålen och ger maximalt med stöd".
  Swedish Posture Position
  Storlekar
  XS - M
  Kön
  Man / kvinna
  Komfort
  Hög
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Premiumprodukt
  • Ger snabbt resultat
  • Hög komfort
  • Stabiliserande bålparti
  Nackdelar
  • Något högt pris
  • Få storlekar

  Recension

  Hållningsvästen Position från Swedish Posture är västen som tar hand om hela överkroppen. Detta är en modell som inte bara har remmar som en ryggsäck utan även en stärkande del för bålen.

  Västen används primärt över kläderna och de stora remmarna ser till att minimalt med skav kommer att upplevas. Västen är enkel att få på sig och kortfattat sätter man på den som en "klädesväst" men sedan har man två kardborreband som fästes ovanpå varandra runt bålen där man kan reglera mängden stöd. Med en hållningsväst som Position kan man snabbt förbättra sin hållning och den passar bäst vid aktiviteter som exempelvis skrivbordsarbete eller lättare promenader där stora rörelseomfång inte förekommer.

  Hållningsvästen kommer i en unisexmodell och passar således alla oavsett kön. Storleksspannet kunde ha varit något större och i dagsläget är medium (M) den största storleken. Med en hög komfort och mycket stöd kommer också en något högre prislapp. Modellen är dyrare än många andra men används hållningsvästen när man ändå inte tränar eller av annan anledning rör på sig samtidigt kommer den att göra under för hållningen.

  Läs mer
 4. Refit Hållningsbandage

  8,8/10
  "Ett prisvärt alternativ som förbättrar hållningen direkt".
  Refit Hållningsbandage
  Mest Prisvärd
  Storlekar
  Onesize
  Kön
  Man / kvinna
  Komfort
  Mellan
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig hållningsväst
  • Goda kundomdömen
  • Ger god effekt
  Nackdelar
  • Något svår att spänna och justera
  • Något låg komfort i vårt test

  Recension

  Refit Hållningsbandage är en av de simplare hållningsvästarna, eller hållningsbandagen i vårt test. Företaget Refit har länge varit aktiva inom rehab-scenen och har ett flertal produkter som ofta marknadsförs av professionella i branschen.

  Hållningsvästen är en one size fits all modell som ska passa oavsett form eller storlek på användaren så länge man inte överdriver dessa attribut. Justeringsmöjligheterna stannar vid ett kardborreband som finns på ryggen. Det kan upplevas något svårt att justera kardborren när man har västen på sig eftersom den sitter mellan skulderbladen. Man kan spänna hållningsvästen innan man tar på sig den men för att den ska sitta så bra som möjligt ska man försöka att spänna kardborrebandet när man har på sig den om man kan.

  Vad som gör denna väst attraktiv är komforten och speciellt priset. De delar som går emot kroppen vid dålig hållning är stora och mjuka vilket gör västen behaglig att använda längre stunder. Hållningsvästen från Refit åtgärdar effektivt en dålig hållning men justeringsmöjligheter på framsidan hade varit att föredra.

  Läs mer
 5. Swedish Posture Feminine

  8,5/10
  "En mjuk och skön hållningsväst som kan användas som del till annan utstyrsel".
  Swedish Posture Feminine
  Storlekar
  S - L
  Kön
  Kvinna
  Komfort
  Mycket hög
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra axelstöd
  • Stöttar korsryggen
  • Diskret hållningsväst
  • Hög komfort
  Nackdelar
  • Mer stöttande än hållningskorrigerande

  Recension

  Hållningsvästen för kvinnor där man har lyckats uppnå en hög komfort är en synonym för modellen Feminie. Västen fungerar nästan som en BH för axlarna och är tillverkad av ett mjukt tyg som kan användas direkt mot huden.

  Hållningsvästen går att ta på sig på två olika sätt. Man kan antingen först knäppa upp den och ta på sig de två lösa delarna var för sig och sedan knäppa BH-spännet, eller börja med att knäppa fast spännet och sedan ta på sig västen. Har man låg rörlighet kan det vara lättare att ta på sig de två delarna och sedan låta någon annan knäppa fast västen. Tyvärr finns inga justeringsmöjligheter utan det elastiska materialet ska med hjälp av sin elasticitet se till att rätt hållning uppnås.

  Feminie gömmer sig bra under kläderna och kan vid god kombination ibland användas som en del i en annan utstyrsel. Mjukheten i Feminine gör den bekväm att använda längre perioder än andra hållningsvästar. Är man ute efter hög komfort är detta ett av de bättre alternativen som finns ute på marknaden idag, är man istället ute efter maximalt stöd och en lägre prislapp kan det finnas andra mer attraktiva alternativ.

  Läs mer

ryggont sittande kvinna

Din köpguide till den bästa hållningsvästen

En bra hållningsväst är aldrig till skada. En hållningsväst kan både förebygga en hållning som sakta och omedvetet har blivit sämre med tiden och lindra i de fall där hållningen redan har börjat orsaka skada. I vår köpguide tar vi upp viktiga punkter för att du direkt ska hitta hållningsvästen som passar dig bäst, och vad som är viktigt att tänka på långsiktigt.

 • hallningsvast

  Typer av hållningsvästar 

  De två vanligaste typerna av hållningsvästar är den som sen ut som en ryggsäck utan själva säcken, utan enbart en knytpunkt vid ryggen och den där banden istället för knytpunkten träs ner vid sidan och spänns fast vid bålen. Båda har sina för- och nackdelar och beroende på vad man är ute efter kan den ena vara bättre än den andra. Den enklare västen utan banden vid bålen brukar vara smidigare om man samtidigt vill träna och kunna röra på sig, medan den andra ger maximalt med stöd och hjälper till mer med hållningen.
 • rygg

  Stöd 

  En robust hållningsväst kommer att ge mer och bättre stöd. Behöver man extra hjälp med hållningen av någon anledningen kan en mer omslutande hållningsväst vara att föredra som även går runt och spänns fast vid bålen. En enklare hållningsväst kommer inte på något sätt att vara till skada och har oftast fördelen med mer flexibilitet, men just nackdelen med något mindre stöd.
 • komfort2

  Bekvämlighet 

  Bekvämlighet är viktigare än vad många tror när det kommer till rehab och förebyggande av skador eller dåliga vanor. Hela poängen med västen är att förebygga och delvis åtgärda ett problem, men effekten uteblir om hållningsvästen inte används. De flesta västar är designade att användas ovanpå kläder för att slippa skav. Vet man med sig att man är känslig mot åtsittande remmar och band är hållningsvästar med bredare delar ett alternativ för att slippa segment som klämmer åt på vissa ställen. Många tillverkare har dock tänkt på detta och använt mjukare tyg på ställen där trycket är högre.
 • flexibilitet

  Flexibilitet 

  Olika hållningsvästar har olika flexibilitet. En enklare hållningsväst kommer att ge bättre möjligheter och rörelse, och fungerar väl i samband med exempelvis träning. En sådan väst passar bättre om man är väldigt aktiv, men kommer inte att motverka en dålig hållning lika bra på kontoret när man sitter still som en mycket grövre och mer åtsittande väst hade gjort. Den grövre och åtsittande kommer däremot bli otymplig vid hög aktivet och beroende på när man mest hade tänkt att använda hållningsvästen kan de olika typerna passa olika bra.
 • rem2

  Justeringsmöjligheter 

  Så länge man väljer rätt storlek som utgångspunkt håller västarna generellt en hög nivå vad gäller justeringsmöjligheter. Majoriteten av hållningsvästarna justeras med kardborreband för att kunna ställa in motstånd exakt som man vill ha det. Kardborrebandet kommer med tiden att slitas ut, men denna tid brukar uppgå till flera år och då är problemet med hållningen redan över sedan länge.
 • synlighet

  Synlighet 

  Vissa vill inte ha en synlig hållningsväst medan andra inte riktigt bryr sig. Av hygien- och smidighetsskäl används många västar ovanpå kläderna för att inte dra åt sig svett och oljor från huden, och behöva tvättas nästan dagligen. De flesta hållningsvästar går självklart att använda under kläderna om man vill det, men bekvämligheten kommer att minska på grund av eventuellt skavande kanter och som sagt kommer dessa att behöva tvättas oftare.
 • material4

  Material & pris 

  En billigare hållningsväst behöver inte nödvändigtvis vara sämre eller vara gjord av ett sämre material. Priset beror mest på konstruktionen och mängden material som har använts, och om västen har några specialfunktioner. Nästan alla västar är delvis gjorda av en större del bomull och en mindre del av ett elastiskt plastmaterial. Den plastiga, elastiska delen har inte använts för att få en billigare produkt, utan för att få en bättre produkt. Den elastiska delen gör att åtstramningen blir mjukare och naturligare, lite likt ett gummiband för att försöka förbättra hållningen så naturligt som möjligt. Med hårdare och stummare material hade man fått en hård sträckning direkt som snarare hade kunnat förvärra problemet.
 • klocka4

  Tillfällig lösning & användning 

  Man ska inte glömma att en hållningsväst primärt är en tillfällig lösning för att försöka lära om kroppen tillbaka till sitt naturliga läge. Långsiktigt kommer det alltid att vara bättre med kontinuerlig träning och att se hållningsvästen som en hjälpmedel dit. De flesta tillverkare rekommenderar att man använder hållningsvästen en till tre timmar dagligen, beroende på stödet och modell. Man kan dela upp tiden lite som man vill, men man ska försöka ha västen på sig minst en kvart eller upp till en timme åt gången. På så sätt blir man påmind om sin hållning flera gånger om dagen jämfört med om man skulle bära hållningsvästen i sträck på morgonen och sedan inte mer resten av dagen.

Vanliga frågor om hållningsvästar

Vilken hållningsväst är bäst?

Vi har primärt fokuserat på förbättringar av hållning i vårt test och vinnaren 2022 blev Swedish Posture Flexi. Beroende på vad man är ute efter kan även ett flertal andra hållningsvästar på vår bäst i test lista vara goda alternativ. 

Hur länge ska jag ha på mig hållningsvästen?

Beroende på hållningsvästen kan man ha på sig vissa västar upp till tre timmar dagligen, men detta är något som kan variera och som är produktspecifikt. Det bästa är att dela upp den maximala tiden som västen kan användas och använda den lite då och då för att snabbare få in vanan och tänka på sin hållning.

Hur ska en hållningsväst sitta?

En hållningsväst ska sitta på ett sådant sätt att man nästan inte märker av den i en position där axlarna är lätt tillbakadragna och ryggen rak, och hållningen är som den ska. När man sedan börjar böja sig fram och försämrar sin hållning ska hållningsvästen strama åt och på så sätt ge en påminnelse om hållningen.

Varför ska jag ha en hållningsväst?

Hållningsvästen fungerar som en påminnelse om att fortsätta sitta eller stå rakt utan en krökt rygg eller med framåtroterade axlar. Att få in denna vana hjälper ordentligt men för att långsiktigt förebygga problemet är det viktigaste att komma igång med bål-, rygg- och axelträning.

Finns det någon skillnad mellan hållningsvästar för kvinnor och män?

De flesta hållningsvästar är av unisex modell, vilket innebär att alla kan använda dessa oavsett kön. Den enda skillnaden är storleken, men vissa specialhållningsvästar som har försökt ta hänsyn till skillnader i kroppsform kopplade till kön existerar också.

När behöver jag en hållningsväst?

Om du märker av en dålig hållning eller har känt av vissa rygg-, nacke- eller axelbesvär som skulle kunna kopplas till din naturliga hållning kan en hållningsväst motverka och åtgärda problemen.

Hur ska jag tvätta min hållningsväst?

De flesta hållningsvästar kan maskintvättas i 40 grader men undan kan alltid förekomma. Det bästa är att läsa på om specifikationerna men är man osäker eller inte kan hitta något går det alltid bra att handtvätta västen med ljummet vatten. 

Testvinnare - Bäst Hållningsväst

 • Swedish Posture Flexi
 • Anodyne Posture Shirt
 • Swedish Posture Position
 • Refit Hållningsbandage
 • Swedish Posture Feminine
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
61 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5