Bäst i test: Bästa löparskorna 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

Löpning är något många av oss njuter av, medan andra finner det svårt att komma igång. Det bästa sättet att hålla i gång och njuta av sin löprunda är att skaffa ett par vettiga löparskor. Vi har testat och jämfört olika modeller som finns på marknaden och gjort en topplista över de vi finner presterar bäst. Den löparsko som blev bäst var Hoka One One Clifton 8 eftersom modellen är mycket bekväm och ger de rätta förutsättningarna på löprundan. Nedan hittar du recensionen av alla löparskorna.

Testvinnare - Bästa Löparskor 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Löparskorna 2023:

 • Hoka One One Clifton 8
 • Saucony Guide 14
 • Icebug Horizon Rb9x
 • Asics Gel-Nimbus 23
 • Nike Revolution 6

De 5 bästa Löparskorna i September 2023

 1. 1. Hoka One One Clifton 8 - Bäst i test

  9,6/10
  ”Optimal löparsko för det rullande fotsteget & långdistanslöparen”.
  Visar träffar för "Clifton 8"
  Bäst i test
  Vikt (herr/dam)
  247 g / 201 g
  Drop (herr/dam)
  5 mm
  Terräng
  Distans / väg
  Grepp
  Mycket bra
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Lågt drop för den erfarne/långdistanslöparen
  • Mjuk dämpning & duglig flex
  • Rullande utformning på sulan
  Nackdelar
  • Är du hältung i steget riskerar du slita mycket på sulan

  Recension

  Hoka One One Clifton 8 löparsko är utmärkt för dig som har ett väl balanserat, neutralt eller framtungt löparsteg. Dämpningen är grym och trots att dropet är så lågt, gör sig verkligen den här skon perfekt för längre distanser. Modellen är en lättviktare, både för män och kvinnor, och trots en sula som känns stor, så du får verkligen ut maximalt av skon om du ska springa ett par mil. Passformen är bra och den meshade överdelen ger bra andningsförmåga. Så länge du inte har väldigt breda fötter kommer Hokas Clifton 8 att sitta stabilt på foten.

  Greppet som modellen erbjuder är högt men främst anpassat efter asfalt och landsväg. Mönstringen är ganska minimalistisk och mer utformad för att ge flex snarare än bästa grepp. Du kan med lätthet använda löparskon i spåret, men detta är en långdistanssko som passar bäst för asfalt. Problemet här är dock att slitningar kan uppstå, speciellt om du är baktung i steget. Helst vill du ha ett välbalanserat löparsteg om du överväger denna sko.

  Sammantaget är detta en mycket välavvägd löparsko med låg vikt och väl genomtänkt design som passar för längre turer. En invändning vi har mot skon är dock att dämpningen kunde vara något bättre på ojämnare underlag.

 2. 2. Saucony Guide 14 - Bästa billiga

  9,5/10
  ”Stabil & stilren löparsko, utmärkt för den som överpronerar”.
  Saucony Men's Guide 14
  Bästa billiga
  Vikt (herr/dam)
  298 g / 266 g
  Drop (herr/dam)
  8 mm
  Terräng
  Stabiliserande / väg
  Grepp
  Bra
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stabil konstruktion
  • Passar i de flesta terränger
  • Bra stötdämpning & frånskjutning
  Nackdelar
  • Något sämre för smalfotade personer

  Recension

  Saucony’s Guide 14 skor är en bra allround-sko som passar nybörjare och mer erfarna löpare. Speciellt bra är den för dig som vet med dig att du överpronerar, alltså har en tendens att använda insidan av foten i löpningen, eller springer tungt. Tack vare den stabila konstruktionen och en något lutande utformning, får du ut maximalt av skon om detta är fallet. Trots att dropet är något lågt (8 mm) så ger den en utmärkt dämpning. Dämpningen i sig förhindrar inte ett tydligt frånskjut och du känner fortfarande att du får ut det mesta från ditt löparsteg.

  Greppet som skon erbjuder är väldigt bra och den kan användas i de flesta terränger och under de flesta väderförhållanden. Sulan har en tydlig och slittålig mönstring och bara det inte är isigt, eller liknande, behöver du inte känna någon större oro för att halka. När man landar steget med denna löparsko känns dämpningen behaglig för lederna och knäna. Guide 14 är en löparsko som kan användas länge, utan att man får några problem. Fodret i syntet gör att foten kan andas och att skon får bättre flex. 

  Passformen är hög om du är normal- eller bredfotad. Skon i sig går relativt lätt att gå in och den formar sig efter foten efter några veckors användning. Skulle du däremot vara smalfotad kan skon kännas lite för rymlig.

 3. 3. Icebug Horizon Rb9x

  9,4/10
  ”Fantastsik trailsko som ger dig grepp på alla underlag”.
  Visar träffar för "Icebug horizon"
  Vikt (herr/dam)
  290 g / 240 g
  Drop (herr/dam)
  7 mm
  Terräng
  Trail
  Grepp
  Utmärkt
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt grepp
  • Perfekt trailsko för nybörjaren
  • Hög komfort
  Nackdelar
  • Risk för slitningar av sulan vid frekvent användning på asfalt

  Recension

  Icebug horizion är en utmärkt trailsko för den som vill ut i vildmarken och röra sig. Den har lågt drop men en skön innersula som fortfarande ger dig god dämpning utan att hämma i frånskjutning i svårare terräng. Passformen är skön och skon anpassar sig snabbt efter foten, utan att det trycker någonstans. En annan fördel med denna sko är att hållbarhetstänket är högt. Tillverkaren har nämligen till stor del gjort skon i återvunnet material. Det är bara att snöra på och ut i skogen för en maxad naturupplevelse med hög puls.

  Löparskon passar de flesta fötter och har en bred sula med utmärkt mönstring för extra grepp. Detta gör att du obehindrat kan springa på både torrt och vått underlag. Eftersom skon är anpassad till lite tuffare klimat och andra förhållanden än många andra löparskor, behöver du inte känna dig orolig under till exempel snöiga förhållanden. På isigt underlag presterar dock sulan sämre, men sådant underlag är det å andra sidan få löparskor som klarar av. Med det sagt är detta en trail-sko och slitningar uppstår lättare i mönstringen om du använder den mycket på asfalt.

  Rätt använd på passande underlag och i rätt miljö kommer Icebug horizion att vara en perfekt löparsko som kombinerar hög komfort med bra grepp.

 4. 4. Asics Gel-Nimbus 23

  9,0/10
  ”Perfekt allround-löparsko”.
  Asics Gel-Nimbus 23
  Vikt (herr/dam)
  310 g / 255 g
  Drop (herr/dam)
  10 mm / 13 mm
  Terräng
  Allround
  Grepp
  Bra
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra grepp
  • Utmärkt dämpning
  • Fantastisk komfort
  • Flexibel sula (trots högt drop)
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Recension

  Asics är ett framträdande märke inom löpning och deras Gel-nimbus sko lever upp till deras rykte. En otroligt välbalanserad sko som ger både nybörjare och erfarna löpare allt de behöver. Den har en utmärkt dämpning med gelkapslar som gör alla steg mjuka men erbjuder fortfarande bra motstånd när du ska trycka ifrån marken. Skon sitter även väldigt bra över foten, har skön fodring och känns inte för trång någonstans. Med mesh-textil på stora delar av överdelen känns den stretchig och erbjuder fantastisk andningsförmåga, så att du slipper svett och allt för illaluktande fötter.

  Greppet i skon är bra, vilket innebär att du kan använda den i de flesta terränger och väder utan större svårigheter. Snö och is är väl där den inte skulle prestera lika bra men så är ju fallet med i princip alla skor som inte har dobbar. Du får helt enkelt en fulländad allround löparsko som håller dig länge.

 5. 5. Nike Revolution 6

  8,8/10
  ”En budgetsko från Nike som presterar”.
  Nike Revolution 6
  Vikt (herr/dam)
  255 g
  Drop (herr/dam)
  10 mm
  Terräng
  Väg
  Grepp
  Medel
  Fri frakt över 599 kr
  30 dagars öppet köp
  1-6 dagar leverans
  Fördelar
  • Utmärkt dämpning
  • Grymt prisvärd
  • Komfortabel
  • Bra andningsförmåga
  Nackdelar
  • Sulans mönster skulle kunna vara mer distinkt

  Recension

  Det här är en grymt prisvärd sko från Nike som fortfarande känns proffsig. Du har bra flexibilitet i sulan och ett relativt högt drop på 10mm som ger utmärkt dämpning ute på vägarna, vilket är skönt om du befinner dig mycket i stadsmiljö eller i skogspåret. Skons överdel är utformad med mesh-material som sätter sig skönt över foten och har en bra andningsförmåga.

  Greppet skulle kunna vara något bättre, de funkar utmärkt vid vanlig väg eller spår men erbjuder dig inte speciellt bra grepp om det skulle vara andra förhållanden. Sulans mönstring är inte heller speciellt djup eller varierad så om du använder skorna mycket finns det risk för slitningar som gör greppet ännu sämre, men för priset är det definitivt inget att bråka över och det kommer ta många löprundor innan detta blir något större problem.

kopguide loparskor

Din köpguide till bästa löparskorna

Det finns egentligen inga löparskor som är generellt bäst, eftersom dina fötter och kropp bestämmer mycket av vad som gör en sko bra för dig. Vi har här nedan samlat de faktorer vi anser vara viktigast att tänka på innan man gör ett köp av löparskor. Med det sagt är komfort och passform det främsta du ska leta efter i en sko. Ta dig gärna en titt på vår jämförelse för att se om du hittar några som passar in i dina löprutiner.

 • running

  Löparstil 

  Fundera över hur du springer. Landar du på hälen och rullar över foten i steget? Landar du mer platt eller springer du till och med på tårna? Detta påverkar vilka slags skor du kan överväga att köpa. Något annat hur mycket kroppsvikt du bär runt på, om du väger mycket kommer detta lägga mer kraft på dina fötter och leder när du springer och det påverkar vilka skor som borde passa bättre. Är du en van löpare eller nybörjare? Kommer du springa mest i mjukare terräng eller kommer det bli mycket asfalt? Nästkommande punkter kommer ge dig mer insyn i detta.
 • drop

  Drop 

  Drop på skor innebär hur höjd skillnaden är mellan häl och tå (hur mycket ”klack” du har). Vanligtvis ligger detta mellan 10-12mm. Med högre drop landar man mer på hälen och det ger mer dämpning i detta område. Om du inte är en van löpare, väger mer eller springer mycket med hälen är detta ett bra alternativ. Dessa modeller brukar dock väga lite mer och om du är en van löpare, springer mer på tå eller med hela foten kan du överväga modeller med mycket lägre drop, som vanligtvis ligger på 4-5mm. Det ger dig en lättare sko och lättare steg men lägger också mer stress på vaderna.
  Det finns också skor som inte har något drop eller så kallade fingerskor (som ser ut som en fingervante för foten) och om du springer på tå kan detta vara ett bra alternativ. Över lag är högre drop rekommenderat för nybörjare, de har bättre dämpning och ger mer stabilitet.
 • dampning

  Dämpning 

  Den dämpning en sko ger, beror mycket på drop men även hur mjuk sulan och innersulan är. Överlag så ger mer dämpning en mer skonsam löpning för leder och muskler men du tappar en del i kraft och löpsteg. Med mindre dämpning sätter du högre stress på leder och muskler men får också mer explosivt löparsteg och löpningen blir något mer effektiv.
  Du kan jämföra det med att springa i något mjukt eller något hårt. Springer du på en madrass känner man knappt av stegen men det går också långsammare eftersom madrassen äter upp mycket av kraften från steget, men om du springer på golvet kan du definitivt ta dig fram snabbare men du känner också varje steg mer. Mycket dämpning är bra om du löper mycket i stadsmiljö där underlaget är speciellt hårt.
 • priset

  Pris 

  Kvalitén sitter ofta i priset och i löparskor är detta inget undantag. Vanligtvis får man räkna med att spendera mellan 1000-2000 kr för ett par kvalitativa löparskor, vilket kan kännas mycket men det är en värd investering för att de kommer hålla dig i flera år om du tar hand om dem (detta varierar självklart beroende på hur frekvent löpare du är).
  Det finns budgetskor under 1000 kr som fortfarande håller god kvalité och hållbarhet men saknar ofta något i dämpning och drop. Löparskor kommer ofta ut i nya versioner varje år och skillnaderna är ofta väldigt små men priserna ändras snabbt då de gamla ska fasas ut, där går det oftast att göra kap.
 • vikt

  Vikt 

  Vikten i skon påverkar hur tunga dina steg känns, skillnaderna är ofta inte stora men i långa loppet gör det en verklig skillnad. Detta är oftast en kompensation mellan dämpning och vikt, mer dämpning innebär mer vikt. Vikten spelar mest roll om du är en van löpare eller överväger att börja träna längre distanser men var då medveten om att du offrar dämpning och drop i utbyte för ett lättare steg och att detta sätter mer stress på muskler och leder.
 • skostorlek

  Storlek 

  När du köper skor online är storleken oftast väldigt väsentlig, använd dina gamla löparskor som referens (förutsatt att du trivts med dina gamla) det brukar inte vara några svårigheter eftersom de flesta av oss har bra kolla på vår skostorlek men se till att välja rätt storlek och kolla även över huruvida affären erbjuder returer och/eller öppet köp om du skulle behöva byta storlek.
 • skoaffar

   Överväg fysisk affär 

  Är du osäker på vilka slags skor du behöver eller hur ditt löpsteg ser ut så överväg att gå till en fysisk affär där du kan få assistans på plats, de flesta säljare har någorlunda bra koll på skor och löpsteg men du kan framförallt testa skorna och gå runt och få en känsla av hur de känns. För det viktigaste är komfort och passform om detta stämmer brukar skon fungera bra oavsett.
  Du kan också överväga att gå till ett ”löparlabb” där du får ditt löpsteg testat och får skor rekommenderade baserat på hur du springer. Det ger dig skor med optimal passform och utformning, det är dock en dyr process men du får svart på vitt vilka slags skor du ska ha och den informationen kan du sedan nyttja.

Vårt test av löparskor

När vi testade olika modeller av löparskor valde vi ut de modeller som var populära bland kunder och andra löpare. Vi tog del av deras erfarenheter och skapade därefter en bild av hur varje löparsko verkade prestera i praktiken. Testet som vi genomförde baserade sig på frågorna nedan som vi ställde oss efter att vi utfört vårt två veckor långa löptest. Varje sko testades på olika underlag och under olika väderförhållanden för att kunna avgöra kvaliteten och egenskaperna. Slutligen utmynnade detta i ett helhetsomdöme som du hittar för varje produkt.

 • Egenskaper - Hur var frånskjutet och landningen? Gav skon kraft och rätt dämpning? Vilket grepp gav modellen? Är sulan av bra kvalitet med tillräcklig mönstring?
 • Komfort - Är skon skön att springa längre eller kortare turer med? Får vi några besvär av att använda skon? Känns skon varm eller kall att använda?
 • Passform - Gör materialet och designen att skon anpassar sig snabbt efter foten? Vilka personer passar skon bäst för?
 • Prisvärdhet - Hur är kvaliteten sett till priset? Är modellen dyr eller billig sett till egenskaperna?

Vanliga frågor om löparskor

Vilka löparskor är bäst?

I vårt test vann Hoka One One Clifton 8 eftersom det är en väldigt komfortabel sko som har bra grep, sula och skön dämpning. Med det sagt så är vilka löparskor som passar en väldigt individuellt och det är inte säkert att Hoka One One Clifton 8 är optimal för dig. Kolla gärna igenom våra andra topplistade produkter och köpguide för att kunna få en bättre bild om vad du behöver för löparsko.

Hur länge håller ett par löparskor?

En väldigt svår fråga att svara på och det skiljer sig men ofta brukar man kunna räkna med att springa 500-1000 km på ett par skor innan de behöver bytas, men detta beror mycket på vilken terräng du utsätter dem för och hur du springer. Om du springer mest på ett flisat motionsspår så kommer skorna hålla länge eftersom det är mycket mindre slitage. Om du springer på asfalt kommer de slitas snabbare, om du då dessutom har en tendens att dra med fötterna så kommer detta ökas ytterligare så det finns många faktorer. Så länge du känner att skorna är sköna, ger en dugligt grepp och dämpning behöver du inte oroa dig.

Vad ska jag leta efter i ett par löparskor?

Detta beror på var du springer, hur du springer och vilken rutin du har. Är du nybörjare, väger mycket eller springer mest på väg så leta efter ett par med mer dämpning och högre drop. Är du rutinerad, lätt, kör långa distanser eller springer mer i skog och mark kan du satsa på ett par med låg vikt och mer jämn/lägre drop.

Vad innebär greppet i ert test?

Det är det upplevda greppet i olika terränger och väderlekar spelat in. Med ett medel grepp så klarar den bra av stadsmiljöer och relativt torra förhållanden och gör något sämre ifrån sig i snö, regn och blöta skogsmiljöer. Ett bra grepp gör sig bra i det mesta förutom snö och våta skogsförhållanden. Utmärkt grep är så nära du kan komma ett grepp som inte använder sig av dobbar och klarar till och med av något snöiga förhållanden.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
25 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5