Bäst i test: Bästa löpbandet 2022

Uppdaterad februari 2022

Löpträning, oavsett om rundorna du springer är längre eller kortare, har som de flesta känner till flera hälsofördelar och är perfekt som uppvärmning inför andra aktiviteter. Det är dock inte alltid som du vill, eller kan, motionera utomhus. Genom att skaffa det bästa löpbandet slipper du göra avkall på din träning och kan istället utföra den inomhus. Dessutom kan du få större variation i din träning än vad du skulle ha fått från en runda i motionsspåret. Anledningarna till att skaffa ett löpband är flera och för att göra ditt val lättare har vi testat och utsett 5 löpband av hög kvalitet och med hög prisvärdhet. Bäst löpband av dessa är Titan Life Athlete T73.

Vårt test av löpband

Det bästa löpbandet ska möta de högt ställda kriterier som vi har i vårt test. I testet tar vi hänsyn till flera olika faktorer som sedan vägs ihop och ger ett helhetsbetyg. Bäst löpband får högst betyg och detta ska vara en modell som är lätt att använda, ger en behaglig och variationsrik träning samt håller en bra prisnivå. Löpbandet ska också möta sådana kriterier som att hålla hög stabilitet, ha tillräcklig löpyta, ha en lättnavigerad display och ha en motor som är kraftfull och accelererar i jämnt tempo. Vi sammanfattar våra testkriterier i fem punkter nedan:

 • Användarvänlighet – I denna punkt ingår bland annat ett krav på bra och tydlig display samt snabbknappar som sitter lättillgängligt till. Maskinen ska med andra ord vara enkel att använda.
 • Design – Konstruktionen och designen ska underlätta löpningen och förhindra eventuella skador och sned- eller felbelastningar. Handtagen och skärmen ska inte vara i vägen när du tränar.
 • Prestanda – En hög prestanda innebär att löpbandet har en lång livslängd och god kvalitet, bra funktioner och en motor som klarar högre belastning.
 • Funktionalitet – Träningsprogrammen och maskinens konstruktion i sig ska vara ändamålsenliga. Vi vill till exempel inte ha onödiga funktioner som bara ger en högre prislapp.
 • Ljudnivå – Antalet decibel varierar med modell och hastighet. Ljudnivån får dock aldrig bli för hög och vi gör därför en grov uppskattning i vår sorteringslista. Medel motsvara en nivå på ca 70 dB. 

 1. Titan Life Athlete T73

  9,7/10
  "Som att löpa i skogen, men inomhus".
  Titan LIFE TITAN LIFE Athlete T73
  Bäst i test
  Maxhastighet
  22 km/h
  Träningsprogram
  24 st
  Max lutning
  20 %
  Motoreffekt
  3 hk
  Längd, bredd & höjd
  194 x 88 x 144 cm
  Löpyta (LxB)
  140 x 51 cm
  Max användarvikt
  130 kg
  Ljudnivå
  Medel
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fördelar
  • Kraftfull motor
  • Mycket prisvärd
  • Tydlig TFT-skärm
  • Stabil
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Recension

  Ett löpband som håller en mycket hög kvalitet och ger en proffsig känsla är Athlete T73. Löpbandet har en kraftfull DC-motor (likströmsmotor) på 3,0 hk som accelererar snabbt och bandet tar en maxvikt på 130 kg. Det innebär att du som användare aldrig behöver känna dig begränsad av löpbandets kapacitet. Oavsett om vi testade bandet med maxlutning eller snabba intervaller, så hängde maskinen med.

  Om ni är flera personer som ska samsas om löpbandet, finns det möjlighet att registrera tre olika användare. Dessa kan skapa olika profiler med olika inställningar. Displayen, som de flesta inställningarna sköts via, är en tydlig TFT-skärm. Det innebär att det är en variant av LCD-skärm som använder en tunnfilmsteknologi för att förbättra bildkvaliteten. Funktioner, såsom lutning och hastighet, kan skötas via handtagen på sidorna.

  Oavsett om du är en erfaren löpare eller mer av en hobbymotionär, så anser vi att Athlete T73 borde falla dig i smaken. Inte minst är antalet träningsprogram många, vilket ger bra omväxling. Med 24 program går det bland annat att få pass med intervaller, inlagda pauser och tävlingsmoment mot datorn för extra utmaning. Din träningshistorik går även att spara ned till en app och din mobil går att ansluta via Bluetooth.

  Om vi sammanfattar vårt testomdöme av Athlete T73, så är det speciellt en del vi i synnerhet uppskattar. Denna är luftfjädringen i bandet som tar upp stötar och minimerar belastningen på ben och höfter. Det är ett mycket behagligt löpband att springa på, speciellt längre sträckor.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 2. Master Fitness Wave Deck T5

  9,5/10
  "Snygg & innovativ design som bidrar till en härlig löp-upplevelse".
  Master Fitness Wave Deck T5
  Bästa premiumvalet
  Maxhastighet
  18 km/h
  Träningsprogram
  20 st
  Max lutning
  15 %
  Motoreffekt
  2 hk
  Längd, bredd & höjd
  182 x 92 x 143 cm
  Löpyta (LxB)
  140 x 50 cm
  Max användarvikt
  120 kg
  Ljudnivå
  Låg
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Kreativ konstruktion
  • Hög kvalitet
  • Mycket bra dämpning
  • Tydlig display
  Nackdelar
  • Högre pris
  • Något låg motoreffekt

  Recension

  Med en fräck och sportig design, som dessutom ser snabb ut, sticker Wave Deck T5 ut i sin prisklass och kategori. Utseendet på löpbandet är inte enbart estetiskt, utan fyller även en viktig funktion – att göra din löpning till en behaglig och naturlig upplevelse. Den dämpning som konstruktionen ger är skonsam mot leder, ben och höfter. Vi får en tydlig känsla av kvalitet när vi använder T5:an jämfört med billigare och mer enkla modeller. Skillnaden blir mer påtaglig ju längre våra pass är.

  Träningsdatorn med displayen är placerad på en arm framför dig som löper. Detta gör att den inte är i vägen och det bidrar även till att löpbandet blir mer luftig i sin konstruktion. Själva bandet löper runt flera ribbor som ökar flexibiliteten och löpbandet är dessutom hopfällbart. Via displayen får du notiser när det är dags att smörja bandet.

  De träningsprogram som finns är lätta att aktivera med några knapptryckningar. Genom att det finns så pass många program (20 stycken) går det lätt att hitta en ny utmaning och på så vis få välbehövlig variation. För er som är flera personer i hushållet finns det också möjlighet att registrera upp till tre olika användare. På så sätt går det lätt att möta olika preferenser.

  Sammanfattningsvis ser vi Wave Deck T5 som en högkvalitativ och klart prisvärd modell av löpband som verkligen håller vad den lovar. De enda nackdelarna vi hittar är att facket som du placerar exempelvis mobilen i kunde vara större och placerat längre ned och att löpytan hade haft en fördel av att vara längre. Vi upplevde dock aldrig att vi riskerade att trampa utanför, eller skada oss på grund av detta.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 3. Master Fitness Löpband T20

  9,3/10
  "Prisvärt löpband som är lätt & smidigt".
  Master Fitness Master Löpband T20
  Mest Prisvärd
  Maxhastighet
  16 km/h
  Träningsprogram
  25 st
  Max lutning
  16 %
  Motoreffekt
  2 hk
  Längd, bredd & höjd
  162 x 75 x 132 cm
  Löpyta (LxB)
  130 x 45 cm
  Max användarvikt
  120 kg
  Ljudnivå
  Medel
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fraktfritt över 799 kr
  14 Dagar öppet köp
  4-10 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Lätt att hantera och flytta
  • Perfekt för vardagsmotionärer
  • Många träningsprogram
  Nackdelar
  • Lägre motoreffekt
  • Något instabila transporthjul

  Recension

  Master Löpband T20 är en nyare modell från Master fitness som håller en god kvalitet och hög användarvänlighet till ett lägre pris. Denna modell är med sina 25 träningsprogram väl anpassad för dig som vill ha så mycket variation som möjligt i din löpträning. Med en maxlutning på 16 % går det också att få mer krävande backträning. Trots en låg vikt på 67 kg är löpband ändå överraskande stabilt. När vi löpte i full hastighet, 16 km/h, var det aldrig några problem med att bandet inte stod still.

  Likströmsmotorn i T20-modellen har 2 hk, vilket räcker för de flesta behov. Vi hade visserligen gärna sett en något kraftigare motor med tanke på vilken lutning som går att få. När vi testade med en högre användarvikt, ca 100 kg, och maxlutning märkte vi att motorn gick lite tyngre. En annan del som hade varit önskvärd att förbättra på detta löpband är maxhastigheten. Denna kan gott ligga runt 20 km/h. Sett till det pris vi betalar lever T20 ändå upp till förväntningarna.

  Något vi uppskattar mycket är däremot löpbandets smidighet. Det är hopfällbart och har en ”soft drop-funktion” som gör att ihop- och uppfällningen går lättare och sker utan kraftiga smällar i golvet. Dessutom är bandet mycket lätt att flytta med sin långa vikt och bra dimensioner.

  Generellt sett är Master fitness T20 inte en modell vi rekommenderar för erfarna löpare som kräver mycket av sin utrustning. Däremot passar denna modell perfekt som för dig som vill få ett bra joggingpass i vardagen och är en ”vanlig” motionär, eller har andra krav. Den kompletterar även hemmagymmet på ett bra och smidigt sätt.

  Läs mer
 4. Titan Life Treadmill T82 TFT

  9,0/10
  "Upplev verklig löparglädje till ett bra pris".
  Titan LIFE TITAN LIFE Treadmill T82 TFT
  Maxhastighet
  22 km/h
  Träningsprogram
  25 st
  Max lutning
  22 %
  Motoreffekt
  3 hk
  Längd, bredd & höjd
  192 x 86 x 140 cm
  Löpyta (LxB)
  145 x 50 cm
  Max användarvikt
  150 kg
  Ljudnivå
  Medel till hög
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Använd egna appar
  • Ger mycket behaglig löpning
  • Stor löpyta
  • Kraftfull motor
  Nackdelar
  • Tar ganska stor plats som hopfälld

  Recension

  Du som vill uppleva sann löparglädje med ditt löpband bör titta på Treadmill T82. Detta är en mycket stabil modell som ger dig flera möjligheter att variera din löpträning. DC-motorn är dessutom mycket kraftfull med 3 hk som ger ett kraftöverskott oavsett belastning. Löpningen blir på så sätt en behaglig upplevelse utan några inslag av ryck eller hastiga rörelser från maskinen.

  Maxhastigheten är bland de högsta hos löpbanden och ligger på 22 km/h. Även lutningen är bra och går att få i 22 olika nivåer, eller intervaller. Displayen, på dryga 10 tum, är en TFT-skärm med bättre bild än en vanlig LCD-skärm. Liksom vissa andra modeller av löpband går det att registrera tre profiler om man behöver vara flera som samsas om löpbandet, eller om man bara vill ha olika profiler för olika typer av pass. Skärmens meny är lättnavigerad och du byter enkelt sida med ”svep-funktionen”. En innovativ och exklusiv egenskap som ingår i T82:an är de virtuella miljöerna och vägarna som går att få fram och springa i och på. Utöver detta går det även att titta på video och lyssna på musik via displayen. Netflix och Facebook finns också att tillgå.

  Bandet i sig har en hög dämpning mot stötar, något som förhindrar belastningsskador och gör träningen mjukare. Hastigheten på bandet går snabbt att få upp. Maxhastigheten nås på några sekunder och övergången i accelereringen är behaglig

  För att sammanfatta vårt test av Titan Life Treadmill T82 TFT så är det ett mycket stabilt löpband. Löpytan är stor och hela konstruktionen känns gedigen och högkvalitativ. Med appen FitShow går det dessutom att samla all träningsdata, både från löpbandet och från andra aktiviteter, för att sedan kunna få en överblick i träningen som sådan. Nackdelen med T82:an är prislappen och att den är tung med en vikt på 93 kg. Det går visserligen att fälla upp själva löpbandet mot stativet, men den tar fortfarande ganska mycket plats.

  Läs mer
 5. Titan Life Treadmill T65

  8,8/10
  "God avvägning mellan pris, kvalitet & funktionalitet".
  Titan LIFE TITAN LIFE Treadmill T65
  Maxhastighet
  22 km/h
  Träningsprogram
  48 st
  Max lutning
  22 %
  Motoreffekt
  3 hk
  Längd, bredd & höjd
  185 x 85 x 125 cm
  Löpyta (LxB)
  140 x 52 cm
  Max användarvikt
  150 kg
  Ljudnivå
  Medel
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Många träningsprogram
  • Stor löpyta
  • Hög topphastighet
  Nackdelar
  • Liten display
  • Något sämre dämpning

  Recension

  Titan Life Treadmill T65 är en löpbandsmodell som ger en bra avvägning mellan pris, kapacitet och funktioner. Motorn ligger på 3 hk, vilket ger dig den motorstyrka du behöver för att klara flera olika löpmoment och -varianter. Löpytan som bandet har är stor, faktiskt bland de större vi sprungit på när det gäller löpbanden. Med 52 cm får du gott och väl det utrymme som du behöver. Dessutom är topphastigheten hög, 22 km/h, och antalet lutningsintervaller många, 22 stycken. Sammantaget skapar detta goda förutsättningar för att löpningen ska ge så mycket som möjligt och dessutom vara en bra upplevelse.

  När det gäller att få ut mycket av sin löpträning, bidrar de 48 programmen onekligen till en mer variationsrik träning. Vi hade dock inte användning av alla dessa, men om du har maskinen under en lång tid, hinner du sannolikt beta av dem. De flesta av dem är användbara, medan vissa kan tyckas vara överflödiga. Displayen är dock liten, endast 5 tum. På denna kan du se de viktigaste parametrarna när det gäller din träning. Hastighet, tid, distans, lutning, kalorier och hjärtfrekvens visas.

  Löpbandets bälte är något stummare än de mest behagliga modellerna som vi har testat. Detta gör det dock inte dåligt. Om du vill ha det bästa löpbandet för löpning på längre distanser, bör du dock titta på någon av de andra modellerna som vi recenserat.

  Sammanfattningsvis kan vi beskriva T65 som en lägre prissatt premiummodell utan några extra finesser. Alla delarna är på plats för att ge dig en bra löpträning och du får helt klart vad du betalar för.

  Läs mer

 

young woman running treadmill

Din köpguide till bäst löpband

Inför valet av löpband finns det olika delar som är viktiga att ta hänsyn till. Det är inte säkert att du behöver den dyraste modellen, utan det handlar snarare om att löpbandet ska möta ditt behov. För att göra processen lättare har vi satt ihop en köpguide. Det är också denna vi utgår från när vi gör vårt test av de olika löpbanden. 

 • meter3

  Storlek & vikt 

  Löpband är överlag stora och ibland otympliga, vilket gör att storleken och vikten på maskinerna måste tas hänsyn till när du väljer den modell som är bäst för dig. Ett löpband som till exempel är för tungt blir svårt att använda. För hemmabruk rekommenderar vi en maskin som går relativt lätt att flytta på, utan att den för den skull är instabil.

  Maskinvikten för löpband ligger ofta kring 130 upp till 180 kg. Det finns dock lättare modeller som väger runt 90 kg. Huvudsaken är att konstruktionen på ramen håller hög stabilitet. För att öka denna kan det vara en god idé att köpa en underlagsmatta som löpbandet kan stå på. Detta skyddar golvet och bidrar till att bandet står stadigare. När det gäller storleken på löpbanden så varierar den en del. Flera modeller är knappt två meter långa och cirka 70 till 90 cm breda. Längden på löpbandet bör ligga kring 180 cm, beroende på modell. Bredden sätts i relation till löpytan, men bredden bör vara runt 85 cm.
 • treadmill

  Maxhastighet, underlag & löpyta 

  När det gäller hastigheten hamnar flera löpband inom intervallet 0-22 km/h. För en vanlig löprunda på ett löpband behövs sällan en högre hastighet än 20 km/h. Vissa modeller sträcker sig dock upp till 25 km/h. En för hög maxhastighet kan också innebära en risk. Det gäller hela tiden att du har kontroll över maskinen och din egen löpning. För att öka denna bör bandet ha ett bra underlag. Det ska ge dig ett fast grepp och gärna kunna ge en viss dämpning. Ett för stumt band blir hårt och jobbigt för lederna att löpa på, speciellt under längre pass.

  Löpytan, det vill säga bandets yta, bör vara tillräckligt stor för att du inte ska riskera att slå i ramen eller handtagen. På samma sätt ska du inte behöva ta för korta steg i din löpning, på grund av ett för litet band. Löpningen ska kunna ske så naturligt som möjligt. Lutningsintervallet på bandet kan gärna vara upp till 15 %.
 • car 2

  Motorkapacitet 

  Motorns kraft är en av de viktigare faktorerna för ett bra löpband. Motoreffekten brukar ligga kring 2 eller 3 hk för flera löpband. Vi rekommenderar en effekt på åtminstone 2 hk för att du ska få den kraft och kapacitet du behöver. Löpband med högre tillåten användarvikt brukar hålla sig kring 2,5 hk, eller högre. Användarvikten sätts i relation till maskinvikten. Maskiner som är tyngre och robustare har ofta en kraftfull motor och klarar en högre användarvikt. Löpbandet bör dock klara en vikt på runt 140 kg. Om denna är för låg innebär det också att motorn inte kommer att vara tillräckligt kraftfull. Det kan påverka din helhetsupplevelse av löpningen, även om du inte väger så mycket.
 • question 2

  Typ av löpband 

  De varianter av löpband som finns är generellt sett två stycken. Antingen är löpbandet en stationär maskin, eller en hopfällbar. Med hopfällbara löpband går det att fälla in och ihop ramen för att det ska ta mindre plats och gå lättare att flytta. För att detta ska bli lättare finns det flera modeller som har transporthjul. Dessa ska givetvis vara gedigna och av hög kvalitet för att de inte ska slitas i onödan. Även stationära och tyngre löpnad har många gånger transporthjul.
 • innovation 2

  Funktioner 

  Dagens löpband har ofta flera funktioner som ska bidra till en bättre löparupplevelse. Sådant som vi gärna ser inkluderas i maskinerna är USB-uttag, pulsband, fläktar, nödstopp och olika snabbknappar. USB-uttag gör att du kan lyssna på din egen musik eller titta på video under tiden som du tränar. Om löpbandet även har inbyggda högtalare, är detta ett plus. Snabbknapparna kan vara sådana som för hastighet, lutning, intervall, tid och träningsprogram. Placeringen av dessa bör vara både logisk och smart uttänkt för att du snabbt ska hitta dem och vänja dig vid dem.

  Displayen som du styr maskinen via bör ha bakgrundsljus och vara runt 8 tum. En för liten display kan bli otydlig och svår att hantera. När du löper behöver du kunna göra justeringar på ett lätthanterligt sätt utan att behöva stoppa maskinen. På displayen ska du kunna se sådant som löptakt, kaloriförbrukning och puls.
 • code

  Träningsprogram 

  På samma sätt som med funktionerna, så finns det ofta flera träningsprogram att väja mellan. Ett träningsprogram är en förinställd funktion som låter dig löpa på ett visst sätt. Det kan exempelvis vara inlagt sådant som olika hastigheter, lutning, intervaller, pauser och total längd på passet. Antalet program varierar kraftigt från olika modeller och hamnar mellan 0 och till runt 40. De maskiner som har ett större antal förinställda program gör det lättare för dig att hitta en bra variant som passar just ditt behov. Vi ser gärna att ett löpband har åtminstone 10 program för att ge den variation som du kan behöva.

  Det som kan vara viktigare än antalet program är användbarheten i dem. Om en maskin har runt 10 program bör skillnaden mellan dem vara tillräckligt stor för att du ska ha bra nytta av dem. Träningsprogrammen kan se ut på olika sätt och vissa maskiner tillåter dig även att utforma dina egna.

Vanliga frågor om löpband

Behöver jag underhålla löpbandet?

Ditt löpband kan ha stor nytta av ett rutinmässigt underhåll. I det dagliga underhållet, efter varje pass, bör det ingå att med vatten och trasa torka av ramen och handtagen. Månadsvis kan det vara en god idé att kontrollera att löpbandet är rätt spänt och inställt samt att bandet i sig inte fransat sig. Ungefär var tredje månad, beroende på hur mycket du använt maskinen, är det bra att smörja den. Titta efter vad som anges i bruksanvisningen eller på tillverkarens hemsida.

Hur högt låter ett löpband?

Ljudet från ett löpband ligger runt 60 till 65 dB, beroende på belastning. Det motsvarar ljudet från ett normalt samtal, om än lite högre.

Testvinnare - Bäst Löpband

 • Titan Life Athlete T73
 • Master Fitness Wave Deck T5
 • Master Fitness Löpband T20
 • Titan Life Treadmill T82 TFT
 • Titan Life Treadmill T65
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
18 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5