Bäst i test: Bästa gåstavar 2022

Uppdaterad maj 2022

Gåstavar är ett utmärkt sätt att få ut mer av dina promenader eller hajker. Genom att aktivera armarna medan du går får du en mer effektiv träning samtidigt som du ökar balansen och avlastar knän och leder genom den stötdämpande effekten stavarna har. Vi har testat ett flertal av de ledande gångstavarna man kan stöta på och listat 5 vi anser vara de främsta, där BungyPump Walkathlon blev utnämnd till bäst i test.

Vårt test av gåstavar

När det kommer till gåstavar finns det ett antal faktorer som är viktiga att fundera över inte minst vad du ska använda dem till. Vissa vill ha dem som stöd och ökad effektivitet i promenaden medan andra vill sätta mer utmaning i vardagsmotionen eller till och med köra back-intervaller. Vi har längre ner på sidan skrivit en köpguide med viktigare saker att ha i åtanke när det kommer till gåstavar men de faktorer som vägt tyngst i vårt test är:

 • Justerbarhet – Vilka längder stavarna finns i eller kan justeras till spelar stor roll för huruvida du ens kan använda staven. Beroende på terräng/träning kan det vara nödvändigt att justera, så det är viktigt att överväga justeringsintervallet
 • Fjädring – En funktion som ger dig en skönare promenad men också en mer utmanande sådan genom att stavarna går in i sig själva något mot en fjäder och helt enkelt följer din armrörelse till viss del och gör rörelsen mer naturlig. Detta ska helst också kunna låsas så att om du vid behov behöver en stum stav ska kunna ha det.
 • Motstånd – Fjädringen har oftast ett motstånd som går att ställa in och beroende på hur mycket motstånd fjädringen ger upphov till desto hårdare blir träningen för dig. För att staven ska följa med armrörelsen och ge dig stötdämpning måste du trycka emot fjädringens motstånd.

 1. BungyPump Walkathlon

  9,7/10
  ”Perfekta gåstavarna för nybörjaren eller vardagspromeneraren”.
  BungyPump Walkathlon 4kg
  Bäst i test
  Längd
  113-135 cm
  Motstånd
  4 - 6 kg
  Typ
  Teleskopstav
  Material
  Aluminium
  Handtag
  Kork
  Stavfot
  Spets & Gummifot
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkta handtag
  • Stabila remmar
  • Fullt justerbara
  • 4kg motstånd som kan ökas till 6
  Nackdelar
  • jobbigt om du är väldigt lång (max 195cm)

  Recension

  Det är här perfekta nybörjarstavar som ger dig allt du behöver för att börja uppskatta effektiviteten gåstavar kan ge din träning. Du får ett lätt motstånd på 4 kg som sedan kan uppgraderas till 6 kg om börjar kännas för lätt. Fjädringen är utmärkt och gör verkligen stor skillnad i stötdämpningen och de följer med bra i armrörelsen. Förutsatt att du ställt in en bra längd! Här funkar verkligen att hålla armen i 90 grader och sätta den längden på staven. Det enda jobbiga är om du är över 195 cm för då räcker inte dessa stavar till. Stavarna ger utmärkt komfort i form av handtag i kork och remmar som fästs runt tumme och handled.

  Sammanfattning:

  Bra nybörjarstavar som har alla funktioner man vill ha i ett par gåstavar.

  Läs mer
 2. BungyPump Energy 6 kg

  9,5/10
  ”Stavarna som gör dina promenader till något mer av en utmaning”.
  BungyPump Energy 6 kg
  Längd
  115-145 cm
  Motstånd
  6 kg
  Typ
  Teleskopstav
  Material
  Aluminium
  Handtag
  Gummi
  Stavfot
  Spets & Gummifot
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Tyngre men följsamt motstånd (6kg)
  • Passar alla (<207cm)
  • Följsam fjädring
  Nackdelar
  • Remmarna hade kunnat vara skönare

  Recension

  Om du vet med dig att du behöver lite mer utmaning i dina promenader än vad 4 kg kan ge dig är detta ett utmärkt mellanmotståndsalternativ. Med 6 kg kommer du aktivera överkroppen än mer effektivt än vid 4 kg och du kan antingen pressa din träning eller bara göra dina promenader kortare och fortfarande uppleva samma ”flås”. För även om det är jobbigare är det knappast vad vi skulle kalla tungt. De har en mycket följsam fjädring vilket gör dem utmärka om du gillar att hålla ett högt tempo. Det finns inte mycket illa att säga om dessa gåstavar, om något skulle kunna förbättras så är det att handledsremmarna skulle kunna erbjuda något mer komfort.

  Sammanfattning:

  Utmärkta mellanmotståndsstavar med följsam fjädring för dig som gillar högt tempo i promenaden.

  Läs mer
 3. BungyPump Power 10 kg

  9,4/10
  ”För dig som vill ha en riktig utmaning eller använda vid löpning”.
  BungyPump Power 10 kg
  Längd
  115-155cm
  Motstånd
  10 kg
  Typ
  Teleskopstav
  Material
  Aluminium
  Handtag
  Gummi
  Stavfot
  Spets & gummifot
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket högt motstånd
  • Helt justerbara för alla terränger/träningsformer
  • För den träningsinriktade
  Nackdelar
  • Egentligen endast för träningsinriktade

  Recension

  Här har du den ultimata gåstavsutmaningen. Med 10 kgs motstånd ger dessa verkligen resultat i längden, oavsett om du promenerar eller löper kommer stavarna ge dig bra med flås. Fjädringen är följsam men hård och passar både den plana långpromenaden som de snabba backintervallerna. Stavarna är helt justerbara oavsett din längd och kan därför anpassas helt efter terräng och träningsbehov. Remmarna är dessutom utmärkta och ger dig bra med stöd och ökat grepp. På tal om grepp så är även handtagen greppvänliga och utformade skönt efter handen, kan dock prestera något sämre om du tenderar att ha svettiga handflator.

  Sammanfattning:

  Stavar som ger dig tungt motstånd och effektiv träning men med komfortabel utformning och total anpassningsbarhet.

  Läs mer
 4. Urberg Classic Hiking Pole G4

  9,2/10
  ”Stumma budgetstavar som passar utmärkt både till vardagspromenaden och på vandringsleden”.
  Urberg Classic Hiking Pole G4
  Längd
  110-135 cm
  Motstånd
  Inget
  Typ
  Ihopfällbar (62 cm)
  Material
  Aluminium
  Handtag
  EVA-skum
  Stavfot
  Spets & gummifot
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkla att ta med (hopfällbara)
  • Utmärkt handtagskomfort
  • Prisvärda
  Nackdelar
  • Ingen fjädring

  Recension

  Detta är ett par utmärkta vandringsstavar till ett fantastiskt pris som passar dig som gillar att vara ute i naturen och kanske till och med går av stigen emellanåt. De erbjuder dig ingen fjädring men det hindrar inte stavarna från att aktivera din överkropp. Om du dessutom vandrar kommer dessa vara mer effektiva än vad vanliga promenadstavar med fjädring i är vid vanlig plan promenad. Gillar du att vara ute i naturen är dessa väldigt smidiga och de går dessutom att fälla ihop till en rimlig storlek på runt 60 cm och kan stoppas i ryggsäcken eller enkelt hållas i handen.

  Sammanfattning:

  Ett par stumma hopfällbara vandringsstavar till ett bra pris

  Läs mer
 5. Black Diamond Distance FLZ Trekking Poles

  8,8/10
  “Bokstavligt talat helt hopfällbara vandringsstavar som går från gåstav till linjalsstorlek på momangen”.
  Black Diamond Distance FLZ Trekking Poles
  Längd
  95-140 cm
  Motstånd
  Inget
  Typ
  Ihopfällbar (34-40cm)
  Material
  Kolfiber
  Handtag
  EVA-skum
  Stavfot
  Plastspets
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Otrolig hopfällbarhet
  • Perfekt utformad för vandraren
  • Simpla men effektiva remmar
  Nackdelar
  • Något dyra

  Recension 

  Här är de optimala vandringsstavarna, gillar du att vara ute i naturen och vandra så är dessa utomordentligt anpassade för tillfället. Stavarna blir otroligt kompakta vid ihopfällning (runt en linjallängd beroende på storlek), de fälls ihop i tre sektioner och när de fälls ut till stavlängd känns det nästan som trolleri. De verkligen bara smälter ihop till en stav med ett klick och det är väldigt fascinerande första gångerna. Perfekt för att ta med i ryggsäck eller liknande om man är ute på hajk. De är dessutom väldigt komfortabla och remmarna ger bra stöd även om de endast är simpla öglor. Är du ute i naturen ofta blir det inte bättre men det svider ändå lite i plånboken.

  Sammanfattning:

  Något dyra men utomordentligt funktionella vandringsstavar.

  Läs mer

kopguide gastavar

Din köpguide till bäst gåstavar

Att träna med gåstavar är enkelt, billigt, bra för hela kroppen, stöds av forskning och är bra för alla åldrar även om det är speciellt bra för äldre individer som vill träna men inte kan eller orkar med gym eller andra övningar. Att då kombinera promenad med gåstavar är effektivt eftersom det tränar 90 procent av kroppen och det gör även promenader enklare då stavarna ger både balans och stötdämpning för resten av kroppen. Att välja rätt stavar är heller inte speciellt svårt även om det finns några detaljer att tänka på. Vi har samlat de absolut viktigaste faktorerna nedan för att guidea dig till rätt köp av gåstavar

 • dimensions3

  Längd/justerbarhet  

  När det kommer till längden på stavarna vill du helst att de ska vara justerbara eftersom olika terränger och träningsformer kan kräva olika längder. Speciellt om du till exempel har högklackade vinterkängor med broddar så ökar du din egen kroppslängd rätt mycket och kan behöva justera längden. Så det bästa är att skaffa justerbara stavar för då kan flera individer använda samma stavar, du kan anpassa stavarna efter behov och de är enklare att sälja vidare. Något att utgå ifrån är att staven ska vara 70% av din kroppslängd annars att du ska räkna med längden mellan hand och golv när du håller armen i 90 grader längs kroppen. Vissa stavar är kan blir väldigt kompakta vid hopfällning vilket är utmärkt om du gillar att vandra.
 • spring

  Fjädring/motstånd 

  Vi rekommenderar verkligen gåstavar med fjädring eftersom detta verkligen ger dig bäst träning och skonsamhet från stavarna. Såvida du inte är en vandrare och mest vill vara ute i naturen då är stumma hopfällbara stavar att föredra. Dessutom går näst intill alla fjädrade gåstavar att göra till stumma ifall man är ute på en vandringsled där man behöver extra stöd. Annars ger fjädringen en mer skonsam gångupplevelse och beroende på motståndet även en större utmaning. Om du är nybörjare rekommenderar vi 4kgs motstånd (flera modeller som kommer med detta alternativ går dessutom att ändra till 6 kg). Om du däremot är ute efter att optimera din motionsträning så är det 10 kgs motstånd som gäller. 
 • ski sticks

  Remmar 

  Kolla om du kan se vilka slags remmar som kommer med stavarna. Många har enkla remmar som endast bärs runt handleden men bäst är remmar som sätts fast runt handen och tummen för att ge dig extra stöd och möjlighet till att skjuta ifrån utan problem. Detta brukar gå att se på bilderna om det inte nämns i texten på produkten. Kolla dock noga på bilderna ibland kan det se ut som att det vara är handledsremmar men så finns det ögla för tummen i alla fall.
 • trekking pole

  Stavfoten  

  Se till att det finns möjlighet till att byta ut stavfoten. Helst ska den till och med komma med två alternativ ett anpassat efter barmark och stadsterräng där det då är en gummifot antingen rundad eller som på en vanlig käpp, sedan bör det även finnas möjlighet att byta till en spets när det är halt eller om det är mjukare terräng där du tror du behöver extra grepp.
varfor gastavar

Varför gåstavar?

Vi nämnde detta lite kort i köpguiden men det finns många anledningar till varför gåstavar är ett mycket nyttigt och smidigt alternativ för dig som är lite träningsskygg, av andra anledningar inte kan utöva svårare träning eller verkligen vill pusha din motionsträning till nya nivåer. Nedan har vi samlat några aledningar till varför det är värt att överväga gåstavar.

 • Träning för hela kroppen 

  Med gåstavar så gör din promenad dig inte bara gått för benen utan du tränar 90 % av hela kroppens muskler. Hela överkroppen aktiveras bara genom att du går med stavar i handen utan att den ansträningen egentligen känns mer än vad en promenad utan stavarna gör.
 • Mer skonsamt 

  Trots att det är mer träning för hela kroppen är det ett faktum att gåstavar är mer skonsamt än vad vanlig promenad eller joggning är eftersom du belastar ben (speciellt knän och leder) mycket mindre när resten av kroppen är med och tar stöten. Du minskar skade- och förslitningsrisken samtidigt som du får en bättre träning.
 • Simpelt 

  Trots hur effektivt och skonsamt det är med gåstavsträning så är det ibland svårt att fatta hur simpelt det är. Det är ju bara att gå ut och gå med ett par stavar i handen, det blir inte enklare än så.
 • God forskningsevidens 

  Det finns massvis med studier och forskning som bevisat effektiviteten av gåstavar. Det förbättrar styrkan i kroppen överlag samtidigt som du förbättrar både kondition och flexibilitet i mycket högre grad än vad motsvarande träning utan stavar skulle ge.
 • Mycket bra tärning för äldre 

  När man kommer upp i åldern kan det av många anledningar vara svårt att få tillräcklig motion och träning men att gå är ofta något som de flesta klarar av utan några större svårigheter. Att då på ett mer skonsamt sätt kunna göra det och dessutom aktivera resten av kroppen har vi svårt att se några negativa sidor med. Att gåstavarna dessutom erbjuder ökad balans är mycket bra.

Vanliga frågor om gåstavar

Vilka gåstavar är bäst?

I vårt test vann BungyPump Walkathlon eftersom de har alla slags funktioner man vill hitta i ett par effektiva gåstavar. Det är dock inte säkert att de passar just dina behov, läs gärna igenom vår köpguide och våra andra topplistade produkter för att få en bättre bild av vad för slags gåstavar du behöver.

Vad gör gåstavar?

De ger dig en mer stabil gång och ökad balans men främst så aktiverar de överkroppen medan du motionerar och minskar belastningen på knän och ben. Helt enkelt är de enkla verktyg för att effektivisera träningen du får vid promenaden eller liknande motion.

Vilken längd ska man ha på gåstavar?

Runt 70% av kroppslängden. Ett bättre mått för vanlig promenad är längden mellan underlaget och handen när armen är i 90 grader och längst med kroppen. Beroende på vilken träningsform eller terräng du befinner dig i kan längden behöva justeras.

Vilka muskler aktiveras vid stavgång?

Vid vanlig promenad är det nästan bara benen som aktiveras. När du använder stavar aktiverar du i stort sätt även hela överkroppen. Främst är det: ben, armar, axlar, mage och bröst som tränas.

Testvinnare - Bäst Gåstavar

 • BungyPump Walkathlon
 • BungyPump Energy 6 kg
 • BungyPump Power 10 kg
 • Urberg Classic Hiking Pole G4
 • Black Diamond Distance FLZ Trekking Poles
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
3 röster, Genomsnitt: 5 / 5