Bäst i test: Bäst tyrosin 2023

Uppdaterad 26 januari 2023

Tyrosin är en aminosyra som, förutom proteinbyggande, bidrar till produktionen av dopamin och adrenalin. Därför används tyrosin, ofta i formen l-tyrosin, som prestationshöjare och ibland vid diet för viktnedgång. De tillskott som finns på marknaden är inte jättemånga, men de är ändå väl värda att utvärdera för att se vilket som är bäst. Vi har därför tittat närmre på och testat olika tillskott med tyrosin. I vår topplista hittar du våra förstahandsval och testvinnaren som är Core Tyrosine Caps.

Testvinnare - Bästa Tyrosin 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Tyrosin 2023:

 • Bäst i test: Core Tyrosine Caps
 • Bästa premiumvalet: Thorne Thyrocsin
 • Solgar L-Tyrosine
 • BioTechUSA L-tyrosine
 • Alpha Plus L-Tyrosin

De 5 bästa Tyrosin i September 2023

 1. 1. Core Tyrosine Caps- Bäst i test

  9,3/10
  "Effektiva & prisvärda kapslar med bra absorptionsförmåga".
  Core Tyrosine Caps
  Bäst i test
  Storlek
  120 kaps
  Tyrosin / port
  1200 mg
  Pris / port
  1,91 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Effektiva på kort och lång sikt
  • Mycket prisvärda
  • En burk räcker länge
  • Vi upplevde ökad energi
  Nackdelar
  • Bovint gelatin i kapseln

  Recension

  Core Tyrosine Caps kommer i en förpackning med 120, 240 eller 360 kapslar. Ju större burk du köper, desto lägre blir priset per kapsel. Kapslarna innehåller 600 mg L-tyrosin vardera och den rekommenderade dosen är 1-2 kapslar per dag. Kapselskalet är i bovint gelatin, vilket innebär att de inte passar veganer som helt vill undvika animaliska produkter.

  Detta tillskott av tyrosin har en hög prisvärdhet eftersom priset är lågt, biotillgängligheten hög (alltså absorptionsförmågan i kroppen) och innehåll av tyrosin även det högt. Kapslarna innehåller endast tyrosin, vilket gör det till ett rent tillskott.

  I vårt test tog vi två kapslar dagligen på tom mage, enligt rekommendation, under två veckors tid. Det vi upplevde var en energikick när vi använde dem innan fysisk aktivitet och en ökad pigghet. Effekten avtog något med tiden. Förmodligen för att kroppens generella nivåer av aminosyran höjdes. Efter en längre tids användning upplever dock många ett ökat mentalt fokus och vissa får bättre skärpa.

  Kapslarna är enkla att dosera och passar bra om man till exempel löptränar eller behöver fokus. De kan då ge en extra energikick.

 2. 2. Thorne Thyrocsin- Bästa premiumvalet

  9,2/10
  "Genomtänkt kombination av näringsämnen som gynnar sköldkörteln".
  Thorne Thyrocsin
  Bästa premiumvalet
  Storlek
  120 kaps
  Tyrosin / port
  500 mg
  Pris / port
  7,65 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Flera viktiga ämnen, vitaminer och mineraler inkluderade
  • Synergieffekter av ämnena
  • Optimerat tillskott för sköldkörteln
  Nackdelar
  • Högt pris per portion
  • Inte säkert att det passar gravida och ammande

  Recension

  Ett kosttillskott med en väl genomtänkt sammansättning av ämnen är Thorne Thyrocsin. Om du vet med dig att du kan behöva extra näringsämnen, vitaminer och mineraler för i synnerhet sköldkörteln, kan dessa kapslar vara ett tänkvärt alternativ. Innehållet av tyrosin per kapsel uppgår till 250 mg, vilket är lågt. Den rekommenderade dosen är dock två kapslar per dag. Kombinationen av näringsämnen kan ha fördelen att det skapar synergieffekter i kroppen, där de olika ämnena stärker varandra.

  Varje kapsel innehåller främst askorbinsyra, D-alfa-tokoferol, metylkobalamin, kaliumjodid, bisglycinat, selenpikolinat, L-tyrosin och ashwagandhaextrakt. Kapslarna i sig är av cellulosa, vilket gör detta till ett lämpligt kosttillskott för veganer.

  Det vi kan konstatera utifrån vårt test var att kapslarna är lätta att svälja, men att fyra stycken per dag (två portioner) är en ganska stor mängd. Effekten var svår att utvärdera eftersom sammansättningen är mer komplex. Flera kunder och användare av Thorne Thyrocsin vittnar dock om att detta är ett mycket välfungerande tillskott, speciellt om man har problem med sköldkörteln. Vissa har ersatt Levaxin (preparat mot problem med produktion av sköldkörtelhormonet tyroxin) med Thorne Thyrocsin. Vi kan dock inte göra några sådana rekommendationer och det är bäst att prata med en läkare först.

 3. 3. Solgar L-Tyrosine

  9,1/10
  "Ett lågdoserat tillskott som passar exempelvis veganer".
  Solgar L-Tyrosine
  Storlek
  50 kaps
  Tyrosin / port
  500 mg
  Pris / port
  3,58 kr
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Passar för veganer och vegetarianer
  • Lägre dos som minskar risk för överdosering
  • Bra upptag
  Nackdelar
  • Bara en storlek på förpackning

  Recension

  Som med alla kosttillskott är det inte säkert att man vill ha den variant som erbjuder den högsta dosen. Istället kan det, för att variera en redan bra kost, vara ett klokt alternativ att ta en lägre dos. Eftersom L-tyrosin är en aminosyra som återfinns i flera livsmedel kan en medelhög tillskottsdos vara perfekt för att säkerställa rätt intag. Solgar L-Tyrosine erbjuder en dos på 500 mg tyrosin per kapsel i burkar om 50 kapslar. Varje dos tas en gång om dagen på tom mage tillsammans med mycket vätska. 

  Innehållet i kapslarna består av L-tyrosin, skal av cellulosa, fyllnadsmedel och klumpförebyggande medel. Fördelen med denna sammansättning är att hållbarheten blir relativt lång och att tillskottet passar veganer och vegetarianer.

  När vi testade Solgar L-Tyrosine tog vi den rekommenderade dosen under drygt två veckors tid. Vi märkte inte någon direkt skillnad, vilket kan bero på att dosen är lägre och att vi inte hade någon brist till att börja med. Fördelen med tyrosin är dock att det bland annat kan ge bättre dopaminproduktion, ökad skärpa och mer energi. Veganer, personer som tränar intensivt eller de som är utsatta för stress märker förmodligen en tydlig skillnad efter att de börjar med ett tillskott. I detta fall är Solgar L-Tyrosine ett bra alternativ för att reglera nivåerna. Kapslarna är lätta att svälja och biotillgängligheten är hög.

 4. 4. BioTechUSA L-tyrosine

  8,6/10
  "Optimerat tillskott med jod för produktion av tyroxin".
  BioTechUSA L-tyrosine 100 caps
  Storlek
  100 kaps
  Tyrosin / port
  1000 mg
  Pris / port
  2,70 kr
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Innehåller en lagom dos jod
  • Prisvärd
  • Högdoserat tillskott om dagsdosen följs
  Nackdelar
  • Kapslar i bovint gelatin
  • Tillsatta färgämnen

  Recension

  Kombinationen av tyrosin och jod i ett tillskott ger sköldkörteln bättre förutsättningar att producera hormoner. BioTechUSA L-tyrosine innehåller en högre dos tyrosin per portion (1000 mg) och även 100 µg (mikrogram) jod. Den rekommenderade dosen jod är, enligt Livsmedelverket, 150 µg för en vuxen person. 

  Utöver L-tyrosin och jod innehåller detta tillskott även en kapsel av gelatin, färgämnen (titandioxid och järnoxidblack) och klumpförebyggande medel.

  Vårt dagliga intag av två kapslar av BioTechUSA L-tyrosine innebar att vi kände en skillnad i energi. Vi fick bättre ork under de två veckor som vi testade produkten. Tydligast tyckte vi att skillnaden var den första veckan. Kapslarna är lätta att inta men passar inte för veganer eftersom de är i bovint gelatin. Varje burk innehåller 50 portioner och kapslarna tas innan träning eller måltid.

  De effekter som L-tyrosin kan ha på kroppen är bland annat ökat fokus, mer energi, bättre ämnesomsättning och en normal hormonproduktion.

 5. 5. Alpha Plus L-Tyrosin

  8,2/10
  "Rent tyrosintillskott i bra format".
  Alpha Plus L-Tyrosin
  Storlek
  60 kaps
  Tyrosin / port
  500 mg
  Pris / port
  4,82 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Kan tas tillsammans med mat
  • Lättdoserat
  • Vegetabiliskt L-tyrosin och kapsel
  • Inga tillsatser
  Nackdelar
  • Relativt högt pris

  Recension

  Alpha Plus L-Tyrosin innehåller 500 mg per protion och du kan ta kapslarna upp till fyra gånger per dag. Kosttillskott som har en lägre dos har fördelen att dagsintaget går lättare att sprida ut under dagen. Alpha Plus tyrosintillskott går dessutom att kombinera med en lättare måltid, vilket gör det mer flexibelt att använda. Man behöver inte tänka på att endast ta det på fastande mage.

  Som ett mycket rent tyrosintillksott innehåller kapslarna endast L-tyrosin. Skalet på kapslarna är i vegetabilisk cellulosa, vilket gör att de passar för veganer. Vi uppskattar faktumet att inga klumpförebyggande medel eller färgämnen har använts. Oftast är ett renare tillskott bättre, men inte alltid.

  När vi tog maxdosen på fyra kapslar per dag i ungefär två veckor upplevde vi en bättre mental skärpa. Det kändes som att tanken blev klarare och att koncentrationen blev lättare. Kapslarna var dessutom lätta att svälja ner.

  Tillskott av tyrosin har den påvisade effekten att det gynnar sköldkörtelns funktioner. Hormonproduktionen blir bättre när du får i dig bland annat en tillräcklig mängd av tyrosin.

sports supplement creatine powder green background copy space

Köpguide: Hitta rätt tyrosin

Tyrosin-tillskott är relativt lika varandra i sammansättning och framställning. Det som varierar kan vara pris, formen på tyrosinet och innehållet. En del tillskott innehåller enbart tyrosin, medan andra är blandprodukter med flera olika ämnen med synergistisk effekt.

 • Form 

  Det går att ta tyrosin-tillskott i några olika former. Den vanligaste formen är som kapslar. Med dessa går det lätt att få i sig rätt mängd på ett smidigt sätt. Du behöver inte blanda ut dem i något och sväljer dem hela. Vanligtvis tar du tyrosin innan måltider eller träning. Förutom kapslar finns det också tyrosin i pulverform. Om du vill ta en större mängd av tillskottet är detta ofta det mest prisvärda alternativet. Det går lätt att blanda ut i vatten eller i juice för att få bort smaken.
 • Innehåll 

  Innehållet i tyrosin-tillskott ska vara så gott som 100 % l-tyrosin. I kapslarna finns det ibland fyllnadsmedel och klumpförebyggande medel, men innehållet av detta bör vara lågt. Tillskotten ska heller inte innehålla några kolhydrater, fetter eller andra proteiner. Tyrosinet i kapslarna eller i pulvren ska också kommer från välkända tillverkare som håller en hög klass på sina produkter.  
 • Upptagningsförmåga 

  Upptaget i kroppen kan variera från person till person, men överlag har de flesta tillskott med tyrosin en bra biotillgänglighet. Det innebär att aminosyran snabbt omsätts i kroppen där det kommer till nytta. Om du tar tyrosin-tillskott på fastande mage kommer upptaget dock att vara bästa. Undvik med andra ord att äta något samtidigt som du tar kapslarna eller pulvren.
 • Ditt behov 

  Undersök alltid vilket behov du har innan du köper tillskott med tyrosin. Vissa produkter har nämligen en högre halt av ämnet än andra. Om du doserar för högt kan du eventuellt få biverkningar, även om detta är ovanligt. Framför allt riskerar du att köpa en onödigt högdoserad och dyr produkt, som du kanske inte behöver.

Vårt test av tyrosin

I vårt test av tyrosin har vi undersökt innehåll och jämfört pris och storlek. Även kundomdömen är av intresse att titta på för att få en uppfattning om hur andra har upplevt tillskottet. De tyrosintillskott som vi uppskattar och finner rimliga i pris köper vi in för att testa på riktigt och se om vi märker skillnad under en period med varierad träning.

 • Innehåll - Det största skillnaden på tyrosintillskott är om produkten är ett renodlat aminosyratillskott eller en blandprodukt. Med andra ord; innehåller produkten enbart tyrosin eller är andra vitaminer, mineraler och aminosyror inkluderade. Vi tittar på mängden tyrosin och effekten av eventuella övriga ingredienser. 
 • Upptagningsförmåga - Vi undersöker om tillskottet inkluderar ämnen som påskyndar upptagningen i kroppen. Och vi säkerställer att tyrosinet är av formen L-tyrosin. L-tyrosin betyder att aminosyran är i "fri form" och kan tas upp enklare av kroppen.

Vanliga frågor om tyrosin

Vad är tyrosin?

Tyrosin är en icke-essentiell aminosyra som förekommer naturligt i flera livsmedel och som kroppen själv kan producera. Tyrosin är populärt som kosttillskott då ämnet har en positiv inverkan på dopamin- och adrenalinproduktionen. Detta kan ge dig extra energi och en känsla av pigghet och fokus.

Hur mycket tyrosin ska jag ta per dag?

En kapsel ligger på runt 500 mg och en kapsel om dagen är den rekommenderade dosen på de flesta tyrosin-tillskott.

Vad betyder L-tyrosin?

"L-" innan en aminosyra betyder att aminosyran är i en fri form. Enkelt förklarat kan man säga att det innebär att den inte ingår i en peptidbindning som skapar ett protein. Aminosyran är alltså separat från övriga molekyler och tas enklare upp av kroppen, där den binds på ett sätt som kroppen finner lämpligt. 

Vilka biverkningar har tyrosin?

Tyrosin är ansett som ett säkert ämne att ta som kosttillskott och har inga officiella biverkningar. Däremot kan kosttillskott med tyrosin interagera med MAO-hämmare, alltså anti-depressiv medicin. Rådgör med läkare om du känner dig osäker. Håll dig dessutom alltid till den rekommenderade dosen. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
37 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5