Bäst i test: Bästa crosstrainer 2022

Uppdaterad februari 2022

En crosstrainer ger dig en naturlig träning som aktiverar och stimulerar stora delar av kroppen. Du får konditionsträning, en del styrketräning och även viss koordinationsträning. Den crosstrainer som är bäst ska ge en elliptisk träningsrörelse som känns behaglig. När vi undersökte marknaden för crosstrainers tittade vi på olika modeller. 5 av dessa blev våra toppval och den bästa crosstrainern i testet blev Xterra Fitness Crosstrainer FS3.9E . Den är mycket stabil, ger en skön träning och har en praktisk och lättanvänd träningsdator.

Vårt test av crosstrainer

Den bästa crosstrainern ska ge en naturlig träningsrörelse som liknar den som skidåkning ger. Modellen ska ha en vikt och en konstruktion som ger bra stabilitet och klarar en högre användarvikt. Samtidigt ska den inte vara för tung att flytta på. Svänghjulet på den bästa crosstrainern ska vara relativt tungt, åtminstone 20 kilo, för bäst motstånd och motståndet bör vara elektromagnetiskt. Det ska även finnas en träningsdator med flera valbara program för intensitet och olika träningstyper. Vi kan sammanfatta de faktorer vi tittar efter i följande punkter:

 • Kvalitet och design – Crosstrainern ska ha en konstruktion som gör den högkvalitativ och tåla att belastas hårt. Underhållet och rengöringen ska vara enkel att genomföra. Designen bör vara estetiskt tilltalande och ändamålsenlig.
 • Användarvänlighet – Vi tittar här efter hur många träningsprogram det finns, om träningsdatorn mäter sådant som puls och kaloriförbränning exakt och hur bra vår träning flyter på när vi använder crosstrainern.
 • Prisvärdhet – När vi avgör prisvärdheten tar vi hänsyn till crosstrainerns specifikationer och vilka resultat vi fick med den. Ett högre pris kan exempelvis vara värt att betala om även prisvärdheten är hög.

 1. Xterra Fitness Crosstrainer FS3.9E

  9,6/10
  "Prisvärd modell som gör din träning naturlig och ergonomisk".
  XTERRA FITNESS Crosstrainer FS3.9E
  Bäst i test
  Steglängd
  46 cm
  Vikt svänghjul
  8.60 kg
  Träningsprogram
  12 st
  Motstånd
  Permanentmagnet
  Motståndsnivåer
  16 st
  Max användarvikt
  148 kg
  Mått (LxBxH)
  166 x 56 x 163 cm
  Pulsstyrning
  Ja
  Fri frakt över 1000 kr
  30 dagars öppet köp
  4-6 dagars leverans
  Fördelar
  • Robust och stadig
  • Naturlig stegrörelse och bra steglängd
  • Lättanvänd träningsdator
  • Hög prisvärdhet
  Nackdelar
  • Displayen har en ”billig” design
  • Något otymplig att flytta på

  Recension

  Amerikanska Xterra Fitness är en global och ledande tillverkare av fitness-utrustning. Deras crosstrainer-modeller håller en hög kvalitet och finns i flera prissegment. Crosstrainern FS3.9E är en något äldre modell, men som fortfarande säljs eftersom prisvärdheten är så hög.

  Crosstrainerns drivning sitter i fronten, vilket ger en skön stegrörelse som känns behaglig och som inte frestar på kroppen på fel sätt. Rörelserna är ergonomiska med flera varianter av grepp på handtagen. Steglängden på 46 cm ger dig en effektivare och mer krävande träning. En tillräcklig steglängd är speciellt viktig om du är längre.

  Pulsen mäts i handtagen eller med ett pulsbälte som går att köpa till. Med träningsdatorn kan du även få ett pulsstyrt program, där datorn ställer in motståndsnivån efter din puls. Styrningen fungerade dock bäst om du har pulsbälte. Det finns även 12 förinställda program för god variation i träningen och du ser dem lätt på displayen. Displayen har ett något omodernt utseende, men är mycket funktionell och lättanvänd.

  Med en maskinvikt på 70 kilo är det liten risk att du hamnar i obalans när du tränar. Vi ser Xterra Fitness FS3.9E som en mycket prisvärd modell som fortfarande står sig bra i konkurrensen.

  Läs mer
 2. Sole Fitness Crosstrainer E35

  9,5/10
  "Mycket stabil crosstrainer med tilltagen steglängd och bra program".
  SOLE FITNESS Crosstrainer E35
  Bästa premiumvalet
  Steglängd
  50 cm
  Vikt svänghjul
  11 kg
  Träningsprogram
  6 st
  Motstånd
  Servo-magnet
  Motståndsnivåer
  20 st
  Max användarvikt
  170 kg
  Mått (LxBxH)
  208 x 79 x 170 cm
  Pulsstyrning
  Ja
  Fri frakt över 1000 kr
  30 dagars öppet köp
  4-6 dagars leverans
  Fördelar
  • Användarvänlig träningsdator
  • Skonsam mot knän och leder
  • Mycket bra steglängd
  • Goda omdömen
  Nackdelar
  • Svänghjulet kunde vara tyngre sett till priset
  • Lite låg effekt på fläktarna

  Recension

  Sole Fitness är en tillverkare av bland annat crosstrainers, men även av andra träningsmaskiner. Företagets produkter ligger överlag mycket bra i pris, sett till konkurrenterna, och håller god kvalitet. Detta gäller inte minst crosstrainern E35 som är en användarvänlig, välbyggd och högkvalitativ modell. Träningspassen med denna maskin känns både enkla och naturliga.

  Den snygga träningsdatorn underlättar också träningen med flera praktiska träningsprogram, bland annat en pulsstyrd variant. Displayen är tydlig och det är lätt att förstå inställningarna. Vi har inget att anmärka på när det gäller dessa delar.

  Steglängden ligger på 50 cm, vilket gör att modellen hamnar bland de crosstrainers som har längst steglängd. Denna gör det bland annat möjligt att belasta benen på rätt sätt. Handtagens böjda utformning gör att greppet kan varieras efter behov och intensitet på övningen. En nackdel med modellen är att vi kan vi tycka att E35:an till en början är lite ”segstartad”, men det är inget ovanligt för vissa crosstrainers.

  Prestandan är hög och priset är rimligt sett till vad du får. Även design känns påkostad med bra materialval. Det ingår även sådant som USB-uttag för laddning av mobil eller surfplatta och inbyggda högtalare som ansluts via Bluetooth. Konstruktionen är med andra ord genomtänkt. Det finns till exempel möjlighet luta ramen för att få en annan påfrestning med högre steg.

  Läs mer
 3. Masterfit Crosstrainer TP500

  9,2/10
  "Enkel - men säker och prisvärd".
  MASTERFIT Crosstrainer TP500
  Mest Prisvärd
  Steglängd
  40 cm
  Vikt svänghjul
  9 kg
  Träningsprogram
  12 st
  Motstånd
  Servo-magnet
  Motståndsnivåer
  16 st
  Max användarvikt
  135 kg
  Mått (LxBxH)
  165 x 62 x 157 cm
  Pulsstyrning
  Ja
  Fri frakt över 1000 kr
  30 dagars öppet köp
  4-6 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Många förinställda program
  • Enkel att flytta på
  • Passar utmärkt för nybörjare
  Nackdelar
  • Ganska låg maskinvikt
  • Ej kompatibel med pulsbälte

  Recension

  En crosstrainer behöver inte vara komplicerad för att vara användbar. TP500 från Masterfit är tvärtom enkel och smidig. Bakdriften gör att stegrörelsen blir något högre än för en framdriven modell. Fördelen med detta är att träningen kan bli mer krävande. Nackdelen är att känslan när du tränar kan kännas mindre naturlig. Steglängden på modellen är 40 cm, vilket räcker för de flesta, och det ger en godkänd räckvidd på din rörelse.

  Displayen på maskinen är enkel men något otydlig, speciellt om du inte har ett väl upplyst rum. Inställningarna och de 12 träningsprogrammen är dock bra utformade och du kan lagra användardata för upp till fyra personer. Displayen visar tid, hastighet, träningsdistans, kaloriförbrukning och intensitet i watt. Motståndet justerar du elektroniskt via skärmen och det finns 16 nivåer.

  Som en enklare, men fullt funktionell crosstrainer-modell, betraktar vi TP500 som ett billigt och pålitligt val. Trots att maskinvikten är relativt låg, 51 kg, är användarvikten på 135 kg hög. Vi uppfattade också modellen som stabil.

  Läs mer
 4. Abilica Premium FC BT

  9,1/10
  "Premiummodell med flera träningsprogram och gedigen konstruktion".
  Abilica Premium FC BT
  Steglängd
  51 cm
  Vikt svänghjul
  9 kg
  Träningsprogram
  12 st
  Motstånd
  Elektromagnetiskt
  Motståndsnivåer
  32 st
  Max användarvikt
  200 kg
  Mått (LxBxH)
  164 x 71 x 175 cm
  Pulsstyrning
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fördelar
  • Roligare träning med appar och bra träningsprogram
  • Många motståndsnivåer
  • Gedigen konstruktion
  • Ergonomisk design
  Nackdelar
  • Lättare svänghjul
  • Displayen sitter lite högt upp

  Recension

  En crosstrainer-modell med hög komfort och äkta premiumkänsla är Abilica Premium FC BT. Modellen har ett elektromagnetiskt motstånd som ger jämna rörelser och en förstärkt konstruktion som förbättrar livslängden på crosstrainern. Den bidrar till att maskinen kan användas under långa pass dagligen utan att hållbarheten försämras.

  Pedalerna går att justera så att lutningen kan anpassas i fem steg. FC BT:s inställningsmöjligheter gör den mycket anpassningsbar och crosstrainern passar bra oavsett vilken nivå av träning du vill lägga dig på. Bäst passar den dock för dig som har högre krav eller vill ha en påkostad crosstrainer i hemmagymmet alternativt på jobbet.

  Modellen går att ansluta till mobilen eller surfplattan via Bluetooth. Via dessa går det att använda träningsapparna iConcole, ZWIFT och Kinomap. Kinomap ger dig en karta och gatuvy att träna efter med Google Maps. Vi föredrar iConcole eftersom den förser dig med användbar data är lättanvänd.

  Med god steglängd på 51 cm och en lägre q-faktor, alltså avståndet mellan pedalernas fästpunkter, blir träningsrörelsen skön att utföra. Användarvikten är mycket hög, 200 kg, och crosstrainern är gedigen, stabil och robust i sin design. Se bara till att du placerar den på ett tåligt underlag innan användning. Två nackdelar med crosstrainern är den höga maskinvikten och den tråkiga utformningen på displayen. Om du kan så koppla hellre in mobilen för att få data via denna, så mycket som det går.

  Läs mer
 5. Bowflex Max Trainer M3

  9,0/10
  "Den mest avancerade och sofistikerade crosstrainern vi testat".
  Bowflex Max Trainer M3
  Steglängd
  50 cm
  Vikt svänghjul
  -
  Träningsprogram
  2 st
  Motstånd
  Magnetiskt
  Motståndsnivåer
  8 st
  Max användarvikt
  135 kg
  Mått (LxBxH)
  117 x 64 x 160 cm
  Pulsstyrning
  Nej
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Ger hög variation på träningen
  • Mer utmanande träning än med flera andra modeller
  • Hög kvalitet och tar liten plats
  • Höga kundomdömen
  • Inkluderar pulsbälte
  Nackdelar
  • Låg användarvikt för så högt pris
  • Kunde ha fler träningsprogram

  Recension

  Max Trainer M3 är en förfinad och högkvalitativ crosstrainer som ger mycket träning på kort tid. Modellen liknar en trappmaskin mer än andra designer på crosstrainers, vilket ger goda variationsmöjligheter i din träning. Med 8 motståndsnivåer får du också ständigt nya utmaningar. Skillnaden mellan de olika stegen i motstånd är dock relativt hög och vi hade egentligen föredragit fler nivåer för mjukare övergångar.

  En fördel med Max Trainer M3 är handtagens konstruktion. De är greppvänliga och ergonomiska och ger goda förutsättningar att variera dina rörelser. Motståndet i maskinen justeras manuellt, men det går också att välja intervallprogram. Dessa är krävande och passar dig som är ganska vältränad.

  Sammanfattningsvis ser vi Max Trainer M3 som en mycket sofistikerad och sinnrikt konstruerad crosstrainer. Den ger dig en bra variation i träningen och kvaliteten och hållbarheten är mycket hög. För den som vill ha en kompakt crosstrainer att ha i hemmet, rekommenderar vi Max Trainer M3, trots att priset är högt.

  Läs mer

CrosstrainerBild

Din köpguide till bäst crosstrainer

För att en crosstrainer ska passa dig så bra som möjligt, bör du anpassa ditt inköp efter din nivå. En enklare och billigare modell är lagom vid mindre träning. Mer avancerade modeller passar för mer frekvent träning eller träning som är mer krävande. I denna köpguide går vi igenom flera olika delar som är viktiga att titta efter innan du skaffar en crosstrainer. Vi tittar bland annat på sådant som konstruktion, funktioner och design.

 • magnet2

  Motstånd 

  Motståndet hos en crosstrainer ligger mellan 300 och 550 watt för de flesta modeller. Detta är ett mått på träningens intensitet, alltså hur mycket kraft du producerar. Motståndet i sig kan justeras manuellt eller elektroniskt. Manuell justering sker med hjälp av en magnet och fjädermotstånd.

  De två huvudtyperna av motstånd som finns är elektromagnetiskt motstånd och permanentmagnetiska (magnetiska) motstånd. Det elektromagnetiska motståndet är samma som EMS eller induktion. Denna typ innebär att det magnetfält som genereras, gör så när crosstrainern är ansluten till eluttaget. Elektromagnetiska motstånd återfinns hos dyrare modeller och saknar rörliga delar. Med dessa är hållbarheten högre och livslängden bättre. De motståndsnivåer som finns är även mer krävande och rörelsen du gör med maskinen bli mjukare och naturligare. 

  Det magnetiska motståndet genereras av ett konstant magnetfält, oberoende av andra energikällor. Magnetiska motstånd har fördelen att de är billigare och har en bra hållbarhet överlag. 

  Utöver de två ovannämnda varianterna av motstånd finns även luftmotstånd. Detta är en enklare mekanisk variant av motstånd.
 • checklist

  Träningsdator & träningsprogram 

  Träningsdatorn är till för att välja träningsprogram med. Det finns till exempel anpassade träningsprogram där du fyller i din längd, vikt, ålder och kön och datorn utformar sedan ett arbetspulsprogram efter detta. Andra varianter som finns är förinställda program med exempelvis backträning, intervaller, extra kaloriförbrukning eller fettförbränning.

  Anpassade program är vanligare på dyrare crosstrainers. Förinställda program finns vanligtvis även på de billigare modellerna. Dyrare modeller har också ofta Bluetooth som låter dig koppla in mobilen eller träningsklockan för träningsresultat, information eller musik.

 • touch screen

  Display 

  En bakgrundsbelyst LCD-skärm som är runt 3 eller 5 tum stor är ofta tillräcklig för att få en tydlig bild. Huruvida displayen är i färg eller svartvit varierar beroende på prisklass. Dyrare modeller har ofta upplyst färgdisplay. En digital display låter dig enkelt anpassa och styra motståndet. Crosstrainers med datorstyrt motstånd som regleras automatiskt är kompatibla med digital styrning. Detta ger dig mer exakta tester och avläsningar. De vanligaste funktionerna som finns på displayen är annars puls, träningstid, kaloriförbränning, träningsprogram och motstånd.
 • pulse rate

  Pulskontroll 

  De flesta crosstrainers har handpulssensorer i handtagen, men det finns även ofta möjlighet att koppla avläsningen till ett bröstbälte. Detta kan, om det inte följer med, köpas som tillval. Din puls ser du på displayen eller i mobilen, alternativt i träningsklockan. Detta förutsätter dock att crosstrainern är kompatibel med Bluetooth. Dyrare modeller har i vissa fall pulsstyrning. Det innebär att maskinen anpassar motståndet efter vilken puls du har. Det är ett bra sätt att få ut maximalt av träningen.
 • scale3

  Användarvikt 

  Användarvikten anger hur många kilon crosstrainern tål att belastas med. Om den som använder maskinen är för tung i förhållande till vad maskinen klarar, kan den bli instabil eller börja gnissla. I värsta fall kan den också gå sönder. Oftast gäller att ju mer du betalar för en crosstrainer, desto högre användarvikt klarar den av. Användarvikten på crosstrainers i budgetsegmentet ligger runt 100 eller 110 kilo. För mellanprisklassen brukar den ligga runt 120 eller 140 kilo och för premiumklassen hamnar den mellan 130 och 150 kilo.
 • sound waves2

  Ljudnivå 

  Ljudet från crosstrainern ska inte vara för högt. Ofta ligger det runt 60 eller 65 dB, vilket motsvarar volymen på ett normalt samtal. Det bör inte gå över 75 dB. Om något låter fel på maskinen, till exempel om du hör friktionsljud eller gnissel, kan maskinen behöva smörjas eller servas. Använd inte en maskin som ger ifrån sig ett ljud som inte är normalt för modellen eftersom detta kan skada crosstrainern.
 • walking

  Steglängd 

  En crosstrainers steglängd ska efterlikna löpning eller jogging. En kortare steglängd blir mer gångträning. Steglängden ska generellt sett efterlikna din löpstil och du ska kunna röra dig som om du springer. En alltför kort steglängd ger en mindre effektiv träning. Billigare crosstrainers har ofta en steglängd runt 30-40 cm och de dyrare modellerna ligger mellan 40-50 cm. När du avgör vilken steglängd du ska ha så ska du titta på din längd. Om du exempelvis är 175 cm lång ska steglängden vara 40-50 cm för att rörelsen ska vara så behaglig som möjligt.
 • gas pedal

  Pedaler 

  Pedalerna som fötterna är placerade på är på en crosstrainer breda och ganska stora för att du ska stå stabilt. Titta efter pedaler som gör att tyngdpunkten hamnar naturligt på vardera foten. Trycket ska också vara jämnt fördelat på foten. Tänk på att pedalerna på bakdrivna crosstrainers hamnar närmare golvet. Detta gör att q-faktorn blir högre, avståndet mellan pedalernas fästpunkter blir större. Pedalerna på en framhjulsdriven crosstrainer har lägre q-faktor, vilket kan ge en mer ergonomisk och elliptisk rörelse. Om du inte är nöjd med höjden, så går pedalerna ofta att justera. 

  Om fotplattorna eller pedalerna är utformade med en viss lutning, cirka 2 grader inåt, kan detta minska påfrestningarna på fotleden och spänningar i knäet.

 • pendulum 1

  Svänghjul 

  Billigare crosstrainers har ofta ett lättare svänghjul och dyrare modeller ett tyngre. Vikten på svänghjulet styr vilket motstånd du får när du använder crosstrainern. Detta regleras med magneter eller i vissa fall med luftmotstånd. När du ”trampar” bromsar svänghjulet upp rörelsen och gör den tyngre ju högre intensiteten är. En högre vikt på svänghjulet är kring 30 kilo och ett lättare är ett runt 10 kilo. Ett tyngre svänghjul ger ett mer jämngående motstånd. 

  Titta även på utväxling på svänghjulet, alltså skillnaden i varvtal mellan in- och utgående axel. Det är din rörelse i förhållande till svänghjulets rörelse. När du använder crosstrainern ger en högre utväxling mer rörelseenergi åt svänghjulet.

 • meter 1

  Storlek & vikt 

  De dyrare modellerna av crosstrainers är ofta större och har en kraftigare och mer tålig ram. Det är denna som väger mer utöver svänghjulet och bidrar till högre stabilitet. Om du ska träna intensivt rekommenderar vi att du väljer en crosstrainer väger mer och står stabilare. Titta på användarvikten och maskinvikten och relationen däremellan. Crosstrainers är ofta mellan 130 och 200 cm långa, mellan 60 och 80 cm breda och 160 till 175 cm höga. Kortare modeller passar bättre för mer trånga bostäder. Vikten för crosstrainers brukar hamna mellan 40 och 85 kilo. Dyrare modeller har ofta en vikt runt 70 eller 80 kilo och de billigare runt 40 eller 60 kilo. Nackdelen med billigare modeller är att de kan slitas snabbare.
 • automation2

  Drivning 

  De två huvudtyperna av drivning som finns är antingen den framdrivna eller den bakdrivna modellen. Crosstrainers med drivningen i fronten är mer stabila än de med drivningen baktill. De har en annan tyngdpunkt. En träningsmaskin med tyngdpunkten baktill kan upplevas som att den vibrerar och skakar mer, vilket kan få framdelen att kränga. Detta beror dock på i vilken prisklass crosstrainern ligger i och vilken konstruktion den har. Stegrörelsen blir dock generellt sett mer lik löpningen med en framdriven crosstrainer och belastningen på benen blir naturligare. En bakdriven crosstrainer ger högre och mer krävande steg. Framhjulsdrivna modeller är ofta bäst för hemmabruk och är smidiga att flytta på.
 • idea 1

  Design & mobilitet 

  Billigare crosstrainers är många gånger lättare och kan vara enklare att flytta på, medan modeller i de högre prisklasserna är tyngre och gedignare. Nackdelen med detta är att de blir mer otympliga. Designen på en crosstrainer ska främst vara funktionell och användarvänlig. För hemmabruk är det bra med en avvägning mellan crosstrainerns mobilitet och tålighet. Crosstrainers med transporthjul, eller transportvalsar, är mer mobila och kan flyttas åt sidan när du inte använder dem.

Vanliga frågor om crosstrainer

Vilka muskelgrupper används med crosstrainer?

De muskelgrupper som används mest vid träning på en crosstrainer är baksida och framsida av lår och vader. Även sätesmusklerna används. Muskelgrupper som aktiveras är axlar, biceps, triceps, magmusklerna och ryggmusklerna och då främst latsen.

Vad bör jag tänka på vid träning med crosstrainer?

När du använder en crosstrainer bör du alltid tänka på att spänna bålen för att träningen inte ska vara felbelastande. Din hållning och position är alltså viktig. Kroppen ska vara rak och axlarna ska hållas bakåt. Titta inte för lågt, utan håll blicken rakt fram.

Tänk även på att intervallträning kan vara bra om du vill ha en snabb och intensiv träningsform, med bra resultat, som inte ta för lång tid.

Finns det några risker med att träna med crosstrainer?

Om du har hjärtproblem eller är äldre kan det vara bra att vara försiktig med crosstrainer-övningar eftersom de är konditionskrävande och ökar pulsen. På samma sätt bör du vara försiktig om du har problem med knäna, även om maskinerna är skonsamma. Några andra tydliga risker finns inte. Använd maskinen med sunt förnuft.

Vem har användning av en crosstrainer?

Du som vill ha en träningsmaskin för högre förbränning har användning av en crosstrainer. Den har nämligen en högre kaloriförbränning än en motionscykel, vilket underlättar om du vill gå ned i vikt. En crosstrainer är även bra som allsidig vardagsträning- och -motion eftersom du rör på hela kroppen och aktiverar större muskelgrupper.

Hur underhåller jag en crosstrainer?

En crosstrainer kan behövas smörjas om den börjar att gnissla. Gör gärna detta regelbundet. Dra även åt muttrar och skruvar när du använt maskinen ett tag, eftersom vissa delar kan behöva efterdras. Fästena ska dock inte vara för hårt åtdragna så att det begränsar din rörelse eller sliter på crosstrainern. Generellt sett gäller det att torka av maskinen efter användning, dammsuga regelbundet och kontrollera kablar då och då.

Testvinnare - Bäst Crosstrainer

 • Xterra Fitness Crosstrainer FS3.9E
 • Sole Fitness Crosstrainer E35
 • Masterfit Crosstrainer TP500
 • Abilica Premium FC BT
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
8 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5