Bäst i test: Bäst probiotika 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

Bakterierna i vår kropp är livsnödvändiga och balansen mellan olika bakteriestammar måste bibehållas för att de olika bakterierna ska kunna utföra sina uppgifter. Om du lider av magont, uppblåst mage, dåligt immunförsvar eller diarré och förstoppningar så kan det bero på att dina bakterier är i obalans. Med probiotika kan du återställa balansen och lindra många olika symtom. Våra 5 testvinnare nedan tillför alla rätt mängd och typ av bakterier och är bra probiotikatillskott.

Testvinnare - Bästa Probiotika 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Probiotika 2023:

 • Bäst i test: Healthwell Probiotic Vital
 • Bästa premiumvalet: Healthwell Probiotic Premium
 • Holistic LactoVitalis Pro
 • Helhetshälsa Probioplex 90 kapslar
 • Great Earth Ergozyme

De 5 bästa Probiotika i September 2023

 1. 1. Healthwell Probiotic Vital- Bäst i test

  9,4/10
  "Effektivt probiotikatillskott med bred bakterieprofil".
  Healthwell Probiotic Vital
  Bäst i test
  Antal port
  90 port
  Pris / port
  2,21 kr
  Stammar
  7 st
  Bakterier / port
  10 md
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra pris
  • Magsyraresistenta kapslar
  • Märkbar effekt i tester
  Nackdelar
  • Ingen nämnvärd nackdel

  Recension

  Många probiotikatillskott använder sig av kapslar som till viss grad tål magsyra. Anledning är att kapseln helst ska komma till tjocktarmen innan den löses upp, så att probiotikan kan tas till vara på i så stor utsträckning som möjligt. Probiotic Vital har en mycket magsyraresistent kapsel och är berikad med inulin och frukooligosakarider som både verkar för en hälsosam tarmflora. Healthwells Probiotic Vital innehåller flera olika bakteriestammar, något som är viktigt då bakterierna samarbetar på olika sätt och chansen att du får just det bakterietillskott du behöver ökar.

  Probiotic Vital presterade bäst i våra tester. Vår testpanel märkte efter redan några dagar av en märkbar förbättring men lugnare mage som följd. Dosen som användes var en till tre kapslar beroende på individuella behov, och Probiotic Vital användes under tre veckors tid.

 2. 2. Healthwell Probiotic Premium- Bästa premiumvalet

  9,4/10
  "Fulländad probiotika, en riktig premiumprodukt".
  Healthwell Probiotic Premium
  Bästa premiumvalet
  Antal port
  30 port
  Pris / port
  8,30 kr
  Stammar
  16 st
  Bakterier / port
  20 md
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans

  Recension

  Healthwell Probiotic Premium är ett nytt kosttillskott från Svenskt Kosttillskott. Denna premiumprodukt är fullpackad med mjölksyrabakterier från hela 16 olika stammar vilket gör Probiotic Premium till ett balanserat och omfattande probiotiskt tillskott. Givetvis så är kapslarna säkrade från magsyra så att bakterierna kommer dit de ska. Tillskottet har även extra fibrer, så kallad prebiotika, för att säkerställa att bakterierna överlever längre.

 3. 3. Holistic LactoVitalis Pro

  9,2/10
  "En stor mängd bakterier från flera stammar, men till ett ganska högt pris".
  Holistic LactoVitalis Pro
  Antal port
  30 port
  Pris / port
  9,63 kr
  Stammar
  12 st
  Bakterier / port
  20 md
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Många olika bakterier
  • Höga kundbetyg
  • God effekt
  Nackdelar
  • Högt pris

  Recension

  Holistic är en omtyckt och tillförlitlig svensk tillverkare av olika kost- och hälsotillskott. Deras probiotikatillskott LactoVitalis Pro har blivit väl mottaget av kunder och dess effekt har varit god i flertalet tester. Kapslarna är rika på bakterier, minst 20 miljarder från 12 olika stammar. Bakterierna ligger i en vegetarisk kapsel som står emot magsyra och kan därför färdas långt ner i tarmen och göra maximal nytta. Kapslarna innehåller även vitamin C, riboflavin och FOS som bidrar till immunförsvaret och maghälsan på olika sätt.

  Kapslarna är relativt små och mycket lätta att svälja. Men var uppmärksam på att du kan uppleva reaktioner från magen de första dagarna (gaser och illamående). Dessa reaktioner är vanligast om du har en tarmflora i stor obalans och bör upphöra allteftersom balansen återställs. Priset sett till portioner är högt jämfört med övriga produkter. Men tänk på att probiotika ofta används under några veckor eller upp till en månad, och då räcker de 30 portioner som LactoVitalis Pro innehåller. 

 4. 4. Helhetshälsa Probioplex 90 kapslar

  9,1/10
  "Välbeprövad och billig probiotika".
  Helhetshälsa Probioplex 90 kapslar
  Antal port
  150 port
  Pris / port
  0,89 kr
  Stammar
  5 st
  Bakterier / port
  2 md
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Stor förpackning
  • Funnits på marknaden länge
  • Mycket bra kundbetyg från olika källor
  Nackdelar
  • Ganska lågt antal bakteriestammar

  Recension

  I över 20 år har Probioplex gått att köpa och det är ett uppskattat och välbeprövat tillskott. En kapsel innehåller 2 miljarder bakterier, mindre än vissa konkurrenter men ändå tillräckligt för att motsvara två liter yoghurt. Bakterierna är mjölksyrabakterier som klarar av magsäckens syra och tar sig ända ner till tarmen. Bakterierna är mikroinkapslade, en avancerad teknik som skyddar bakterierna mot både solljus och luft. Det gör att bakterierna överlever länge och hållbarheten på produkten förbättras avsevärt. 

  Helhetshälsa Probioplex har ett väldigt bra pris och förpackningen innehåller 150 kapslar med lång hållbarhetstid. Förvara förpackningen svalt så har du probiotika för lång tid framöver. 

 5. 5. Great Earth Ergozyme

  8,9/10
  "Bra tillskott av enzymer som framför allt passar äldre".
  Great Earth Ergozyme
  Antal port
  45 port
  Pris / port
  6,42 kr
  Stammar
  8 st
  Bakterier / port
  13 md
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Rik på enzymer för matsmältningen
  • Great Earth har ett gediget miljöarbete
  • Framtagen enligt HACCP
  Nackdelar
  • Om du bara vill ha probiotika så finns det billigare val

  Recension

  Great Earths Ergozyme är mer än bara probiotika. Produkten innehåller enzymer från örter och frukter som hjälper till med matsmältningen på flera olika sätt. Enzymerna hjälper kroppen att spjälka och bryta ner mat så att näringsämnena blir lättillgängliga. Detta leder i sin tur till en bättre tarmhälsa. Ergozyme innehåller också mjölksyrabakterier som bidrar till en balanserad tarmflora. 

  Kapslarna behöver tas två gånger om dagen för optimal effekt och en förpackning räcker i 45 dagar, mer än tillräckligt om du inte har kroniska besvär. 

probiotika i mat

Fördelar med probiotika

Det finns gott om studier och forskning på probiotika. Probiotika som tillskott används av allt fler idag och många upplever förbättringar på symtom som varit långvariga och svåra att lindra på andra sätt. Probiotika i sig har använts i tusentals år genom till exempel fermenterad mat.

Många tar probiotika i förebyggande syfte. Om du behöver probiotika eller inte beror på din bakteriebalans i tarmar och mage. Många som lider av uppblåst mage, matsmältningsbesvär, förstoppning och liknande besvär lyckas lindra sina symtom med probiotika. Antibiotikakurer kan också vara anledningen till att dina bakterier är i obalans, då kan probiotika vara lösningen. Även livsstilsval som rökning, alkohol och dålig kosthållning kan resultera i mag- och tarmbesvär. Då ska du inte se probiotika som lösningen utan snarare en symtomlindring under tiden du ställer om till en mer hälsosam livsstil. Probiotika kan:

 • Hjälpa kroppen att bibehålla en hälsosam bakteriebalans.
 • Förbättra matsmältningsprocessen.
 • Hjälpa kroppen att återställa obalans i mikrobiomet efter olika störningar.
 • Förbättra immunförsvaret.
 • Enligt vissa studier har probiotika en positiv effekt på akne, allergier och astma.
 • Behandla diarré, IBS, och Crohns sjukdom.

Vårt test av probiotika

Probiotika är olika bakteriestammar som lever i våra tarmar. De producerar vitaminer, skyddar mot skadliga bakterier och hjälper till med näringsupptag och nedbrytning. Vi har i vårt test undersökt följande:

 • Bakteriestammen – Det är oftast bäst att ta probiotikatillskott som innehåller flera olika bakteriestammar, då ökar chansen att någon av stammarna passar dig. Det är nämligen svårt att veta vilken stam som är i obalans. Olika stammar bidrar med olika egenskaper så det är viktigt att du får i dig flera olika och högkvalitativa bakteriestammar som gör nytta för kroppen. Fler stammar betyder inte att produkten är bättre men undvik tillskott med endast en eller två bakteriestammar. Vi undersöker både antalet stammar och kvaliteten på dessa.
 • Mängden bakterier – Mängden bakterier varier mellan några få miljarder upp till ett 20-tal miljarder bakterier. Låt dina symtom styra över hur stor dos du behöver, med lätta symtom räcker det med 1-3 miljarder bakterier dagligen för att sedan trappa upp om symtomen kvarstår eller blir värre. CFU eller colony forming unit är ett mått på mängden bakterier som kan överleva i tarmen. Mängden CFU kan variera rejält och det är oftast bättre med ett högre antal än ett lägre.  
 • Bakterieöverlevnad – Vissa tillskott innehåller olika ämnen som fettmolekyler som skyddar bakterierna från magsyran på vägen ner till tarmarna där de kan göra nytta. Detta ökar bakteriernas överlevnad och höjer därmed produktens kvalitet. Vi letar därför efter tillskott med olika ämnen som ökar bakteriernas chans till överlevnad.
 • Tillverkaren – Vi undersöker alltid tillverkaren och letar efter vilka som står bakom produktens formula. Är det läkare eller självutnämnda experter som står bakom produkten? Det finns gott om tveksamma företag som vill tjäna snabba pengar på till exempel probiotika vars popularitet har ökat rejält senaste åren.

Vanliga frågor om probiotika

Vad är probiotika?

Probiotika är bakterier som är bra för kroppen och främjar mag- och tarmhälsan på olika sätt. Bakterierna kommer från flera bakteriestammar och det är viktigt att få i sig tillräckligt stor mängd för att de ska ge effekt.

Hur ofta ska jag ta probiotika?

Bakterierna från probiotikan kommer inte att stanna länge i kroppen. De ger ett tillfälligt tillskott av bakterier och behöver därför tillföras dagligen för att bibehålla hälsoeffekterna över längre tid.

Kan jag överdosera probiotika?

Det finns ingen risk för att överdosera probiotika. Mängden bakterier du får från tillskotten är bara en mycket liten del av den mängd bakterier du redan har i mage och tarmar.

När märker jag av effekt?

Det kan gå så snabbt som några dagar för immunsystem och maghälsa förbättras. Men huruvida du märker av det eller inte beror på din hälsa överlag och varför du tar probiotika. Om du tar probiotika i förebyggande syfte så är det inte säkert att du märker av någon skillnad alls.

Ska jag ta probiotika när jag tar antibiotika?

Du kan ta probiotika under en antibiotikakur, de flesta rekommenderar även att du tar probiotika under några veckor efter antibiotikakuren för att återställa balansen i mag- och tarmfloran. Ta inte probiotikan vid samma tillfälle som du tar antibiotikan eftersom den sistnämnda dödar bakterier.

Vilka biverkningar har probiotika?

Biverkningar till följd av probiotikatillskott är ytterst ovanligt och friska människor upplever sällan symtom. Men ett fåtal känner av magbesvär som diarré, gaser i magen eller magknip.

Hjälper probiotika mig med viktnedgång?

Probiotika kan hjälpa dig vid viktnedgång. Bakterierna assisterar vid nedbrytning vilket kan underlätta vid nya och strikta dieter. Och en hälsosam magsmältningsprocess underlättar vid både viktnedgång och -uppgång.

Vilken mat innehåller mycket probiotika?

Syrad och fermenterad mat innehåller många bra bakterier. Kimchi, yoghurt, vissa ostar, surkål och fil är exempel på mat du kan äta istället för att ta tillskott.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
22 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5