Bäst i test: Bäst probiotika 2021

Bakterierna i vår kropp är livsnödvändiga och balansen mellan olika bakteriestammar måste bibehållas för att de olika bakterierna ska kunna utföra sina uppgifter. Om du lider av magont, uppblåst mage, dåligt immunförsvar eller diarré och förstoppningar så kan det bero på att dina bakterier är i obalans. Med probiotika kan du återställa balansen och lindra många olika symtom. Våra 5 testvinnare nedan tillför alla rätt mängd och typ av bakterier och är bra probiotikatillskott.

Vilken probiotika är bäst?

Probiotika är olika bakteriestammar som lever i våra tarmar. De producerar vitaminer, skyddar mot skadliga bakterier och hjälper till med näringsupptag och nedbrytning. Vi har i vårt test undersökt följande:

Bakteriestammen – Det är oftast bäst att ta probiotikatillskott som innehåller flera olika bakteriestammar, då ökar chansen att någon av stammarna passar dig. Det är nämligen svårt att veta vilken stam som är i obalans. Olika stammar bidrar med olika egenskaper så det är viktigt att du får i dig flera olika och högkvalitativa bakteriestammar som gör nytta för kroppen. Fler stammar betyder inte att produkten är bättre men undvik tillskott med endast en eller två bakteriestammar. Vi undersöker både antalet stammar och kvaliteten på dessa.

Mängden bakterier – Mängden bakterier varier mellan några få miljarder upp till ett 20-tal miljarder bakterier. Låt dina symtom styra över hur stor dos du behöver, med lätta symtom räcker det med 1-3 miljarder bakterier dagligen för att sedan trappa upp om symtomen kvarstår eller blir värre. CFU eller colony forming unit är ett mått på mängden bakterier som kan överleva i tarmen. Mängden CFU kan variera rejält och det är oftast bättre med ett högre antal än ett lägre.  

Bakterieöverlevnad – Vissa tillskott innehåller olika ämnen som fettmolekyler som skyddar bakterierna från magsyran på vägen ner till tarmarna där de kan göra nytta. Detta ökar bakteriernas överlevnad och höjer därmed produktens kvalitet. Vi letar därför efter tillskott med olika ämnen som ökar bakteriernas chans till överlevnad.

Tillverkaren – Vi undersöker alltid tillverkaren och letar efter vilka som står bakom produktens formula. Är det läkare eller självutnämnda experter som står bakom produkten? Det finns gott om tveksamma företag som vill tjäna snabba pengar på till exempel probiotika vars popularitet har ökat rejält senaste åren.

 1. 1. Healthwell Probiotic Vital
  9,4/10
  Healthwell Probiotic Vital
  Bäst i test
  Antal port
  90 port
  Pris / port
  2,10 kr
  Stammar
  7 st
  Bakterier / port
  10 md
  Till Butik
  189 kr
 2. 2. Holistic LactoVitalis Pro
  9,3/10
  Holistic LactoVitalis Pro
  Antal port
  30 port
  Pris / port
  8,63 kr
  Stammar
  12 st
  Bakterier / port
  20 md
  Till Butik
  259 kr
 3. 3. Helhetshälsa Probioplex
  9,1/10
  Helhetshälsa Probioplex
  Antal port
  150 kaps
  Pris / port
  1,83 kr
  Stammar
  5 st
  Bakterier / port
  2 md
  Till Butik
  275 kr
 4. 4. Great Earth Ergozyme
  8,9/10
  Great Earth Ergozyme
  Antal port
  45 port
  Pris / port
  5,76 kr
  Stammar
  8 st
  Bakterier / port
  13 md
  Till Butik
  259 kr
 5. 5. Elexir Pharma Mjölksyrabakterier
  8,7/10
  Elexir Pharma Mjölksyrabakterier
  Antal port
  60 port
  Pris / port
  2,55 kr
  Stammar
  8 st
  Bakterier / port
  10 md
  Till Butik
  153 kr

probiotika i mat

Fördelar med probiotika

Det finns gott om studier och forskning på probiotika. Probiotika som tillskott används av allt fler idag och många upplever förbättringar på symtom som varit långvariga och svåra att lindra på andra sätt. Probiotika i sig har använts i tusentals år genom till exempel fermenterad mat.

Många tar probiotika i förebyggande syfte. Om du behöver probiotika eller inte beror på din bakteriebalans i tarmar och mage. Många som lider av uppblåst mage, matsmältningsbesvär, förstoppning och liknande besvär lyckas lindra sina symtom med probiotika. Antibiotikakurer kan också vara anledningen till att dina bakterier är i obalans, då kan probiotika vara lösningen. Även livsstilsval som rökning, alkohol och dålig kosthållning kan resultera i mag- och tarmbesvär. Då ska du inte se probiotika som lösningen utan snarare en symtomlindring under tiden du ställer om till en mer hälsosam livsstil. Probiotika kan:

 • Hjälpa kroppen att bibehålla en hälsosam bakteriebalans.
 • Förbättra matsmältningsprocessen.
 • Hjälpa kroppen att återställa obalans i mikrobiomet efter olika störningar.
 • Förbättra immunförsvaret.
 • Enligt vissa studier har probiotika en positiv effekt på akne, allergier och astma.
 • Behandla diarré, IBS, och Crohns sjukdom.

Vanliga frågor om probiotika

Vad är probiotika?

Probiotika är bakterier som är bra för kroppen och främjar mag- och tarmhälsan på olika sätt. Bakterierna kommer från flera bakteriestammar och det är viktigt att få i sig tillräckligt stor mängd för att de ska ge effekt.

Hur ofta ska jag ta probiotika?

Bakterierna från probiotikan kommer inte att stanna länge i kroppen. De ger ett tillfälligt tillskott av bakterier och behöver därför tillföras dagligen för att bibehålla hälsoeffekterna över längre tid.

Kan jag överdosera probiotika?

Det finns ingen risk för att överdosera probiotika. Mängden bakterier du får från tillskotten är bara en mycket liten del av den mängd bakterier du redan har i mage och tarmar.

När märker jag av effekt?

Det kan gå så snabbt som några dagar för immunsystem och maghälsa förbättras. Men huruvida du märker av det eller inte beror på din hälsa överlag och varför du tar probiotika. Om du tar probiotika i förebyggande syfte så är det inte säkert att du märker av någon skillnad alls.

Ska jag ta probiotika när jag tar antibiotika?

Du kan ta probiotika under en antibiotikakur, de flesta rekommenderar även att du tar probiotika under några veckor efter antibiotikakuren för att återställa balansen i mag- och tarmfloran. Ta inte probiotikan vid samma tillfälle som du tar antibiotikan eftersom den sistnämnda dödar bakterier.

Vilka biverkningar har probiotika?

Biverkningar till följd av probiotikatillskott är ytterst ovanligt och friska människor upplever sällan symtom. Men ett fåtal känner av magbesvär som diarré, gaser i magen eller magknip.

Hjälper probiotika mig med viktnedgång?

Probiotika kan hjälpa dig vid viktnedgång. Bakterierna assisterar vid nedbrytning vilket kan underlätta vid nya och strikta dieter. Och en hälsosam magsmältningsprocess underlättar vid både viktnedgång och -uppgång.

Vilken mat innehåller mycket probiotika?

Syrad och fermenterad mat innehåller många bra bakterier. Kimchi, yoghurt, vissa ostar, surkål och fil är exempel på mat du kan äta istället för att ta tillskott.

Testvinnare - Bäst Probiotika

 • Healthwell Probiotic Vital
 • Holistic LactoVitalis Pro
 • Helhetshälsa Probioplex
 • Great Earth Ergozyme
 • Elexir Pharma Mjölksyrabakterier
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
30 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-29 10:21:53