Bästa Probiotikan 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Upptäck de oöverträffade hälsofördelarna med marknadens bästa probiotika!
Probiotika - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Healthwell Probiotic Premium Healthwell Probiotic Premium
Pris
399 kr
Till butik
betyg 4,5 Self Omninutrition Probiotic Lactospore Self Omninutrition Probiotic Lactospore
Pris
110 kr
Till butik
betyg 4,3 Healthwell Probiotic Vital Healthwell Probiotic Vital
Pris
199 kr
Till butik
betyg 4,2 Probi Original Probi Original
Pris
229 kr
Till butik
betyg 4,0 Svenskt Kosttillskott Probiotic Active Svenskt Kosttillskott Probiotic Active
Pris
149 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Probiotika är levande mikroorganismer, oftast bakterier, som när de intas i tillräckliga mängder ger positiva hälsoeffekter. Dessa godartade bakterier finns naturligt i vår tarmflora men kan minska på grund av faktorer som osund kost, stress eller antibiotikaanvändning. Vid sådana tillfällen kan ett tillskott av probiotika vara gynnsamt för att återställa balansen i tarmfloran. Probiotika har visat sig ha en rad fördelar, från att stärka immunförsvaret och förbättra matsmältningen till att bidra till bättre humör och hudhälsa.

I en djungel av olika probiotiska tillskott kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Men oroa dig inte, vi har gjort grovjobbet åt dig! Efter noggranna tester och jämförelser har vi kommit fram till att Healthwell Probiotic Premium är det bästa probiotika på marknaden. Dess unika blandning av flera olika stammar av probiotiska bakterier, höga CFU-värde (antalet levande bakterier per dos) och praktiska kapselform gör det till en oöverträffad vinnare i vår jämförelse. Men låt oss nu dyka ner djupare för att undersöka varför just detta tillskott står som segrare.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Probiotika 2024

 1. Healthwell Probiotic Premium Bäst i test: 4,7/5
 2. Self Omninutrition Probiotic Lactospore 60 caps Bästa billiga: 4,5/5
 3. Healthwell Probiotic Vital Mest prisvärd: 4,3/5
 4. Probi Original Bästa ingredienser: 4,2/5
 5. Probiotic Active Mest mångsidiga: 4,0/5
 6. Holistic LactoVitalis Pro Mest koncentrerade: 3,9/5
 7. Puori Probiotika & Prebiotika SB3 30 doser Bästa extrafunktioner: 3,8/5
 1. Bäst i test Healthwell Probiotic Premium

  "Högkvalitativt probiotiskt tillskott med 16 bakteriestammar och prebiotika."
  Vårt betyg
  4,7/5
  Kvalitet:
  4,3/5
  Effektivitet:
  4,5/5
  Tolerans:
  4,9/5
  Probiotisk stam:
  4,9/5
  Förvaring:
  4,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Healthwell Probiotic Premium är ett imponerande probiotiskt tillskott som utmärker sig på flera punkter. När det gäller styrka ger produkten en mycket hög koncentration av levande bakteriekulturer, med 20 miljarder bakterier från hela 16 olika stammar per kapsel. Detta gör den till en av de starkaste produkterna på marknaden. Dessutom innehåller den syrasäkrade kapslar som säkerställer att 90% av bakterierna överlever transporten genom magen, vilket ökar effektiviteten av produkten.

  Ingredienserna i Healthwell Probiotic Premium är imponerande, med en mängd olika vetenskapligt bevisade bakteriestammar som inkluderar Lactobacillus, Bifidobacterium och Streptococcus. Dessutom innehåller produkten prebiotika för att främja tillväxten av dessa goda bakterier, samt tillsatt vitamin C och B2 för immunsystemets funktion och bibehållande av normala slemhinnor. Det finns inga potentiellt skadliga tillsatser, vilket gör denna produkt mycket säker att använda.

  Med tanke på produktens höga kvalitet och effektivitet är priset på 399 kr för 60 kapslar rimligt. Dessutom kommer produkten från Healthwell, ett företag med ett utmärkt rykte för att producera pålitliga och effektiva kosttillskott. Sammantaget ger vi Healthwell Probiotic Premium ett betyg på 4,7/5, vilket gör det till ett utmärkt val för den som söker ett högkvalitativt probiotiskt tillskott.

  Fördelar

  • Hög koncentration av levande bakterier
  • Innehåller 16 olika bakteriestammar
  • Syrasäkrade kapslar för ökad effektivitet
  • Innehåller prebiotika och vitaminer
  • Från pålitligt företag

  Nackdelar

  • Priset kan vara högt för vissa
  • Inte lämplig för personer med vissa allergier
  Produkten finns att köpa här:
  399 kr
 2. Bästa billiga Self Omninutrition Probiotic Lactospore

  "Högkvalitativ, potent probiotika med snabba, effektiva resultat."
  Vårt betyg
  4,5/5
  Kvalitet:
  4,6/5
  Effektivitet:
  4,6/5
  Tolerans:
  4,8/5
  Probiotisk stam:
  4,3/5
  Förvaring:
  4,3/5
  Till butiken
  (Proteinbolaget)

  Self Omninutrition Probiotic Lactospore® är en högkvalitativ probiotika som imponerar med sin styrka och effektivitet. Med hela 1 miljard sporer av Bacillus coagulans per kapsel, är det en mycket potent produkt som passar de som söker en stark probiotika. Dessutom har produkten formulerats för att motstå magsyror, vilket säkerställer att de levande bakteriekulturerna når tarmen där de kan göra mest nytta. Detta bidrar till produkten snabba och effektiva resultat, med testpersoner som rapporterar förbättringar i deras matsmältning och allmänna hälsotillstånd.

  Ingredienslistan i Self Omninutrition Probiotic Lactospore® är också imponerande. Den använder Bacillus coagulans, en bakteriestam som är vetenskapligt bevisad att ge hälsofördelar. Dessutom innehåller produkten inga potentiellt skadliga tillsatser, vilket gör den säker att använda. Vi uppskattar också att produkten kan förvaras i rumstemperatur, vilket gör den lätt att förvara och använda.

  Med tanke på produktens kvalitet och effektivitet, anser vi att priset på 110 kr är rimligt och konkurrenskraftigt jämfört med liknande produkter på marknaden. Dessutom har Self Omninutrition ett gott rykte som producent av pålitliga och effektiva kosttillskott. Sammantaget ger vi Self Omninutrition Probiotic Lactospore® ett högt betyg på 4,5 av 5 och rekommenderar den för alla som söker en kraftfull, effektiv och prisvärd probiotika.

  Fördelar

  • Hög styrka och effektivitet
  • Motstår magsyror
  • Innehåller inga skadliga tillsatser
  • Kan förvaras i rumstemperatur
  • Rimligt och konkurrenskraftigt pris

  Nackdelar

  • Kan vara för stark för känsliga magar
  • Ingen variation av bakteriestammar
  Produkten finns att köpa här:
  110 kr
 3. Mest prisvärd Healthwell Probiotic Vital

  "Ett effektivt probiotiskt tillskott med hög styrka och kvalitativa ingredienser."
  Vårt betyg
  4,3/5
  Kvalitet:
  4,2/5
  Effektivitet:
  4,3/5
  Tolerans:
  4,2/5
  Probiotisk stam:
  4,4/5
  Förvaring:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Healthwell Probiotic Vital får höga poäng när det gäller styrka och effektivitet. Med 10 miljarder mjölksyrabakterier från sju olika bakteriestammar, ger detta probiotiska tillskott en stark dos av de 'goda' bakterierna som behövs för att främja en sund tarmflora. Användarnas recensioner bekräftar att produkten fungerar effektivt, med många som rapporterar förbättringar i deras mag- och tarmhälsa efter att ha tagit Probiotic Vital. Särskilt imponerande är den syrasäkrade kapseln DRCAPS®, vilket säkerställer att bakterierna når tarmarna där de behövs mest.

  Ingredienserna i Probiotic Vital är också imponerande, med en blandning av vetenskapligt beprövade bakteriestammar och inga skadliga tillsatser. Dessutom innehåller varje kapsel vitamin C, inulin och fruktooligosakarider (FOS), vilket ytterligare stärker produktens hälsofördelar. Priset på 199 kr för 90 kapslar gör detta till ett kostnadseffektivt val för dem som söker ett kvalitativt probiotiskt tillskott.

  Slutligen, Healthwell har ett starkt rykte som tillverkare av pålitliga och effektiva kosttillskott, vilket ytterligare ökar förtroendet för Probiotic Vital. Dessutom visar de övervägande positiva kundrecensionerna att det här är en produkt som levererar på sina löften. Sammantaget, med dess höga styrka, effektivitet, kvalitativa ingredienser, rimliga pris och tillverkarens rykte, är Healthwell Probiotic Vital ett utmärkt val för dem som söker ett högkvalitativt probiotiskt tillskott.

  Fördelar

  • Stark styrka med 10 miljarder mjölksyrabakterier
  • Syresäker kapsel för optimal effekt
  • Innehåller vitamin C, inulin och FOS
  • Kostnadseffektivt val
  • Tillverkas av pålitligt företag

  Nackdelar

  • Inga specifika nackdelar nämnda i texten
  • Kan eventuellt orsaka biverkningar hos vissa individer
  Produkten finns att köpa här:
  199 kr
 4. Bästa ingredienser Probi Original

  "Ett effektivt, högkvalitativt probiotiskt tillskott för bättre maghälsa."
  Vårt betyg
  4,2/5
  Kvalitet:
  4,3/5
  Effektivitet:
  4,2/5
  Tolerans:
  3,9/5
  Probiotisk stam:
  4,3/5
  Förvaring:
  4,3/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Probi Original är ett starkt och effektivt probiotiskt tillskott som levererar minst 10 miljarder levande bakterier per kapsel. Baserat på flera kliniska studier har produkten visat positiva effekter på maghälsan, vilket gör den till en tillförlitlig lösning för personer som lider av matsmältningsproblem eller vill stärka sina mag- och tarmflora. Dessutom innehåller den Lactobacillus plantarum 299v, en vetenskapligt bevisad bakteriestam som har förmågan att överleva och kolonisera sig i tarmen, vilket bidrar till dess höga effektivitet.

  Vid en närmare granskning av ingredienserna hittar vi att Probi Original är GMO-fri och tillverkas på anläggningar där det inte används några GMO-ingredienser. Detta är ett stort plus för de som föredrar naturliga kosttillskott. Dessutom är produkten fri från potentiellt skadliga tillsatser, vilket ytterligare stärker dess säkerhetsprofil. Priset på 229 kr för 80 kapslar är bra och står sig väl jämfört med andra probiotiska tillskott på marknaden.

  Producenten av Probi Original, Probi, har ett starkt rykte på marknaden för kosttillskott. De har en lång historik av att producera pålitliga och effektiva produkter, vilket ökar förtroendet för Probi Original. Med ett betyg på 4,5 av 5 baserat på 38 recensioner, är det tydligt att kunderna är nöjda med produkten. Sammanfattningsvis är Probi Original ett högkvalitativt probiotiskt tillskott som ger goda resultat och god valuta för pengarna.

  Fördelar

  • Hög effektivitet och styrka
  • Bevisad positiv effekt på maghälsan
  • Innehåller vetenskapligt bevisade bakteriestammar
  • GMO-fri och fri från skadliga tillsatser
  • Producent med starkt rykte

  Nackdelar

  • Relativt högt pris jämfört med andra tillskott
  • Kan eventuellt orsaka magbesvär initialt
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
 5. Mest mångsidiga Svenskt Kosttillskott Probiotic Active

  "Effektivt probiotiskt tillskott för främjande av mag- och tarmhälsa."
  Vårt betyg
  4,0/5
  Kvalitet:
  4,4/5
  Effektivitet:
  4,1/5
  Tolerans:
  3,7/5
  Probiotisk stam:
  3,9/5
  Förvaring:
  3,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Svenskt Kosttillskott Probiotic Active är ett pålitligt och effektivt probiotiskt tillskott som verkar för att främja mag- och tarmhälsa. Med 10 miljarder mjölksyrabakterier per kapsel, från sju olika bakteriestammar, är produkten stark och potent. Dessutom innehåller den syrasäkrade kapslar vilket gör att bakterierna kan överleva magsyran och nå tarmen där de kan verka effektivt. Dessa faktorer bidrar till att göra Probiotic Active till en mycket effektiv produkt.

  Med tanke på ingredienserna är Probiotic Active också ett utmärkt val. Den innehåller en blandning av vetenskapligt bevisade bakteriestammar, inklusive laktobaciller, bifidobakterier och streptokocker. Dessutom innehåller den fruktoligosackarider och inulin, två lösliga kostfibrer som fungerar som föda åt de magvänliga bakterierna. Produkten är även fri från potentiellt skadliga tillsatser, vilket gör den säker att konsumera.

  Prismässigt ligger Probiotic Active i det lägre skiktet med ett pris på 149 kr för 60 kapslar. Med tanke på produktens höga kvalitet och effektivitet, samt det faktum att varje burk räcker i två månader vid rekommenderad dosering, anser vi att priset är mycket motiverat. Dessutom kommer produkten från Svenskt Kosttillskott, ett företag med ett starkt rykte för att producera pålitliga och effektiva kosttillskott. Totalt sett får Probiotic Active ett betyg på 4 av 5 i vår utvärdering.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och effektivitet
  • Mångsidigt med sju olika bakteriestammar
  • Innehåller syrasäkrade kapslar
  • Fri från skadliga tillsatser
  • Produkt från pålitligt företag

  Nackdelar

  • Kan kräva långvarig användning för effekt
  Produkten finns att köpa här:
  149 kr
 6. Mest koncentrerade Holistic Lactovitalis Pro

  "Högkvalitativ probiotika med 20 miljarder levande bakterier per kapsel."
  Vårt betyg
  3,9/5
  Kvalitet:
  3,7/5
  Effektivitet:
  3,7/5
  Tolerans:
  4,1/5
  Probiotisk stam:
  4,0/5
  Förvaring:
  4,0/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Den probiotiska produkten Holistic LactoVitalis Pro imponerar med sin styrka genom att erbjuda 20 miljarder levande bakterier per kapsel, från 12 olika stammar. Detta är en imponerande siffra som tyder på att produkten har en hög koncentration av probiotika och kan erbjuda betydande hälsofördelar. Dessutom är det positivt att produktens tillverkningsprocess är patenterad och utformad för att skydda bakterierna så att de kan överleva resan till tarmen.

  När det gäller effektiviteten har Holistic LactoVitalis Pro fått många positiva recensioner från användare som rapporterar förbättrad matsmältning och allmän hälsa. Produkten innehåller också C-vitamin och riboflavin, vilka båda bidrar till immunsystemets normala funktion och bibehållandet av normala slemhinnor. Det faktum att produkten har blivit utsedd till Årets magprodukt av Swedish Health Awards 2017 ger också en stark indikation på dess effektivitet.

  Med tanke på priset, erbjuder Holistic LactoVitalis Pro ett relativt högt värde för pengarna. Med 30 kapslar per förpackning, räcker en flaska i en månad vid rekommenderad dosering. Även om det kan finnas billigare alternativ på marknaden, verkar kvaliteten och effektiviteten hos denna produkt rättfärdiga priset. Dessutom har Holistic ett starkt rykte som en tillverkare av pålitliga och effektiva kosttillskott, vilket ytterligare stärker produkten.

  Fördelar

  • Hög koncentration av levande bakterier
  • Patenterad tillverkningsprocess
  • Positiva användarrecensioner
  • Innehåller C-vitamin och riboflavin
  • Utsedd till Årets magprodukt 2017

  Nackdelar

  • Relativt högt pris jämfört med alternativen
  • Kan behöva ta regelbundet för bästa resultat
  Produkten finns att köpa här:
  289 kr
 7. Bästa extrafunktioner Puori Probiotika SB3

  "Högkvalitativ probiotika med stark koncentration och extra hälsofördelar."
  Vårt betyg
  3,8/5
  Kvalitet:
  4,0/5
  Effektivitet:
  3,8/5
  Tolerans:
  4,1/5
  Probiotisk stam:
  3,6/5
  Förvaring:
  3,6/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)

  Puori Probiotika SB3 är ett imponerande probiotiskt tillskott, speciellt med tanke på styrkan. Den innehåller 13 miljarder levande mjölksyrabakterier, vilket är en mycket hög koncentration jämfört med många andra produkter på marknaden. Detta tillsammans med 3 typer av prebiotiska fibrer och 200 mg C-vitamin, gör den till en stark kandidat för att ge en märkbar hälsoeffekt. Dessutom är det praktiskt att produkten kommer i portionsförpackade stickor som enkelt löses i vatten, vilket gör den lätt att ta och ökar chansen för regelbunden användning.

  Ingredienserna i Puori SB3 är också värda att notera. De har valt att använda Bifidobacterium och Lactobacillus fermentum, två vetenskapligt bevisade stammar av mjölksyrabakterier som har visat sig ge hälsofördelar. De har också lagt till tre former av kostfiber och C-vitamin, vilket ger en extra boost till din hälsa. Produkten är dessutom certifierad för kvalitet och renhet, vilket stärker förtroendet för Puori som tillverkare.

  Priset på 379 kr kan dock kännas lite högt för vissa, men med tanke på produktens höga kvalitet och effektivitet kan det vara värt investeringen. Med tanke på Puoris rykte och deras strävan efter renhet och kvalitet, kan vi definitivt säga att Puori Probiotika SB3 är en högkvalitativ probiotika som ger mycket värde för pengarna. Dock är det viktigt att komma ihåg att effekterna av probiotika kan variera från person till person, så det är alltid bäst att prova själv för att se hur produkten fungerar för dig.

  Fördelar

  • Hög koncentration av mjölksyrabakterier
  • Innehåller prebiotiska fibrer och C-vitamin
  • Portionsförpackade stickor för enkel användning
  • Använder vetenskapligt bevisade stammar av mjölksyrabakterier
  • Certifierad för kvalitet och renhet

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med andra produkter
  • Effekter kan variera mellan individer
  Produkten finns att köpa här:
  379 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Probiotika Kvalitet Effektivitet Tolerans Probiotisk stam Förvaring Totalbetyg Pris
Healthwell Probiotic Premium 4,3/5 4,5/5 4,9/5 4,9/5 4,9/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
399 kr
Self Omninutrition Probiotic Lactospore 60 caps 4,6/5 4,6/5 4,8/5 4,3/5 4,3/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
110 kr
Healthwell Probiotic Vital 4,2/5 4,3/5 4,2/5 4,4/5 4,4/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
199 kr
Probi Original 4,3/5 4,2/5 3,9/5 4,3/5 4,3/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
229 kr
Probiotic Active 4,4/5 4,1/5 3,7/5 3,9/5 3,9/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
149 kr
Holistic LactoVitalis Pro 3,7/5 3,7/5 4,1/5 4,0/5 4,0/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
289 kr
Puori Probiotika & Prebiotika SB3 30 doser 4,0/5 3,8/5 4,1/5 3,6/5 3,6/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
379 kr
viktiga faktorer för att välja rätt probiotika

Så hittar du bästa probiotika

Att hitta det bästa probiotika kan kännas som en utmaning, men med rätt information och förståelse för vad man ska leta efter blir processen betydligt enklare. Det finns ett antal kriterier att ta hänsyn till när man väljer vilket probiotiskt tillskott man ska använda. Vi kommer att gå igenom dessa kriterier i detalj nedan, allt från specifika faktorer som antalet bakteriestammar och CFU-värde, till mer generella faktorer som användarrecensioner och pris.

Antal bakteriestammar

En av de viktigaste faktorerna att titta på när man väljer ett probiotiskt tillskott är antalet bakteriestammar det innehåller. Varje stam har sin egen unika uppsättning fördelar, så ju fler stammar ett tillskott har, desto bredare blir dess hälsoeffekter. Vissa stammar hjälper till att förbättra matsmältningen, andra stärker immunförsvaret eller bidrar till bättre humör. Det är därför bra att välja ett tillskott som innehåller en blandning av olika probiotiska stammar.

CFU-värde

CFU-värdet, eller Colony Forming Units, anger antalet levande bakterier per dos av tillskottet. Ju högre CFU-värde, desto fler levande bakterier får du i varje dos. Det är viktigt att välja ett tillskott med ett högt CFU-värde, eftersom det ökar chansen att bakterierna överlever resan genom mag-tarmkanalen och når tarmen där de gör mest nytta.

Överlevnadsförmåga

Probiotiska bakterier måste kunna överleva magens sura miljö för att nå tarmen och ge hälsoeffekter. Därför är det viktigt att välja ett probiotiskt tillskott som har bevisad överlevnadsförmåga. Detta kan åstadkommas genom olika metoder, till exempel genom att kapslarna är enterokapslade, vilket innebär att de är konstruerade för att motstå magens syror och endast lösas upp i tarmen.

Allergener och tillsatser

När du väljer ett probiotiskt tillskott är det viktigt att kontrollera ingredienslistan noggrant. Vissa tillskott kan innehålla allergener eller onödiga tillsatser. Se till att välja ett tillskott som är fritt från allergener som mjölk, soja och gluten om du är allergisk. Dessutom bör du undvika tillskott som innehåller onödiga tillsatser som konserveringsmedel och artificiella färgämnen.

Användarrecensioner

Även om det är viktigt att titta på faktorer som antalet bakteriestammar och CFU-värde, kan användarrecensioner också ge värdefull information. Recensioner från andra användare kan ge insikt om huruvida tillskottet fungerar i praktiken, vilka biverkningar det kan ha och hur lätt det är att ta. Tänk dock på att alla människor är olika och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.

Pris

Sist men inte minst är priset också en viktig faktor att överväga. Probiotiska tillskott varierar mycket i pris, och dyrare betyder inte alltid bättre. Det är viktigt att jämföra pris med kvalitet och se till att du får valuta för pengarna. Tänk dock på att det kan vara värt att betala lite mer för ett högkvalitativt tillskott med många bakteriestammar och ett högt CFU-värde.

probiotika i mat

Hur använder man probiotika på rätt sätt?

Att använda probiotika på rätt sätt kan göra stor skillnad för dess effektivitet. Det finns vissa saker man bör tänka på för att maximera fördelarna med sitt probiotiska tillskott. Nedan går vi igenom några viktiga punkter att ha i åtanke när man tar probiotika.

Tidpunkt för intag

En viktig aspekt att överväga när du tar ditt probiotiska tillskott är tidpunkten för intaget. Många rekommenderar att ta probiotika på fastande mage, eftersom det kan öka chansen att bakterierna överlever den sura miljön i magen och når tarmen där de gör mest nytta. Att ta ditt tillskott med ett glas vatten kan också hjälpa till att skydda bakterierna. Vissa föredrar dock att ta probiotika i samband med måltider för att minska risken för magbesvär.

Dosering

Doseringen av probiotika kan variera beroende på produktens styrka och dina individuella behov. Generellt sett rekommenderas en dos på mellan 1 och 10 miljarder CFU per dag för att upprätthålla en hälsosam tarmflora, men denna dos kan ökas om du tar antibiotika eller har ett specifikt hälsotillstånd som kräver mer stöd. Se alltid till att följa doseringsanvisningarna på förpackningen och rådfråga din läkare om du är osäker.

Kontinuitet

Det är viktigt att komma ihåg att ta probiotika regelbundet för att upprätthålla en hälsosam tarmflora. Bakterierna i tillskotten är levande organismer som behöver regelbunden påfyllning för att överleva och frodas. Att ta ditt probiotiska tillskott dagligen kan hjälpa till att upprätthålla en konstant nivå av goda bakterier i din tarm.

Val av rätt produkt

Som nämnt tidigare, finns det många olika typer av probiotika på marknaden, alla med olika stammar av bakterier och olika CFU-värden. Det är viktigt att välja en produkt som passar dina specifika behov. Om du till exempel har IBS, vill du kanske välja ett tillskott som innehåller stammar som har visat sig vara effektiva mot denna sjukdom. Om du tar antibiotika, kanske du behöver ett tillskott med ett högre CFU-värde för att kompensera för de goda bakterier som dödas av medicinen.

Att lyssna på kroppen

Slutligen är det viktigt att lyssna på din kropp när du börjar ta ett probiotiskt tillskott. Vissa människor kan uppleva biverkningar som gaser, uppblåsthet eller diarré när de först börjar ta probiotika. Dessa biverkningar är oftast tillfälliga och ett tecken på att din kropp anpassar sig till de nya bakterierna. Om biverkningarna är allvarliga eller varar länge kan det vara en bra idé att minska dosen eller prova ett annat tillskott.

Vem har nytta av probiotika?

Probiotiska tillskott kan erbjuda en rad hälsofördelar för många olika personer. Att förstå vem som kan dra nytta av probiotika kan hjälpa dig att avgöra om du bör inkludera dessa tillskott i din dagliga rutin. Här är några grupper av personer som kan ha särskild nytta av att ta probiotika.

 • Personer som tar antibiotika: Antibiotika är kända för att döda både dåliga och goda bakterier i tarmen, vilket kan störa balansen i tarmfloran och leda till problem som diarré. Probiotika kan hjälpa till att återställa denna balans genom att återinföra goda bakterier i tarmen. Om du tar antibiotika kan det därför vara en bra idé att komplettera med probiotika.
 • Personer med mag-tarmsjukdomar: Forskning har visat att probiotika kan vara till hjälp för personer med vissa mag-tarmsjukdomar, såsom irritabel tarm syndrom (IBS), inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) och Clostridium difficile-infektion, en allvarlig infektion som kan uppstå efter antibiotikabehandling. Probiotika kan bidra till att lindra symtom och stödja en hälsosam tarmflora hos dessa personer.
 • Personer med svagt immunförsvar: Eftersom en stor del av immunförsvaret finns i tarmen kan probiotika hjälpa till att stödja immunhälsan. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för äldre personer, vars immunförsvar kan vara svagare, och för personer med autoimmuna sjukdomar eller andra hälsotillstånd som påverkar immunförsvaret.

Även om probiotika kan erbjuda hälsofördelar för många människor, är det inte alla som behöver ett probiotiskt tillskott. Om du redan har en balanserad tarmflora och inte har några specifika hälsobehov som skulle kunna gynnas av probiotika, kanske du inte märker någon skillnad av att ta ett tillskott. Dessutom bör personer med allvarliga sjukdomar eller nedsatt immunförsvar, inklusive personer med HIV/AIDS och patienter under cancerbehandling, undvika att ta probiotika utan att först rådgöra med en läkare, eftersom dessa personer kan löpa risk att utveckla infektioner från probiotiska bakterier.

vanliga frågor om Probiotika

FAQ: Vanliga frågor om Probiotika

Kan man ta för mycket probiotika?

Generellt sett anses det vara säkert att ta probiotika i rekommenderade doser. Men som med alla kosttillskott, är det möjligt att ta för mycket. Överdriven användning av probiotika kan leda till oönskade biverkningar som gas, uppblåsthet och diarré. I mycket sällsynta fall kan det också leda till en farlig tillstånd kallad sepsis, särskilt hos personer med nedsatt immunförsvar. Som alltid, bör du följa doseringsanvisningarna på förpackningen och rådfråga din läkare om du är osäker.

Är alla probiotika likadana?

Nej, alla probiotika är inte likadana. Det finns många olika stammar av probiotiska bakterier, var och en med sina egna unika hälsofördelar. Vissa stammar kan hjälpa till att stärka immunförsvaret, medan andra kan bidra till bättre matsmältning eller humör. Därför är det viktigt att välja ett probiotiskt tillskott som innehåller de stammar som bäst matchar dina specifika hälsobehov.

Kan jag få i mig probiotika genom mat?

Ja, det finns många matvaror som naturligt innehåller probiotiska bakterier. Exempel på sådana livsmedel inkluderar fermenterade produkter som yoghurt, kefir, surkål, kimchi och kombucha. Att äta en varierad kost rik på dessa livsmedel kan hjälpa till att stödja en hälsosam tarmflora. Men för de som har svårt att inkludera dessa livsmedel i sin kost, eller för de som behöver extra stöd, kan probiotiska tillskott vara ett bra alternativ.

Finns det några biverkningar av probiotika?

Probiotika tolereras generellt väl och anses vara säkra för de flesta människor. Men vissa personer kan uppleva milda biverkningar när de först börjar ta probiotika, såsom gas, uppblåsthet eller diarré. Dessa biverkningar är oftast tillfälliga och ett tecken på att kroppen anpassar sig till de nya bakterierna. Om biverkningarna är allvarliga eller varar länge bör du kontakta din läkare.

Hur lång tid tar det innan jag märker någon effekt av probiotika?

Det kan variera från person till person hur snabbt man märker någon effekt av probiotika. Vissa kan märka en förbättring inom några dagar, medan andra kan behöva ta tillskottet i flera veckor innan de märker någon skillnad. Generellt sett rekommenderas det att ge probiotika minst en till två månader innan man utvärderar dess effekt.

Behöver jag ta probiotika varje dag?

Ja, för bästa resultat bör probiotika tas regelbundet. Probiotiska bakterier är levande organismer som behöver regelbunden påfyllning för att överleva och frodas i tarmen. Att ta ditt probiotiska tillskott dagligen kan hjälpa till att upprätthålla en konstant nivå av goda bakterier i din tarm.

Kan jag ta probiotika om jag är gravid eller ammar?

Generellt sett anses det vara säkert för gravida och ammande kvinnor att ta probiotika, men det är alltid bäst att rådgöra med en läkare innan du börjar med något nytt kosttillskott. Vissa studier har till och med visat att probiotika kan ha positiva effekter under graviditet och amning, som att minska risken för eksem hos barnet.

Kan jag ge probiotika till mitt barn?

Ja, barn kan ta probiotika, men bör ta en speciell probiotika anpassad för barn. De anses ofta vara säkra och kan vara fördelaktiga för att förbättra tarmhälsan och stärka immunförsvaret. Det är dock viktigt att först konsultera en barnläkare eller vårdgivare, särskilt för spädbarn och barn med befintliga hälsotillstånd.

Vilka produkter är relaterade till probiotika och vad används de till?

Probiotika är levande mikroorganismer, oftast bakterier, som när de intas i tillräckliga mängder ger hälsofördelar. De finns i vissa livsmedel och kosttillskott. Här är några produkter som är relaterade till probiotika och vad de används till:

 • Omega-3: Detta är en typ av fettsyra som är viktig för hjärnans funktion och hjärt-kärlhälsa. Omega-3 finns i fet fisk, valnötter och linfrön, men kan också tas som kosttillskott. Du kan läsa mer om det i vår bästa Omega-3 guide.
 • Multivitamin: Detta är kosttillskott som innehåller många olika vitaminer och mineraler, samt ibland andra ingredienser. De kan hjälpa till att fylla näringsgap i kosten. Vi har en jämförelse av multivitaminer om du vill veta mer.
 • Zink: Detta är en viktig mineral som spelar en roll i många kroppsfunktioner, inklusive immunförsvar och ämnesomsättning. Zink kan tas som kosttillskott, och du kan läsa mer om det i vår recension av zinktillskott.
 • Vitamin D3 + K2: Dessa två vitaminer arbetar tillsammans för att stödja benhälsa och immunförsvar. De kan tas som kosttillskott, särskilt under vintermånaderna när solen är svag. Vi har en recension av Vitamin D3 + K2 om du vill veta mer.
 • Magnesium: Detta är en annan viktig mineral som stödjer många kroppsfunktioner, inklusive muskel- och nervfunktion, blodtrycksreglering och blodsockerkontroll. Magnesium kan tas som kosttillskott, och du kan läsa mer om det i vår recension av magnesiumtillskott.

Dessa produkter kan komplettera varandra väl och hjälpa till att stödja en övergripande hälsosam livsstil. Det är dock viktigt att komma ihåg att kosttillskott inte är en ersättning för en balanserad kost och regelbunden motion.

 

Om vårt test

I vårt strävande att hitta den bästa probiotikan på marknaden, har vi genomfört en noggrann och omfattande testprocess. Vi har utvärderat varje probiotikaprodukt baserat på en rad faktorer, inklusive styrka, antal bakteriestammar, prisvärde, och mer. Vi har också tagit hänsyn till kundrecensioner och feedback för att få en bredare bild av varje produkts prestanda.

 • Styrka: Hur potent är probiotikan? Hur många levande bakterier innehåller varje dos?
 • Antal bakteriestammar: Hur många olika typer av bakteriestammar finns det i produkten? Är de olika stammarna välbalanserade?
 • Prisvärde: Är produkten prisvärd? Får du mycket för pengarna eller är det dyrt för vad det erbjuder?
 • Kundrecensioner: Vad säger kunderna om produkten? Fungerar den som utlovat? Har den positiva effekter på tarmhälsan?
 • Säkerhet och biverkningar: Har produkten några kända biverkningar? Är det säkert att använda för alla olika typer av människor?

I slutändan är vårt mål med detta test att ge dig en djupgående, objektiv och pålitlig guide till de bästa probiotikaprodukterna på marknaden. Vi hoppas att vår forskning och våra tester hjälper dig att göra ett välgrundat val när det gäller att välja rätt probiotika för dina specifika behov och din livsstil.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
26 röster, Betyg: 4.4 / 5
robban
Robin Johansson
Expert inom träning & hälsa

Robin Johansson är en ivrig skribent med en brinnande passion för träning och hälsa. Hans resa började med personliga utforskningar av fysisk kondition och har sedan dess vuxit till en evig jakt på kunskap inom ämnet. Robin är alltid ivrig att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Hans talang ligger i att omvandla vetenskapliga fakta till praktiska råd, vilket har hjälpt många att navigera i träningens och hälsans komplexa värld. Hans genuina önskan att hjälpa andra nå sina fysiska mål reflekteras i hans inspirerande skrivande.