Bäst i test: Bästa Elhyveln 2021

En elhyvel är inte alltid det mest lätthanterliga verktyget, men ack så användbart, speciellt om du är en person som inte följer mät två gånger såga en. Det kan vara alla amatörbyggares bästa vän när något blir felmätt eller ojämnt. Vare sig du ska bila timmer eller hörnfalsa plank så underlättar en elhyvel processen något enormt. Vi har testat flera produkter på marknaden och valt ut 5 elhyvlar som vi rekommenderar.

Vilken är den bästa elhyveln?

När det kommer till en elhyvel är det inte alltid helt enkelt att göra ett bra val. Användingsområdet för en elhyvel är ganska varierat. Vi har tänkt på följande tekniska egenskaper i vårt test och du kan ta hjälp av dessa när du själv ska göra ett val:

Varvantal
Ju större effekt desto mer kraft och varv per minut. Skillnaden mellan en elhyvel med sladd och batteri gör att effekt räknad i watt och volt kan förvirra situation, så det är enklare att titta på hur många varv per minut produkten klarar. Ju fler varv desto högre effekt, dest mer orkar maskinen och ju hårdare träslag klarar den av.

Vikt
Vikten är viktig! Ofta när man hyvlar kan man behöva göra det under längre perioder om det t.ex. är plank som ska hyvlas. Då kan det kännas skönare med en lättare hyvel. En tyngre hyvel innebär sannolikt mer kraft, vilket kan vara eftersträvansvärt men de blir samtidigt klumpigare att handskas med. Vi rekommenderar en hyvel på runt 3 kilo, såvida du inte är skogsbrukare behöver du sannolikt inte en mycket tyngre maskin.

Pris
För oss flesta är priset en viktig del i varje köp. Beroende på hur mycket du ska anänvda din hyvel och till vad, kan priset vara värt att överväga. Om du bara använder den sporadiskt kan du lika gärna sikta på en billigare maskin för att du helt enkelt inte behöver något bättre. Om du däremot använder den ofta och utomhus kan du behöva fundera på en batteridriven hyvel och då kostar det ofta mer. Du kan komma undan billigare om köper en hyvel av samma märke som maskiner du redan har, förutsatt att de har likadana batterier. Det är väl värt att investera i samma märke över flera verktyg.

 1. 1. GHO 26-82 D
  9,5/10
  GHO 26-82 D
  Bäst i test
  Hyvlingsbredd
  82 mm
  Max Hyvlingsdjup
  2.6 mm
  Vikt
  2.8 kg
  Varvtal
  18 000 varv/min
  Till Butik
  2010 kr
 2. 2. DCP580NT
  9,2/10
  DCP580NT
  Hyvlingsbredd
  82 mm
  Max Hyvlingsdjup
  2 mm
  Vikt
  3.1 kg
  Varvtal
  15 000 varv/min
  Till Butik
  2556 kr
 3. 3. Elhyvel Bosch GHO 12 V-20 Solo
  8,8/10
  Elhyvel Bosch GHO 12 V-20 Solo (utan batteri & laddare)
  Hyvlingsbredd
  56 mm
  Max Hyvlingsdjup
  2 mm
  Vikt
  1.85 kg
  Varvtal
  14 500 varv/min
  Till Butik
  2399 kr
 4. 4. P20SF
  8,7/10
  P20SF
  Hyvlingsbredd
  82 mm
  Max Hyvlingsdjup
  2.6 mm
  Vikt
  2.5 kg
  Varvtal
  17 000 varv/min
  Till Butik
  1726 kr
 5. 5. DKP180Z
  8,5/10
  DKP180Z
  Hyvlingsbredd
  82 mm
  Max Hyvlingsdjup
  2 mm
  Vikt
  3.4 kg
  Varvtal
  14 000 varv/min
  Till Butik
  3567 kr

Köpguide: Bästa elhyveln

Vanliga frågor om elhyvlar

Vad används elhyvlar till?

Elhyvelar eller hyvelmaskiner används till att jämna ut ytor och kanter av främst trä eller för att minska materialtjockleken på till exempel en planka. De är väldigt effektiva och besparar dig mycket möda med att för hand hyvla till en yta. 

Hur använder jag en elhyvel?

Det är ganska lätt att använda en elhyvel, det svåra är att få ett riktigt jämnt och fint resultat. Se till att ytan är ren fri från damm och skräp och att din arbetsyta har god belysning. Starta elhyveln när den redan är placerad mot arbetsytan, annars är det lätt att du glider eller slinter. När du börjar hyvla så ska du inte pressa hyveln nedåt, de är tillverkade för att sköta hela hyvlingen av sig själva. Och kom så klart ihåg att använda lämplig skyddsutrustning som handskar, skyddsglasögon och hörselskydd. Dammskyddsmask kan vara bra att använda om du hyvlar inomhus.

När behöver jag byta slipknivarna?

Knivarna blir med tid slöa och det resulterar i att hyveln tar dåligt att det kan börja ryka. Om det kommer sågspån istället för hyvelspån så är det också ett tecken på att maskinen är slö. Men du behöver inte köpa ny elhyvel för det, du kan nämligen vässa de befintliga bladen eller köpa nya. Det brukar inte vara svårt att byta ut dem och det står vanligtvis utförligt i bruksanvisningen hur du går till väga. Var noga med att följa instruktionerna så knivarna inte hamnar snett, då kommer elhyveln att börja vibrera eller ta ojämnt.

Testvinnare - Bäst Elhyvel

 • GHO 26-82 D
 • DCP580NT
 • Elhyvel Bosch GHO 12 V-20 Solo (utan batteri & laddare)
 • P20SF
 • DKP180Z
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
19 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-07 12:18:19