Bäst i test: Bästa fuktmätaren 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Fukt kan vara fullständigt förödande för flera olika material. Fukt som letar sig in i ett hus kan ställa till med stora besvär. För att ligga steget före så behöver du veta om fukten har letat sig in redan innan du märker till exempel mögel. En fuktmätare är ett smidigt redskap för att mäta fuktnivån i olika material, från trä till gips och betong. Vi har testat flera fuktmätare i olika prisklasser och listar här vår 5 testvinnare.

Testvinnare - Bästa Fuktmätare 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Fuktmätarna 2023:

 • Extech MO55 - Bäst i test
 • Digital Mini - Bästa premiumvalet
 • Uni-T UT377A Fuktkvotsmätare - Bästa billiga
 • Elma DT-128M
 • Luxorparts Fuktmätare

De 5 bästa Fuktmätarna i Juni 2023

 1. 1. Extech MO55 - Bäst i test

  9,6/10
  ”Prisvärd fuktmätare med både kontaktprober och sensormätning”.
  MO55
  Bäst i test
  Temperatur
  5 – 45°C
  Noggrannhet
  ± 2 %
  Mätdjup
  25 mm (prob)
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Relativt enkla inställningar
  • Tillförlitlig
  Nackdelar
  • Olika mätvärden för stift och sensor och mellan material på stift

  Recension

  En väldigt enkel och tillförlitlig fuktmätare. Vill du ha en tillförlitlig mätare med relativt enkla inställningar och få knappar med en vettig prislapp så är detta rätt val. När man förstått hur inställningarna fungerar är den väldigt enkel att använda och ger tillförlitliga mätvärden (överensstämmande med andra testade produkter).

  Du kan välja mellan att mäta med prober/stift eller sensor (för att undvika märken). Funkar på de flesta byggmaterialen såsom: trä, betong, murbruk, väggskior, gips, plåtberg och kartong. Visar tydligt fuktnivån och har en varningssignal som piper snabbare desto högre fuktnivå (denna funktion går även att stänga av om man bara vill ha utmätning utan ljud).

  Manualen är inte svårförstådd och instruktionerna enkla. Det enda som är lite varierande är huruvida du använder stift eller sensorn och vilket slags material du ska mäta på. Du utläser på displayen vilket mode du är på och du väljer mode genom att trycka på M-knappen, de modes du har att välja mellan är: Stift för trä, stift för andra byggmaterial, sensor för trä och sensor för andra byggmaterial. Du ser skillnaden mellan material på displayen: en träsymbol för trä och tegel för andra material. Om det ’blinkar’ runt någon av dessa bilder på displayen är det sensorn som är på och om det bara är bilden är det stiftet som gör mätningar. Viktigt att veta, men framgår också tydligt i manualen, är att stift och sensor har olika skalor (mätvärden) och indikeringar för om fuktnivåerna är höga, låga eller medium.

  Detta kan ju framstå som krångligt och till viss del är det ju det, men du får i alla fall tydliga och bra svar på vad som är höga eller låga fuktnivåer vilket inte alla instrument ger. Se tabellen nedan:

  fukttabell ExtechMO60

   

 2. 2. Digital Mini- Bästa premiumvalet

  9,5/10
  ”Premiumprodukten för den yrkesverksamma eller frekventa användaren”.
  Digital Mini
  Bästa premiumvalet
  Temperatur
  -20 – 70 °C
  Noggrannhet
  ± 2 %
  Mätdjup
  12.5 mm (stift)
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • LED-display
  • Liten och smidig
  • Direkta resultat
  Nackdelar
  • Dyr
  • Mer än lekmannen behöver

  Recension

  Bara att slå på och sätta emot materialet du vill uppmäta, inga direkta inställningar att ställa in och de som finns förklarar manualen enkelt och snabbt och genomförs med två knapptryck. Visar fuktvärde på displayen och indikerar också i färg runt displayen om materialet är torrt, i risk eller för vått. Kommer med tillbehör för ställen som är svåra att nå och det finns extra tillbehör som går att köpa till.

  Du får en riktigt, riktigt bra mätare, men det betalar du ju också för. Frågan du ska ställa dig är om du verkligen behöver en sådan bra maskin. Är du yrkesverksam inom bygg- eller konstruktionsbranschen är detta verkligen en mätare för dig. Om du inte bryr dig om priset eller bara vill ha en hållbar produkt du kan lita på som dessutom är supersmidig att använda, så kör i vind. Det är en fantastisk mätare i alla avseenden, förutom priset då möjligtvis.

 3. 3. Uni-T UT377A Fuktkvotsmätare- Bästa billiga

  9,5/10
  ”För virkes- och vedindividen, riktiga träskallar helt enkelt”.
  Uni-T UT377A Fuktkvotsmätare
  Bästa billiga
  Temperatur
  -10 – 60°C
  Noggrannhet
  ± 2%
  Mätdjup
  10 mm (stift)
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Specialiserad för trä
  • Flera inställningar för olika träslag
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Endast engelskspråkig manual
  • Mäter endast fukt i trä

  Recension

  Ja, den främsta nackdelen med denna produkt är ju att den endast mäter fukt i trä, men det gör den väldigt bra. Den har 4 inställningar för olika träslag och hårdhet. Specifikationer finns i manualen, tyvärr är den på engelska, men på ett ungefär är de olika inställningarna följande: 1 för träslag såsom teak och valnöt, 2 för gran, 3 för ek och ask och 4 för björk, lärk, furu och tall. Mätaren är enkel att använda och du gör följande när du ska mäta:

  1. Sätt på med on/off knappen
  2. Välj träslag med knappen med en gran på
  3. Ta av skyddet för proberna/stiften
  4. Sätt ner dem vinkelrätt i virket
  5. Få en utläsning av fuktnivån på displayen

  Svårare än så är inte mätaren att hantera. Passar perfekt för dig som har ett virkes-/vedförråd hemma, äger skog eller bara har ett hus som primärt är av träkonstruktion. Uni-T's fuktmätare underlättar alla mätningsjobb som har med trä att göra. Du kan enkelt göra utläsningar för att se om trät är för fuktigt eller redo att användas. Den är dessutom prisvärd. Vet du med dig att det är främst trä du kommer göra fuktmätningar på så är detta rätt produkt.

 4. 4. Elma DT-128M

  9,3/10
  ”Enkel, precis, icke-skadegörande och djupgående fuktmätare”.
  DT-128M
  Temperatur
  Framgår ej
  Noggrannhet
  ± 2 %
  Mätdjup
  40 mm (stift)
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Lätt att använda och förstå
  • Noggrann
  • Mäter djupt
  • Mäter fuktfördelningar i väggar, golv och tak
  Nackdelar
  • Objekt mindre än 20mm ger inte tillförlitliga resultat
  • Relativt dyr

  Recension

  En riktigt bra fuktmätare från det nordiska företaget Elma, som ger tillförlitliga och bra mätningar med ett oförstörande instrument utan stift. Funkar på alla sorters byggmaterial och kan dessutom mäta fuktfördelningar i väggar, golv och tak. Det enda negativa vi la märke till var att den inte kan mäta tunna material, eftersom den är gjord för att kunna gå relativt djupt in så får man inte tillförlitliga mätningar på material under 20mm.

  Vid första användning är det bara att slå på, trycka på knappen MEAS(som i measurement) så kommer mätaren först att kalibrera (visar CAL på displayen), se till att inte ha någon kontakt med någon yta och förhoppningsvis får ni ett fuktvärde på under 0.5% annars måste kalibreringen göras igen (tryck på MEAS igen). Det hände dock aldrig under vårt test men när kalibreringen är klar är det bara att använda mätaren. Sätt den vinkelrätt mot det du vill mäta och få ut ett fuktvärde(inte svårare än så), tryck på MEAS om du vill låsa värdet.

  Mätaren varnar när något material är i riskzonen för fukt genom att det står RISK på displayen och genom ett pip varannan sekund och när helt enkelt är för fuktigt stå det WET på displayen och pipet sker varje sekund. Nedan följer en tabell, som finns i manualen, för mätvärden vid olika material:

  fukttabell ELMA2

   

 5. 5. Luxorparts Fuktmätare

  9,2/10
  ”Budgetvariant som gör sitt jobb”.
  Luxorparts Fuktmätare
  Temperatur
  0 – 40°C
  Noggrannhet
  ± 2 %
  Mätdjup
  20 mm (prob)
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig
  • Dugliga resultat
  Nackdelar
  • Något krångligare att få rätt inställningar

  Recension

  Ja, detta är definitivt budgetvarianten av en fuktmätare men som ändå gör sitt jobb. Du kan inte förvänta dig lika säkra resultat som med en dyrare mätare men samtidigt är skillnaden i värde mellan torrt, riskzon och vått ganska stora, så för gemene man funkar den alldeles utmärkt. Ofta med verktyg så betalar man för livslängden, och även om vi inte testat det (livslängd är väldigt tidskrävande att testa), så känns produktens kvalité som att det skulle kunna brista här, men vem vet budgetmärken kan gå sönder efter tredje användningen eller hålla i åratal.

  Fuktmätaren är egentligen bara att sätta på, ta av locket för stiften och sätta den mot det som ska mätas för att sedan få ett värde, men ska du byta mellan sensor och stift eller ändra någon annan inställning är den något krångligare. Det finns många bild indikationer på displayen och det känns jobbigt att byta emellan och samtidigt veta vad som är på eller av, men man lär sig efter ett tag. Nedan kan du se en bild från manualen som visar på vilka inställningar som finns och vilka knappar som används för att gå emellan dem:

  fuktmaetare manual

fuktmatare kopguide

Din köpguide till bästa fuktmätaren

Fukt är en fiende för alla husägare, det kan leda till mögel, sprickor och dyra renovationer. Att i ett tidigt skede kunna upptäcka fukt kan spara dig mycket pengar och därför är det viktigt att fundera en extra gång vilka behov man har innan man köper en fuktmätare. Rätt fuktmätare och korrekt användning av den är bra för både plånboken och din hälsa.

 • sensor4Mätsätt
  Hur mäter fuktmätaren fukt? Med stift, med sensor eller går det att variera? Stift ger direktkontakt och tillförlitliga resultat speciellt vid ytan men det kan även lämna märken, så om mätaren har stift se gärna till att den även har sensor så att det går att välja mätsätt. Sensor ger ett bättre djupvärde men något sämre tillförlitlighet, men ofta, när det kommer till fukt, kommer någon/några procentenheters skillnad inte påverka huruvida du ska vara orolig eller inte.
 • speedometer1Mätvärden
  Fuktmätare kan skilja sig i hur de visar mätvärden och vilka värden de placerar i riskzoner, detta kan även skilja mellan sensor och stift på samma mätare. Kolla alltid i manualen så att du är säker på att du förstår mätvärdet och vad det säger om fuktkvoten. Oftast underlättas detta genom att mätaren, nästan alltid, har 3 egentliga resultat som indikeras; torrt, riskzon och vått.
 • depthDjup
  Hur djupt mätaren kan känna av fukt är en viktig detalj, speciellt om det är tjocka material som ska mätas. En tjock betongvägg som har fukt kan vid långvarande kyla leda till sprickor och om din mätare inte har djup nog så kan mätaren missa fukten. Detta är dock sällan ett problem då material inte ofta är fuktiga på djupet utan att vara det ytligt och tror man att det är det så rekommenderas det ofta att det borras in i betongen för att nå djupt. Om du vill mäta på djupet använd helst sensormätning då det har bättre djup än stift.
 • alertVarningssystem
  Fuktmätaren ska helst ha audiovisuellt varningssystem för fukt. Det vill säga att den både piper och indikerar på displayen om materialet är i riskzon eller vått. Ett sådant system underlättar i längden och det blir lättare att mäta utan att ständigt ha uppsikt över displayen. Kolla alltid i manualen vad det är som gäller när det kommer till varningssystem, ifall varningarna skiljer sig mellan torr, riskzon och vått.

Vilken fuktmätare är bäst?

Fuktmätaren kan vara ett ovärderligt redskap men det är inte det man använder allt för ofta. Betänk därför hur viktigt det är att verkligen köpa en fuktmätare, eller om du kan låna en. Om du bestämt dig för att köpa en fuktmätare så rekommenderar vi en av följande 5 fuktmätare. Fuktmätarna som vi presenterar nedan är i olika prisklasser men presterar alla väldigt bra för sitt pris. Om du är en hemmafixare så behöver du sällan lägga pengar på en dyr fuktmätare men om du har större projekt på gång så erbjuder en dyrare fuktmätare flera funktioner. Den största skillnaden brukar vara att antalet referensvärden för olika material som fuktmätarna kan beräkna.

Vanliga frågor om fuktmätare

Vilken fuktmätare är bäst?

I vårt test utsåg vi Extech MO55 till vinnare. En prisvärd fuktmätare som är enkel att använda och ger tillförlitliga resultat.

Vad gör en fuktmätare?

En fuktmätare mäter fukt/vatteninnehållet i olika material, ofta i procent, så att man kan avgöra om materialet behöver bytas ut eller är i risk att blir för blött. Detta bland annat för att undvika mögel, renoveringar eller andra reparationer.

Vilken fuktkvot är ok?

Vanligtvis brukar man vilja att fuktkvoten inte överstiger 15%, men detta skiljer sig något mellan olika material. Vissa mätare använder sig av olika kvoter och enklast är att alltid utgå från det manualen och mätaren föreskriver.

När är något för vått?

Det beror på material en vanlig vägledning är att du inte vill ha en fuktkvot över 15%, men följ anvisningarna till respektive fuktmätare. Många mätare har indikationer för torrt, riskzon och vått. Är dina värden över nivån för torr är det dags att göra något åt det.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
71 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5