Bäst i test: Bäst skruvdragare 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Skruvdragaren är förmodligen det mest använda av alla elektriska verktyg. Den sparar mycket tid och energi och kan används till allt från att montera IKEA-möbler till att lägga ny trall. Bygger du mycket hemma så rekommenderar vi en kraftfull skruvdragare, annars finns det ett stort utbud av små, billiga och smidiga skruvdragare. Vi har testat skruvdragare i flera prisklasser och jämfört deras prestanda i förhållande till pris. Testvinnaren blev DeWalt Kombikit Borr-Slagskruvdragare som du kan läsa mer om nedan.

Testvinnare - Bästa Skruvdragare 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Skruvdragarna 2023:

 • DeWalt Kombikit Borr-Slagskruvdragare - Bäst i test
 • HiKOKI DS18DBSL - Bästa premiumvalet
 • Milwaukee BDDXKIT-202C - Bästa billiga
 • Makita DDF482RTJ
 • Bosch YOUseries

De 5 bästa Skruvdragarna i Juni 2023

 1. 1. DeWalt Kombikit Borr-Slagskruvdragare - Bäst i test

  9,7/10
  ”Kombipaket som nästan är för bra för att vara sant”.
  DCK268P2T
  Bäst i test
  Vikt
  2x1.5 kg
  Vridmoment
  70 & 205 Nm
  Chuck
  13 mm
  Batteri
  2x18v (5.0ah)
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Frakt från 119 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Två dragare med tillbehör för ett bra pris
  • Kraftfulla
  • Bra batteritid
  Nackdelar
  • Två dragare kanske är mer än man behöver

  Recension

  I detta kit kommer både en borrskruvdragare och en slagskruvdragare, tillsammans med två 5.0ah batterier, en multiladdare och en praktisk förvaringsväska för säker förvaring och transport. Allt för ett pris som är endast runt tusenlappen dyrare än ett likvärdigt paket innehållandes endast en dragare. DeWalt håller dessutom alltid hög kvalité och vi har inga klagomål på vare sig prestanda eller batteritid.

  Du får alltså inte en skruvdragare utan två till ett väldigt förmånligt pris. Det finns många fördelar till att ha tillgång till två, speciellt när den ena är en borr- och den andra en slagskruvdragare. Bland annat är bygg- eller renoveringsjobb något som görs bäst i sällskap, och att då ha två dragare i stället för en underlättar ofantligt när man inte behöver dela på en dragare.

  En borrskruvdragare må vara väldigt behändig då den både skruvar och borrar, men en slagskruvdragare har mycket kraftfullare moment och klarar av skruvjobb som en borrskruvdragare inte pallar trycket för. Dessutom gör slagfunktionen att du inte behöver lägga något ’tryck’ för att sätta i skruv vilket gör den väldigt smidig där man har svårt att nå eller där balansen är dålig (tänk stege eller liknande). Storleken på slagdragaren gör även att den även är smidig på ställen där det är för trångt för en vanlig borrskruvdragare.

  Multiladdaren är kompatibel för alla batterier mellan 10.4-18 volt, vilket innebär att den går att nyttja till andra DeWalt verktyg oavsett voltstyrka (om du inte köper 36volts maskiner eller liknande). 5.0ah Li-Ion batterierna är kraftfulla och livslängden är väldigt bra. Vilket gör att det till och med utan den extra slagskruvdragaren ändå skulle vara ett relativt konkurrenskraftigt paket även om priset kvarstod.

 2. 2. HiKOKI DS18DBSL - Bästa premiumvalet

  9,5/10
  ”Riktigt bra prestanda, en högkvalitativ skruvdragare helt enkelt”.
  HiKOKI DS18DBSL
  Bästa premiumvalet
  Vikt
  1.7 kg
  Vridmoment
  70 Nm
  Chuck
  13 mm
  Batteri
  2x18v (3.0ah)
  Fri frakt över 600 kr
  30 dagars öppet köpt
  2-7 dagars leverans
  Fördelar
  • Bäst prestanda
  • Komfortabel
  • Snabbladdning
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Recension

  En starkt presterande skruvdragare med bra moment som gör de flesta jobben möjliga. Det enda borrskruvdragaren som hade likvärdig prestation med denna i vårt test var den i DeWalts kombikit, så om du behöver en kraftfull dragare som inte kommer i ett paket är detta ett väldigt bra alternativ.

  Batteritiden är något sämre, än t.ex. DeWalten eller Makitan, eftersom det är 3.0ah batterier men det är inte på något sätt dåligt och håller ändå väldigt länge. Dessutom kommer paketet med två batterier med endast 45 minuters laddningstid. Du kommer därför aldrig behöva stå batterilös.

  Vi anser även att detta är den dragare som erbjuder skönast greppning och komfort när det kommer till hantering. Den känns ”välbalanserad” och smidig för att vara en 18-volts borrskruvdragare, som ofta är något framtunga.

  Med skruvdragaren ingår 2st 18-volts 3.0ah batterier, som är relativt små för att vara 18-voltare, en snabbladdare och en praktisk, staplingsbar, förvaringsväska. Skruvdragaren har även LED-ljus vilket alltid är en positiv feature, eftersom det ger överskådlighet över arbetsytan oavsett ljusförhållanden.

 3. 3. Milwaukee BDDXKIT-202C - Bästa billiga

  9,3/10
  ”Tre chuckhuvuden för alla skruvade tillfällen”.
  M12 BDDXKIT-202C
  Bästa billiga
  Vikt
  1.2 kg
  Vridmoment
  32 Nm
  Chuck
  10 mm
  Batteri
  2x12v (2.0ah)
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 600 kr
  30 dagars öppet köpt
  2-7 dagars leverans
  Fördelar
  • Passar alla skruvtillfällen
  • Liten & smidig
  • Prisvärd med tanke på tillbehör
  Nackdelar
  • Något sämre batteritid & kraft

  Recension

  Nästan alla som har använt en skruvdragare har upplevt frustrationen när det ska sättas en skruv och det bara inte går:
  Dragaren når inte, vinkeln är för snäv eller så är det bara för trångt för skruvdragaren.

  Den här skruvdragaren är lösningen, paketet kommer med 3 olika huvuden för olika tillfällen:
  ett vanligt chuckborrhuvud, ett i 90 graders vinkel från verktygets ’riktning’ och ett med upphöjd chuck för skruv i hörn och kanter. Dessutom går det att köra med bits utan något huvud alls vilket gör maskinen väldigt liten och kommer in i väldigt trånga utrymmen. Huvudena går att vrida så att de kan anpassas efter olika vinklar och situationer.

  Även om du har en skruvdragare är detta ett fantastiskt tillägg bara för att slippa hamna i situationer där du inte kan sätta skruven.

  Utöver de praktiska huvudena, så ingår även 2st 12volts batterier som ändå håller ganska bra. Batteritiden hade självklart kunnat vara mycket bättre men eftersom det är två batterier behöver du ju aldrig gå utan ett, så det är egentligen inte ett problem. Det skulle kunna vara jobbigare om du befann dig där det inte fanns el tillgängligt. Du får ju inte samma kraft som med ett 18-volts batteri men det primära syftet med denna maskin är ju flexibiliteten inte kraften. Det med kommer även en praktisk förvaringsväska i plast och en 12-volts laddare.

  Behöver du en enkel och smidig skruvdragare som gör sitt jobb och dessutom klarar situationer ingen annan skruvdragare klarar? I så fall har du hittat rätt. Det du förlorar i kraft och batteritid vinner du i minskad frustration och osatta skruvar.

 4. 4. Makita DDF482RTJ

  9,2/10
  ”Bäst batteritid, utan att det drar ner på prestanda”.
  DDF482RTJ
  Vikt
  1.7 kg
  Vridmoment
  62 Nm
  Chuck
  13 mm
  Batteri
  2x18v (5.0ah)
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Bäst batteritid
  • Hållbar
  • Kraftfull
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Recension

  Om du finner dig till exempel utomhus eller bara utan tillgång på el så kan det vara bra att ha en maskin vars batteri inte dör i första taget. Dessa 5.0ah batterier håller väldigt länge och med två stycken kan du räkna med att klara en arbetsdag utan laddning. Detta är väldigt praktiskt för dessa tillfällen, även om det är ändå ganska sällan som man finner sig helt utan laddningsmöjligheter.

  Du får ett bra paket, med två batterier, en laddare och en praktisk förvaringsväska i plast som underlättar säker förvaring och transport. Själva verktyget har ett skönt grepp och för att vara en 18-volts borrskruvdragare känns den ändå relativt liten och smidig. Klarar av de flesta jobben och kommer då även med LED-indikator så att du alltid har god uppsyn över arbetsområdet.

  Om batteritiden är en viktig faktor för dig så har du här definitivt en maskin och batterier som ger dig det. Den är verkligen designad för att ge ut det mesta av batterierna, bland annat finns ett skyddssystem som stänger av maskinen vid låg batterinivå för att förlänga den totala livslängden på batteriet. Det vill säga att produkten är väldigt hållbar och att du kommer kunna använda den i många år, innan den eller batterier behöver bytas ut.

 5. 5. Bosch YOUseries

  8,9/10
  ”Liten & smidig, perfekt för den sporadiska användaren eller lägenheten”.
  Bosch YOUseries Borrmaskin och skruvdragare
  Vikt
  0.6 kg
  Vridmoment
  9.2 Nm
  Chuck
  10 mm
  Batteri
  3.6 V
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Liten & Smidig
  • USB-C laddning
  Nackdelar
  • Inte kraftfull nog för stora byggprojekt
  • Sämre batteritid

  Recension

  Perfekt skruvdragare för dig som sällan skruvar eller endast sporadiskt är i behov av en. Den är liten, smidig och får plats i en låda i köket om det är där man vill ha den. Bor du i en lägenhet i stan eller bara inte vill ha massa klumpiga verktyg hemma men ändå vill kunna sätta skruv eller borra hål för till exempel plugg, så är detta kanske vad du letar efter.

  Den klarar inga större jobb och batteritiden är inte speciellt bra heller men det är den inte konstruerad för att vara heller. Ska du renovera om eller bygga något större från grunden så är detta inte rätt val av skruvdragare. Om du däremot behöver något för att kunna sätta tavlor, hyllor eller gör något mindre jobb är det en väldigt bra maskin.

  Kommer i en smidig väska med ett bitsset samt en laddningskabel. Laddningen är väldigt smidig, det sker nämligen via en USB-C sladd och kan till och med laddas via datorn om man så vill. Bitsen passar alla sorters skruvar och tillfällen. Om du vill du borra får du se till att köpa med Bosch YOUseries bits och borrsats för 150 kr (ordinarie pris), men tillköp av borr gäller ju nästan alla skruvdragare (borr brukar inte ingå).

  Om du inte vill spendera allt för mycket pengar och endast behöver en skruvdragare någon gång ibland är detta maskinen för dig. Funkar väldigt bra för mindre hemmafix och små byggprojekt utan att du behöver lägga väldigt mycket pengar eller köpa ett stort verktyg som ändå mest kommer stå i garderoben.

skruvdragarskruv

Din köpguide till den bästa skruvdragaren

I slutändan kommer den viktigaste faktorn i köp av skruvdragare vara hur ofta den kommer till användning. För sporadisk användning, till exempel för att sätta upp en tavla eller skruva en skruv då och då är det bättre att gå direkt efter pris och kanske satsa på en miniskruvdragare. Ju mer du använder din skruvdragare desto viktigare blir detaljerna. Nedan har vi samlat några av de viktigaste faktorerna och detaljer att ha i åtanke när du ska göra ditt val av skruvdragare.

 • battery7Batteri
  Batteriinformationen på varje produkt ger dig enkelt svar om både effekt och förväntad batteritid. Standarden för batterier är 18 volt vilket ger mycket kraft och därmed anpassad till alla jobb en skruvdragare kan erbjuda. Vill du ha en något billigare och smidigare maskin men med mindre kraft rekommenderar vi ändå en 12 volts maskin. Du kanske inte ska förvänta dig att kunna sätta franska träskruv utan problem men utvecklingen inom batterier och maskiner är ändå så pass att dagens 12 voltare är likvärdiga med äldre maskiner på 18 volt.

  Något annat som är värt att uppmärksamma är antalet amperetimmar (Ah) på batterierna. Den informationen ger dig en förväntad drifttid, där fler amperetimmar innebär fler arbetstimmar innan laddning. Har du två batterier behöver du inte tänka så mycket på batteritid eller amperetimmar, då kan alltid ena ladda medan det andra används. Det är dock alltid skönare att kunna förlita sig på att batteriet håller ett tag, speciellt om du befinner dig där det inte finns el tillgängligt.
 • motorEffekt
  Först och främst är det enklast att titta på batteriet när det kommer till effekt och kraft på en srkuvdragare. Behöver du mycket kraft ska du köpa en 18 volts skruvdragare. Därefter är det vridmoment, mät i newtonmeter (nm), som spelar in i hur kraftfull maskinen är. Högre vridmoment innebär mer kraft, vilket avgör vad du till exempel kan borra i eller hur grova skruv du kan sätta utan att motorn sätter stopp.

  Om skruvdragaren dessutom har en kolborstfri/kolfri motor så kommer du ha en kraftfullare maskin vars batteri håller längre. Den motorkonstruktionen är mycket mer effektiv än tidigare konstruktioner, så leta efter en kolborstfri motor med högt vridmoment om du vill ha en effektiv och kraftfull maskin.
 • drillErgonomi & Utformning
  När skruvdragaren väl kommer fram är det ofta mycket som ska skruvas och då kan det vara värt att fundera på utformningen och komforten av verktyget. En mindre skruvdragare kanske inte ger dig lika mycket kraft men är ofta smidigare, lättare att hantera och kan användas i trängre utrymmen än en större 18 volts skruvdragare. Vad som kan vara värt att leta efter är ett handtag som verkar enkelt att greppa och att det finns gummidetaljer i det. Det ökar komforten och gör att verktyget känns mer lätthanterligt och smidigt.
 • bitChuck
  En skruvdragare är inte en speciellt komplicerad maskin och behöver egentligen inga tillägg för att göra sitt jobb, det finns dock vissa tillbehör som kan anses väldigt behjälpliga, speciellt om dragaren ofta kommer till användning. Chuck är bland de viktigaste delarna i en skruvdragare, om du inte absolut vet med dig att du bara ska skruva med dragaren så skaffa en med chuck. Det är inställningen som gör att du kan öppna huvudet för att sätta dit borr i olika storlekar. Beroende på dina behov borde du se över hur stora borrhuvuden skruvdragaren klarar.
 • lightbulb2Lampa
  En annan väldigt bra funktion men som kan anses överflödig är en lampa som lyser upp framför dragaren och där du ska skruva. Vi lovar att om du köper en med lampa kommer du inte ångra dig. Det underlättar mer än vad man tror att få ytan man arbetar på upplyst, speciellt om du ska skruva i något hörn eller om belysningen bara är dålig över lag.
 • dragarhuvudDragarhuvuden
  Vissa skruvdragare kommer med olika huvuden (adaptrar) för att underlätta arbete i svåråtkomliga vinklar eller utrymmen. Det kan vara huvuden som ger dig möjlighet att skruva runt hörn, det vill säga ett huvud som är vinklad 90 grader ifrån verktygets riktning. Ska du till exempel skruva uppåt men är nära golvet är det inte säkert att skruvdragaren kommer in för att nå och kunna skruva, då kan ett sådant huvud vara räddningen. Dessa huvuden kommer kanske inte ofta till användning men när de gör det är de ovärderliga.
 • toolboxVäska
  En liten detalj som gör stor skillnad i förvaring och transport av dragaren är en väska, och helst då en i hårdplast. Det blir enklare att hålla koll på både batterier och dragare. Vare sig du har en verkstad eller bara har verktygen i garderoben så är det mer tilltalande med ordning och det bidrar en förvaringsväska med. Dessutom blir det mycket enklare och säkrare att transportera skruvdragaren med tillbehör i en väska än att jonglera allt och låta det ligga löst i bilen.
 • price5Pris
  Alla de övriga punkterna i denna guide påverkar priset och som tidigare nämnt kommer dina behov av en skruvdragare påverka vilken du kanske bör köpa och vilket pris den produkten kommer ligga på. Skruvdragare kan vara riktigt billiga. Du kan köpa en från Biltema för under femhundralappen och om du sällan använder skruvdragaren kan det räcka för dig, men du får också vad du betalar för.

  Den flitiga snickaren borde satsa på kvalité och en något dyrare maskin är väl värt investeringen eftersom det minimerar risken för att den går sönder och du kan vara säker på att den kommer hålla i flera år. Är priset ändå viktigt för dig, kan det vara väl värt att kolla på 12 volts skruvdragare, de klarar det mesta 18 voltare gör och är betydligt billigare. Batterierna är de största bovarna när det kommer till priset.

Vårt test av skruvdragare

Skruvdragare kan skilja sig åt ganska mycket. Den kan vara liten och smidig eller stor och kraftfull. Det finns idag huvudsakligen tre sorters skruvdragare: standardskruvdragare som endast går att använda skruvbits till, borrskruvdragare som är den vanligaste sorten har chuck och kan anpassas till olika borrstorlekar, och slagskruvdragare som fungerar som vanliga skruvdragare fast att den 'slår' i riktningen skruven går åt vilket gör att du inte behöver ta i när du skruvar. I vårt test jämför vi nedanstående faktorer i förhållande till priset. En billig och liten skruvdragare har således inte samma förväntningar på sig som en dyr.

 • Batteri - En batteridriven skruvdragare är väldigt smidig och idag är batteriet så pass bra att du kan arbeta en hel dag utan problem. Vi tittar också på hur lång batteritiden är och hur snabb laddningsprocessen är. 
 • Vridmoment - Man kan säga att skruvdragarens styrka är dess vridmoment. Högre vridmoment betyder starkare skruvdragare och därmed effektivare och enklare att jobba med.
 • Ergonomi - Vi undersöker hur borren känns och hur den är att manövrera. Den ska gå att arbeta med länge utan att kännas för tung eller obekväm. Handtaget ska helst vara ganska smalt, gummibeklätt och bekvämt
 • Övrigt - Vi tittar närmre på saker som chuck, växlar, belysning och eventuella tillbehör. 

Vanliga frågor om skruvdragare

Vilken är den bästa skruvdragaren?

I vårt test vann DeWalt Kombikit Borr-Slagskruvdragare, på grund av de funktioner och tillbehör som den erbjuder. Annars finns det inget rakt svar på den frågan, använd gärna vår köpguide för att se vilken sorts skruvdragare som passar dig.

Vad är skillnaden mellan en skruvdragare och en borrmaskin?

De vanligaste skruvdragarna, alltså borrskruvdragare, har borrfunktion och chuck som tillåter montering av borr. Skillnaden mellan en verklig borrmaskin och en (borr)skruvdragare är att borrmaskiner nu för tiden hänvisar till väldigt kraftfulla ofta sladdanslutna verktyg som är till för borrningar som en skruvdragare inte klarar av.

Hur många batterier ska jag ha?

Två är den optimala mängden, då kan en laddas medan det andra används.

Vad är skillnaden mellan 18 och 12 volts dragare?

Kraften, storleken och priset är de största skillnaderna. En 18 voltare är kraftfullare, ofta större och dyrare och en 12 voltare är något mindre, billigare men också svagare.

skruvdragare, slagskruvdragare eller borrskruvdragare?

Vi rekommenderar borrskruvdragare, för den erbjuder mest versatila användandet till bäst pris. Det är den vanligaste sortens skruvdragare och låter dig både borra och skruva. En slagskruvdragare kan också ha borrfunktion, men tenderar också att kosta med och ger dig i princip endast mer komfort då slagfunktionen främst bidrar med att du inte behöver lägga något tryck på skruven. Vet du att du bara ska skruva med skruvdragaren kan du komma undan billigare genom att köpa ett verktyg utan chuck och därmed inga borrmöjligheter.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
71 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5