Bäst i test: Bäst skruvdragare 2021

Skruvdragaren är förmodligen det mest använda av alla elektriska verktyg. Den sparar mycket tid och energi och kan används till allt från att montera IKEA-möbler till att lägga ny trall. Bygger du mycket hemma så rekommenderar vi en kraftfull skruvdragare, annars finns det ett stort utbud av små, billiga och smidiga skruvdragare. Vi har testat skruvdragare i flera prisklasser och jämfört deras prestanda i förhållande till pris. Testvinnaren blev Milwaukee FPDXKIT-202X som du kan läsa mer om nedan.

Vilken skruvdragare är bäst?

Skruvdragare kan skilja sig åt ganska mycket. Den kan vara liten och smidig eller stor och kraftfull. Det finns idag huvudsakligen tre sorters skruvdragare: standardskruvdragare som endast går att använda skruvbits till, borrskruvdragare som är den vanligaste sorten har chuck och kan anpassas till olika borrstorlekar, och slagskruvdragare som fungerar som vanliga skruvdragare fast att den 'slår' i riktningen skruven går åt vilket gör att du inte behöver ta i när du skruvar. I vårt test jämför vi nedanstående faktorer i förhållande till priset. En billig och liten skruvdragare har således inte samma förväntningar på sig som en dyr.

 • Batteri - En batteridriven skruvdragare är väldigt smidig och idag är batteriet så pass bra att du utan problem kan arbeta en hel dag utan problem. Men vi tittar på hur lång batteritiden är och hur snabb laddningsprocessen är. 
 • Övrigt - Vi tittar närmre på saker som chuck, växlar, belysning och eventuella tillbehör. 
 • Vridmoment - Man kan säga att skruvdragarens styrka är dess vridmoment. Högre vridmoment betyder starkare skruvdragare och därmed effektivare och enklare att jobba med.
 • Ergonomi - Vi undersöker hur borren känns och hur den är att manövrera. Den ska gå att arbeta med länge utan att kännas för tung eller obekväm. Handtaget ska helst vara ganska smalt, gummibeklätt och bekvämt

 1. 1. Milwaukee FPDXKIT-202X
  9,5/10
  SLAGBORRMASK. M12 FPDXKIT-202X
  Bäst i test
  Vikt
  1.2 kg
  Vridmoment
  30 Nm
  Chuck
  13 mm
  Batteri
  12 V
  Till Butik
  3395 kr
 2. 2. DeWalt DCD791P2
  9,2/10
  DCD791P2
  Vikt
  1.2 kg
  Vridmoment
  70 Nm
  Chuck
  13 mm
  Batteri
  18 V
  Till Butik
  2998 kr
 3. 3. Bosch YOUseries
  8,9/10
  Bosch YOUseries Borrmaskin och skruvdragare
  Vikt
  0.6 kg
  Vridmoment
  9.2 Nm
  Chuck
  10 mm
  Batteri
  3.6 V
  Till Butik
  1299 kr
 4. 4. Makita DF331DSAJ
  8,6/10
  SKRUVDRAGARE 10
  Vikt
  1.25 kg
  Vridmoment
  30 Nm
  Chuck
  13 mm
  Batteri
  12 volt
  Till Butik
  1695 kr
 5. 5. HiKOKI DS18DD
  8,5/10
  DS18DD
  Vikt
  1.5 kg
  Vridmoment
  55 Nm
  Chuck
  13 mm
  Batteri
  18 V
  Till Butik
  2272 kr

skruvdragarskruv

Köpguide till bäst skruvdragare för dig

I slutändan kommer den viktigaste faktorn i köp av skruvdragare vara hur ofta den kommer till användning. För sporadisk användning, till exempel för att sätta upp en tavla eller skruva en skruv då och då är det bättre att gå direkt efter pris och kanske satsa på en miniskruvdragare. Ju mer du använder din skruvdragare desto viktigare blir detaljerna. Nedan har vi samlat några av de viktigaste faktorerna och detaljer att ha i åtanke när du ska göra ditt val av skruvdragare.

 • battery7Batteri
  Batteriinformationen på varje produkt ger dig enkelt svar om både effekt och förväntad batteritid. Standarden för batterier är 18 volt vilket ger mycket kraft och därmed anpassad till alla jobb en skruvdragare kan erbjuda. Vill du ha en något billigare och smidigare maskin men med mindre kraft rekommenderar vi ändå en 12 volts maskin. Du kanske inte ska förvänta dig att kunna sätta franska träskruv utan problem men utvecklingen inom batterier och maskiner är ändå så pass att dagens 12 voltare är likvärdiga med äldre maskiner på 18 volt. Något annat som är värt att uppmärksamma är antalet amperetimmar (Ah) på batterierna. Den informationen ger dig en förväntad drifttid, där fler amperetimmar innebär fler arbetstimmar innan laddning. Har du två batterier behöver du inte tänka så mycket på batteritid eller amperetimmar, då kan alltid ena ladda medan det andra används. Det är dock alltid skönare att kunna förlita sig på att batteriet håller ett tag, speciellt om du befinner dig där det inte finns el tillgängligt.
 • motorEffekt
  Först och främst är det enklast att titta på batteriet när det kommer till effekt och kraft på en srkuvdragare. Behöver du mycket kraft ska du köpa en 18 volts skruvdragare. Därefter är det vridmoment, mät i newtonmeter (nm), som spelar in i hur kraftfull maskinen är. Högre vridmoment innebär mer kraft, vilket avgör vad du till exempel kan borra i eller hur grova skruv du kan sätta utan att motorn sätter stopp. Om skruvdragaren dessutom har en kolborstfri/kolfri motor så kommer du ha en kraftfullare maskin vars batteri håller längre. Den motorkonstruktionen är mycket mer effektiv än tidigare konstruktioner, så leta efter en kolborstfri motor med högt vridmoment om du vill ha en effektiv och kraftfull maskin.
 • drillErgonomi & Utformning
  När skruvdragaren väl kommer fram är det ofta mycket som ska skruvas och då kan det vara värt att fundera på utformningen och komforten av verktyget. En mindre skruvdragare kanske inte ger dig lika mycket kraft men är ofta smidigare, lättare att hantera och kan användas i trängre utrymmen än en större 18 volts skruvdragare. Vad som kan vara värt att leta efter är ett handtag som verkar enkelt att greppa och att det finns gummidetaljer i det. Det ökar komforten och gör att verktyget känns mer lätthanterligt och smidigt.
 • bitChuck
  En skruvdragare är inte en speciellt komplicerad maskin och behöver egentligen inga tillägg för att göra sitt jobb, det finns dock vissa tillbehör som kan anses väldigt behjälpliga, speciellt om dragaren ofta kommer till användning. Chuck är bland de viktigaste delarna i en skruvdragare, om du inte absolut vet med dig att du bara ska skruva med dragaren så skaffa en med chuck. Det är inställningen som gör att du kan öppna huvudet för att sätta dit borr i olika storlekar. Beroende på dina behov borde du se över hur stora borrhuvuden skruvdragaren klarar.
 • lightbulb2Lampa
  En annan väldigt bra funktion men som kan anses överflödig är en lampa som lyser upp framför dragaren och där du ska skruva. Vi lovar att om du köper en med lampa kommer du inte ångra dig. Det underlättar mer än vad man tror att få ytan man arbetar på upplyst, speciellt om du ska skruva i något hörn eller om belysningen bara är dålig över lag.
 • dragarhuvudDragarhuvuden
  Vissa skruvdragare kommer med olika huvuden (adaptrar) för att underlätta arbete i svåråtkomliga vinklar eller utrymmen. Det kan vara huvuden som ger dig möjlighet att skruva runt hörn, det vill säga ett huvud som är vinklad 90 grader ifrån verktygets riktning. Ska du till exempel skruva uppåt men är nära golvet är det inte säkert att skruvdragaren kommer in för att nå och kunna skruva, då kan ett sådant huvud vara räddningen. Dessa huvuden kommer kanske inte ofta till användning men när de gör det är de ovärderliga.
 • toolboxVäska
  En liten detalj som gör stor skillnad i förvaring och transport av dragaren är en väska, och helst då en i hårdplast. Det blir enklare att hålla koll på både batterier och dragare. Vare sig du har en verkstad eller bara har verktygen i garderoben så är det mer tilltalande med ordning och det bidrar en förvaringsväska med. Dessutom blir det mycket enklare och säkrare att transportera skruvdragaren med tillbehör i en väska än att jonglera allt och låta det ligga löst i bilen.
 • price5Pris
  Alla de övriga punkterna i denna guide påverkar priset och som tidigare nämnt kommer dina behov av en skruvdragare påverka vilken du kanske bör köpa och vilket pris den produkten kommer ligga på. Skruvdragare kan vara riktigt billiga. Du kan köpa en från Biltema för under femhundralappen och om du sällan använder skruvdragaren kan det räcka för dig, men du får också vad du betalar för. Den flitiga snickaren borde satsa på kvalité och en något dyrare maskin är väl värt investeringen eftersom det minimerar risken för att den går sönder och du kan vara säker på att den kommer hålla i flera år. Är priset ändå viktigt för dig, kan det vara väl värt att kolla på 12 volts skruvdragare, de klarar det mesta 18 voltare gör och är betydligt billigare. Batterierna är de största bovarna när det kommer till priset.

Vanliga frågor om skruvdragare

Vilken är den bästa skruvdragaren?

I vårt test vann Milwaukee FPDXKIT-202X, på grund av de funktioner och tillbehör som den erbjuder. Annars finns det inget rakt svar på den frågan, använd gärna vår köpguide för att se vilken sorts skruvdragare som passar dig.

Vad är skillnaden mellan en skruvdragare och en borrmaskin?

De vanligaste skruvdragarna, alltså borrskruvdragare, har borrfunktion och chuck som tillåter montering av borr. Skillnaden mellan en verklig borrmaskin och en (borr)skruvdragare är att borrmaskiner nu för tiden hänvisar till väldigt kraftfulla ofta sladdanslutna verktyg som är till för borrningar som en skruvdragare inte klarar av.

Hur många batterier ska jag ha?

Två är den optimala mängden, då kan en laddas medan det andra används.

Vad är skillnaden mellan 18 och 12 volts dragare?

Kraften, storleken och priset är de största skillnaderna. En 18 voltare är kraftfullare, ofta större och dyrare och en 12 voltare är något mindre, billigare men också svagare.

skruvdragare, slagskruvdragare eller borrskruvdragare?

Vi rekommenderar borrskruvdragare, för den erbjuder mest versatila användandet till bäst pris. Det är den vanligaste sortens skruvdragare och låter dig både borra och skruva. En slagskruvdragare kan också ha borrfunktion, men tenderar också att kosta med och ger dig i princip endast mer komfort då slagfunktionen främst bidrar med att du inte behöver lägga något tryck på skruven. Vet du att du bara ska skruva med skruvdragaren kan du komma undan billigare genom att köpa ett verktyg utan chuck och därmed inga borrmöjligheter.

Testvinnare - Bäst Skruvdragare

 • SLAGBORRMASK. M12 FPDXKIT-202X
 • DCD791P2
 • Bosch YOUseries Borrmaskin och skruvdragare
 • SKRUVDRAGARE 10
 • DS18DD
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
12 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-07 14:10:11