Bäst i test: Bästa vinkelslipen 2023

Uppdaterad 12 augusti 2022

En vinkelslip är ett väldigt användbart verktyg för både amatören och proffset. Vinkelslipen har blivit både billigare och mer effektiv med åren och har många användningsområden. Det finns vinkelslipar som är både batteridrivna och sladdanslutna och kan köpas i flera prisklasser. Vi har testat vinkelslipar och presenterar här våra 5 testfavoriter i olika kategorier.

Testvinnare - Bästa Vinkelslip 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Vinkelslip 2023:

 • Dewalt DCG405P2 - Bäst i test
 • Bosch GWX 17-125 S - Bästa premiumvalet
 • Makita GA5030R - Bästa billiga
 • Milwuakee M18 CAG125X-0
 • Black & Decker BCG720M1

De 5 bästa Vinkelslip i Juni 2023

 1. 1. Dewalt DCG405P2 - Bäst i test

  9,6/10
  ”Ett komplett paket från DeWalt”.
  DCG405P2
  Bäst i test
  Skivdiameter
  125 mm
  Varv / min
  9000
  Batteri
  Inkluderad
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Laddare och 2 batterier inkluderade
  • Högt fokus på säkerhet
  • Användarvänlig
  • Flera medföljande tillbehör
  • Stark
  Nackdelar
  • Högt pris om man inte är ute efter ett komplett paket

  Recension

  De flesta vinkelslipar säljs utan batterier, laddare och, utöver skiva samt verktyg för skivbyte, inga övriga tillbehör såsom väska. Om man inte redan har verktyg av ett särskilt märke är detta relativt frustrerande och det som framstår som billigt kan snabbt bli dyrt. DeWalt levererar här ett paket med allt du kan tänka dig behöva och det till ett förmånligt pris. Det ingår inte ett, utan två 5.0ah batterier, en snabbladdare, allt som krävs för skivbyte samt en väska att förvara verktyget i.

  Verktyget har dessutom bra prestanda, med många säkerhetsfunktioner för att göra hanteringen så säker som möjlig. DeWalt har en ’Perform & protect’ markering som indikerar en utformning som fokuserar på säkerhet bland annat inom: vibrationer, damm och kontroll. Utformningen ger även ett stabilt och användarvänligt grepp vilket också är väsentligt för en säker hantering. Säkerhetsfunktioner är dock inget substitut för korrekt hantering av ett verktyg. Läs alltid igenom manualen för att försäkra dig om hur verktyget används på säkrast sätt.

  Om du är ute efter ett högkvalitativt och säkert verktyg som ger dig alla tillbehören du behöver är detta en utomordentligt bra alternativ. Priset är mycket bättre än på de flesta vinkelslipar när batterier och laddare lagts till och då får du dessutom en förvaringslåda som underlättar transport och förvaring av vinkelslipen men även för skivnyckeln som vid försvinnande gör skivbyte omöjligt.

 2. 2. Bosch GWX 17-125 S - Bästa premiumvalet

  9,4/10
  ”Premiumprodukt som är praktisk & högpresterande”.
  GWX 17-125 S
  Bästa premiumvalet
  Skivdiameter
  125 mm
  Varv / min
  11500
  Batteri
  Sladd
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Högpresterande Vinkelslip
  • Vertygslöst & mutterlöst skivbyte
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Recension

  Vinkelslipen är nätansluten, så priset på denna är inte baserad på dyra batterier utan på funktionalitet och prestanda. Effekten är hög (1700w) och med 11500 varv/min så klarar den här maskinen betydligt mer än någon annan av våra testprodukter. Det finns i stort sett inga jobb den inte klarar och ingen risk för överhettning. Den har dessutom kick-back och vibrations kontroll.

  Den kanske främsta säljpunkten för GWS’en är X-lock funktionen, som gör att du med ett knapptryck(spak), längst fram på toppen av slipen, kan lossa skivan och behöver endast trycka ditt en ny (ett klick hörs) för att vara redo för nästa jobb. Inga verktyg, inga muttrar, inga delar alls egentligen. Bara ett tryck så är har du bytt skiva och kan börja jobba igen. Många vinkelslipar kräver att skivan monteras på ett visst sätt eller med någon sida uppåt eller liknande, det krävs inte här. Du kan inte montera en skiva fel med X-lock och det gör verkligen verktyget till ett mycket säkert alternativ. Att det inte finns någon mutter gör även att du vid slipning kan ha en mycket lägre vinkel på verktyget, vilket ger ökad precision och ingen mutter kan hamna i vägen.

  Det är ett ganska litet och kompakt verktyg så den tar inte mycket plats. Det är dock inte det mest greppvänliga alternativet, vilket nätanslutna vinkelslipar sällan är tyvärr, men sidohandtaget är greppvänligt och stadigt så det väger upp något. Om du vill ha en högpresterande och praktisk vinkelslip är detta ett väldigt bra alternativ.

 3. 3. Makita GA5030R - Bästa billiga

  9,2/10
  ”Nätanslutet budgetalternativ med hög presteranda”.
  GA5030R
  Bästa billiga
  Skivdiameter
  125 mm
  Varv / min
  11000
  Batteri
  Sladd
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Frakt från 119 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Höga varvtal
  • Mycket prisvärd
  • Hög effekt
  Nackdelar
  • Simpel i design och funktionalitet

  Recension

  Prestandan kan man inte klaga på här! Med högt moment tillåter den kapning och slipning av det mesta. Designen är enkel och den är kanske inte den mest komfortabla vinkelslipen på marknaden men den är åtminstone komfortabel för plånboken. En av de mer prisvärda vinkelsliparna marknaden utan att gå ner i effekt eller moment.

  Ett billigare alternativ än något batteridrivet eller högeffektivt nätanslutet verktyg, men priset gör också att den saknar vissa funktioner som är användbara. Det finns till exempel ingen kick-back funktion eller andra säkerhetsfunktioner för att minimera skaderisken. Säkerhetsfunktioner är dock inget substitut för korrekt användning. Används verktyget korrekt är risken för misstag väldigt liten, så att dessa funktioner inte finns gör inte verktyget farligare än andra förutsatt att du använder det korrekt. Läs alltid bruksanvisningen för instruktioner om hur verktyget ska användas

 4. 4. Milwuakee M18 CAG125X-0

  9,1/10
  ”Användarvänlig & verktygsfritt skivbyte”.
  M18 FSAG125X-0X
  Skivdiameter
  125 mm
  Varv / min
  8500
  Batteri
  Inte inkluderad
  Frakt från 119 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög komfort & användarvänlighet
  • Verktygsfritt skivbyte
  Nackdelar
  • Kostsamt med batterier & laddare

  Recension

  Milwuakee har ett verktygsfritt skivbyte. Flänsmuttern är utrustad med ett uppfällbart ’handtag’ längst med halva mutterns omkrets. Det är bara att fälla upp 'handtaget' och skruva upp för hand i stället för att förlita sig på skivnyckel och sin egen förmåga att inte förlägga det. Ett verktygsfritt skivbyte är betydligt smidigare än byte med nyckel och det finns ingen risk att skivbyte blir omöjligt för nyckeln tappats bort.

  Milwuakeen är även den slip som erbjöd bäst komfort. Den har en slimmad greppvänlig utformning och ett skönt gummibeklätt handtag. Det ökar användarvänligheten samtidigt som det minskar upplevda vibrationer. Användarvänligheten ökar precisionen och bidrar till en säkrare användning av verktyget.

  Batteri ingår tyvärr inte, om det ska köpas till blir det tyvärr en betydligt dyrare produkt. Det finns ett batteri + laddningskit som inkluderar 2x5.0 ah batterier och laddare för 2500 kr. På så sätt får du ett komplett kit och ett högpresterande, användarvänligt men relativt kostsamt verktyg. Om man redan har Milwuakee-verktyg är ju detta inte längre ett problem.

 5. 5. Black & Decker BCG720M1

  8,9/10
  ”En batteridriven budgetvariant”.
  BCG720M1-QW
  Skivdiameter
  125 mm
  Varv / min
  8600
  Batteri
  Inkluderad
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Komfortabel greppning
  Nackdelar
  • Sämre prestanda, främst batteritid

  Recension

  Om du tycker att nätanslutna verktyg är opraktiska men ändå inte vill spendera allt för mycket pengar så har Black & Decker ett prisvärt budgetalternativ i denna vinkelslip. Du tappar en del i prestanda, framför allt batteritid då denna maskin använder upp batterier snabbt. Det behöver inte göra allt för mycket vid enklare kapjobb, men om du ska slipa stora ytor eller har mycket att kapa så räkna med att du behöver fler än ett batteri om du inte vill vänta på laddning.

  Vinkelslipen gör ändå sitt jobb och erbjuder ett väldigt komfortabelt grepp, utformat efter handen. Slipen har även 3 valbara positioner för sidohandtaget för både vertikal och horisontell användning. Ett batteri och en laddare ingår vid köp, det är ett 4.0ah men batteritiden är trots det fortfarande ganska dålig. Vi skulle rekommendera att du kombinerar detta paket med ytterligare ett batteri för att undvika hamna i en situation där du står utan ett laddat batteri.

  Med ett extra batteri hamnar prislappen runt 2600 kr vilket fortfarande är otroligt billigt för en batteridriven vinkelslip med tillbehör. Det är då fortfarande med bristande batteritid men du har åtminstone två stycken och en laddare som erbjuder snabb laddning (mellan 70-90 min). Vilket borde eliminera risken att stå batterilös.

vinkelslip guide

Köpguide till den bästa vinkelslipen

En vinkelslip är ett ganska simpelt verktyg i utformning och funktion, det är inte mycket mer än att trycka på knappen och hålla i. Den kan dock användas till många olika tillfällen och material, så när du ska köpa en finns det ändå vissa aspekter som är viktiga att tänka på utifrån dina behov. Beroende på budget och användningsfrekvens kan typen av vinkelslip som kan tänkas passa bäst och pris variera rätt mycket. Använd gärna nedanstående information som guide till vilken sorts vinkelslip som passar dig bäst.

 • battery4Energikälla
  En vinkelslip kommer ofta till användning vid arbeten utomhus eller i konstruktioner där elen kanske inte är dragen ännu. Ska du mura en grill och behöver kapa armeringsjärn eller slipa gräsklipparbladen känns det betydligt mycket skönare att ha en batteridriven vinkelslip än att dra förläningssladd över hela trädgården. Det kostar mer men om du är en flitig användare av slipen är det helt klart att föredra.

  Se till att kontrollera huruvida produkten kommer med batteri eller inte. Om inte är det nödvändigt att köpa till ett batteri och laddstation. Äger du redan ett batteridrivet verktyg av samma märke, så brukar batterierna oftast gå att använda emellan. Vi rekommenderar att hålla sig till ett och samma märke av just den anledningen. Ett komplett verktygspaket bör vara av samma märke.
 • price3Pris
  Du kan komma väldigt billigt undan när det kommer till en vinkelslip, men kvalitén sitter i priset. Om priset inte var en viktig faktor i hur kvalitativt ett verktyg är skulle alla vinkelslipar köpas från Biltema. Beroende på dina behov så kan det vara värt att lägga en extra tusenlapp på vinkelslipen. Om den kommer användas mer sporadiskt så kan du spara ganska mycket pengar genom att ta en sladdansluten och billigare variant. De får jobbet gjort och gör inte speciellt ont i plånboken.

  För den mer frekventa användaren så rekommenderar vi en batteridriven mer kostsam maskin, det är väl värt investeringen. Innan du slutför ett köp så se alltid över vad som ingår och inte ingår, det är mycket bättre att komplettera ett köp direkt med skivor och batteri än att behöva beställa det efter vinkelslipen kommit fram.
 • helmetSäkerhet
  Alla vinkelslipar ska vara försedda med handtag för säker dubbelfattning. För vänsterhänta är det viktigt att se över om det går att flytta sidohandtaget för att slippa hålla i fel fattning. Andra funktioner som gärna ses på vinkelslipen ur en säkerhetsaspekt är: ett dödmansgrepp (automatisk avstängning om maskinen släpps), anti-kickback funktion och elektronisk broms. Det säger nog sig självt, och bör efterföljas när det kommer till vilket elektriskt verktyg som helst egentligen, använd alltid skyddsglasögon. När det kommer till vinkelslip bör du även ha hörselkåpor och, speciellt om du är inomhus, ansiktsmask.
 • graphic designUtformning
  Efter längre användning kan vibrationerna från en vinkelslip göra händerna ömma och ge en avdomningskänsla vilket man gärna undviker när man i flera tusen varv i minuten kapar t.ex. metallrör och gnistor flyger överallt. En välutformad vinkelslip har gummidetaljer i greppytorna och avsmalnad design för ett bättre grepp som minskar effekten av vibrationerna. Är den dessutom utrustad med andra anti-vibrations funktioner visar det på att producenten tänkt mycket på kundens komfort.
 • discSkivor
  Ska du kapa stengolv till uteplatsen eller dylikt så rekommenderar vi att du söker dig till en större vinkelslip, dvs en som kan ta skivor på 230 mm. En mindre vinkelslip, de vi testat, funkar till det mesta och är mycket mer praktiska och enklare att hantera. Se till att köpa rätt skivor till rätt jobb, du vill inte använda stenskivor till kapning av metall och vice versa. De flesta produkter kommer inte med skivor så när du köper en vinkelslip råder vi dig att köpa skivor samtidigt.

Vårt test av vinkelslipar

Det finns många bra vinkelslipar att välja mellan idag och det blir snabbt en fråga om pris. Vinkelslipar kan kosta allt ifrån hundralappar till flera tusen kronor. Vi har jämfört och testat vanliga vinkelslipar i skivstorlek 115-150 mm, i olika prisklasser och jämfört deras prestanda. När vi testat vinkelsliparna så har vi tittat närmre på följande faktorer:

 • Säkerhet - Säkerheten är oerhört viktig, vi har tittat på om vinkelslipen har följande funktioner och hur väl dessa fungerar: omstartsskydd, mjukstart, dödmansgrepp, anti-kickback och säkerhetsskärm.
 • Ergonomi - Ergonomin hos vinkelslipen handlar om vibration, utformning och tjocklek på handtaget, vikt samt eventuella sidohandtag.
 • Effektivitet - En effektiv vinkelslip ska vara säker och precis. Det ska inte vara några problem att kapa olika material utan att behöva tumma på precisionen. 

Vanliga frågor om vinkelslipar

Vilken vinkelslip är bäst?

I vårt test presterade Dewalt DCG405P2 bäst. Men vinkelslipar från populära märken som Ryobi, Bosch och Dewalt i mellanprisklassen brukar nästan alltid prestera bra. Skillnader i kvalitet brukar märkas på effekten, hanterbarheten och prestandan över tid, helt enkelt hur länge de håller.

Är en batteridriven vinkelslip bättre?

Vi föredrar batteridrivna vinkelslipar. De är lättare att hantera och kapaciteten är tillräcklig för de jobb amatören kan tänkas ställas inför. Rörelsefriheten är ett väldigt stort plus, nackdelen är att batteriet kan väga en hel del. Laddnings- och batteritid brukar inte vara några problem längre, du kan utan problem använda vinkelslipen så mycket du behöver under dagen och ladda under natten och sen köra igen.

Vad använder jag vinkelslipen till?

Allt möjligt, det är ett väldigt mångfacetterat verktyg som passar utmärkt att ha hemma för alla möjliga typer av jobb. Den kan kapa alla möjliga material, från trä och metall till keramik och sten. Med olika tillbehör kan du rengöra, polera, ta bort rost och slipa med vinkelslipen.

Vad menas med verktygsfritt skivbyte?

Det börjar bli mer eller mindre standard nu bland nya modeller men utformningen är lite olika. Vanligtvis behövdes ett speciellt anpassat verktyg för att dra loss skivan från vinkelslipen och för att säkra den nya. Ny finns det olika sorters spärrar och knappar som lossar skivan och hjälper dig fästa nästa istället för att du ska behöva krångla med ett verktyg som kan försvinna. Det sparar du både tid och huvudbry på.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
57 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5