Bäst i test: Bästa vinkelslipen 2021

En vinkelslip är ett väldigt användbart verktyg för både amatören och proffset. Vinkelslipen har blivit både billigare och mer effektiv med åren och har många användningsområden. Det finns vinkelslipar som är både batteridrivna och sladdanslutna och kan köpas i flera prisklasser. Vi har testat vinkelslipar och presenterar här våra 5 testfavoriter i olika kategorier.

Vilken är den bästa vinkelslipen?

Det finns många bra vinkelslipar att välja mellan idag och det blir snabbt en fråga om pris. Vinkelslipar kan kosta allt ifrån hundralappar till flera tusen. Vi har jämfört och testat vanliga vinkelslipar i skivstorlek 115-150 mm, i olika prisklasser och jämfört deras prestanda. Det finns gott om bra vinkelslipar runt 1000-2000 kronor och det är sällan nödvändigt att gå högre än så. När vi testat vinkelsliparna så har vi tittat närmre på följande faktorer:

 • Säkerhet - Säkerheten är oerhört viktig, vi tittat på om vinkelslipen har följande funktioner och hur väl dessa fungerar: omstartsskydd, mjukstart, dödmansgrepp, anti-kickback och säkerhetsskärm.
 • Ergonomi - Ergonomin hos vinkelslipen handlar om vibration, utformning och tjocklek på handtaget, vikt samt eventuella sidohandtag.
 • Effektivitet - En effektiv vinkelslip ska vara säker och precis. Det ska inte vara några problem att kapa olika material och det ska vara enkelt att jobba med hög precision.

 1. 1. DeWalt DCG405NT
  9,6/10
  DCG405NT
  Bäst i test
  Skivdiameter
  125 mm
  Varv / min
  9000
  Effekt
  800 W
  Till Butik
  1968 kr
 2. 2. Bosch GWS 7-125
  9,4/10
  GWS 7-125
  Skivdiameter
  125 mm
  Varv / min
  1100
  Effekt
  720 W
  Till Butik
  905 kr
 3. 3. Makita DGA508Z
  9,2/10
  DGA508Z
  Skivdiameter
  125 mm
  Varv / min
  8500
  Effekt
  1400 W
  Till Butik
  2508 kr
 4. 4. Bosch GWS 18-125 V-LI
  8,9/10
  VINKELSLIP GWS 18-125 V-LI
  Skivdiameter
  125 mm
  Varv / min
  10000
  Effekt
  1000 W
  Till Butik
  3095 kr
 5. 5. HiKOKI G13VA
  8,8/10
  G13VA
  Skivdiameter
  125 mm
  Varv / min
  10500
  Effekt
  1500 W
  Till Butik
  2993 kr

vinkelslip guide

Köpguide till den bästa vinkelslipen

En vinkelslip är ett ganska simpelt verktyg i utformning och funktion, det är inte mycket mer än att trycka på knappen och hålla i. Den kan dock användas till många olika tillfällen och material, så när du ska köpa en finns det ändå vissa aspekter som är viktiga att tänka på utifrån dina behov. Beroende på budget och användningsfrekvens kan typen av vinkelslip som kan tänkas passa bäst och pris variera rätt mycket. Använd gärna nedanstående information som guide till vilken sorts vinkelslip som passar dig bäst.

 • battery4Energikälla
  En vinkelslip kommer ofta till användning vid arbeten utomhus eller i konstruktioner där elen kanske inte är dragen ännu. Ska du mura en grill och behöver kapa armeringsjärn eller slipa gräsklipparbladen känns det betydligt mycket skönare att ha en batteridriven vinkelslip än att dra förläningssladd över hela trädgården. Det kostar mer men om du är en flitig användare av slipen är det helt klart att föredra. Se till att kontrollera huruvida produkten kommer med batteri eller inte. Om inte är det nödvändigt att köpa till ett batteri och laddstation. Äger du redan ett batteridrivet verktyg av samma märke, så brukar batterierna oftast gå att använda emellan. Vi rekommenderar att hålla sig till ett och samma märke av just den anledningen. Ett komplett verktygspaket bör vara av samma märke.
 • price3Pris
  Du kan komma väldigt billigt undan när det kommer till en vinkelslip, men kvalitén sitter i priset. Om priset inte var en viktig faktor i hur kvalitativt ett verktyg är skulle alla vinkelslipar köpas från Biltema. Beroende på dina behov så kan det vara värt att lägga en extra tusenlapp på vinkelslipen. Om den kommer användas mer sporadiskt så kan du spara ganska mycket pengar genom att ta en sladdansluten och billigare variant. De får jobbet gjort och gör inte speciellt ont i plånboken. För den mer frekventa användaren så rekommenderar vi en batteridriven mer kostsam maskin, det är väl värt investeringen. Innan du slutför ett köp så se alltid över vad som ingår och inte ingår, det är mycket bättre att komplettera ett köp direkt med skivor och batteri än att behöva beställa det efter vinkelslipen kommit fram.
 • helmetSäkerhet
  Alla vinkelslipar ska vara försedda med handtag för säker dubbelfattning. För vänsterhänta är det viktigt att se över om det går att flytta sidohandtaget för att slippa hålla i fel fattning. Andra funktioner som gärna ses på vinkelslipen ur en säkerhetsaspekt är: ett dödmansgrepp (automatisk avstängning om maskinen släpps), anti-kickback funktion och elektronisk broms. Det säger nog sig självt, och bör efterföljas när det kommer till vilket elektriskt verktyg som helst egentligen, använd alltid skyddsglasögon. När det kommer till vinkelslip bör du även ha hörselkåpor och, speciellt om du är inomhus, ansiktsmask.
 • graphic designUtformning
  Efter längre användning kan vibrationerna från en vinkelslip göra händerna ömma och ge en avdomningskänsla vilket man gärna undviker när man i flera tusen varv i minuten kapar t.ex. metallrör och gnistor flyger överallt. En välutformad vinkelslip har gummidetaljer i greppytorna och avsmalnad design för ett bättre grepp som minskar effekten av vibrationerna. Är den dessutom utrustad med andra anti-vibrations funktioner visar det på att producenten tänkt mycket på kundens komfort.
 • discSkivor
  Ska du kapa stengolv till uteplatsen eller dylikt så rekommenderar vi att du söker dig till en större vinkelslip, dvs en som kan ta skivor på 230 mm. En mindre vinkelslip, de vi testat, funkar till det mesta och är mycket mer praktiska och enklare att hantera. Se till att köpa rätt skivor till rätt jobb, du vill inte använda stenskivor till kapning av metall och vice versa. De flesta produkter kommer inte med skivor så när du köper en vinkelslip råder vi dig att köpa skivor samtidigt.

Vanliga frågor om vinkelslipar

Vilken vinkelslip är bäst?

I vårt test presterade DeWalt DCG405NT bäst. Men vinkelslipar från populära märken som Ryobi, Bosch och Dewalt i mellanprisklassen brukar nästan alltid prestera bra. Skillnader i kvalitet brukar märkas på effekten, hanterbarheten och prestandan över tid, helt enkelt hur länge de håller.

Är en batteridriven vinkelslip bättre?

Vi föredrar batteridrivna vinkelslipar. De är lättare att hantera och kapaciteten är tillräcklig för de jobb amatören kan tänkas ställas inför. Rörelsefriheten är ett väldigt stort plus, nackdelen är att batteriet kan väga en hel del. Laddnings- och batteritid brukar inte vara några problem längre, du kan utan problem använda vinkelslipen så mycket du behöver under dagen och ladda under natten och sen köra igen.

Vad använder jag vinkelslipen till?

Allt möjligt, det är ett väldigt mångfacetterat verktyg som passar utmärkt att ha hemma för alla möjliga typer av jobb. Den kan kapa alla möjliga material, från trä och metall till keramik och sten. Med olika tillbehör kan du rengöra, polera, ta bort rost och slipa med vinkelslipen.

Testvinnare - Bäst Vinkelslip

 • DCG405NT
 • GWS 7-125
 • DGA508Z
 • VINKELSLIP GWS 18-125 V-LI
 • G13VA
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
9 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-07 12:15:42