Bäst i test: Bästa brandvarnaren 2021

En bra brandvarnare är bland det viktigaste man kan ha i sitt hem. Det är ett billigt sätt att markant höja säkerheten och kan vara det som skiljer mellan liv och död, eller ett totalförstört hem och en brand som inte hann utvecklas. En brandvarnare är så pass viktig att det sedan 1999 har funnits krav på att alla nya bostäder måste ha brandvarnare. Vi har gått igenom och testat flera olika modeller och utsett Netatmo Smart Rökdetektor till den bästa brandvarnaren 2021.

Vilken är den bästa brandvarnaren?

Det absolut viktigaste är att överhuvudtaget ha en brandvarnare. Har man en eller flera brandvarnare är det bra, men det finns ytterligare förbättringsmöjligheter. Äldre brandvarnare kunde enbart alarmera vid brand, men dagens moderna brandvarnare kan också märka av snabba temperaturhöjningar även fast brand inte har brutit ut eller kopplas ihop med mobilen för att få ytterligare möjligheter. I köpguiden längre ner har vi sammanställt viktiga funktioner och egenskaper att fundera kring men det testet primärt har utgått ifrån är följande:

 • Känsligheten - En brandvarnare ska givetvis vara känslig nog för att snabbt kunna varna vid brand, men man ska kunna ha tända ljus på ett bord utan att brandvarnaren ständigt ska börja låta.
 • Ljudvolymen - En brandvarnare kan aldrig låta för högt. När det handlar om något så viktigt som säkerhet föredrar vi brandvarnare som alarmerar högt och tydligt.
 • Användarvänlighet - Moderna brandvarnare har flera smarta funktioner. Eftersom brandvarnare är något som ska finnas hos alla är det viktigt med en enkel app som alla kan använda, inte bara de som är intresserade av den senaste tekniken.

 1. 1. Netatmo Smart Rökdetektor
  9,5/10
  Netatmo Smart Rökdetektor
  Bäst i test
  Seriekoppling
  Nej
  Temperaturvarning
  Ja
  Batteritid
  10 år
  Smarta funktioner
  Ja
  Till Butik
  990 kr
 2. 2. Cleverio Smart Rök- och värmedetektor
  9,3/10
  Cleverio Smart Rök- och värmedetektor
  Seriekoppling
  Nej
  Temperaturvarning
  Ja
  Batteritid
  1 år
  Smarta funktioner
  Ja
  Till Butik
  249 kr
 3. 3. Housegard Origo Trådlös brandvarnare 2-pack
  9,2/10
  Housegard Origo Trådlös brandvarnare 2-pack
  Seriekoppling
  Ja
  Temperaturvarning
  Ja
  Batteritid
  1.5 år
  Smarta funktioner
  Nej
  Till Butik
  549 kr
 4. 4. Heatit Z-Smoke Z-wave-rök- och rörelsedetektor
  9,1/10
  Heatit Z-Smoke Z-wave-rök- och rörelsedetektor
  Seriekoppling
  Ja
  Temperaturvarning
  Ja
  Batteritid
  1 år
  Smarta funktioner
  Ja
  Till Butik
  1290 kr
 5. 5. WOOX Smoke Alarm Kit
  8,8/10
  WOOX Smoke Alarm Kit
  Seriekoppling
  Ja
  Temperaturvarning
  Nej
  Batteritid
  1.5 år
  Smarta funktioner
  Ja
  Till Butik
  699 kr

brandvarnare testas

Din köpguide till den bästa brandvarnaren

Samtliga brandvarnare som vi har testat är kvalitetssäkrade enligt SS-EN 14604 vilket också är ett krav för att få säljas inom EU, men även fast en brandvarnare är säkerställd att hålla en hög lägstanivå finns det alltid utrymme för att göra något bättre och smidigare. Den lägsta nivån av brandvarnare kommer enbart att låta vid brand, men en modern modell kan även styras och tystas från mobilen och sammankopplas med flera andra enheter. Efter att ha läst följande guide kommer man att veta det viktigaste om moderna brandvarnare.

 • brandvarnare

  Optisk & jonisk brandvarnare 

  När man läser om brandvarnare kan man läsa att vissa är optiska och andra är joniska. Skillnaden mellan dessa är hur brandvarnaren detekterar att en brand har brutit ut. En optiskt brandvarnare detekterar partiklar i luften medan en jonisk brandvarnare har en liten radioaktiv kärna som reagerar på vissa molekyler i röken. Båda är lika säkra men den joniska varianten har på senare tid börjat fasas ut på grund av miljöskäl.
 • wifi

  Seriekopplade 

  En stor fördel med nya, moderna brandvarnare är att många av dessa kan sammankopplas. Detta betyder att detekterar en brandvarnare en brand, kommer alla brandvarnare att börja låta. Har man ett stort boende och det börjar brinna i andra änden av huset eller lägenheten mitt i natten kan ljudet från den varnande brandvarnaren bli för lågt för de som sover djupt. Med sammankopplade brandvarnare säkerställer man att alla kommer att vakna i tid och förhoppningsvis innan branden hinner utvecklas eller blockera utrymningsvägar.
 • varme

  Värmeutvecklingslarm 

  En snabb värmeutveckling kan indikera på att en brand håller på att utlösas. Vissa brandvarnare har inte bara sensorer för att upptäcka rök, utan kan också reagera på en snabb ökning i värme eller att temperaturen har uppnått en ovanligt hög nivå. Dessa funktioner behöver inte göra att brandvarnaren kostar orimligt mycket men de ser till att man för ett extra lager av skydd. Det kommer heller inte innebära att brandvarnaren kommer att börja låta utan oftast blir man uppmärksammad via mobil över en ovanlig utveckling.
 • smartphone

  Smart brandvarnare & app 

  Bränder kan utvecklas oerhört fort när de väl tagit fart. Med en smart brandvarnare med tillhörande app kan man bli notifierad direkt i mobilen när brandvarnaren detekterar rök eller en snabb och hög värmeutveckling. Om man själv är iväg och en brand håller på att ta fart är risken hög att den kommer att få göra det obehindrat. Istället för att vänta tills brandlarmet går och har fått tjuta en lång stund tills en granne eller någon annan har knackat på och ringt brandkåren, kan man själv direkt kontakta en granne som kan ta en titt innan en eventuell olycka är ett faktum.
 • batteri11

  Batteritid 

  Batteritiden varierar brett mellan olika modeller av brandvarnare. Det finns modeller som klarar sig upp till 10 år medan andra måste få sina batterier utbytta efter ett till två år. Oavsett längden på batteritiden är det viktigt att varje månad testa brandvarnaren antingen via dess testknapp eller via mobilappen för att säkerställa att den fungerar som den ska och inte har fått slut på batteri utan att man märkte det.
 • ljudvolym2

  Ljudnivå 

  De flesta kan hålla med om att en brandvarnare låter högt. Man behöver inte vara orolig över att en brandvarnare inte kommer att låta tillräckligt högt nog. Enligt lag måste alla brandvarnare ha en ljudnivå om minst 85 decibel på tre meters avstånd för att överhuvudtaget få säljas i Sverige. Har man ett stort boende med avlägsna rum bör man överväga att ha flera brandvarnare med jämna mellanrum för att en brand aldrig ska hinna ta fart vid en olycka.
 • magnet

  Montering & magnetfäste 

  Ett smidigt sätt att montera en brandvarnare är med hjälp av ett magnetfäste. Det är något som inte brukar följa med vid köp utan är något som man får köpa separat. Med två starka magnetiska plattor sitter brandvarnaren stabilt, men är också lätt att få ner från taket vid test eller byte av batterier istället för att behöva skruva och vrida. Om man inte köper till ett magnetfäste brukar man få skruva fast en skena i taket som man sedan roterar fast brandvarnaren på.
 • oga

  Brandvarnare för syn- & hörselskadade 

  En brandvarnare behöver inte enbart alarmera en rökutveckling med hjälp av ljud. För människor som har syn- eller hörselskador, eller båda två kan alternativ som signalerar med ljud i kombination av ljus vara ett bra alternativ. Dessa modeller kan vara något dyrare än alternativ som enbart alarmerar med ljud, men när det handlar om liv och hälsa av nära och kära är säkerheten alltid av högsta prioritet.

Vanliga frågor om brandvarnare

Vilken brandvarnare är bäst?

Samtliga kandidater på vår bäst i test lista är goda alternativ och flera tester senare utsåg vi Netatmo Smart Rökdetektor till den bästa brandvarnaren 2021.

Hur många brandvarnare behöver jag i mitt hem?

Det rekommenderas att ha en brandvarnare varje 60 m² och en på varje våningsplan om man har flera. Det är alltid bättre att ha för många brandvarnare istället för att ha för få, och sett till vad man kan förlora vid en brand är det värt varje krona att ha ett par stycken.

Var ska jag placera en brandvarnare?

En brandvarnare ska alltid monteras i taket om det går och i anslutning till kök och sovrum. I vissa fall är det inte möjligt att montera en brandvarnare i taket och i dessa fall kan man montera brandvarnaren på väggen enligt tillverkarens instruktioner som man alltid måste följa.

Hur fungerar en brandvarnare?

En brandvarnare fungerar genom att rökpartiklar i luften detekteras antingen med optik eller jonisering beroende på brandvarnarens ålder och teknik.

Varför piper min brandvarnare?

Att en brandvarnare piper brukar vara en indikation på att batteriet börjar ta slut och att det ska bytas omgående. 

Hur länge kan jag ha en brandvarnare?

Hållbarheten för brandvarnare är relativt lång och man kan egentligen ha en så länge man kontinuerligt testar den med rökspray och med test knappen för att säkerställa att den fungerar som den ska. Sett till de nya funktionerna man kan få med en modern brandvarnare kan det ändå vara värt besväret att byta ut en äldre fungerande brandvarnare. 

Kan jag koppla en brandvarnare till min mobil?

Många moderna brandvarnare kommer med en tillhörande app och flera olika funktioner och finesser som fattas hos de mer traditionella brandvarnarna. Brandvarnare som går att koppla ihop med en mobil på ett eller ett annat sätt brukar benämnas som smarta eller så står det i produktbeskrivningen att de går att parkoppla med en mobil, oftast via wifi.

Hur ofta behöver jag testa brandvarnaren?

Eftersom en brand kan vara förödande på flera olika sätt är det extremt viktigt att en brandvarnare fungerar. Man ska helst testa brandvarnaren varje månad och börjar man märka att en brandvarnare bara fungerar då och då måste den omgående bytas ut.

Vad är fördelen med seriekopplade brandvarnare?

Den stora fördelen med seriekopplade brandvarnare är att om en har detekterat en brand och börjar tjuta, kommer alla att börja tjuta. På så sätt kan även personer som befinner sig i avlägsna delar i ett större hem bli uppmärksammade på att något inte står rätt till.

Testvinnare - Bäst Brandvarnare

 • Netatmo Smart Rökdetektor
 • Cleverio Smart Rök- och värmedetektor
 • Housegard Origo Trådlös brandvarnare 2-pack
 • Heatit Z-Smoke Z-wave-rök- och rörelsedetektor
 • WOOX Smoke Alarm Kit
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
9 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-08 08:56:32