Bäst i test: Bästa brandvarnaren 2023
En bra brandvarnare är bland det viktigaste man kan ha i sitt hem. Det är ett billigt sätt att markant höja säkerheten och kan vara det som skiljer mellan liv och död, eller ett totalförstört hem och en brand som inte hann utvecklas. En brandvarnare är så pass viktig att det sedan 1999 har funnits krav på att alla nya bostäder måste ha brandvarnare. Vi har gått igenom och testat flera olika modeller och utsett Housegard Origo Trådlös brandvarnare 2-pack till den bästa brandvarnaren 2023.
Testvinnare - Bästa Brandvarnare 2023
Här får du en snabb överblick över de bästa Brandvarnarna 2023:
- Housegard Origo Trådlös brandvarnare 2-pack - Bäst i test
- Cleverio Smart Rök- och värmedetektor - Bästa billiga
- Netatmo Smart Rökdetektor - Bästa premiumvalet
- Brandvarnare Trådlös 2-Pack Nexa WSA-102
- Heatit Z-Smoke Z-wave-rök- och rörelsedetektor
De 5 bästa Brandvarnarna i Juni 2023
-
Seriekoppling:JaTemperaturvarning:JaBatteritid:1.5 årSmarta funktioner:NejFrakt från 49 kr30 dagars öppet köp0-3 dagars leveransFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFri frakt över 199 kr14 dagars öppet köp1-2 dagars leveransFördelar
- Billig
- Varnar en, låter alla
- Enkel montering
Nackdelar- Ingen app för smarta funktioner
Recension
Housegards brandvarnare Origo kommer i ett paket om två eftersom det alltid bör finnas minst två brandvarnare i varje hem. Detta gör paketet direkt till ett av de billigare och attraktivare i sitt slag med tanke på funktionen som utmärker just dessa brandvarnare, där alla brandvarnare varnar om en detekterar rök.
Bor man i en etta kan det vara överflödigt med två brandvarnare, men så fort ytan ökas finns det aldrig någon anledning att säga nej till att kunna detektera en blivande brand på två olika ställen. Brandvarnaren använder optiska sensorer för att detektera rökpartiklar och för att förlänga batteritiden. Brandvarnaren kan också varna om enbart temperaturen börjar bli för hög utan att någon rökutveckling finns.Smarta funktioner i termer om att det skulle gå att koppla systemet till en app eller en mobil saknas helt och hållet. Istället har man just satsat på ett system där alla varnar om en varnar. Paketet kommer med två brandvarnare men det går utan problem att köpa fler styckvis, eller fler paket om två och samman koppla upp till 30 brandvarnare i ett och samma system.
Sammankopplingen sker smärtfritt och med några få knapptryck och intryckta knappar går det att utöka systemet med fler brandvarnare. Manualen som följer med är tydlig och lättläst, och gör installationen smidig även för den som är ovan med elektronik eller produkter i hemmet. Vid test med simulerade bränder varnar alla brandvarnare omgående och högt.
Har man inget intresse för de smarta funktionerna som finns i lite dyrare modeller är Origo 2-pack en brandvarnare som väcker hela huset eller lägenheten med sitt utökbara nätverk till ett förmånligt pris.
-
Seriekoppling:NejTemperaturvarning:JaBatteritid:1 årSmarta funktioner:JaFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFördelar
- Billig
- Vissa smarta funktioner
- Kan kombineras med andra Cleverio produkter
Nackdelar- Kort batteritid
- För få smarta funktioner
Recension
Cleverios smarta budgetbrandvarnare har i första hand siktat in sig på priset, och i andra hand på de smarta funktionerna. Denna smidiga brandvarnare monteras smidigt i taket med de medföljande skruvarna och skenan.
Brandvarnaren kan varna vid både brand och när värmen blir för hög som de flesta andra moderna brandvarnare idag. Brandvarnaren sticker inte ut speciellt mycket med några häpnadsväckande funktioner eller egenskaper, men i appen Cleverio finns trots allt vissa möjligheter värda att nämna.
För att kunna utnyttja de smarta funktionerna behövs wifi, och genom appen kan man bli notifierad om brandvarnaren detekterar rök. Mycket intressantare än så blir det inte såvida man inte har fler Cleverio produkter i samma system. Har man däremot det kan flera av dessa sammankopplas i appen. På så sätt kan man exempelvis slå av vissa strömbrytare om brandvarnaren detekterar rök, men ensamt är de smarta funktionerna få med Cleverios brandvarnare. Vill man få ett fåtal smarta funktioner men ett lågt pris är denna brandvarnare en kandidat.
-
Seriekoppling:NejTemperaturvarning:JaBatteritid:10 årSmarta funktioner:JaFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFrakt från 29 kr14 dagars öppet köp2-4 dagars leveransFördelar
- Flertal smarta funktioner
- Extremt lång batteritid
- Smidig app
- Enkel montering
Nackdelar- Något högre prislapp
Recension
Netatmos smarta rökdetektor är en stilren brandvarnare som skulle behöva finnas hos alla som värnar om sitt hem. Brandvarnaren är något djupare än andra men inte orimligt stor, och som med allt annat som har en fast plats i hemmet glöms den snabbt av och blir en naturlig del av omgivningen.
Brandvarnaren använder sig av en fotoelektrisk sensor för att detektera bränder, men kan också varna vid onormalt höga temperaturer utan att en brand har brutit ut. Den långa batteritiden på 10 år håller brandvarnaren vid liv hela dess livslängd och batteriet är något som heller inte går att byta ut. Tanken med 10 års batteriet är att en brandvarnare oavsett ska bytas ut efter 10 år för att undvika risker och säkerställa full funktionalitet.
De smarta funktionerna hos Netatmos brandvarnare är vad som gör den bättre än andra. För att få ut det mesta måste man alltså ha en smartphone och wifi, annars fungerar brandvarnaren självklart som en vanlig brandvarnare. Appen Netatmo Security app finns till både iOS och android enheter och kopplas smidigt ihop med mobilen. Brandvarnaren behöver som sagt wifi men vid kommunikation med mobilen och för att styra den används Bluetooth.
Via appen öppnas möjligheterna upp. Här kan man se brandvarnarens historik, vad som har hänt och när, batterinivåer och mer. Funktionerna är inte överdrivet många vilket heller inte ska behövas men fortfarande intressanta. Brandvarnaren gör självtester kontinuerligt men det går också att ställa in påminnelser för att göra dessa manuellt. Skulle larmet ljuda på grund av matos eller annat som man har under kontroll kan brandvarnaren snabbt tystas i 15 minuter för att åter varna om det fortfarande finns rök kvar. Varningen till mobilen på distans fungerar också bra och ger kort efter en simulerad brand, en notifikation till mobilen.
Den smarta brandvarnaren från Netatmo ökar säkerheten ytterligare jämfört med mindre smarta modeller. Varningen på distans kommer till extra bra användning för de som bor i hus eller inte har grannar vägg i vägg som kan alarmera vid brand. Netatmo Smart Rökdetektor ligger lite högre i pris, men är alternativet ett totalförstört hem eller risk för andra skador är summan liten i jämförelse.
-
Seriekoppling:JaTemperaturvarning:NejBatteritid:0.5 årSmarta funktioner:NejFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Kan parkopplas
- Ett billigt sätt att öka säkerheten
Nackdelar- Slukar batteri, byten ca 2 gånger per år
- Kan i vissa fall vara lite för känslig
Recension
När världen blir allt smartare med alla sina produkter kan det i många fall vara skönt med produkter som gör det de ska, utan att man behöver ha en till app eller en till sak att övervaka och trycka bort notifikationer ifrån. Nexa Fire & Safety LM-101LC är ett baspaket med två brandvarnare som saknar smarta funktioner, men som kan sammankopplas för att få ett brandvarnarsystem som täcker en större yta.
Rent visuellt har brandvarnarna ett klassiskt runt, vitt utseende men sedan finns två knappar. Ett för att testa brandvarnaren och ett för att para ihop dem. Det går att sammankoppla upp till 12 brandvarnare på ett sådant sätt att varnar en så varnar alla.
Nexa Fire & Safety LM-101LC låter varken högre eller lägre jämfört med andra brandvarnare utan tjuter hårt i öronen som det är tänkt. Modellen känns något känslig och kan i vissa fall gå i gång lite för lätt. Detta behöver inte vara ett problem men har man många brandvarnare i systemet kommer alla låta.
Något som verkar vara ett mindre problem är att dessa enheter drar en hel del batteri. Det är inte ovanligt att ett batteribyte får göras två gånger per år. Har man flera brandvarnare där batteribytet hamnar i ofas kommer det att kännas som om man byter batterier varje månad. Första gången man byter batteri på en av enheterna bör man byta batteri på alla för att få en bättre synkning på batteribytet.
Det här är ett billigt pris för att få två brandvarnare som har sammankopplingsfunktionen. Paketet är inte perfekt och kommer inte att passa alla, men sett till priset är värdet fortfarande högt.
-
Seriekoppling:JaTemperaturvarning:JaBatteritid:KabelanslutenSmarta funktioner:JaFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFördelar
- Varnar även med ljus
- Goda kombinationsmöjligheter via Z-Wave
- Kabelansluten med reservbatteri
Nackdelar- Riktigt dyr
- Väldigt avancerad
Recension
Den dyra brandvarnaren från heatit är brandvarnaren för nörden som har full koll på det smarta hemmet. Brandvarnaren är relativt stor och klumpig, men enkel att montera fast i taket. Med optiska detektorer detekterar brandvarnaren bränder omedelbart och för priset hade det varit anmärkningsvärt om den inte kunde reagera på värme, vilket den givetvis kan.
Något som gör att Z-Smoke sticker ut rejält är att den också har en ljussignal som börjar alarmera vid brand. Detta är perfekt för hörselskadade och döva som annars måste förlita sig på varningar i appar hos andra smarta brandvarnare.
Brandvarnaren kommer med Z-wave som är en styrteknik för att kunna koppla samman ett stort antal olika Z-wave produkter. Är man intresserad av denna brandvarnare rekommenderas det att man sedan tidigare är bekant med Z-wave funktioner. Är man inte det och har heller ingen ambition till att bli det kommer Z-smoke bara vara en dyr brandvarnare med ett stort antal funktioner som inte används. Att enbart köpa Z-wave produkter kommer heller inte att räcka till en sammankoppling, utan en basstation kommer att behövas vilket kommer att dra upp totalpriset ytterligare.

Din köpguide till den bästa brandvarnaren
Samtliga brandvarnare som vi har testat är kvalitetssäkrade enligt SS-EN 14604 vilket också är ett krav för att få säljas inom EU, men även fast en brandvarnare är säkerställd att hålla en hög lägstanivå finns det alltid utrymme för att göra något bättre och smidigare. Den lägsta nivån av brandvarnare kommer enbart att låta vid brand, men en modern modell kan även styras och tystas från mobilen och sammankopplas med flera andra enheter. Efter att ha läst följande guide kommer man att veta det viktigaste om moderna brandvarnare.
-
Optisk & jonisk brandvarnare
När man läser om brandvarnare kan man läsa att vissa är optiska och andra är joniska. Skillnaden mellan dessa är hur brandvarnaren detekterar att en brand har brutit ut. En optiskt brandvarnare detekterar partiklar i luften medan en jonisk brandvarnare har en liten radioaktiv kärna som reagerar på vissa molekyler i röken. Båda är lika säkra men den joniska varianten har på senare tid börjat fasas ut på grund av miljöskäl. -
Seriekopplade
En stor fördel med nya, moderna brandvarnare är att många av dessa kan sammankopplas. Detta betyder att detekterar en brandvarnare en brand, kommer alla brandvarnare att börja låta. Har man ett stort boende och det börjar brinna i andra änden av huset eller lägenheten mitt i natten kan ljudet från den varnande brandvarnaren bli för lågt för de som sover djupt. Med sammankopplade brandvarnare säkerställer man att alla kommer att vakna i tid och förhoppningsvis innan branden hinner utvecklas eller blockera utrymningsvägar. -
Värmeutvecklingslarm
En snabb värmeutveckling kan indikera på att en brand håller på att utlösas. Vissa brandvarnare har inte bara sensorer för att upptäcka rök, utan kan också reagera på en snabb ökning i värme eller att temperaturen har uppnått en ovanligt hög nivå. Dessa funktioner behöver inte göra att brandvarnaren kostar orimligt mycket men de ser till att man för ett extra lager av skydd. Det kommer heller inte innebära att brandvarnaren kommer att börja låta utan oftast blir man uppmärksammad via mobil över en ovanlig utveckling. -
Smart brandvarnare & app
Bränder kan utvecklas oerhört fort när de väl tagit fart. Med en smart brandvarnare med tillhörande app kan man bli notifierad direkt i mobilen när brandvarnaren detekterar rök eller en snabb och hög värmeutveckling. Om man själv är iväg och en brand håller på att ta fart är risken hög att den kommer att få göra det obehindrat. Istället för att vänta tills brandlarmet går och har fått tjuta en lång stund tills en granne eller någon annan har knackat på och ringt brandkåren, kan man själv direkt kontakta en granne som kan ta en titt innan en eventuell olycka är ett faktum. -
Batteritid
Batteritiden varierar brett mellan olika modeller av brandvarnare. Det finns modeller som klarar sig upp till 10 år medan andra måste få sina batterier utbytta efter ett till två år. Oavsett längden på batteritiden är det viktigt att varje månad testa brandvarnaren antingen via dess testknapp eller via mobilappen för att säkerställa att den fungerar som den ska och inte har fått slut på batteri utan att man märkte det. -
Ljudnivå
De flesta kan hålla med om att en brandvarnare låter högt. Man behöver inte vara orolig över att en brandvarnare inte kommer att låta tillräckligt högt nog. Enligt lag måste alla brandvarnare ha en ljudnivå om minst 85 decibel på tre meters avstånd för att överhuvudtaget få säljas i Sverige. Har man ett stort boende med avlägsna rum bör man överväga att ha flera brandvarnare med jämna mellanrum för att en brand aldrig ska hinna ta fart vid en olycka. -
Montering & magnetfäste
Ett smidigt sätt att montera en brandvarnare är med hjälp av ett magnetfäste. Det är något som inte brukar följa med vid köp utan är något som man får köpa separat. Med två starka magnetiska plattor sitter brandvarnaren stabilt, men är också lätt att få ner från taket vid test eller byte av batterier istället för att behöva skruva och vrida. Om man inte köper till ett magnetfäste brukar man få skruva fast en skena i taket som man sedan roterar fast brandvarnaren på. -
Brandvarnare för syn- & hörselskadade
En brandvarnare behöver inte enbart alarmera en rökutveckling med hjälp av ljud. För människor som har syn- eller hörselskador, eller båda två kan alternativ som signalerar med ljud i kombination av ljus vara ett bra alternativ. Dessa modeller kan vara något dyrare än alternativ som enbart alarmerar med ljud, men när det handlar om liv och hälsa av nära och kära är säkerheten alltid av högsta prioritet.
Vårt test av brandvarnare
Det absolut viktigaste är att överhuvudtaget ha en brandvarnare. Har man en eller flera brandvarnare är det bra, men det finns ytterligare förbättringsmöjligheter. Äldre brandvarnare kunde enbart alarmera vid brand, men dagens moderna brandvarnare kan också märka av snabba temperaturhöjningar även fast brand inte har brutit ut eller kopplas ihop med mobilen för att få ytterligare möjligheter. I köpguiden längre ner har vi sammanställt viktiga funktioner och egenskaper att fundera kring men det testet primärt har utgått ifrån är följande:
- Känsligheten - En brandvarnare ska givetvis vara känslig nog för att snabbt kunna varna vid brand, men man ska kunna ha tända ljus på ett bord utan att brandvarnaren ständigt ska börja låta.
- Ljudvolymen - En brandvarnare kan aldrig låta för högt. När det handlar om något så viktigt som säkerhet föredrar vi brandvarnare som alarmerar högt och tydligt.
- Användarvänlighet - Moderna brandvarnare har flera smarta funktioner. Eftersom brandvarnare är något som ska finnas hos alla är det viktigt med en enkel app som alla kan använda, inte bara de som är intresserade av den senaste tekniken.
Vanliga frågor om brandvarnare
Vilken brandvarnare är bäst?
Samtliga kandidater på vår bäst i test lista är goda alternativ och flera tester senare utsåg vi Housegard Origo Trådlös brandvarnare 2-pack till den bästa brandvarnaren 2023.
Hur många brandvarnare behöver jag i mitt hem?
Det rekommenderas att ha en brandvarnare varje 60 m² och en på varje våningsplan om man har flera. Det är alltid bättre att ha för många brandvarnare istället för att ha för få, och sett till vad man kan förlora vid en brand är det värt varje krona att ha ett par stycken.
Var ska jag placera en brandvarnare?
En brandvarnare ska alltid monteras i taket om det går och i anslutning till kök och sovrum. I vissa fall är det inte möjligt att montera en brandvarnare i taket och i dessa fall kan man montera brandvarnaren på väggen enligt tillverkarens instruktioner som man alltid måste följa.
Hur fungerar en brandvarnare?
En brandvarnare fungerar genom att rökpartiklar i luften detekteras antingen med optik eller jonisering beroende på brandvarnarens ålder och teknik.
Varför piper min brandvarnare?
Att en brandvarnare piper brukar vara en indikation på att batteriet börjar ta slut och att det ska bytas omgående.
Hur länge kan jag ha en brandvarnare?
Hållbarheten för brandvarnare är relativt lång och man kan egentligen ha en upp till 10 år så länge man kontinuerligt testar den med rökspray och med test knappen för att säkerställa att den fungerar som den ska. Sett till de nya funktionerna man kan få med en modern brandvarnare kan det ändå vara värt besväret att byta ut en äldre fungerande brandvarnare.
Kan jag koppla en brandvarnare till min mobil?
Många moderna brandvarnare kommer med en tillhörande app och flera olika funktioner och finesser som fattas hos de mer traditionella brandvarnarna. Brandvarnare som går att koppla ihop med en mobil på ett eller ett annat sätt brukar benämnas som smarta eller så står det i produktbeskrivningen att de går att parkoppla med en mobil, oftast via wifi.
Hur ofta behöver jag testa brandvarnaren?
Eftersom en brand kan vara förödande på flera olika sätt är det extremt viktigt att en brandvarnare fungerar. Man ska helst testa brandvarnaren varje månad och börjar man märka att en brandvarnare bara fungerar då och då måste den omgående bytas ut.
Vad är fördelen med seriekopplade brandvarnare?
Den stora fördelen med seriekopplade brandvarnare är att om en har detekterat en brand och börjar tjuta, kommer alla att börja tjuta. På så sätt kan även personer som befinner sig i avlägsna delar i ett större hem bli uppmärksammade på att något inte står rätt till.