Bäst i test: Bästa brandsläckaren 2022

Uppdaterad maj 2022

Att ha rätt utrustning hemma vid händelse av brand är helt avgörande för situationens utfall. Med en brandvarnare och en brandsläckare så kan du i ett tidigt skede begränsa, kontrollera och släcka en eventuell eldsvåda. Det finns brandsläckare i alla prisklasser och i många olika storlekar och utföranden. Vi rekommenderar en pulversläckare på 6 kg som standardsläckare att ha i hemmet, vid behov kan du köpa andra typer och storlekar av brandsläckare. Nedan finner du vår topp fem bästa brandsläckare som utmärker sig särskilt på marknaden idag.

Vårt test av brandsläckare

Brandsläckare är något som inte får tillverkas och säljas hur som helst. Det finns en del krav och regler som bör uppfyllas och som ser till att brandsläckare håller en viss nivå, för att effektivt kunna användas till det som de är avsedda för. Dessa krav går att hitta i standarden SS-EN3. Därför har vårt test i första hand gått ut på att undersöka hur väl följande punkter förhåller sig till priset som kommer att vara en av de avgörande faktorerna:

 • Storleken – Hur stor mängd släckmedel innehåller brandsläckaren?
 • Effektiviteten – Hur effektiv är brandsläckaren mot olika typer av bränder, och mot hur stora av dessa olika typer av bränder?
 • Design – Det är aldrig en ursäkt att inte ha en brandsläckare för att de i vissa fall inte passar in snyggt i omgivningen. Hur estetiskt tilltalande är brandsläckaren?

 1. Housegard Brandsläckare Design Edition

  9,5/10
  Housegard Brandsläckare Design Edition med pulver 6 kg
  Bäst i test
  Mängd släckmedel
  6 kg
  Släckmedel
  Pulver
  Effektivitetsklass
  55A 233B C
  Vikt
  10 kg
  Kastlängd
  5-8 m
  Tömningstid
  ca 15 sec
  Driftmiljö
  -30 till +60°C
  Mått
  Ø150 x 519 mm
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
 2. Solstickan Design Brandsläckare

  9,1/10
  Solstickan Design Brandsläckare 2kg
  Bästa premiumvalet
  Mängd släckmedel
  2 kg
  Släckmedel
  Pulver
  Effektivitetsklass
  13A 89B C
  Vikt
  4 kg
  Kastlängd
  -
  Tömningstid
  ca 6 sec
  Driftmiljö
  -20 till +60°C
  Mått
  Ø125 x 360 mm
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
 3. Solstickan Steel Edition Brandsläckare

  8,9/10
  Brandsläckare 6 kg Steel Edition
  Mängd släckmedel
  6 kg
  Släckmedel
  Pulver
  Effektivitetsklass
  55A 233B C
  Vikt
  9,5 kg
  Kastlängd
  5-6 m
  Tömningstid
  ca 15 sec
  Driftmiljö
  -20 till +60°C
  Mått
  Ø150 x 519 mm
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
 4. Housegard Brandsläckare

  8,8/10
  Housegard Brandsläckare med pulver 2 kg Röd
  Mest Prisvärd
  Mängd släckmedel
  2 kg
  Släckmedel
  Pulver
  Effektivitetsklass
  13A 89B C
  Vikt
  4,5 kg
  Kastlängd
  -
  Tömningstid
  ca 15 sec
  Driftmiljö
  -30 till +60°C
  Mått
  Ø150 x 519 mm
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
 5. Brandsläckare Nexa

  8,5/10
  Luxorparts Brandsläckare med pulver 1 kg
  Mängd släckmedel
  1 kg
  Släckmedel
  Pulver
  Effektivitetsklass
  8A 34B C
  Vikt
  1,8 kg
  Kastlängd
  -
  Tömningstid
  -
  Driftmiljö
  -20 till +60°C
  Mått
  Ø86 x 350 mm
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans

Köpguide brandsläckare

Köpguidens syfte är att guida till ett så bra köp som möjligt utan att ta hänsyn till testets resultat. I köpguiden går vi igenom vad som kan skilja vissa brandsläckare åt, och förklarar varför vissa brandsläckare kan passa bättre mot en del ändamål än andra. Detta betyder att en testfavorit inte nödvändigtvis behöver vara det bästa valet i alla tänkbara lägen, men kanske i de allra flesta. Följande punkter tycker vi är viktiga att lyfta upp.

Effektivitetsklass

Effektivitetsklassningen av brandsläckare kommer i en kombination av bokstäver från A till F och med en efterföljande siffra. Vissa brandsläckare kan ha flera kombinationer av bokstäver och siffror som betyder att de har bekräftats vara effektiva mot flera olika sorters bränder.

 • Klass A - Bränder i olika plast-, textil- och trämaterial klassas som A bränder. Brandsläckare som har klass A har enligt tester lyckats släcka en eld av en viss längd av trämaterial. En eld med höjden och bredden 0,5 meter och med varierande längd har testat att släcka med en klass A brandsläckare. Siffrorna innan bokstaven A anger hur många decimeter av en sådan brand som brandsläckaren ska klara av. Står det exempelvis 34A har den brandsläckaren lyckats släcka en 3,4 meter lång brand av vedträ som är en halvmeter bred och hög.
 • Klass B – Bränder i vätskor eller fasta material som kan anta vätskeform klassas som B bränder. En klass B brandsläckare har lyckats släcka en brand i ett kärl med en viss tvärsnittsarea och en viss mängd bränsle i flytande form. Siffrorna innan bokstaven B anger hur många liter av en sådan brand som brandsläckaren ska klara av, där två tredjedelar är bränslet heptan och en tredjedel är vatten. Om en brandsläckare är klassad med exempelvis 55B har brandsläckaren lyckats släcka en brand med 55 liter vätska med en cirkulär tvärsnittsarena, där arean i m2 är ungefär litermängden delat med 30.
 • Klass C - Bränder i gaser klassas som C bränder. När det kommer till klass C bränder utförs inga släckprov, utan det är upp till tillverkaren av brandsläckaren om en brandsläckare ska klassas som en C brandsläckare. Det är enbart pulversläckare som får klassas som en C brandsläckare.
 • Klass D - Bränder i olika sorters metaller klassas som D bränder. Det är ovanligt att privatpersoner är med om metallbränder som går att få kontroll över och därför förekommer klassningen sällan hos brandsläckare.
 • Klass F - Bränder i matfett och matoljor klassas som F bränder.

Det gäller generellt att desto fler bokstäver och högre siffror en brandsläckare har, desto effektivare är den. En brandsläckare skulle kunna vara benämnd 55A 233B C. Detta skulle betyda att den är effektiv mot vissa av de ovan nämnda klasserna och upp till en viss storlek enligt siffrorna innan klassningen.

Typ av brandsläckare

Det finns olika typer av handbrandsläckare. Många känner exempelvis till pulversläckaren eller skumsläckaren. Släckarna är olika bra till olika sorters bränder, men de är inte bara olika bra på att släcka en eld utan lämnar också olika sorters spår efter sig. Vi tar inte upp alla släckare här, utan de vanligaste alternativen för privatpersoner.

 • Pulversläckare

  Pulversläckaren är den vanligaste brandsläckaren till hushåll idag. De kommer med en kapacitet om 2–12 kg och töms från start till slut på 10-30 sekunder beroende på släckarens storlek. De kommer med en ABC klassning vilket gör att de är effektiva mot de vanligaste formerna av bränder i vanliga hushåll, och har därför blivit ett förstahandsval. Pulversläckare är också den släckaren som ger bäst släckeffekt sätt till mängden släckmedel.
 • Skumsläckare

  Skumsläckare kallas ofta också för AB släckare eftersom de fungerar bäst mot bränder i klass A och klass B. När det kommer till att släcka bränder i elektronik ska man vara lite försiktigare med en skumsläckare. Handlar det om stora strömmar eller spänningar vill man inte sprida strömförande skum som kan leda vidare elektricitet.
 • Vattensläckare

  En vattenbrandsläckare är utmärkt att använda mot klass A bränder, men inte så mycket mer än så. Man får också vara försiktig med en vattensläckare om det handlar om bränder som är kopplade till elektronik. Vatten är väldigt strömförande och kommer det i kontakt med starka strömmar och spänningar kan det bli förödande. En vattenbrandsläckare är även känslig mot temperaturer och lämpar sig inte där det är väldigt kallt på grund av frysrisken.
 • Fettbrandsläckare

  Fettbrandsläckare är inte särskilt vanliga i normala hushåll, men desto vanligare på restauranger eller där det finns större kök. Dessa är F klassade och lämpar sig särskilt bra till bränder som är kopplade till matfett och oljor.

Storlek

Storleken är en relativt given punkt där större oftast är bättre för att man får mer släckmedel. Sedan brukar man också få mer släckmedel för priset hos större brandsläckare om alla andra parametrar är samma. I vissa fall lämpar det sig helt enkelt inte med en stor brandsläckare om man vill ha en i ett trångt utrymme, till exempel i en bil eller liknande.

Design

Allmänna brandsläckare ska alltid vara röda eftersom man inte kan förvänta sig att personer som befinner sig på allmänna platser direkt ska veta var en brandsläckare finns. Brandsläckare i hemmet kan dock ha andra färger en röd. Vissa har inte brandsläckare för att de helt enkelt är fula och tar plats, men det existerar även stiliga designbrandsläckare som man på ett snyggt sätt kan få att passa in i omgivning. Även brandsläckare med kända motiv har börjat dyka upp för att få fler att köpa en brandsläckare.

Efter användning 

En brandsläckare går bara att använda en gång och måste sedan bytas ut eller laddas om. Även om en brandsläckare bara har använts lite grann kan den ha tappat en del eller all effekt tills nästa gång den kan behöva användas.

Vanliga frågor om brandsläckare

När ska man byta brandsläckare?

Brandsläckare håller generellt i många år om man gör regelbundna kontroller. En pulversläckare kan hålla 10-15 år men det är rekommenderat att kontrollera brandsläckarens tryck minst var femte år. En brandsläckare som bara har använts lite måste också bytas ut eller laddas om. 

Var ska man placera en brandsläckare?

En brandsläckare bör alltid placeras synligt och lättillgängligt. 

Måste en brandsläckare vara röd?

Brandsläckare som ska användas i hemmamiljö kan egentligen vara vilken färg som helst. Brandsläckare som ska användas i allmänna miljöer ska vara röda.

Hur kontrollerar jag en brandsläckare?

Pulversläckare har alltid en manometer som visar trycket. Trycket ska vara inom det gröna intervallet för att allting ska vara bra. Är brandsläckaren inte en pulversläckare får man istället lämna in den hos ett brandskyddsföretag som får göra kontrollen. Kontrollera gärna årligen att allting står rätt till.

Pulversläckare ska också vändas upp och ner då och då för att frigöra pulver som kan ha packats på botten.

Testvinnare - Bäst Brandsläckare

 • Housegard Brandsläckare Design Edition
 • Solstickan Design Brandsläckare
 • Solstickan Steel Edition Brandsläckare
 • Housegard Brandsläckare
 • Brandsläckare Nexa
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
2 röster, Genomsnitt: 5 / 5