Bäst i test: Bästa brandsläckaren 2023
Att ha rätt utrustning hemma vid händelse av brand är helt avgörande för situationens utfall. Med en brandvarnare och en brandsläckare så kan du i ett tidigt skede begränsa, kontrollera och släcka en eventuell eldsvåda. Det finns brandsläckare i alla prisklasser och i många olika storlekar och utföranden. Vi rekommenderar en pulversläckare på 6 kg som standardsläckare att ha i hemmet, vid behov kan du köpa andra typer och storlekar av brandsläckare. Nedan finner du vår topp fem bästa brandsläckare som utmärker sig särskilt på marknaden idag.
Testvinnare - Bästa Brandsläckare 2023
Här får du en snabb överblick över de bästa Brandsläckarna 2023:
- Housegard Brandsläckare Design Edition - Bäst i test
- Solstickan Design Brandsläckare - Bästa premiumvalet
- Solstickan Steel Edition Brandsläckare
- Housegard Brandsläckare - Bästa billiga
- Brandsläckare Nexa
De 5 bästa Brandsläckarna i Juni 2023
-
Mängd släckmedel:6 kgSläckmedel:PulverEffektivitetsklass:55A 233B CVikt:10 kgKastlängd:5-8 mTömningstid:ca 15 secDriftmiljö:-30 till +60°CMått:Ø150 x 519 mmFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leverans
Recension
Brandsläckaren Housegard Design Edition har hakat på trenden med vita brandsläckare. Den är snygg och diskret, och det gäller att alla vet var den finns eftersom den inte direkt sticker ut med en skrikande röd färg.
Brandsläckaren är en pulversläckare och lämpar sig utmärkt för de flesta sorters bränder i hemmet med sin klassning om 55A 233B C. Det här är en medelstor modell i samma storleksklass som brukar ses i kommersiella byggnader. Släckaren väger ca 10 kg och har 6 kg släckmedel. Vikten gör att brandsläckaren kan bli något svåranvänd för mindre barn.
Priset är rimligt sett till helheten. Det finns något billigare brandsläckare men dessa är oftast rödfärgade och kan bli svåra att få in snyggt i ett hushåll. Housegard Design Edition är en funktionell och prisvärd brandsläckare som vi rekommenderar.
-
Mängd släckmedel:2 kgSläckmedel:PulverEffektivitetsklass:13A 89B CVikt:4 kgKastlängd:-Tömningstid:ca 6 secDriftmiljö:-20 till +60°CMått:Ø125 x 360 mmFri frakt över 499 kr100 dagars öppet köp0-4 dagars leverans
Recension
Solstickan har kommit med flera intressanta designbrandsläckare. Det här är en lite mindre, vit modell med en silvrig solstickan logo som tydligt, men snyggt sticker ut.
Brandsläckaren är klassad för att fungera mot ABC bränder men den lilla mängden släckmedel på 2 kg gör att man bör ha ytterligare en större brandsläckare i närheten, och enbart ha denna som en provisorisk lösning. Fördelen med den här lilla brandsläckaren är att även barn har möjlighet att använda den eftersom dess totala vikt ligger på enbart 4 kg och inte på 10 kg som många av de större modellerna.
Priset ligger helt klar i överkant men det finns en anledning till att den gör det. Solstickan erbjuder nämligen en trygghetsgaranti på deras hemsida som går att registrera upp till 6 månader efter köp av brandsläckare. Behöver man använda brandsläckaren inom 5 år får man en helt ny utan kostnad.
Med den här brandsläckaren kan man känna sig säker en lång tid och vid olycka kan man alltså få en helt ny. Priset är högt men är olyckan framme kommer många vara nöjda med att de valde den här modellen.
-
Mängd släckmedel:6 kgSläckmedel:PulverEffektivitetsklass:55A 233B CVikt:9,5 kgKastlängd:5-6 mTömningstid:ca 15 secDriftmiljö:-20 till +60°CMått:Ø150 x 519 mmFri frakt över 499 kr100 dagars öppet köp0-4 dagars leverans
Recension
Den mer eller mindre helt i borstat stål klädda brandsläckaren från Solstickan är en brandsläckare som verkligen sticker ut. Designen är tidlös och kommer att kunna passa in i flera olika sorters hem.
Brandsläckaren väger 9,5 kg och har 6 kg pulver som släckmedel. Det som är mest intressant är att solstickan hävdar att brandsläckaren har marknadens högsta släckeffekt, utan att referera till några siffror eller undersökningar. Kastlängden är de normala 5-6 metrarna och fungerar till ABC bränder vilket i vanligt språk kan översättas till plaster, textil, trä, vissa vätskor och gaser.
Det här är en riktigt dyr brandsläckare. Det går att få flera brandsläckare som är lika bra till samma pris. Här har man istället satsat på design för att brandsläckaren även ska kunna bli en inredningsdetalj, vilket skulle kunna vara det som gör att man gärna vill ha brandsläckaren framme istället för att gömma undan dem som i vanliga fall.
Som vanligt erbjuder solstickan sin 5 års trygghetsgaranti vilket innebär att man får en helt ny brandsläckare om den man köpt måste användas inom 5 år. Ett stort plus tycker vi. För att det ska gälla måste dock brandsläckaren registreras senast 6 månader efter köptillfället på deras hemsida.
-
Mängd släckmedel:2 kgSläckmedel:PulverEffektivitetsklass:13A 89B CVikt:4,5 kgKastlängd:-Tömningstid:ca 15 secDriftmiljö:-30 till +60°CMått:Ø150 x 519 mmFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leverans
Recension
Den lilla brandsläckaren från Housegard är en typisk röd brandsläckare men som sagt av modellen mindre. Den väger enbart 4,5 kg och har 2 kg pulver som släckmedel.
Tömningstiden är på 15 sekunder är långt med tanke på dess lilla storlek. Det betyder att inte allt för stora mängder släckmedel kommer att spruta åt gången, men det kompenseras av att man istället kan spruta en längre tid.
Housegard brandsläckare kan inte bekämpa de största bränderna utan ska istället ses som ett komplement till en större brandsläckare som man också bör ha hemma. Däremot är brandsläckaren ett utmärkt val i trånga utrymmen som bilar och båtar där alternativet i värsta fall är att man inte har någon brandsläckare överhuvudtaget.
-
Mängd släckmedel:1 kgSläckmedel:PulverEffektivitetsklass:8A 34B CVikt:1,8 kgKastlängd:-Tömningstid:-Driftmiljö:-20 till +60°CMått:Ø86 x 350 mmFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leverans
Recension
Den minsta i sin klass, brandsläckaren Nexa har även den en plats i brandsläckarvärlden. Den är liten och röd, väger 1,8 kg och har 1 kg släckmedel. Den här brandsläckaren är inget man har för att kunna försvara hela sitt hus mot en brand. Den här brandsläckaren fungerar bäst där tankarna går mellan att inte ha någon alls eller minsta möjliga. Den är så pass smidigt att den utan bekymmer även går att ta med vid färd.
Sett till mängden släckmedel är den lite dyrare än de större modellerna men ska man ha en liten modell är det tyvärr något man inte kan komma ifrån. Förhållandet mellan pris och släckmedel går tyvärr inte hand i hand utan tenderar att bli billigare desto större brandsläckare man köper.
Vi rekommenderar dock denna brandsläckare i de fall alternativet är att vara helt utan.
Köpguide brandsläckare
Köpguidens syfte är att guida till ett så bra köp som möjligt utan att ta hänsyn till testets resultat. I köpguiden går vi igenom vad som kan skilja vissa brandsläckare åt, och förklarar varför vissa brandsläckare kan passa bättre mot en del ändamål än andra. Detta betyder att en testfavorit inte nödvändigtvis behöver vara det bästa valet i alla tänkbara lägen, men kanske i de allra flesta. Följande punkter tycker vi är viktiga att lyfta upp.
Effektivitetsklass
Effektivitetsklassningen av brandsläckare kommer i en kombination av bokstäver från A till F och med en efterföljande siffra. Vissa brandsläckare kan ha flera kombinationer av bokstäver och siffror som betyder att de har bekräftats vara effektiva mot flera olika sorters bränder.
- Klass A - Bränder i olika plast-, textil- och trämaterial klassas som A bränder. Brandsläckare som har klass A har enligt tester lyckats släcka en eld av en viss längd av trämaterial. En eld med höjden och bredden 0,5 meter och med varierande längd har testat att släcka med en klass A brandsläckare. Siffrorna innan bokstaven A anger hur många decimeter av en sådan brand som brandsläckaren ska klara av. Står det exempelvis 34A har den brandsläckaren lyckats släcka en 3,4 meter lång brand av vedträ som är en halvmeter bred och hög.
- Klass B – Bränder i vätskor eller fasta material som kan anta vätskeform klassas som B bränder. En klass B brandsläckare har lyckats släcka en brand i ett kärl med en viss tvärsnittsarea och en viss mängd bränsle i flytande form. Siffrorna innan bokstaven B anger hur många liter av en sådan brand som brandsläckaren ska klara av, där två tredjedelar är bränslet heptan och en tredjedel är vatten. Om en brandsläckare är klassad med exempelvis 55B har brandsläckaren lyckats släcka en brand med 55 liter vätska med en cirkulär tvärsnittsarena, där arean i m2 är ungefär litermängden delat med 30.
- Klass C - Bränder i gaser klassas som C bränder. När det kommer till klass C bränder utförs inga släckprov, utan det är upp till tillverkaren av brandsläckaren om en brandsläckare ska klassas som en C brandsläckare. Det är enbart pulversläckare som får klassas som en C brandsläckare.
- Klass D - Bränder i olika sorters metaller klassas som D bränder. Det är ovanligt att privatpersoner är med om metallbränder som går att få kontroll över och därför förekommer klassningen sällan hos brandsläckare.
- Klass F - Bränder i matfett och matoljor klassas som F bränder.
Det gäller generellt att desto fler bokstäver och högre siffror en brandsläckare har, desto effektivare är den. En brandsläckare skulle kunna vara benämnd 55A 233B C. Detta skulle betyda att den är effektiv mot vissa av de ovan nämnda klasserna och upp till en viss storlek enligt siffrorna innan klassningen.
Typ av brandsläckare
Det finns olika typer av handbrandsläckare. Många känner exempelvis till pulversläckaren eller skumsläckaren. Släckarna är olika bra till olika sorters bränder, men de är inte bara olika bra på att släcka en eld utan lämnar också olika sorters spår efter sig. Vi tar inte upp alla släckare här, utan de vanligaste alternativen för privatpersoner.
-
Pulversläckare
Pulversläckaren är den vanligaste brandsläckaren till hushåll idag. De kommer med en kapacitet om 2–12 kg och töms från start till slut på 10-30 sekunder beroende på släckarens storlek. De kommer med en ABC klassning vilket gör att de är effektiva mot de vanligaste formerna av bränder i vanliga hushåll, och har därför blivit ett förstahandsval. Pulversläckare är också den släckaren som ger bäst släckeffekt sätt till mängden släckmedel. -
Skumsläckare
Skumsläckare kallas ofta också för AB släckare eftersom de fungerar bäst mot bränder i klass A och klass B. När det kommer till att släcka bränder i elektronik ska man vara lite försiktigare med en skumsläckare. Handlar det om stora strömmar eller spänningar vill man inte sprida strömförande skum som kan leda vidare elektricitet. -
Vattensläckare
En vattenbrandsläckare är utmärkt att använda mot klass A bränder, men inte så mycket mer än så. Man får också vara försiktig med en vattensläckare om det handlar om bränder som är kopplade till elektronik. Vatten är väldigt strömförande och kommer det i kontakt med starka strömmar och spänningar kan det bli förödande. En vattenbrandsläckare är även känslig mot temperaturer och lämpar sig inte där det är väldigt kallt på grund av frysrisken. -
Fettbrandsläckare
Fettbrandsläckare är inte särskilt vanliga i normala hushåll, men desto vanligare på restauranger eller där det finns större kök. Dessa är F klassade och lämpar sig särskilt bra till bränder som är kopplade till matfett och oljor.
Storlek
Storleken är en relativt given punkt där större oftast är bättre för att man får mer släckmedel. Sedan brukar man också få mer släckmedel för priset hos större brandsläckare om alla andra parametrar är samma. I vissa fall lämpar det sig helt enkelt inte med en stor brandsläckare om man vill ha en i ett trångt utrymme, till exempel i en bil eller liknande.
Design
Allmänna brandsläckare ska alltid vara röda eftersom man inte kan förvänta sig att personer som befinner sig på allmänna platser direkt ska veta var en brandsläckare finns. Brandsläckare i hemmet kan dock ha andra färger en röd. Vissa har inte brandsläckare för att de helt enkelt är fula och tar plats, men det existerar även stiliga designbrandsläckare som man på ett snyggt sätt kan få att passa in i omgivning. Även brandsläckare med kända motiv har börjat dyka upp för att få fler att köpa en brandsläckare.
Efter användning
En brandsläckare går bara att använda en gång och måste sedan bytas ut eller laddas om. Även om en brandsläckare bara har använts lite grann kan den ha tappat en del eller all effekt tills nästa gång den kan behöva användas.
Vårt test av brandsläckare
Brandsläckare är något som inte får tillverkas och säljas hur som helst. Det finns en del krav och regler som bör uppfyllas och som ser till att brandsläckare håller en viss nivå, för att effektivt kunna användas till det som de är avsedda för. Dessa krav går att hitta i standarden SS-EN3. Därför har vårt test i första hand gått ut på att undersöka hur väl följande punkter förhåller sig till priset som kommer att vara en av de avgörande faktorerna:
- Storleken – Hur stor mängd släckmedel innehåller brandsläckaren?
- Effektiviteten – Hur effektiv är brandsläckaren mot olika typer av bränder, och mot hur stora av dessa olika typer av bränder?
- Design – Det är aldrig en ursäkt att inte ha en brandsläckare för att de i vissa fall inte passar in snyggt i omgivningen. Hur estetiskt tilltalande är brandsläckaren?
Vanliga frågor om brandsläckare
När ska man byta brandsläckare?
Brandsläckare håller generellt i många år om man gör regelbundna kontroller. En pulversläckare kan hålla 10-15 år men det är rekommenderat att kontrollera brandsläckarens tryck minst var femte år. En brandsläckare som bara har använts lite måste också bytas ut eller laddas om.
Var ska man placera en brandsläckare?
En brandsläckare bör alltid placeras synligt och lättillgängligt.
Måste en brandsläckare vara röd?
Brandsläckare som ska användas i hemmamiljö kan egentligen vara vilken färg som helst. Brandsläckare som ska användas i allmänna miljöer ska vara röda.
Hur kontrollerar jag en brandsläckare?
Pulversläckare har alltid en manometer som visar trycket. Trycket ska vara inom det gröna intervallet för att allting ska vara bra. Är brandsläckaren inte en pulversläckare får man istället lämna in den hos ett brandskyddsföretag som får göra kontrollen. Kontrollera gärna årligen att allting står rätt till.
Pulversläckare ska också vändas upp och ner då och då för att frigöra pulver som kan ha packats på botten.