Bäst i test: Bästa dammsugaren 2022

Uppdaterad februari 2022

Städning och dammsugning är för de flesta inte de roligaste uppgifterna i livet. Tvärtom är det ofta något man gärna skjuter upp. Med bra och rätt utrustning kan dock dessa sysslor bli mycket enklare och dessutom roligare. Genom att köpa en bra dammsugare kommer du att städa snabbare, få det renare och dessutom göra det hela till en mer behaglig vardagssyssla. Vi har testat och recenserat 5 olika dammsugare som hör till de mest prisvärda på marknaden. Av dessa är Dreame T20 Skaftdammsugare den bästa dammsugaren. Nedan kan du läsa recensionen av testet.

Vårt test av dammsugare

Den bästa dammsugaren ska vara användarvänlig och kraftfull. I detta ingår att modellen ska vara ergonomiskt utformad, ha en hög sugkraft, vara lätt att göra rent och ha en bra aktionsradie. Aktionsradien är längden på sladden och slangen för dammsugare som behöver anslutas till vägguttaget. Även filtreringen ska vara god. Många personer är allergiker och kan reagera på damm, vilket gör att den bästa dammsugaren måste ha effektiva filter för att förebygga detta. Det finns alltså flera olika kriterier som måste uppfyllas för att dammsugaren ska vara den bästa. I vårt test har vi tagit speciell hänsyn till och utgått från nedanstående punkter:

 • Sugkraft – Motorns effekt är ett mått på detta, men det säger inte hela sanningen. Kombinationen av sugförmågan, innovativa lösningar och bra munstycken tar vi hänsyn till här.
 • Användarvänlighet – Dammsugaren ska vara ergonomisk och smidig, inte klumpig. Den ska vara lätt att hantera för vem som helst.
 • Ljudnivå – En dammsugare som bullrar för mycket står man inte ut med i längden. Ljudnivån bör inte vara högre än 80 dB.
 • Filtrering – Bra filter såsom HEPA-filter filtrerar bort även de minsta partiklarna. Lösningar med mer än ett filter som är lätta att byta eller rengöra uppskattas.
 • Rengöring – Dammsugaren i sig ska vara lätt att rengöra och framför allt behållaren för damm, om det är en påslös variant. Generellt sett ska främst munstyckena gå lätt att torka av och få rena.

 1. Dreame T20 Skaftdammsugare

  9,6/10
  "Mycket smidig och högkvalitativ med häpnadsväckande sugkraft".
  Dreame T20 Skaftdammsugare
  Bäst i test
  Motoreffekt
  450 W
  Aktionsradie
  Sladdlös
  Ljudnivå
  84 dB
  Filter
  HEPA-filter
  Dammbehållare
  0,6 liter
  Upptag av djurhår
  Mycket god
  Vikt
  1,7 kg
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  365 dagars öppet köp
  1-5 dagars leverans
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Lätt att rengöra och använda
  • Effektiv mot djurhår
  • Mycket anpassningsbar
  • Hög sugkraft
  Nackdelar
  • Dammbehållaren kunde vara större
  • Kan inte stå själv

  Recension

  Skaftdammsugare tillhör de smidigaste modellerna av dammsugare. De är oftast batteridrivna och har en påslös design. Bland dessa dammsugare hittar vi Dreame T20. Modellen har en mycket kraftfull motor, ett justerbart skaft och en dammbehållare med hygientömning. Priset är inte högt sett till andra liknande modeller och vi bedömer prisvärdheten som hög. Denna modell passar bra för personer med ryggproblem och är överlag effektiv mot djurhår. Den tar också upp mindre plats än andra dammsugare.

  Kraftfull motor

  Dreame T20:s sugkraft är mycket hög och motorn är kraftfull. När du dammsuger justeras dessutom kraften automatiskt beroende på underlaget, vilket är en mycket användbar funktion. Vi kunde lätt dammsuga hela huset utan att behöva justera sugförmågan manuellt. Något vi upptäckte var dock att ömtåliga material såsom silke inte bör dammsugas ens på lägsta effekt. Möbler, bänkytor och hyllor går dock utmärkt att använda dammsugaren till.

  Anpassningsbara skaft & bra mot djurhår

  Skaften och munstyckena är utbytbara och går att justera beroende på vad du ska använda dammsugaren till. Skaftet går till exempel att korta av för att rengöra diskbänken eller till exempel soffan. Huvudmunstycket använder sig av två funktioner för att samla upp damm och skräp. Den suger dels via motorn, men använder sig även av rullen. På detta sätt fångas skräp och djurhår upp mer effektivt.

  Smidig tömning & rengöring

  Tömningen av behållaren på 0,6 liter sker genom att du lossar den från dammsugaren. Med ett effektivt förfilter och ett HEPA-filter fångas även den minsta dammpartiklarna upp och du slipper besvär med att de slipper ut från maskinen. Rengöringen av filtren är enkel, du sköljer dem under hett vatten och låter torka. Dammbehållaren spolar du av under rinnande vatten.

  Sammanfattning

  Det vi uppskattar mest med Dreame T20 är dess smidighet. Även batteritiden är bra, förutsatt att du inte använder den på turboläge för länge. Med vanlig standardanvändning håller batteriet i 70 minuter innan det behöver laddas. Med auto-läge kunde vi dammsuga i ca 45 minuter. Detta räcker för att hinna städa en medelstor bostad. Laddtiden är sedan 4 timmar från 0 till 100 %. Behållaren för damm hade vi önskat att den rymt något mer. Samtidigt är den lätt att tömma och en för stor behållare blir otympligt. När det gäller prisvärdheten så är den hög. Du får helt enkelt mycket dammsugare för pengarna!

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 2. Rubicson Påslös Dammsugare

  9,4/10
  "Billig och funktionell, perfekt för det lilla hushållet".
  Rubicson Påslös dammsugare
  Mest Prisvärd
  Motoreffekt
  800 W
  Aktionsradie
  8 meter
  Ljudnivå
  77 dB
  Filter
  HEPA-filter
  Dammbehållare
  1,4 liter
  Upptag av djurhår
  God
  Vikt
  5,5 kg
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Lätt att tömma
  • Hög prisvärdhet
  • Bra och justerbar sugkraft
  • Mycket smidig
  Nackdelar
  • Få medföljande munstycken

  Recension

  Påslösa dammsugare har fördelen att du inte behöver tänka på att byta dammsugarpåse med jämna mellanrum. Dessutom minskar heller inte sugkraften successivt, som den kan göra med dammsugare med påse där påsen börjar att bli full. Rubicson Påslösa dammsugare är en liten och behändig modell med överraskande god sugkraft, även på ytor med större djup. Den passar till exempel utmärkt att ha i lägenheten eller i sommarstugan, där det kan vara ont om plats.

  Lätt att tömma & rengöra

  Dammsugaren är lätt att tömma och filtreringen är mycket god. Behållaren med damm och skräp lossas enkelt från dammsugaren och töms i soporna. Tömningen är dessutom hygienisk så att du slipper att få ett dammoln över dig. Rengöringen av dammbehållaren sker sedan med en fuktig trasa och hett vatten.

  God filtrering

  Med ett inbyggt HEPA-filter filtrerar dammsugaren bort det fina dammet när du dammsuger. HEPA-filter tillhör de mest högkvalitativa filtren och är anpassade för bland annat astmatiker och allergiker. Se dock till att byta filtret varje eller vartannat år för att filtreringsförmågan inte ska avta.

  Sammanfattning

  Med en justerbar sugkraft, små mått och ett enkelt handhavande är Rubicson Påslösa dammsugare en av våra favoriter. Dammsugaren passar alltså mycket bra i det mindre hushållet och är dessutom billig. De stora hjulen och den lätta vikten gör att den rullar enkelt och du slipper att fastna någonstans. Dammbehållaren på 1,4 liter gör att du oftast kan dammsuga hela lägenheten innan det är dags att tömma behållaren. Sladdens räckvidd på 8 meter räcker också gott för mindre bostäder.

  Läs mer
 3. Philips PowerPro Active FC9556/09

  9,1/10
  "Flexibla munstycken, god sugförmåga och fri från krångel".
  Philips PowerPro Active FC9556/09
  Motoreffekt
  900 W
  Aktionsradie
  8 meter
  Ljudnivå
  76 dB
  Filter
  Allergifilter H13
  Dammbehållare
  1,5 liter
  Upptag av djurhår
  God
  Vikt
  4,5 kg
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket lätt att rengöra
  • Bra sugkraft
  • Flera munstycken medföljer
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Något hög ljudnivå

  Recension

  Philips modell FC9556är en prisvärd och lätthanterlig dammsugare med bra sugförmåga. Genom att modellen är påslös innebär det att allt damm och allt skräp samlas i en behållare som töms separat. Dammbehållaren är utformad för hygienisk tömning, det vill säga att du slipper få ett moln av damm över dig när du tömmer den i soporna. Konstruktionen och designen av FC9556gör den lättanvänd, om än något tung att dra. De stora hjulen bidrar dock till att öka manövrerbarheten och trösklar är inget problem att komma över.

  Mycket god filtrering

  Damm- och partikelfiltret är anpassat för allergiker och filtrerar bort så mycket som 99,9 % av det fina dammet när du dammsuger på hårda golv. Detta i kombination med att sugkraften är mycket bra gör dammsugaren till en av våra favoriter. Sugkraften är också förbättrad i denna modell genom att den använder sig av PowerCyclone 7-teknik. Detta innebär att damm och luft separeras från varandra i behållaren.

  Högre ljudnivå

  Ljudnivån ligger inom det normala intervallet för dammsugare. FC9556låter som mest upp till 76 dB. Sett till de mer tystgående modellerna, så är detta relativt högt men inte i överkant. Vi störde oss inte på ljudet. Ljudnivån går dessutom att få ned genom att justera effekten.

  Flexibla munstycken

  Genom att det följer med flera munstycken går det också enkelt att anpassa städningen. Turboborstmunstycket hjälper till exempel till att få bort hår från husdjur. Munstycket TriActive+, som används till den regelbundna städningen, har tre rengöringsfunktioner med luftkanaler som bidrar till att effektivt suga upp damm och skräp av större slag.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis är Philips FC9556 en dammsugarmodell som håller en hög prisvärdhet. Det vi fastnade för var effektiviteten i de olika munstyckena i kombination med bra sugförmåga och en påslös design. Dammsugaren är också smidig att dra runt i hemmet. Den rullar lätt och är inte tung med sina 4,5 kg.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 4. Dammsugare Philips FC9331 Påslös

  9,0/10
  "Prisvärd med god filtrering och behändig storlek".
  Dammsugare Philips FC9331 Påslös
  Motoreffekt
  900 W
  Aktionsradie
  9 meter
  Ljudnivå
  76 dB
  Filter
  Allergifilter H13
  Dammbehållare
  1,5 liter
  Upptag av djurhår
  God
  Vikt
  4,5 kg
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • God sugförmåga
  • Lågt pris
  • Liten och behändig
  Nackdelar
  • Bara en nivå av sugkraft
  • Rullar något instabilt i vissa lägen

  Recension

  Du som är ute efter en billig och användbar dammsugare där du slipper bekymret med dammsugarpåsar, bör titta på Philips FC9331. Dammsugaren har likt andra modeller från Philips ett TriActive-munstycke som bidrar till en mycket god sugförmåga. Sugeffekten gör att 99,9 % av allt fint damm på hårt golv sugs upp. När dammbehållaren är full, du ser det lätt på maxstrecket, är det bara att tömma den i soporna. Rengöringen av behållaren sker effektivast med upp till 60 gradigt vatten och en trasa. Den enda nackdelen med rengöringen är att filtret längst bak är något omständligt att göra rent.

  Senaste tekniken

  Ljudnivån på dammsugaren ligger på 76 dB och går inte att få ned eftersom det endast finns en nivå av sugkraft. Detta är en nackdel. I övrigt är dammsugaren stark och PowerCyclone 5-tekniken i den gör att luftflödet ökar, eftersom damm och luft separeras. Livslängden på maskinen förlängs också på det här sättet.

  Liten och behändig

  Storleken på den här modellen gör den till en av de smidigare. Den passar utmärkt att ha i det mindre hemmet, såsom i en liten lägenhet. Filtreringen i dammsugaren gör också att den är lämplig för allergiker eller personer med astma. Filtreringsnivån motsvarar HEPA-13, vilket innebär att det i kombination med TriActive-munstycket absorberar 99,9 % av de fina dammpartiklarna.

  Sammanfattning

  Philips modell FC9331 passar, som vi nämnt, perfekt för det mindre hushållet. Om du har högre krav på din dammsugare bör du istället välja någon av de andra modellerna som vi testat. Nackdelen är att modellen har en tendens att vara instabil när vi drar den runt hörn eller till exempel bord. Sugkraften går heller inte att justera.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 5. Philips Performer Silent FC8780/09

  8,8/10
  "Mycket tystgående med god aktionsradie".
  Philips Performer Silent FC8780/09
  Motoreffekt
  750 W
  Aktionsradie
  12 meter
  Ljudnivå
  66 dB
  Filter
  Allergifilter
  Dammbehållare
  4 liter
  Upptag av djurhår
  Medel
  Vikt
  5,4 kg
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Lång räckvidd
  • Kraftfull motor
  • Mycket tystgående
  Nackdelar
  • Saknar behållare för tillbehör
  • Relativt tung

  Recension

  Bland de mest tystgående dammsugarmodellerna hittar vi Philips modell FC8780. Ljudnivån ligger på endast 66 dB och den går att få ned mer genom at reglera effekten. Trots att den är tystgående och att motorn endast har en effekt på 750 W är sugförmågan förvånansvärt bra. Här ska vi dock komma ihåg att moderna dammsugares motoreffekt inte kan sättas i direkt relation till sugkraften. Med de tillhörande munstyckena, såsom parkettmunstycket, det inbyggda dammborstverktyget och TriActive Pro-munstycket, lyckades vi få en ren och fräsch lägenhet. TriActive Pro är designat för att djuprengöra och fånga upp till 99,9 % av dammet.

  Bra volym och filtrering

  Med en dammsugarpåse som rymmer 4 liter finns det ingen anledning att oroa sig över att man behöver byta den speciellt ofta. 4 liter brukar räcka långt för vanlig städning. Dammet som fångas upp filtreras genom ett allergifilter, ett mikrofilter. Sådant som pollen och små partiklar ned till 0,3 mm i storlek fångas upp, vilket gör dammsugaren lämplig för allergiker och astmatiker.

  Energisnål

  Man kan tro att en tystgående dammsugare med låg effekt också förbrukar mindre ström, detta är också sant i det här fallet. Energiklassningen är A+, vilket innebär att den är energisnål. Vi uppskattar denna faktor och det höjer prisvärdheten på modellen.

  Sammanfattning

  För att vara en dammsugare med sladd är räckvidden och den så kallade aktionsradien mycket god. Räckvidden är 12 meter, något som till exempel gör att du inte behöver byta vägguttag är du ska dammsuga i olika rum. Smidigheten ökar alltså. Det som dock drar ned smidigheten är vikten, som ligger på 5,4 kg. En påslös modell bukar jämförelsevis ligga på 4,5 kg. Som en bra prissatt och mycket tystgående men effektiv dammsugare kan vi sammanfattningsvis inte annat än att rekommendera Philips Performer Silent FC8780/09.

  Läs mer

 

woman with accumulator vacuum cleaner drinking coffee

Din köpguide till den bästa dammsugaren

Valet av dammsugare är inte helt lätt. Det finns flera olika modeller och varianter att välja mellan och många faktorer som spelar in. Nedan går vi igenom det viktigaste som du bör ha koll på innan du köper den bästa dammsugaren för dig.

 • trash bin

  Dammsugarpåse & behållare 

  Kapaciteten på olika dammsugarmodeller skiljer sig mycket åt, inte minst beroende på om de är skaftdammsugare eller med eller utan påse. En dammsugare med påse bör åtminstone ha en kapacitet att suga upp en volym av 1,5 liter. Modeller utan påse bör kunna suga upp cirka 0,5 liter innan de behöver tömmas. Om du lider av allergier eller astma bör du överväga att skaffa en dammsugare med engångspåse, eftersom dessa är tätare än de utan. Tänk dock på att dammsugaren kommer att suga sämre när påsen börjar bli full.

  När du köper en dammsugare kan det också vara en bra idé att köpa extra dammsugarpåsar på en gång. Risken finns att de blir svåra att få tag på om din modell av dammsugare slutar att tillverkas. Förmågan hos en dammsugare att ta upp damm och inte släppa ut partiklar mäts på en skala, från A till G. Ju närmare A, desto bättre.
 • motor2

  Sugstyrka & motor 

  En dammsugares maxeffekt har, i motsats till vad man kan tro, inte ett direkt samband med förmågan att suga upp damm. Detta har istället ofta använts som ett säljargument utan egentlig grund. Moderna dammsugare som sälja på marknaden idag får enligt EU-bestämmelser från 2020 endast ha en motoreffekt på 900 W. Flera modeller ligger idag runt 800 W. Det som, utöver sugeffekten, spelar roll för sugstyrkan är påsens eller behållarens storlek och volym samt munstyckets utformning. Ofta finns det en ventil på skaftet för att enkelt justera sugstyrkan. Denna går också att ställa in på själva maskinen.

  Fördelen med en dammsugare utan påse är att sugeffekten är konstant. Med en dammsugarpåse kommer effekten successivt att avta. Om du har en batteridriven dammsugare bör du tänka på att en hög sugstyrka kommer att förkorta batteritiden.
 • vacuum cleaner

  Munstycken & tillbehör 

  Med så gott som alla dammsugare kommer mer än ett munstycke och diverse tillbehör. Standardmunstycket brukar vara ett justerbart borstmunstycke med pedal för att kunna anpassa efter mattor eller golv. En annan typ av munstycke som kan följa med är en parkettborste. Denna variant är till för att dammsuga känsligare ytor med. Motoriserade munstycken med roterande rullar finns ofta på sladdlösa skaftdammsugare. Med denna typ av munstycke kan du enkelt rengöra mattor och heltäckningsmattor på djupet.

  De tillbehör som bör finnas med när du köper en dammsugare är sådana som förlängningsrör, rengöringsborste, fogmunstycke för rengöring av trånga utrymmen, och en dammborste. Med detta munstycke rengör du ytor såsom bokhyllor och persienner på ett skonsamt sätt, utan att repa underlaget.
 • air filter

  Filter & tätning 

  Det finns två huvudkategorier av dammsugarfilter. Den ena varianten är ett mikrofilter, även kallat hygien- och miljöfilter. Denna variant finns i de flesta dammsugare och samlar upp de flesta dammpartiklar i utblåsningsluften. Om du vill ha den bästa typen av filtrering bör du dock välja en dammsugare med ett HEPA-filter, eller S-klassfilter. Dessa filter är extra täta och hindrar även de minsta dammpartiklarna från att slippa ut i rummet. Om du har astma eller allergibesvär är dessa filter att rekommendera eftersom de tar bort upp till 99,97 % av de luftburna partiklarna.

  Filtren bör du vara noggrann med att byta eller tvätta regelbundet för att de inte ska tappa filtreringsförmåga. Varje eller vartannat år är lagom. De klasser av HEPA-filter som finns är från E10 upp till U17. Motorfiltret, som är placerat bakom påsen precis vid insuget, är ibland tvättbart. Detta behöver bytas med ungefär ett års mellanrum. Samma sak gäller utblåsfiltret, som ofta inte går att tvätta. De flesta dammsugare har idag en mycket god tätning och släpper inte ut något damm, inte ens när du byter påse.
 • extension cord4

  Aktionsradie

  Aktionsradien hos en dammsugare med sladd är ofta runt 8 eller 9 meter. Aktionsradien är längden på sladden inklusive slangen. Om du vill ha en lång räckvidd kan du titta på modeller med 10 eller 12 meters aktionsradie. För största smidighet kan du även välja en skaftdammsugare. På så sätt slipper du sladden eftersom modellen använder batteri som strömkälla. Aktionsradien blir endast begränsad av batteritiden.
 • dust

  Dammupptag

  År 2017 kom bestämmelser om att dammsugare måste kunna suga upp minst 98 % av allt damm på ett hårt golv. Dammupptaget för en ny dammsugare måste alltså ligga på den nivån. Vissa modeller klarar dock av att suga upp ännu mer, upp till 99,9 % är inte ovanligt för en bra dammsugare. Upptaget mäts som sugförmågan kombinerat med eventuella roterande borstar på munstycket.
 • sound3

  Ljudnivå 

  Ljudet från en dammsugare bör inte vara högre än 80 dB och de flesta modeller ligger runt 70 dB. Om ljudet är över 80 dB under en längre tid kan det upplevas besvärande. En del modeller ligger dock runt 80 dB eller strax över när du använder dem på maximal sugstyrka. Flera dammsugarmodeller har blivit tystare de senaste åren i takt med att tekniken har utvecklats. De tystgående modellerna ligger kring knappt 60 dB, medan de mest högljudda kan komma upp i cirka 85 dB på maxeffekt.

  Kom ihåg att decibelskalan är logaritmisk. Den stegrar sig alltså brant och inte linjärt. 70 dB upplevs med andra ord som flera gånger starkare än 60 dB. Vi rekommenderar en relativt tystgående dammsugare, men det får inte ske på bekostnad av sugstyrkan.
 • plug

  Batteritid

  Batteriet på en sladdlös dammsugare bör hålla i upp till en timme. Det är ett minimikrav för att användbarheten ska vara hög. Vissa modeller har visserligen turbofunktioner som kommer att dra ned batteritiden markant, men då använder man endast denna funktion under en mycket kort tid. En batteridriven dammsugare tar sedan ungefär 3-4 timmar att ladda upp fullt, om batteriet är urladdat. Det finns dock vissa modeller med snabbare laddning, men de är också ofta dyrare. För det vanliga hushållet är användningstiden det viktigaste.
 • lighting 1

  Energiklassning

  Energiklassningen på en modern dammsugare brukar ligga på energiklass B eller C. Den högsta klassningen är A. Ju högre energiklass, desto lägre bli energiförbrukningen. Lägsta klassen är G. Energiförbrukningen för en dammsugare ligger runt 25 kWh/år och detta kan du använda som ett riktmärke. Sedan 2017 finns ett energikrav på att dammsugare få använda maximalt 43 kWh/år.

Vanliga frågor om dammsugare

Hur stora bör hjulen på en dammsugare vara?

Om dammsugaren har hjul bör de vara relativt stora. Du ska inte hindras av hjulens storlek när det gäller att komma över trösklar och andra hinder. De ska dessutom bidra till dammsugarens stabilitet, den ska inte riskera att tippa över när du drar den på golvet.

Hur länge håller en dammsugare?

Livslängden på en dammsugare skiljer sig mycket från modell till modell. Garantitiden kan vara ett riktmärke för den lägsta tiden som den ska hålla, vanligtvis runt 2 år. Standarddammsugaren håller dock längre än så. Runt 8-10 år ska inte vara några problem.

Vad kostar en dammsugare?

Dammsugarens pris varierar mycket. En skaftdammsugare är till exempel ofta dyrare eftersom de är sladdlösa och har batteri. Billigare modeller kostar runt 700 kr och de dyraste kan hamna upp mot 20 000 kr, eller mer. Snittpriset ligger dock runt 2 000 kr.

Hur ofta behöver jag rengöra en dammsugare?

Hur ofta och på vilket sätt du behöver underhålla och rengöra dammsugaren varierar från modell till modell. Överlag behöver dock både motorfilter och utblåsfilter bytas regelbundet. Hur ofta och hur mycket du använder dammsugaren, hur många ni är i hushållet, hur stor bostaden är och huruvida ni har husdjur eller inte avgör när filtren behöver bytas. Rekommendationen är att göra det varje eller vartannat år. Ett igensatt motorfilter kan dra ned livslängden på dammsugaren. Utblåsfiltren går ofta att tvätta, men behöver bytas ut till slut. 

Dammsugarpåsen bör bytas när du märker att sugförmågan minskar. När du använt dammsugaren bör du också göra rent sugmunstycket efteråt. Dammsug rent borsten och torka av undertill, annars kommer en beläggning lätt att bildas. Titta i bruksanvisningen innan du börjar med rengöringen.

Testvinnare - Bäst Dammsugare

 • Dreame T20 Skaftdammsugare
 • Rubicson Påslös Dammsugare
 • Philips PowerPro Active FC9556/09
 • Dammsugare Philips FC9331 Påslös
 • Philips Performer Silent FC8780/09
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
15 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5