Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst multimeter 2021

Med en multimeter mäter du enkelt värden som spänning, ström och resistans och det är ett oumbärligt verktyg när det kommer till att felsöka kretsar. Moderna, digitala multimetrar är väldigt enkla att använda och mäter med stor noggrannhet. En multimeter kan kosta alltifrån några hundralappar till flera tusen kronor. Skillnaden brukar ligga i de automatiska funktionerna och möjligheten att mäta flera olika värden och typer av vågor, exempelvis trekant- och fyrkantsvåg . Vi har testat multimetrar för både amatörer och professionella och har nedan sammanställt en lista på våra 5 testvinnare i olika kategorier.

Vilken multimeter är bäst?

För att utse den bästa multimetern har vi undersökt ett flertal produkter i praktiska tester och marknadsundersökningar. Bland annat har vi tittat närmre på följande faktorer:

 • Noggrannhet - Noggrannheten står ofta i produktbeskrivningar och anges i procent som anger den maximala avvikelsen i mätningen. Vi dubbelkollar noggrannheten med kalibrerade multimetrar och oscilloskop avsedda för laboratorium.
 • Användarvänlighet - En digital multimeter är betydligt smidigare än en analog. De digitala är generellt sett enkla att hantera och läsa av. Vi ger högre betyg till multimetrar som är snabba, har tydlig och stor skärm, flera funktioner som är lätta att byta mellan och helt enkelt känns smidiga att jobba med.
 • Mätintervall- Intervallet som kan mätas varierar mellan olika multimetrar. Ett bredare mätintervall ger större möjligheter så länge noggrannheten inte försämras. 

 

 1. 1. Uni-T UT139A Multimeter
  9,5/10
  Uni-T UT139A Multimeter
  Bäst i test
  Max spänning AC/DC
  600 V
  mätanpassning
  Automatisk/manuell
  Noggrannhet
  0.5 %
  Kategori (spänning)
  Kat. III (600 V)
  Till Butik
  499 kr
 2. 2. Fluke 177 Multimeter
  9,2/10
  Fluke 177 Multimeter
  Max spänning AC/DC
  1000 V
  mätanpassning
  Automatisk
  Noggrannhet
  0.09 %
  Kategori (spänning)
  Kat. III (1000 V), Kat. IV (600 V)
  Till Butik
  3599 kr
 3. 3. EX505
  8,9/10
  EX505
  Max spänning AC/DC
  1000 V
  mätanpassning
  Automatisk
  Noggrannhet
  0.5 %
  Kategori (spänning)
  Kat. III (1000 V), Kat. IV (600 V)
  Till Butik
  1136 kr
 4. 4. DM284
  8,5/10
  DM284
  Max spänning AC/DC
  1000 V
  mätanpassning
  Automatisk
  Noggrannhet
  0,09%
  Kategori (spänning)
  Kat. III (1000 V), Kat. IV (600 V)
  Till Butik
  7490 kr
 5. 5. Uni-T UT132C Multimeter
  8,3/10
  Uni-T UT132C Multimeter
  Max spänning AC/DC
  600 V
  mätanpassning
  Manuell
  Noggrannhet
  0.5 %
  Kategori (spänning)
  Kat. III (600 V)
  Till Butik
  299 kr

kopguide multimeter

Din köpguide till bäst multimeter

En multimeter kan för den oerfarna verka komplicerade, men de flesta moderna multimetrarna är förvånansvärt enkla att förstå sig på. När det kommer till att köpa en multimeter så finns det vissa aspekter som är viktiga att tänka på och vi har sammanställt några av de viktigare aspekterna nedan.

 • shield1Kategori

  Multimeterns kategori beskriver vad den kan användas för, var den kan användas och i vilken spänningsklass den har. Detta är viktigt eftersom skillnaden i spänningen mellan ett batteri och ett eluttag skiljer sig ganska mycket och använder du en multimeter som inte är kategoriserad för till exempel trefas och en överspänning sker så riskerar man att få livsfarlig ström i sig. Överväg vad du ska använda multimetern till. Se användningsguiden, längre ner på sidan, för att se vad de olika kategorierna innebär.
 • boltSpänningsklass

  Det absolut viktigaste att vara medveten om, förutom kategorin, är vilken spänningsklass ens multimeter har. Om du inte har det och försöker mäta något och en överspänning uppstår så utsätter man sig själv för livsfara. Tänk på vad du främst kommer använda mätaren till och titta sedan på kategori och spänningsklass. Se användningsguiden för beskrivning av spänningsklasserna.
 • autoAutomatiskt mätanpassning

  En av de mest användbara funktionerna i moderna multimetrar, som underlättar ditt jobb betydligt, är automatisk mätanpassning. Denna funktion gör att du endast behöver välja vad du ska mäta, till exempel ampere, volt eller resistans, och behöver inte välja noggrannhet/intervall eller liknande eftersom mätaren själv ställer in mätintervallet utefter resultatet. Det finns alltså färre valmöjligheter på reglaget och gör det lättare för dig att förstå vad du mäter och hur. På vissa multimetrar går det att välja om man vill ställa in noggrannhet manuellt eller använda den automatiska funktionen.
 • multimeterTillbehör

  Det ingår alltid mätprober och oftast batterier. Om du vill ha en indikator på batteritiden så kan du se vilket batteri som ingår, en mätare som drivs på ett 9 volts batteri kommer ha längre batteritid än ett som drivs på AAA batterier men det beror också på vilka funktioner mätaren har och hur bra skärmen är. Det kan även medkomma krokodilklämmor, förvaringsväska och så vidare. Ju mer som ingår desto mer prisvärd blir multimetern. Titta alltid på vad som ingår och inte, så att du slipper göra extra köp eller lägger ut pengar på saker du inte behöver.
 • gaugeMaximal spänning/ström

  De vanligaste är maxvärdena är 600 volt och 10 ampere (beror också på kategori). Detta är också de mest prisvärda mätarna och sannolikt behöver inte gemene man mer för att utföra sina mätningsbehov. Till exempel så har våra vanliga el-uttag 230 volt och Amperen går, beroende på vad du kopplar in, upp till 16 (beroende på säkringar osv). Det finns i alla fall mer avancerade mätare som har volt upp till 1000 volt och 20 ampere, men det är sannolikt mer än du behöver om du inte vet med dig själv att du behöver mäta högre än 10 ampere. Kolla främst på vilken kategori mätaren har för att se om det du behöver mäta uppfyller kraven.
 • display frameSkräm

  De flesta multimetrar har LCD-skärmar. Är det något du ska leta efter är huruvida skärmen är upplyst eller inte. Är det dålig belysning eller så att du står utomhus med bilen på kvällen och ska kolla batteriet så underlättar det om det går att utläsa mätningen på multimetern.
 • accuracyNoggrannhet

  Om du har en elektronikhobby och ofta mäter spänningar och, kanske särskilt, resistens och är i behov tillförlitliga mätningar så är noggrannheten en viktig detalj. Vanligen så ligger noggrannheten för DC-spänning på 0.5 % men det finns mätare som är mycket noggrannare. Gemene man behöver sannolikt aldrig bättre noggrannhet än 0.5% och om du behöver det så behöver du sannolikt inte en köpguide för att välja multimeter. Noggrannheten varierar något beroende på vad du ska mäta men DC-noggrannheten indikerar hur bra resterande är.
 • innovationYtterligare funktioner

  Många dyrare mätare har fler funktioner utöver spänning-, ström-, resistens- och avbrottsmätning. Vissa kommer med LED-lampa för att ge belysning om du befinner dig där det är mörkt. Det finns mer avancerade modeller som har värmekamera så att du kan se om det finns riskzoner där det går för mycket watt igenom ett system. Såvida du inte är ute efter en speciell funktion så är det oftast onödigt att lägga ut extra pengar för funktioner som egentligen inte gör mätaren eller mätningarna bättre.
 • price1Pris

  De flesta av oss kan komma undan med att köpa en billig variant. Oftast används en multimeter inte till mycket mer än att kolla, till exempel, spänningen över ett bilbatteri. Desto dyrare multimeter desto bättre är den, men såvida du inte är elektriker kommer du säkerligen inte behöver lägga mer än 1000 kr för att få en multimeter som gör sitt jobb och håller i många år.
anvandningsguide multimeter

Användningsguide - saker att tänka på

Google är sannolikt din bästa vän när det kommer till multimetrar. Vilken fråga du än har finns det videos, bloggar, förklaringar och inlägg om hur och vad man kan och ska göra när man använder en multimeter. El och stötar kan kännas otäckt för många av oss men det finns mycket hjälp att hämta. Att använda multimetrar ska inte behöva vara krångligt och nedan har vi samlat svar på lite vanliga problem/frågor.

 • Var ska proberna/klämmorna kopplas i multimetern?

  Den svarta ska alltid sitta i COM(den svarta kopplingen) på mätaren. Var den röda ska sitta beror ofta på vilken multimeter det är och vad du ska mäta. Vissa mätare kan mäta ampere, volt och resistans ur samma koppling men ofta är dessa uppdelade. Detta är egentligen det enda du behöver tänka på att svart ska i COM och röd ska anslutas till kopplingen som antyder det du ska mäta. Volt och resistens brukar ofta gå i samma och Ampere är ofta uppdelad i två; ampere och mili-ampere.
 • Vad ska jag mäta?

  Vanligast är att mäta spänning och på, till exempel, batterier är det likspänning som gäller, eller DC-spänning, som indikeras av ett V och = (fast det nedre strecket är uppdelat i 3 sektioner). Om du ska mäta spänningen i ett el-uttag så ska du använda växelspänning som indikeras av V och ~. Det samma gäller Ampere fast ofta är lik- och växelström under samma inställning på reglaget och beroende på mätare kommer du sannolikt behöva trycka på någon knapp för att byta från DC(likström) till AC(växelström). Spänning har nästan alltid två olika reglagelägen för DC/AC. Detta varierar från mätare till mätare så se alltid till att kolla en extra gång vad det är du ska mäta och vad mätaren indikerar.
 • Var ska jag sätta proberna när jag mäter?

  För korrekt mätning av spänning på, till exempel, ett batteri så ser man först till att proberna är kopplade för att mäta DC-spänning och om du har ett manuellt reglage så får du anpassa det utefter hur mycket spänning batteriet har och ta numret som är närmast över detta (är du osäker börja högt och gå nedåt för att få bättre mätvärde). När det är gjort är det bara att ta den röda proben och sätta mot den positiva noden och den svarta mot den negativa/grundade. Gör du tvärtom här så spelar det ingen roll, du kommer bara få ett negativt svar istället för ett positivt. Till exempel; ett bilbatteri på 12 v där röd prob är kopplad mot negativ kommer visa -12 volt. Är du osäker på vilken nod som är positiv och vilken som är negativ så är detta ett sätt att få reda på det.
 • Mäta ampere

  Ska du mäta ampere så är ett en bra minnesregel att ha multimetern mellan den positiva noden och det du ska mäta. Till exempel om du använder ett batteri ska du koppla multimeterns röda prob mot den positiva noden på batteriet och den svarta proben mot det du ska mäta amperen på. Sedan koppla sladd mellan det du mäter och batteriets negativa/grundade nod. Ett tips om du är osäker på amperenivån är att inte använda inkopplingen som indikerar mA, för då riskerar du att blåsa en säkring i mulimetern. Det går alltid att byta inkoppling till mA för bättre mätvärde om stömmen är väldigt lågt. OBS mät aldrig ström direkt över ett batteri eller uttag då riskerar du kortslutning och skador på källan och mätaren.
 • Hur mäter jag avbrott i sladd?

  På de flesta mätarna har de samma/liknande inställningar som att mäta resistens och det enda du behöver göra är att se till att sladden, eller vad du nu än vill kolla avbrott på, inte är strömförande (det vill säga inkopplad till ström på något sätt) sedan är det bara att koppla mätaren i varsin ända och om mätaren ger ifrån sig en signal så finns det inget avbrott. Om den inte låter indikerar det att det finns ett avbrott eller att det du mäter har en väldigt hög resistens.

Kategorier och Spänningsklass

Nedan kommer en redogörning för kategorierna och spänningsklasserna. Tänk på att om du köper egna prober att dessa ska stämma överens med kategori och spänningsklass.

Kategorierna tillåter dig att göra följande (med mätning inomhus innebär alltså ledning och uttag inomhus, där risken för överspänning är mycket mindre, så du får mäta spänningen på bilbatteriet utomhus).

Kategori I – mätning inomhus på elektronik i en miljö där överspänning inte kan ske (transientsäker)

Kategori II – mätning inomhus på enfassystem

Kategori III – mätning inomhus på trefassystem och elcentral

Kategori IV – mätning inomhus på trefas, elcentral och servisledning / huvudledning

Spänningsklassen beskriver maxspänningen men kombinerat med kategorin beskriver den också vilken överspänning mätaren ska kunna klara av. Se nedan.

Spänningsklass

Kategori I

Kategori II

Kategori III

Kategori IV

300 V

1500 V

2500 V

4000 V

6000 V

600 V

2500 V

4000 V

6000 V

8000 V

1000 V

4000 V

6000 V

8000 V

12000 V

Testvinnare - Bäst Multimeter

 • Uni-T UT139A Multimeter
 • Fluke 177 Multimeter
 • EX505
 • DM284
 • Uni-T UT132C Multimeter
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
37 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-08-04 13:59:03