Bäst i test: Bäst multimeter 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Med en multimeter mäter du enkelt värden som spänning, ström och resistans och det är ett oumbärligt verktyg när det kommer till att felsöka kretsar. Moderna, digitala multimetrar är väldigt enkla att använda och mäter med stor noggrannhet. En multimeter kan kosta alltifrån några hundralappar till flera tusen kronor. Skillnaden brukar ligga i de automatiska funktionerna och möjligheten att mäta flera olika värden och typer av vågor, exempelvis trekant- och fyrkantsvåg . Vi har testat multimetrar för både amatörer och professionella och har nedan sammanställt en lista på våra 5 testvinnare i olika kategorier.

Testvinnare - Bästa Multimeter 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Multimetrarna 2023:

  • Extech EX505
  • Uni-T UT139A Multimeter
  • Bästa billiga: Uni-T UT132C Multimeter
  • Fluke 177 multimeter
  • Flir DM284

De 5 bästa Multimetrarna i September 2023

  1. 1. Extech EX505 - Bäst i test

    9,5/10
    ”En prisvärd kategori-4-multimeter”.
    Extech
    Bäst i test
    Max spänning AC/DC
    1000 V
    mätanpassning
    Automatisk
    Noggrannhet
    0.5 %
    Kategori (spänning)
    Kat. III (1000 V), Kat. IV (600 V)
    Fri frakt över 625 kr
    30 dagars öppet köp
    2-4 dagars leverans
    Fri frakt över 625 kr
    14 dagars öppet köp
    2-5 dagars leverans
    Fördelar
    • Prisvärd
    • Kommer med flera tillbehör
    • Lättförståelig & hanterlig
    Nackdelar
    • Skulle kunna ha bättre noggrannhet

    Recension

    En tålig och enkel kategori 4 mätare. Klarar fall från 2 meter med gummibelagda sidor som även ger ett stadigt grepp. Den är väldigt lätt att förstå sig på, man behöver knappt läsa manualen för att förstå hur den fungerar och vad som gör vad. Displayen är stor och tydlig och kan med en knapp skifta mellan belyst och inte.

    För att vara en kategori 4 mätare så är den väldigt prisvärd och kommer med flera tillbehör. I priset ingår prober, en bärrem till mätaren, en temperatursensor och en förvaringsväska. Vilket är mer än vad som brukar ingå när man köper en multimeter. Vet du med dig att du behöver en kategori 4 mätare eller bara vill säkra upp dig med en så är detta ett av de bättre alternativen, speciellt prismässigt.

  2. 2. Uni-T UT139A Multimeter

    9,3/10
    ”En multimeter som ger mycket mätare för pengarna”.
    Uni-T UT139A Multimeter
    Max spänning AC/DC
    600 V
    mätanpassning
    Automatisk/manuell
    Noggrannhet
    0.5 %
    Kategori (spänning)
    Kat. III (600 V)
    Fri frakt över 300 kr
    30 dagars öppet köp
    0-2 dagars leverans
    Fördelar
    • Mycket prisvärd
    • Manuell & automatisk anpassning
    • Tydlig display med bakgrundsbelysning
    Nackdelar
    • Inga nämnvärda

    Recension

    En mycket prisvärd multimeter från Uni-T som täcker alla mulitmeterbehov gemene man har. Såvida du inte vet att du behöver en kategori fyra mätare, så finns det inte jättemånga anledningar till att köpa en annan mätare än denna. Den är enkelt i utformningen, har en väldigt tydlig display och du kan snabbt välja huruvida du vill ha automatisk eller manuell mätanpassning.

    Instruktionsboken är väldigt tydlig med hur inställningarna fungerar och visar enkelt med bilder och text hur man byter mellan olika lägen. Till exempel för att byta till manuellanpassning tycker du endast på knappen ’range’ och för automatiskt läge görs samma sak fast knappen hålls in tills auto-range indikeras på displayen. För vad du får för priset är detta en mycket bra multimeter.

  3. 3. Uni-T UT132C Multimeter- Bästa billiga

    9,2/10
    "En enkel manuell budgetmätare".
    Uni-T UT132C Multimeter
    Bästa billiga
    Max spänning AC/DC
    600 V
    mätanpassning
    Manuell
    Noggrannhet
    0.5 %
    Kategori (spänning)
    Kat. III (600 V)
    Fri frakt över 300 kr
    30 dagars öppet köp
    0-2 dagars leverans
    Fördelar
    • Mycket prisvärd
    • Funkar bra för enklare & vardagliga mätningsbehov
    • Simpel i användningen trots många inställningar på reglaget
    Nackdelar
    • Endast manuell mätanpassning
    • Ingen belyst display

    Recension

    Behöver du bara en multimeter för enklare mätningar och kommer använda den väldigt sällan, så är detta ett billigt och bra alternativ. Det kommer inte med något smussel och är egentligen bara att sätta på, ställa in och mäta. Tyvärr har den ingen automatisk mätanpassning så se till att du vet vad du ska mäta och att allt är kopplat korrekt, ta en extra titt i manualen om du är osäker.

    Det är verkligen en budgetmätare och du får ingen upplyst display eller liknande, så passar inte att använda i mörker. Du får med mätprober och temperaturprob. Om du sällan behöver mäta och förstår vad en multimeter gör och hur inställningarna funkar är detta ett alternativ som du sparar mycket pengar på.

  4. 4. Fluke 177 multimeter - Bästa premiumvalet

    9,0/10
    ”En premiumprodukt med hög noggrannhet”.
    Fluke
    Bästa premiumvalet
    Max spänning AC/DC
    1000 V
    mätanpassning
    Automatisk
    Noggrannhet
    0.09 %
    Kategori (spänning)
    Kat. III (1000 V), Kat. IV (600 V)
    Fri frakt över 300 kr
    30 dagars öppet köp
    0-2 dagars leverans
    Fri frakt över 625 kr
    14 dagars öppet köp
    2-5 dagars leverans
    Fri frakt över 625 kr
    30 dagars öppet köp
    2-4 dagars leverans
    Fördelar
    • Mycket noggrann
    • Lättförståelig
    • Tydlig display
    Nackdelar
    • Dyr

    Recension

    Fluke 177 är en dyr produkt, men det ger dig också bästa möjliga noggrannhet. Om du är i behov av noggranna mätningar så är detta produkten för dig. Om du sysslar mycket med elektronik på egen hand och är i behov av precision så erbjuder Fluke 177 det till dig. Inställningarna är enkla, den anpassar mätningarna automatiskt, du kan mäta allt man förväntar sig även temperatur, och displayen är tydlig och upplyst.

    Den är kategori 4 klassad vilket innebär att du kan göra så gott som alla mätningar du får göra i ditt hem (med hänsyn till överspänning). Det är en kvalitetsprodukt som, om du tar väl hand om den, kommer hålla i en evighet. I långa loppet kan därför priset vara värt det, även om de flesta av oss säkerligen klarar oss med en billigare mätare.

  5. 5. Flir DM284

    8,5/10
    ”Premiumprodukt med VFD & värmekamera”.
    DM284
    Max spänning AC/DC
    1000 V
    mätanpassning
    Automatisk
    Noggrannhet
    0,09%
    Kategori (spänning)
    Kat. III (1000 V), Kat. IV (600 V)
    Fri frakt över 625 kr
    14 dagars öppet köp
    2-5 dagars leverans
    Fördelar
    • Värmekamera
    • VFD mätning
    • Lättförståelig trots komplexa funktioner
    Nackdelar
    • Väldigt dyr
    • Riktad mot proffs

    Recension

    Om du inte är elektriker, väldigt intresserad av elektronik eller bara måste ha det bästa av allt så är detta en överflödig produkt. Den är dyr och det är för kvalitén och funktionaliteten är så pass hög. Det finns värmekamerafunktion så att du kan enkelt se om det finns delar i nätet som är dåliga och det finns risk för överhettning. Du kan även utrustad med VFD vilket ger dig bättre diagnostik och noggrannhet.

    Ska du bara mäta bilbatterier och enklare saker hemma så behöver du inte kolla på den här produkten egentligen, den är inte värt priset för de användningsområdena. Om du däremot är ute efter en professionell top-notch multimeter så är detta kanske vad du letat efter.

kopguide multimeter

Din köpguide till bäst multimeter

En multimeter kan för den oerfarna verka komplicerade, men de flesta moderna multimetrarna är förvånansvärt enkla att förstå sig på. När det kommer till att köpa en multimeter så finns det vissa aspekter som är viktiga att tänka på och vi har sammanställt några av de viktigare aspekterna nedan.

  • shield1Kategori

    Multimeterns kategori beskriver vad den kan användas för, var den kan användas och i vilken spänningsklass den har. Detta är viktigt eftersom skillnaden i spänningen mellan ett batteri och ett eluttag skiljer sig ganska mycket och använder du en multimeter som inte är kategoriserad för till exempel trefas och en överspänning sker så riskerar man att få livsfarlig ström i sig. Överväg vad du ska använda multimetern till. Se användningsguiden, längre ner på sidan, för att se vad de olika kategorierna innebär.
  • boltSpänningsklass

    Det absolut viktigaste att vara medveten om, förutom kategorin, är vilken spänningsklass ens multimeter har. Om du inte har det och försöker mäta något och en överspänning uppstår så utsätter man sig själv för livsfara. Tänk på vad du främst kommer använda mätaren till och titta sedan på kategori och spänningsklass. Se användningsguiden för beskrivning av spänningsklasserna.
  • autoAutomatiskt mätanpassning

    En av de mest användbara funktionerna i moderna multimetrar, som underlättar ditt jobb betydligt, är automatisk mätanpassning. Denna funktion gör att du endast behöver välja vad du ska mäta, till exempel ampere, volt eller resistans, och behöver inte välja noggrannhet/intervall eller liknande eftersom mätaren själv ställer in mätintervallet utefter resultatet. Det finns alltså färre valmöjligheter på reglaget och gör det lättare för dig att förstå vad du mäter och hur. På vissa multimetrar går det att välja om man vill ställa in noggrannhet manuellt eller använda den automatiska funktionen.
  • multimeterTillbehör

    Det ingår alltid mätprober och oftast batterier. Om du vill ha en indikator på batteritiden så kan du se vilket batteri som ingår, en mätare som drivs på ett 9 volts batteri kommer ha längre batteritid än ett som drivs på AAA batterier men det beror också på vilka funktioner mätaren har och hur bra skärmen är. Det kan även medkomma krokodilklämmor, förvaringsväska och så vidare. Ju mer som ingår desto mer prisvärd blir multimetern. Titta alltid på vad som ingår och inte, så att du slipper göra extra köp eller lägger ut pengar på saker du inte behöver.
  • gaugeMaximal spänning/ström

    De vanligaste är maxvärdena är 600 volt och 10 ampere (beror också på kategori). Detta är också de mest prisvärda mätarna och sannolikt behöver inte gemene man mer för att utföra sina mätningsbehov. Till exempel så har våra vanliga el-uttag 230 volt och Amperen går, beroende på vad du kopplar in, upp till 16 (beroende på säkringar osv). Det finns i alla fall mer avancerade mätare som har volt upp till 1000 volt och 20 ampere, men det är sannolikt mer än du behöver om du inte vet med dig själv att du behöver mäta högre än 10 ampere. Kolla främst på vilken kategori mätaren har för att se om det du behöver mäta uppfyller kraven.
  • display frameSkräm

    De flesta multimetrar har LCD-skärmar. Är det något du ska leta efter är huruvida skärmen är upplyst eller inte. Är det dålig belysning eller så att du står utomhus med bilen på kvällen och ska kolla batteriet så underlättar det om det går att utläsa mätningen på multimetern.
  • accuracyNoggrannhet

    Om du har en elektronikhobby och ofta mäter spänningar och, kanske särskilt, resistens och är i behov tillförlitliga mätningar så är noggrannheten en viktig detalj. Vanligen så ligger noggrannheten för DC-spänning på 0.5 % men det finns mätare som är mycket noggrannare. Gemene man behöver sannolikt aldrig bättre noggrannhet än 0.5% och om du behöver det så behöver du sannolikt inte en köpguide för att välja multimeter. Noggrannheten varierar något beroende på vad du ska mäta men DC-noggrannheten indikerar hur bra resterande är.
  • innovationYtterligare funktioner

    Många dyrare mätare har fler funktioner utöver spänning-, ström-, resistens- och avbrottsmätning. Vissa kommer med LED-lampa för att ge belysning om du befinner dig där det är mörkt. Det finns mer avancerade modeller som har värmekamera så att du kan se om det finns riskzoner där det går för mycket watt igenom ett system. Såvida du inte är ute efter en speciell funktion så är det oftast onödigt att lägga ut extra pengar för funktioner som egentligen inte gör mätaren eller mätningarna bättre.
  • price1Pris

    De flesta av oss kan komma undan med att köpa en billig variant. Oftast används en multimeter inte till mycket mer än att kolla, till exempel, spänningen över ett bilbatteri. Desto dyrare multimeter desto bättre är den, men såvida du inte är elektriker kommer du säkerligen inte behöver lägga mer än 1000 kr för att få en multimeter som gör sitt jobb och håller i många år.
anvandningsguide multimeter

Användningsguide - saker att tänka på

Google är sannolikt din bästa vän när det kommer till multimetrar. Vilken fråga du än har finns det videos, bloggar, förklaringar och inlägg om hur och vad man kan och ska göra när man använder en multimeter. El och stötar kan kännas otäckt för många av oss men det finns mycket hjälp att hämta. Att använda multimetrar ska inte behöva vara krångligt och nedan har vi samlat svar på lite vanliga problem/frågor.

  • Var ska proberna/klämmorna kopplas i multimetern?

    Den svarta ska alltid sitta i COM(den svarta kopplingen) på mätaren. Var den röda ska sitta beror ofta på vilken multimeter det är och vad du ska mäta. Vissa mätare kan mäta ampere, volt och resistans ur samma koppling men ofta är dessa uppdelade. Detta är egentligen det enda du behöver tänka på att svart ska i COM och röd ska anslutas till kopplingen som antyder det du ska mäta. Volt och resistens brukar ofta gå i samma och Ampere är ofta uppdelad i två; ampere och mili-ampere.
  • Vad ska jag mäta?

    Vanligast är att mäta spänning och på, till exempel, batterier är det likspänning som gäller, eller DC-spänning, som indikeras av ett V och = (fast det nedre strecket är uppdelat i 3 sektioner). Om du ska mäta spänningen i ett el-uttag så ska du använda växelspänning som indikeras av V och ~. Det samma gäller Ampere fast ofta är lik- och växelström under samma inställning på reglaget och beroende på mätare kommer du sannolikt behöva trycka på någon knapp för att byta från DC(likström) till AC(växelström). Spänning har nästan alltid två olika reglagelägen för DC/AC. Detta varierar från mätare till mätare så se alltid till att kolla en extra gång vad det är du ska mäta och vad mätaren indikerar.
  • Var ska jag sätta proberna när jag mäter?

    För korrekt mätning av spänning på, till exempel, ett batteri så ser man först till att proberna är kopplade för att mäta DC-spänning och om du har ett manuellt reglage så får du anpassa det utefter hur mycket spänning batteriet har och ta numret som är närmast över detta (är du osäker börja högt och gå nedåt för att få bättre mätvärde). När det är gjort är det bara att ta den röda proben och sätta mot den positiva noden och den svarta mot den negativa/grundade. Gör du tvärtom här så spelar det ingen roll, du kommer bara få ett negativt svar istället för ett positivt. Till exempel; ett bilbatteri på 12 v där röd prob är kopplad mot negativ kommer visa -12 volt. Är du osäker på vilken nod som är positiv och vilken som är negativ så är detta ett sätt att få reda på det.
  • Mäta ampere

    Ska du mäta ampere så är ett en bra minnesregel att ha multimetern mellan den positiva noden och det du ska mäta. Till exempel om du använder ett batteri ska du koppla multimeterns röda prob mot den positiva noden på batteriet och den svarta proben mot det du ska mäta amperen på. Sedan koppla sladd mellan det du mäter och batteriets negativa/grundade nod. Ett tips om du är osäker på amperenivån är att inte använda inkopplingen som indikerar mA, för då riskerar du att blåsa en säkring i mulimetern. Det går alltid att byta inkoppling till mA för bättre mätvärde om stömmen är väldigt lågt. OBS mät aldrig ström direkt över ett batteri eller uttag då riskerar du kortslutning och skador på källan och mätaren.
  • Hur mäter jag avbrott i sladd?

    På de flesta mätarna har de samma/liknande inställningar som att mäta resistens och det enda du behöver göra är att se till att sladden, eller vad du nu än vill kolla avbrott på, inte är strömförande (det vill säga inkopplad till ström på något sätt) sedan är det bara att koppla mätaren i varsin ända och om mätaren ger ifrån sig en signal så finns det inget avbrott. Om den inte låter indikerar det att det finns ett avbrott eller att det du mäter har en väldigt hög resistens.

Kategorier och Spänningsklass

Nedan kommer en redogörning för kategorierna och spänningsklasserna. Tänk på att om du köper egna prober att dessa ska stämma överens med kategori och spänningsklass.

Kategorierna tillåter dig att göra följande (med mätning inomhus innebär alltså ledning och uttag inomhus, där risken för överspänning är mycket mindre, så du får mäta spänningen på bilbatteriet utomhus).

Kategori I – mätning inomhus på elektronik i en miljö där överspänning inte kan ske (transientsäker)

Kategori II – mätning inomhus på enfassystem

Kategori III – mätning inomhus på trefassystem och elcentral

Kategori IV – mätning inomhus på trefas, elcentral och servisledning / huvudledning

Spänningsklassen beskriver maxspänningen men kombinerat med kategorin beskriver den också vilken överspänning mätaren ska kunna klara av. Se nedan.

Spänningsklass

Kategori I

Kategori II

Kategori III

Kategori IV

300 V

1500 V

2500 V

4000 V

6000 V

600 V

2500 V

4000 V

6000 V

8000 V

1000 V

4000 V

6000 V

8000 V

12000 V

Vårt test av multimetrar

För att utse den bästa multimetern har vi undersökt ett flertal produkter i praktiska tester och marknadsundersökningar. Bland annat har vi tittat närmre på följande faktorer:

  • Noggrannhet - Noggrannheten står ofta i produktbeskrivningar och anges i procent som anger den maximala avvikelsen i mätningen. Vi dubbelkollar noggrannheten med kalibrerade multimetrar och oscilloskop avsedda för laboratorium.
  • Användarvänlighet - En digital multimeter är betydligt smidigare än en analog. De digitala är generellt sett enkla att hantera och läsa av. Vi ger högre betyg till multimetrar som är snabba, har tydlig och stor skärm, flera funktioner som är lätta att byta mellan och helt enkelt känns smidiga att jobba med.
  • Mätintervall- Intervallet som kan mätas varierar mellan olika multimetrar. Ett bredare mätintervall ger större möjligheter så länge noggrannheten inte försämras. 

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
68 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5