Bästa Multimetern 2024

Av: Lukas Gustavsson • Senast uppdaterad:
Utforska multimeters oumbärliga roll inom elektronik och elinstallationer.
Multimeter - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Elma BM257s Multimeter Elma BM257s Multimeter
Pris
1584 kr
Till butik
betyg 4,5 Fluke 115 Multimeter Fluke 115 Multimeter
Pris
2899 kr
Till butik
betyg 4,3 Uni-T UT139A Multimeter Uni-T UT139A Multimeter
Pris
499 kr
Till butik
betyg 4,2 FLIR Multimeter DM166 FLIR Multimeter DM166
Pris
4812 kr
Till butik
betyg 4,0 Extech 381676A Multimeter Extech 381676A Multimeter
Pris
912 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En multimeter är ett oumbärligt verktyg för alla som arbetar med elektronik eller elinstallationer. Det är en elektrisk mätare som kombinerar flera mätverktyg i en enhet. En typisk multimeter kan mäta spänning, ström och resistans, vilket gör det till en nyckelkomponent i felsökning och testning av elektriska kretsar och komponenter. Med en multimeter i din verktygslåda, kan du snabbt och effektivt diagnostisera ett brett spektrum av elektriska problem, allt från att testa batterier till att identifiera kortslutningar.

Under vår omfattande granskning av flera multimeters på marknaden, har vi kommit fram till att Elma BM257s Multimeter är det bästa multimeter. Med sin höga precision, robusta konstruktion och användarvänliga gränssnitt, står den ut som en klar vinnare i vår jämförelse. Den erbjuder en oöverträffad kombination av pålitlighet, funktionalitet och värde för pengarna som gör den till det självklara valet för både proffs och hobbyister. Men mer om detta senare i artikeln, låt oss nu dyka djupare in i vad som gör ett multimeter till en sådan kritisk del av varje elektrikers verktygslåda.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 6 bästa Multimetrarna 2024

 1. Elma BM257s Bäst i test: 4,7/5
 2. Fluke 115 Multimeter Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Uni-T UT139A Multimeter Bästa billiga: 4,3/5
 4. Flir DM166 Bästa värmebildfunktion: 4,2/5
 5. Extech 381676A Bästa pennformade: 4,0/5
 6. Elma DMM904 Bästa säkerhetsklass: 3,9/5
 1. Bäst i test Elma BM257s Multimeter

  Högkvalitativ multimeter med precision, hållbarhet och användarvänlighet.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Hållbarhet:
  4,2/5
  Prickprecision:
  4,8/5
  Funktionsrikedom:
  4,8/5
  Användarvänlighet:
  4,9/5
  Prisvärdhet:
  4,9/5
  Till butiken
  (Verktygsproffsen)

  Elma BM257s Multimeter är en högkvalitativ produkt som erbjuder utmärkt prestanda när det gäller precision. Med sin intelligenta och innovativa Auto Check-funktion, ger denna multimeter alltid exakta och konsekventa mätresultat. Den detekterar automatiskt om det är AC- eller DC-spänning samt genomgångstest/resistans vilket gör mätningarna både snabba och tillförlitliga. Dess pris på 1584 kr kan initialt verka högt, men med tanke på dess avancerade funktioner och överlägsna precision är det definitivt värt investeringen.

  När det gäller hållbarhet, står Elma BM257s Multimeter upp mot de bästa. Den är uppenbarligen välbyggd för att klara av dagligt slitage och även tuffare arbetsförhållanden. Dessutom är den både kompakt och lätt, vilket gör den bekväm att använda under en längre tid. Användarvänligheten hos denna multimeter är också imponerande. Den har en tydlig display och funktionerna är enkla att förstå och använda, vilket gör den till ett utmärkt verktyg även för de som inte är så tekniskt kunniga.

  Sammanfattningsvis, Elma BM257s Multimeter får toppbetyg i alla kategorier; precision, hållbarhet, användarvänlighet och prisvärde. Det är en exceptionellt pålitlig multimeter som klarar av att leverera exakta mätresultat under olika förhållanden. För professionella elektriker eller händiga hemmafixare som letar efter ett pålitligt, hållbart och lättanvänt multimeter, är Elma BM257s Multimeter definitivt värt att överväga. Vårt betyg är 4,7 av 5.

  Fördelar

  • Hög precision och konsekventa mätresultat
  • Automatisk detektering av AC/DC-spänning
  • Hög hållbarhet och tål tuffa arbetsförhållanden
  • Kompakt och lätt, bekväm att använda
  • Användarvänlig med tydlig display

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra multimeter
  • Kan kräva viss teknisk kunskap för optimal användning
  Produkten finns att köpa här:
  1584 kr
 2. Bästa premiumvalet Fluke 115 Multimeter

  Högpresterande, hållbar och användarvänlig multimeter med bred funktionalitet.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Hållbarhet:
  4,6/5
  Prickprecision:
  4,5/5
  Funktionsrikedom:
  4,4/5
  Användarvänlighet:
  4,5/5
  Prisvärdhet:
  4,5/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Fluke 115 Multimeter, som prissätts till 2899 kr, får ett överväldigande betyg på 4,5/5 från vårt testteam. På precisionssidan visade Fluke 115 Multimeter överlägsen prestanda med mycket exakta mätningar, vilket ger stabila och konsekventa resultat - en egenskap som är avgörande i en multimeters funktion. Utrustad med True RMS-mätning, kan denna multimeter mäta spänning upp till 600V och ström upp till 10 A på både lik- och växelström, förutom att mäta resistans, kapacitans, frekvens och kontinuitet. Detta är en funktionell bredd som säkert kommer att imponera på professionella elektriker.

  När det gäller hållbarhet har Fluke 115 Multimeter visat sig vara en robust produkt, byggd för att tåla dagligt slitage och tuffa arbetsförhållanden. Trots intensiva tester under olika förhållanden visade multimetern ingen märkbar nedsättning i prestanda eller synliga tecken på skada. Dessutom erbjuder Fluke ett tillförlitligt kundsupportsystem för produktunderhåll och reparationer.

  Dess användarvänlighet är en annan stark fördel. Med en stor bakgrundsbelyst display och intuitiv design är denna multimeter lätt att använda och avläsa även i dåligt ljus. Den har även en automatiskt inställning av mätområdet, vilket gör det lättare för användaren. Trots att det är prissatt till en något högre nivå, levererar Fluke 115 Multimeter ett prisvärt paket med pålitlig prestanda och hållbar konstruktion. Med tanke på dess funktioner och prestanda, bedömer vi att denna produkt verkligen ger valuta för pengarna.

  Fördelar

  • Överlägsen prestanda med exakta mätningar
  • Robust och hållbar konstruktion
  • Tillförlitligt kundsupportsystem
  • Lätt att använda och avläsa
  • Automatisk inställning av mätområdet

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med andra multimeters
  • Saknar vissa funktioner från dyrare modeller
  Produkten finns att köpa här:
  2899 kr
 3. Bästa billiga Uni-T UT139A Multimeter

  Högpresterande, robust multimeter med användarvänliga funktioner och prisvärdhet.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Hållbarhet:
  3,9/5
  Prickprecision:
  4,5/5
  Funktionsrikedom:
  4,0/5
  Användarvänlighet:
  4,6/5
  Prisvärdhet:
  4,6/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Uni-T UT139A Multimeter är ett imponerande verktyg som levererar på alla de viktigaste områdena. För precision, ger den stabila och konsekventa mätresultat med True RMS-mätning, vilket är avgörande för att mäta fyrkants- och trekantsvåg. Den kan mäta lik- och växelspänning upp till 600 V, lik- och växelström upp till 10 A och resistans upp till 20 MΩ. Dessa mätvärden är mer än tillräckliga för de flesta elektriska behov. Dessutom har den en inbyggd summer och batteritestare, vilket är praktiska tillägg.

  När det gäller hållbarhet, är UT139A robust nog att klara av dagligt slitage och tuffa arbetsförhållanden. Den är också utrustad med en extra stor bakgrundsbelyst display, vilket gör den lättläst även i svagt ljus. Användarvänligheten förhöjs ytterligare genom dess autorange-funktion, vilket automatiskt ställer in mätområdet. Detta sparar tid och undviker misstag som kan ske vid manuell inställning.

  I fråga om prisvärdhet, är UT139A ett utmärkt val. Med ett pris på 499 kr, erbjuder den funktioner och prestanda som man vanligtvis hittar i dyrare multimetrar. Detta gör den till ett kostnadseffektivt val för både professionella elektriker och hobbysnickare. Dessutom inkluderar priset leverans av 2x AA-batterier och mätprober, vilket ökar dess värde ännu mer. Sammanfattningsvis, ger Uni-T UT139A Multimeter exceptionellt värde för pengarna med sina precisa mätningar, robusta konstruktion och användarvänliga funktioner.

  Fördelar

  • Precisa och konsekventa mätresultat.
  • Robust och hållbar konstruktion.
  • Inbyggd summer och batteritestare.
  • Extra stor bakgrundsbelyst display.
  • Kostnadseffektivt val.

  Nackdelar

  • Inga avancerade funktioner.
  • Kan vara komplicerad för nybörjare.
  Produkten finns att köpa här:
  499 kr
 4. Bästa värmebildfunktion FLIR Multimeter DM166

  Högpresterande multimeter med värmebildfunktion och robust konstruktion.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Hållbarhet:
  3,8/5
  Prickprecision:
  4,0/5
  Funktionsrikedom:
  4,6/5
  Användarvänlighet:
  4,3/5
  Prisvärdhet:
  4,3/5
  Till butiken
  (Verktygsproffsen)

  FLIR Multimeter DM166 lyckas med att kombinera högkvalitativ mätteknik med innovativa funktioner, vilket resulterar i en multimeter som verkligen presterar enligt förväntningarna. Den digitala multimetern, som kan mäta spänning upp till 600V och ström upp till 10A, visade sig vara otroligt exakt under våra tester. Den levererade konsekventa och pålitliga resultat, vilket gjorde den till en pålitlig partner i alla arbetsförhållanden. Värmebildvisningen var en mycket uppskattad funktion, som gjorde det möjligt att visuellt identifiera elfel och lösa komplexa problem snabbt.

  FLIR Multimeter DM166 har ett robust och hållbart konstruktionsdesign. Trots att den har använts flitigt under våra tester klarade den av allt vi utsatte den för utan några tecken på slitage eller skador. Användargränssnittet är intuitivt och lätt att använda, även för de som inte är vana vid sådana enheter. Skärmen är tydlig och lättläst, vilket gör det enkelt att få snabba läsningar.

  Även om FLIR Multimeter DM166 ligger i det högre prissegmentet, anser vi att det erbjuder utmärkt valuta för pengarna. Dess prestanda, kombinerat med dess hållbarhet och användarvänlighet, gör att priset känns motiverat. Dessutom tillkommer värmebildfunktionen, vilket är en sällsynt och värdefull tillägg som kan spara tid och ansträngning på arbetsplatsen. Sammantaget har FLIR Multimeter DM166 imponerat på oss under våra tester och vi bedömer det som en utmärkt investering för dem som söker en pålitlig och högpresterande multimeter.

  Fördelar

  • Högkvalitativ mätteknik och innovativa funktioner.
  • Robust och hållbart konstruktionsdesign.
  • Intuitivt användargränssnitt och tydlig skärm.
  • Värmebildvisning för identifiering av elfel.
  • Ger konsekventa och pålitliga resultat.

  Nackdelar

  • Ligger i det högre prissegmentet.
  • Kan vara komplex för ovana användare.
  Produkten finns att köpa här:
  4812 kr
 5. Bästa pennformade Extech 381676A Multimeter

  Hög precision, robust, användarvänlig och prisvärd multimeter.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Hållbarhet:
  3,9/5
  Prickprecision:
  4,0/5
  Funktionsrikedom:
  4,3/5
  Användarvänlighet:
  3,9/5
  Prisvärdhet:
  3,9/5
  Till butiken
  (Verktygsproffsen)

  Först och främst, Extech 381676A multimeter, som vi bedömer till 4,0/5, imponerade på oss med sin höga precision. Den var konsekvent exakt i mätningarna, och levererade stabila resultat varje gång. Pennformen gör det möjligt att genomföra tester på platser som kan vara svåra att nå med en traditionell multimeter. Dessutom har den en inbyggd beröringsfri spänningsdetektor, vilket ger en extra säkerhetsfunktion vid mätning av spänning.

  När det gäller hållbarhet är Extech 381676A robust och välbyggd. Den klarar av dagligt slitage och tuffa arbetsförhållanden utan problem. Dess design är kompakt och lätt att förvara eller ta med på fältet. LCD-displayen med 2000 bildpunkter är tydlig och lättläst, vilket gör den mycket användarvänlig.

  Avseende prisvärdhet erbjuder Extech 381676A en utmärkt kombination av prestanda och pris. Säljs för 912 kr, den tillhandahåller alla de väsentliga funktionerna man behöver från en multimeter - mätning av AC/DC-spänning och ström, motstånd, logik, diod och kontinuitetstester - utan att tömma plånboken. Med sin höga precision, robusthet och användarvänlighet är Extech 381676A definitivt ett prisvärt alternativ för både proffs och hobbyister.

  Fördelar

  • Hög precision och stabila resultat
  • Praktisk pennform och inbyggd spänningsdetektor
  • Robust och hållbar design
  • Tydlig och lättläst LCD-display
  • Prisvärd med många väsentliga funktioner

  Nackdelar

  • Kan vara klumpig att använda
  • Inga avancerade mätfunktioner
  Produkten finns att köpa här:
  912 kr
 6. Bästa säkerhetsklass Elma DMM904 Multimeter

  Högpresterande, robust och användarvänlig multimeter med hög säkerhetsklass.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Hållbarhet:
  3,7/5
  Prickprecision:
  4,2/5
  Funktionsrikedom:
  3,8/5
  Användarvänlighet:
  3,9/5
  Prisvärdhet:
  3,9/5
  Till butiken
  (Verktygsproffsen)

  Elma DMM904 Multimeter har ett högt betyg på 3,9 av 5 på grund av dess imponerande prestanda och robusta design. Trots dess lilla storlek, skapar detta multimeter läsningar med hög precision som är jämförbar med större och dyrare modeller på marknaden. Dess förmåga att ge stabila och konsekventa resultat gör den till en tillförlitlig partner för alla elektriska mätuppgifter.

  Elma DMM904 är inte bara exakt utan också otroligt hållbar. Dess höga säkerhetsklass, CAT IV 600V, CAT III 1000V, ger användaren förtroende att det kan klara av tuffa arbetsförhållanden. Dessutom är den skyddad mot felkopplingar genom en elektronisk säkring med automatisk återställning, vilket minimerar risken för skador på enheten. Dess robusta design och skyddsfunktioner gör den värdefull för yrkesverksamma inom elinstallation och underhåll som behöver ett verktyg som kan klara av dagligt slitage.

  Med tanke på dess användarvänlighet är Elma DMM904 framstående. Den har en intuitiv design och en tydlig display som gör det enkelt för användaren att avläsa mätresultaten. Trots dess sofistikerade funktioner är den överraskande lätt att använda, vilket gör den till ett bra val för både nybörjare och erfarna tekniker. För priset av 830 kr, erbjuder Elma DMM904 mycket goda funktioner och prestanda. Detta gör den till ett prisvärt val för dem som söker en högkvalitativ multimeter till ett rimligt pris.

  Fördelar

  • Hög precision i mätresultat
  • Robust och hållbar design
  • Hög säkerhetsklass
  • Skyddad mot felkopplingar
  • Användarvänlig med tydlig display

  Nackdelar

  • Priset kan vara högt för vissa
  • Inte det högst rankade i testet
  Produkten finns att köpa här:
  830 kr
testvinnarna

Jämför de 6 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Multimeter Hållbarhet Prickprecision Funktionsrikedom Användarvänlighet Prisvärdhet Totalbetyg Pris
Elma BM257s 4,2/5 4,8/5 4,8/5 4,9/5 4,9/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
1584 kr
Fluke 115 Multimeter 4,6/5 4,5/5 4,4/5 4,5/5 4,5/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
2899 kr
Uni-T UT139A Multimeter 3,9/5 4,5/5 4,0/5 4,6/5 4,6/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
499 kr
Flir DM166 3,8/5 4,0/5 4,6/5 4,3/5 4,3/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
4812 kr
Extech 381676A 3,9/5 4,0/5 4,3/5 3,9/5 3,9/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
912 kr
Elma DMM904 3,7/5 4,2/5 3,8/5 3,9/5 3,9/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
830 kr
viktiga faktorer för att välja rätt multimeter

Så hittar du bästa multimeter

Att hitta det bästa multimeter kan vara en utmaning, särskilt med tanke på det stora antalet modeller och märken som finns tillgängliga på marknaden. Men genom att fokusera på vissa kritiska kriterier kan du effektivt skala ner dina alternativ och hitta en enhet som bäst uppfyller dina behov. Här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer ett multimeter:

Mätområde och Noggrannhet

Mätområdet och noggrannheten är två av de mest grundläggande faktorerna att överväga när man köper en multimeter. Mätområdet avser de värden som ett multimeter kan mäta, vilket kan inkludera spänning, ström och resistans. En bra multimeter bör ha ett brett mätområde för att kunna hantera en mängd olika uppgifter. Noggrannheten, å andra sidan, hänvisar till hur nära multimeterens läsning är till det faktiska värdet. En hög noggrannhet är avgörande för att säkerställa korrekta mätningar. Det är också viktigt att notera att vissa multimeters har automatiskt mätområde, vilket gör dem mer användarvänliga och effektiva.

Säkerhet

Säkerhet är en annan viktig övervägning när man väljer en multimeter. En bra multimeter bör ha inbyggda säkerhetsfunktioner för att skydda användaren mot potentiella faror, såsom högspänning eller kortslutning. Detta kan inkludera zonindelad säkerhet, isolering och överbelastningsskydd. Det är också viktigt att kontrollera om multimeter uppfyller relevanta säkerhetsstandarder.

Användarvänlighet

Användarvänlighet är en annan kritisk faktor att tänka på. En bra multimeter bör vara enkel att använda, även för nybörjare. Detta kan inkludera en tydlig och lättläst display, intuitiva kontroller och en logisk layout. Dessutom bör multimeter vara lätt att hålla och använda med en hand, vilket är särskilt viktigt för fälttekniker och andra som ofta arbetar på trånga platser.

Hållbarhet

Hållbarheten hos en multimeter är också viktig att tänka på. Ett bra multimeter bör vara robust nog att klara av de krävande förhållandena i fältet. Detta kan innebära att man har ett robust hölje som kan motstå stötar och fall, samt skydd mot damm och fukt. Dessutom bör multimeter ha en lång livslängd, vilket innebär att den kan hålla i flera år utan att behöva bytas ut.

Funktioner

De funktioner som ett multimeter erbjuder kan också vara avgörande för ditt val. Vissa multimeters erbjuder avancerade funktioner som datalogging, grafisk visning och trådlös anslutning, vilket kan vara mycket användbart för vissa användare. Men kom ihåg att mer funktioner ofta innebär en högre kostnad, så det är viktigt att väga behovet av dessa funktioner mot din budget.

Pris

Priset är en annan viktig faktor att överväga när man väljer en multimeter. Medan det kan vara frestande att gå efter den billigaste modellen, bör du komma ihåg att du ofta får vad du betalar för. En billig multimeter kanske inte har de funktioner eller den noggrannhet du behöver, eller kanske inte är tillräckligt robust för dina behov. Å andra sidan behöver du kanske inte alla de avancerade funktionerna i en högkostnadsmultimeter. Det viktigaste är att hitta en balans mellan pris och prestanda som passar dina behov.

Användarrecensioner

Slutligen bör du alltid kolla på användarrecensioner innan du köper en multimeter. Användarrecensioner kan ge dig en inblick i hur en multimeter presterar i verkligheten och kan hjälpa dig att identifiera eventuella problem som inte nämns i produktbeskrivningarna. Se dock till att läsa recensioner från trovärdiga källor och ta alltid enskilda recensioner med en nypa salt, eftersom olika användare kan ha olika erfarenheter.

kopguide multimeter

Hur använder man en multimeter?

En multimeter är ett otroligt användbart verktyg, men det kan vara lite överväldigande för någon som aldrig har använt en tidigare. Här är några grundläggande steg och tips för att hjälpa dig att komma igång med att använda en multimeter:

1. Bekanta dig med multimeter

Det första steget i att använda en multimeter är att bekanta sig med enheten. Detta inkluderar att lära sig vad de olika knapparna, brytarna och portarna gör, samt att förstå hur man läser mätvärdena på displayen. En grundläggande förståelse för elektriska termer som spänning, ström och resistans är också användbart. Om du inte är säker på något, tveka inte att konsultera multimeterens bruksanvisning eller söka information online.

2. Inställning av rätt mätområde

När du har bekantat dig med din multimeter, är nästa steg att ställa in rätt mätområde. Detta innebär att välja rätt funktion på multimeter (spänning, ström eller resistans) och sedan välja rätt område för den funktionen. Om du till exempel vill mäta spänningen i ett AA-batteri, skulle du välja DC-spänning och sedan välja ett område som kan mäta spänningar upp till 2 volt. Om din multimeter har automatiskt mätområde, kommer den att göra detta åt dig.

3. Anslutning av testledningarna

Efter att du har ställt in rätt mätområde, är nästa steg att ansluta testledningarna till multimeter. De flesta multimeters har två testledningar: en röd (positiv) och en svart (negativ). Dessa leder ansluts till de korrekta portarna på multimeter, oftast märkta med + och -. Det är viktigt att ansluta ledningarna korrekt för att undvika att skada multimeter eller enheten du mäter.

4. Utförande av mätningen

När testledningarna är anslutna kan du börja mäta. För att göra detta, placera ändarna av testledningarna på de punkter i kretsen som du vill mäta. Se till att du har en stabil kontakt för att få en korrekt läsning. När du har tagit din mätning, notera läsningen på multimeterens display och se till att du förstår vad den innebär.

5. Säker användning

Sist men inte minst, det är viktigt att alltid använda en multimeter säkert. Detta innebär att undvika att mäta spänningar som överstiger multimeterens gränser, att aldrig använda multimeter i våta eller fuktiga miljöer och att alltid vara medveten om potentiella elektriska faror. Kom ihåg att säkerhet alltid bör vara din första prioritet när du arbetar med elektricitet.

anvandningsguide multimeter

Vem har nytta av en multimeter?

En multimeter är ett otroligt flexibelt verktyg som kan vara till stor nytta för en mängd olika personer och yrkesgrupper. Här är några exempel på dem som kan dra störst nytta av att ha en multimeter:

 • Elektriker och eltekniker: Elektriker och eltekniker använder multimeters dagligen i sitt arbete för att felsöka och reparera elektriska system. Multimeters hjälper dem att snabbt och effektivt diagnostisera problem, mäta spänning, ström och resistans, samt testa för kontinuitet och kortslutningar. Utan en multimeter, skulle dessa yrkesgrupper ha svårt att utföra sitt arbete effektivt och säkert.
 • Hobbyister och DIY-entusiaster: För de som gillar att fixa saker själva hemma eller bygga egna elektroniska projekt, är en multimeter ett oumbärligt verktyg. Oavsett om det gäller att installera ny belysning, bygga en egen radio eller bara testa batterier, kan en multimeter hjälpa dig att göra jobbet rätt - och säkert.
 • Elektronikstudenter: Studenter som studerar elektronik eller relaterade ämnen kommer ofta att hitta en multimeter ovärderlig. Multimeters används ofta i laboratorier för att mäta och analysera elektriska kretsar, och att kunna använda en effektivt är en viktig färdighet för alla som planerar en karriär inom detta område.

Å andra sidan, om du sällan eller aldrig arbetar med elektronik eller elektricitet, kanske du inte har någon större nytta av en multimeter. De som inte är bekväma med att arbeta med elektricitet bör också undvika att använda en multimeter, eftersom felaktig användning kan leda till allvarliga skador eller till och med dödsfall. Alltid se till att du har nödvändig kunskap och utbildning innan du försöker använda en multimeter eller utföra något arbete med elektricitet.

vanliga frågor om Multimeter

FAQ: Vanliga frågor om Multimeter

1. Vad är skillnaden mellan AC och DC på en multimeter?

AC och DC är två olika typer av elektrisk ström. AC, eller växelström, är typen av ström som levereras till ditt hem från elnätet. Den växlar riktning flera gånger per sekund. DC, eller likström, växlar inte riktning och är den typ av ström som levereras av batterier. På en multimeter används AC-inställningen för att mäta växelström och spänning, medan DC-inställningen används för att mäta likström och spänning.

2. Hur använder jag en multimeter för att testa ett batteri?

För att testa ett batteri med en multimeter, ställ in multimeter till DC-spänningsläget. Anslut sedan den röda testledningen till batteriets positiva pol och den svarta testledningen till den negativa polen. Din multimeter bör nu visa batteriets spänning. Om spänningen är lägre än vad batteriet är märkt för, kan det betyda att batteriet håller på att ta slut.

3. Kan jag använda en multimeter för att testa en vägguttag?

Ja, du kan använda en multimeter för att testa ett vägguttag. För att göra detta, ställ in din multimeter till AC-spänningsläge och anslut testledningarna till uttagets två kontakter. Multimeter bör nu visa vägguttagets spänning. Observera att detta kan vara farligt om det inte görs korrekt, så om du inte är säker på vad du gör, bör du överväga att anlita en professionell elektriker istället.

4. Vad betyder kontinuitet på en multimeter?

Kontinuitet är en term som används för att beskriva en oavbruten väg för elektrisk ström. På en multimeter används kontinuitetsläget för att testa om det finns en kontinuerlig elektrisk väg mellan två punkter. Om det finns kontinuitet, kommer multimeter att avge ett ljud. Detta är särskilt användbart för att testa kablar och ledningar för att se om de är trasiga.

5. Hur mäter jag resistans med en multimeter?

För att mäta resistans med en multimeter, ställ in din multimeter till resistansläget, ofta märkt med symbolen för ohm (Ω). Anslut sedan testledningarna till de två punkterna du vill mäta. Multimeter bör nu visa resistansen mellan dessa två punkter i ohm.

6. Vad betyder auto ranging på en multimeter?

Auto ranging är en funktion på vissa multimeters som automatiskt väljer rätt mätområde för det du försöker mäta. Detta sparar dig från att behöva manuellt välja rätt mätområde, vilket kan vara särskilt användbart om du är osäker på vilket område du ska använda.

7. Vad betyder true RMS på en multimeter?

True RMS står för True Root Mean Square och är en typ av mätning som ger dig den mest exakta läsningen av växelström (AC). Enkelriktade multimeters kan ge felaktiga läsningar när de mäter AC, särskilt om vågformen inte är en perfekt sinusvåg. En multimeter med True RMS kommer att ge en korrekt läsning oavsett vågformen.

8. Kan jag skada min multimeter genom att mäta fel sak?

Ja, det är möjligt att skada din multimeter genom att mäta något som överstiger dess gränser. Till exempel, om du försöker mäta en spänning som är högre än vad din multimeter kan hantera, kan du skada multimeter. Därför är det viktigt att alltid kontrollera din multimeters specifikationer och se till att du inte överstiger dess gränser.

Vilka är de vanligaste produkterna relaterade till en multimeter?

En multimeter är ett oumbärligt verktyg för alla som arbetar med elektronik, oavsett om det är på hobbynivå eller professionellt. Det är en enhet som kombinerar flera mätinstrument i ett, vilket gör det möjligt att mäta spänning, ström och resistans. Men det finns flera andra produkter som ofta används tillsammans med en multimeter i olika sammanhang. Här är några av de mest relevanta produkterna:

 • Skruvdragare: En skruvdragare är ett oumbärligt verktyg för alla som arbetar med elektronik. Den används för att skruva i och ur skruvar, vilket är nödvändigt när man monterar eller demonterar elektroniska enheter.
 • Fläkt: En fläkt kan vara nödvändig för att kyla ner elektroniska komponenter och förhindra överhettning, särskilt när man arbetar med kraftfulla enheter.
 • Brandvarnare: En brandvarnare är viktig för säkerheten när man arbetar med elektronik. Om något skulle gå fel och orsaka en brand, kan brandvarnaren varna dig i tid.
 • Bluetoothhögtalare: En Bluetoothhögtalare kan vara användbar för att testa ljudutgången på de enheter du arbetar med.
 • Powerbank: En powerbank kan vara användbar för att ge ström till de enheter du testar, särskilt om de är bärbara och drivs av batterier.
Det finns också andra relaterade produkter som vi inte har recensioner för, som lödkolv, kretskortsrengöring, oscilloskop och kretskortsprovare. Dessa är också viktiga verktyg för den som arbetar med elektronik.

Om vårt test

För att fastställa vilken multimeter som är bäst i test har vi genomfört en omfattande utvärderingsprocess. Denna process involverade en rad olika tester och bedömningar för att säkerställa att varje multimeter blev rättvist och noggrant bedömd. Vi har granskat varje produkt utifrån flera olika aspekter, inklusive prestanda, användarvänlighet, hållbarhet och pris.
 • Prestanda: Hur exakt mäter multimetern? Är den konsekvent i sina mätningar? Kan den mäta en mängd olika parametrar?
 • Användarvänlighet: Är multimetern lätt att använda? Är dess gränssnitt intuitivt? Hur lätt är det att läsa av dess display?
 • Hållbarhet: Hur väl byggd är multimetern? Klarar den av regelbunden användning utan att gå sönder? Är den byggd för att stå emot damm och vatten?
 • Pris: Är multimetern prisvärd? Erbjuder den bra värde för pengarna jämfört med andra multimeter på marknaden?

I slutändan ger vår test- och utvärderingsprocess oss en helhetsbild av varje multimeters styrkor och svagheter. Genom att jämföra alla aspekter av varje produkt kan vi fastställa vilken multimeter som verkligen är bäst i test. Vårt mål är att ge våra läsare den mest tillförlitliga och användbara informationen för att hjälpa dem att göra ett informerat köpbeslut.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
68 röster, Betyg: 4.7 / 5
lukas2
Lukas Gustavsson
Expert inom hem & hushåll

Lukas Gustavsson är en hängiven skribent som älskar allt som har med hem och hushåll att göra. Hans intresse för inredning och hushållsapparater började när han flyttade till sitt första egna hem och ställdes inför alla de val och beslut som hör hemmafriden till. Den resan tände en gnista som sedan dess har vuxit till en brinnande passion.

Med en imponerande kunskapsbank och en naturlig förmåga att förmedla praktiska tips, har Lukas hjälpt otaliga individer att förvandla sina hem till trivsamma och funktionella utrymmen. Hans skrivande återspeglar en äkta kärlek för ämnet och ett uppriktigt engagemang för att dela med sig av sina insikter.