Bäst i test: Bästa krysslasern 2021

Krysslaser, korslaser, linjelaser, laserpass. Kärt barn har många namn och för att underlätta ditt val bland dem har vi gjort ett stort test på olika krysslaserprodukter. Det finns väldigt många på marknaden i olika prisklasser, med rödlaser, med grönlaser, med kortare och med längre räckvidd. Beroende på dina behov så finns det mot förmodan ganska mycket man kan tänka på när det kommer till något så simpelt som en krysslaser. Vi har sammanställt och valt ut 5 produkter som vi anser vara de som står ut ifrån mängden i ett eller annat avseende. Där DeWalt DW088CG kom ut som segrare.

Vilken är den bästa krysslasern?

Behöver du räta linjer som är enkla att följa? Vare sig du ska sätta upp tavlor eller lägga kakelvägg är en kryss- eller korslaser precis vad du behöver. Ett enkelt instrument som underlättar rät vinkelmätningen något enormt. Du kan fortsätta jobba och behöver inte justera eller mäta om efter varje uppsättning, vilket ett vattenpass ofta kräver. Oavsett om du är amatör eller proffs är en krysslaser mycket användbart i renovering- och inredningsprojekt. Nedan har vi listat några punkter som är viktiga att tänka på när du ska köpa en krysslaser

 • Nivellering (självutjämning) - Lasern står ofta på ett ojämnt underlag och alla bra produkter korrigerar för detta och kan göra det på en relativt hög lutning. Helst upp till 4–5 grader.
 • Gyrolarm - Du vill gärna bli varnad om du har ställt lasern på ett underlag som är mer än vad nivelleringen klarar av. Leta efter en produkt som har ett larm för detta.
 • Räckvidd – Jobbar du över större ytor är det bra att kunna se lasern över hela ytan. En bra räckvidd är därför högst relevant när du ska köpa en krysslaser.

Längre ner på sidan kan du se över vår köpguide för krysslasrar där vi samlat mer information och faktorer som haft inverkan på vår betygsättning av de testade produkterna

 1. 1. DeWalt DW088CG
  9,4/10
  DW088CG
  Bäst i test
  Nivellering
  Lasertyp
  Grön
  Räckvidd
  20 m
  Gyrolarm
  Ja
  Till Butik
  2320 kr
 2. 2. Luxorparts Krysslaser
  9,1/10
  Luxorparts Krysslaser
  Nivellering
  3.5°
  Lasertyp
  Röd
  Räckvidd
  12 m
  Gyrolarm
  Ja
  Till Butik
  299 kr
 3. 3. Bosch GCL 2-15 G
  8,8/10
  GCL 2-15 G
  Nivellering
  Lasertyp
  Grön
  Räckvidd
  15 m
  Gyrolarm
  Nej
  Till Butik
  3250 kr
 4. 4. Leica Lino L2Gs-1
  8,5/10
  Lino L2Gs-1
  Nivellering
  Lasertyp
  Grön
  Räckvidd
  35 m
  Gyrolarm
  Ja
  Till Butik
  3312 kr
 5. 5. Hultafors HXL
  8,4/10
  HXL
  Nivellering
  Lasertyp
  Röd
  Räckvidd
  20 m
  Gyrolarm
  Nej
  Till Butik
  2543 kr

korslaser

Köpguide till bästa krysslasern

Här i vår köpguide kan du se faktorer vi lagt mycket vikt vid när det kommer till vår betygsättning och som vi anser vara bra vägledning när det kommer till vad man ska leta efter i en krysslaser. Är du osäker över ditt val så läs gärna igenom punkterna, vi lovar att de åtminstone inte gör valet svårare.

 

 • price2Pris
  En krysslaser kan vara ett ganska dyrt instrument, men om du är snickare till yrket eller alltid tar på dig verktygsbältet på helgen är det väl investerade pengar. De flesta kvalitéskrysslasrarna kostar mellan två och tre tusen, men det finns bra budgetvarianter för individen som kanske främst behöver hjälp med att sätta upp hyllor eller tavlor rakt och i nivå med varandra. Det är alltid värt att fundera över vad och hur ofta krysslasern kommer att användas, det blir betydligt mycket enklare att välja bäst alternativ då.

 • measureRäckvidd 

  Räckvidden bestämmer hur långt du kan se lasern innan den blir svår att urskilja, alltså om du arbetar på en stor yta kan räckvidden ha stor inverkan på hur mycket du måste flytta och justera lasern. Räckvidden är dock väldigt beroende på hur ljust det är i rummet du befinner dig i. De flesta produkterna klarar ändå över 5 meter och först efter 10 meter kan det börja bli svårt att se lasern om du befinner dig utomhus eller har väldigt ljusa förhållanden. Räckvidden som är aviserad är mer en riktlinje än en de facto räckvidd, men är en bra indikator på huruvida räckvidden kommer vara bra eller inte.

 • laser2Röd eller grön laser

  Laserfärgen har stor inverkan på räckvidden. Röd laser fungerar bäst inomhus, medan grön laser syns mycket tydligare än röd i ljusare förhållanden och fungerar även bra utomhus. En grön laser är upp till fyra gånger mer synlig än en röd laser, så om du ofta jobbar över stora ytor och i ljusa förhållanden är en grön laser absolut det bättre valet. En röd laser kostar dig ofta mindre och är för lekmannen mer än nog för att lösa alla dina vinkelproblem. Fundera över dina behov och välj en laserfärg därefter.

 • frictionNivellering

  Lasern ska ha en självutjämnande funktion! Utan det är det inte mycket till nytta, så till vida att du inte själv vill mäta att underlaget till krysslasern är precis jämn först. Nästan inga ytor är utan lutning eller helt jämna och när du ställer ner din krysslaser vill du inte att detta påverkar resultatet. En bra kryssmätare har en självutjämnande funktion på åtminstone 3 grader. Mycket mer än så brukar inte en yta med en krysslasers storlek skifta.

 • gyroscopeGyrolarm 

  Om du mot förmodan har ställt krysslasern på en mycket ojämn yta, eller för all del satt upp den i för hög lutning, som överskrider självutjämningen vill du gärna bli varnad om detta. Se till att det finns ett gyrolarm på produkten, då löper du ingen risk att sätta upp något snett.

 • levelUtformning & Tillbehör

  Med tanke på hur känslig en krysslaser kan vara mot lutningar är det viktigt att den står stadigt på marken. Du vill gärna undvika att den rör på sig eller välter medan du arbetar. Något som också är viktigt att tänka på är att alla arbetsytor inte befinner sig på marknivå och att du därför gärna vill ha ett tillbehör som tillåter krysslasern att sätts upp på väggen eller i ett stativ.

vanliga frågor om krysslaser

Funkar krysslasern utomhus?

Ja, men röda lasrar syns sämre i ljusare miljöer, därmed utomhus. En grön laser är att föredra utomhus.

Vad är räckvidden på en krysslaser?

Många produkter vill gärna visa på att de har lång räckvidd, det är dock hur ljust det är som avgör räckvidden och de flesta av oss gillar ändå att arbeta i en relativt ljus miljö. Du kan räkna med att de flesta produkterna klarar en räckvidd på 10 meter. Grön laser är bättre i detta avseende.

Vad är skillnaden mellan grön och röd laser?

Det är helt enkelt hur bra vi uppfattar färgen. Grön laser ska det mänskliga ögat vara cirka 4x bättre på att uppfatta. Räckvidden och klarheten i en grön laser är därmed bättre.

Vad gör en krysslaser?

En krysslaser är ett vattenpass som använder laser istället vattenbubblor för att hitta rätt rätvinkel. En krysslaser ger dig, åtminstone två laserstrålar, en vågrätt och en lodrätt linje så att du enkelt kan mäta upp rakt och jämnt när det kommer till uppsättning av något.

Testvinnare - Bäst Krysslaser

 • DW088CG
 • Luxorparts Krysslaser
 • GCL 2-15 G
 • Lino L2Gs-1
 • HXL
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
9 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-07 13:50:58