Bäst i test: Bästa krysslasern 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Krysslaser, korslaser, linjelaser, laserpass. Kärt barn har många namn och för att underlätta ditt val bland dem har vi gjort ett stort test på olika krysslaserprodukter. Det finns väldigt många på marknaden i olika prisklasser, med rödlaser, med grönlaser, med kortare och med längre räckvidd. Beroende på dina behov så finns det mot förmodan ganska mycket man kan tänka på när det kommer till något så simpelt som en krysslaser. Vi har sammanställt och valt ut 5 produkter som vi anser vara de som står ut ifrån mängden i ett eller annat avseende. Där Stanley Cubix Set kom ut som segrare.

Testvinnare - Bästa Krysslaser 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa krysslasrarna 2023:

 • Stanley Cubix Set - Bäst i test
 • Leica Lino L2Gs-1 - Bästa premiumvalet
 • Bosch UniversalLevel 3
 • Luxorparts Krysslaser - Bästa billiga
 • DeWalt DW088CG

De 5 bästa krysslasrarna i Mars 2023

 1. 1. Stanley Cubix Set - Bäst i test

  9,4/10
  ”En kombination av lågt pris, bra prestanda och lätt att använda”.
  Cubix Set
  Bäst i test
  Nivellering
  Lasertyp
  Grön
  Räckvidd
  16 m
  Gyrolarm
  Ja
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Lätt att använda
  • Tydlig & bra manual
  • Extra & användbara tillbehör
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Skulle kunna prestera bättre utomhus

  Recension

  Här har du ett helt set till ett rimligt pris. Krysslasern håller en bra standard och med grön laser passar den både inne och ute, men i direkt solljus kommer den vara något otydlig och räckvidden försämras. En smidig och enkel krysslaser som egentligen bara är att slå på och använda, vid första användning eller om det var länge sen det gjordes så ska den kalibreras, för bästa resultat, men den processen är ganska enkel och står utförligt beskriven i manualen tillsammans med bilder, så inga konstigheter där. Krysslasern har två lägen, manuellt läge och eller självnivellerande läge, du väljer enkelt mellan dessa genom att skjuta av/på knappen mot låst (manuellt) läge eller öppet (självnivellerande) läge, se nedan:

  lagen Stnaley cubix

  Den enda skillnaden mellan lägena är huruvida den ska självnivellera eller inte. I öppet läge (3) så varnar lasern ,om den inte står plant eller om lutningen överskrider självnivelleringen, genom att blinka. Vilket är en ganska tydlig indikator. Manuellt läge(2) innebär att pendellåset är i, vilket gör att lasern kan användas i lutning om man till exempel behöver ett 45 graders lutande streck. När den inte används ska lasern vara i läge 2.

  Allt som allt är det en väldigt simpel krysslaser som är tydlig i användning och varningar. Manualen är lättförståelig och beskriver utförligt hur man kalibrerar lasern. Den kommer även med väska, stativ och quicklinkfäste (ett fäste som kan sättas på allt upp till ungefär 7 cm tjocklek). Stativet är faktiskt riktigt praktiskt och kan höjas och sänkas efter behag och passar utmärkt om man till exempel ska sätta hyllor och enkelt vill justera höjden på lasern.

  Det är en klass 2 laserprodukt så den är inte direkt skadlig i jämförelse med högre klasser men du ska inte stirra direkt in i strålen. Det är extra viktigt att tänka på om du till exempel har barn i huset. En annan bieffekt med en produkt som heter Stanley Cubix är att det blir svårt att motstå att göra massvis med ordvitsar, såsom att det är ju trist att den kommer i gul och inte var i ’a cross laser orange’.

 2. 2. Leica Lino L2Gs-1 - Bästa premiumvalet

  9,3/10
  ”Pålitlig, precis 180 graders krysslaser med god räckvidd & synlighet”.
  Lino L2Gs-1
  Bästa premiumvalet
  Nivellering
  Lasertyp
  Grön
  Räckvidd
  80 m med mottagare
  Gyrolarm
  Ja
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög precision
  • Bra synlighet
  • Väldigt lång räckvidd
  • Användarvänlig
  Nackdelar
  • Dyr (men billiga för prestandan)
  • Kanske mer än gemene man behöver

  Recension

  Leica är ett företag som är specialiserad på just mätinstrument, och det märks. De har, och det finns, liknande produkter som denna som är dubbelt så dyra men knappast bättre. Det är fortfarande en väldigt dyr krysslaser och det är också det som tar den längst ner på vår topp 5 lista, men prestandamässigt är den bäst och jämfört med andra produkter med liknande prestanda är den faktiskt billig.

  Den har fantastisk noggrannhet, en räckvidd på 35m och med riktigt bra synlighet så funkar den här krysslasern överallt. Likt DeWalten kommer Lecian även med en magnetisk adapter som underlättar fastsättning i olika nivåer, och adaptern tillåter rotering i över 250 grader, så den behöver inte monteras om konstant.

  Den är riktigt högpresterande och samtidigt förvånansvärt användarvänlig. Kommer endast med två knappar (eller en knapp och en spak). En av/på knapp som vid 1 tryck sätter på båda lasrarna, vid 2 tryck sätter endast på horisontella och vid 3 endast den vertikala. Med spaken på sidan väljer man antingen öppet(självnivellerande) läge eller låst(manuellt) läge så att man kan göra mätningar i lutningar.

  Det finns en LED-lampsindikator vid av/på knappen som varnar om olika lägen, såsom lågt batteri eller om självnivelleringen har överskridits men även lasern har blinkindikatorer för vissa av dessa lägen. Alla laser och LED indikationer framgår i manualen och är inte svårbegripliga.  

  Är du till exempel yrkesverksam eller vet med dig att du kommer ha mycket användning av en krysslaser och speciellt kanske ofta i utomhusmiljöer så är detta en riktigt bra premiumprodukt till ett riktigt rimligt pris, och då ingår ändå bland annat magnetadapter och förvaringsväska. En produkt med liknande prestanda hade lika gärna kunnat gå för dubbla priset.

 3. 3. Bosch UniversalLevel 3

  9,0/10
  ”En bra DIY laser med många användbara funktioner”.
  KRYSSLASER UNIVERSALLEVEL 3 M STATIV
  Nivellering
  Lasertyp
  Röd
  Räckvidd
  10 m
  Gyrolarm
  Nej
  Frakt från 119 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Multifunktionell
  • Pendellås(lutningsläge)
  • Extra & användbara tillbehör
  Nackdelar
  • Relativt dålig räckvidd & synlighet

  Recension

  Denna Bosch laser har mycket gemensamt med Stanley Cubix setet och kommer med förvaringsväska och ett praktiskt stativ. Stativet har även en vev som underlättar precisionen på höjning och sänkning. Anledningen till att denna hamnar lägre ner på listan är att räckvidden är sämre och den röda lasern är svårare att urskilja i ett belyst rum, passar definitivt inte till användning i ljus utomhusmiljö.

  I samma prisklass hade man kanske kunnat förvänta sig mer, men i stället för synlighet och räckvidd får man en multifunktionell krysslaser. Perfekt för jobb som till exempel går mellan/över två väggar, som till exempel montering av en duschkabin. Den har nämligen en till laser på sidan vilket gör att du får två vertikala laser 90 grader om varandra som går upp i taket och kryssar varandra och en lodpunkt nedåt i golvet, se bild (B) från manualen nedan:

  Bosch unilevel

  Den har också pendellås så att det går att arbeta i vinkel, självnivelleringen är bra och går alltid tillbaka till ursprungsposition om den stöts emot eller liknande. Om nivelleringen överskrids så stängs lasern automatiskt av, så den har ju larm på sätt och viss men att den stängs av och inte blinkar är något förvirrande eftersom man blir osäker på om det är för ljust för att se lasern, om man missat att sätta på maskinen överhuvudtaget eller om det är något annat problem än att det inte är helt plant.

  I det stora hela är det en mycket praktisk och användbar laser som underlättar i många situationer och hade det inte varit för den något sämre synligheten hade den legat mycket högre i listan.

 4. 4. Luxorparts Krysslaser- Bästa billiga

  8,8/10
  ”En simpel budgetlaser för inomhusbruk som duger för hemmafixaren”.
  Luxorparts Krysslaser
  Bästa billiga
  Nivellering
  3.5°
  Lasertyp
  Röd
  Räckvidd
  12 m
  Gyrolarm
  Ja
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Enkel att använda
  • Mer än nog för hemmafixaren
  Nackdelar
  • Sämre precision
  • Sämre räckvidd & synlighet

  Recension

  Om du är en sporadisk användare och främst behöver något för att sätta upp hyllor med och är trött på vattenpasset, så är detta en fantastisk produkt. Den gör var den ska och är bara att slå på och använda. Lasern är röd så det är inget du bör använda utomhus och räckvidden är sådär, men förutsatt att du inte behöver jobba över ett alldeles stort område så räcker denna gott och väl. För 400 kr (ordinarie pris) kan det knappast bli bättre, den har ju större avvikelse, än andra mer precisa produkter, +/- 7mm per 10m, så även om risken är liten, och det sällan är så att man sätter saker i jämnhöjd över ett 10 meters spann, så har detta självklart implikationer på hur vågrätt resultaten verkligen blir. Gemene man kommer knappast behöva oroa sig över detta och vår åsikt är att de flesta av oss skulle klara sig med denna maskin.

  Något som är värt att tänka på är att hållbarheten ofta sitter i priset och att man nästan alltid kan räkna med att en dyrare produkt kommer hålla en betydligt längre än en billigare. Tyvärr är ju hållbarheten väldigt svår att testa och dessutom alldeles för krävande för att oss att testa men ändå något att ha i åtanke när man gör ett val mellan kvalité och pris.

 5. 5. DeWalt DW088CG

  8,6/10
  ”Självkalibrerad premiumprodukt som bara är att slå på och börja mäta med”.
  DW088CG
  Nivellering
  Lasertyp
  Grön
  Räckvidd
  20 m
  Gyrolarm
  Ja
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel att använda
  • Hög precision
  • Extra & praktiska tillbehör
  • 3 års garanti
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Recension

  Superenkel att använda, bara att slå på och mäta! Den varnar om nivelleringen är överskriden genom att lasrarna blinkar, så förutom att ställa/sätta upp krysslasern vågrätt behöver du inte göra något alls för att få vågräta linjer och plana uppsättningar. DeWalten är utrustad med en formgjuten skummodul som skyddar kalibreringen under transport osv, så inget pendellås behövs och kalibreringen sker i tillverkningsprocessen så ingen manuell kalibrering krävs heller. Ett problem med att den inte har ett pendellås är att om du vill ha en linje i lutning kommer du behöva göra det med en blinkande laser eftersom självnivelleringen triggas av lutning över 4 grader.

  Krysslasern är inte bara enkel att använda men även väldigt precis i sina mätningar med bara +/- 3mm per 10m och med en räckvidd på 20 meter kommer du sällan stötta på uppgifter där den inte räcker till. Den funkar även väldigt bra utomhus med två klara och tydliga gröna lasrar.

  Den är dessvärre ganska dyr, men du får ett högkvalitativt verktyg som kommer med säker förvaringsväska i plast. Säker förvaring av verktyg ökar hållbarheten på dem besynnerligt och gör dem även betydligt mycket enklare att ha med sig och hålla koll på. Med i priset kommer även ett väggfäste som har en mindre klämma som kan fästas på tunnare objekt eller så kan fästet temporärt skruvas upp på väggen för att nå högre med lasern. DeWalt lasern fästs vid väggfästet via ett magnetiskt gångjärn så om du har andra metallytor, tänk vinkeljärn eller dylikt, så kan lasern även monteras där.

  De flesta DeWalt produkter kommer med en 3 årsgaranti, och DW088CG lasern gör det, förutsatt att den registreras inom fyra veckor efter köp på DeWalts hemsida. För att göra det kan du följa länken här.

korslaser

Köpguide till bästa krysslasern

Här i vår köpguide kan du se faktorer vi lagt mycket vikt vid när det kommer till vår betygsättning och som vi anser vara bra vägledning när det kommer till vad man ska leta efter i en krysslaser. Är du osäker över ditt val så läs gärna igenom punkterna, vi lovar att de åtminstone inte gör valet svårare.

 • price2Pris
  En krysslaser kan vara ett ganska dyrt instrument, men om du är snickare till yrket eller alltid tar på dig verktygsbältet på helgen är det väl investerade pengar. De flesta kvalitéskrysslasrarna kostar mellan två och tre tusen, men det finns bra budgetvarianter för individen som kanske främst behöver hjälp med att sätta upp hyllor eller tavlor rakt och i nivå med varandra. Det är alltid värt att fundera över vad och hur ofta krysslasern kommer att användas, det blir betydligt mycket enklare att välja bäst alternativ då.

 • measureRäckvidd 

  Räckvidden bestämmer hur långt du kan se lasern innan den blir svår att urskilja, alltså om du arbetar på en stor yta kan räckvidden ha stor inverkan på hur mycket du måste flytta och justera lasern. Räckvidden är dock väldigt beroende på hur ljust det är i rummet du befinner dig i. De flesta produkterna klarar ändå över 5 meter och först efter 10 meter kan det börja bli svårt att se lasern om du befinner dig utomhus eller har väldigt ljusa förhållanden. Räckvidden som är aviserad är mer en riktlinje än en de facto räckvidd, men är en bra indikator på huruvida räckvidden kommer vara bra eller inte.

 • laser2Röd eller grön laser

  Laserfärgen har stor inverkan på räckvidden. Röd laser fungerar bäst inomhus, medan grön laser syns mycket tydligare än röd i ljusare förhållanden och fungerar även bra utomhus. En grön laser är upp till fyra gånger mer synlig än en röd laser, så om du ofta jobbar över stora ytor och i ljusa förhållanden är en grön laser absolut det bättre valet. En röd laser kostar dig ofta mindre och är för lekmannen mer än nog för att lösa alla dina vinkelproblem. Fundera över dina behov och välj en laserfärg därefter.

 • frictionNivellering

  Lasern ska ha en självutjämnande funktion! Utan det är det inte mycket till nytta, så till vida att du inte själv vill mäta att underlaget till krysslasern är precis jämn först. Nästan inga ytor är utan lutning eller helt jämna och när du ställer ner din krysslaser vill du inte att detta påverkar resultatet. En bra kryssmätare har en självutjämnande funktion på åtminstone 3 grader. Mycket mer än så brukar inte en yta med en krysslasers storlek skifta.

 • gyroscopeGyrolarm 

  Om du mot förmodan har ställt krysslasern på en mycket ojämn yta, eller för all del satt upp den i för hög lutning, som överskrider självutjämningen vill du gärna bli varnad om detta. Se till att det finns ett gyrolarm på produkten, då löper du ingen risk att sätta upp något snett.

 • levelUtformning & Tillbehör

  Med tanke på hur känslig en krysslaser kan vara mot lutningar är det viktigt att den står stadigt på marken. Du vill gärna undvika att den rör på sig eller välter medan du arbetar. Något som också är viktigt att tänka på är att alla arbetsytor inte befinner sig på marknivå och att du därför gärna vill ha ett tillbehör som tillåter krysslasern att sätts upp på väggen eller i ett stativ.

Vårt test av krysslaser

Behöver du räta linjer som är enkla att följa? Vare sig du ska sätta upp tavlor eller lägga kakelvägg är en kryss- eller korslaser precis vad du behöver. Ett enkelt instrument som underlättar rät vinkelmätningen något enormt. Du kan fortsätta jobba och behöver inte justera eller mäta om efter varje uppsättning, vilket ett vattenpass ofta kräver. Oavsett om du är amatör eller proffs är en krysslaser mycket användbart i renovering- och inredningsprojekt. Nedan har vi listat några punkter som är viktiga att tänka på när du ska köpa en krysslaser

 • Nivellering (självutjämning) - Lasern står ofta på ett ojämnt underlag och alla bra produkter korrigerar för detta och kan göra det på en relativt hög lutning. Helst upp till 4–5 grader.
 • Gyrolarm - Du vill gärna bli varnad om du har ställt lasern på ett underlag som är mer än vad nivelleringen klarar av. Leta efter en produkt som har ett larm för detta.
 • Räckvidd – Jobbar du över större ytor är det bra att kunna se lasern över hela ytan. En bra räckvidd är därför högst relevant när du ska köpa en krysslaser.

Längre ner på sidan kan du se över vår köpguide för krysslasrar där vi samlat mer information och faktorer som haft inverkan på vår betygsättning av de testade produkterna

vanliga frågor om krysslaser

Funkar krysslasern utomhus?

Ja, men röda lasrar syns sämre i ljusare miljöer, därmed utomhus. En grön laser är att föredra utomhus.

Vad är räckvidden på en krysslaser?

Många produkter vill gärna visa på att de har lång räckvidd, det är dock hur ljust det är som avgör räckvidden och de flesta av oss gillar ändå att arbeta i en relativt ljus miljö. Du kan räkna med att de flesta produkterna klarar en räckvidd på 10 meter. Grön laser är bättre i detta avseende.

Vad är skillnaden mellan grön och röd laser?

Det är helt enkelt hur bra vi uppfattar färgen. Grön laser ska det mänskliga ögat vara cirka 4x bättre på att uppfatta. Räckvidden och klarheten i en grön laser är därmed bättre.

Vad gör en krysslaser?

En krysslaser är ett vattenpass som använder laser istället vattenbubblor för att hitta rätt rätvinkel. En krysslaser ger dig, åtminstone två laserstrålar, en vågrätt och en lodrätt linje så att du enkelt kan mäta upp rakt och jämnt när det kommer till uppsättning av något.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
69 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5