Bäst i test: Bästa Multiverktyget 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Ett av de mest användbara verktygen i en snickares arsenal. Multiverktyget gör det svåråtkomliga lättåtkomligt. Har du någonsin behövt göra en insågning mitt i en list? Ta bort en kakelbit som redan sitter på plats? Här har du svaret på hur du gör det och på ett enkelt sätt. Verktyget är en såg, en kniv, en slip, en fräs och klarar både trä, metall, gips, färg och mycket mer. Multiverktyget lever upp till sitt namn både i funktionalitet och i den multitud av produkter som finns på marknaden. Vi har testat ett flertal av dessa, där vi anser att Dewalt DCS355N står ut i ett flertal faktorer.

Testvinnare - Bästa Multiverktyg 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Multiverktygen 2023:

 • Dewalt DCS355N - Bäst i test
 • Black & Decker MT218KB-QW - Bästa billiga
 • Bosch GOP 18V-28 - Bästa premiumvalet
 • Makita TM3010C
 • Feinsåg MultiMaster AMM 500 Plus Top

De 5 bästa Multiverktygen i Juni 2023

 1. 1. Dewalt DCS355N - Bäst i test

  9,6/10
  ”Effektiv, smidig och prisvärd! DeWalt när det är som bäst”.
  DCS355N
  Bäst i test
  Energikälla
  Batteri
  Led Lampa
  Ja
  Antal Tillbehör
  3
  Vikt
  1,68 kg
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Kraftfull & Batterisnål
  • Lätthanterlig
  • Prisvärd (även med köp av batteri)
  Nackdelar
  • Batteri & laddare ingår ej

  Recension

  Ett riktigt stadigt multiverktyg med de mest väsentliga tillbehören. DeWalt gör kvalitativa produkter och detta är inget undantag. Batterierna håller länge, även de billigare 2.0 ah batterierna har väldigt lång livskraft på denna. Dessutom så är byte mellan sågar och andra tillbehör väldigt smidigt med endast ett knapptryck för att lossa och sätta fast tillbehör. Verktyget är också utrustad med en praktisk LED-lampa som underlättar överskådligheten av arbetsområden, vilket inte är ett måste men en väldigt underskattad detalj.

  DeWalten är ju absolut mest prisvärd om du redan har andra DeWalt 18volts verktyg, eftersom du då slipper köpa till batteri och laddare. Om man inte har det så blir den totala prislappen, med laddare och batteri, cirka 3000kr. Har du laddare men behöver ett batteri så blir priset ungefär 2500kr. I priset ingår ju även 3 tillbehör på ett värde strax under 600kr och 25st slippapper. Allt som allt får du väldigt mycket till ett bra pris men det är bra att vara medveten om att batteri eller laddare inte ingår.

  DeWalt erbjuder 3 års garanti om man registrerar verktyget på deras hemsida inom fyra veckor efter köp.

 2. 2. Black & Decker MT218KB-QW - Bästa billiga

  9,2/10
  ”Multiverktyget som verkligen kan göra allt”.
  MT218KB-QW
  Bästa billiga
  Energikälla
  Batteri
  Led Lampa
  Ja
  Antal Tillbehör
  1
  Vikt
  1,46 kg
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Väldigt prisvärd
  • Konverterbar till nästan alla verktyg
  • 2 Batterier ingår
  Nackdelar
  • Sämre kraft & batteritid än andra testade produkter

  Recension

  Köper du denna så köper du egentligen en skruvdragare, skillnaden är att huvudet på denna är avtagbart och kan ersättas med andra huvuden som kommer i formen av alla verktyg du kan tänka dig. Du får därför ett multiverktyg som lever upp till namnet mer än någon annan produkt vi testat. Den kan agera som allt från cirkelsåg till lufttryckspump, för en bråkdel av priset dessa verktyg hade kostat på egen hand. Det finns till och med ett fräshuvud, så du kan verkligen få hela verktygslådan i ett och samma köp. Det oscillerande klassiska multiverktygstillbehöret finns självklart även det.

  I paketet ingår ett borrskruvdragarhuvud och två batterier. Det vill säga att alla andra tillbehör/huvuden måste köpas till och kostar omkring 500kr styck. Även om du bara köper det oscillerande huvudet har du för ungefär 1800 kr fått både en skruvdragare, ett multiverktyg och två batterier i ett och samma köp. Det blir inte mer prisvärt än så.

  Black & Decker är ett mer budgetvänligt märke och med det kommer det ju vissa brister i kvalité. Batteritiden är sämre och det är inte ett lika starkt verktyg som våra andra testade produkter. Det är sannolikt därför det ingår två batterier och det behövs verkligen, speciellt om du ska använda t.ex. cirkelsågstillbehöret en längre tid. Ha alltid det ena batteriet på laddning är ett hett tips.

  Trots det är det ett väldigt dynamiskt och praktiskt verktyg som verkligen lever upp till namnet multiverktyg, man hade kunnat tro att greppningen skulle bli krånglig eller konstig med de olika tillbehören men det funkar faktiskt förvånansvärt bra.

 3. 3. Bosch GOP 18V-28 - Bästa premiumvalet

  9,0/10
  ”Heltäckande paket till ett bra pris, där inga extra köp behövs”.
  GOP 18V-28
  Bästa premiumvalet
  Energikälla
  Batteri
  Led Lampa
  Ja
  Antal Tillbehör
  15
  Vikt
  2 kg
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Heltäckande paket
  • Kraftfull & bra batteritid
  • Praktisk förvaringsväska
  Nackdelar
  • Sämre grepp än andra testade produkter

  Recension

  Vanligt när det köps batteridrivna verktyg så ingår inte batteri eller laddare. I detta paket ingår inte bara 2 batterier och en snabbladdare utan även 12 andra tillbehör, däribland en förvaringsväska, och 5 slippapper. Där bara laddningspaketet och multiverktyget separat skulle kosta ca 4600kr, så detta är en väldigt bra paketdeal.

  Verktyget i sig presterar bra och trots att det inte är det skönaste att hålla i (känns lite klumpig till en början) så är vibrationsnivåerna väldigt låga. 5.0ah batterierna håller länge och även om de inte gjorde det så ingår 2st och en snabbladdare, så du kommer definitivt aldrig stå utan batteri.

  Att det ingår många tillbehör är väldigt positivt, multiverktygstillbehör (speciellt sågbladen) tenderar att slitas och bli trubbiga fort, men här ingår ändå så pass många att du klarar dig ett tag innan nya måste inhandlas. Förvaringsväskan är också väldigt praktiskt, det gör det mycket enklare att både ta med sig och förvara verktyget säkert.

  Allt som allt så får du verkligen ett heltäckande paket till ett bra pris (även om du kan plocka ihop ett eget paket av andra märken något billigare) och det egentligen mest negativa är att greppningen inte är optimal.

  Något att tänka på om du redan har Bosch maskiner hemma är att dessa är ur bosch blåa serie och om du har ur bosch gröna serie så är de inte kompatibla med varandra.

 4. 4. Makita TM3010C

  8,7/10
  ”Effektivt nätanslutet multiverktyg för dig som inte vill krångla med batterier”.
  TM3010CX2J
  Energikälla
  Sladd
  Led Lampa
  Ja
  Antal Tillbehör
  11
  Vikt
  1,6 kg
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Frakt från 119 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Många tillbehör
  • Verktygsfritt tillbehörsbyte
  • Praktisk förvaringsväska
  Nackdelar
  • Relativt dyr för att vara nätansluten

  Recension

  Om du föredrar sladd, så har du här ett högkvalitativt nätanslutet multiverktyg från Makita med många tillbehör och praktisk förvaringsväska. Bara att plugga i och använda. Har också ett verktygsfritt byte av tillbehör, det är bara att lyfta ’spärren’ längst fram på maskinen för att släppa fästbulten och tillbehöret, sen är det bara att välja nytt tillbehör och sätta dit den i önskad vinkel och fästa bulten med spärren som lossar den.

  Makita gör professionella verktyg och detta multiverktyg är inget undantag. Enkel att använda och sladdkontakten gör att du alltid får en kraftfull effekt (även om hastighetskontroll finns längst bak under sladden) och du behöver aldrig stå och vänta på batteriladdning. Sladden är 5 meter vilket ger gott om utrymme att röra sig och nå med verktyget, även om det självklart alltid är att föredra att använda en förlängningssladd med alla verktyg som är nätanslutna för att ’obehindrat’ kunna röra sig med verktyget.

  Förvaringsväskan är en MACPAC i plast vilket underlättar både förvaring och säker transport av verktyget. Förutom väskan tillkommer även 11 tillbehör och 30st slippapper. Allt du kan tänka dig behöva för att klara av de flesta bygg- och renoveringsprojekten.

  Verktyget erbjuder ett stadigt grepp och det egentligen enda negativa med denna produkt är nätanslutningen(sladden), det är nästan alltid, förutom när batteriet tar slut, smidigare med batteridrivna verktyg då sladden aldrig kan komma i vägen eller påverka precisionen, men det är petitesser. Det är en ganska dyr produkt för att vara nätansluten, men du betalar för kvaliteten och effekten. Du kommer behöva kämpa om du vill ha sönder den.

 5. 5. Feinsåg MultiMaster AMM 500 Plus Top

  8,5/10
  ”Heltäckande Premiumpaket”.
  MultiMaster MM 500 Plus Top
  Energikälla
  Batteri
  Led Lampa
  Nej
  Antal Tillbehör
  11
  Vikt
  1,8 kg
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Premiumprodukt
  • Relativt tyst & lågvibrerande
  Nackdelar
  • Ett dyrt alternativ

  Recension

  Fein är ett tyskt företag som gör högkvalitativa och professionella verktyg till yrkesverksamma och den flitiga hemmasnickaren. De kostar en del, det går inte att förneka, men du får ett verktyg som kommer hålla i många år och aldrig svika dig när det kommer till prestanda.

  I detta paket får du: 2st 3.0ah Li-Ion batterier, en snabbladdare, en förvaringsväska i plast, 6 såg tillbehör, en rasp, en slipplatta, 20 tillhörande slippapper och ett utsug som går att koppla till dammsugare vid slipning. Tillbehör byts enkelt ut genom ’spärr’-spaken längst fram på toppen av verktyget och tar endast sekunder.

  Detta är nog den mest tystlåtna och minst vibrerande av multiverktygen vi testat och greppningen är väldigt behaglig även om utformningen är något bananliknande. Verkligen ett högkvalitativt multiverktyg men då betalar man ju också för det, skillnaden mellan denna och Bosch paketet är egentligen endast i komfort och ljud och det kostar tydligen en 500 kr extra.

  Trots det så är detta en premiumprodukt som presterar bättre än de flesta maskinerna även om priset kan få det att kännas omotiverat. Är du en flitig användare av multiverktyg, en erfaren hemmasnickare eller yrkesverksam är detta kanske värt investeringen, annars fungerar de våra andra toppfavoriter minst lika bra och kostar dessutom mindre.

snickaren

Din köpguide till det bästa multiverktyget

I nedanstående guide har vi samlat några viktiga faktorer som vi anser du kan behöva fundera över innan du köper ett multiverktyg. Prisen skiljer sig ganska mycket beroende på produkt och det beror mycket på nedanstående lista. Dina behov av multiverktyget kommer bero mycket på detta och vi rekommenderar därför att fundera på vad du ska ha multiverktyget till och hur ofta du tror dig kunna komma att ha användning av det. Gå sedan igenom köpguiden och ta därefer ett beslut för vilken slags produkt du behöver.

 • battery2Energikälla
  Detta kan ju vara en mer personlig preferens men om du använder dina verktyg ofta och bygger på fritiden så är batteri nästan alltid att föredra just på grund av hur smidigt det är. När du håller på med ett multiverktyg så vill ha precision och en sladd kommer lätt i vägen och ändrar balanseringen i verktyget i varje rörelse. Ett med batteri kan kännas baktung men den är i alla fall konsekvent baktung.

  Har du andra batteridrivna verktyg kan du sannolikt köpa samma märke som de andra och använda samma batterier. Detta kan vara speciellt användbart eftersom många batteridrivna verktyg säljs utan batteri. Har du gått om förläningssladdar och många verktyg som redan går på sladd kan du faktiskt lika gärna köpa en med sladd. Du kommer oftast undan billigare och eftersom du redan kommer behöva uttag i närheten till resterande verktyg tjänar du inte mycket på att ha ett som är batteridrivet.

 • multitoolTillbehör
  Du vill åtminstone ha ett sågblad och en slipplatta för att verktyget ska uppfylla dess primära funktioner. Sågbladet är ju det mest använda och nödvändiga tillbehöret, så det ska det absolut finnas delar till. Se gärna hur enkelt det är att byta mellan tillbehören också, dvs om du måste ha insexnyckel eller om bytesfunktionen ingår genom till exempel knapptryck eller dylikt.

  Det kan även tyvärr vara så att vissa maskiner bara är anpassade till tillbehör av samma märke och det kan även vara svårt att hitta just den informationen. Ta en extra titt i manualen om den finns att tillgå innan köp för att se om så är fallet. Vanligen nämns det om den är kompatibel med andra tillbehör på marknaden, men det är ingen garanti, så om det inte står så bordet det ringa en liten varningsklocka.
 • pencil and rulerDesign & Utformning
  Kanske inte den viktigaste detaljen men utformningen av verktyget kan vid längre användning betyda mycket. Kolla om det finns gummidetaljer i verktygets greppyta, det ger ett stadigare grepp och är också mildare mot händerna. Ett multiverktyg vibrerar ganska kraftigt och kan vid längre användning ge en domnande effekt på händerna. Har du någon gång använt ett vibrerande verktyg under en längre tid förstår du känslan som beskrivs. Att då ha ett bra grepp som dessutom inte är till 100 procent hård är ganska skönt. Verktyget ska inte kännas klumpigt och obekvämt ju enklare den ser ut att greppa desto skönare brukar den vara att hantera.
 • pricePris
  Det är bättre att lägga några tusenlappar på en kvalitetsprodukt än att köpa en som går sönder efter några användningar. Om priset inte spelade in så skulle alla använda Biltemas multiverktyg hela tiden, eller Biltemas verktyg i största allmänhet. När du kollar på priset tänk främst på hur många tillbehör som följer med och huruvida verktyget går på batteri. De är de två främsta faktorerna som kommer påverka priset, beroende på dina behov borde också dem vara bland de viktigaste faktorerna att göra ett ställningstagande it.
 • lightbulbLampa
  Ett multiverktyg kommer ofta fram när det gäller något svåråtkomligt, kanske inne i något hörn där ljuset ofta är nedsatt. Att ha en lampa på sitt verktyg är faktiskt en förutsättning för att kunna genomföra arbetet så bra som möjligt. De flesta moderna verktygen kommer ofta utrustade med lampa på grund av hur praktiskt det faktiskt är. Vill du underlätta för dig själv när du jobbar se till att verktyget du använder har en lampa.
 • speedometerHastighet
  Leta efter en produkt där du kan ställa in hastigheten på oscillationerna i multiverktyget och att det är enkelt att ändra mellan dem. Detta gör det betydligt mycket enklare att utföra ett precist arbete beroende på material och vilket tillbehör du använder. När du ska slipa en detalj är det inte säkert att 20000 oscilleringar i minuten är nödvändigt för att uppnå bästa resultat. Precis som att såga i metal kanske inte är lika effektivt vid en låg hastighet.

Vårt test av multiverktyg

När det kommer till multiverktyg så finns de i många storlekar och varianter. Vi har valt att fokusera främst på den typiska varianten med oscillerande klinga. Det finns dock många olika multiverktyg, såsom dremels multiverktyg som mer liknar ett borrverktyg och snurrar istället för att oscillera. Nedan följer några av de faktorer vi använt i vår betygsättning av de testade produkterna, punkter som du själv borde fundera över när du köper ett multiverktyg.

 • Batteri/sladd - Batteri är betydligt mycket smidigare än att hålla på med förlängningssladdar, vilket kan vara speciellt frustrerande om man jobbar utomhus. Dock tar ju batterier slut, så det måste alltid finnas ett extra på laddning.
 • Tillbehör - Att köpa till tillbehör är inte speciellt svårt men när du köper ett multiverktyg vill du gärna att det är multi direkt. Ju mer som ingår desto mer får du dessutom för pengarna.
 • Belysning - Att få området man ska arbeta på upplyst underlättar väldigt mycket och vi anser därför det är en viktig feature att ha på sitt multiverktyg.
 • Pris - Priset är alltid en viktig faktor, och multiverktyg är faktiskt relativt dyra. Beroende på hur flitigt du använder den desto viktigare kan det vara att fokusera på priset.

Längre ner på sidan kan du ta hjälp av vår köpguide där vi samlat in och sammanställt de viktigaste faktorerna i vår betygsättning av multiverktygen.

Vanliga frågor om multiverktyg

Vilket multiverktyg är bäst?

I vårt test fick Dewalt DCS355N högst betyg på grund av dess funktioner och tillbehör, det är ju dock ingen garanti att det passa dina behov. Se gärna över vår köpguide och ta ett beslut utefter den.

Vad använder man ett multiverktyg till?

Som namnet indikerar finns det inget rakt svar på det. Oftast används det för att göra instickssågning i detaljer som redan sitter fast. Ett väldigt smidigt verktyg eftersom du kan såga mitt i något och behöver ingen kant att utgå ifrån.

Vilka tillbehör finns till ett multiverktyg?

Det finns väldigt många varav de vanligaste är sågblad och slipredskap. Köper du en dremel, som mer liknar en liten borr, får du även t.ex. en borrfunktion.

Vad är ett multiverktyg?

Det finns många definitioner och söker du på multiverktyg kan allt från slipmaskiner till fällknivar komma upp. I vårt test har vi fokuserat på oscillerande multiverktyg, som har en vibrerande huvud där flera olika tillbehör (verktyg) kan fästas för enkel användning i situationer där andra verktyg inte räcker till.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
58 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5