Bäst i test: Bästa Multiverktyget 2021

Ett av de mest användbara verktygen i en snickares arsenal. Multiverktyget gör det svåråtkomliga lättåtkomligt. Har du någonsin behövt göra en insågning mitt i en list? Ta bort en kakelbit som redan sitter på plats? Här har du svaret på hur du gör det och på ett enkelt sätt. Verktyget är en såg, en kniv, en slip, en fräs och klarar både trä, metall, gips, färg och mycket mer. Multiverktyget lever upp till sitt namn både i funktionalitet och i den multitud av produkter som finns på marknaden. Vi har testat ett flertal av dessa, där vi anser att Dewalt DCS355N står ut i ett flertal faktorer.

Vilket är det bästa multiverktyget?

När det kommer till multiverktyg så finns de i många storlekar och varianter. Vi har valt att fokusera främst på den typiska varianten med oscillerande klinga. Det finns dock många olika multiverktyg, såsom dremels multiverktyg som mer liknar ett borrverktyg och snurrar istället för att oscillera. Nedan följer några av de faktorer vi använt i vår betygsättning av de testade produkterna, punkter som du själv borde fundera över när du köper ett multiverktyg.

 • Batteri/sladd - Batteri är betydligt mycket smidigare än att hålla på med förlängningssladdar, vilket kan vara speciellt frustrerande om man jobbar utomhus. Dock tar ju batterier slut, så det måste alltid finnas ett extra på laddning.
 • Tillbehör - Att köpa till tillbehör är inte speciellt svårt men när du köper ett multiverktyg vill du gärna att det är multi direkt. Ju mer som ingår desto mer får du dessutom för pengarna.
 • Belysning - Att få området man ska arbeta på upplyst underlättar väldigt mycket och vi anser därför det är en viktig feature att ha på sitt multiverktyg.
 • Pris - Priset är alltid en viktig faktor, och multiverktyg är faktiskt relativt dyra. Beroende på hur flitigt du använder den desto viktigare kan det vara att fokusera på priset.

 Längre ner på sidan kan du ta hjälp av vår köpguide där vi samlat in och sammanställt de viktigaste faktorerna i vår betygsättning av multiverktygen.

 1. 1. Dewalt DCS355N
  9,6/10
  DCS355N
  Bäst i test
  Energikälla
  Batteri
  Led Lampa
  Ja
  Antal Tillbehör
  3
  Vikt
  1,68 kg
  Till Butik
  2062 kr
 2. 2. Bosch GOP 40-30
  9,2/10
  GOP 40-30
  Energikälla
  Sladd
  Led Lampa
  Ja
  Antal Tillbehör
  11
  Vikt
  1,5 kg
  Till Butik
  2871 kr
 3. 3. Feinsåg FMM 350 QSL MultiMaster
  8,9/10
  FMM 350 QSL MultiMaster
  Energikälla
  Sladd
  Led Lampa
  Nej
  Antal Tillbehör
  11
  Vikt
  1,4kg
  Till Butik
  4822 kr
 4. 4. Makita DTM51
  8,4/10
  MULTIVERKTYG DTM51 18V
  Energikälla
  Batteri
  Led Lampa
  Ja
  Antal Tillbehör
  0
  Vikt
  2,2 kg
  Till Butik
  1993 kr
 5. 5. Ryobi R18MT-0
  8,1/10
  Ryobi R18MT-0
  Energikälla
  Batteri
  Led Lampa
  Nej
  Antal Tillbehör
  3
  Vikt
  1 kg
  Till Butik
  1290 kr

snickaren

Din köpguide till det bästa multiverktyget

I nedanstående guide har vi samlat några viktiga faktorer som vi anser du kan behöva fundera över innan du köper ett multiverktyg. Prisen skiljer sig ganska mycket beroende på produkt och det beror mycket på nedanstående lista. Dina behov av multiverktyget kommer bero mycket på detta och vi rekommenderar därför att fundera på vad du ska ha multiverktyget till och hur ofta du tror dig kunna komma att ha användning av det. Gå sedan igenom köpguiden och ta därefer ett beslut för vilken slags produkt du behöver.

 • battery2Energikälla
  Detta kan ju vara en mer personlig preferens men om du använder dina verktyg ofta och bygger på fritiden så är batteri nästan alltid att föredra just på grund av hur smidigt det är. När du håller på med ett multiverktyg så vill ha precision och en sladd kommer lätt i vägen och ändrar balanseringen i verktyget i varje rörelse. Ett med batteri kan kännas baktung men den är i alla fall konsekvent baktung. Har du dessutom andra batteridrivna verktyg kan du sannolikt köpa samma märke som de andra och använda samma batterier. Detta kan vara speciellt användbart eftersom många batteridrivna verktyg säljs utan batteri. Har du gått om förläningssladdar och många verktyg som redan går på sladd kan du faktiskt lika gärna köpa en med sladd. Du kommer oftast undan billigare och eftersom du redan kommer behöva uttag i närheten till resterande verktyg tjänar du inte mycket på att ha ett som är batteridrivet.

 • multitoolTillbehör
  Du vill åtminstone ha ett sågblad och en slipplatta för att verktyget ska uppfylla dess primära funktioner. Sågbladet är ju det mest använda och nödvändiga tillbehöret, så det ska det absolut finnas delar till. Se gärna hur enkelt det är att byta mellan tillbehören också, dvs om du måste ha insexnyckel eller om bytesfunktionen ingår genom till exempel knapptryck eller dylikt. Det kan även tyvärr vara så att vissa maskiner bara är anpassade till tillbehör av samma märke och det kan även vara svårt att hitta just den informationen. Ta en extra titt i manualen om den finns att tillgå innan köp för att se om så är fallet. Vanligen nämns det om den är kompatibel med andra tillbehör på marknaden, men det är ingen garanti, så om det inte står så bordet det ringa en liten varningsklocka.
 • pencil and rulerDesign & Utformning
  Kanske inte den viktigaste detaljen men utformningen av verktyget kan vid längre användning betyda mycket. Kolla om det finns gummidetaljer i verktygets greppyta, det ger ett stadigare grepp och är också mildare mot händerna. Ett multiverktyg vibrerar ganska kraftigt och kan vid längre användning ge en domnande effekt på händerna. Har du någon gång använt ett vibrerande verktyg under en längre tid förstår du känslan som beskrivs. Att då ha ett bra grepp som dessutom inte är till 100 procent hård är ganska skönt. Verktyget ska inte kännas klumpigt och obekvämt ju enklare den ser ut att greppa desto skönare brukar den vara att hantera.
 • pricePris
  Det är bättre att lägga några tusenlappar på en kvalitetsprodukt än att köpa en som går sönder efter några användningar. Om priset inte spelade in så skulle alla använda Biltemas multiverktyg hela tiden, eller Biltemas verktyg i största allmänhet. När du kollar på priset tänk främst på hur många tillbehör som följer med och huruvida verktyget går på batteri. De är de två främsta faktorerna som kommer påverka priset, beroende på dina behov borde också dem vara bland de viktigaste faktorerna att göra ett ställningstagande it.
 • lightbulbLampa
  Ett multiverktyg kommer ofta fram när det gäller något svåråtkomligt, kanske inne i något hörn där ljuset ofta är nedsatt. Att ha en lampa på sitt verktyg är faktiskt en förutsättning för att kunna genomföra arbetet så bra som möjligt. De flesta moderna verktygen kommer ofta utrustade med lampa på grund av hur praktiskt det faktiskt är. Vill du underlätta för dig själv när du jobbar se till att verktyget du använder har en lampa.
 • speedometerHastighet
  Leta efter en produkt där du kan ställa in hastigheten på oscillationerna i multiverktyget och att det är enkelt att ändra mellan dem. Detta gör det betydligt mycket enklare att utföra ett precist arbete beroende på material och vilket tillbehör du använder. När du ska slipa en detalj är det inte säkert att 20000 oscilleringar i minuten är nödvändigt för att uppnå bästa resultat. Precis som att såga i metal kanske inte är lika effektivt vid en låg hastighet.

Vanliga frågor om multiverktyg

Vilket multiverktyg är bäst?

I vårt test fick Dewalt DCS355N högst betyg på grund av dess funktioner och tillbehör, det är ju dock ingen garanti att det passa dina behov. Se gärna över vår köpguide och ta ett beslut utefter den.

Vad använder man ett multiverktyg till?

Som namnet indikerar finns det inget rakt svar på det. Oftast används det för att göra instickssågning i detaljer som redan sitter fast. Ett väldigt smidigt verktyg eftersom du kan såga mitt i något och behöver ingen kant att utgå ifrån.

Vilka tillbehör finns till ett multiverktyg?

Det finns väldigt många varav de vanligaste är sågblad och slipredskap. Köper du en dremel, som mer liknar en liten borr, får du även t.ex. 'borr'funktion.

Vad är ett multiverktyg?

Det finns många definitioner och söker du på multiverktyg kan allt från slipmaskiner till fällknivar komma upp. I vårt test har vi fokuserat på oscillerande multiverktyg, som har en vibrerande huvud där flera olika tillbehör (verktyg) kan fästas för enkel användning i situationer där andra verktyg inte räcker till.

Testvinnare - Bäst Multiverktyg

 • DCS355N
 • GOP 40-30
 • FMM 350 QSL MultiMaster
 • MULTIVERKTYG DTM51 18V
 • Ryobi R18MT-0
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
12 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-09 11:36:42