Bäst i test: Bästa personvågen 2022

Uppdaterad februari 2022

En personvåg, eller badrumsvåg som det också kallas kan alltid vara bra att ha, men det är kring sommaren som de verkligen får visa vad de går för. Personvågar visade tidigare bara vikt men idag finns ett stort arsenal med ytterligare funktioner hos de digitala och smarta personvågarna som gör det både roligt och intressant att väga sig, speciellt om man har kommit igång med träning och vill se en utveckling direkt. Vi har gått igenom och testat de populäraste alternativen och utsett Withings Body till den bästa personvågen 2022.

Vårt test av personvågar

Personvågen har utvecklats i samma takt som övriga elektroniska produkter de senaste åren, men bara för att nya spännande funktioner finns hos en smart våg är det inte helt självklart hur bra de faktiskt fungerar. Att exempelvis mäta fettprocenten med en smart våg kommer inte att hjälpa om den mäter fel och med stora variationer som inte är rimliga. När vi utsåg den bästa personvågen tittade vi primärt på följande punkter:

 • Noggrannhet - En våg som bara visar vikten är nästan alltid tillräckligt noggrann, men det är i de nya funktionerna som onogganheter kan förekomma.
 • Funktioner - Funktionaliteten är ytterst viktigt hos en våg. Ska vågen ha fler funktioner än viktmätning måste också dessa funktioner fungera bra och inte bara finnas där.
 • Hållbarhet - Maxvikten för de flesta vågar är satt till 180 kg vilket räcker väl till de allra flesta människor. Vi har med flit överbelastat personvågarna något för att se hur bra de håller och på så sätt fått en uppfattning om kvalitet och marginal.
 • Pris - Priset är alltid viktigt sett till det man får. En badrumsvåg som mäter vikt behöver inte kosta mycket alls, men för att få noggrannhet i de övriga funktionerna kommer man att behöva gå upp i pris.

 1. Withings Body

  9,6/10
  "Lättanvänd och smidig helhet".
  Withings Body
  Bäst i test
  Mäter BMI
  Ja
  Sparar historik
  Ja
  Smarta funktioner
  Ja
  Maxvikt
  180 kg
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Väldigt noggrann
  • Lättanvänd app
  • Visar vädret i displayen
  Nackdelar
  • Kan inte visa den mest avancerade mätdatan

  Recension

  Withings Body är lillebror till den uppgraderade versionen Body+ (notera plustecknet). Sett till utseendet är de identiska men på insidan, eller rättare sagt bland de smarta funktionerna hittar man relativt stora skillnader.

  Skillnaderna hittar man bland datan utöver vikten som samlas in. Body+ samlar in mer eller mindre allting som man kan tänka sig, medan Body enbart kan ta vikten och räkna ut BMI. Funktionaliteten i appen är densamma hos båda modellerna där man kan plotta vikten och BMI i olika grafer och kurvor, för att på så sätt få fram hur utvecklingen har sett ut över tid. Appen Withings Health Mate som kan användas fungerar problemfritt och är väldigt enkel att använda. Vissa funktioner som kanske inte är allt för användbara i vågen finns också, där man kan se vad det är för väder som väntar. En rolig, men kanske något onödig funktion. Vågen går självklart att använda till både Android och iOS.

  Det man betalar för här är mest en hög användarvänlighet. Vågen i sig fungerar bra och är noggrann precis som den uppgraderade versionen. Om man vill kunna se vikt och BMI, och hur dessa utvecklas över tid är vågen ett givet val. Vill man ha mer data än så är storebror Withings Body+ ett bättre alternativ.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 2. Withings Body+ Personvåg med wifi

  9,5/10
  "Personvågen som plottar all data och visualiserar det med enkla grafer över tid".
  Withings Body+ Personvåg med wifi
  Bästa premiumvalet
  Mäter BMI
  Ja
  Sparar historik
  Ja
  Smarta funktioner
  Ja
  Maxvikt
  180 kg
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mäter ett stort antal värden
  • Plottar allting tydligt i grader
  • Enkel app och installation
  • Hög funktionalitet
  • Hög noggrannhet
  Nackdelar
  • Kräver app för att få ut det mesta

  Recension

  Den smarta vågen Body+ från Withings har tagit funktionalitet och specifikationer till nästa nivå. Till utseende liknar det i stor grad som vilken annan personvåg som helst och går att få i utförandet svart och vitt. Det är när man ställer sig på den som det börjar bli spännande.

  Vågen kan belastas upp till 180 kg, men utöver vikten kan man också få reda på kroppsfett, ben- och muskelmassa, vattennivåer, BMI och mycket mer. För att det ska gå att använda denna information på ett vettigt sätt krävs det att man har wifi hemma och ansluter vågen så kan man sedan få datan direkt till mobilen.

  Det är oerhört mycket data man kan få fram genom appen till mobilen som fungerar på både iOS och Android. Här kan man få se olika trender och grafer för att enkelt få en uppfattning om vart man är på väg inom de olika kategorierna. För att man inte ska bli överöst med information kan man också stänga av sådant man inte är intresserad av. Vågen kan spara data om upp till 8 personer vilket ska räcka även den stora familjen.

  När man har hunnit samla på sig en hel del data över tid kan dessa sparas som PDF filer för att senare skrivas ut och få allting sammanfattat på papper. Även fast man har allting sparat på mobilen kan det vara ett smidigt sätt att dela med sig till en läkare eller andra när det är relevant.

  Vågen och appen är väldigt enkla att använda men det rekommenderas starkt att man också använder appen som hör till. Det går att använda vågen utan en mobil och utan appen, men då går man miste om en hel del funktionalitet och möjligheter.

  De negativa aspekterna är få, även sett till priset med tanke på vad man får. De flesta smarta prylar idag kräver an app där man kan styra prylen om man ska få ut det mesta och det samma gäller här. En stor display på vågen som ser till att man inte på något sätt behöver en app om man inte vill hade varit en förbättringsmöjlighet.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 3. Amazfit Smart Scale Personvåg

  9,2/10
  "Den som vill blir överöst med data om den egna kroppen har hittat rätt".
  Amazfit Smart Scale Personvåg
  Mest Prisvärd
  Mäter BMI
  Ja
  Sparar historik
  Ja
  Smarta funktioner
  Ja
  Maxvikt
  180 kg
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Tar fram ett stort antal mätvärden
  • Kan anslutas antingen via Bluetooth eller Wifi
  • Kan göra en profil om kroppen med alla värdena som tagit fram
  Nackdelar
  • Appen kan vara svår att använda i början

  Recension

  Amazfit har gjort flera andra smarta prylar men nu har de även kommit med personvågen Smart Scale. Smart är något som sammanfattar vågen väldigt bra. Vågen har ett mörkt, lilaflimrigt stilrent utseende med mönster på glasytan som ser lite futuristisk ut.

  Maxbelastningen ligger på 180 kg som hos flera andra personvågar men är man intresserad av en smartvåg är det just de smarta egenskaperna man främst vill åt. Innan det blir aktuellt med de smarta funktionerna måste man ansluta vågen till ett wifi eller till en mobil via bluetooth och ladda ner appen Zepp som agerar som visualiserare för all data. En fördel med Zepp är att den inte bara är bunden till just denna våg utan går även att använda tillsammans med andra hälso- och sport- och Amazifitappar och på så sätt kombinera flera olika prylar och appar i ett.

  Zepp har tidigare visat sig vara lite buggigt men har fått flera uppdateringar på sistone som har rett ut det mesta. Det kan fortfarande vara något svårt att få in data från andra appar men när den är kopplad till vågen fungerar det utan större problem. Amazifits Smart Scale har möjlighet att ta fram en mängd olika mått som exempelvis muskelmassa, vatten- och proteinnivåer, benmassa och mycket mycket mer. Dessa siffror används sedan också till att simulera fram en ålder på användaren, ge olika sorters kroppspoäng och hjälpa till med utvecklingen.

  Ibland kan den nästan kännas att man får reda på för mycket men när man har lärt sig att navigera runt i appen och hur allting funkar kommer det att klarna. Denna smarta våg ger en oerhört stor mängd data om den egna kroppen sett till vad den kostar. Vill man veta allt kommer man definitivt inte bli besviken efter att ha använt vågen ett tag.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 4. Cleverio Smart Scale Personvåg med wifi

  9,0/10
  "Exklusiv utsida med en insida som kan mäta sig med dyrare modeller".
  Cleverio Smart Scale Personvåg med wifi
  Mäter BMI
  Ja
  Sparar historik
  Ja
  Smarta funktioner
  Ja
  Maxvikt
  180 kg
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Snyggt utseende
  • Ger samma data som flera dyrare modeller
  • Högt värde för pengarna
  • Enkel app att använda...
  Nackdelar
  • ...Men som ibland har lite märkliga formuleringar
  • Språket går inte att ändra från engelska

  Recension

  Cleverio är det egna märket från Kjell & Company som har en hel del smarta produkter där Smart Scale är deras smarta våg. En genomgående trend i Cleverio serien är att man försöker pressa priset så mycket det går men samtidigt hålla samma höga nivå när det kommer till egenskaper som de största namnen kan erbjuda. Utseendet är något de verkligen har lyckats med som kommer i färgerna svart och vitt. Hela ytan är belagd med en glaspanel där displayen är integrerad längst upp och som inte kommer att synas såvida vågen inte används, en stilren lösning.

  När det kommer till vilken data vågen kan visa håller den fortfarande en hög nivå. Allt ifrån BMI och fetthalter till muskelmassa och mängden vatten, samt mycket mer där emellan kan man få fram. Mätningen i sig går snabbt och för att kunna få datan till mobilen krävs appen Smart Life. Ska man koppla vågen till sitt wifi fungerar enbart 2.4 Ghz nätet men annars går det även att koppla upp via bluetooth.

  Appen som allting presenteras i är lättanvänd, men kommer med några få störande moment. Språket går inte att ändra från engelska vilket nog inte är ett problem för de andra flesta, men ibland används ord eller formuleringar som kanske inte är så lätta att förstå vad det faktiskt är man har fått fram. Alla de vanliga måtten är dock lättförstådda, som också är det viktigaste. Över tid kan man också få fram grafer på hur ändringen har sett ut och vilken trend man har för tillfället.

  Helhetsmässigt kan Cleverio Smart Scale mäta sig med något dyrare modeller. De problem som finns är inte bundna till hårdvaran ock skulle därför gå att lösa om viljan finns, vilket inte är helt omöjligt om Cleverios produkter fortsätter att växa i popularitet.

  Läs mer
 5. Rubicson Digital personvåg

  8,7/10
  "En digital personvåg där avsaknaden av smarta funktioner kompenseras med priset".
  Rubicson Digital personvåg
  Mäter BMI
  Nej
  Sparar historik
  Nej
  Smarta funktioner
  Nej
  Maxvikt
  180 kg
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig
  • Noggrann
  • Fint utseende
  Nackdelar
  • Inga smarta funktioner

  Recension

  Den osmarta vågen från Rubicson är med sin osmarthet en helt vanlig våg som bara visar vikt. Personvågen har ett stiligt yttre med glasyta, där viktindikatorn sitter gömd under glaset och inte syns när vågen inte används. Vågen går att få i ett helsvart eller i ett helvitt utförande där båda ser riktigt bra ut.

  Eftersom vågen inte är smart finns det heller inga ytterligare funktioner att ta upp än vägning av vikt. Maxvikten är satt till 180 kg som räcker för den stora majoriteten som är ute efter att kunna väga sig. Vågen är precis lika noggrann som vilken annan våg som helst. Vågen kan också varna när batteriet är lågt genom att displayen visar "LO", men också när den överbelastas genom att visa "Err".

  Att man har skalat av de smarta funktionerna gör att den är en hel del billigare än andra smarta modeller. Alla är helt enkelt inte ute efter att få veta mer än sin vikt och vid dessa fall finns det egentligen inga dåliga sidor att anmärka kring Rubicsons digitala personvåg. Samtidigt som det finns modeller som kanske är en liten slant billigare, kommer denna med ett utseende som väger upp det hela och en konstruktion som utstrålar kvalitét.

  Läs mer

personvag

Intressanta funktioner hos en personvåg

Alla person- och badrumsvågar kan mäta vikt, men man kan få så mycket mer än bara en viktmätning. Att enkelt kunna ta reda på sin BMI, kroppsfett, muskelmassa och mycket mer samt hur dessa ändras och utvecklas, gör det lättare att veta vad i ens vardag man ska fortsätta med eller kanske ändra. Att kunna mäta följande punkter förutom vikt anser vi är de viktigaste hos en personvåg:

 • BMI
 • Kroppsfett
 • Muskelmassa
 • Benmassa
 • Vattenkomposition

Dessa värden kan de lite mer avancerade personvågarna ta fram genom att skicka en väldigt liten och svag ström genom kroppen, som inte på något sätt är farlig och som inte kan kännas.  Beroende på hur strömmen ändras när den kommer tillbaka till vågen går det att utläsa mängden av ovan nämnda punkter, förutom BMI som personvågen enbart räknar ut med hjälp av vikt och längd.

Hårdvaran som skickar och tar emot signalen måste vara extremt känslig och noggrann när dessa värden ska säkerställas, och det är denna noggrannhet man betalar för hos de dyrare personvågarna. Det finns flera billigare modeller som också kan ta fram dessa värden men med den stora skillnaden att kör man testet flera gånger efter varandra kan man få relativt stora skillnader, just på grund av sämre kvalitetsdelar i vågen.

Personvag digital

Fördelar med en smart personvåg

Det finns ett stort antal fördelar med smarta personvågar. Man får inte bara fram sin vikt, utan en allt-i-ett våg som kommer att hjälpa till att lära och förstå den egna kroppen. En smart personvåg skiljer sig en hel del från en traditionell våg, men enbart på bra sätt.

 • kvinnokropp

  Fullständig kroppsanalys 

  Med en smart våg kan man få en fullständig kroppsanalys. Den smarta personvågen tar inte bara fram vikten, utan även en del, eller samtliga av punkterna i stycket längre upp. Att kontinuerligt kunna få feedback på vad som händer i kroppen gör det mycket lättare att åtgärda och förbättra sådant man vill ändra, eller helt enkelt upprätthålla det man har om man är nöjd med där man är.
 • app mobil3

  App & historiska resultat 

  Den fullständiga kroppsanalysen skulle vara svår att följa, eller åtminstone omständlig om man inte kunde spara värdena eller alltid behövde skriva upp allting i ett häfte. De flesta modeller kommer därför med en app som med hjälp av grafer och staplar simpelt kan visa vad som har hänt sedan den senaste mätningen.
 • traningslogg

  Mat- och träningsslog 

  Vikt, BMI, muskler och fettprocent går hand i hand med träning och mat. Avancerade vågar går även att kombinera med träningsappar från exempelvis Samsung och Apple. När man sedan kan kombinera kroppens utveckling med en mat- och träningsslog, antingen med en app som går att koppla till eller vid sidan av kan man få en fullständig bild över hur kroppen mår och fungerar.
 • knytnave

  Motivator 

  En smart våg fungerar också som en riktigt bra motivator. Det är roligt när man snabbt kan se framgång och resultat som kanske ögat inte direkt kan se, men där siffrorna talar sitt tydliga språk. Motivationen kommer tydligt att öka när man vet att man gör rätt!

Vanliga frågor om personvågar

Vilken är den bästa vågen?

Efter vårt stora test där vi har testat både vanliga personvågar, men även de med avancerade funktioner har vi utsett Withings Body till den bästa personvågen. Funktionerna är tillräckligt noggranna och fungerar precis som de ska, samtidigt som hållbarheten är hög och känslan osar om kvalitet.

Vad är BMI?

BMI är ett mått kopplat till vikt där även en persons längd har tagits hänsyn till. En lång person är generellt tyngre än en jämnårig person som är mycket kortare, och därför är det ibland tydligare att titta på BMI värdet istället för att enbart fokusera på vikt.

Hur noggrann är en personvåg?

En personvåg brukar visa mindre fel än 0.1 kg. Avancerade personvågar som kan mäta ytterligare värden kan variera mycket i noggrannhet, ibland så mycket som 5-10 %. Om man kontinuerligt använder samma våg kommer man ändå kunna se tydliga trender som är det viktigaste.

Går det att koppla en personvåg till en app?

Personvågar som enbart visar vikten brukar inte vara tillräckligt avancerade för att ha inkluderat detta. Personvågar som kan visa ett flertal värden brukar inkludera en app som sedan ser till att personvågen kan kommunicera via Bluetooth eller wifi.

Kan man spara värden från en personvåg?

Simplare vågar brukar inte kunna spara värden. Andra personvågar kan spara värden direkt i vågen eller i en medföljande app.

Vad är fördelen med digitala personvågar jämfört med mekaniska personvågar?

Digitala personvågar har sensorer som ofta nollställs efter varje användning och kalibreras om innan en ny användning, och får på så sätt högre noggrannhet. Mekaniska personvågar har ofta en liten ratt som man manuellt får skruva på när vågen börjar visa fel. Med mekaniska personvågar får man heller inte ytterligare funktioner som man kan få med de digitala motsvarigheterna.

Testvinnare - Bäst Personvåg

 • Withings Body
 • Withings Body+ Personvåg med wifi
 • Amazfit Smart Scale Personvåg
 • Cleverio Smart Scale Personvåg med wifi
 • Rubicson Digital personvåg
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
61 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5